Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#1121) WN31RD válasza tildy (#1115) üzenetére


WN31RD
addikt

''Egyáltalán mi az , hogy ''élet értéke''?''
Felteszem, ezt költői kérdésnek szántad, de mégis válaszolok rá.

Szerintem az ''élet értéke'' egy absztrakció, amelyet felhasználunk olyan elméletek építőköveként, amelyek időnként, de leggyakrabban inkább nem, segíthetnek dönteni bizonyos, ''morálisnak'' nevezett, kérdésekben. Valójában, bár sokszor szórakoztatónak tartom az ilyen elméletek megvitatását, igen korlátozott mértékben tartom csak őket hasznosnak: Annyi egyedi helyzet létezik, hogy teljesen reménytelennek tűnik egy gyakorlatban is jól használható általános szabályrendszer felállítása. De még ha ez lehetséges is lenne: Egy ember nem elsősorban azért viselkedik úgy ahogyan - nevezzük ezt pontatlanul jónak vagy rossznak, ha valakinek úgy tetszik -, mert valamely szabályrendszer ezt írja elő számára, hanem egyszerűen azért, mert az az ember ilyen, ezt tanulta meg, ezt szokta meg, stb. A szabályrendszer meg mondhat, amit akar... szerencsés esetben nem hátráltat. ;)

A magam részéről valós élethelyzetben nem foglalkozok ilyesmivel, mint ''az élet értéke'' vagy bármiféle ''erkölcsi elv'', egyszerűen teszem, amit teszek, az élet vagy bármi más pedig annyit ''ér'', amennyit ott és akkor éppen gondolok róla. És ez szerintem így van jól. :)

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.