- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
...a hang váltás az eszközök között.
Ha arra gondolsz, hogy más lehet a hangforrás a Mini saját zajkeltőjén és más a 3,5-es kimeneten, akkor igen problémamentesen működik.
Én a belsőn hallgatok netes videókat és az on/vagy offline tutorial-okat a 3,5-esen meg zenét - előfok+erősítő+passzív hangfalak - meglepően jó a zajchip-je a Mini-nek. -
vadkörte
addikt
Ha ez emberekkel történne, akkor mondhatnád, hogy vonzod a hülyéket.
De, hogy szakmai is legyek. Megindult a hülyebogár, eddig elégedetten használtam a NEC EA245WMi-2 monitorom. Windows-hoz tökéletes volt, macOS-en kicsit "szőrös" volt a képe, de nem érdekelt. Hosszú nyiglődés után úgy néz ki, hogy egy ASUS ProArt PA279CRV váltaná (ha végre kifizetik egy munkám) tudom, hogy nem retina, vessetek a mókusok elé, de 4K-ban akarom használni nem áll szándékomban fHD-ra leméretezni csak azért, higy HiDPi-ben fusson. Az 5K-s ASUS PA már bőven a lélektani határom felett van (igazából ez is, de majd nyelek egy nagyok...) a széles és pontos színtérre szükségem van. A NEC-em meg menne kollégához, mert keveselli a HP laptopja 14"-át.
Elvetélt a gondolat??? -
vadkörte
addikt
De hat ebbol is latszik, h xarbol nem lehet varat epiteni
A Silicon architektúra lényegében egy extra adag szeroiddal megtápolt "mobiltelefon" hw egy nagyobb dobozba szuszakolva. Nézz meg egy MB, vagy Mini M1 bontós videót. A logic board nem sokkal nagyobb mint egy 4,7"-os telefon.Egyebkent maga a venti 5k-t kepes porogni.
Szétszedős videók alapján én egy mezei laptopventilátornak tippelem. M2 alapon, majd teljes fordulaton. Alapjáraton ~1700-at forog, teljes fordulaton ~4500-at. A vicc, hogy még nyélgázon is sokkal-sokkal halkabb mint a munkahelyi gépem ami egy 9500T-s Core i5-tel szerelt HP Elitedesk 800 G5 miniPC (a teljesítménye a Mini teljesítményének töredéke)Ehhez kepest nagyreszt 1k-n porog. Hogy mire terveztek az jo kerdes.
Alacsony hőtermelésű eszközök hatékony hűtésére.#45005 zacci
Az M4 Mini legalább 30%-kal kisebb. Persze, hogy nem olyan hatékony a hűtése.#45007 zacci
A kritikával nincs baj, a miként a problémás!
#45010 Vasti74vannak pl. rack szerver ventilátorok, amik 20.000-el is tudnak pörögni
Üljön ilyen mellett akinek hat anyja van -
vadkörte
addikt
válasz
tibtype #44998 üzenetére
Személytelenítve a jelenséget. Mint a viccben. Emberünk teljes lelki nyugalomban vezet az autópályán, közben rádiót hallgat. Épp közlekedési híreket mondanak. A hírekben felhívják az autópályán közlekedők figyelmét, hogy egy id***a a forgalommal szemben halad már Km-ek óta. Emberünk morfondírozik. Egy??? Az ÖSSZES!!!
Én megértem emberünk - nem a viccbeli autóst, hanem a ventilátorost - csak nem értem. Ha ennyire nincs megelégedve semmivel amit az adott eszköz nyújt neki, miért nem szabadul meg tőle? Jobban járna mindenki. Ő is mert visszamehetne a langymeleg megszokott környezetébe és a csoport is, mert nem borítaná ki minduntalan a félig telt éjjeliedényt. -
vadkörte
addikt
válasz
MasterMark #44976 üzenetére
Többek között ezért lettem almás. Nem almafan, "csak" almás.
Core i5 6600-as gépet - tehát nem egy erőművet - cseréltem le, amibe direkt halk ventilátorokat építettem, de így is heten húzták a fülembe. Több óra munka után kifejezetten fárasztott. A Mini beüzemelése után kb. egy hétig nem jöttem rá mi "hiányzik". A zaj, illetve a hiánya volt furcsa!
A munkahelyi gépem egy HP Elitebook minigép - Core i5 9550T (mobil CPU) - alapjáraton elég halk, de még így is lényegesen hangosabb és melegebb mint a Mini. Ha kicsit is megterhelem (pl. pár tucat TIFF kép konvertálása JPEG-be) már átmegy ipari porszívóba.
Más!
A klubból valaki rendelkezik 27"-es 4K ProArt monitorral? -
vadkörte
addikt
Mivel sikerül ennyire felmelegíteni? Ha kitapostam az M2 belét - Handbrake-kel kódoltam, vele párhuzamosan kiadványszerkesztőben dolgoztam és nyitva volt tizenpár tab a FF-ban - akkor ment 80ºC fölé.
Én a Macs FanControl-t használom, nagyrészt Auto módban. A free tudása nekem elég a Pro-ban van profilozási lehetőség, 15$ a Mac only, 25$ a Mac/Win licensz. Valamivel jobban vezérel mint az OS.
#44944 zacci
Ha jól tudom az M4 elöl/alul szív, hátul/alul fúj ki. (Az M1/M2 alul szív, hátul kifúj és a táp a logicboard mellett van) Ha jól szellőző házat akarsz kis méretben de nagy teljesítménnyel, akkor az M4 lehet, hogy nem a legjobb választás, erre egy M2(Pro). Vagy Studio, de az meg minden csak nem kicsi. -
vadkörte
addikt
válasz
osonte #44914 üzenetére
PC-ről hajtod, vagy van fejhallgató erősítőd? Utóbbi esetben nem lenne jobb valami normális DAC, EQ app helyett?
#44900 osonteA monitor FullHd lesz 24"-on és 100Hz, remélem azon kényelmes méretű lesz minden (nem túl kicsi)? Direkt nem akartam nagyobb felbontást, inkább nagyobb színteret.
Nem lesz kicsi, használható lesz de nem lesz szép, de vállalhatatlan sem.Nem még volt MacOS-em soha.
Ha nekem 20+ év Win után pár nap alatt ráállt a kezem, valószínűleg meg fogod oldani. A telefont 12 év android után 2 nap volt megszokni.
#44902 zaccia hw maga szerintem kivalo, a macos, haaat ize. Win utan eros nyugtatokkal elmegy, de ne varj csodat, mert tobb tekintetben is nagy visszalepes.
Ugye tisztában vagy azzal, hogy ez egy nagy hülyeség.
#44903 titi12
Ennél autentikusabb kétpaneles talán csak a nagybetűs ŐS -
vadkörte
addikt
válasz
NavySeal #44852 üzenetére
- milyen billenytűzetet érdemes vásárolni hozzá? A magic keyboard nagyon borsos árban van sajnos. Magyar billentyűzetből nincs is talán pl az Mx keys mini sem. (itt lehet el tudom engedni a magyar billenyűt US-re)
Bármilyen USB-s/Bt/wireless billentyűzet és egér használható nem csak a gyári. Igen, a Windows-os is, nem nem kényelmetlen (csak meg kell szokni, hogy Ctrl/Win/Alt helyett Coltrol/Command/Option van)- ahogy írtam a jelenlegi felhasználási szokások alapján egy külső SSD elegendő és a 16GB-os RAM is. RAM tekintetében érdemes nagyobbat venni és így talán kevesebbet swap-ol a gép és így talán az SSD élettartama is (256GB) hosszabb, vagy picivel többért célszerű a belső SSD-t felbővíteni és akkor meg mindegy? 8GB RAM +100k-ért nem olcsó...
Egyrészt RAM-ból sosem elég - macOS-en sem... - másrészt az adatokat nem feltétlenül kell a belső SSD-tn tárolni. Lelkiismeret furdalás nélkül tarthatod külső drive-o(oko)n, azok meg lényegesen olcsóbbak, mint amiért a belsőt akár gyárilag, akár utólag bővítheted. -
vadkörte
addikt
Próbáltam az összes USB Type-A és Type-C porton, HUB-on, a Dell dokkolón. Sehol sem működik. A Mini nem ismeri fel, még régen Ventura alatt 1x sikerült nagy nehezen, Sonoma óta se kép se hang.
A Mini-nek sima borotva tápcsatlakozója van és gyanús volt, hogy a ház csatlakozáskor szikrázott egy nagyot az USB csatlakozó. Bármilyen asztali PC-vel, laptoppal és a munkahelyi külső tápos HP minigéppel is gyönyörűen működik (backup HDD-nek használom a munkahelyemen).
Azóta kiderítettem, hogy a ház konstrukciós hibás típus a tápköre induláskor impulzusszerűen kiengedi a 12V-ot az USB kapura. Kimértem multiméterrel és valóban van egy 12V-os tüske induláskor.Még jó, hogy a Mini-nek nem lett baja. Mire ez kiderült lejárt a garancia. Tavaly év végén lecseréltem egy ilyen Acasis-ra. Ez egy leheletnyit lassabb és a ventilátora is zajosabb kicsit (Az Acasis-ban 4cm, RaidSonic-ban 6cm van) de mivel nem 24/7-ben megy, egy 5400-as és egy 7200-as 3,5"-os SATA3-as HDD van benne és ezek alapból sem lángoló farkú gepárdok, ez kb. lényegtelen.
-
vadkörte
addikt
Ha már külső ház.
Ugyanezt (ugyanilyen?) a RaidSonic 2,5"-os házat használok adattárolásra, csak tükör nélkül. Tökéletes! Ezt a fajta RaidSonic 2,5/3,5"-os házat kerüljétek, mint ördög a tömjénfüstöt! A tápköre konstrukciós hibás! PC-n korrektül működik, Mac-en nem.
Az Acasis-nek vannak nagyon jó 2,5"/3,5"-os házai. Sosem hallottam a gyártóról, blikkre vettem 1-1 2,5" és 3,5"-ost. Mindegyikkel teljes mértékben elégedett vagyok.
#44823 cigam
Megnyugodtam, hogy nem bennem van a hiba. (de ugyanígy vagyok az Option/Win párossal is)
#44824 Aszpirin
Ha választanom kell, hogy nézzem a 3x 1920x1200-as 24"-os monitorom "szőrösfos" képét vagy elverjek ~2,7MFt-ot StudioDisplay-re és cseréljem az M2 Mini-t Studio-ra, hogy ne kelljen dokkolóznom (~1MFt-ot ASUS ProArt-ra), akkor inkább nézem a "szőrösfos"t. Ronda? Az. Vállalhatatlan? Nem. Zavar? Szo-szo...
#44827 Syl
Ha kellően sokat dolgozok otthon a Mac-en majd visszaülök a munkahelyi Win-es gép elé vannak izgalmas pillanatok... -
vadkörte
addikt
Meg egy normalis tc szintu fajlkezelot is kinszenvedes hozza talalni.
Double CommanderMacos alatt szo szerint megallt a progi frissites letoltese, amig nem vegzett egy 140gb-os iso feltoltesevel nas-ra. Szanalom…
Hálózati adatforgalom priorizálásáról hallottál már? A frissítéseket sok esetben a háttérben, apró szeletekben tölti le, hogy ne akadályozza az előtérben folyó tevékenységed.Nem egy nagy tudomany ez a Macos, messze elmarad a win-tol.
Halkan megsúgom, a legtöbb linux pontosan ugyanígy teszi.A mac mini m4 szerintem az egyeduli apple gep, amit erdemes megvenni, de csak az ara miatt. Erosen szokni kell a faxsagait, de legalabb qrva gyors.
Jééézus ereje...
Egyébként nagyon nehezedre esne azokat a rohat ÉKEZETEKET használni? Fájdalom a hsz-aid olvasni
#44792 Aszpirin
Azért szerencsére nem ennyire fekete/fehér... -
vadkörte
addikt
válasz
V.Stryker #44638 üzenetére
Ha magyar nyelven használod a rendszert az AI nagy része (~90%) nem fog érinteni, ha angolul, akkor használhatod a csodás AI funkciókat. Az eddigi egyetlen számomra hasznos fejlesztés a Photos Clear eszköze.
Összességében nem vettem észre lassulást instabilitást és nem fektette meg a rendszert (M2). -
vadkörte
addikt
Én az AppCleaner-t használom.
Az Applications mappából ráhúzod az app-ot, a többit intézi. Lehet, hogy van olyan ami intenzívebben takarít, de ez legalább free. -
vadkörte
addikt
Nem akarlak elkeseríteni, de a Hi-Fi vezetékeknek sem lesz szebb a hangja attól, hogy x órát "járatták". Maximum a csöves cuccok hangja "változhat", a többié nem.
Az ilyen mendemondák a kígyóolajozás kategóriába esnek.
Pár hónapja játszotta el a Mini, hogy akármit csináltam vele a HDMI portból nem jött videojel. Legalábbis ezt hittem. A 2. és a 3. monitor hibátlanul működött a dokkolóról. Órákig hibakerestem míg rájöttem, hogy az egyik macska valahogy kipiszkálta a monitorból a csatlakozót...
#44598 scdlsc
A Raidsonic 3,5"-os HDD RAID házam bekapcsoláskor ad egy jól érzékelhető "tüskét" az USB porton keresztül. Tervezési hiba...(nem megfelelő házhoz csatlakozáskor szikrázik is egy nagyot) A Mini ijedtében eldobta tőle az összes portot (USB/TB/HDMI), szerencsére ennyiben maradtunk, a logicboard megúszta. Eközben a munkahelyi HP minigépem röhög rajt és "boldogan" használja. A Mini miatt kellett vennem egy Acasis RAID házat. (a régi 1+2TB-os 3,5"-os HDD-im vannak benne, ez a külső SSD-k backup meghajtója)
-
vadkörte
addikt
-
vadkörte
addikt
válasz
Vasti74 #44554 üzenetére
Nem. Egy SPCGear GK630K-t használok, Kailh-blue kapcsolókkal és magyar sapkákkal (kár, hogy csak Win-es kupakok vannak hozzá, de meg lehet szokni. A pudding-os látványosabb és a sapkák is jobban kézre állnak, de abból meg nincs magyar kiosztás). Előbb volt meg a billentyűzet mint a Mac, többek között ezért nem vettem Mac(like) klaviatúrát. Ahogy elnézem ez az Endoerfy Thock TKL és az SPCGear GK630K kb. egy és ugyanaz. Gondolom valami OEM gyártó fossa magából 100 féle néven.
#44557 hdanesz
Mert a folyamat a háttérben fut tovább, hogy ha ismét szükséged lenne rá, gyorsabban meg tudd nyitni. (this is a feature, not a bug...) Friss iPhone-osként sem lövöldözök ki semmit. Vagy száz folyamat van a háttérben de a telefon működését semmiben nem lassítja. (el is várom egy 16Pro-tól...)
Command + w: bezárás
Command + q: kilépés
#44559 Syl
Az ajánlásotokra próbáltam ki az IINA-t. Repült is a VLC! -
vadkörte
addikt
válasz
hdanesz #44537 üzenetére
Nálam így fest* az otthoni "munka"környezet. Ha a monitorok nem karon lennének, a bal oldalit eleve nem, vagy nehezen lehetne pivotba fordítani. Valamint az asztal polc részén semmi egyéb nem férne el. A monitorok sem. Nem mellesleg a kar talpában van egy 4 portos USB3.0 HUB (pendrive-oknak pont jó) Az olcsó kategóriás egymonitoros karok is jók lehetnek, azok sem instabilak és azzal is kevesebb helyet foglal el, mint a saját talpával. Mióta a munkahelyemen is karon vannak a monitorok - 24" HP - jóval kényelmesebben elférek, mint ha a saját fotóalbumnyi talpán lennének, mellesleg nagyjából jó magasságba tudtam emelni őket, ami a nem liftezhető gyári talppakkal esélytelen.
*:
Annyi változás történt a kép készítése óta, hogy az asztalon nagyobb lett a kupi, a középső monitor alól kikerült a képen szereplő 3,5"-os HDD ház - a Mac nem szerette - helyette lett egy másik. Illetve a HDD ház és a talp közé került egy Aiyima csöves elő- és egy végerősítő (ezek egymáson vannak). -
vadkörte
addikt
Tegnap este "unalmamban" pörgettem a böngészőt és valamelyik iPhone-os topikban olvastam, hogy kint van a 18.4. Megnéztem van-e macOS-hez és ha van, mekkora. Este 10 felé nem akartam elindítani egy 6+GB-os letöltést
. Mivel egy sebtapsz gyűjteménynél kicsit komplexebb a csomag, várok vele. Az iOS 18.4 is 3+GB. Nem hiányzik, hogy elbazilikázzon valamit, úgyhogy kivárok azzal is.
#44506 cigam
A Mac-en is meg az iPhone-on is engedélyeztem az automatikus update-et, de eddig egyik sem végezte el magától. (a Mac 2023-as, az iPhone 2024-es) -
vadkörte
addikt
A macOS 15.4-es telepítette már valaki? Kicsit meglepett a 6,17GB-os telepítőméret. (az iOS frissítése is 3,6GB)
-
vadkörte
addikt
válasz
hdanesz #44448 üzenetére
Egérbeállítás. A természetes görgetés lesz a lényeg.
#44447 Friczy
Minden alkalommal megvolt, ez még Ventura-n volt. Többször is, de szerintem nem voltam szimpatikus neki. A végén kapott egy magyar layout-ot és helyreállt a világbéke.
Az iPhone-om az első napokban olyan volt mint ha beleköltözött volna egy féltékeny és hisztis szőke nő szelleme. Annyit telefonnal még nem szoptam. Aztán elbeszélgettünk (nem röhög, tényleg!!!) onnantól kezdve mint egy kisangyal.
-
vadkörte
addikt
válasz
consono #44427 üzenetére
Mind a virtuális gépként telepített macOS-ek, mind a valódi "megkérdezte". A virtualizáltak rendesen felismerték, a fizikai gép 10-ből 1x sem. Akár direktben, akár HUB-on át csatlakozott, a 0/í minden esetben fordított volt. Végül megoldottam, de akkor is...
#44429 hdanesz
A macOS és a legtöbb linux esetén az egérgörgő alapértelmezetten "fordítva" működik, mivel szerintük az a "természetesebb". Ha nem azt szoktad meg, lesz***d magad tőle. Állítsd át és a megszokott módon fog működni!#44439 Friczy
Annó többször próbálkoztam vele, nálam nem vállt be, nem segített.#44441 hdanesz
"Tyűűű...ehhez én már kevés vagyok.Ott kezdődik a gond, hogy hova kellene ezt beírni...honnan kellene törölni."
Ez egy terminál utasítás, értelem szerűen a Terminal app-ba"Nem nekem való a Mac...a kezdés nagyon körülményes."
Ha így állsz hozzá, csak rosszabb lesz. -
vadkörte
addikt
válasz
TigerCat #44325 üzenetére
Ennyiért ajándék pláne, hogy nem csak egy mezei kivezetés. Ilyen áron egy tisztességes minőségű RCA csatlakozó párt sem kapni, nem egy DAC-ot…
oszy
FF-ra van GoogleTranslate és DeepL extension is. Mindegyik kiválóan működik macOS is. Egyre jobban szeretem a Safari-t, a telefonon nem is cseréltem le, de desktopon maradtam a tüzes rókánál -
vadkörte
addikt
Egy kernel kierjesztést hiányol, illetve az nincs engedélyezve.
Ha igen, de mégsem működik, akkor én kevés vagyok ide.#44314 oszy
Ha csak így lehet használni a Tuxera-t akkor nincs más választásod. Ha nem felel meg, akkor marad a fájlrendszer csere. Ha sok adatról van szó és nincs temporaly meghajtó, az kellemetlen.#44313 hdanesz
Megvannak a maga sajátosságai/hülyeségei. Helyükön kell kezelni őket és akkor felhőtlen lesz a viszonyotok. A lényeg, hogy ne keresd benne a Windows-t és legyél nyitott. -
-
vadkörte
addikt
válasz
hdanesz #44306 üzenetére
Ha a későbbiekben más eszközzel is akarod használni, akkor ex-FAT (pendrive-ok esetében még szóba jöhet a mezei FAT32, ha nem akarsz 4GB-nál nagyobb állományokat tartani rajt)
Ha a későbbiekben csak a Mac-kel lesz használva valamelyik saját formátumára. több részre particionálni nem létkérdés, a Mac-ek logikai kötet kezelése kifejezetten baráti#44308 oszy
Sejtettem. A macOS az NTFS-t alapból csak olvasni tudja, írni csak kiegészítővel. Ha megoldható formázd át. (ex-FAT, ha máshol is használnád, saját, ha csak a Mac-ben) -
vadkörte
addikt
"Kar, hogy igy szet kell reszelni a rendszert, hogy normalisan mukodjon."
Azért, mert megkeseríted a saját életed, ne a gépet hibáztasd!
"Latszik azert, hogy messze van meg a windows-tol."
Milyen szerencse!
#44233 zacci
"Miert van az, hogy ha letoltok egy programot (amit egyenesen a temp konyvtarba toltok le)..."
A f***rt kellett belepiszkálni az OS-be??? Bármelyik böngésző - a Safari is! - beállításfüggően rákérdez, hogy hová mentsen?
"...es mikor rakattintok a dmg-re es athuzom a progit az application-ba, akkor meg elotte megjelenik az asztalon is a program."
Ahogy már írták a DMG (és a PKG is) egy lemezképállomány. Azzal, hogy rákattintasz, felcsatolod. A benne lévő állományt kell az Applications-ba húzni. Majd a felcsatolt lemezkép lecsatolható, a telepítő állomány ha nem kell törölhet.
"Miert csinalja ezt a faxsagot ?"
Talán mert így működik?
"Hala idegesito, mert utana el kell takaritani minden alkalommal a programot az asztalrol"
Jobb gomb/Kiadás, vagy egérrel a Lomtárra húzás. Baromi bonyolult és idegesítő...
Báttya! Tényleg nem neked való a Mac. Amíg nem tudsz a "fejével" gondolkodni, addig nem fogod jól érezni vele magad.
Add el és vegyél valami Windows-os miniPC-t. Annyi van, mint kutyában a bolha és vannak közöttük erőművek is. -
vadkörte
addikt
válasz
titi12 #44097 üzenetére
Dehogy veszem. Csak próbálom megérteni Őt is. Mielőtt elkezdtem linux-ozni (csak olyan koca módon, semmi prouser szint) majd Mac-ezni pont olyan voltam mint Ő. Aztán jött a Win mellé, majd otthon a helyére a két másik rendszer. Megtanultam elfogadni a sajátosságaikat, a másságukat és elengedtem, hogy mindenáron a Win-t keressem bennük.
Onnantól kezdve valahogy nem volt probléma a használattal. Lehet ezért nem okozott akkora sokkot az sem, hogy 12 év tömény android után iPhone-ra váltottam és a figyelmeztetések ellenére 3 nap alatt átszoktam rá. -
vadkörte
addikt
válasz
CharlieDrop #44091 üzenetére
44091 CharlieDrop
Szintén zenész. Szeretem ezt a Win-es 87%-os billentyűzetet és mivel van háttérvilágítása, lesötétített szobában is tudok dolgozni.#44083 titi12
Három rendszert használok - Windows/macOS/linux (Endeavour) - miután elfogadtam mindegyik sajátosságait, érdekes módon elvonultak a homlokomról a viharfelhők.#44094 titi12
Ma is megérte felkelni
#44093 Alex91
"A gigás méretnél nagyobb programok külső SSD-re kerülnek."
??? Azt meg hogyan? Több külső SSD-t is használok és több gigásnál nagyobb app-om is van és egyik sem a külsőkre telepedett. -
vadkörte
addikt
válasz
titi12 #44065 üzenetére
Ezt ugye nem mondod komolyan...
Mit nyiglődtem eddig.
#44055 zacci
"Ezt már próbáltam, de nem jó! Nem erre gondoltam, hanem kvázi parancsikonra. Ha kihúzom a programot az asztalra, akkor az egy move."
Tuti nem move. Ha nem teszteltem volna, nem írom le.
"Ilyen kő egyszerű dolgot szeretnék, hogy képen kijelölök egy részt, majd ctrl-c, d majd ctrl-v, aztán s és már mentem is a kivágott képet."
Fotók app-ot próbáltad?
"Lehet veszek inkább egy oled monitort, még mindig jobb mint a gyári Apple."
Nem jobb, de olcsóbb. Esetleg ASUS ProArt sorozat? Van belőle 5K is és némileg olcsóbb mint az Apple Studio Display
#44067 SharpSA
Kettő mappa van az Íróasztalomon. Azok is csak azért, mert lusta voltam áthelyezni.
#44071 Syl
"Windows-on 4-5 programot kell telepíteni, ahhoz, hogy ugyanott legyél, mint itt a megjelenítővel."
Ezzel csak egyetérteni tudok.#44078 zacci
"Kihúzom az asztalra, erre eltünteti a programok közül és move-olja az asztalra."
Hétszentség, hogy nem. Kipróbáltam többször is, több app-al. Gyárival is és telepítettel is. -
vadkörte
addikt
"Új Mac mini M4 tulaj vagyok..."
CMD+Space.(Spotlight, elég jól keres online is)
Van is néhány kérdésem:
"Hogyan tudom egy app ikonját kirakni asztalra ?"
Finder->Alkalmazások (Applications) és a kihelyezni kívánt app-ot "kihúzod" az Íróasztalra."Win alatt sokat használom a számológépet több példányban, de itt ez nem működik."
Működik, csak nem úgy.
Nyisd meg a Parancsok app-ot és hozd létre ezt:"De böngészőből is van, hogy több példányt futtatok. Nyilván itt az sem megy."
De megy! A Dokkon kattints jobb gombbal - ha almás egeret használsz akkor azt hiszem Option+klikk - majd "Új ablak""Keresek TC like programot, ami mutatja másolás közben az átviteli sebességet is."
Pl. Double Commander"Ugyanez a kérdés az IrfanView-el kapcsolatban."
Esetleg XnView MP. Mélyedj el a használatában! FastStone után/mellett butának tűnik, de meglepően jól paraméterezhető."...ha már azzal érvel az Apple és minden Apple fun, hogy felhasználó barát."
A macOS is olyan mint a legtöbb linux. Felhasználóbarát, de megválogatja a barátait..."Másik kérdés a monitorral kapcsolatos. Ezt is elég bénán kezeli a macOS. Nem vagyok hajlandó 600k-ért Apple monitort venni. Most egy 24" 1080p-s Xiaomi 165Hz-es monitort használok, de nem az igazi macOS alatt."
Megszokod, vagy veszel Apple monitort. Használtan is lehet, nem csak újonnan. A BetterDisplay segíthet valamit, de az sem csodaszer. (3db 1920x1200-as monitorral dolgozok egy Mini M2-vel mégsem nyavalygok."Putty-nak van alternatívája ?"
Pl."Hol tudom beállítani a fájl társítást ?"
Íme
"Első blikkre azt mondanám, hogy a macOS-nek vannak jó tulajdonságai, de sok tekintetben rettentő buta, elmaradott és erősen korlátozott. Már értem miért nem terjed el annyira..."
A Google és az Ő keresője az ember jó barátja! Gondolom Neked is kb. addig tartott volna rákeresni a problémákra, mint nekem...#44041 zacci
A "Delete" nem mindenhol működik. A Finder-ben pl. pont nem. Egérrel megfogod, Kukára ráhúzod. Vagy jobb gomb "Áthelyezés kukába" -
vadkörte
addikt
válasz
Mikika #44014 üzenetére
Próbáld ki a HUB-ot másik eszközzel, ha lehet NE Mac legyen. Ha azzal sem látja, akkor a HUB oldalon van a hiba (kontakt, vagy HW hiba, stb...) ha látja, akkor más felé kell elindulni
#44013 Noxy
Ezek az Ali-s SSD-k mennyire megbízhatóak? AGPTEK HUB-ba kellene egy M2-es vegyes adattárolásra, (mindenféle szirszar) -
vadkörte
addikt
válasz
MasterMark #43972 üzenetére
Nab+... Ezek szerint a NEC-cel nem barátok.
(A BT azon funkciója, amivel a színcsatornát lehet átírni, csak Pro licensz-szel érhető el.) -
vadkörte
addikt
válasz
MasterMark #43968 üzenetére
Akkoriban elég sokat túrtam a netet és megnyugodtam, hogy nem vagyok egyedül a nyűgömmel.
Jellemzően Silicon Mac-eknél jön elő a hiba HDMI-HDMI, vagy HDMI-DP csatlakozás esetén, hogy rosszul azonosítja a monitort és RGB helyett YCbCr csatornán küldi a video jelet. Elvileg egy plist file módosítással javítóható, de a megadott file megadott módosításával csak force close-t értem el.
Ezért maradtam a HDMI/DVI kábelnél, így "átverve" a rendszert. A BetterDisplay-jel futok még egy kört.
Az USB portjaim meg mind foglaltak. Egyiken dokkoló van, kettőn HUB, a maradékon meg külső SSD ház.
Csoporton belül akkor a "legjobb" megoldási javaslat az volt, hogy ha Mac-re futja, fussa StudioDisplay-re is. Vagy húzzak vissza Windows-ra. Itt egy kicsit berágtam...#43969 jookomak
Mostanában nem tervezem fejleszteni a rendszert, hacsak nem szakad rám egy kobold pénzeszsákja -
vadkörte
addikt
válasz
CharlieDrop #43964 üzenetére
"Szerencsére" a monitor USB-n nem fogad video jelet. A lehetséges versenyzők: HDMI 1.2, DP, DVI-D, VGA. HDMI/DVI-D kábellel & AppleRGB profillal színhelyesebb a kép, mint Colorimeter-rel kalibrálva.
#43965 MasterMark
Futok vele egy kört. Ismét... Bár emlékeim szerint ez meg mániákusan le akarja méretezni a képet 1024x768-ra.
Amúgy a Mini a nálam töltött első hete óta így működik (a két másik monitor egy DELL dokkolóról megy DP-portokon) -
vadkörte
addikt
válasz
Aszalós #43950 üzenetére
Ez simán lehet a HDMI sara, M-es Mac-ek HDMI kezelése "problémás". 24-es 1920x1200-as NEC monitort csatlakoztattam HDMI-HDMI kábellel és kalibrálás után is fakóbb kontraszttalanabb volt a képe, mint ugyanannak a monitornak Win-en. HDMI-DVI kábellel pontos lett a kép.
Ha ragaszkodsz a Retina életérzéshez, akkor kizárólag Apple monitort (Pro, vagy StudioDisplay-t) használj! Ha tudsz éni nélküle, akkor bármit.
Dolgozok a Mini-vel - kiadványszerkesztek, valamint fotókat dolgozok fel - nekem létszükséglet a 3 monitor. Nem, nem elég a kettő és az UW sem megoldás. Ha a Retina életérzés is az lenne akkor budget megoldásként kellene hirtelenjében 3db 27-es StudioDisplay.
Végül is alsó hangon 2MFt-os beruházás, ha az M2-est is cserélem M4(Pro)-re akkor 2,6-3MFt... Meg a nagy büdös fó***t... ennyit nem ér a Retina! -
vadkörte
addikt
válasz
user112 #43874 üzenetére
Ahogy Alex91 is írta egy magára valamit is adó eladó az eladás előtt kilépteti az eszközt és visszaállítja alapállapotra/újratelepíti.
Nem mondom, hogy nincsenek kártevők macOS-re - ahogy linux-ra is vannak - de ez nem Windows. (Az eddigi rekordom 2 perc. Ennyi idő alatt szedett össze valami kórságot egy friss Win10 telepítésem)
#43873 cigam
Na persze. Mindenki azt mondja, hogy csak otthoni netezős, szörfözgetős gép lesz, aztán észre sem veszi és már DaVinci-vel vág(vedd már észre az iróniát
)
-
vadkörte
addikt
válasz
user112 #43869 üzenetére
Erre a célra a Hardverapróról, vagy használtalmáról lőnék egy 8/256-os M1-est.
A 8/256-os M2-et "kerülném", a hasonló konfigurációjú M1-től eltérően lassabb az SSD-je. Mondjuk ha nem akarsz vele videókat vágni, vagy fotókat feldolgozni ezresével, akkor nem fogod érezni a hátrányát.
A 2012-est hagynám a francba. Hobbyprojektnek egy olyas valakinek aki tudja mit csinál jó lehet, de mindennapos használatra nem! -
vadkörte
addikt
válasz
Aureal #43865 üzenetére
Azért nyalakodott 4 órán át, mert a legfrissebb elérhető verziót szedte le és telepítette.
Ha az AppStore-ból letöltötted volna a műtét előtt a telepítőt és azt írod ki flash drive-ra akkor nem lett volna 4 óra, csak ~3/4...A lényeg az, hogy fent van és működik.
Szerettem a Monterey-t, virtuális gépbe telepítve azon tanultam meg macOS-ül, utána annyira nem volt fejberúgás a Win->Mac váltás.
-
vadkörte
addikt
válasz
Wiz Khalifa #43852 üzenetére
Elég jó. Informatikus kollégám egy 2012 (late?) Mini-re hegesztett Sonoma-t. Előtte amennyire lehetett kimaxolta a hw-t is, kapott egy TB-os 2,5-os SSD meg 8, vagy 16GB RAM-ot. Netezős mindenesnek még mindig jó (DaVinci-vel videót is kódolt vele, azt mondjuk annyira nem szerette...
) hamarosan az anyja kapja majd meg egy őskori AMD/Win7 kombó helyett.
-
-
vadkörte
addikt
Ha valaki virtualizálni szeretne, de sokallja a Paralells költségeit, kipróbálhatja az UTM-et.
#43625 titi12
2024. végén 2db Acasis házat vettem, egy 3,5"-os és egy 2,5"-os dual drive-ot (miután egy "kellemeset" szoptam egy 3,5"-os RaidSonic-kal). Számomra teljesen ismeretlen márka, részemről bekötött szemes ugrás volt a mély vízbe. Igaz ezek "csak" USB3.0 sebességűek és SATA eszközök vannak rajt. A 3,5"-ben van ventilátor és mivel ~4cm, kicsit zajos, viszont nem zajosabb, mint a benne lévő 2 lemez menetzaja. A sebességükkel sincs bajom. Hozzák az elvártat.#43619 Dudee
Ragaszkodsz az NVME-hez és a TB port-hoz?
#43627 szabi510
Ha előadásokat akarsz/kell tartani, nem járnál jobban egy presenter-rel? -
vadkörte
addikt
válasz
zoli62 #43571 üzenetére
Ha a "békebeli Vidi"-k kábelein nincs csatlakozó, a "meztelen" kábelvéget rátekered a Tangent speaker csatlakozójára és leszorítod. Vagy veszel 4mm-es banán dugókat (nem szükséges a több ezer HUF-os szűzlányvérbe mártott csoda, a 400Ft-os Hestore-os is jó) és azzal csatlakoztatod. Ha nincs, hangszóróvezetéknek, elég a jó minőségű 1,5-es OFC réz hangszórókábel, a rézzel futtatott alumíniumot kerüld!
#43577 Syl
Nagyon jó videói vannak. A stílusa elég szájbarágós - a kötelező tarthálástól fázok, dehát neki is meg kell élnie valamiből- viszont sokat lehet tőle tanulni.
-
vadkörte
addikt
Mezei membrános USB-s PC-s billentyűzetnél nekem az vállt be, hogy amikor már zavaróan retkes volt, szétszedtem a NYÁK kivételével több menetben folyékony szappanos vízben megfürdettem, majd összeraktam. A billentyűket egyesével köröm- majd fogkefével sikálni annyira nem volt izgalmas, de pár évente eljátszva belefér.
Ha mechanikus akkor célszerszám kell a bontáshoz meg valami lubrikáló trutymó (szilikonzsír?)
A szilikon spray látványától is rosszul vagyok, azzal azért nem kísérleteznékHa nem jön be rohadt nehéz eltávolítani.
-
vadkörte
addikt
válasz
MasterMark #43437 üzenetére
Egy kígyóolajban áztatott
Roxtone árnyékolt 3,5"-RCA kábellel - ami volt kb. 1.500Ft - van összekötve a Mini-m az előfokkal, ami hasonlóan komoly szintén Roxtone RCA-RCA-val az erősítővel. Meglepően szépen a hangjuk
-
vadkörte
addikt
válasz
zoli62 #43376 üzenetére
Ha nincs 3,5”-es headset kimenet, akkor kell egy USB-s DAC, vagy olyan aktív hangfal amiben van USB-s DAC. Így helyet is spórolhatsz. A Kanto- nak vannak ilyen aktív monitorai.
Magnat Monitor 220-szal hallgatom. Az erősítőt egy 36V/6A-es tápról hajtom. (Kapott még egy elektroncsöves előerősítőt is) A teljesítménye több mint elég.
-
vadkörte
addikt
válasz
zoli62 #43367 üzenetére
Ha van rajt 3,5”-es kimenet lényegében bármit. (=amire van helyed és kereted)
Én a Mini-re egy 3,5”-RCA kábellel egy Aiyima A07 erősítőt és egy pár Magnat monitort kötöttem. Lejátszónak a Cog-ot használom (AppStore-ban fent van)
Dudee #43373
Is-is. A legtöbb ilyen. Ha mechanikus és nem szereted a hangos csattogást ne blue Cherry-st vegyél. A red Cherry/Kailh is határozott nyomásponttal rendelkezik de messze nem okyan hangos -
vadkörte
addikt
-
vadkörte
addikt
Először is BÚÉK!
Másodszor! Magadnak akarj megfelelni és ne másnak. Mérd fel az igényeid - amennyire lehet reálisan - milyen programokat használsz Windows/linux alatt, azoknak van-e Mac-es verziója, vagy alternatívája. Pl. Win-es gépen az AIMP-t vagy a Foobar-t használtam zenelejátszásra. Fájó, de előbbi nincs Mac-re, utóbbi meg finoman szólva kiherélt. A kedvenc "szövegszerkesztőm" - Notepad++ - sincs Mac-re, de van alternatíva (akár AppStore-ból is) Windows-on nem bírok meglenni TC nélkül, Mac-en (és linux-on sem) nem hiányzik, a Finder (Dolphin) számomra untig elég.
Ha hosszabb távra gondolkodsz én a 16/512 verziót javaslom. A 16GB RAM munkára is elég lehet (kiadványszerkesztésre és fénykép feldolgozásra használom az M2 Mini-m és még nem nagyon futottam ki a RAM-ból). Tárhelyet pedig külső eszközzel lényegesen jobb ár/érték aránnyal tudsz bővíteni.Linux-os háttérrel a váltás amúgy is problémamentesebb lesz.
-
vadkörte
addikt
válasz
Bernardo20 #43342 üzenetére
Arra azért készülj fel, hogy belefuthatsz olyan helyzetbe amikor sem miresz, sem klinguru, sem Friczy megoldása nem segít. Ritka, de Mr. Murphy egy szemét tróger és bármikor bekavarhat. Tapasztalatból mondom. Nekem az segített, hogy egy magyar keyboard layout-ot töltöttem le és azt állítottam be kiosztásnak (amúgy készíthetsz sajátot is ,de az azért nem kezdő szint). Azóta kisimultak a ráncaim, csak annyit kellett megszoknom, hogy melyik Windows (Ctrl, Alt, AltGr, Win) gomb melyik Apple gombnak felel meg.
-
vadkörte
addikt
-
vadkörte
addikt
válasz
TigerCat #43294 üzenetére
Nem tudom, hogy ki volt az a kretén aki megtervezte és azt sem értem, hogy a többiek - Jobs-szal az élen - miért nem verték agyon egy széklábbal, de 30 másodperc egy MM-ban elég volt a mesés MagicMouse-ból, hogy SOHA ne akarjak a gépem közelében látni egyet sem. Boldogan elegerészek egy vezetékes Delux vertikálissal
-
vadkörte
addikt
válasz
miresz #43270 üzenetére
Zselicszentpál??? Ha ott élsz, akkor kb. 4-5 dombra lakok Tőled. Kaposvár Cseri városrésze
Egy AGPTEK típusú dokkolót (is) használok a Mini-vel, de soha semmiféle problémát nem tapasztaltam sem a BT, sem a Wi-Fi működésében. Mondjuk én a Mini tetejére tettem a dokkolót.
-
-
vadkörte
addikt
válasz
DonMedve #43203 üzenetére
Egyrészt olyan gyorsan nem telik meg. Másrészt az, hogy a belső SSD-től gyorsabb lenne, azt erősen kétlem. Inkább adatlemeznek használnám azt a WD-t egy TB/USB Type-C házban. Tehát rendszer + sw-ek a belső, minden más a külsőn. A belsőn én is csak az épp "futó" projektjeim állományait tartom, pedig az 512-es. Minden más külső SSD-ken van, a tiédhez képeset ezek ökrös szekerek - SATA3-as 2,5"-os USB3.2-es házban - de nem érzem, hogy bármiben visszafogna ha azokról dolgozok
-
vadkörte
addikt
válasz
r3dsnake #42319 üzenetére
"Diákként..."
Nem minden lehetséges vásárló diák és nincs minden lehetséges vásárlónak diák ismerőse, hogy jogosulatlanul is igénybe vehesse a diák kedvezményt.Egyébként meg rendkívül magasról teszek rá. Én még 499E-ért vettem a 16/512-es M2 Mini-t. Az árát már minimum 1x megkereste és még meg fogja párszor. Használom még pár - 3-5? - évig és majd az aktuális versenyzőre lecserélem. Ennek meg majd lesz valami a sorsa.
#42326 titi12
"56GB tárhely még mindig bőven elég az OS-re meg alap appokra
Igen, arra épp elég."
Mint írtam 512-es a gépem. Épp a napokban néztem meg mennyire foglalom. Van rajt pár több GB-os app. A fő tárhelyén így is 398GB a szabad kapacitás... -
vadkörte
addikt
válasz
RaZroX #42316 üzenetére
Ha nem számít, hogy "csak" 10gbps, akkor pl. egy dual bay Orico StudioLink MC25M. Kb. akkora, mint a "régi" Mac Mini és még ki is néz valahogy.
-
vadkörte
addikt
válasz
Hooper #42245 üzenetére
Ez egy dokkoló, nem tartós használatra hanem leginkább adatmentésre készült.
A lehető leggyorsabban átállnék NAS-ra, vagy ha nem akarjátok hálózatba kötni, akkor DAS-ra (ez utóbbiból létezik USB-s és TB portos is)
A NAS-t hálózati meghajtóként tudjátok felcsatolni, a DAS helyi - külső - meghajtóként fog megjelenni. A 2,5"-os drive-ok esetében is javaslom ugyanezt az utat. Feltéve, ha nem hurcolásszátok őket. A 2,5"-os meghajtóház is rendelkezik saját külső tápegységgel, így nincs a Studio-ra utalva a tápellátás. -
vadkörte
addikt
válasz
#31816946 #42194 üzenetére
Igen, de rendszergazdai jogosultságú művelethez neki is kell a jelszó.
#42193 cigam
Hmmm...Akkor lehet, hogy marad a MacPass... Karácsonyra meg akarom magam ajándékozni egy 16Pro-val, reméltem, hogy ki tudom váltani a KeePass-t (és "klónjait") de ezek szerint nem.
#42196 timelord1987
Persze. -
vadkörte
addikt
Több napig nem ment a gép, tegnap 21 óra felé kapcsoltam be volt egy kis munka. Akkor jelezte, hogy halleluja ő most frissülni akar. Éjjel 3/4 2-re 99%-ban le is jött a 15 de úgy voltam vele, hogy majd ma befejezi. Valahogy az alvás szimpatikusabb volt, mint nézni a monitort éjjel háromig.
Remélem nem barmoltak el benne semmit.
-
vadkörte
addikt
válasz
#31816946 #42173 üzenetére
A letöltött dmg állományt duplaklikk-el elindítod, a felugró ablakban egérrel a Chrome ikont megfogod és ráhúzod a Alkalmazások mappa ikonjára. Az első indításkor rinyál majd kicsit, hogy ez egy Internet-ről letöltött alkalmazás, megbízol-e benne. Értelem szerűen megbízol. Innentől kezdve ugyanúgy működik, mint Win-en.
Vírusírtó felesleges, ez nem Windows, ha a beépítettnél jobban konfigurálható tűzfalra vágysz, akkor a LuLu-t telepítsd. -
vadkörte
addikt
válasz
Parson #40264 üzenetére
Ha a műszert nem szabad kalibrátornak nevezni, nevezzük nevén. Colorimeter.
(A folyamatot az egyik magyar értékesítő is monitorkalibrálásként írja le)
Egyébként tudtál segíteni! Elég sokat... Pl., hogy a topik szakbarbárok gyülekezete, akik képesek még az élő fába is belekötni. Emellett ma megtanultam, hogy felesleges a csoportot látogatnom. Ha esetleg kérdésem lenne a rendszerrel kapcsolatban - 20+év Win után biztosan nem tapasztaltam még meg a Mac minden sajátosságát - majd felteszem máshol (máshol = nem PH) -
vadkörte
addikt
válasz
luigi10658 #40259 üzenetére
Mennyire hobbi? Ha csak kicsit, akkor szerintem is felesleges, mondjuk ha nagyon, akkor is. Ha ebből élnék és naponta több ezer felvételt kellene feldolgozni, akkor esetleg - esetleg(!) - elgondolkodnék rajt, hogy sima, vagy Pro, de nagy eséllyel - kb. 100% - akkor is a simát venném.
Nekem sima M2 van - 16/512 - a felhasználási területben van fotószerkesztés is (Affinity Creative Suite, Darktable, CaptureOne Express (nem hivatalosan PS) illetve XnView MP) és amikor egy 2-300 képes csomag RAW exportja TIFF-be, majd a TIFF-ek exportálása 80%-os tömörségű fHd hosszabbik oldalú JPEG-be alig 2-4 perc, nem látom értelmét a még komolyabb teljesítménynek.
(előző Ci5 6600-as PC-mmel ugyanez legalább 3-4x-es időbe telt, a munkahelyi Ci5 4460-as Pc-n konvertálva meg nyugodtan elmehetek kávézni)
Ha M2-nél maradsz, a Pro árkülönbözetén inkább vennék egy gyors külső házat meg hozzá passzoló SSD-ket, meg egy jó színmegjelenítésű és kalibrálható monitort. (a kalibrátorról nem is beszélve) Esetleg elgondolkodnék egy hasonló M1-en is (vagy egy M1-es iMac-en) -
vadkörte
addikt
Úgy érzem nem olyan sürgős nekem az az update. A 13.6-os frissítés a hétvégén este ment fel. Elleszek vele egy darabig, majd valamikor október-november táján nekilátok, mire kiforrja magát.
-
vadkörte
addikt
válasz
CharlieDrop #40210 üzenetére
BigSur/Monterey/Ventura/Sonoma/vagy valami régebbi OS?
Világos/sötét/automata téma?Nálam egyébként sötét témával fehér a menüsáv, de az első bekapcsolástól ilyen. (mintha valahol állítható lenne és egyszer mintha állítottam is volna, de február régen volt...)
ui.:
Akik telepítették és használják már. Sonoma-ról vélemény? Egyelőre halogatom a frissítést, mivel clean install-lal szeretném feltenni, csak nem visz rá a lélek, hogy nekikezdjek (első éles clean telepítésem lesz) -
vadkörte
addikt
válasz
SDDS22 #40187 üzenetére
Új M2, vagy használt M1-es eszközben gondolkodsz? Használtál már MacOS-t, ismert, hogy a fejlesztő környezetednek mik a szoftveres igényei?
A "jövőállóság" miatt akár új, akár használt eszköz a cél és mert - feltéve ha kell a munkádhoz az XCode, ami elég tárhelyéhes - programozol én a nagyobb 16/512-es verziót választanám. Esetleg mellé egy TB4/USB-C külső házzal 1x1/2x1TB M2/nVME SSD-t így a projektállományok nem foglalnák a belső tárhelyet, a kétlemezes házak némelyike RAID-et is tud, így a tükrözés sem lehetetlen. -
vadkörte
addikt
"Win alatt betudtam szépen kalibrálni, de mac alatt valahogy nem az igazi."
Ezzel vagyunk így páran...
"Kerestem kalibráló programokat, de nem találtam működőt."
Egy tisztesságes kalibráláshoz megfelelő célszerszám kell, nem elég a szoftveres bohóckodás. A régi PC-men az i1Display Pro-val gyönyörűen tudtam kalibrálni a monitoraim, ugyanazzal az eszközzel a Mini M2-n nem boldogulok. A szoftvere nem ismeri fel az eszközt. Valószínűleg az lesz a megoldás, hogy egy Win-es laptoppal bekalibrálom őket és az ICM profilokat beemelem a Mac-be.
"Esetleg aki szintén ilyen monitort használ, megnézné és megosztaná a beállításait a monitoron és a gépen? (szinprofil stb)"
Remélem tisztában vagy vele, hogy ez nem így működik! Pontosabban, így nem működik! -
vadkörte
addikt
Természetesen illik tiszteletben tartani mások szokásait és nem kritizálni azokat.
Itt egy kép az ékezetes karakterek használatának fontosságáról. Ezt szoktad meg, neked ez a természetes. Én pl. a magyar karakteres Windows kiosztású billentyűzetet szoktam meg és el nem tudnám képzelni az életem egy Mac (kiosztású) billentyűzettel.
#39527 Aszpirin
"Azt sem tudom, milyen nyelvben vanak ezek az "alulvesszős", "alulpontos" karakterek (mndjuk ez engem jellemez)."
A "kalapos" betűket különböző Kelet (Közép) Európai szláv nyelvekben használják, az cedillával ellátott karaktereket Észak Európai latin karaktereket használó nyelvek alkalmazzák (pl. lett, litván, stb...) -
vadkörte
addikt
válasz
blakey #39480 üzenetére
Wacom Intuos CTH480 Pen&Touch táblám van. Őskori, vagy 10 éve van nálam és én is használtan vettem. Ha aktiválom a touch funkciót a Mac érintőtáblának ismeri fel és majdnem teljes értékű Magic Trackpad-ként tudom használni.
Egyetlen hátránya, hogy vezetékes, BT modult nem vettem hozzá, de nekem nem is kell.
Egerészésre pedig a jól bevált Delux M618Plus RGB -
vadkörte
addikt
válasz
titi12 #39463 üzenetére
Nem írtam el. Az első és eddig egyetlen munkahelyemen az első PC-m egy ezer éves, darabokból összelomizott 386DX4 volt 14"-os monokróm monitorral, ezen futott a Win3.0 Word 6.0-val, hálózat nélkül. A többi gép sem volt sokkal komolyabb - Intel Pentium 2 Celeron-ok - az adatmozgatás a korabeli "pendrive"-val - inkább pocketdrive - a 3,5"-os floppy-val történt.
-
vadkörte
addikt
Bocs srácok, de ez k***a hosszú lesz.
Kb. 2000. óta, akárhonnan nézzük több mint 20 éve, foglalkozok valamilyen(!) - elsősorban felhasználói - szinten informatikával, kb. 2004. óta van saját gépem. A DOS 6.xx, majd a Win3.0-tól a Win10-ig lényegében az összes Windows használtam. Pár éve linux-ozok is, 2023. február óta van Mac-em.
Ilyen háttérrel azt mondanám, hogy a MacOS minden csak nem tökéletes, de azért a foshalomtól nagyon messze van. Amíg nem linux-oztam addig alapvetően kezelni sem voltam képes a korabeli MacOS-t, annyira idegen volt röptében áttérve Win-ről.
#39455 UX
"A beállítások pofátlanul zaklat szinte minden nap valamivel, ha rákattintok, másik íróasztalra bepofátlankodik."
Nálam csak akkor "szól" ha frissítés jön, illetve ha engedélyköteles műveletre figyelmeztet.
"A legnagyobb probléma a finder, ami egy ótvar sz.r."
Hát nem egy Total Commander Ultima Prime de messze nem használhatatlan, az Intézőtől sokkal kezesebb. A Finder teljes mértékben kielégíti az állománykezeléssel kapcsolatos igényeim (lehet megalkuvó vagyok) de azért van egy Double Commander-em.
"...a kőkorszaki megtekitővel nyílik meg, például nem lehet lapozni a fotók között..."
Cmd+A + Space -> indexképes megjelenítés majd kinagyítva lapozható. A Megtekintő számomra egy hasznos app, tökéletes ha csak bele akarok nézni valamibe pl. egy pdf-be ellenőrzés miatt. Pont elég és nem kell indítani az pdf olvasót. Böngészős képnézegetőnek XnView MP-t használok.
"Ráadásul, nem tudom eltávolítani az applikációk mappáit, vagy legalább egy mappába rendezni, ott kell nézegetnem, a sok mappát mikor megnyitom az icloudot."
Applikációkat miért iCloud-ba akarsz telepíteni?
"Legalább egy mappába rendeznék az applikációk mappáit."
Nem erre szolgál véletlenül az Alkalmazások mappa?
"A safari hónapok óta le van fagyva, és nem tér magához."
Ez valami lokális hiba lehet, mivel nálam a Safari tökéletesen működik. Az ok, hogy mégis Firefox-ot használok az, hogy a Safari nem érhető el Manjaro, Windows és Android rendszereken, ellenben a FF-szal, így minden általam használt rendszeren tudom használni és a FF fiókkal a könyvjelzőket és az előzményeket is látom.
"Ezen a rendszeren nem olyan erős a kilépésre kényszerítés mint windowson a ctr+alt+del."
Alklamazások/Segédprogramok/Tevékenység kezelő. Megkeresed a beragadt appot és bezárod.
"Nem tudom itt ki hogyan rendezi a fájljait, és mivel tekinti meg őket, de ez a rendszer így hulladék."
A beépített SSD-n tartom a futó munkáim a Dokumentumokon belül egy _PROJEKTEK nevű almappában. Illetve még a Letöltést használom, de csak ideiglenesen. Minden más egy külső két lemezes meghajtóban, 2x1TB SSD-n van a Win Xp óta változatlan mappastruktúrában
Az egyik SSD-m egy DATA nevű partíción a DOWNLOADS, és a Dokumentumok mappa (benne DOC(X), XLS(X), PPT(X), PDF, stb... mappákkal, a mappa neveknek megfelelő állományokkal) és a MEDIA nevű mappa (zenék).
Ugyanezen a lemezen egy másik PROOF_PHOTOS nevű partíción vannak a nyers - NEF, ARW - képem 2006-ig visszamenőleg, géptípusok szerint mappázva, azon belül év/év-hónap-nap almappákban. Az SSD-n természetesen vannak még egyéb mappák is.
A másik SSD-n egy CONVERTED_PHOTOS nevű partíción vannak a kidolgozott képeim, ~2009-ig visszamenőleg, géptípusok szerint mappázva, azon belül év/év-nó-nap almappákban. A különféle pályázatokhoz kapcsolódó képválogatások anyaga (sajnos ez több GB-nyi duplikátum, majd ha megunom nézegetni, kukázom)
Valamint itt vannak a már nem aktív, de még friss kiadványszerkesztések projektek mappái is. (kéziratok, illusztrációk, projekt állományok, stb...) Ide kerülnek a már nem futó de még friss munkák anyaga a belső SSD-ről, majd ha már lezáródnak akkor egy külső lemezre archiválom őket.
Ugyanezzel a struktúrával bizonyos időközönként 2db 3,5"-os lemezre archiválom a dolgaim.
Megtekintésre a Finder-t, a Megtekintőt, vaamint az adott fájltípusnak megfelelő programot használom.
"Ami windowsban alapértelmezett, itt rémálom."
A MacOS nem Windows, ne is akként gondol rá, mert csak a káosz lesz egyre nagyobb a fejedben. Én pl. elvagyok egy desktop-on, el nem tudnám képzelni, hogy több asztalt használjak.
"Miért van ezért a rendszerért mindenki odáig meg vissza?"
Néha a falnak tudnék menni tőle, de mivel az ÉN felhasználási módomon - tartalomfogyasztás, képszerkesztés (RAW kidolgozás, szerkesztés, retus, digitális restaurálás) kiadványszerkesztés (szórólapok, plakátok, kiállítási installációk, könyvek) kezes és kézreálló, ezért megszerettem. Pedig mindent elkövettem, hogy ne kerüljek közel Apple termékhez (egyszer vettem egy iPod nano-t, szerintem itt kaphatott el a sötét oldal)
-
vadkörte
addikt
-
vadkörte
addikt
válasz
MasterMark #39268 üzenetére
Van egy W-Rite i1 Colorchecker Por Kit-em (na jó, nem az enyém, hanem a fotóklubunké) ami Windows-on tökéletesen működik. Elvileg MacOS-sen is kell(ene) működnie, viszont a tapasztalat (meg külföldi fórumok) alapján az "ARM" rendszerekkel egy szoftverhiba miatt nem működik együtt. A javított legfrissebb programokkal sem.
-
vadkörte
addikt
válasz
Aszpirin #39254 üzenetére
26 millió???
Ez volt a mai napnak az a pillanata mikor jó volt, hogy ültem.
Ennyire nem követtem sosem az almás híreket, eszközöket. Mivel sosem hittem volna, hogy valaha "addig süllyedek", hogy valaha is almás leszek. Ehhez a 26 misihez képest az új, szinte ingyen van.A magyar Pro aloldal 3D renderelés esetén (OTOY Octane 4-ben (bennem van a hiba, de nem mond semmit a cím
) a 8 magos Intel Xeon W CPU + Radeon Pro W5500X esetén kb. 7,6x-es, a 28 magos Intel Xeon W CPU + Radeon Pro W6900X esetén már "csak" kb. 2,7x-es teljesítménynövekedést prognosztizál. És ez még "csak" a fullos alapgép, és a PCI-E slot-ok még nincsenek kihasználva.
Felfoghatatlan...
-
vadkörte
addikt
Na igen, kicsit túltengenek a Computex2023-es tartalmak. Kétségtelen, hogy akad közöttük pár kifejezetten érdekes, de akkor is. Még az éjjel átfutottam az alma pont hun a sajtóanyagot. A PCW és az Androgeek is egész jó cikkeket írt a WWDC2023-ról.
A 15"-os Air szerintem kissé nagy. Méretileg. A 13,6-os kijelző alakja elég fura azzal a felső bevágással, de az pár éve a kameralyukra is ezt mondtuk aztán megszoktuk. De legalább még hordozható méretű. A nagytesó nekem már fizikailag lenne nagy.
Az új Studio-k egyszerűen lenyűgözőek. Mind teljesítményben, mind a hozzá kapcsolódó árazásban (ez utóbbin nem csodálkozok)
A Pro-ra csak annyit tudtam kinyögni, hogy húb+Kíváncsiságból azért összekonfiguráltam egyet. Nem volt jó ötlet
Viszont a fullos Studio és a fullos Pro ára között olyan hatalmas árrés nem tátong (kicsit több, mint az új Studio alapára)
Ez a szörnyeteg (Pro) már tényleg nem a mezei homeuser-eknek való, de még egy jobban felszerelt Studio is elgondolkodtató lehet, hogy átlag felhasználói szinten kell-e ekkora brutális nyers teljesítmény.
A szemüveg. Még próbálom feldolgozni, de ehhez az én HW konfigom kissé lassúcska. -
vadkörte
addikt
válasz
madgie #39205 üzenetére
"...a lónak a micsodáját, azt fogok én azért annyit fizetni."
Hogy lehetsz ilyen fillérszekszuáló???800E egy 27"-os monitorért igazán aprópénz...
Amihez a VESA adaptert is úgy kell külön kérni, vagy majdnem 200E-ért veszel egy állítható állványt (a kinézete korrekt, de akkor is, a VESA adapter meg eléggé KTSZ-es kókánynak látszik, akkor is ha nem az...)
Bár a nyomott alma mintás törlőkendő 10E-ért, vagy az "okoskulacs" 42E-ért is hmmm... érdekes.#39203 soundsonic
"Szerkesztesre meg affinityvel probalkozom PS helyett."Ha a megszokáson kívül nem köt semmi a PS-hez, akkor az Affinity programjai teljes mértékben ki tudják váltani az Adobe termékeit. Az universal licensz-szel egyszerre három platformon - Windows, MacOS, iPadOS - is használhatod a programokat. Egyedül a CameraRAW hiányzik de az nagyon.
-
vadkörte
addikt
válasz
soundsonic #39147 üzenetére
"...a m2 mac mini-nek mennyire gáz az "alaplapi" hangkeltője?"
Csak a hangminőségéről tudok beszámolni, mivel nem foglalkozok zeneszerkesztéssel (a Garage Band is repült, bár az árához képest nagy tudású program, de tök hülye vagyok hozzá...) és azzal alapvetően elégedett vagyok. A régi PC-m alaplapi Realtek-jénél lényegesen szebben szól, de azért egy Audigy2-től elmarad de nem sokkal!
Bár úgy vettem észre, hogy a 13.4-es update óta a kombinált kimeneten keresztül mintha kissé halkabban szólna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Túra és kirándulás topic
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- TP-LINK routerek
- OTP Bank topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Fujifilm X
- OLED monitor topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest