2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Szellemház

    Gerjeszti magában a félelmet. Egész biztos, hogy nem legális amit itt csinálnak. Miért zárták be?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 13 éve 8

  • Egy másik borús nap

    Ülök a toronyban, nézem az ólomszürke eget. Két napja még havas volt a táj, de múlt éjjel elverte az eső. Reggel bárányfelhők úsztak az égen, mögülük kikandikált a nap, de a várost 30méter sűrű köd fedte. Később eloszlott, s gyönyörű, szikrázó napsütésben indulhattam szokásos egészségügyi sétámra. Belváros, Ófalu, Szabótelep, Kertváros, és vissza. Ez éppen 5 km.
    A piac környékén óriási tömeg, és rengeteg eladatlan fenyőfa. Távolabb már alig találkoztam gyalogosokkal. Így jobban feltűnt az a hátborzongató látvány, hogy lecsúszott nadrágú, életerős fiatalemberek plusz 12 fokban, fejükre húzott kapucnival sétálnak, vagy műanyag flakonból borozgatnak, a köztéri pad karján ülve. Szívem szerint rászóltam volna, hogy „mi van öcsém, fázik a fejed?” Egyrészt viszont semmi közöm hozzá, aztán kiszámíthatatlan a reakció is. Nekem még önvédelmi paprikaspray-m sincs. Na, meg emlékszem, hogy én se vettem jó néven hajdanán, a hosszú hajamra tett megjegyzéseket.

    Nem szabad ilyeneken megbotránkozni, inkább örülni kell a szép időnek. Egyébként is Karácsony van. Délután fel is állítom a karácsonyfát. A feleségem süt-főz a konyhában, takarítja a lakást. Ő küldött el sétálni, hogy ne legyek láb alatt. A Bajcsy Zsilinszky-n, a keskeny járda miatt arasznyira kell megközelítenem a drótkerítést. Kissé meglepődöm, amint észreveszem a drót mellett fekvő gyönyörű berni pásztor kutyát. Nem ijeszt rám, csendben hagyja, hogy elhaladjak.

    Folytatás...

    potyautas 13 éve 1

  • Zsócai, a hulladékhasznosító

    - Van-e most vas öreg?- köszönt rám a fiatalember, aki ugyan régi ismerősnek számít, de a nevét azóta se tudom.

    A környezetében Zsócainak nevezik, a születési helye után. Az ő kultúrkörükben mindenkinek van úgynevezett indián neve. A valódit annyira nem használják, hogy ha a postás keresi, gondot jelent a beazonosítása. A faluban alig van olyan ember, aki eljár dolgozni. Legtöbben csak élnek bele a világba, várják a rendszeres szociális segélyt, a gyereknevelési támogatást, a lakhatási...és még számtalan címen kiutalt pénzt. Ez a család létszámától függően akár jelentős összeg is lehet. Nem biztosít ez így se valami fényűző életet, hiszen sok embernek sok kenyér kell. Elmondása szerint az apósa ugyan még nincs 40 éves, de 10 unokája van. Ebből kettő az övé, a harmadik most van útban. Nincs is ebben semmi különös, hiszen már éppen betöltötte a 24-et. Most van itt a gyereknemzés ideje. A két lánya is kicsi még, sokat bőgnek, különösen a kisebb. Nem is szeret otthon lenni ezért. Fogja a rozoga kerékpárját, és átimbolyog vele a városba kukázni. Igaz, hogy önkormányzati határozat tiltja, de ez senkit nem zavar. Napközben negyedóránként érkezik egy-egy újabb guberáló. Betonvasból hegesztett nagyméretű csomagtartóra, a kormányra akasztott reklámszatyrokba rakják a zsákmányt. Némelyikük láthatósági mellényt is visel. Először még azt gondoltam, hogy köztisztasági alkalmazott.

    Folytatás...

    potyautas 13 éve 2

  • Egy borús nap

    Hiába várok arra a látványra, hogy a felkelő nap vörös izzása beleragyog a felhőkbe.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 13 éve 21

  • Elcsesztem

    Az agglomerációban dolgozom két napja. Reggel háromnegyed óra az út, este vissza a városba kicsit talán több is. (jó esetben) Jövök a nulláson befelé. Nem volt egy sikeres munkanap mögöttem, a koraesti sötétségben nem volt hangulatom tolongani. Beálltam egy kamion mögé, követtem az útépítés miatti sávelhúzásoknál is, aránylag közelről. Aztán megláttam a táblát, hogy egyel beljebb kellett volna mennem. Ott viszont már voltak. Választhattam. Törökbálint, vagy a Balaton felé. Elcsesztem, nagyon elcsesztem. Irány az M-7, megfordulni nyílván esélyem sincs. Itt dícsérem a németek eszét, mert náluk van eltévesztettem sáv is. Na, most? Hol a következő csomópont? Megzavarodott elmémnek emlékeiben kutatni kezdtem. Nem létezik, hogy Fehérvárig el kell mennem. Tényleg nem kellett. Érd! Na! Itt már jártam is. Egyetlen kanyarral vissza is tudok fordulni. Így történt, de még akkor is bizonytalan voltam, amikor újra a pályára hajtottam. (Megjegyzem, totál falusi gyerek vagyok, csak most hozott a szükség a fővárosba 57 évesen) Akkor kezdtem megnyugodni, amikor a túloldalon láttam az érdi Shell kutat. Most már jó az irány. A baj nem jár egyedül, valami műszaki hibás autó miatt akkora torlódás alakult ki mint ide Buda. Vagy inkább nagyobb.

    Folytatás...

    potyautas 13 éve 0

  • Lekéstük a vihart

    Azóta talán már járhatók az utak. Na, lehet, hogy mázlink van?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 13 éve 1

  • Beszél valaki magyarul?

    „gyiszigy bira, i dvá butelka brendi”

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 2

  • Bregovo

    Az utca lámpái gyengén világítanak, az aszfalton szétszórt üvegcserepeket is alig látni...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.