Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#1051) Rive válasza lao ce (#1044) üzenetére


Rive
veterán

azt megmagyarazhatnad hogy miert irtad hogy a korulmeteles resze az emberi evolucionak?
Az evolúció több szálon párhuzamosan futó eseménysor. Van genetikai, csoport, kultúrális, mittudomén vetülete. Ezek nem is egyforma sebességgel működnek.

Ha egy (ember)csoportnak sikerül valamely olyan eszme/viselkedési rendszert összeügyeskednie, ami más csoportok ellenében növeli a túlélés esélyét, elősegíti a fennmaradást, akkor az vizsgálható az evolúció fogalmaival, módszereivel.

A körülmetélés mint szertartás, mint a csoportkohéziót fokozó esemény, ilyen. A filiszteusok és a sumérok már eltüntek, a zsidók még mindig itt vannak, és maradni is szándékoznak. A vallás, mint jelenség minden részlete vizsgálható ebből a szempontból is: ilyen értelemben része a humán evolúciónak.

Emellett a körülmetélésnek egészségügyi következményei is vannak a kor higiénikus szinvonalán. Ez közvetlenül is befolyásolja az adott embercsoport fennmaradását.

Esetleg érdemes lenne szaktopikba vonulni :)

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1052) Palkó válasza kymco (#1030) üzenetére


Palkó
tag

De a vonat Isten akaratából megy a szakadék felé, nem ?


[Szerkesztve]

Annyi mindenhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít...

(#1053) Pala válasza kymco (#1050) üzenetére


Pala
veterán

Pont ilyen jellegű reakciót vártam:)
Nem lehet belekötni abba amit mondasz, mert a hitedre eleve nem vársz racionális bizonyítást. Ennélfogva a dolog kikezdhetetlen. Viszont ahogy Faster is mondta: végtelen azoknak az állításoknak a száma, melyek tudományosan be nem bizonyíthatók, és ezt nagyszerűen meg lehet lovagolni, ahogy látom:U Az UFO-hívek is ezért hihetnek rendületlenül az idegenekben, mert meg se fordul a fejükben, úgy gondolják nincs rá szükség, hogy ésszerű, emberi bizonyítást, meggyőződést várjanak a feltételezéseikre, viszont fatális hiba, ha hittani alapokra építjük a földi ember, racionális ember életét.

Valószínűleg erre is tudsz majd valami számodra elfogadható magyarázatot adni (ha szeretnél egyáltalán), így a vitánknak nem sok értelme van, hiszen a végtelenségig folytathatnánk.
Csoda? Csoda nem létezik, csak véletlen (bár egyesek szerint az sem) a Bibliában amit leírtak, az csak egy mese, egy történet...ugyanúgy, mint ahogyan egy átlagos tündérmese.. csodákban csak ugyanúgy hinni lehet, mint Istenben. Ha hiszel benne, vannak dolgok, amelykre - lévén máshogy nem tudod magadnak megmagyarázni, akármilyen oknál fogva - ráakaszthatod a ''csoda'' fogalmát. Csodának csak a tudatlan ember tart olyan dolgokat, melyekre nem ismer tudományos magyarázatot. Anno fizikaképzésen szalaggenerátorral csinált a tanár néhány igencsak meghökkentő kísérletet... egy hívő ember nyugodtam rámondhatta volna, hogy csodát művel..holott csak nem volt tisztában a fizika törvényeivel. Ilyen értelemben a hit a tudatlanság ellensúlyozása is lehet..Hiszünk, mert nem tudunk....jóval egyszerűbb hinni, már fáradhatatlanul kutatni valami felől a bizonyítékokat.

Én azt mondom szálljunk le a Földre, ne a felhőkben bóklásszunk...a valóság kézzelfogható, érzékszerveinkkel felfogható, vagy közvetett módon bizonyítható a létezése (pl. mágneses erő)
a természet körülvesz minket, benne vagyunk, tapintható, érezhető, látható/hallható, szagolható. Mindemellett ami semmilyen formában nem tapasztalható meg közvetlen és közvetett úton se (vagy azért mert nem létezik, vagy azért mert egyelőre nem bizonyított a létezése), abban legfeljebb hinni tudunk.

(#1054) kymco válasza Pala (#1053) üzenetére


kymco
veterán

Csoda? Csoda nem létezik, csak véletlen (bár egyesek szerint az sem) a Bibliában amit leírtak, az csak egy mese, egy történet...ugyanúgy, mint ahogyan egy átlagos tündérmese.. csodákban csak ugyanúgy hinni lehet, mint Istenben. Ha hiszel benne, vannak dolgok, amelykre - lévén máshogy nem tudod magadnak megmagyarázni, akármilyen oknál fogva - ráakaszthatod a ''csoda'' fogalmát. Csodának csak a tudatlan ember tart olyan dolgokat, melyekre nem ismer tudományos magyarázatot. Anno fizikaképzésen szalaggenerátorral csinált a tanár néhány igencsak meghökkentő kísérletet... egy hívő ember nyugodtam rámondhatta volna, hogy csodát művel..holott csak nem volt tisztában a fizika törvényeivel. Ilyen értelemben a hit a tudatlanság ellensúlyozása is lehet..Hiszünk, mert nem tudunk....jóval egyszerűbb hinni, már fáradhatatlanul kutatni valami felől a bizonyítékokat.

A hívő ember nem tudatlan és hülye. Magammal nem szeretek példálózni, de most megteszem a villanykaron a BME-n kitűnőre diplomáztam, és két diplomás vagyok jelenleg. Az egyik barátom, kutató fizikus, biológus, és amerikában dolgozik 10 éve stb....
Tehát mindent lehet mondani, csak a tudatlanságot nem.
A csoda nem cirkusz, nem meghökkennést kiváltani akaró valami, hanem Isten munkája. Csoda pld, hogy megtértem. Mert az életfelfogásomba a hit 20 évig nem fért be, sőt inkább annak kigúnyolása.....
A csodák nem önmagukért és önmagukban léteznek. Része valaminek, és nem a csoda a lényeg, hanem amire irányul.
Ha pedig mesének tartod a Biblia történelmi részeit, ezzel az erővel mesének tekintheted a törikönyved ókorral foglalkozó részeit is... nagyjából egyenlő eséllyel pályáznak a hitelességre :)

www.refujvaros.hu

(#1055) sh4d0w válasza Pala (#1053) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Tudatlanság?

Ha tovább nem is olvasod, de olvasd el a bevezetőjét ennek [link]; ott láthatod majd, hogy nem egy tudatlan, hülye ember írta a könyvet...

Bár, az egész cikket érdemes elolvasnia annak is, aki egyértelműen tagadja Isten létezését.

[Szerkesztve]

https://www.coreinfinity.tech

(#1056) Pala válasza kymco (#1054) üzenetére


Pala
veterán

Mondtam hogy semmibe se lehet belekötni:D

Most picit nyersebb leszek:

a természet azt mondja: akkor ölj csak, ha enned kell, vagy ha téged akarnak felfalni..Semmilyen más indokkal a gyilkolásnak nincs helye.. A tízparancsolatban is ha minden igaz ott szerepel, hogy ''Ne ölj!'' - no hát kérem, az isteneknek történő áldozás az mi?????????????? Gyilkosság...indok nélkül, merthogy a fenti két esetbe nem fér bele. És ami a legkiábrándítóbb, egy elmélet (merthogy Isten nem létezik) mindehatóságának fatálisan téves tudatában, ráadásul helyes cselekedetként értelmezve ölnek!!! :U :(((
A vallás is tele van ellentmondással. Megölnek valakit azért, mert SZERINTÜK ez helyes irányba vezet. Teljesen mindegy milyen indokkal teszik, a fenti 2 esetbe sehogysem fér bele. Azért oltják mi más életét, hogy nekik jobb legyen (közvetetten mindig ez történik, bármivel is legyen magyarázva). Mégha egy hangyáról lenne szó, akkor is. Az élet értéke felbecsülhetetlen, azaz végtelen...egyetlan hangya élete annyit ér,mint egy elefánté, vagy egy emberé...de 1000 hangyáé is annyit és mint egy emberé, sőt egyetlen hangya élete is egyenértékű ezer vagy 10000 ember életével...és a 10000 közül bármelyik egyén élete annyit ér, mint a maradék 9999 együttvéve, vagy akár az egész együtt.
Tudom, te azt írtad, hogy szerinted az a helyes, hogy figyelmezteted az embereket a veszélyre...jószándék vezérel, de olyannyira meggyőződésed, hogy a hited mutatja a helyes irányt, hogy teljesen figyelmen kívül hagyod, hogy más embernek is van véleménye és más szerint más lehet esetleg a helyes út...figyelmen kívül hagyod, mert feltételezed egy Isten létezését, amely SZERINTED (itt nagyon fontos, hogy mindez szubjektív, mert szerintem meg nem létezik, sőt mondhatom azt is, hogy a természet téged direkt ilyenre teremtett, hogy higgy egy Istenben, és hidd azt, hogy ráadásul mindenek felett álló, azaz iránytja azt is, aki hisz benne és azt is aki nem (pl. Én) ) helyes utat mutat.

De mondom, a fenti drasztikus példa az, amelytől hányingerem van sokszor..lehet, hogy te magad is elítéled ezt, én nem tudom, de hogy a hit és vallás mögé menekülve nem válik szentté az eszköz semmilyen cél elérése érdekében, az tuti! A csonkítás és a gyilkosság ugyanúgy csonkítás és gyilkosság marad, mégha valaki ''jószándékkal'', vagy a szerinte helyes irányt követve is teszi.
Tudom ez elég szélsőséges, de azért van bőven igazságtalanság a vallásban, csak erre már talán fel sem figyelnek a buzgó hívők.
Ennyi erővel kimehetnék az utcára, és fejbelőhetném az első embert, mondván, hogy nekem jelenésem volt, és eszerint kell cselekednem :(((
Szóval a dolog azon része, hogy a vallás égisze alatt szinte bármit meg lehet tenni, hát hogyismondjam....khm....:(((
Pedig ilyen is van..és a hívők között is van, aki ezt mélységesen megveti, valakinek meg pont hogy természetes dolgok.
Éppen ezért mindig is azon a véleményem voltam, hogy az ember legyen vallásos nyugodtan, HA Ő akar, de senki más ne kényszerítse erre, és ő se kényszerítsen rá mást (de még laza iránymutatás és hittérítés formájában se ossza az észt), mert nem vagyunk egyformák, eltérőek az igényeink, ami egyikünk szerint szent, az a másik szerint egy humormagazin címlapján is szerepelhetne...pont ezért bízom a racionálisan bebizonyított dolgokban...pontosan attól van valami bebioznyítva, hogy az objektivitása megkérdőjelezhetetlen. Biztos dolgok, amelyekre lehet alapozni...(attól vagyunk emberek, hogy használjuk úgymond a ''józan'' paraszteszünket és nem ringatjuk magunkat illúziókba, nem építjük illúziók, képzelgések köré a saját, de főleg mások életét) főként döntéseket...elmélkedésekre nem lehet döntéseket alapozni.
A hit minden szempontból másodlagos a tudomány mögött szerintem. a hit / vallásosság emberi ''találmány'' (ettől is szubjektív), a természet viszont az embertől független, az alkotta az embert.

Az utolsó példád megintcsak nem helytálló szvsz
a Biblia mese, a történelem viszont tudomány.....régészeti leletek, stb-stb, nagyon sokmindenre van bizonyíték...van persze sok olyan feltételezés is, amire nincsen, ezekre viszont keresik őket (és legalább keresik!!! Nem úgy mint a vallásoso Isten létezésére), és a feltételezéseket többnyire logikai úton következtették ki. A történelem tudomány, ne feledjük. A múlt megtörtént, ami megtörtént azon változtatni nem lehet, szubjektivitásnak nincs helye a tényeket illetően.

(#1057) Pala válasza sh4d0w (#1055) üzenetére


Pala
veterán

kösz, de inkább kihagyom...én teljes mértékben elzárkózom ettől <- és ezt tartom ''helyes útnak'' :)

illetve picit túllövök a célon...azért a filozofálás, elmélkedés nem áll olyan távol tőlem, de pontosan olyan funkciót tölt be nálam, amire való, és teljes mértékben másodrendű a tudományosság mögött.

(#1058) emitter válasza Pala (#1056) üzenetére


emitter
őstag

Mit értesz azalatt, h a Biblia mese :F
Úgy érted, hogy nem igaz, ami le van benne írva (emberek a hasukra ütöttek és írtak egy Bibliát?)

(#1059) sh4d0w válasza Pala (#1056) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Csak néhány apróságra reagálnék:

1. Tudomásul veszed, hogy Istennek állatot áldoztak, ugyanakkor azt nem, hogy időnként Isten mondta az embernek, hogy áldozatot mutasson be. A ''Ne ölj!'' parancsolat egészen nyilvánvalóan nem arra vonatkozik, hogy ne ölj állatot - nem azt állítom, hogy mértéktelenül kell állatokat ölni, csak a szükséges mértékben. Mint már korábban is volt szó róla, sem a növények, sem az állatok nem egyenlőek az emberrel, mert az embernek van szelleme, ami az előbbieknek nincs.

2. Ha egyszer valaki hívő és azt mondja Isten, hogy az egyik dolga az, hogy terjeszd az Igét, akkor ezt fogja tenni - ezzel még nem árt senkinek. Semmi probléma nincs azzal, hogy másnak nincs véleménye, vagy esetleg más a véleménye Isten létezéséről, mindenkinek szabad akarata van - Neked is. De ne is haragudj, milyen alapon akarsz csendre inteni másokat, akik nem a Te nézeteidet osztják? (...de még laza iránymutatás és hittérítés formájában se ossza az észt...) Nem kötelező ebbe a topicba benézni, nem kötelező elolvasni és nem kötelező hozzászólni - ebben is szabad akaratod van. Ez a topic pedig pontosan arról szól, hogy igenis nyilvánítsunk véleményt, értelmesen, anyázás nélkül vitassunk meg kérdéseket a vallásról és egyéb kapcsolódó témakörökben, ne intsük csendre azokat, akik hisznek, vallásosak stb.

https://www.coreinfinity.tech

(#1060) emitter válasza Pala (#1056) üzenetére


emitter
őstag

A tízparancsolatban is ha minden igaz ott szerepel, hogy ''Ne ölj!'' - no hát kérem, az isteneknek történő áldozás az mi?????????????? Gyilkosság...indok nélkül, merthogy a fenti két esetbe nem fér bele. És ami a legkiábrándítóbb, egy elmélet (merthogy Isten nem létezik) mindehatóságának fatálisan téves tudatában, ráadásul helyes cselekedetként értelmezve ölnek!!!

Te itt most melyik vallásra/felekezetre gondoltál :F :(

(#1061) sh4d0w válasza Pala (#1057) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Helyes út, ha homokba dugod a fejed?

MOD: helyes és - az általad oly' sokszor emlegetett - tudományos út az, ha egy adott témakörben csak az egyik oldalon informálódsz, minden más aspektust pedig mérlegelés nélkül kihajítasz az ablakon, mert már van egy kialakult véleményed és ami nem egyezik azzal, az tűzre vetendő?

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

https://www.coreinfinity.tech

(#1062) Pala válasza emitter (#1058) üzenetére


Pala
veterán

Pontosan.

(#1063) Pala válasza sh4d0w (#1061) üzenetére


Pala
veterán

te szerintem abszolút nem is figyeled, vagy csak ne akarod megérteni amit írtam...újból leírni viszont nem fogom, úgyhogy ha érdekel a válaszom erre, olvass vissza

(#1064) faster válasza emitter (#1058) üzenetére


faster
nagyúr

Az ateisták így vélekednek a Bibliáról (és a Koránról is). Mi ebben a meglepő?

(#1065) Pala válasza sh4d0w (#1059) üzenetére


Pala
veterán

az EMBEREK által kitalált Isten azt mondta az embernek, hogy áldozzon (öljön)...vagyis az ember maga határozott úgy, hogy ölni fog egy általa kreált elméleti szülemény ''akaratára'' hivatkozva; te nem érzed, hogy ez mennyire nevetséges így? Csodálom:F
Persze mint ahogy én sem értelek titeket, úgy látom ti se értetek engem.

(#1066) Pala válasza faster (#1064) üzenetére


Pala
veterán

erről van szó

a vallásosok azt hiszik, hogy az általa szentként tisztelt dolgokra legyinteni megvetendő...én meg azt hiszem, hogy emberi fantázia alkotta meséket rendíthetetlen mindenhatóságba emelni ha nem is megvetendő, de legalábbis mulatságos

Ez így mindkét fél részéről teljesen normális szvsz,szóval egyetértek.

faster, amúgy te is ateista vagy?

(#1067) Rive válasza sh4d0w (#1061) üzenetére


Rive
veterán

helyes ... tudományos út
Ezúton szeretném felhívni a t. topiklakók figyelmét, hogy tudományos szemszögből Pala itteni munkásságának nagyobbik része nem igazán értékelhető. Kéretik nem keverni az általános értelemben vett 'tudományossággal'.


[Szerkesztve]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#1068) faster válasza Pala (#1066) üzenetére


faster
nagyúr

faster, amúgy te is ateista vagy?

Meglehetősen.

(#1069) Pala válasza sh4d0w (#1061) üzenetére


Pala
veterán

mellesleg én nyugodtan mondhatnám, hogy a hívők dugják homokba a fejüket..saját képzeleteikre (képzelgéseikre:F ) hagyatkoznak, és nem is éreznek késztetést arra, hogy a valóságot annak tényleges formájában megismerjék...egyszerűbb elméleteket,meséket kitalálni, ez talán valamilyen szinten hozzá is tartozik az emberi természethez. Megmagyarázhatatlan dolgok nincsenek, csak olyanok, amelyeket mi (még) nem értünk (egyelőre). lehet hogy vannak közöttük olyanok,amiket soha nem is fogunk..de akkor dugjuk homokba a fejünket, ha soha nem is akarnánk és mindenben csak hinnénk.

(#1070) Pala válasza Rive (#1067) üzenetére


Pala
veterán

örülök, hogy te kívülállóként ennyire jól értékeled és látod a szituációt és mindezt szerényen a tudtunkra adod:R :U :DDD

(#1071) deniro2 válasza Pala (#1069) üzenetére


deniro2
senior tag

Figy, én sem vagyok vallásos, de te ismét szélsőségesen leegyszerűsíted a dolgokat, ami megintcsak egy végletes álláspont.

(#1072) Pala


Pala
veterán

nehéz igazából ebben a topikban teljes nyugalomban, higgadtan vitázni, a téma jellege ezt aligha teszi lehetővé.

(#1073) Pala válasza deniro2 (#1071) üzenetére


Pala
veterán

való igaz, de számomra pedig a buzgó vallásosság egy ennél jóval szélsőségesebb és elvakultabb álláspont. Mint annyi minden, ez is relatív.
A vallás szerintem sok esetben egy nagyon felelőtlen ''valami''. Ezért kritizálom a tudományosan és morálisan erősen megkérdőjelezhető felét...a ''nyugodtabbik'' felével semmi bajom.

(#1074) sh4d0w válasza Pala (#1069) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Ha nem csak write-only-ban lennél, akkor káthattad volna, hogy kymco is azt írta: meggyőződés alapján fogadta el azt az utat, amit Isten felkínált neki. Az általam linkelt oldalon (amire még pillantást sem voltál hajlandó vetni) is az szerepel, hogy az ott bemutatott könyv írója mérnök-informatikus professzor, nem pedig egy buta átlagember. Mivel ő ki mert adni egy könyvet, amiben meglehetősen támad bizonyos ''tudományos'' elméleteket, feltételezhető róla, hogy az adott témakört alaposan megvizsgálta minden oldalról, mielőtt írt volna róla... tehát szó sincs képzelgésekről, mesékről.

https://www.coreinfinity.tech

(#1075) Pala


Pala
veterán

lehetne erről jó hosszasan vitázni, és mindkét oldalnak vannak hibái, ill minden álláspontba bele lehet kötni, akár tudományos, akár vallási szemszögból is, szóval én inkább csak egy szimpla eszmecserének tekintem a dolgot, nem pedig véresen komolyan. Változni úgysem fog semmi tőle valószínűleg, engem inkább csak mégjobbann megerősít abban, hogy ateistaként megfelelően közelítek a témához. Az ellenkezőket meg minden bizonnyal az ellenkezőről:)

(#1076) faster válasza sh4d0w (#1074) üzenetére


faster
nagyúr

Az általam linkelt oldalon (amire még pillantást sem voltál hajlandó vetni) is az szerepel, hogy az ott bemutatott könyv írója mérnök-informatikus professzor, nem pedig egy buta átlagember.
Mivel ő ki mert adni egy könyvet, amiben meglehetősen támad bizonyos ''tudományos'' elméleteket, feltételezhető róla, hogy az adott témakört alaposan megvizsgálta minden oldalról, mielőtt írt volna róla... tehát szó sincs képzelgésekről, mesékről.

Szvsz az evolúció megkérdőjelezéséhez nem elég a mérnök informatikusság (tkp én is az vagyok), ehhez olyan biológiai/paleontológiai/egyéb ismeretek szükségesek, hogy bizonyítani vagy cáfolni próbáld magát az egész evolúciót, amivel nem sokan rendelkeznek.

(#1077) sh4d0w válasza faster (#1076) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

A szerző szakmai képzettségével csak arra utaltam, hogy nem egy ''hülyegyerek'' csapott össze egy könyvet hasraütés alapján, hanem egy minden valószínűség szerint képzett és a dolgokat helyesen mérlegelő ember. Nyilvánvaló, hogy egy mérnök-informatikus képzettség önmagában nem elég egy ennyire ''súlyos'' témában.

https://www.coreinfinity.tech

(#1078) Pala válasza sh4d0w (#1077) üzenetére


Pala
veterán

elolvastam, érdekes gondolatai vannak a témával kapcsolatban, ugyanakkor meg bizonyára létezik hasonlóan vagy magasabban képzett ember, aki meg pont ennek az ellenkezőjét állítja, és számára az evolúcióelmélet a megkérdőjelezhetetlen.
Egy fecske nem csinál nyarat.
Amikor a megfigyelhetőséget említi a természettudományos elméletek igazolását illetően....hát...kétségelen, hogy az fontos, ugyanakkor ennyi erővel a történelem se lehetne tudomány....a ma élő emberek közül senki sem látta élőben , de még felvételen sem a Vesztfáliai béke megkötését..mégis vannak rá bizonyítékok, utalások, minden bizonnyal megtörtént bár én magam nem tudom bizonyítani, ellenben úgy érzem nyugodtan hagyatkozhatok a tudományosságra, a történészekre. Dinoszauruszokról sem tudnánk,mert nem voltunk jelen, hogy élő valójukban szemügyre vehessük őket..mégis találtak leleteket. Szóval az evolúcióelméletet nem kizárólag képzelet köré építették, vannak racionális alapjai, ez a különbség.

[Szerkesztve]

(#1079) lao ce válasza Pala (#1056) üzenetére


lao ce
aktív tag

''a természet azt mondja: akkor ölj csak, ha enned kell, vagy ha téged akarnak felfalni..Semmilyen más indokkal a gyilkolásnak nincs helye..''

itt egy idezet neked egy vilaghiru termeszettudostol:
egyszer mindenkinek vegig kellene neznie ahogy a fiatal pelyhes galambfioka gyenge kis csorocskejevel orakig tarto szorgalommal csipkedi a testveret a feszekben, amig az el nem veszti tollait, es vegul nyers veres husgombocca valva megdoglik.

ahhoz kepest hogy mekkora tisztelettel adozol a termeszetnek, meg sokminden uj felfedezese var rad ami majd minden bizonnyal formalja az allaspontodat idovel.

nicht kompot

(#1080) tildy válasza sh4d0w (#1059) üzenetére


tildy
nagyúr

''sem a növények, sem az állatok nem egyenlőek az emberrel, mert az embernek van szelleme, ami az előbbieknek nincs.''.
Na erre inkább nem mondok semmit :(((
Vagyis de: Te ezt honnét tudod? Honnét? Van rá bizonyítékod?

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1081) tildy válasza tildy (#1080) üzenetére


tildy
nagyúr

Nem mintha nekem lenne az ellenkezőjéről, de nem én voltam, aki a témában állított akármit is.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1082) Steelheart válasza Pala (#1056) üzenetére


Steelheart
senior tag

Mégha egy hangyáról lenne szó, akkor is. Az élet értéke felbecsülhetetlen, azaz végtelen...egyetlan hangya élete annyit ér,mint egy elefánté, vagy egy emberé...de 1000 hangyáé is annyit és mint egy emberé, sőt egyetlen hangya élete is egyenértékű ezer vagy 10000 ember életével...és a 10000 közül bármelyik egyén élete annyit ér, mint a maradék 9999 együttvéve, vagy akár az egész együtt.

Ez mi? :F

XFire profile: http://profile.xfire.com/crystalheart ________>>--(O.o)-->________ http://www.youtube.com/watch?v=0NM45lYPb_A _________>>--(X.x)-->_________ http://crystalheart.extra.hu/e107_files/downloads/video/myvid/ggstart_f2_3kbps.avi

(#1083) Viszlát válasza sh4d0w (#1055) üzenetére


Viszlát
addikt

Tóth Tibor valóban szakember, volt szerencsém személyesen találkozni vele pár évvel ezelőtt. Nagy erénye, hogy a végletekig képes objektív maradni, így nemhogy a fröcsögő tudatlan népség nem tud vele mit kezdeni, de a képzett tudóstársadalom is kénytelen komolyan venni :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#1084) kymco válasza Pala (#1056) üzenetére


kymco
veterán

Időnként nem tudom, hogy komolyan gondolod-e, amit írsz, vagy tudatosan provokálsz.... Egy nicknév mögött bármi meghúzódhat. :)
Beszélsz a saját világképedről, és ezen keresztűl ítéled meg pld a zsidó ókori gyakorlatot. Nem csak megítéled, hanem elítéled. Elítéled a tudományosság, a természet törvényei alapján. Elítéled, mert erőszakosan térít azzal, mert alternatívát ad a te elképzeléseidnek...
De akkor most nézzük más szemszögből a dolgokat.
Van egy pala elmélet, ami semmiben nem tér el egyfajta isten vallásos tiszteletétől. Hozzá kevered az áltudományos elméleted, amellyel igazolni véled magad. De amit te írsz nem több egy ember véleményénél, nincs tudományos igazolása, bizonyítéka, max a te elméletedbe való hited igazolhat..... :)
Abban a helyzetben vagy, amit másban elítélsz.... Azt kritizálod, ami a te hited alapja is.
Azt mondod, hogy a körülmetélés bűnös tevékenység, az áldozás bűnös tevékenység, a TE érékrended alapján. Valójában a TE szubjektív világképed alapján ítélsz, és számonkéred máson az objektivitást. TE mondod ki, hogy mi a jó és mi a rossz. Ez a TE vallásod, a TE hited alapján van. Más kérdés, hogy a Biblia pont ezt tartja a bűn alapjának, mármint azt, hogy az ember maga akarja meghatározni, mi a jó és rossz. És erről már a Biblia elején találkozhatunk....

Ezek után nem fogok vitatkozni a te elméti ''jó és rossz'' meghatározásod alapján azzal, hogy az Isten által rendelt dolgok jók, vagy rosszak.
Csak annyit jegyzek meg, hogy a véresáldozat tényleg szörnyű dolog, de ez is csak arra mutat, hogy milyen szörnyű az a bűn, ami elszakít a Teremtőtől. Tudomásul kell venni, hogy a megbocsátás olyan dolog, ahol nem az bűnhődik, aki elkövetett valamit, hanem más, ártatlan személy (vagy állat).

Az ókorral foglalkozó történelem tudomány írásos emlékekre, régészeti leletekre, településnevek eredetére stb hagyatkozva állít valamit. És ehhez felhasználja a Bibliát is, mint írásos emléket. Mert hát a többezer éves tekercsek komoly történelmi leletek. És bármilyen meglepő, a modern történelemtudomány számos bibliai történet megtörténtét valószínűsíti a párhuzamos emlékek, leletek stb alapján. Tehát, mikor a Biblia egészét mesének nevezed, akkor olyan történeteket is mesének nevezel, ami a tudomány által is ''hitelesítve'' lettek, sőt bizonyos tényadatokat pont innen vettek a történészek. Egyes fáraók életéről kevesebb az írásos emlékünk, mint Izrael első királyának tetteiről a Biblia alapján. Ezzel nyugodtan kijelentheted a logikád alapján, hogy mese a törikönyvben bemutatott fáraó kora és élete :).

[Szerkesztve]

www.refujvaros.hu

(#1085) tildy


tildy
nagyúr

Most megy vallási műsor a national geographicon:
pl. Mária evangéluma, Tamás evangéliuma. Ilyenekről van szó. Csak fél füllel hallom.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1086) kymco válasza tildy (#1085) üzenetére


kymco
veterán

Ez nem vallási műsor.... :)

www.refujvaros.hu

(#1087) tildy válasza kymco (#1086) üzenetére


tildy
nagyúr

Bocs, lemaradt az idézőjel...

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1088) kymco válasza tildy (#1087) üzenetére


kymco
veterán

:)

www.refujvaros.hu

(#1089) sh4d0w válasza tildy (#1085) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Az NG műsorait érdemes kellő kritikával nézni. Amikor néztem a csernobili katasztrófáról készült filmjüket, az enyhén szólva is felületes volt, amikor két technikus nyakába varrták az egészet, de ugyanígy említhetném a csendes-óceáni háborúról készült filmjüket is... de hogy ON is legyek, érdemes megnézni a Júdás evangéliumáról szóló filmet, vagy éppen a Da-Vinci ''kódról'' készült műsort - természetesen kellő háttérismerettel.

https://www.coreinfinity.tech

(#1090) sh4d0w válasza tildy (#1080) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

1Mózes:

26. És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.
27. Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket.
28. És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.
29. És monda Isten: Imé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül.
30. A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatoknak, a melyekben élő lélek van, a zöld fűveket adom eledelűl. És úgy lőn.

Innen tudom, nekem ez a bizonyítékom... amit természetesen nem kell elfogadni, most tudom, hogy nem is fogod... de nekem az elég.

https://www.coreinfinity.tech

(#1091) chokeee válasza emitter (#1060) üzenetére


chokeee
aktív tag

általánosságban érti az összes vallásról, az ezekben lévő ilyen irányú ellentmondásokra akart célozni, mert bőven van belőlük a kereszténységben is. nem a kereszténységet akarta kiragadni, de az Ószövetségben is van példa áldozásra.
pl. annak, hogy az arab fundamentalista terroristák dalolva felrobbantják magukat egyik oka az, hogy van egy olyan vallási passzus náluk, hogy az összes keresztény akit megölt, a túlvilágon a szolgája lesz.
magam nem vagyok járatos az iszlámban, ezt egy katolikus plébános mondta nekem.

gumiczuczli

(#1092) tildy válasza sh4d0w (#1090) üzenetére


tildy
nagyúr

Ez tudod, hogy nekem nem válasz. Bizonyosság meg mégúgysem.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#1093) lao ce válasza chokeee (#1091) üzenetére


lao ce
aktív tag

''magam nem vagyok járatos az iszlámban, ezt egy katolikus plébános mondta nekem.''
ezek ilyen katolikus pletykak vagy mi? hallottad? van egy olyan vallasi passzusuk hogyha megisszak a veret is a keresztenynek, akkor kapnak szuzlanyokat a menyorszagban. ezt egy puspok mondta, en nem t'om... nem hallottad mit mondott errol oszentsege? :)

[Szerkesztve]

nicht kompot

(#1094) chokeee válasza tildy (#1092) üzenetére


chokeee
aktív tag

:D

gumiczuczli

(#1095) WN31RD válasza Pala (#1056) üzenetére


WN31RD
addikt

''egyetlen hangya élete is egyenértékű ezer vagy 10000 ember életével''
:Y Őszintén, végiggondoltad te ezt...?

Sokféleképpen lehet értelmesen vélekedni az életről mint olyanról, különféle élőlényekről, a nekik tulajdonított értékről... De az előbbi kijelentés abszurd, mi több, teljesen nevetséges, gyakorlati példán keresztül megközelítve főleg. :D

Egy baktérium életének ''értékét'' nem akarod esetleg az egész emberiségével összemérni? ;]

Ha nem lenne ott a hozzászólásodban, hogy ''Az élet értéke felbecsülhetetlen, azaz végtelen...egyetlan hangya élete annyit ér,mint egy elefánté, vagy egy emberé'', azt hinném, csak költői túlzás a fent kiemelt részlet, de ennek fényében komolynak tűnik.

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#1096) Pala válasza WN31RD (#1095) üzenetére


Pala
veterán

Tudod miért tartod te ezt furcsának vagy nevetségesnek? Mert az emberek önzőek, egoisták, beképzeltek...azt hiszik, hogy övé az egész bolygó, azt képzelik, hogy csak mert szellemi képességek terén jóval a többi élőlény fölött állnak, már önkényesen bíráskodhatnak is felettük:((( Azt hiszik rangsort állíthatnak fel az élőlények életének értékéből, azt hiszik joguk van eldönteni, hogy egy adott teremtmény élete mennyit ér a sajátjukhoz képest (amelyet természetesen rendíthetetlen magasságokba emelnek). Nem is csodálom, hogy te is ezt gondolod, mert mindenki ilyen, nem is várom el, hogy bárki megpróbáljon kicsit elvonatkoztatni a saját érdekeitől. :( Érdekes, hogy aki megpróbál objektív lenni, vagy nem tartja mindenhatónak az embert, mint fajt, az már hülye:(((
Hát no comment a továbbiakban...:((

(#1097) Pala válasza WN31RD (#1095) üzenetére


Pala
veterán

és most kapaszkodj meg: még egy papucsállatka élete is ér annyit, mint bármelyik emberé. az élet értéke végtelen számomra..aza minden élőlény életének értéke (ha van egyáltalán értelme értékről beszélni) egyforma. hihetetlen mi? felháborító és elítélendő dolog az, hogy nem vagyok érdekorientált és nem a saját fajom mindenhatóságára hivatkozva verem a mellem!

[Szerkesztve]

(#1098) faster válasza Pala (#1096) üzenetére


faster
nagyúr

Érdekes, hogy aki megpróbál objektív lenni, vagy nem tartja mindenhatónak az embert, mint fajt, az már hülye

Szerintem ez nem objektivitás, hanem emberutálat. Mindenki fontosabbnak találja a családtagjait, mint egy idegent, ez is egoizmus lenne? Vagy az is egoizmus, ha valaki a saját gyerekét viszi haza az iskolából, nem pedig egy kóbor kutyát?

(#1099) faster válasza Pala (#1097) üzenetére


faster
nagyúr

Szerintem kezded elveszíteni a józan eszed.

(#1100) Pala


Pala
veterán

majd egyszer talán megtanuljátok becsülni az élet értékét..és talán azt is, hogy a saját élete felett mindenki maga rendelkezik, abba másnak beleszólása nincsen.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.