2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Feleségem nem sír könnyen

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Feleségem nem sír könnyen, de akkor egymás nyakába borultunk. Mintha meghalt volna valaki, pedig csak utolérte a családot a gazdasági csőd. A kocsonyahús árát számolgattuk és elgurult egy tízes. Ama bizonyos Hét krajcár jutott eszembe. Azt ugyan nem tudtam pontosan mennyi kell a húsért, de attól biztosan több, mint amennyi volt a kasszában. Előfordul néha, hogy adós marad az ember a boltban, mert éppen nem vitt magával eleget, de most itthon se volt semennyi. Ráadásul begurult az udvarunkra egy legutóbbi típusú, talán egy-két hónapos Mercedes. Azt hittem, azt reméltem, hogy pénzt hoz. Dolgoztam a Merci gazdájának. Nem nagy munka, csupán egynapi szakmunkásbér járt volna érte, de most mentőöv lett volna, ez a néhány ezres. Arra persze nem számítottam, hogy a munka végeztével a kertet is össze kellett volna takarítani. Ezért plusz pénzt ígért, az ügyfél, de a lényeg az, hogy most nem fizetett, pedig nagyon számítottam erre a pénzre. Az ünnepi asztalunk múlott rajta.

Ez volt az utolsó csepp a pohárba. Feleségemmel mindketten összeroskadtunk a reménytelenségtől. Néhány nap múlva elkészül a következő munka, de abból még sokára lesz pénzt. Lehet, hogy be se tudom fejezni, hiszen benzint is venni kell, hogy eljuthassak a munkaterületre. Jól megy a maszeknak – mondják az irigyek. Nagy tévedés. Nincs egy árva fillérem, már visszamondható biztosításom se, pedig az már kihúzott néhányszor a bajból. Nem valami jó üzlet, de a szükség nagy úr. Ez a forrás is kiapadt. A gyerekeim zsebpénzét is elkunyeráltam már. Két héten belül nem számíthatok bevételre. Az se valami nagy összeg, ráadásul mind be kellene fektetni a következő munkába. Nem akkor, már most. Nagy kérdés, hogy mit fog enni jövő héten a család. Kérjek kölcsön? Kitől? Egy hetet kellene átvészelni legalább. Csak a kocsi el ne romoljon még addig! Tanultam a pozitív lelki beállítottságot, de az itt már kevés.

Húsvét másnapján – mondja a locsolóvers – az jutott eszembe… hogy hogyan tehettem ezt a gyerekeimmel? Mindketten kamaszkorúak. A fiam hasonlít egykori önmagamra, ő nem csinál nagy ügyet az egészből. Igaz, az itthoni helyzettől függetlenül elmehetne meglocsolni az ismerős lányokat. A lányom egészen más eset. Bizonyára, szívesen látná vendégül a barátait, hiszen ő egy központi személy a mindenkori társaságában. Mindennek ellenére nagyszerűen viselkedett. Belátó volt velem szemben. Nem is lehetek ezért elég hálás. Általában akaratos, makacs és könnyen megharagszik, ha nem a kedvére tesznek. Ekkor naggyá nőtt szememben a kicsi lányunk. Nem akarok még egy ilyen húsvétot, de nem is kívánom senki másnak azt az érzést, amikor a gyereke odanyújtja neki a semmire sem elég aprópénzét.

*

- Emlékszel? 1995-ben ilyenkor sírtunk. – mondtam tegnap reggel a feleségemnek.
- Most is lehetne.

Hozzászólások

(#1) gamerkiller


gamerkiller
senior tag

Mindezek ellenére boldog húsvéti ünnepeket kívánok az egész családodnak és neked! :R
Lesz ez még jobb is!

Sony PSP Slim & Lite + 8Gb, Nokia N Series 73 + 2Gb ¤¤ Steam: hayhap4pa ¤¤ Bad Company 2 : Hayh4

(#2) potyautas válasza gamerkiller (#1) üzenetére


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog

Köszönöm, és viszont kívánom. Mint jeleztem is, ez egy 15 évvel ezelőtti eset. Azóta már megkérgesedett a lelkünk. Nem sírunk a mocskos anyagiak miatt. Bizakodunk. (...a lepényhal meg utoljára ;) )

(#3) művésznő4


művésznő4
csendes tag

Nagyon tetszett az írásod, gyönyörűen leírtad még ennyi idő távlatából is! :K
Köszönöm, hogy megosztottad velünk! :R
Egy élmény volt olvasni!

Kívánom neked és családodnak a legjobbakat! :)

(#4) szablya válasza művésznő4 (#3) üzenetére


szablya
tag

Ennyi idő távlatából? Erről a húsvétról van szó :(

Remélem sikerül minél épebben túlélnetek. Esetleg banki hitel, ismerősöktől kölcsön? Biztos van, aki 'szívesen' adna, még innen, a logoutról is :F
Azért minél boldogabb húsvéti ünnepeket :)

[ Szerkesztve ]

Madarat tolláról, embert desktopjáról. | Inni és inni adni. | Ellopták az alisok a tankot. | Az igazi tuningos Prescott kávét iszik. - all by szablya | "Igazat az igazaknak, zárják be a hazugokat!" \m/

(#5) művésznő4 válasza szablya (#4) üzenetére


művésznő4
csendes tag

szablyám:
#2: " Mint jeleztem is, ez egy 15 évvel ezelőtti eset. " ;)

(#6) szablya válasza művésznő4 (#5) üzenetére


szablya
tag

:DDD nem vettem észre :)

Madarat tolláról, embert desktopjáról. | Inni és inni adni. | Ellopták az alisok a tankot. | Az igazi tuningos Prescott kávét iszik. - all by szablya | "Igazat az igazaknak, zárják be a hazugokat!" \m/

(#7) ^Clown


^Clown
veterán
LOGOUT blog

Erről 1989 vagy 1990 karácsonya jutott eszembe. Kisgyerekként nagyon rossz volt anyámat zokogni látni. Nem tudtak nekünk ajándékot venni, annyira csórók voltunk (éljen soká az ellopott rendszerváltás).

[ Szerkesztve ]

(#8) tildy


tildy
nagyúr

Én gyerekkén téltem át azt az időszakot, soha többé nem szeretnék olyat. Volt hogy kéthetente volt csak hús az asztalon, volt hogy félévente max egy ruhát kaptunk, vagy annyit sem. Zsebpénzt talán nem vettek el, de nehéz idők voltak. Én is emlékszem azokra a karácsonyokra, mikor a zokni , meg a mogyoró, meg a narancs volt az ajándék. Nekünk, gyerekeknek is.

Azért tanultam önszorgalomból, hogy iylen helyzetbe sohase kerüljek. Szerencsére egy fizetésből megélünk párommal, és még tudok is félrerakni.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#9) potyautas


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog

A leírt történet volt a lelki mélypont. Anyagilag van még lejjebb. Akkor nullára futottunk, de csak ideiglenesen. Azóta már...mint az ország.

[ Szerkesztve ]

(#10) Lenry válasza tildy (#8) üzenetére


Lenry
félisten

nálunk is volt ilyen
zsebpénz soha nem kértek el, mert soha nem kaptunk
szükségem se volt rá igazán

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.