Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-09-08 22:04:37

LOGOUT.hu

Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77787) fboldog válasza MaxxDamage (#77776) üzenetére


fboldog
senior tag

Ha már így meg lettem szólítva a Supernova miatt. Leírom, hogy kapkodás helyett én mit csinálnék. (attól függetlenül, hogy én csak jól járnék, ha MD-t rábeszélitek a SuperNovára)

1) Fognék egy budgetnek megfelelő kategóriájú ventit és meghalgatnám, hogy mi az a fordulat, amit még elviselsz mint hangerő. (ebből fog pörögni 3/6 darab)
2) Ez után el lehet dönteni, hogy az átlag TDP-t mivel tudod lehűteni. A csúcsra járatot állapot (benching) kb. soha nem fog előállni, mint valós felhasználás. Szóval HWInfo és játszanék 10 percet a kedvenc játékommal, loggolás bekapcsolva, stb. Aztán fogod a logfilet (CSV) betöltöd egy táblázat kezelőbe (gdocs, ms excel, libre office, bármi), levágod a log elejéről és a végéről a terhelés mentes időszakot és utána a megfelelő package power oszlopon (oszlopokon) csinálsz egy átlag számítást.
3) Pumpa, D5, VPP755, DDC mindegy, de az biztos, hogy a D5 a legmegbízhatóbb ezek közül. Itt jön be az a kellemetlen dolog, hogy mivel várhatóan egy restriktiv rendszerről lesz szó, a raidátor előtt még a pumpát se árt beszerezni, mert abból tudod meg, hogy kb. milyen flow értéket tudsz elérni (hupsz, kéne egy jó flow meter is - nem közelező, csak - ha adatokkal szeretnél tervezni - de akár adhatok kölcsön is egyet amig összelövöd)

Ez lesz az a teljesítmény amit tuti le kell hűteni.

- Szükséged lesz egy ventillátor vezérlőre. Ez lehet kb. bármi: Aquacomputer Quadro, Octo, Alphacool, EK, Corsair, stb. (Én Octo/Quadro vonalra szavazok)
- Ventillátor (120 vagy 140) Nova esetén még bejátszik a 200 is, de az luxus kategória.
- TÁPellátás.
Írtátok több helyen, hogy notebook USB-C / Thunderbolt. Ezzel az a gond, hogy speciális eszköz kell, hogy egy USBről ne csak 5V kapjál. Thunderbolt port / board meg megit a luxus kategória. Szóval én külső táppal nyomnám vagy a notesz gyári tápjához kell egy "Y" adapter, amivel (ha 12V-ot ad le) meg tudod hajtani az egész külső részleget (pumpa, venti vezérlés, ventik).

Szóval van egy elviselt venti fokozatod, van egy átlagos TDP-d és már tudod radiátor nélkül, azt az áramlást aminél még nem zavar a pumpa hangja.. :D . Fogod a már bedobott oldalt (vagy a táblázatot amit csináltam) és eldöntod, hogy kb. mi az fordulat számhoz tartozó teljesítmény amit a tesztben szereplő 360 radiátorok le tudnak hűteni.

Pl. ha azt mondod, hogy téged még nem zavar a 750 RPM, akkor egy XT45 (1/3-ad Nova, tehát nem SuperNova) PP esetén ~120 LPH mellett kb. 190W hőt von ki delta 10C mellett. (Én simán hagyom 12-15-ig elmászni)

Szóval egy 420-as XT45 kb. 258W (*1.36 a felületi különbség) teljesítményt tud hűteni a fenti adatokkal.

üdv.: Boldog Ferenc

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.