2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

SR-26, egy valóra vált álom

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Oly korban nevelkedtem, amikor nem nagyon volt értelme álmodni, álmodozni. Nem kellett tervezni sem, azt állami szinten készítették számunkra. Legbiztosabb volt átlagosnak lenni. Aki ki akart törni a középszerűségből, annak nagy eséllyel a fejére koppintottak.
- Ne álmodozz! Ne hasonlítsd magad a gazdagokhoz! – hűtöttek le sokszor éppen azok, akik a legközelebb álltak hozzánk.
Tették mindezt szeretetből, jó szándékból. Próbáltak megóvni a csalódásoktól. Biztosnak látszott az a nézet, hogy ha nem teszünk semmit, abból nem lehet baj. Az álmokat persze nem lehet megtiltani, azok csak úgy vannak. Aztán vagy teszünk érte valamit, vagy nem. Közreműködésünk nélkül persze a legritkább esetben teljesülnek. Az eredmény értékét is nagyban befolyásolja, hogy megdolgoztunk-e érte, vagy csak az ölünkbe hullott. Ez nem csak duma, tapasztaltam, hogy valóban így van.

Negyven éve történt, hogy valóra vált egy nagy álmom. Kívülálló számára teljesen hétköznapi dologról volt szó. Vettem egy kerékpárt. Nem lenne emlékezetes, ha csak úgy egyszerűen megveszem, netán megkapom a szüleimtől. Nem így történt. Sokáig csak ábrándoztam, álmodoztam róla. Miskolcon voltam ipari tanuló. Egy bodrogközi társammal kerékpártúrát terveztünk a Bükkbe. Ennem elengedhetetlen feltétele egy kerékpár. Akkoriban lehetett kapni 8-900 Ft-ért szovjetet, jó minőségű Csepel kerékpárt 1200Ft-ért. Egyetlen pénzforrásom az ösztöndíjam volt. Ebből kellett összegyűjtenem. Havonta tettem félre egy-egy kicsit. Aztán történt, hogy a testvérem dobfelszerelésébe kellett belepótolni. Ez elvitte a megtakarításomat. A cimborám megvette a bringát, azzal járt a kollégiumból a munkahelyre. A szívem majd’ megszakadt, amint láttam reggelente, hogy elteker a villamos mellett. Újból spórolni kezdtem, de eltelt egy év, s még mindig nem jött össze az ára.
Anyám megígérte, hogy az első fizetésemből megvehetem. Ekkor már ki is néztem, mi legyen pontosan a vágyam tárgya. Nem egy akármilyen bringa, hanem a lehető legjobb, egy SR-26. Befejeztem az iskolát, elkezdtem dolgozni. Még egy hónap. Életem leghosszabb hónapja volt ez. Számolgattam a napokat. Lelki szemeimmel láttam magamat, amint meggörnyedve tekerem a pedált, húzogatom a váltót. Izgalmam csak fokozódott, amikor láttam egy hasonló gépet. Nem volt gyakori látvány, hiszen kevesen adtak ki 1610 Ft-ot egy kerékpárért. Ennyi pénzért akár már kettőt is kaphattak.

Boldog bizsergés járta át a testem a gondolattól, hogy hamarosan nekem is lesz egy ilyen tünemény. Gyönyörű piros váz, enyhén hajlított, már szinte egyenes kormány, alumínium sárvédő, fehér gumik. Négysebességes Favorit-váltó. Maga a tökély. Aztán beteljesült az álom. Akkoriban már a motorkerékpár volt a menő, de aligha volt nálam boldogabb akármelyik motoros legény.
Négy év alatt leamortizálódott. Akkor vettem egy görbeszarvú félversenyt, de érzelmileg már meg se közelítette az elsőt.

Hozzászólások

(#1) ^Clown


^Clown
veterán
LOGOUT blog

Sajnálom, hogy tönkrement, de legalább megvalósult az álom! Kevés jobb érzés van egy álom beteljesülésénél a világon :)

Nem volt már javítható, mi baja lett?

Off: én is mostanság a nyáron tervezek magamnak egy országúti versenybringát, már nagyon-nagyon régóta vágyom rá.

[ Szerkesztve ]

(#2) Zolaash


Zolaash
aktív tag

[link] :D

Rip and tear

(#3) madstunt


madstunt
addikt

apámmal ha javul az idő,felújítjuk a csepel pollóját és megkapom:)(hamár versenybringa :) )

(#4) madstunt válasza madstunt (#3) üzenetére


madstunt
addikt

Csepel Apolló akar az lenni csak lemaradt az a :B

(#5) potyautas válasza ^Clown (#1) üzenetére


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog

Szándékom szerint arról szólt, hogy célt kell kitűzni, aztán mindent megtenni annak eléréséért. Nem a kerékpár volt a lényeg, hanem a cél, amit megtestesített.

Írtam egy bejegyzést a bal oldaláról is.

(#6) Vakegérke válasza potyautas (#5) üzenetére


Vakegérke
veterán

Lásd pöttyös labda. ;)

Nagy cucc volt ez a bringa, és boldog voltam, amikor a haver felajánlotta, hogy a vázon ülve élvezzem a sebességet. Nyomta kajakra a pedált, én pedig arról ábrándoztam, hogy egyszer én is nyomhatom kajakra a pedált, és akit viszek a vázon, az hasonlóról fog álmodozni.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#7) zotyesz66


zotyesz66
őstag

Nagyon szerettem volna egy SR-26-ot... Most van egy Marathon-om, persze az vagy 20 évvel újabb.

(#8) potyautas válasza zotyesz66 (#7) üzenetére


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog

Most vettem észre, hogy van egy hsz. az írás közzététele után 4 évvel. Örülök, hogy rátaláltál. Írhattam volna azóta már újabb álomról is. Szerettem volna valamikor egy vitorlást, de ma már tudnék örülni egy lakóautónak is. Na, persze hozzá illő életkörülményekkel.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.