2024. szeptember 1., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Itt lőnek! (Calais)

    Nyolc körül járt már az idő, amikor felkeltünk. Komfortérzetünkön sokat lendített a tény, hogy közel van a WC. Ráadásul olyan jó volt az elhelyezése, hogy be kellett ugyan menni a boltba, de nem a polcok között kellett átvágni, hanem csak a sarkát érintettük. Csupán illendőségből nézegettük a mini gáztűzhelyt, és egyéb sofőrkellékeket.

    Megreggeliztem a maradék tejet, aminek szokatlan módon, tej íze volt. Támogatnám én a hazai gazdaságot, de itt nem adnak magyar tejet. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy az utunk elején is szlovák falusi tejet vettünk. Talán az ára, vagy a csomagolása miatt. Annak is tej íze volt. Egyébként úgy hallottam, hogy a zacskós tej fogalma a világ más országaiban ismeretlen. Kicsit ugyan ma már macerás lenne, de emlékszem olyanra 1970 előttről, hogy üvegbe töltötték a tejet. Ki kellett mosni, mert piszkosan nem vették vissza, de nincs ebben semmi rendkívüli. Az eldobható műanyagtól szerintem lényegesen környezetkímélőbb. A zacskó, ilyen körülmények között nehezen kezelhető. Nincs nálunk speciális tejtartó edény, a bögrét se szeretnénk befogni, hiszen a mosogatás is elég körülményes. A bagett kissé megszáradt, de ráértem óvatosan megrágni, nem kellett sietni, bár inkább kellett volna. Endre jutott eszembe, aki az előző parkolóban várt szombat óta. Ugyan kapott-e már fuvart? Nekünk is letelt már 48 óra a lerakodás óta, de nem tehetünk mást, mint várunk.

    Folytatás...

    potyautas 9 éve 6

  • Félóra séta jót tesz a szívnek (Calais)

    A kikötőhöz vezető gyorsforgalmi út alatti körforgalmon túljutva már benn is voltunk a városban. Barátságos, szellős építésű lakótelep. Nagyon hasonlít az általam ismert és kedvelt Tiszaújvároshoz. Lényeges különbség, hogy a panelházak nem mosott kavicsos elemekből épültek. A falak színesek. A 15 emeletet sokszor végigszámoltam, mert nem akartam elhinni, hogy annyi. Nem látszott olyan magasnak. Talán az volt a trükk, hogy az alsó hat emelet szélesebb volt, mint a fenti rész, a színe is különbözött, a legfelső emelet pedig ugyancsak más színű volt (az alsókkal megegyező) mint az alatta lévők. A lakótelep szélén végeláthatatlanul hosszú, egyenes út vezetett a belváros felé. Vele párhuzamosan egy csatorna, melynek partján széles kerékpárút, majd egy másik úttest. Ez utóbbi út mellett gyalogjárda. Ezen az oldalon egy stadion, majd néhány focipálya, és az egyetem épületei. Mögöttük családi házas övezet. Kertesnek nem mondanám, hiszen nagyon picik a telkek. A házak mérete a térségben szokásos, vagyis a mi szemünkben kicsik. A téglaburkolás itt is általános, nagyon kevés a kivétel. Lábazat itt sincs. Nagyon ritka, ha lépcső van a bejárat előtt, többnyire csak a küszöböt kell átlépni, mintha egyik szobából menne a másikba. Olyan házat sehol nem láttam, aminek az építése félbe maradt, sőt még….most jut eszembe, hogy korábban azt írtam asfordi sétánk során, hogy nem láttam több építkezést, csak ott egyet.

    Folytatás...

    potyautas 9 éve 3

  • Calais előtt

    Hajnalban - gondolom, hogy hajnal lehetett, az órát nem néztem meg – ráébredtem, hogy közvetlen mellettünk, a drótkerítés túloldalán mennek a kamionok a terminálra. A parkolóból is sokan elmentek, de lassan már megszokom az éjszakai motorzúgást. Annyira még nem, hogy ne is halljam, de nem nagyon zavar, vissza tudok aludni. Aztán folyamatos zajt is hallottam, bár ezt kicsit távolabbról. Csak fél tíz után keltem fel, akkor láttam, hogy az autópályára csatlakozó 2X2 sávos út túloldalán építik a parkolót. Egyengették a talajt, a dömperek hordták a követ. Valahonnét messziről, mert itt a közelben aligha találnak bányát. Hacsak - ez most jutott eszembe – hacsak nem az alagútból kibányászott kőzet van valahol depóba rakva. Az ideális útalap lehet. Három párhuzamos alagút van a csatorna alatt, annak a fele is iszonyatos mennyiségű anyag.

    Tíz órára menetkészek voltunk. A shopban ekkor történt velem az az eset, hogy nem tudtam kijönni az ajtón. A bal ajtószárny kallantyúját huzigáltam le, s fel, de nem nyílott. Aztán Sanyi tolta meg kissé előttem a jobb oldali ajtó hosszú rúdját, amitől kinyílt az ajtó. Na, ez már a fordított angol világ hatása.

    Folytatás...

    potyautas 9 éve 4

  • Városnézés

    Gyorsan sétálunk lefelé a dombról. Eddig olyan a város, mint bármelyik. Aztán meglátok egy magas épületet az út fölött, alatta járnak az autók.
    - Ott van a városkapu! – veszem elő a fényképezőt.
    - Az a vámház a hídon.
    - Hát úgy könnyű, ha te már tudod.

    Sanyi már több alkalommal járt itt. Ettől a mai sétától sokkal több időt is bolyongott a városban, de nem adja elő magát, nem játssza a tapasztaltat, meghagyja nekem a felfedezés örömét. A vámházról készül is annyi felvétel, mintha nem is lenne más látnivaló a városban. A vámház ablakán is függöny van. Itt is laknak? Elég zajos lakás lehet. A hídon váltakozó irányú a forgalom. Jó régen építhették, akkor még a maiaknál keskenyebb híd is elég volt. Két szekér elférhetett egymás mellett, de talán nem is volt ennek jelentősége, hiszen nem volt ekkora forgalom, jobban rá is értek az emberek. Meddig tartott kivárni, hogy a szembejövő átérjen? Semeddig. A járda a kapun kívül vezet a hídra, mind a két oldalon, kőkorláttal körülölelve a vámházat. Itt állok, a Lahn folyó hídján. A túloldalon, egy szikla tetején (bár a házak és a fák takarják a sziklát) áll a dóm. Több mint fél tucat torony emelkedik az ég felé. A közepén sem kupola van, hanem ott is hegyes toronysüveg. Méghozzá, görbe. Nahát! Szépnek nem mondanám, inkább olyan amatőr munka az egész templom. Már az se vált ki belőlem túl nagy csodálatot, hogy az egész épület be van festve. Egy dómnak szeretném látni a köveit.

    Folytatás...

    potyautas 9 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.