Hirdetés

2020. október 21., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#651) ponix


ponix
aktív tag

tetszik ez a tudományosság dolog. Istent szóba sem kell hozni, a tudomány saját kritériumai mentén megcáfolja sajátmagát. És hát tudvalevő, hogy ami meghasonlik önmagával, az meg nem állhat. :C

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#652) Viszlát válasza Sztripi (#647) üzenetére


Viszlát
addikt

Fél? Nincs félelemről szó. Csupán mások a kérdések. És mások a válaszok is.

Hogymondjam szépen?:) Nem igazán érdekel, hogy milyen a mai társadalom, nem akarok megfelelni sem neki és nem akarok az elvárásaival azonosulni sem. Nagyon nagy a kísértés, hogy leírjam, miként is élem meg a mindennapokban és a rendszerességben azt a karítativitást, amit Jézus ránkbízott, de nagyjából sejtem milyen indulatokat és megjegyzéseket váltana ki, így nem teszem. Nem is szabad nekem dicsekedni, mert semmim sincs magamtól, mindent Istentől kaptam :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#653) ponix válasza Dare2Live (#649) üzenetére


ponix
aktív tag

Bemutatnál nekem néhány fejlődési tételt? miben áll a fejlődése magának a tudománynak?

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#654) ponix válasza emitter (#650) üzenetére


ponix
aktív tag

Mi is beleszoktunk esni ebbe a hibába. Nem vesszük észre, hogy amivel az ellenfelet vádoljuk, ugyan azt csináljuk mi is. Most ő járt így.

Nyilvánvaló, hogy a tudományos világ soha a büdös életben nem akarta bizonyítani a teremtéselméletet. Publikáltak valamit a témában, szerintem valami totál fiktív dolgot és ezzel megvolt állapítva, hogy a teremtés kizárható ebben a kérdésben. ők sem engednek a dogmáikból, mig a mieinket állandóan elakarják szedni tőlünk.

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#655) emitter válasza Dare2Live (#649) üzenetére


emitter
őstag

Egyet is értek vele, meg nem is. Megmagyarázom 1-2 példával:
Tesla és a légköri elektromosság, illetve A kitalált középkor (Illig)

elsőről nem sokat tudok, még 5-6 éve érdekelt a dolog, kisiskolás fejjel elhittem mindent, amit írtak róla, ha jól emlékszem, Tesla a levegőből nyert elektromossággal hajtott egy autót (?)

az Illig elméletét pedig egyszerűen bevették az összeesküvés-elméletek közé, vagy jobban mondva elhallgatták, amennyire én ismerem.

Leszögezem, egyiket sem kutattam mélyebben, jóformán csak hallottam róluk, de el tudom képzelni, hogy igazak, csak a tudomány nem ismerte el őket, elhallgatták, eltették láb alól.
Értem ezalatt, hogy a nagy pénztőke mindent megtett ennek érdekében: asszem Tesla feljegyzései nincsenek is meg, egy ember, aki pár évvel később próbálta utánozni ''véletlenül kiesett az ablakon''. El tudom képzelni, hogy a nagy áramszolgáltatóknak egyszerűen nem érdeke, hogy legyen egy ingyenes energiaforrás; mondjuk szvsz ezért is nem olyan elterjedtek a megújuló energiaforrásokat kihaszáló berendezések, nem támogatják őket a kormányok eléggé (a lobbi nyomására)

Illig elméletét is hasonló okok miatt tudom hitelesnek elképzelni, bár ott nem ilyen egyértelmű, hogy mi oka lenne a mai tudománynak lesöpörni ezt, és nem foglalkozni vele...

Lehet, hogy mindkettő témában nagyot tévedek, aki tud, javítson ki :)

(#656) Sztripi válasza ponix (#645) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Nos ha igy akarod megfogalmazni akkor bizony igy is van. De csak egy hiba van abban amit irtal leszamitva a bibliai halandzsat (mert az - az eg szerelmere mi koze farzeusoknak a dologhoz) a dogma dolog. Az OSSZES tudomanyos elmelet folyamatos ujraertekelesnek van kiteve. HA akar egyszer csak nem megy at ezen az ujraertekelesen azonnal megbukik.

A szigorra azert van szukseg hogy kiszurjek a sok halandzsat es koncentralni tudjunk a fontos dolgokra. Mondok egy peldat. Van 100 millio forint fejlesztesre szant penzed. Kinek adod oda? Mi alapjan dontod el hogy ertelmesen fogod elkolteni a penzt? Es most ne csak penzre gondoljal. Gondoljal eroforrasokra. Ertekes eroforrasokra amelyek potolhatatlanok... pl. Az emberi elme.

A fenti dolog meg k*rva jol mukodik. Az utobbi 50 evben tobbet fejlodott az emberiseg mint az egesz azt megelozo lete folyaman. Es az utem nem hogy lassul hanem gyorsul. Szerintem jol mukodik nem?

Vegul kiollozom mi az amit jol gondolsz a lenti szovegbol...

tehát minden tudománytalanná, áltudomásnyossá vagyis értéktelenné van degradálva ami nem felel meg a kovetelmenyeknek Csak azt ismeri el létező dolognak amit a saját maga álltal felállított ''tudományos metodikával bizonyítani lehet. Így aztán saját magát bizonyítja saját kritériumai alapján, saját módszertana mentén Pontosan. Csak megegyszer annyit hogy a mar meglevo elmeletek SOHA se vannak veglegesnek elfogadva. Itt nincs hit. Itt bizonyitani kell.

Vegul egy szemelyes kerdes. Ha beteg vagy elmesz orvoshoz? Ha tenyleg hiszel a hited ki kell hogy gyogyitson nem? Vagy az istentelen tudomanytol varsz segitseget?

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#657) emitter válasza ponix (#654) üzenetére


emitter
őstag

valahogy így gondolom én is..

és mire gondolt vajon Sztripi, amikor azt írta, hogy a tudósok nagy része hisz? Nem fejtette ki, miben hisz.. egészen más dolog Istenben hinni, meg más dolog egy teóriában, vagy akár egy tudományos tényben hinni. Melyik hitről van szó?

(#658) Sztripi válasza ponix (#648) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Kormeghatarozas. Fosziliak.

De hat a szamodre ezek nem bizonyitekok nem?

Egy eleg hogy megbukjon. Tessek tessek. Lehet nekiesni keresni. HA csak egy olyan dolgot tudsz produkalni ami nem lehet megmagyarazni megbuktatod az evoluciot.

Es ne jatszal ilyen jatekokat hogy kiragadod a szovegkornyezetbol hogy megvaltoztasd az ertelmet...

Nem mentsvar az ido. MOST azonnal ha hozol egy dolgot amit nem tud megmagyarazni egy kiserletileg igazolhato tenyt a dolog halott azonnal...

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#659) Sztripi válasza emitter (#650) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Mert volt EGY kiserletileg igazolhato teny amire nem tudott magyarazatot adni... Ennyi ebbe dolt bele...

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#660) Sztripi válasza ponix (#651) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Hmmm.... Ugy tunik hogy komoly gondjaid vannak a logikaval.

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#661) emitter válasza Sztripi (#659) üzenetére


emitter
őstag

EGY
mi volt az, ha megkérdezhetem? csak nem az ősleves-kísérlet :F

(#662) Dare2Live válasza ponix (#654) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Tudományos világ alapja a papság volt EUban. Mostse mondható túl kulturálatlan népségnek úgyhiszem. évszázadokon keresztűl 1001modon akarták bizonyítani a teremtéselméletet és egy nyamvadék bizonyítékot nemsikerült összeszedniük.
Tehát szerintem a kijelentésed hamis, hogy ''Nyilvánvaló, hogy a tudományos világ soha a büdös életben nem akarta bizonyítani a teremtéselméletet.''
lejjebb találsz jópár linket ahol a teremtést akarják alátámasztani de csaknemjön nekik össze....
Mondhatom újból úgyérzem amit írsz nyilvánvalóan nemigaz.

(Evvel szemben az evolúció 1001dolog támassza alá ha visszaolvasol találsz jópárat. )

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#663) Dalai Láma válasza emitter (#655) üzenetére


Dalai Láma
őstag

A kitalált középkorral az a helyzet, hogy nem is szánták igazán komolynak. Ez az Illig fiú inkább író, mint történész. A szakmája is valami ilyesmi. És nagyon sok mindent nem vett számításba. Aki nem jártas a témában eléggé, azok számára még hihetőnek is tűnhet a sztori, akik viszont valamennyire elmélyültek benne, tudjá, hogy csak egy ügyesen összehozott dolog, ami nem állja meg a helyét.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#664) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

Had hozzam újra a pédám......

400(?)éve pl a bizonyítékok ellenére nem hitték el, vagy az okosabbja elhitte de el akarták titkolni, hogy a föld a nap körül kering és ezért index volt és tömegeket gyilkoltak le.
Csakmert az ő értelmezésük szerint nem egyeztethető össze a bibliával.
...ésmég évszázadokig bár ott áltak a bizonyítékuk az orruk elött a tömegek megették az akkorra már nyílvánvalóvá vált hülyeséget.
Csakmert az ő értelmezésük szerint nem egyeztethető össze a bibliával.
Aztán mostmár a hívők számára is összeegyeztethető a bibliával.


Szerintem most ugyanezt éljük az evolúcióval.....

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#665) Sztripi válasza Viszlát (#652) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Na latod ebbol is azt vontam le hogy felsz. Mert IZGAT a tarsadalom rolad alkotott velemenye. Igy nem irod ide se le. Engem nem.

Es akarmikor megkerdojeleztem a hitemet - Isten letet, mindig pozitiv valaszt kaptam es bennem megerositette a hitet. En nem felek kerdezni mert a feleletektol sem felek. A tudas jobba tesz.

Jezus rankbizta de nem hogy feljunk hanem hogy hasznaljuk...

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#666) faster válasza Sztripi (#660) üzenetére


faster
nagyúr

parttalan a vita. Soha nem fogják érteni a tudományok logikáját. Nem is akartam én ebbe a topikba belefolyni, teljesen hiábavaló bármit is bizonygatni nekik, ha egyszer ők ''hisznek'', onnantól nincs az a logika, amivel meg lehetne győzni őket az ellenkezőjéről, mindig találnak kibúvót. Csak legalább az ID-t ne próbálnák tudományos cáfolatként felterjeszteni, amikor meg más tudományágakban a tudomány alapvető szabályait nem fogadják el... :U

[Szerkesztve]

(#667) emitter válasza Dalai Láma (#663) üzenetére


emitter
őstag

oké, elképzelhetőnek tartom ezt is, meg az Illig véleményét is.
Az a baj, hogy nem olvastam a könyvét, így nehéz bármit is mondanom róla (csak egy előadását néztem meg videón)
bár ahogy visszaemlékszem, tény hogy eléggé kusza volt a magyarázata, nem volt mindig logikus és összefüggő (számomra) - bár ez is betudható talán annak, hogy szóban elég nehéz jól összeszedettem beszélni, a könyv többet elárulna

(#668) Sztripi válasza ponix (#654) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Ki akarja elszedni a hitedet? Hogyan. Ott vannak az Amishok. Ok ugy elnek mint ahogyan eltek 1700 - ban. Es meg vannak. Engen nem zavar ha te is ugy kezdesz elni. Tessek nyugodtan...

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#669) Dalai Láma válasza Viszlát (#640) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Egészen tetszik ez a hsz-ed :) Annyit még hozzáteszek, hogy csak a tudomány által sosem fogjuk teljesen megismerni Istent.

Az ember meg szeret istent játszani. Szerencsére amilyen tudósokkal kapcsolatban vagyok -tanítanak engem- mind alázatosak, és emellett istenhívők is :)

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#670) ponix válasza Sztripi (#660) üzenetére


ponix
aktív tag

Semmi gondom nincs a logikával, de egy logika több eredményre vezethet. Ismered Mérő László fogolydilemmáját? Ha netán nem, akor tanulmányozd át érdemes.

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#671) Dalai Láma válasza emitter (#667) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Egy ilyen elméletet bárki össze tud hozni, csak kis tehetség kell hozzá. Nyilván a siker miatt írta, sejtette, hogy nagyot kaszálhat vele. De például a kínaiakat kifelejtette a dologból, meg jópár egyéb befolyásoló tényezőt. Amit viszont leírt, azt ügyesen tette.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#672) emitter válasza faster (#666) üzenetére


emitter
őstag

akár igazad is lehet :)

Felteszem a kérdést: nem lenne jobb tudományos dolgok helyett hitkérdésekről beszélgetni? Az hiszem, ez jobban illene ebbe a topikba..
Pl. Sztripi: te most akkor hiszel Istenben és Jézusban? Ha jól értem, kb azt hiszed, mint Dalai Láma, ti. hogy Isten megteremtette a világot, aztán evolúció jött és most itt vagyunk?

(#673) ponix válasza Sztripi (#668) üzenetére


ponix
aktív tag

én nem a hiteről beszéltem, hanem a dogmáinkról, meg a tudományos gondolkodók dogmáiról

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#674) faster válasza emitter (#672) üzenetére


faster
nagyúr

Felteszem a kérdést: nem lenne jobb tudományos dolgok helyett hitkérdésekről beszélgetni? Az hiszem, ez jobban illene ebbe a topikba..

Én nem akarok hitről beszélni, ateista vagyok, a tudományok témája miatt keveredtem ide, azok érdekelnek. Már itt sem vagyok.

(#675) Dare2Live válasza emitter (#655) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

imádom az összeesküvés elméleteket.... :)

Persze ez mind lehet, ettől függetlenül aztmondani, hogy a tudomány 1 centit se fejlödött az elmúlt 100évben ez elég nevetségesnek tűnik.

nemistudom mitsoroljak..... volt 100éve internet, elektromos fogkefe :), 50grammos zenelejátszó amire többszáz óra zene ráfér, szervtranszplantáció(azis tilos ugye?)?
Meg sosolhatnám reggelig..... ezt te 1centit se fejlödöttnek nevezed?

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#676) Dalai Láma válasza faster (#666) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Pont ez késztetett ennyi írásra, az égbekiáltó képtelenségek mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Ráadásul fölösleges ennyit izmozni egy olyan dolog mellett, ami egyszerűen nem állja meg a helyét, hogyha a másik elmélet sem zárja ki Istent, és egy hívőnek az is elfogadható tud lenni. Főleg, mert a hit lényege nem ez, az egész tanítás szempontjából lényegtelen.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#677) Sztripi válasza emitter (#655) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Nos igen. A paranoia. Engem mar megvadoltak hogy lefizetett a koolaj lobbi amikor eloadast tartottam az atomenergiarol, es az uj ugynevezett tiszta energiaforrasok kornyezet karosito hatasarol. Es igen NUKE parti vagyok. De jo lenne ha lefizetett volna most lenne sajat lakasom autom...

A kapitalizmus kapzsi. Ha egy ember kitalalta akkor ki birja talalni masik ember is. 50 ev telt mar el Tesla halalatol. Ha mondjuk most en kitalalnam akkor azonnal piacra is dobnam. En lennek a leggazdagabb ember a vilagon. Ezert ha mar valakinek megvan akkor nem engedheti meg hogy uljon rajta, mert ha a rivalisai elobb elkezdik hasznalni akkor ok szakitjak le a nagy penzt. Es nem csak egy maganyos ember birja kitalalni a dolgot hanem ki birja talalni egy Zaibatsu is.

De ugyanezt a paranoiat ra lehetne huzni a bibliara is nem? Van egy titkos szervezet aki manipulalja a vilagot a vallason keresztul, es a sok hivo meg csak bab a jatekukban... Lehet hogy te is ugynok vagy akar...

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#678) emitter válasza Dare2Live (#675) üzenetére


emitter
őstag

én hol mondtam, hogy nem fejlődött a tudomány? :P

(#679) Sztripi válasza emitter (#661) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Tessek publikald bizonyitsad be. emitter neve belekerul a vilag nagyjai koze. Hajra...

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#680) Sztripi válasza Dare2Live (#662) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Igen tipikus taktika hogy a szemedbe hazudnak. Vagy figyelmen kivul hagyak azt ami nem felel meg a szamukra...

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#681) Dalai Láma válasza emitter (#672) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ha jól olvasod a hsz-emet, azaz szó szerint :P, akkor nem annak kéne lejönnie, hogy jött az evolúció, hanem az evolúció Isten szemével nézve egy totál kiszámított dolog, számára nincs nem eldöntött, vagy véletlen esemény. Ő Isten. És mindenható. Tehát az evolúció kőkeményen Isten munkája.

A másik: az evolúció még mindig nem hit kérdése. Az egész fejlődétörténet nem hit kérdése. Ne keverjük ide a hitet. Attól függetlenül ,hogy az evolúció igaz, vagy egy másik elmélet, nem hit kérdése. Az a hit kérdése,hogy Isten-e a teremtő, vagy nem.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#682) Dare2Live válasza ponix (#673) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

mint pl a nap kering a föld körül?
bázze a szemetek elvették tőletek a dogmátokat.

Bár aztán azt rólad tuti elhiszem te hiszel benne. :DDD

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#683) Viszlát válasza Sztripi (#665) üzenetére


Viszlát
addikt

Félreértettél. Mivel én hiszek a Bibliában, igyekszem aszerint cselekedni. Ott azt olvasom, hogy hit által van kegyelme minden embernek, NEM pedig cselekedetek által, hogy senki se dicsekedhessen. Nekem az a dolgom, hogy világosság legyek a többi ember számára, nem az, hogy kiakasszam őket, hogy na ez meg mit veri itt a mellét :)

Megnyugtatlak, nem félek használni :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#684) Dare2Live válasza emitter (#678) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

ponix írta nemte.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#685) Viszlát válasza Dalai Láma (#669) üzenetére


Viszlát
addikt

Én ehhez még annyit tennék hozzá, hogy amennyi megismerhető belőle a tudományok által, az csak az előszoba, az igazi dolgok a hit ajtaján túl vannak :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#686) Sztripi válasza faster (#666) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Nos igazad van azt hiszem...

Az egeszben szerintem a legnvetsegesebb hogy valami marxizmussal es materializmussal elferditett hittel jonnek elo tobbsegben. Igazan a forumon Dalai Lama hisz. (maganvelemeny jogom van hozza).

A ''hivoknek'' csak annyit hogy nezzenek utanna Akvinoi Szent Tamasnak...

(es visszahuzodik a fuggony moge a hatterbe es onnan figyel tovabb)

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#687) emitter válasza Sztripi (#677) üzenetére


emitter
őstag

ez nem paranoia, ez csak egy vélemény és elképzelés. Mostani álláspontom azt mondja, hogy vannak bizonyos érdekcsoportok (nevezhetjük őket freimauereknek is), akik pár évszázad óta egyre erőteljesebben próbálják befolyásolni a világot, úgy hogy az nekik minél több hasznot hozzon. Nem vagyok 100%-osan biztos ebben a dologban, de nagyon is el tudom képzelni :) no de ez nagyon off

Biblia: igaz az, amit írsz róla(m), azzal a kivétellel, hogy nem titkos a dolog, ellentétben pl. az előbb említett társasággal... ők ha jól tudom, nem nagyon hozzák nyilvánosságra az értekezleteiken elhangzott dolgokat... mi átláthatóbbak vagyunk, nemde? :)

megint megkérdezem: hiszel Istenben, elhiszed a Bibliát?

(#688) Sztripi válasza emitter (#672) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Nem hagyhattam valasz nelkul...

Akvinoi Szent Tamas... Olvasd el hogy mit irt. Ennyi...

(es ujra visszahuzodik a fuggony moge es onnan figyel)

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#689) emitter válasza Sztripi (#679) üzenetére


emitter
őstag

:F

---

nem szabad megkérdezni, hogy miben hiszel? oké, nem firtatom.

(#690) Sztripi válasza emitter (#689) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Valaszoltam. Nem? Olvasd el hogy mit irt Akvinoi Szent Tamas es tudni fogod...

(es mostmar tenyleg visszahuzodi a fuggony moge es tobbe nem szol)

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#691) emitter válasza Sztripi (#690) üzenetére


emitter
őstag

oké, bocs, csak hirtelen nem tudtam mire vélni a válaszod, nem tudtam, hogy ezt erre válaszolod :B
valami ilyemsire gondoltál? [link]
Akkor nagyjából helyes volt a sejtésem veled kapcsolatban - ne gondold, hogy elítéllek, sőt becsüllek, hogy van hited. (most elvonatkoztatok az evolúciós vitáinktól)
De tényleg úgy gondolod, hogy a világ tudósainak nagy része úgy hisz, mint te és DL? Hogy Isten és evolúció?
Bennem valahogy mindig az a kép élt, hogy a tudomány elutasítja Istent. Az evolucionistákról is az a képem volt, hogy ateisták is egyben. Akkor most ez hogyan is van? Elhiszem, hogy vannak jópáran, akik úgy gondolkoznak mint te és DL. De vajon a hiteteln/ateista tudósokkal szemben ti vagytok többségben? Tényleg érdekel a véleményed :)

MOD: pontosabban nem a tudomány utasítja el Istent, hanem a tudósok többsége..

[Szerkesztve]

(#692) WN31RD


WN31RD
addikt

Angolul tudók (nem szükséges igazán komoly angoltudás hozzá) figyelmébe ajánlom a következő kis írást:
Raymond M. Smullyan: Is God a Taoist? [link]

Érdekes, tanulságos és emellett könnyen olvasható, szórakoztató elmélkedés szabad akaratról, jóról, rosszról, istenről. Nem mondom, hogy minden megállapításával feltétlenül egyetértek, de nehéz lenne ennél szimpatikusabb véleményt és hozzáállást tükröző megnyilvánulást találnom (remélem, ez nem tántorít el senkit az elolvasásától :DDD).

''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#693) Dalai Láma válasza emitter (#691) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Azt nem tudom, mi a hívő és nem hívő tudósok aránya. De ez nem lényeges, magyarul mindegy. Tudomány egyféle van, az elektromosság egy féleképpen működik, nincs hívő/nem hívő elektromosság. A tudományt tehát nem bontja meg a hit. A tudomány pedig nem utasítja el sem a hitet, sem Istent. Hisz a világ Isten műve, a tudomány pedig Isten művének megismerése, és az erre való törekvés.


''A hívő tudósok életének tanúságétele, hogy a hit és a tudomány összeegyeztethető, harmonikus világnézetben. A természettudomány önmagában nem ad világnézetet, az világnézetünknek csak része, amit a hívő ember is harmonikusan be tud illeszteni hívő világnézetébe.
''
[link]

A fenti idézet a fenti link alól származik.

A katolikusok pedig elfogadják az evolúciót, és a Bibliával összeegyeztethetőnek tartják. Katolikusból pedig rengeteg van. Aki komolyan gondolja a hitét közülük, olyanból is jópár van. Ezek közül sok tudós van. De vannak református, stb. tudósok is -akár ismerettségi körömben is- akik szintén elfogadják az evolúciót. És tudósok, tehát nem gondolják, hogy a tudomány ateista dolog. Ez valami iszonyat régi dolog lehet. A tudomány Isten csodájának megismerése. Legalábbis amíg terjed. Egy határon túl már csak a hit van. És ahogy viszlát is írta, ott van ám csak a java! Gondolok itt örök életre és hasonlókra.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#694) ponix válasza Dare2Live (#682) üzenetére


ponix
aktív tag

Én mindíg is elhittem, hogy a föld gömbölyű, ez számomra sohasem volt dogma, így nem is tudta elvenni senki sem.

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#695) ponix válasza Dare2Live (#662) üzenetére


ponix
aktív tag

''Evvel szemben az evolúció 1001dolog támassza alá ha visszaolvasol találsz jópárat.''

Pl. Mi támasztja alá az evolúciót? De tudományos bizonyítékot mondjál!

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#696) lao ce válasza WN31RD (#692) üzenetére


lao ce
aktív tag

nem rossz kis parbeszed.

itt van cserebe egy kicsit meglepobb iromany, szivesen ajanlom dalai ur figyelmebe is es barkinek akit erdekel ez a mondat:
For most of my life I have been a Taoist - but I did not know it. Perhaps that's the way it was for Jesus.
megemlitem gyorsan hogy nem vitaalapnak szanom:
[link]

nicht kompot

(#697) ponix válasza ponix (#695) üzenetére


ponix
aktív tag

Az ateista honlapon találtam ezt. ami megint csak olyan hogy a saját állításait a saját módszerével probálja igazolni, a saját szájaíze szerinti eredményt elvárva.

Az anatómia feltűnő hasonlóságokat mutat ki a ma élő állatok között is. A teknős, a ló, az ember, a madár és a denevér végtagjai (beleértve a szárnyakat is) szerkezetileg igen hasonlóak, mindegyik csontnak megvan a maga megfelelője az összes többi fajban. -->>ez nem bizonyíték, de főleg nem tudományos<<--Ez azt bizonyítja, hogy ezek az állatok mind közös őstől származnak -->>bár azt mondja, hogy bizonyíték, de a vak is láthatja, hogy nincs a bizonyítási eljárás levezetve még csak elméletileg sem. Ez feltételezeés.<<--

És az evolúció ''bizonyítékai feltételezések'' egy egy olyan jelenségre van és lehet bizonyíték ami közvetlenül megfigyelhető. Pl. egy magzat fejlődése, ami viszont nem bizonyítja a milliárd éves elméletet. na de mindegy.

[Szerkesztve]

A bölcs alkot, de művét, nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem örzi, el se veszíti!” Tao Te King

(#698) Dare2Live válasza ponix (#695) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

olvass lejjebb nem az ateista honlapra gondolok. de tudom hiába.....

....300(?)éve hiába volt 1001 sziklaszilárd bizonyíték a föld a nap körül keringre index volt meg tömegmészárlás. A bizonyítékokat letagadták hiába voltak teljesen egyértelmüek.

Ugyanígy tagadod te is le őket.

Aztán telt múlt az idő és elfogadott lett, hirtelen már nem ütközött a Bibliával.

Most ugyanezt játszuk az evolúcióval, neked a bizonyítékok nem azok bármennyire is egyértelmű azis, hogy az evolúció pl most is ebben a mpis folyik.


Ez pont olyan, mintahogy kijelentetted, hogy a tudomány az elmúlt 100évben 1cm se fejlődött. Nem sorolom a pleket már megettem.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#699) Sztripi válasza emitter (#691) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Tevedes a tudosok tobbsege NEM utasitja el Istent. Hanem hivo... Es ezt ok maguk mondjak. Es miert foglalkoznak tudomannyal? Mert Isten tokeletes dolgot teremtett. Nincs e annal magasztossab tevekenyseg mint megerteni azt? Ez Isten kedvere valo cselekedet.
Ebbol latni is fogod hogy az evolucionistak NEM utasitjak el Isten. Sot mi tobb annal inkabb, elfogadjak. Ezert is irtam azt hogy az igaz hivo mer kerdezni. Nem fel a valasztol. Aki vakon elfogad egy dogmat az nem mer kerdezni mert fel a valasztol, ergo o nem is hisz igazan.

De ha a vallast el is hagyom. A megismeresnel nincs magasztosabb dolog.

De ha mar itt tartunk hol utkozik az evolucio az Istenbe vetett hittel? Mert en nem latom a problematokat...

Szerintem azokkal van inkabb a baj akik egy egyszeru konyvet a hit fole helyeznek. Papir amit a nyomdaban nyomtatunk. Nekem soha sem volt akkora onbizalmam hogy azt mondjam hogy tudom hogy Isten pontosan mit is akart nekunk mondani (mint itt egy par embernek). Es akik irtak a bibliat azok honnan irhattak le pontosan amit le kellett volna irniuk. Ket ember egymassal sem kepes tokeletesen kommunikalni, akkor hogyan lettek volna kepesek Isten hozzajuk intezett szavai leirni es megerteni? Mert a szent szellem megszalta oket? Es ha nem? Nincs e sajat eszunk amit hasznalni birunk? Eddig en szemely szerint ket bibliat olvastam ami bizony nem is egy helyen kulonbozik. A jelenesek konyvet jobb ha nem is emlitem (annyira nyilvanvalo hogy a parasztok ijeszgetese volt a cel)...

Na de rossz hirem van a szamukra. Meg a szavak jelentese is valtozik az ido folyaman. Konkret peldakent egy konyvet olvastam valamelyik nap (nincs is igazan jelentosege hogy melyiket altalanos ervenyu amit irok). Hozzajutottam eredeti forditasban es mai forditasban. Komoly gondban vannak a forditok mert bizony ertelmi kulonbsegek vannak a ket forditasban. Mintha nem is ugyanaz a konyv lenne. Durva. Erre azert nem gondoltam, hogy ennyire... A kony a 14 szazadban irodott... Termeszetesen a fordito (mai) nagy tekintellyel bir a szememben mert nagyon alapos munkat vegezett es meg az eredeti szoveg akkori forditasat is megadta. Egyes szavak jelentese teljesen megvaltozott a szazadok folyaman.

De van egy igen komoly baj valakivel aki keresztenynek valja magat es elitel valakit akinek mas a hite, vagy akinek nincs egyaltalan. Mert a keresztenyseg nem errol szol. A mi istenunk a szeretet es a beke istene. A megbocsajtas istene...

Vegul a megjegyzes a hitetlen tudosokrol. A tudosoknak van a legerosebb hituk, mert kepesek szembenezni az osszes nehezseggel ami a megismerest akadalyozza. Csak olyan ember kepes ilyen tevekenysegre aki EROSEN hisz. Kepes ujat letrehozni annak ellenere hogy mindenki azt mondja a kepebe rohogve hogy ugysem sikerulhet.

[Szerkesztve]

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

(#700) Sztripi válasza Dare2Live (#698) üzenetére


Sztripi
csendes tag

Igazat adok... Pontos elemzes. Tokeletes...

I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.