Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#2301) WN31RD válasza kymco (#2298) üzenetére


WN31RD
addikt

''Szerintem meg széleskörben elfogadott tudományos meghatározás''
Én még nem így tanultam, de mivel kb. csak belekóstoltam ebbe, ezért nincs alapom elnevezéseken vitatkozni. Mindenesetre elég sokáig nem gondolták, hogy az ő istenük lenne az egyetlen létező isten, akárhogyan is nevezzük ezt.

''De épp az a jó, hogy a különböző korok eltérő szemlélete, fantáziája, hite ugyanarrol az Istenről szól...''
Elvileg, saját bevallásuk szerint, ugyanarról, persze. Gyakorlatilag viszont...
Erről az jut eszembe, hogy elvileg a katolikusok is Jézus tanításait követik, de egyesek szerint gyakorlatilag mégsem.

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#2302) kymco válasza dr faustus (#2294) üzenetére


kymco
veterán

A régies ''keresztyén'' változatot egykor katolikusok (pl. Pázmány) és protestánsok egyaránt használták. Ma főleg a protestáns nagyegyházak, illetve a Károli Bibliát használók részesítik előnyben. A múlt századi nyelvújításkor született modern ''keresztény'' változatot használják ma a katolikusok és a protestáns kisegyházak egy része.
[link]

www.refujvaros.hu

(#2303) viharhozo válasza kymco (#2299) üzenetére


viharhozo
addikt

Ne sajnald, elmeletben mar ledumaltam a lelkesszel a Fordot.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#2304) Gordian válasza kymco (#2300) üzenetére


Gordian
csendes tag

Egykori alkeszok sokat tudnak mesélni, van 1-2 ilyen ismerősöm. Nahát egyik annyit ivott, hogy a mája már szép nagy lett, orvosok szintén lemondtak róla, aztán mivel félt hogy meg fog halni letette a piát. Ez az egész akaraterő kérdése, meg az elvonó, ha már nem megy egyedül. Amúgy aki nem keresztény elvonóra megy az nem gyógyul ki? Tudod ha az embert megcsapja a halál szele, hirtelen mind hívő lesz és a templomba fog járkálni (meg keresztény elvónóra).
De annyi ilyen sztori van és annyira rá lehet fogni mindent amit csak akarsz, hogy a bolygók állásán át a teliholdon keresztül, a halálféleme, akaratereje, a kiskutya segítette a leszokásban stb... Ki mibe akar kapaszkodni.. ilyen belemagyarázok a storikba, anélkül hogy tudnád és nem csak hinnéd mi miért van..
Senki se mindent tudó, én feldobok egy filozófikus kérdést, egyből jössz és megmondod a frankót.. lehet te esténként Istennel konzultálsz? Vagy honnan ez a nagy tudásod, honnan jön csípőböl mindenre ezek a ''fantasztikus'' magyarázatok? Soha nem kérdőjeleztél még meg semmit a vallásodon belül, mindent elhiszel szó nélkül?

(#2305) kymco válasza Gordian (#2304) üzenetére


kymco
veterán

Az életem első 24 éve a minden megkérdőjelezésével telt el... így megkérdőjeleztem mindent, amit a kereszténységből láttam.... de amit láttam, az nem a kereszténység volt, hanem egy kultúrális mázzal összekevert etikai tanítások sorozata... Nos nem ez a kereszténység... és amikor ezzel szembesültem, válaszút elé kerültem én is.
Megkérdőjelezelek azóta is sokmindent.... de vannak alapok az életemben, ahova mindig visszatudok térni már. A világ nem relatív... van abszolút pontja, ez Isten.
Egyébként az alkeszos történeted a menedzserkeresztény szemléleted ellenébe hoztam... a megtérést, és az azóta egészséges életet próbálhatjuk ezerféleképpen magyarázni, de a célom a példával arról szólt, hogy ezt (Sok hívő önmagáért gürcöl, hogy minnél faxább képet alakítson ki istene előtt és bebízonyítsa, hogy ő mennyire rátermett arra, hogy mennyek országába éldegélje örök és fantasztikus éltetét) cáfoljam... a történetemben ennek nyoma sincs, mint ahogy az én életemben sem....

www.refujvaros.hu

(#2306) Bübüke válasza Gordian (#2304) üzenetére


Bübüke
tag

''Tudod ha az embert megcsapja a halál szele, hirtelen mind hívő lesz és a templomba fog járkálni (meg keresztény elvónóra).''

Nem is az ilyen magatartás tetszik Istennek, hanem az, amikor valaki egészséges, szédítően sikeres, gazdag, és mégis képes önzetlen, szerény maradni, vagyonából másnak (is) juttatni, tisztelettel uralkodni Isten többi teremtménye felett, gondolni a következő nemzedékre stb.
Abban igazad van, hogy Isten nélkül lehet élni, de nélküle nem lehet meghalni, viszont ennek vajmi kevés köze van a kereszténységhez. A nagy próba nem ebben áll. ''Keskeny az út....''

Mégegy idézet emlékezetből: ''Aki imádja az életét, elveszíti azt, aki gyűlöli, az örök életre lel'' (vagy valami ilyesmi)


[Szerkesztve]

Akinek az Isten észt adott, adjon hozzá litvánt is! És ez így is lett. ...

(#2307) Gordian válasza kymco (#2305) üzenetére


Gordian
csendes tag

Nem vágom mit sikerült cáfolnod.
Emberek sokmindenért fordulnak a valláshoz, pölö: így nevelkedett, pofáraesések az életbe (kapaszkodó), saját kis életük bebiztosítása a túlvilágra, nagyobb bajok-probémák stb. Illetve vannak talán még azok akik csak úgy hisznek Istenben, mindenféle földi körítés nélkül, csak úgy.
Namost alkeszos emberünk is megijedt a haláltól és rögtön az Istenhez szaladt segítségért, hogy a kis életét mentse már meg és utána megígéri jófiú lesz. De ez még mindig saját magunk sajnálgatása.
Azokat az embereket tényleg nagyra tartom, akik segítik embertársaikat, szívből ami tényleg néha nehéz, de nekik megy (akármilyen vallásúak) és nem a jópontokat gyüjtögetik, hanem tényleg szívből megy az egész.

(#2308) Bübüke válasza Gordian (#2307) üzenetére


Bübüke
tag

''De ez még mindig saját magunk sajnálgatása.''

Milyen igaz!

Akinek az Isten észt adott, adjon hozzá litvánt is! És ez így is lett. ...

(#2309) #96302336 válasza Bübüke (#2306) üzenetére


#96302336
törölt tag

Mégegy idézet emlékezetből: ''Aki imádja az életét, elveszíti azt, aki gyűlöli, az örök életre lel'' (vagy valami ilyesmi)

Ez kitől származik? Eléggé mazochista.

(#2310) kymco válasza Gordian (#2307) üzenetére


kymco
veterán

Nem vágom mit sikerült cáfolnod.
Az ember nem tud frankó lenni Isten előtt sohasem... Aki így akar keresztény lenni, az úgy jár, mint a gondnokunk, mikor megpróbálta legyőzni az alkoholizmusát... nem megy.... minél inkább frankóbb gyerek akarsz lenni, annál távolabb kerül a mennyek országa...
Én sem az igyekezetem miatt vagyok keresztény és nem azért járok gyülibe, hogy mégfrankóbb legyek Isten előtt...

Namost alkeszos emberünk is megijedt a haláltól és rögtön az Istenhez szaladt segítségért, hogy a kis életét mentse már meg és utána megígéri jófiú lesz. Az az igazság, hogy nem igérte meg, hogy jófiú lesz, ha megmenti az Isten... tudta, hogy nem menne...
És mégegyszer: Isten előtt nincsenek jópontok! :) egyáltalán...

www.refujvaros.hu

(#2311) kymco válasza #96302336 (#2309) üzenetére


kymco
veterán

Nagyjából ezt mondta Jézus...
De így hangzik: Mk 8.31-36 ''
És kezdé őket tanítani, hogy az ember Fiának sokat kell szenvedni, és megvettetni a vénektől és a főpapoktól és írástudóktól, és megöletni, és harmadnapra feltámadni.
És ezt nyilván mondja vala. Péter pedig magához vonván őt, kezdé dorgálni.
És ő megfordulván és az ő tanítványaira tekintvén, megfeddé Pétert, mondván: Távozz tőlem Sátán, mert nem gondolsz az Isten dolgaira, hanem az emberi dolgokra.
A sokaságot pedig az ő tanítványaival együtt magához szólítván, monda nékik: Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem. Mert valaki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; valaki pedig elveszti az ő életét én érettem és az evangyéliomért, az megtalálja azt.
Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?''


Azért egy kicsit így másképp hangzik :)

www.refujvaros.hu

(#2312) Gordian válasza kymco (#2310) üzenetére


Gordian
csendes tag

Mind1, kiszálltam, te valami nagyon frankó gyerek lehetsz, hogy így mindenre tudod a választ.
További jó vetítést!

(#2313) kymco válasza Gordian (#2312) üzenetére


kymco
veterán

:F

www.refujvaros.hu

(#2314) kymco válasza WN31RD (#2273) üzenetére


kymco
veterán

Sokat gondolkoztam azon, hogy mennyire is illeszkedett bele a Jahve és Krisztus hit az adott korba...
Az Ószövetség idején az istenek kiábrázolhatóak voltak, sőt hatalmuk, erejük volt a szobraiknak... Jahve kiábrázolása tilos volt, sőt a zsidók még a nevét sem mondták ki... és egy eléggé (a mai korban is) haladónak tekinthetően demisztifikálták a szobrokat, amuleteket, szent fákat stb... nincs hatalmuk, emberkéz által készített értéktelen vackok (Ézsaiás után szabadon)
Az Ószövetség modern módon azt mondja, hogy felesleges böngészni a csillagokat az isten akaratát olvasva ki belőlük... a környező népek hatalmat véltek a Napban,, Holdban, csillagokban..... A Biblia szerint semmi misztikus, isteni dolog nincs bennük..... Isten teremtményei, alkotóelemeik olyanok, mint az embereké, nem többek annál, amik....
Az ókori népek úgy gondolták, hogy Istenük megvédi őket minden gonosztól, és ha városuk, országuk elbukott, akkor istenük is vesztett egy másik nép istenével szemben....
Jahvéról azt olvassuk, hogy maga engedi népét más népek keze közé, de ez a fogság időleges csupán, és egy másik pogány nép hozza el számukra a szabadulást... ez az akkori istenképekbe nem fért bele..

Mint ahogy nem fér bele az sem, hogy nem az ember áldoz a bűneiért istennek, hanem Isten hozza az áldozatot az emberért... Jézusban. Ezt már a modern és mindenre nyitott görögök sem értették, bolondságnak tartották.

www.refujvaros.hu

(#2315) #96302336 válasza kymco (#2311) üzenetére


#96302336
törölt tag

Kicsit másképpen valóban.


Egy kis filozofálás. Ha megtagadod az anyagi javakat, de családod gyermeked van, akkor hogyan nevelsz fel egy gyermeket?
Az arany középút megtalálása, a harmónia a legnehezebb. A mai technokrata társadalomban, sajnos nem egyszerű dolog.
A vallásnak a mai világban már teljesen más a funkciója mint a középkorban.

(#2316) Dalai Láma válasza #96302336 (#2315) üzenetére


Dalai Láma
őstag

A középkorban a vallás egy nagy népbutítás volt, olyan kb, mint most a reklámok, csak nagyobb hatása volt. És a pénzedért cserébe semmi földi jót nem kaptál, esetleg megvásárolhattad az üdvözülést. Az egyház felső vezetése leszarta a hitéletet -persze van kivétel, de több pápa is hipergázul viselkedett. Aztán jött a reformáció, sokszor jogos sérelmekkel, de jócskán a vagyonosabb polgárság anyagi érdekei mentén és ezt figyelembe véve.

Úgy érzem, a vallás most nincs rosszabb helyzetben, mint a középkorban. Nem kényszerítik rá az emberre, a misék és istentiszteletek magyarul vannak, és az egész sokkal inkább valóban a hitre koncentrál, ahogy elveszítették az egyházak a politikai hatalmat. Persze a történelmi egyházakat még támogatja az állam. Ami nem feltétlenül baj, de ennek megvitatása nem ennek a topicnak a tárgya.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#2317) #96302336 válasza Dalai Láma (#2316) üzenetére


#96302336
törölt tag

Ez igaz. De a mai vallás a is középkori alapokra épül.

Bár engem az egyház, mint intézmény teljesen hidegen hagy, az általad vázolt anyagias dolgai miatt.

(#2318) kymco válasza Dalai Láma (#2316) üzenetére


kymco
veterán

Én nem írnám le a középkori vallásosságot ''népbutítás'' jelzővel... Szvsz a mohácsi vész utáni szétesett ország lelki megrendülését a számos szolgáló gyógyította akkor, mikor nemzethalál széln álltunk. Korábban az előreformáció mozgalmaira is büszkék lehetünk, még korábban a ferences rend megalakulására, amely nagyon kis magból hajtott ki, de az egész európai gondolkodásra hatással volt, no meg a reformációra...
A középkorban ugyanúgy, mint a mai korban a az egyháznak volt egy lelki, Isten üzenetét vivő ága, és volt egy szervilis, a hatalomnak, pénznek behódoló ága, akikre azt mondja Krisztus, hogy sohasem ismertelek benneteket....

www.refujvaros.hu

(#2319) kymco válasza #96302336 (#2317) üzenetére


kymco
veterán

Amely felekezet a középkori alapokra épül, nincs köze Isten fiához... csak annak a felekezetnek van köze hozzá, ami a golgotai keresztre épül, ami ugyebár ókor.... :)

www.refujvaros.hu

(#2320) Bübüke válasza Dalai Láma (#2316) üzenetére


Bübüke
tag

''És a pénzedért cserébe semmi földi jót nem kaptál, esetleg megvásárolhattad az üdvözülést''

A középkori egyházak tevékenysége joggal hagy kívánni valót maga után, de ha nem lett volna, akkor ma egészen másképp nézne ki a jogrend és rajta keresztül az egész világ.

Akinek az Isten észt adott, adjon hozzá litvánt is! És ez így is lett. ...

(#2321) #96302336 válasza Bübüke (#2320) üzenetére


#96302336
törölt tag

Lehet, hogy technológiai téren már jóval elöbbre lennénk. A mai jog pedig még mindig a római jogon nyugszik ;)

(#2322) kymco válasza #96302336 (#2321) üzenetére


kymco
veterán

Nem feltétlen...
A magyar oktatás nagy reformjai anno Comeniushoz, Pázmány Péterhez... Karácsony Sándorhoz köthetők. ... A világi vezetők számára sok esetben az oktatás akkoriban nem volt központi kérdés, pedig lehetett volna.
Apáczai Csere Jánost majdnem kihagytam :)

[Szerkesztve]

www.refujvaros.hu

(#2323) Bübüke válasza #96302336 (#2321) üzenetére


Bübüke
tag

A római birodalom államvallássá tette a kereszténységet.

Akinek az Isten észt adott, adjon hozzá litvánt is! És ez így is lett. ...

(#2324) oxox válasza Dalai Láma (#2316) üzenetére


oxox
addikt

Lectori Salutem
Szerintem is butaság a vallás-t népbutításnak degradálni a középkorra (gondolom a keresztény vallásra gondoltál) Ne téveszd össze a vallást az egyházzal, főként, hogy a föld népességének ''jelentős'' része nem keresztény. Nem tudom, de én most egy reklám hatására nem vitorláznám át a Földközi-tengert, hogy hivő ''hitetleneket'' öljek, mert az ÚR akarja. Persze nem küldenék ezreket máglya halálba sem a reklám kedvéért,....ami persze mind brutálisnak, és ''hipergáznak tünik'' de ha nagyon vizsgáljuk a társadalmunk ma is ugyanazt a népírtást végzi, csak más okokból kiindúlva, és nagyobb volumenben (olaj, gazdasági piacok,terrorizmus, stb és ez néha a vallás mögé rejtve). Az embernek a vérébe van a pusztítás mindegy az, hogy Isten nevében teszi-e, de teszi....persze visszatérve a középkori egyházra....valószínű az addigi emberi tudásanyag mind kárba ment volna ha nincs az egyház, mert annak fennmaradását éppenhogy annak köszönhetjük.

Úgy gondolom a vallás/hit a gyengék támasza, de nincs az az ember aki, ha másnem halálos ágyán ne bizakodna, hogy az elmúlással nincs vége létének.
Egyébként mai korunkban a bizakodás főként az öreg kontinensen élőkre, onnan származókra vonatkozik leginkább. Miért van, hogy a távolkeleten a felsőbbrendű(ek) lét(e) nem kérdés? Miért van, hogy ott a halál lehet szép is? Nem teszik fel magukban azt a kérdést, ''létezik-e Isten?''

Én amolyan hívő ateistának tartom magam :)
Vajon a létünk csupán a véletlenek sorozata, vagy van valami erő (ifjú Skywalker) ami néha megsuhintja, hogy az a kellő irányba tartson. Én úgy hiszem van. (persze nem a felhők tetején üldögélő öreg úr, aki saját arcára formált engem) Édesanyám mindig azt a példát hozza fel, hogy elég az emberi szemet megvizsgálni...hogy lehetne az a véletlen műve, milyen precíz tökéletes ''szerkezet'' ??.olyan mintha egy autót csavarjaira szednénk, beraknánk egy dobozba, és addig ráznánk, amíg ismét autó nem lesz. (szerinte kizárt, hogy a véletlen műve legyen), szerintem a véletlen, kis rásegítéssel :DDD
oxox

[Szerkesztve]

Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

(#2325) oxox válasza oxox (#2324) üzenetére


oxox
addikt

és persze mint kymco írta a gyógyítás ''tudományát'' is a kolostorokban őrizték.

Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

(#2326) kymco


kymco
veterán

[link]
míg a protestáns közösségek, amelyeknek más felfogásuk van az oltáriszentségről és a papi hivatásról, nem tekinthetőek egyházaknak - fejtette ki a hét évvel ezelőtti dokumentum, amelynek tartalmát most a Vatikán megerősítette.
Ez aranyos :)
Eddig is eltévelyedett bárányok voltunk :)
Ez nem jelent alapvetően semmit, max a vegyesházasságokban kavarja meg a dolgokat....

www.refujvaros.hu

(#2327) tildy válasza kymco (#2326) üzenetére


tildy
nagyúr

[link]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2328) kymco válasza tildy (#2327) üzenetére


kymco
veterán

végülis ugyanaz...

[Szerkesztve]

www.refujvaros.hu

(#2329) tildy


tildy
nagyúr

Ki (nem ) gondolta volna :U
[link]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2330) kymco válasza tildy (#2329) üzenetére


kymco
veterán

Nem értem, hogy miért lenne ez gond... ez blabla
Nálunk a gyüliben számos ''soha nem szavazok orbánra'' tagunk van..

www.refujvaros.hu

(#2331) kymco


kymco
veterán

A kereszténységet sokan próbálják itt a fórumon is úgy beállítani, mint a tudomány ellenségét, és ''ha nem lett volna kereszténység, akkor mennyivel előrébb tartana a világ'' sóhajtással még a nemlétező sebeiket is nyalogatják. Hiába hangzik el a vitákban, hogy nem kereszténységgel van a baj, hanem azzal, akik visszaélnek vele... nem hatja meg azokat, akik kellően bebetonozták magukat az álláspontjukba.
Ilyenkor elő szokott kerülni Galilei ügye, mindenki ismerni véli, állatorvosi ló, tipikus példája annak, hogy a haladó tudományt hogy akadályozta az a primitív kereszténység... Mint minden a világban, ez sem olyan egyszerű...
Most olvastam egy érdekes cikket. Érdemes elolvasni. Lehet meglepődni:
[link]

www.refujvaros.hu

(#2332) WN31RD


WN31RD
addikt

Egy másik topicban található hozzászólásra (talmida [link]) válaszolva:

''Már megbocsáss, de én eddig még soha nem írtam le a történetemet ide.''
Úgy látszik, félreérthetően fogalmaztam. Természetesen nem arra gondoltam, hogy tőled hallanánk ezt sokadjára, hanem arra, hogy másoktól hallottunk már nagyon hasonló dolgokat rengetegszer.
Talán furcsának tűnik számodra, ha ezt mondom, de a történeted egyáltalán nem egyedi. Szinte ugyanezt szinte ugyanilyen stílusban, ugyanilyen magyarázatokkal számtalanszor hallottam már, ezért unalmas, stb., ahogyan kifejtettem nemrég.

''mivel támadva éreztem magam, mert meghazudtoltak [...] Helyénvalónak gondoltam a részletezést, azért, hogy hihető legyen az, hogy nem rizsázás folyt a részemről.''
Számomra nem lett hihetőbb, és úgy tippelem, hogy azok számára sem igazán, akik ''meghazudtoltak''. Azok után a - finoman szólva - igen különös dolgok után, amiket leírtál (pl. ''egyre jobban körülvett valami, egy fizikailag is érzékelhető hatalmas erőtér''), egyáltalán ne csodálkozz, ha egyesek őrültnek néznek, vagy úgy gondolják, hogy hazudsz. Ha ezt bunkó módon dörgölik az orrod alá, azon jogosan háborodsz fel, de amíg kulturáltan viselkednek, addig ők is éppúgy elmondhatják a véleményüket (akár rólad vagy a gondolataidról), mint te.

Én személy szerint egyébként nem feltételezem egyiket sem, szerintem valószínűleg egyszerűen csak élénk a fantáziád, és túlságosan belelovalod magad a képzelgéseidbe. Nem másoknak (nekünk) hazudsz, hanem saját magadnak. Nem akartam erre külön kitérni, de annyira ragaszkodtál hozzá, hogy ''nem hazudtolhatsz meg''... hát tessék. :)

''Azt hittem, hogy mindenki elmondhatja a saját véleményét, tapasztalatát.''
Természetesen elmondhatja mindenki, te is, de egy bizonyos mennyiség felett jobb lenne, ha ezt az arra megfelelő helyen tennéd, konkrétan ebben a topicban.

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#2333) talmida válasza WN31RD (#2332) üzenetére


talmida
Közösségépítő

Mégegyszer elnézést kérek, hogy untattalak. ( Az első hsz-omban tényszerűen konkrét gondolatokat közöltem a Bibliából. Azt személytelen rizsának tartottátok. Aztán direkt a szubjektív tapasztalataimmal fűszereztem a mondandómat, akkor meg fantáziáló...''önámítónak'' véltetek. :DDD

Nem baj. Majd a végén kiderül, hogy kinek van igaza.

Én 33 éve egyszer sem csalódtam sem a Bibliában sem Istenben. Isten sok csodát tett velünk --az egész családunkkal. Testileg, lekileg, szellemileg is sok áldásában részesülhettünk. Anyagilag és egészségileg is nagyon sokat köszönhetünk Neki.

De minden ajándékától függetlenül, pusztán a szellemi igazságok megértése miatt is nagy hála van a szívemben Felé, mert óriási kiváltságnak tartom a Vele való közösséget, ami mindazok része, akik Istent szeretik.

Ebben a topikban talán nem szentségsértés, ha Jézust idézem :F

János 14:

21. A ki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret
engem; a ki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, és én is
szeretem azt, és kijelentem magamat annak.


23. Ha valaki szeret engem, megtartja az én beszédemet:
és az én Atyám szereti azt, és ahhoz megyünk, és annál lakozunk.


24. A ki nem szeret engem, nem tartja meg az én beszédeimet...


( Dallasban a CFNI-on végeztem a Pastoral Ministryt, tehát nem csak laikusként tudnék hozzászólni a témához, de nincs kedvem. Biztosítok mindenkit, hogy nem foglak untatni benneteket. Eddig sem jöttem ide, ezentúl sem kívánok. Csak olyanokkal szeretek beszélgetni erről, akik igaziból érdeklődnek Isten és az Igazság iránt.
Ott abban a topikban helyénvalónak éreztem, hogy szóljak, mert még most is azt gondolom, hogy valóban megoldást adna az Istenhez fordulás, Bibliára figyelés, Krisztus követés --amit real_life-nak írtam.

De megértettem, hogy őt is idegesíti ez a téma. (Korábban ezt nem tudhattam róla...ezért fordulhatott elő, hogy bibliai bölcsességekkel akartam segíteni neki. )

Persze tudom, számodra, meg a többség számára lemosolyogni való a Biblia. Megértelek, mert én is ugyanígy vélekedtem addig, amíg meg nem győződtem az ellenkezőjéről. .....de nem kötelező a ''disznótor''.



[Szerkesztve]

IN GOD WE TRUST!

(#2334) Viszlát


Viszlát
addikt

[link]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#2335) FehérHolló válasza Viszlát (#2334) üzenetére


FehérHolló
veterán

Nem rossz. :)

Skynet is real. It's called Google.

(#2336) WN31RD válasza talmida (#2333) üzenetére


WN31RD
addikt

''Mégegyszer elnézést kérek, hogy untattalak.''
Ezért igazán nem szükséges tőlem elnézést kérni, nem magam miatt tettem szóvá az előzőeket, hanem csak a topicnyitó miatt.

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#2337) kymco válasza Viszlát (#2334) üzenetére


kymco
veterán

:C

www.refujvaros.hu

(#2338) [CaveMaN] válasza talmida (#2333) üzenetére


[CaveMaN]
tag

Yo!

Picit belepofázmányolok én is, ha szabad ;)

''Ott abban a topikban helyénvalónak éreztem, hogy szóljak, mert még most is azt gondolom, hogy valóban megoldást adna az Istenhez fordulás, Bibliára figyelés, Krisztus követés''

Eszondod. Én meg azt, hogy a gondolat helyes, de ottanvan a papírokban leírva, hogy először hintsd el a magot ugyebár. Namármost, ami itt a nagytöbbséget kifejezetten untatja az a kvázi erőszakkal beszántom és jól megtömöm, miközben azt mantrázod, hogy ''ez neked jó''. Én ugyan nem vagyok teológus, de véleményem szerint ez már nincs összhangban az írással. Nyilván mindenki csak jót akar, de ismerjük a jóval kikövezett utat is. Nem tisztem egyébként megítélni senkit, majd az Úr megteszi. A Bibilából való idézgetés hasonszőrűek között egyenesen kötelező és elfogadott, mert mindenki tudja miről/hogyan van szó, ellenben ez a kívűlállóakat meg keményen elriasztja. Magyarán, ha a végén a számvetésre kerülne a sor, csak és kizárólag ennek a serpenyőnek (elriasztott vs megtért emberek) az alapján, mi lesz a mérlege és mi lett volna egyébként? Mert akinek hallása van rá ugye... A többieket meg amúgy is nehéz meggyőzni, erőszakkal meg lehetetlen.

A ''durcás'' elfordulásnak meg szintén semmi értelme, mert tartsd oda a másik orcád.



[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

(#2339) tildy válasza talmida (#2333) üzenetére


tildy
nagyúr

Gondolom személytelen rizsának azt tarthatták a többiek, hogy nem a topiknyitót szólítottad meg, hanem kvázi ''prédikáltál''.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#2340) Viszlát válasza Viszlát (#2334) üzenetére


Viszlát
addikt

Chris Tomlin - How Great Is Our God
[link]


Az előző pedig: Hillsong United - Rest In You volt

[Szerkesztve]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#2341) talmida válasza tildy (#2339) üzenetére


talmida
Közösségépítő

Kedves tildy és [CaveMaN] , igazatok van. Bocsássatok meg! Nem akartam prédikálni, de így sikerült. Elnézést. :B Nem tudom,hogy meddig lesz ez még téma? :F

IN GOD WE TRUST!

(#2342) talmida válasza WN31RD (#2336) üzenetére


talmida
Közösségépítő

OK. Különben köszi a ''közbenjárást'', de, ha jól emléxem, a topiknyitóval is tisztáztam már azt, h miért sikeredett bice-bócára a segíteni akarásom.

Tőled is mégegyszer elnézést kérek!....és szeretném, ha túllépnénk ezen, mert ha túltárgyaljuk, akkor kezd olyan színezete lenni a dolognak, mintha a Biblia idézésével valami óriási, helyrehozhatatlan bűnt követtem volna el, amíg mások pl. szemrebbenés nélkül káromkodhatnak, ami viszont már társadalmilag is elfogadott jelenség.



[Szerkesztve]

IN GOD WE TRUST!

(#2343) talmida válasza Viszlát (#2340) üzenetére


talmida
Közösségépítő

Szép. Sokáig ez volt a kedvencem. :)

IN GOD WE TRUST!

(#2344) FehérHolló


FehérHolló
veterán

Úgy döntöttem, mégis leírom.
Ma voltunk a nevelőapám édesapjának emlékmiséjén (római katolikus). Ott volt a nevelőapám öccse és családja (apuci, anyuci, 3 gyerek (4 - 14 -18)), az én családom (nevelőapa, anya, öcsi, én) és a nagymama. A család nagy része vallásosnak mondja magát. (A valóság kicsit más, de ezt most hagyjuk.)
Kicsit féltem magától a misétől, mert ''dezertált'' római katolikusként a rossz tapasztalatok és ''Biblia-ellenes tanok'' miatt átmentem a protestánsokhoz, de ez egy külön történet. Meglepően tapasztaltam, hogy a pap a Biblia aznapi (=mai) Igéjét a saját szavaival magyarázta, belefűzte a saját élményeit is. Tisztán látszott, hogy Istent követi. Ez kellemes csalódás volt számomra.
A mise végén volt Úrvacsora (vagy hogy hívják róm. kat. nyelven, már nem emlékszek). Az oltár elé járultam én is, hogy vegyek. Egyedül a 10 emberből. Amikor visszaértem, éreztem, hogy majd szétveti a harag a többieket. Az öcsém megszólalt: ''Te hogy.. hogy mertél Úrvacsorát venni?''. Meglepődtem... Most mi van..? Úgy éreztem, hogy a szívem kész rá, akkor miért ne?! Nekik mi beleszólásuk van? Meg úgy egyébként is, azt hittem, ha már hívőnek mondják magukat, akkor tudják, hogy mit jelent az, amit csináltam...
Végülis a hangulatot a nevelőapám öccse törte meg. Kiment utolsóként ő is az oltárhoz. A szemén láttam, hogy ő valóban érti, hogy mit csinál és miért. Teljesen meglepett. Annyira boldog lettem. (Nem magam miatt, hanem neki örültem.) :)

Kisregény vége. Tanulság nem tudom, hogy volt-e benne, de úgy éreztem, hogy meg kell osztanom.

[Szerkesztve]

Skynet is real. It's called Google.

(#2345) [CaveMaN] válasza talmida (#2341) üzenetére


[CaveMaN]
tag

:) Nem azért írtam, hogy bocsánatot kérj :) Csak nem voltam benne biztos, hogy tudatosult benned, hogy mi miatt volt a(z)/(kemény) elutasítás. Alapvetően én is szívesen terjesztem/terjeszteném az igét és egyet is értek vele, hogy kell terjeszteni, de sokkal nehezebb feladat úgy véghezvinni, ahogy kellene, mint ahogy nagyon sokan gondolják, hogy kell. (No ez most egy jó bonyolult mondat lett, remélem azért érthető). Részemről eddig téma, remélem nem voltam túl támadó :)

(#2346) WN31RD válasza talmida (#2342) üzenetére


WN31RD
addikt

Először is szeretném leszögezni, hogy szó nincs arról, hogy bármiféle ''óriási, helyrehozhatatlan bűnt'' követtél volna el. Rajtad kívül ezt egyébként senki nem is állította. Néhányan megkértek arra, hogy az adott topicban (csak ott) ne hozd fel a vallást, ennyi történt.

Megpróbálom részletesen elmagyarázni, hogy mi volt a probléma. Nem azért, hogy ezen lovagoljak, tényleg nem olyan nagyon fontos dolog ez, hanem csupán annak reményében, hogy talán megérted.

A Bibliából való idézgetéssel először is az a gond, hogy a Bibliát nem (vagy nem úgy) elfogadó emberek számára az nem hiteles forrás, hanem kb. mesekönyv, és az ebből kapott tanácsokat teljesen érthető módon így is kezelik. Ha valakit valami nagyon bánt, és erre egy bibliai idézettel jössz, az kb. olyan szinten lehet sértő (az illető hozzáállásától függően), mintha arra hivatkoznál, hogy pl. a Piroska és a farkas c. mesében a farkas ilyen helyzetben mit mondott, mert mindkettő kb. ugyanannyira komolytalan, mindkettő azt az érzetet kelt(het)i, hogy el akarod bagatellizálni a dolgot, mintha a valós a problémát egy mesebeli alak megoldhatná. Legjobb esetben is olyasmivel nyaggatod a szerencsétlent a legrosszabb pillanatban, ami egyáltalán nem érdekli.

Másodszor: még ha valaki nem is tartja kifejezetten ''mesekönyvnek'' a Bibliát, hanem valamilyen módon és mértékig tiszteletben tartja az abban megfogalmazottakat vagy azoknak egy részét (pl. úgy gondolja, hogy sok hasznos emberi eredetű bölcsesség is megtalálható benne), akkor is bántó lehet az a feltételezés, hogy az ő egyedi problémájára egy több ezer éves könyv történeteiből szeretnél általános megoldást javasolni. Ez is a probléma bagatellizálásának tűnhet.

Harmadszor: a világnak ezen a részén az emberek túlnyomó többsége elég sokat találkozott a Bibliával és a kereszténységgel, és igen valószínű, hogy ismeri ezeket annyira, amennyire őt érdekli a dolog, sokszor még jobban is. Nem azt állítom, hogy feltétlenül ''jól'' ismeri, csupán azt, hogy vélhetően mindent tud róla, amit ő személy szerint egyáltalán tudni akar, tehát nem érdeklik a továbbiak. Szóval, ha valaki azt mondja, hogy köszönöm, de nem, azt általában teljesen komolyan is gondolja.

Negyedszer: rengeteg idióta rohangál a világban, akik szünet nélkül a Bibliára hivatkoznak, minden lehetséges és lehetetlen alkalommal, baromságokat vezetnek le belőle, és sokszor igen agresszíven reklámozzák az ''igazságukat''. Hogy ilyen szempontból ki számít ''idiótának'', hogy hol a határ, az természetesen egyéni megítélés kérdése, de ettől függetlenül teljesen érthető és nem ritka az a hozzáállás, ha valakinek ebből elege van, és egyszerűen hallani sem akar a Bibliáról.

Összefoglalva: bibliai idézetekkel kéretlenül elárasztani valakit, főleg akkor, amikor együttérzést és támogatást vár, nem szép dolog. Meg lehet kérdezni tőle, hogy esetleg érdekelné-e a téma, fel lehet ajánlani az ilyen jellegű segítséget, de ennél tovább menni az illető beleegyezése nélkül (netán a kifejezett kérése ellenére) illetlenség. Nem ''óriási, helyrehozhatatlan bűn'', de szerintem inkább ne tedd. Legkésőbb az első ''nem'' után venned kellett volna a lapot, és nem írni a témáról többet.

Zokon vetted, ahogyan egyesek értelmezték a mondanivalódat, vallásra hivatkoztak, stb. Pedig amiket leírtál, az kívülről nézve bőven elég ahhoz, hogy elkönyveljenek vallásosnak, akit a vallása irányít. Nem azért, mert nem ismernek elég alaposan téged vagy a gondolataidat (tehát hiába is magyarázod el részletesebben), hanem azért, mert a Bibliára, Istenre, Jézusra hivatkozol nagyjából hasonlóan, mint rengeteg más keresztény. Ennél több nem is kell, számukra (engem is beleértve) ezt (is) jelenti az, hogy ''vallásos''. A legtöbb ember nem tesz különbséget ''vallás'' és ''hit'' között olyan módon, ahogyan egyes keresztények (pl. te), hanem kb. szinonímaként használja ezt a két kifejezést. (Általában én is, mert, bár értem, miről beszél, aki hangsúlyozottan eltérő dolgokat ért vallás és hit alatt, de ennek ritkán van bármi jelentősége számomra.)
Teljesen hiábavaló ez ellen harcolni, a hozzád igen hasonlóan gondolkodókon kívül senkit nem fogsz meggyőzni (azzal főleg nem, hogy továbbra is Istenre, stb. hivatkozol).

Számodra bizonyára nagyon fontos élmény az Istennel való állítólagos csodás találkozásod, de nem szerencsés dolog ezt ilyen részletesen kifejteni olyan közönség előtt, amely nem kifejezetten vevő erre. Nem tudom finomabban megfogalmazni: sokak (megkockáztatom: a többség) szemében egyszerűen komplett hülyét csináltál magadból ezzel, aminek következtében még kevésbé vesznek komolyan, és még elutasítóbban állnak hozzá a mondandódhoz.

''Semmiképpen nem akartam tolakodó vagy erőszakos lenni, de ha mégis így jött le, az egyedül az én ügyetlenségem és a fogalmazásbeli sutaságom miatt történhetett''
Én elhiszem, hogy kizárólag jó szándék vezérelt (tényleg elhiszem), mégis azt kell mondanom, hogy bizony tolakodó voltál, és egyáltalán nem csupán a megfogalmazás miatt. Rajtad kívül jónéhány más vallásos (hívő, ha jobban tetszik) ember is megfordult abban a topicban, akik igen aktívan képviselik a vallásos álláspontjukat egyébként (pl. ebben a topicban), mégis legtöbbjük tudta, hogy ott és akkor nem erre van szükség, a topicnyitónak másféle tanács kell. Talán a fentiek alapján már számodra is érthető, hogy miért...

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#2347) talmida válasza [CaveMaN] (#2345) üzenetére


talmida
Közösségépítő

Nem volt támadó .(

A teljes igazsághoz tartozik, hogy eredetileg volt személyes megszólítás is meg bevezető, és egyebek ..de kitöröltem, mert nem akartam ''győzkődni'' , tolakodni , ezért döntöttem úgy, hogy inkább csak a tények beszéljenek önmagukért, ..amit viszont prédikálásnak vettetek ..Azt hittem, hogyha a lényeg van csak benne, (információ vagy tényközlés), s azt elolvassa valaki (elsősorban a topiknyitó), akkor majd elgondolkodik. Nem így történt. Abban nem volt erőszakosság, egyszerűen egy út(mutatás..amit direkt nem akartam személyes tanácsolassal megtoldani)..no de ez az én hibás ''elvárásom'' volt csak, mint az a reakciókból is kiderült.

IN GOD WE TRUST!

(#2348) talmida válasza WN31RD (#2346) üzenetére


talmida
Közösségépítő

Erre később fogok válaszolni, mert most mennem kell. ;)

IN GOD WE TRUST!

(#2349) talmida válasza WN31RD (#2346) üzenetére


talmida
Közösségépítő

szó nincs arról, hogy bármiféle ''óriási, helyrehozhatatlan bűnt'' követtél volna el.

pedig úgy érzékeltem, de bocs, hogy túlreagáltam a dolgokat!

*
Megtisztelsz a részletes elemzéseddel, köszönöm. :)
*
Nem tudtam, hogy a Bibliai alapműveltség ilyen szinten áll Mo-on, hogy mesekönyv-számba veszik ...... :(
Azt sem tudtam, hogy Magyarországon bántás-számba megy és illetlenség :Y kéretlenül a Bibliát ajánlani. Ezer bocsánat! Ha illetlenségről szólunk, akkor nekem az erkölcstelen ''nyári'' (meztelenkedő, hívalkodó) öltözet ugrik be, meg az, ha kéretlenül /kérdezetlenül csókolóznak a tereken, utcákon úton-útfélen, ...a csúnya beszédről meg nem is szólok..de, hát az ízlések és pofonok különbözőek....megértem . Hosszútávon azért megérne egy tanulmányt az is, hogy melyik okoz nagyobb kárt a fiatalságnak...s az egész társadalomnak, a Bibliai eszmék terjesztése, vagy a szabados, törvénytelen, erkölcstelen életmódé.. :F --megsúgni sem merem ....

*
bántó lehet az a feltételezés, hogy az ő egyedi problémájára egy több ezer éves könyv történeteiből szeretnél általános megoldást javasolni. Ez is a probléma bagatellizálásának tűnhet.

Bocsáss meg, de evvel az előbbi megjegyzéseddel nem tudok egyetérteni. A ''patinásság'' nem hátrány. :DDD

*

vélhetően mindent tud róla, amit ő személy szerint egyáltalán tudni akar, tehát nem érdeklik a továbbiak. Szóval, ha valaki azt mondja, hogy köszönöm, de nem, azt általában teljesen komolyan is gondolja.


Tudomásul vettem/veszem. Ha utánanézel, akkor láthatod, hogy a következő hsz-om real_lifehoz nem győzkődés volt, hanem részemről való magyarázkodás...csak személyes igazolása annak, hogy nem másodkézből vettem a ''rizsát''. :DDD

*

A legtöbb ember nem tesz különbséget ''vallás'' és ''hit'' között olyan módon, ahogyan egyes keresztények (pl. te), hanem kb. szinonímaként használja ezt a két kifejezést. (Általában én is, mert, bár értem, miről beszél, aki hangsúlyozottan eltérő dolgokat ért vallás és hit alatt, de ennek ritkán van bármi jelentősége számomra.)

OK. Ezt is fölfogtam. ..Nem harcolok ez ellen, csak óvatosan javasolnám, hogy ne általánosíts máskor :) Thx!

*

nem szerencsés dolog ezt ilyen részletesen kifejteni olyan közönség előtt, amely nem kifejezetten vevő erre. Nem tudom finomabban megfogalmazni: sokak (megkockáztatom: a többség) szemében egyszerűen komplett hülyét csináltál magadból ezzel, aminek következtében még kevésbé vesznek komolyan, és még elutasítóbban állnak hozzá a mondandódhoz.

Ha engem komplett hülyének néz az itteni PH!-s többség amiatt, amit leírtam, az nem baj.
Engem nem zavar, ui nem törekszem babérokra vagy elismerésre köztetek, egyszerűen ..szeretettel közreadtam az okot, hogy miért ne csak rizsázást lássatok a szavaim mögött. Nem kell félnetek, nem vagyok erőszakos típus, a PH!-n a blogomon kívül --bár ott sem biztos-- nem fogom ''szennyezni '' a ''tiszta'' levegőt...(az ottani erkölcsöt és kultúrát) a Biblia ''fertőjével''.

*
bizony tolakodó voltál, és egyáltalán nem csupán a megfogalmazás miatt. Rajtad kívül jónéhány más vallásos (hívő, ha jobban tetszik) ember is megfordult abban a topicban, akik igen aktívan képviselik a vallásos álláspontjukat egyébként (pl. ebben a topicban), mégis legtöbbjük tudta, hogy ott és akkor nem erre van szükség, a topicnyitónak másféle tanács kell. Talán a fentiek alapján már számodra is érthető, hogy miért...

újoncságom a mentségem tudatlanságomra...azért nem tudtam, hogy itt mi a bevett szokás. Azt meg álmomban sem gondoltam, hogy bármit lehet tanácsolni, csak a Bibliai alternatívát nem . Köszi az infót! ;)

Tiszteletem:
talmida

IN GOD WE TRUST!

(#2350) polaar válasza talmida (#2349) üzenetére


polaar
tag

boccs hogy hozzászólok de ha valaki beleolvas a hozzászólásaidba úgy látja hogy bigott-megszálott-vérbenforgószemű inkvizítor vagy.Úgy látszik te is az abszolút csak egy igazság elvén élsz-mindenki más eltévelyedett alak.boccs de meleg van és ilyenkor ez nekem sok!

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.