Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#18400) kymco válasza MageRG (#18398) üzenetére


kymco
veterán

Persze ettől még megélhetnek külön, de éppen a vallásos embereknek van a legnagyobb igénye beleszólni meg tiltsákbeázni.
Biztos van ilyen, de én a fórumokon inkább azt látom, hogy a nem hívő aktivisták igyekeznek a kereszténységet tudomány ellenességgel vádolni, sőt általában ők azok, akik ellentétet látnak a tudomány és a vallás között. Én eddig minden keresztény fórumozótól azt olvastam, hogy a tudomány és hit nem ellenségek, nem egymást kizáró dolgok... a nem hívő aktivisták pedig: dehogyisneeeeem.

De megértem az álláspontod.
Én egy kicsit mást írtam. Nem célom, hogy meggyőzzelek, de az igen, hogy a keresztény sztereotípiák szétpukkanjanak. Ha ennek az a következménye, hogy viccesnek találod, ám legyen...

De nem csak ebből áll a Biblia. Sajnos.
Ott indult a dolog, hogy nem is a Biblia alapján van ez a vélemény, most már ott tartasz, hogy nem bizonyos részei alapján. Ezt én eredménynek tartom.
Szeretném tudni, hogy mire is gondolsz, melyik az a bibliai rész, ahol negatívan, nem trendi módon nyilatkozik a nőkkel kapcsolatban...

Bocs, de úgy tűnik nem érted miben áll a tudományos módszer.
Elképzelhető. De mi itt a gond?
Alapfelvetés: Miért ne lehetne mindhárom egyszerre igaz? Itt vérzik el a logikai meghatározás. Téves az a felvetés, hogy egyszerre nem lehet mindhárom jelen a világban.

Isten nem egy szolgáltató központ, ahol a legfontosabb az, hogy minden ember mindig minél jobban érezze magát. Eleve rossz az Isten fogalom és a mindenhatóság fogalmának értelmezése is.
Isten nem azért létezik, hogy nekünk minél kényelmesebb legyen... Tudom, nehéz szembesülni a ténnyel, hogy nem körülöttünk forog a világ, de így van.

Tehát én nem érzek itt semmiféle tudományosságot. Vannak fogalmak, amiket valaki, valahogy értelmez, vannak önkényes szabályok, mi szerint nem lehet egyszerre a három igaz...

Egy szülő esetenként engedi, hogy a gyereke olyan helyzetbe kerüljön, ami kellemetlen neki. A szülőnek nem feladata mindent megadni a gyereknek... akkor sem, ha anyagilag képes rá.
Szinte csak olyan példákat látok, ahol mindent megkaptak a gyerekek, rongy felnőttekké lettek, és nyomokban sem volt emberi vonásuk.... és itt nem a tízparancsolat mércéjével, hanem nagyon egyszerű hétköznapi mércével mértem.

Ilyenkor jó ha a szülő a szeretete miatt korlátozza a "mindenhatóságát". Vannak erre pozitív emberi történetek.

Az Isten szeretete önkorlátozást von maga után. Tiszteletben tartja a döntést, hogy az ember nélküle akar élni. Nem programozza át az ember agyát, nem teszi zombivá. Nagy megtiszteltetés a Mindenség Urától ez.
De ennek a következményeivel is számolnia kell az embernek.
Ha a fiad felnőtté válik, jó esetben önálló életet akar kezdeni. Ha szereted, akkor engeded... még akkor is, ha beleszalad hibákba..... Baromi rossz érzés, de ez a függetlenség következménye... persze tarthatod rabláncon is. De ez pont nem a mindenhatóság jele, hanem a tehetetlenségé.... legalábbis a pszichológia szerint...

A természettudomány NEM inkompatibilis a vallással. Te is újrakezded ezt vallás versus tudomány vitát.
Most sem a keresztény oldal kezdi ezt az erőlködést.
A teológia és a tudomány kiegészítik egymást, egymásra ösztönzőleg képesek hatni. A hívő ember vágya nem kisebb a teremtett világ megismerésére, mint a hívőé. Sőt, katalizátorrá lehet a hit.
A tudomány eredményei pedig gazdagíthatják a teológia tudományát. Tök jó, hogy pld a pszichológia eredményei megjelenhetnek a lelki gondozói beszélgetésekben...

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.