Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#29361) taranis válasza hibavissza (#29360) üzenetére


taranis
addikt

Én azt állítottam amit írtam, és az nem az, amit most írtál.
A digitális fotó előhívás alapvető lépései azok, amiket írtam, mindenhol, mert ennek egyszerűen ez a módja. Ugyanakkor a szoftvereknek megvannak a saját profiljaik, amikben egyéni gamma curve, és adott esetben színtuning is található (pl Adobe profilok), és ezt rá is teszik a képekre az előhívás végén. Mivel ezeket nem igazán lehet kikapcsolni, máshogy fog kinézni ugyanaz az előhívott raw a különböző editorok alatt.
De ha egy adott editort nézünk egy adott profillal (pl LR és a default Adobe Color profil), akkor nem szabad jelentős eltéréseket tapasztalni a különböző vázakból érkező raw fájlok előhívási metódusai között, így nyugodtan lehet az ekvivalenciát tesztelgetni a különböző vázak között.
És itt most kizárólag azt nevezem ekvivalensnek, hogy ugyanakkora a látómező, ugyanakkora a mélységélesség, és ugyanakkora a világosság, tehát irreleváns, hogy mi mennyire zajos, ez a három tényező passzoljon. Számtalan példa igazolja, hogy azonos gyártó FF és APS-C vázai között nagyon jól működik a képlet, és sokszor más gyártók vázai között is, mint ahogy nozs23 cikkéből látszik. Persze mivel a gyártók kissé szabadon értelmezik az ISO-t, mindig lesz ellenpélda is.
És végül érdemes hozzátenni, hogy az ekvivalenciának igazából csak annyi értelme van, hogy az ember jobban megértse a különböző rendszerek közötti viszonyokat, gyakorlati haszna a zéróhoz közelít.

colorizer.net

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.