Hirdetés

2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#2130) Dalai Láma


Dalai Láma
őstag

Amit most látok itt, az néhányaknál épp a vallások -akármilyen vallás- tévútjának nevezhető. Az már rossz gondolat, hogy kijelentjük a másikról, hogy az ő hite nem olyan igaz, a vallása pedig egyenesen eretnekség. A történelem is igazolja, hogy ez nem vezet jóra. Az 1000 évvel ezelőtti kereszténység is keresztes hadjáratokat tud felmutatni, reformáció, ellenreformáció, és ott a dzsihád, a szent háború, ami szintén azon alapszik, hogy az iszlám az egyetlen elfogadható vallás olyannyira, hogy aki nem ezt vallja, annak meg kell halnia.

Az ökumenizmusnak sokkal nagyobb a létjogosultsága. Mindig nagyon furcsa nekem, és rosszul is esik, ha egymáshoz nagyon közeli vallásokat ellenségesként tüntetik fel, vagy a különböző keresztény vallások gyakorlói egymásra mutogatnak, hogy a másik a nem igazi hithű keresztény. Persze lehet ilyet gondolni, erősen hinni benne, hogy csak az én vallásom követői fognak üdvözülni, a többiek meg elkárhoznak, de ez egyfelől nem biztos, hogy így van - egyesek hite és vallása szerint talán igen- másfelől meg kár ezt kihangsúlyozni és ezzel ellenséges légkört teremteni.

Szerintem a kifelé kommunikációban sokkal fontosabb a közös dolgok hangoztatása, a fő tanítás kihangsúlyozása. Persze kérdés, hogy mi a cél. Az öngyilkos fanatikus merénylőknek pl nem céljuk a vallásuk pozitívumainak megmutatása, sőt a többi ember üdvözülése sem számít, egyedül abban biztosak, hogy ők üdvözülnek. És ék meg vannak győződve arról, hogy Isten ezt várja el tőlük. Persze lehet így is, lehet kevésbé radikálisan, de ellenségeskedve.

De ha az ember alapvető lelkiismerete tiltakozik ellene -ami Isten ajándéka, a Szent Lélek hangja- és józan ésszel nézve sincs értelme, akkor ott el lehet gondolkodni, hogy ez-e a jó irány. Megmagyarázni mindent meg lehet. Tavaly itt a topicban megmagyarázták, hogy a dinoszauruszok párezer évvel ezelőtt az özönvízben pusztultak el. Tehát magyarázat mindenre van. Az öngyilkos fanatikusok tetteire is van.

El lehet gondolkozni, hogy mi az értelme a vallásoknak. Az, hogy Isten mindenféle titkos ködös úton módon kinyilatkoztatja, hogy melyik vallás az egyedüli jó, és aki nem fedezi ezt fel, azt kárhozatra ítéli? És hogy ez fontosabb a felebaráti szeretetnél? És ez ellen miért tiltakozik az ember belül?

Mi értelme annak a vallásnak, ami csak önmagáért van, és az egyedüli velejárója az, hogy sokan kárhozatra jutnak, akármilyen jól is élnek, jót cselekszenek?

Nem a szeretetnek kéne a legfontosabbnak lennie? Az embertársaink és a többi teremtmény iránti szeretet? És ha ez megvan, a földi életünk is sokkal jobb lesz. A szeretet mellett vannak még igen fontos dolgok, a vallás is az, de azt hiszem, a vallás nem egy önmagáért létező valami, hanem az emberiség földi boldogságát is hivatott megteremteni.

És hogy a tolerancia mennyire fontos. Erről szól a fél Biblia is. Meg a szeretetről. És továbbra is lehet azt állítani, hogy ez miért nincs így, mint mondtam, mindent meg lehet magyarázni.

De számomra iszonyat ellentmondásos dolog a keresztény vallások és egyházak, valamint a vallásokat gyakorlók szembenállása és ellenségeskedése. Nekem ez nem fér össze.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.