Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#10975) Noddy válasza Dalai Láma (#10966) üzenetére


Noddy
senior tag

Rendben, akkor megfogalmazom, hogy mit értek rossz alatt: Bűnös. Istentől elszakadt. És ez a bűneset óta van így, sok bibliai szakasz ír erről:

1Móz6,5 És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz.
1Móz8,21
És megérezé az Úr a kedves illatot, és monda az Úr az ő szívében: Nem átkozom meg többé a földet az emberért, mert az ember szívének gondolatja gonosz az ő ifjúságától fogva; és többé nem vesztem el mind az élő állatot, mint cselekedtem.

Ez első az özönvíz előtt, a másik utána lett leírva, Nóéról és utódairól, akik "igaz, tökéletes férfiú vala".
Ez kb olyan mint egy Doxa óra amiből egy csavar hiányzik, vagy egy BMW amiből egy ékszíj. Lehet tökéletesnek, precíznek, fantasztikusnak nevezni, de csak egy darab elromlott szerkezet. Isten tökéleteset teremtett, de az elromlott a bűneset miatt, csak egyetlen tökéletes, jó ember van: Jézus. Még a megtért, üdvözült emberek is csak Jézus érdeméért jók, nem magukban.
Ez a humanista filozófia hatása, hogy az ember alapvetően jó, csak néha becsúszik egy egy bűn... Inkább így a helyesebb az ember rossz és Isten kegyelméből képes néha jót is tenni. (Innen jön a részleges megváltás elmélete is, hogy hozzáteszek Jézus áldozatához az én jó cselekedeteimmel és így lesz 100%-os a megváltás, és soha nem lehet nyugtom, mert nem tudom mikor hoztam ki a 100%-ot, vagy mi van ha becsúszik egy bűn, elkárhozok?)

Ezt el lehet fogadni, ez ellen lehet lázadni. Ha tudsz valami jó érvet az utóbbi mellett szívesen meghallgatom, csak az első mellett a Biblia szól. Ez nyilván azt jelenti, hogy elfogadom, amit a Biblia mond, hogy Isten abszolút tökéletes és jó.

Ahogy én gondolom az emberközpontúságot az az, hogy az ember hogyan éli meg a világot, mi jár az agyában, mikor a világról gondolkodik, vizsgálja azt. "Világkép, világnézet"
Ezt lehet úgy tenni, hogy Istenre gondolok, és lehet úgy hogy magamra gondolok. Így gondoltam az emberközpontúságra, istenközpontúságra.

[ Szerkesztve ]

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.