Hirdetés

2024. május 15., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#18220) Noddy válasza llll (#18219) üzenetére


Noddy
senior tag

Tíruszt Nabukodonozor is elfoglalta, ahogy a Biblia mondja, majd pedig mikor újra talpra áll Nagy Sándor is lerombolja a megjövendölt módon.
"ezzel legalább annyira győzködik önmagukat, mint a többi embert" De ezek szerint a te hozzáállásod se különb. Értem, hogy nem tiszta a hívők hozzáállása, de másoké se... Mindenesetre én elfogadom azt amit a történészek állítanak.

A tudatlanság nem egyenlő az agnoszticizmussal, vagy nem tudom mire utaltál azzal, hogy tudatlan lennél, bár szerintem nem vagy az, csak ragaszkodsz a saját vélt és tapasztalt igazságodhoz. (hacsak elveted, hogy becsapod magad). De megértem az álláspontodat, ragaszkodj bátran hozzá. Kíváncsi vagyok majd a tapasztalataidra.

Mindent meg lehet kérdőjelezni. De ez nem egyenlő a kikezdhetetlenséggel. De ha neked egy a kettő, akkor tényleg nincs semmi biztos ezen a világon, bár erre maga a valóság cáfol rá...

A Rm1 kapcsán arra utaltam, hogy a Biblia azt mondja, hogy az emberek Isten nélkül magyarázzák a világot. Istent helyettesítik. Azt hittem ez könnyen lejön a szövegből, de tévedtem.
"bármit is tudunk meg a világról az is istentől származik/istennek köszönhető és még jóval több van, amiről még nem tudunk" Ez is igaz lehet, de a szöveg értelme nem utal erre... A keresztyén sablonszöveg inkább ilyen lehetne: mindent Isten teremtett és még nem ismerünk mindent.

A keresztyénség és a jó kapcsolatához:
Hiába tudja mindenki mi a jó mégse csinálja... A keresztyénség az egymás szeretetére és áldozathozatalra hívja fel a figyelmet. És valljuk be áldozatot hozni nem szeretünk. Másikat is csak akkor szeretjük, ha az viszont szeret minket. (Kymcoval ezt a vonalat végig rágtátok...) Javaslom, hogy ezen gondolkozzál. Amit még ehhez hozzá akarok tenni, hogy ha a keresztyénség csak egy eszme rendszer lenne élő Krisztus nélkül mondhatod az embereknek hogyan legyenek jók, de ha nincs ami ezt létrehozza (mert magától, csak a saját javát nézi, másét nem) akkor tényleg nem leszünk előrébb.

A narutoról csak annyit tudok, hogy egy anime sorozat több száz résszel, nem ismerem a szereplőket és a történetet...
Mindenesetre én még mindig egy olyan világot preferálok, ahol az emberek szeretik egymást és nem azt kell lesnem, hogy hova teleportáljak mikor valaki bánt.

"ti mondtátok, hogy istent már most sem terheli semmiféle felelősség..." Ez is csak azt mutatja, hogy te semmivel se vagy különb erkölcsileg Istennél, holott végig ezt hangoztattad és amiatt is alkottad meg a külön kis mennyországodat, hogy az mennyivel jobb mint Istené, pedig semmivel se jobb, csak te játszod az Istent.

Az ókori világképnek nem volt része az univerzum végtelensége de ott volt az isten fogalma... És ha már itt vagyunk a keresztyén (héber) istenkép egyértelműen beszél Isten végtelenségéről, míg más népek istenei csak rész hatalmakkal bírtak a természet egy egy területén. Istenről hamarabb volt képük az embernek, mint az univerzumról. De ha ez neked nem elég akkor ok.

Egyébként van egy logikai bukfenc a kérdésedben. Ha Isten emberi szavakkal leírhatatlan (ahogy erről a Biblia is beszél) akkor hogy várod el, hogy leírja? De az látszik, hogy próbálja körül írni, de egyrészt elég összetett és bonyolult képeket használ a Biblia például Ezékiel vagy Jelenések könyvében. Jézus is a legjobban csak példázatokban tudta elénk tárni Isten országának működését. Valamennyit feltudunk belőle fogni, valamit nem, de ettől függetlenül le van írva.

Ha tényként kezeled az evolúciós elméletet akkor igazad van. A fosszíliák alapján pedig nem lehet azt mondani, hogy a szárazföldi állatok hamarabb lettek volna mint a repülők. Gerinces leletek esetében a repülő és nem repülő egyedek időben közel azonos rétegben helyezkednek el, az ízeltlábúak esetében is. (plusz mínusz néhány millió év). Ha elméletet veszünk semmivel se nagyobb bravúr (nagyobb fejlődés) repülni, mint tüdővel lélegezni.
[link] Egyes elméletek szerint a rovarszárny kopoltyúból fejlődött ki, persze van más elmélet is.
De igazad van, ha elméleteket tényként kezelsz, de én ettől eltekintenék szakmai okok miatt ha megbocsátasz.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.