2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Nem kell zokni!

    Vásárjárók szerint is szokatlanul sokan voltak. Csak a parkolásból bejött az önkormányzatnak becslésem szerint legalább félmillió forint. Nem is beszélve a helypénzről. Többeket hallottam már áradozni ezekről az eseményekről. Engem valahogy nem tud lenyűgözni. Nem az én világom, nem szeretem. A munkaidőmbe ugyan belefért, de inkább dolgoztam volna. Addig még rendben van, hogy végigbámultunk egy sort, megvettük az almát, a krumplit, beraktuk a kocsiba, megkávéztunk. Ekkor volt háromnegyed kilenc. Szétváltunk. Menjen mindenki, amerre a kiváncsisága viszi, találkozzunk délben! Nem terveztem venni semmit, így a bámészkodást is értelmetlennek tartottam. Nyakamban az elemózsiás táskával végigvágtattam az árusok sora közt egészen a gátig. Az ártérben vizet láttam megcsillanni. Bár talán mégse jó ez a szó, hiszen borongós volt az idő, kellemetlen szél fújt. Nem volt ugyan hideg, hiszen a hosszú ujjú ing is lekívánkozott. Volt ugyan rengeteg lehetőség különböző finomságot enni, de – mint már említettem – nem szeretem ezt a környezetet. Munkásnadrágot talán megérte volna vennem kétezer forintért, de nem tudom milyen méret kell rám. Józsi kétviselőtársam se volt velem, aki nagyon ért az ilyenekhez. A beregszászi piacon az egész családjának ruhaneműt vett ajándékba. A lánya esetében volt kissé bizonytalan, s tőlem kért megerősítést, hiszen én már láttam a lányt, tudhatnám mekkora kell rá. Utólag megkérdeztem, mindenkinek eltalálta a méretet.

    Folytatás...

    potyautas 7 éve 3

  • A bőség zavara

    Nincs munkahely? 50 fölött sehova nem kell az ember? Ez így, ebben a formában nem igaz. Olvastam bicskanyitogató kommenteket az egyik multi hirdetése kapcsán. A kiemelkedő fizetés, valójában nem kiemelkedő, de akinek semmi jövedelme nincs ahhoz képest az. Nem kell persze éppen operátori munkába beállni, lehet akár vállalkozó is az ember, s akkor saját maga adja a fizetést. Mit vállalkozzon? Ezt találja ki ki-ki magának! Persze vannak feltételek, és a sikert senki nem garantálja. Tehát a többségnek marad az alkalmazotti állás. Lehet válogatni. Főleg, ha ért is valamihez az ember. Legtöbb munka nélkül tengődő ember képzetlen. Ezt felismerve legalább a fiataloknak tanulni kell valami szakmát. Nem csak elkezdeni a szakmunkás képzést (mert arra van támogatás) hanem be is fejezni, meg is tanulni a szakmát. Olyat, amiből hiány van. Például műköves. Megesett, hogy egy munkahelyen megkérdezték tőlünk, hogy ebben a szakmában csak öregek vannak? Kezdtem cáfolni több példán keresztül. Lehet talán 14-15 éve, amikor törmeléket vittem a szeméttelepre. A fiatalember – aki a sorompót nyitotta – szakmabeli. Érdeklődtem, miért nincs a szakmában.
    - Ebben a szakmában nem lehet megélni – jött a válasz – nincs munka.
    - Árpád út 32. Holnap reggel hétkor legyél ott! Csiszolunk, stokkolunk.

    Folytatás...

    potyautas 7 éve 19

  • Különös megrendelés

    Arra kaptam fel a fejem, amikor a hatalmas, krómozott kerekeken megcsillant a napfény. Egy sötétített ablakú fekete hetes BMW állt meg a nyitott kapuban. Megkockáztatom, hogy a legfrissebb modell állt velem szemben. Egyszerre nyílt mindkét oldalon az ajtó. Legelőször a világító piros sportcipő villant a sofőr oldalán. Két kigyúrt fiatalember emelkedett ki a kocsiból, fehér ingben, nyakukban vastag aranylánc, kopasz fejükre feltolt napszemüveggel.
    - Van-e kutya tesvérem? - kiáltott a sofőr
    - Meg van kötve, jöjjenek nyugodtan!

    Jöttek. Mindkettőjüknek gurulós a járása. Mint akinek nem hajlik a térde. Karjukat asszonyosan kitartották oldalra, mert másképp nem fért az izomtól. A kutya erősen rángatta a láncot, vadul ugatott, hiába csitítottam. Javasoltam, hogy jöjjenek be az irodába, hogy ne legyünk a látóterében. Nyílt a kocsi hátsó ajtaja, de a navigátor ülés utasa rákiáltott a fejét épp csak kidugó asszonyra.
    - Ott maradsz!
    Ellenszenvet ébresztett bennem, hiszen mi a kutyával szoktunk így beszélni, nem az asszonyunkkal.
    - Parancsoljanak! Miben segíthetek?
    - Síremléket szeretnénk bátyám – szólt nyájasan az előbb még durván kiáltó fiatalember.
    - Mi lenne az elképzelésük? Itt most nem sok mindent tudok mutatni, épp nemrég szállítottam, szinte üres a műhely. Viszont itt van ez a katalógus, az általunk készített munkák képeivel.
    A piros cipős belelapozott, majd alig leplezett undorral tolta odébb az asztalon.

    Folytatás...

    potyautas 7 éve 6

  • Földrajz

    Új munkatársam szabad idejében földrajztanár. Az szép munka – mondtam – legalábbis, ha érdekli a gyerekeket. Nem érdekli már ezeket semmi, csak nyomkodják az okos telefont - volt rá a szomorú válasz. Aztán forogtak a fejemben ötletek, de nyilván ő is kipróbálta már ezeket. Olyasmivel kellene megfogni a gyerekeket, ami a saját tapasztalataikhoz köthető. Például amit naponta megtapasztalhatnak, ha felnéznek az égre. Megbeszélni, miért fúj a szél, mitől változik az időjárás, mitől változnak a napok hosszai...gondolom, ezek a tantervben is benne vannak. Saját emlékeim a földrajzórákról olyanok maradtak meg, hogy mik az országok fővárosai, hol miből termelnek sokat. Elhelyezni országokat a térképen. Ma már akit érdekel, csak megnyomja az okos telefont. Persze csak akkor, ha érdekli. Mert attól, hogy szinte minden adat elérhető a világhálón, még egyáltalán nem biztos, hogy ezeket el is akarják érni. Jelen voltam egy olyan telefonálásnál, amikor az Angliában lakó sógorasszonynak mutatta az itthoni menyecske, hogy „nézd, apa hogy rakja a téglát” Ezt nyilván nagyon fontos volt látni. Nem fontos a percdíj se, mert majd apa több téglát rak, s meg lesz rá a fedezet.

    Folytatás...

    potyautas 7 éve 0

  • Bulizzunk, mert bulizni jó!

    El tudok tölteni úgy egy hétvégét, hogy ha hétfőn megkérdik mit csináltam, nem tudok rá mit mondani. Illetve csak azt, hogy semmit. Már az újságban se nézem meg a programokat, mert úgyse megyek le a városba. Néha nem is kell, hiszen idejön a program, néhány száz méterre. Egyszer lementem a parkba, de hamar eluntam. Valamikor – nagyon alapszinten – zenéltem is a barátokkal. Néhány évvel később az egykori dobosunk rám szólt, hogy „leszoktál a zenéről?” Úgy dolgoztam a ház körül, hogy nem volt mellettem a rádió. Amikor még nem szoktam le a zenéről, vadászni kellett a zenés műsorokra. Ma, már bármikor találok akár a TV-ben is. A címet épp onnét vettem. Néha, amikor borzongásra vágyom, váltogatok a Muzsika TV, Sláger TV és a Zenebutik között. Gyors egymásutánban oda-vissza. Általában mind borzalmas. Különösen a szövegektől áll fel hátamon a szőr. Idézni akartam néhány sort, de inkább nem teszem. Aki ismeri, tudja miről beszélek, aki nem, az szerencsés ember. Mint említettem, ezekre csak akkor kapcsolok, ha borzongásra vágyom. Néha ilyenem is van. :)

    Folytatás...

    potyautas 7 éve 1

  • Húsvéti sofőr

    A lakott terület vége táblánál már nagyon a nyakamban lihegett egy szlovák rendszámú Fiat. Nem szándékosan hátráltattam, de az út vonalvezetése, és a burkolat minősége nem enged gyors haladást. Az első lehetőséget kihagyta. Tehát nem ismeri az utat. Aztán csak elugrott mellettem, de nem sok haszna volt belőle, mert utolért egy másik kocsit, ami hetvennel haladt a kanyargós hegyi úton. Volt is bennem egy kis káröröm, amiért feleslegesen tolakodott. Síkfő után végkép elszállt az esélye a gyors haladásra, mert egy hosszú kocsisort értük utol, amely indokolatlanul lassan haladt. Nemrég esett egy pici eső, vizes volt az aszfalt, de ez nem adott rá okot. Jelentős volt a szembe forgalom is, egy idegennek reménytelen elhagyni a sort. Igaz, ismerősnem is, de az legalább tudja. A szlovák már kettővel volt előttem, amikor elértük azt az erős lejtőt, ahol akkor is harmadikba kapcsolok, hogy ha kedvemre választom meg a sebességet. A sort egy világoskék minibusz vezette. 25-30 éve volt ezeknek a parányi, hatszemélyes bodegáknak divatja, főleg Japánban. Ez éppenséggel olasz volt, egy Piaggio. Ezt később közelről volt alkalmam megtekinteni.

    Folytatás...

    potyautas 7 éve 5

  • Termosztát

    Meleg van lovak – szokta volt mondani apu. Ugyanis ő beszélt a lovainak. Nem csak, hogy cojde, meg tüled. Ha a Csillag nem boldogult a feladattal, mindig úgy szidalmazta, hogy „mocskos cigány ló” Noha nem is a ló volt cigány, hanem az előző gazdája. Nem mondhatjuk azt sem, hogy „cigánykodott”, csak a kicsi termetéhez kellett volna méretezni az elvárásokat. Alig volt nagyobb a hucul lovaknál, nem bírhatott annyit, mint egy muraközi. Na, de nem is a ló most a lényeg, hanem a meleg. Szabadban dolgozván a tűző napon izzadok is, mint a kutya....illetve ez nem jó hasonlat. Rá is szóltam a kollégára amikor ilyen kijelentést tett, ugyanis a kutya nem izzad. Azért lógatja a nyelvét, mert csak ott tud hőt leadni. Állítólag az ősember azért csupaszodott le, azért vesztette el majd' az egész szőrzetét, hogy izzadni tudjon, s így a jobb hőleadás miatt kitartóbban tudott futni. Nem tudom mennyire helytálló ez az okoskodás, ugyanis a ló is izzad...Na, ez a helyes hasonlat: izzad, mint a ló.

    Folytatás...

    potyautas 7 éve 1

  • Nyertünk!

    Elnyertük a munkát. Háromszor voltam mintát készíteni, míg elfogadták a másodikat. Felvonultunk a brigáddal. Én se vagyok valójában köves, a többiek meg főleg nem, de elvállalunk mi mindent. Még festést is, pedig azt nagyon utálom. Legalább annyira, mint Feri bácsi a műhelytakarítást (vagy bármiféle takarítást) 100 éves lépcsőt kell felújítani. Ennyi idő alatt megkopott kissé. Rögtön akadt az építkezésen olyan „kolléga” aki jobban tudta volna, jobban fel is van szerelve. Géppel tudta volna végezni azt a munkát, amit mi hagyományosan, kézi szerszámokkal. Valamiért a főnöke nem akarta elvállalni. Már soha nem derül ki ennek az oka.

    Én ismerem a várost, de munkatársaimat útba kell igazítani, merre induljanak kaját venni. Nekem nem kell, hiszen bevált gyakorlat, hogy feltöltött tarisznyával indulok el otthonról. Nincs mit tennem, várnom kell, amíg a többiek visszaérnek. Álldogálok a hallban a lépcső alján, őrzöm a szerszámos vasládánkat. Jönnek a dolgozók, köszönünk, aztán megy mindenki a dolgára. Nem ismerjük egymást, nem állunk meg beszélgetni. Még az őrrel se, aki barátomnak szólít. Most el van foglalva. A bejáratnál egy széken a jelenléti ív, oda be kell iratkozni. A mintamunkák készítésekor nem kellett, de most kell. Találkoztam már ilyen nyilvántartással, még ilyenebbel is. Budán még le is fényképezték a kocsi csomagtartóját, és belépőkártyát kellett használni. Ehhez képest nem túl megterhelő ez a napi beikszelés.

    Folytatás...

    potyautas 7 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.