- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Hieronymus: Három júniusi képem
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Android másképp: Lineage OS és társai
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
v.attis
őstag
-
Formaster
addikt
válasz
bhonti #37788 üzenetére
Sikerült életre kelteni a linket. DHCP-t egyenlőre nem kapott, gondolom azért mert az /etc/network/interfaces -ben még nincs felvéve. De nem is baj, mert ezt a négy (3) csatolót szeretném 802.3ad-be kötni.
A kérdésem, hogy jelenleg így néz ki az interface-s fájl.
# The primary network interface
auto eth1
iface eth1 inet dhcpEbbe csak simán írjam be a bondhoz szükséges sorokat, vagy legyen secondary network interface sorban? Egyenlőre nem lesz elsődleges, csak ha már minden ki van tesztelve.
auto p1p1
iface p1p1 inet manual
bond-master bond0
auto p1p2
iface p1p2 inet manual
bond-master bond0
iface p1p3 inet manual
bond-master bond0
auto bond0
iface bond0 inet static
# For jumbo frames, change mtu to 9000
mtu 1500
address 192.xxx.x.x
netmask 255.255.255.0
network 192.xxx.x.x
broadcast 192.xxx.x.xx
gateway 192.xxx.x.x
bond-miimon 100
bond-downdelay 200
bond-updelay 200
bond-mode 4
bond-slaves none
-
törölt tag
válasz
I02S3F #37793 üzenetére
Egyáltalán nem jó ötlet Ubi/home/user könyvtárat Arch/home/user könyvtárat egyszerre használni a két disztró alatt.
1: A két rendszeren a programok verziói eltérőek lehetnek, ezért a beállítások közös használata gubancot okozhat.
2: A személyes cuccok közös használatára egy olyan könyvtár ajánlott, amelyik mindegyik rendszeren a user tulajdona.
3: Ubi/home/ubiuser és Arch/home/archuser- nek meg nem sok értelme van, mert egyik a másik rendszerről csak root joggal írható.Ne egy nagy /home partíciót használjon az, aki ilyet akar. Hanem egy nagy közös partíciót a személyes cuccoknak. A rendszereknek meg ne vállassza le a /home-ot, hanem maradjon a /-en és csak a személyes cuccokat használja egy közös könyvtárban.
A böngészőket lehet szinkronizálni a saját megoldásaikkal.
-
I02S3F
addikt
válasz
v.attis #37791 üzenetére
1.: Erre csak annyit tudok mondani, hogy a gnome keyring-je csak első indításnál kér jelszót. Utána nem és kikapcsolható. Sajnos a kde-ben nem vagyok jártas!
Szerk. : A fentiből (2-es pont) kimaradt, hogy új telepítéskor - formázás nélkül - megadod az általad létrehozott partíciót /home-nak.
-
I02S3F
addikt
válasz
v.attis #37791 üzenetére
2.: telepítés előtt elkészíted a kívánt méretű és fájlrendszerű partíciót, majd telepítéskor felcsatolod /home-nak. Ekkor a személyes fájlok, beállítások megmaradnak. Azt nem tudom, hogy lényegesen eltérő disztrók használata esetében ez a megoldás hogyan viselkedik, mert vajon egy Ubuntu /home-ját az Arc archetípusai bekajálják?
Egy másik megoldás az, hogy ugyanúgy elkészíted a kívánt paraméterű partíciót, majd felcsatolod (fstab). Például lesz egy /data csatolási pontú partíciód.
Úgy tudom a külön /home bevett szokás és működő rendszer (amikor a /-ben van minden) esetében is tudod külön költöztetni a /home-ot.
-
v.attis
őstag
Lenne egy-két tisztázásra váró kérdésem, amit még nem sikerült megértenem a tanulási folyamat során. Privátban is jó ha valaki segít, előre is köszönöm szépen.
1. Nem értem a KDE Wallet működését. Új telepítésnél a Google Chrome minden indításakor hozzáférést kért, ami nagyon bosszantott. Gondoltam kikapcsolom a wallet működését, hiszen a Chrome eltárolt minden jelszavamat, így a telefonról vagy bármilyen gépről hozzáfértem minden általam használt weboldalhoz. A kikapcsolással annyit értem el, hogy a Chrome újra kéri a bejelentkezési adatokat, vagyis semmit nem tölt ki automatikusan.
2. A csatolási pontok, mappák, partíciók.
Windows alatt volt/van két partícióm: 1 a rendszernek és 1 nagyobb az adataimnak. Így nem kellett soha félnem, hogy bármilyen adatom elvész, mert a D: partíciót soha nem érintette semmilyen windows újratelepítés, gyakorlatilag éveken át csak használtam, de nem károsodott semmi.
Namost, ha komolyan gondolom a linuxa való áttérést, ezt hogyan oldhatom meg? Tehát hogyan csinálhatok egy ext4 partíciót, ami sosem szenved kárt 30 féle linux újra telepítés esetén sem!
Azért gondolkodtam el ezen, mert érezhetően lassabb a jelenlegi ntfs (D: meghajtó)partícióról dolgozni, gyakorlatilag az előnézeti ikonokat is borzasztó lassan tölti be, de a fájlműveletek is lassúak az ext4-hez képest.
Szóval kell egy saját, totál biztonságos partíció, mert szeretném megőrizni ezt a szokást, hogy gyakorlatlag ezen dolgozom, erre töltök le és sosem használom a rendszer mappáit (pl képek, Letöltések, Dokumentumok). -
v.attis
őstag
válasz
Ganz-[HUN] #37779 üzenetére
Nem próbáltam, csak Debian és Arch (Manjaro Kde) volt meg.
-
bhonti
aktív tag
Hát, az alaplapi miért nem eth0, vagy valami ronda nevű
De akkor nézd a másik modult...
Amúgy ha látszik a p1... a -a opcióval, akkor csak nem jöttek fel. ifconfig p1p1 up, stb.
Interfészként látszik. Tehát nem kell semmi más driver. ifconfig akármi up és felhozza.
-
Formaster
addikt
válasz
bhonti #37786 üzenetére
Nem, az csak az alaplapi. A kártyán 4 port van, ezeket p1p1, p1p2, p1p3, p1p4-ként kellene látnia. ifconfig sem listáz mást, csak az eth1-et.
A leírásban ezt találtam még. Ha jól értem az e1000e nem támogatja ezt a típust, csak az e1000. Jól értelmezem? Akkor driver kell?
-
Formaster
addikt
Segítenétek plz? Beraktam gépbe egy Intel hálózati kártyát, ezt fel is ismerte automatikusan.
lspci | grep -i eth
látja típus szerint. A program amivel használnám szintén látja a csatolót. Csatlakoztatom, de nem jelenik meg a routeren és a kártyán se világít semmilyen visszajelző led.Drivert még nem telepítettem, ez mindenképp szükséges? Mert az alaplapinál nem kellett. Ha igen, akkor két pakkot is találtam az Intel oldalán, egyszer a Drivert és a külön egy Preboot csomagot. Ha mindenképp kell telepíteni drivert, akkor kell a Preboot is?
Hálás köszönetem!
-
-
v.attis
őstag
válasz
Frawly #37776 üzenetére
Kipróbáltam néhány napig a Manjaro KDE-t és elég jó volt. Abban van egy bug, a Kdeconnect nem éri el a telefon belső tárhelyét, javításra vár a világ, tehát nyilvános a hiba.
Aztán ma elkezdett duplikálni a szoftver telepítője fájlokat, de vagy 2 órán át, már 1 GB-ot duplikált.
Mivel még nincs tökéletesre belakva a rendszerem, ezért vissza pattintottam a Kubuntu 20.04 LTE-t. Jelenleg tökéletes, abszolut semmi hiba nincs vele, egyetlen leállása sem volt semminek.
Jelenlegi tudásom mellett azt modom, hogy a Manjaro KDE és a Kubuntu van versenyben. Ubuntu, Mint Cinnamon nem tetszik, KDE Neon volt a legrosszabb, szinte semmi nem ment rajta, ki is esett a versenyből szinte egy délután alatt.Biztos, hogy a laptopomnak is van köze a bugokhoz, ez egy 9 éves Samsung gép, Intel belsővel, de nem csúcs gép... amikor megvettem sem volt az. Ettől függetlenül nagyon megbízható, mondjuk vigyázok is rá nagyon.
-
Synaptic
senior tag
Ide is bátorkodom betenni a kis szösszenetemet , mert a Mint fórumban alszik mindenki.
"Felvetnék én is egy problémát , hátha itt pikk-pakk megoldódik.
Windows alatt anyconnect (cisco) el + Aladdin etoken kombóval , tudok fellépni a munkahelyi hálózatra.
Ez linux alatt is megoldható?. A problémám az az, hogy a tanusítványok egy aladdin etoken usb kulcson vannak tárolva , amiket be kellene importálnom (windows alatt így működik)Esetleg valaki ezügyben ?"
-
válasz
v.attis #37773 üzenetére
Mint Cinnamon első látásra nagyon nem tetszett
Ja, ez mindig előj9n, hogy a default állapot kinézete nem tetszik elsőre, egyébként halál könnyen teljesen testre szabható, kinézetre meg formailag is. Ráadásul nagyon hasonlít a KDE-hez, annyi a különbség, hogy nem annyira szénné konfigolható a felület és 50* egyszerűbb beállítgatni.
Kicsit nehezebb volt a wifit és nyomtatót beizzítani
Ezt előre nem akartam említeni, nehogy elriasszon, úgyis csak egyszer kell megcsinálni.
Manjaro-n nem lehet úgy beállítani a panelt (tálca), mint a windowsban és a kubuntuban is van?
Még mindig keveredés van benned, sem a Manjaro-t sem a Kubuntu-t nem lehet állítgatni, az asztali felületet lehet testre szabni, az meg mindkettőnél ugyanaz, legfeljebb a disztró összegyúrói másképp konfogolják a default állapotot. Szóval itt is ugyanazokat be tudod állítani majd, csak ugye KDE-ről van szó, így ez időbe telik. Nekem most csak Mint Cinnamon plasma van fenn valahol, abból sok minden hiányzik. Nem egyszerű a Rendszerbeállítások a Plasma-ban, szóval próbálgasd csak, amíg valaki nem tud ebben tippet adni. Az is lehet, hogy valami applet-et kel hozzáadni a panelhez.
-
v.attis
őstag
válasz
ubyegon2 #37772 üzenetére
Köszönöm a tippeket, Mint Cinnamon első látásra nagyon nem tetszett, de van itthon 2 gép, lehet bepróbálkozom még vele.
Kicsit bele kóstoltam a Kubuntu 18.04.5-be, stabilnak tűnik nem volt vele bajom, csak annyi, hogy nehezebb volt a nyomtatómat telepíteni. Szóval jelenleg a 20.04-es Kubuntu nagyon instabilnak tűnik, szerintem hagyom még fejlődni.
Ma délben a Manjaro Kde ment fel, stabil, gyors, nincs gond vele. Kicsit nehezebb volt a wifit és nyomtatót beizzítani, de megy minden amit eddig próbáltam.
Leállás, hibajelentés egyik rendszeren sem volt.
Manjaro-n nem lehet úgy beállítani a panelt (tálca), mint a windowsban és a kubuntuban is van? Írja ki a megnyitott ablakok neveit és csak ha megtelt, akkor vonja össze kis gombokká. Nem jöttem rá eddig. -
válasz
v.attis #37770 üzenetére
Ha az eddig megismert Ubuntu alapokat nem akarod veszni hagyni, akkor Linux Mint Cinanmon, próbáltad már, de ez kb a képen látott rántott hús esete, ugorj neki még egyszer. Debian/Ubuntu alapon messze a leghasználhatóbb disztró. ha viszont a KDE vonalat akarod vinni, akkor a Manjaro KDE, amit ki kéne próbálnod. Kubuntut engedd el, ezek szerint elég bugos.
Manjaro teljesen más alapokon működik, de még annyira az elején vagy az apt csomagkezelésnek, hogy számodra nem lesz zavaró egy rolling rendszer.
A nagy közösségi háttér az Ubuntu alaphoz kötődik, 99%-ban független attól, milyen DE-et használsz és ugyanúgy hasznosítható minden Ubuntu alapú disztrón, főleg az alaprendszer tekintetében. A DE-ek sajátosságait egy már működő rendszeren könnyű megismerni és kiaknázni.
-
v.attis
őstag
Most a 18.04-et tettem fel. Próbálom pár napig. Kicsit talán még rokonszenvesebb is első pillantásra.
-
urandom0
senior tag
válasz
v.attis #37764 üzenetére
Ez egy katasztrófa, amit ez a Kubuntu előad. Nálam egy év alatt nem omlott össze annyiszor a KDE, mint nálad 2 nap alatt.
Bár kicsi az esélye, hogy ez a probléma, de meg lehetne próbálni átállítani a kompozitálást OpenGL-ről XRenderre (vagy fordítva, attól függően most hogy van beállítva).
Ha van kedved szüttyögni vele, akkor keresd meg az összes KDE releváns konfig fájlt (plasmarc és hasonlók, a ~/.local/share-ben, ~/.config-ban és a ~/.kde-ben vannak) és mappát, töröld ki őket, így lesz egy tiszta profilod. Ezen túlmenően az Akonadit is rendbeteheted, az akonadictl stop, akonadictl fsck és akonadictl vacuum parancsokkal (így, ebben a sorrendben).
Ha nincs kedved, akkor keress másik KDE-s disztrót, mint pl. a fent említett KDE Neon, esetleg Manjaro. -
I02S3F
addikt
válasz
v.attis #37764 üzenetére
Szia! Itt találsz leírást a logokról, ha például kernel okozza az összeomlásokat, akkor kiadás cserével nem oldod meg a helyzetet. Érdemes megnézni a logokat. Tanulnál is belőle és lehet, hogy tudnád fixálni a problémát. Vagy egyszerűbb megoldásra vágysz? Esetleg a 18.04-et is felteheted kubuntu-ból. Nem lesz ugyanolyan a kde (régebbi verzió), de lehet nem lesznek random összeomlások! Ha teheted jelentsd ezeket!
Kipróbálhatod még a KDE Neon-t. Ha egyszer a kde tetszik, akkor miért változtatnál rajta? -
v.attis
őstag
válasz
urandom0 #37762 üzenetére
Nekem az overgrive szépen teszi a dolgát, igaz egyszeri előfizetős, de az az 5 dollár nem nagy összeg.
Viszont továbbra is küzdök a leállásokkal, most az Akonadi állt le [kép] , pedig a tálcán volt a Kmail, épp nem is csináltam semmit.
Ez a Kubuntu nekem elég instabil, nem tudom miért. De azt hiszem elérkezett az ideje egy hosszadalmasabb sima Ubuntu teszt időszaknak. Nálam vagy valami hardver inkompatibilitás van, vagy nem tudom. Emúgy nem is túl gyors a rendszerem, a Win10 gyorsabb, pedig itt kb 25% a memória kihasználtságom, kb fele a windows-nak és a procim sem pörög. De valahogy nem az igazi.
Mindegy, épp ezért van a tanuló időszak, hogy kísérletezgessek.... -
urandom0
senior tag
válasz
v.attis #37759 üzenetére
A kio-gdrive-val nincs tapasztalatom, de az is úgy szinkronizál, hogy a helyi mappa tartalmát tölti fel, nem? Tehát te nyugodtan dolgothatsz a helyi mappába, azt ő szépen feltöltögeti.
A másik két program, amit még Elementary OS alatt használtam, a VGrive és az OpenDrive voltak. Az OpenDrive ment, a VGrive-nak viszont volt valami nyűge.
A Gnome-féle megvalósítás általában menni szokott, mostanában szokott csak olyat csinálni, hogy nem akar bejelentkezni. Bekéri az a-emailt, jelszót, aztán fehérség. Ilyenkor ki kell lőni a GIO-t, újrapróbálkozni és innentől már megy.
Egyébként az RClone is támogatja a Drive-ot (meg még egy rakás cloud providert): https://github.com/rclone/rclone -
stopperos
senior tag
Nem sok mindent, kb ugyanolyan biztonságos. Szerintem maradj 18.04-en még egy ideig ha nincs vele problémád.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Egyszer futottam már egy kört ezzel a kérdéssel: Érdemes-e 20.04-re frissíteni (18.04-ről)? Úgy vagyok vele, hogy 18.04 alatt minden működik flottul. Böngészésre használom legfőképpen, plusz Spotify. Tehát semmi egyedi. Arra gondoltam, hogy a 20.04 biztonságosabb, de cáfoljatok meg! Azt is gondolom, hogy a 18.04 sok frissítést kapott, ezért stabilabbnak gondolnám. Szóval mit nyernék egy 20.04-re történő frissítéssel?
-
v.attis
őstag
válasz
urandom0 #37757 üzenetére
Na ez a másik... A leírások alapján az alternatívákat ubuntun mutatták be, én kubuntun próbáltam és egyszerűen nem működtek. Pontosabban az egyiknek üres mappa kell kezdésnél, nekem 13 GB a szinkronizált adatom. A másik meg az utolsó lépésnél akadt el, nem "jelentkezett be" a google fiókba.
Most egy fizetős alkalmazás próbaverzióját üzemeltem be, eddig tökéletes.
Kubuntu is kezeli a driveot ha felveszem a Google fiókot, de nekem kell egy példány a gépen, abban dolgozok, a drive-on csak mentés van. -
urandom0
senior tag
válasz
v.attis #37755 üzenetére
Franc tudja, az az igazság, hogy a KDE sosem a stabilitásáról volt híres. Persze az, hogy naponta egyszer összeomlik, messze nem normális.
Én azt csinálnám, hogy terminálból indítanám a Krusader-t, és amikor összeomlik, megnézném a hibaüzeneteket. Emellett a /var/log mappában is lehet nézelődni, illetve a ~/.xsession-errors fájl is érdekes lehet.
Esetleg a journalctl -f | grep --line-buffered kde parancs is adhat bővebb felvilágosítást, és persze ott a KSystemlog. -
Ganz-[HUN]
addikt
Sziasztok! Egy barátságos topiklakótól szeretnék segítséget kérni, mint haladó zöldfülű rendszergazda tanonc noob.
Régen (~2014-2016 környéke), sikeürlt egy ubi srv-t megoldani DNS, LAMP, meg (ipi)Apaccs-csal. Minden jó volt, volt boldogság, 14-16 éves énem örült mint állat hogy sikerült.
2020: 21 éves nagy marha fejjel, 2 szombat délutánnyi szopás után sem sikerül
Szeretném a segítségeteket kérni (többek között) a DNS szerver bekonfigurálásához. Még a suliban win servert veszünk, de szeretnék keményebb lenni a többieknél, és szeretek egyel előbb járni lépésben mint ők (hozzá tartozik a nagy egomhoz) Valaki valami voice chat-en, és team vieweren segítene, és lediktálná a lépéseket, hogy le is bírjam jegyzetelni?
Végig zongoráztam Fedora és Ubuntu disztókhoz tartozó (ubi esetében hivatalos) leírásokat, és ezek megfelelőjét, sajnos sikertelenül.A segítséget előre is köszönöm
-
v.attis
őstag
Valami nem oké a "tanulós" Kubuntummal. Naponta legalább egyszer összeomlik, teljesen váratlan események hatására, például wifin másolok a telefonra valamit a Kde connect-en keresztül. Ma például a Krusader vagy hatszor egymás után állt le, de kaptam Kde Plasma váratlan leállásáról is hibaüzenetet.
Oké, tanulok és ha mindenre megvan a megfelelő alternatíva, akkor újragondolok mindent és eleve Linuxhoz építem fel a partíciókat, az egész rendszert, csak ehhez meg kell bizonyosodnom, hogy mindent működésre tudok bírni.
Mi lehet a gond egy általános rendszer instabilitás esetén? Az, hogy ssd-m van és a linux egy ext4-en, az adataim (tulajdonképpen a munka partícióm) pedig ntfs-en vannak, bekavarhat?
Vagy a 20.04 nem elég stabil, jobb lenne egy régebbi kiadás? Vagy a sima Ubuntu stabilabb?
Az a bosszantó, hogy semmi terhelő dolgot nem csinálok, egyszerre egy böngésző, egy fájlkezelő és egy terminál fut, még zene sem szól a háttérben. Megnyitok egy pdf fájlt az ntfs partícióról és bele fagy a Krusader.... 5 perc múlva ugyanazzal a fájllal semmi gond nincs... -
Formaster
addikt
Kérnék egy kis eligazítás bonding téren. Ha Mode 0 RR-ben csinálom, akkor router oldalon valóban nem szükséges bondolnom az ethernet portokat?
-
v.attis
őstag
válasz
Frawly #37752 üzenetére
Funkcióra jó volt, sebességre is első osztályú, egyszerű volt a beállítása.... de wifin kb 300 Mbit jön, és amíg volt letöltés gyakorlatilag a gép lefagyott. Na jó, nem, de egy ablak megnyitás is sok időbe telt.
Lecseréltem a qbittorrentre, ezzel nincs ilyen baj, észre sem lehet venni, hogy fut. -
Frawly
veterán
válasz
v.attis #37744 üzenetére
Heti 1 film az nagyon minimális torrentezés. Az a Pentium 6100 nem tápos, de ha nem kell túl nagy sávszélességű netet kihajtani, akkor elég lehet. Transmission is elég lehet, van belőle Qt-s verzió is, de van natív qBittorrent Linuxra is, ami több szálon is hajtja a procit.
A KTorrenttel nekem anno egy bajom volt, az nMag trackerének nem tud jól lejelenteni, ezért seedelés nem számolódik, mivel nem támogatott kliens. Amúgy sebességre nem volt vele bajom egy gyenge T1400-as dual Celeron procin sem, funkciókra is korrektnek tűnt.
-
v.attis
őstag
El kellett jönnöm otthonról, épp azért indítottam le egy letöltést, így nem néztem meg a részleteket még.
Persze, tudom, hogy régi masina, de video konvertálás sem fogta meg eddig ennyire. Ha van aktív letöltés, egy ablak megnyitása is 5 másodperc! Konkrétan a ktorrent megnyitása tálcáról majdnem 10 mp volt, a "start menü" legalább 3mp.Nem fogok ezen sokat pörögni, ha így marad cserélem a qbittorrentre, csak gondoltam adok neki egy esélyt.
-
v.attis
őstag
Torrentezésre a Ktorrent vagy a Transmission a jobb? Nem vagyok nagy letöltő, szerintem heti 1 film kb.
A Ktorrent-et most tesztelem de borzasztóan megfogja a gépet ha van letöltés. Win alatt qbittorrentem van és ott észre sem lehet venni, hogy fut, tehát a vas bírja bőven, egyébként:
Intel P6100 cpu (2x2GHz)
6GB DDR3
új Toshiba ssd van a gépben -
v.attis
őstag
válasz
I02S3F #37741 üzenetére
Nem, ezzel elindultam, kis google keresés és a legvégén találtam egy rc.local fájl mintát és leírást. A kettő együtt azonnal jól működött. Rc.local nélkül sajnos nem működött, de együtt már f@sza.
Köszönöm!A következő projekt a Viber autostart minimalizálva lenne és a Kdeconnect autopair a telefonnal. Mostmár ezek is menni fognak, mert amit találtam azokhoz is rc.local kell.
-
cigam
titán
válasz
v.attis #37732 üzenetére
Nem ismerem annyira a KDE lelkét, de nem lehet hogy itt is arról van szó, hogy amit a csomagtelepítő tett fel, az nem a Home könyvtáradban van? Tehát a "globális" mindenki számára elérhetőeket nem tudod törölni, csak azokat, amiket utólag a Home mappádba másoltál"telepítettél".
-
v.attis
őstag
válasz
I02S3F #37731 üzenetére
Akkor mi értelme a beépített téma alkalmazásnak?
Én nem külső forrásból töltöttem le ezeket, hanem azokat amelyeket a Rendszerbeállítások->Globális téma illetve Ikonok pontban felkínál.
Jó, végülis nem nagy probléma, csak ismerkedem a rendszerrel és a korábban leírt jelenségekbe futottam bele... -
v.attis
őstag
Téma letöltéseknél mit rontok el?
Grafikus felületen csak a program által felkínált globális témákat és ikon témákat böngészgetem. Előbbinél ha mégsem jön be, nem tudom eltávolítani őket, hiába nyomok az eltávolításra. Hibaüzenet nincs, csak nem tűnik el.
Ikonoknál meg nagyon hiányosak. Pl a sima ubuntu ikon csomag nekem jobban tetszik, de a rendszerbeállítások baloldali oszlopában így eltűnnek az egyedi ikonok, majdnem mind helyett egy általános és egyforma ikon van. -
Bohus
aktív tag
válasz
v.attis #37725 üzenetére
Én is Kubuntu-t használok jó ideje. Miután megszűnt a Linux Mint KDE verziója egy darabig más desktopokkal használtam a Mintet, de hiányzott a KDE, így most az otthoni asztali gépen már a Kubuntu az elsődleges. Teljesen nem tudtam megszabadulni win-től, jópár szoftver csak azon fut, így maradt a dual-boot.
Kubuntu specifikációs problémákra valóban nehéz megoldást találni, de ilyen kevés van, a legtöbb gondra az általános ubuntus fórumokon is lehet gyógyírt találni. -
v.attis
őstag
válasz
growler #37724 üzenetére
Köszönöm, de megmaradok még az "official" verzióknál. Van gondom a kubuntuval is, mert úgy veszem észre annak kissebb a közösségi támogatása, úgyértem bármire rákeresek azonnal beadja az ubuntu-s válaszokat lehetőségeket és kubuntuban semmit nem úgy találok, ahogy a leírásokban.
Azért jól haladok, gyakorlatilag majdnem mindenre találtam megoldást, pl a telefonos összekapcsolás wifin, valami szuper megoldás a Kde connect-el!
Már csak a windows specifikus programjaimat kell kiderítenem hogyan használhatom, vagy 2-3 van csupán. -
growler
őstag
válasz
#63718632 #37720 üzenetére
Megemlítem az "Ubuntu DesktopPack 20.04"-et (UALinux)
Ez egy kibővített Ubuntu 20.04 - különböző felületekkel.
Ukrán fejlesztőcsapat műve, de hivatalos kapcsolatban állnak a
Canonicalal. [link]
Magyar nyelvi menü alapból nincs benne - de megoldható - ha érdekel,
kérdezz hogy hogyan.
Szerk.: Bocs ! .. Nem neked szántam hanem "v.attis"-nak. -
King Unique
titán
válasz
v.attis #37722 üzenetére
Tehát akkor a kettős Legacy + UEFI opción volt, ahol ha Legacy first beállítás is volt, vagy a telepítésnél eleve az annak megfelelő (nem UEFI jelölésű) pendrive lett kiválasztva korábban, akkor úgy reális a BIOS/MBR szerinti telepítés, UEFI only módban alapesetben nyilván nem ment volna. Valamint ha utólag az Kubuntut először UEFI mód + bekapcsolt Secure Boot szerint próbáltad "keresztbe telepíteni", akkor nem meglepő, ha ilyen felállásnál gond volt, eleve Legacy/CSM szerint kellett volna, igazodva a másik OS telepítéséhez.
Igen, olvastam, de ugye le volt írva, hogy hardverfüggő lehet, meg van-e megfelelő driveres támogatás, alapesetben automatikusan letölti és telepíti a WU, stb. Meg van pl. olyan Lenovo laptopon, aminél nem kellett külön Wi-Fi driver sem a 10-eshez, mivel már eleve inbox volt. Illetve esetedben a Kubuntunál is inbox lehet, azért működött azonnal. -
v.attis
őstag
válasz
King Unique #37721 üzenetére
Legacy OS + UEFI volt enabled-re állítva. Kikapcsoltam, így csak Legacy módba került.
A vegyes módban ment a win (úgy települt, mert eddig nem állítgattam), de a kubu nem tudta a grubot felírni. Legacy-ban minden jól sikerült.
Mint mondtam, a win10 még a wifimet sem tudta önmagától beüzemelni, csak külön driverrel. A kubu még a tapipadomat is kezeli simán. Egyszerűen mindent kezel alapból, nem kellett semmit külön telepítenem. -
King Unique
titán
válasz
v.attis #37719 üzenetére
A CSM/UEFI beállításokra, telepítésre lettem volna kíváncsi, arról írtam az előző válaszban, de mindegy.
Amit leírtál a Windowsra vonatkozóan driver és update témában, az nem feltétlen úgy van minden esetben, ha van megfelelő driveres támogatás az adott verzióhoz az adott laptopnál - ezt is kérdeztem előzőleg - , meg ugye a 10-esnél a WU automatikusan letölti és telepíti a szükséges drivereket, az újabb verzióknál egy része meg eleve inbox, + egy ideje már eleve kumulatív frissítések vannak, stb., előbbiek teljesülése esetén nyilván nem kell ennek 1 nap, de mindegy.
Ubuntu topik lévén azt hittem standard Ubuntut telepítesz, de végül is a Kubuntu is jó/jobb választás, illetve kezdőknek pl. a Linux Mint (Cinnamon), ahol az utóbbinak külön topikja van itt a fórumon. -
v.attis
őstag
válasz
King Unique #37718 üzenetére
Nos, sajnos nincs túl sok időm nyomkodni, de azért ma ismerkedtem egy kicsit Kubuntuval.
Ami számomra hatalmas pozitívum: semmit nem kellett mókolni ahhoz, hogy minden periféria jól működjön! Win alatt se wifi, se Fn billentyű kombinációk nem működnek csak külön driverekkel, gyakorlatilag egy windows telepítés+ frissítés 1 nap mire minden működik. Itt meg...?! Felment a kubu, jött egy egyszeri frissítés kb 200 MB és minden megy! Ram kezelés eszméletlen, 6 gigám van, de gyakorlatilag számomra tök fölöslegesen, mivel kubu 1 gigát sem használ. Az akku idő is jóval barátságosabb: legalább egy órát nyomtam max fényerőn és még akkor is annyi hátralévő időt írt ki, mint win alatt csökkentett fényerő és energiatakarékos mód mellett...sem...!
Viszont úgy érzem a KDE nem ilyen kezdőknek való. Talán valami egyszerűbb kellene kezdésnek. Gondolkodom a sima Ubuntu és a Mint verziókon. Holnap még meglátom mennyire boldogulok vele, de a mai nap alapján számomra kicsit sok. Találtam nagyon jó videókat a kde plazma testre szabásáról, azokat még megjátszom holnap, hátha "egymásra találunk"
Köszönöm a segítséget mindenkinek, úgy néz ki törzsvendég leszek itt. -
King Unique
titán
válasz
v.attis #37706 üzenetére
Ami oda van írva, nem sikerült a GRUB telepítése, ami miatt nem meglepő, ha utána nem bootol egyik-másik OS. A GRUB akár utólag is helyreállítható live rendszer alól, de ha közben már sikerült megoldani, akkor oké. Az pedig evidens, hogy ha az SSD-n a Windows BIOS/MBR, vagy más néven Legacy/CSM mód szerint lett telepítve, akkor normál esetben értelemszerűen az Ubuntut is tudatosan annak megfelelően kellene ugyanarra a lemezre, azaz azt beállítani az UEFI BIOS-ban, bootolásnál az annak megfelelő boot eszközt (pendrive-ot) kiválasztani a gyorsmenüben, stb. Szóval ez esetben nyilván nem az UEFI-t, meg nyilván a Windowsnak sem teljesen mindegy, valamint a bekapcsolt UEFI boot esetedben gondolom valami UEFI + Legacy kettős opciót jelenthet, mert UEFI only módban nyilván nem bootolna MBR-lemezről a standard módon telepített Windows, max. átkonvertálás után.
A partíciót meg gondolom elsődlegesről logikaira konvertáltad külső programmal, ami igen, működhet a korábban leírtak alapján és akkor megspórolható a destruktív módszer, a fájlok oda-vissza másolása. -
szoke12
őstag
-
I02S3F
addikt
válasz
v.attis #37715 üzenetére
Minden esetben kérdezz meg másokat is! Hátha van jobb megoldás, mint, amit én írok!
Többféleképpen telepíthető a teamviewer. Itt az egyik.
Programozás: Valószínű, hogy Ubuntura nincs alternatíva, de megoldható! Próbálkozhatsz wine-al, de szerintem, ami tuti működik az az, hogy Virtualbox-ban virtuális gépről végzed a programozást.
A hálózatos szoftverre nincs ötletem, de winehq appdb-re rákeresve megnézheted mások milyen sikerrel futtatták, ha egyáltalán van róla bejegyzés.
Sajnos vannak win only programok!
Szerk. : google drive : ocamlfuse itt egy leírás hozzá, lejjebb görgetve.
-
v.attis
őstag
válasz
I02S3F #37714 üzenetére
Konkrétan Teamviewer kellene, van fiókom és néhány regisztrált gép amihez olykor hozzá kell férnem.
Gdrive sync nekem mindegy milyen megoldás, csak menjen. A munkámhoz tartozik, hogy egy csomó doksit szinkronizálnia kell, hogy elérjem telóról illetve legyen róluk állandó friss mentés.
Programozás: riasztóberendezések saját usb interfésszel, valamint vannak hálózatos termékek is, ezeknek nem kell interfész. Van saját szoftverük, ezeknek kell futniuk, erről érem el. -
-
v.attis
őstag
válasz
I02S3F #37712 üzenetére
Nem valami "legacy os" és "uefi" szerepelt benne (ne haragudj már nem vagyok gépközelben). Kikapcsoltam, hogy csak a legacy működjön és azóta semmi baja nincs.
A windows-nak úgy látom mindegy, az ment eddig is engedélyezett uefi-vel is, de megy most is. Viszont a grub nem települt engedélyezett uefi-vel. -
v.attis
őstag
válasz
King Unique #37705 üzenetére
Na, egy win-es külső progi kb 1 perc alatt át konvertálta a partíciót. Működik is minden ahogy illik!
Elkezdődhet az ismerkedés mélyebben, illetve a megfelelőségek keresése. Végülis ami elég fontos:
- Google drive szinkronizálás
- Teamviewer
- Valamint van egy helyi teamviewer féle appom mobilra ami helyi hálózaton irányítja a gépet mobilról, a neve Unified remote.
- egy-két windowsos program ami eszközök programozásához kell usb-n illetve lan hálózaton keresztül
A többi simán meglesz ahogy néztem. -
v.attis
őstag
válasz
King Unique #37705 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
v.attis #37703 üzenetére
Ha már lementetted a D partíció tartalmát, akkor nyilván törölhető, létrehozható helyette logikai meghajtó, stb., az előző válaszban le van írva. Meg ez nyilván megoldható Windows alól is a lemezkezelőben, nem feltétlen kell hozzá GParted / Ubuntu live.
A partíció konvertálásánál, ha az elsődleges-logikai közötti oda-vissza konvertálásra célzol adatvesztés nélkül, akkor azt windowsos 3rd party particionáló programok tudják (példa), a GParted viszont eleve nem, max. destruktív módon (partíció törlésével). Ha a dinamikus lemezzé konvertálásra célzol, akkor azt meg inkább ne erőltesd, ha nem célirányosan használod, meg az a Linux-telepítésnek sem feltétlen fekszik.De ha már úgyis lementetted az adatokat, akkor mehet az először említett módszer, az elsődleges/logikai konvertálás akkor szükséges, ha pl. nincs hova lementeni az adatokat és nem lehet másképp megoldani.
-
growler
őstag
válasz
v.attis #37696 üzenetére
"Pendrive nem gagyi"
Elhiszem ... de ha USB2-es, akkor annak mennyi lehet a gyakorlati max.
olvasási / írási sebessége ? Legfeljebb 32-35 MB/s.
Ez pedig csak kb. az 1/3 része egy átlagos SATA2-es HDD-nak.
Pendrive-ra telepített rendszernek legalább HDD sebességű USB3-as pen.
a megfelelő. Természetesen USB3-as aljzatba csatlakozva. -
v.attis
őstag
válasz
King Unique #37702 üzenetére
Ez még megoldható. A privát meghajtómat egy az egyben lementettem. A windowst nem akarom elrontani, de a D: most így szabható nyugodtan. 50 GB-ot simán be tudok áldozni az ubinak.
Ubuntu live módban, gparted-el el tudom ezeket végezni, ugye? Ha kész simán vissza másolom a teljes D: tartalmát.
Sőt, konvertálni is lehet a partíciót! -
King Unique
titán
válasz
v.attis #37701 üzenetére
Nyilván az, mivel a kiterjesztett, illetve logikai meghajtók eleve zölddel vannak jelölve a lemezkezelőben, lásd pl. az alábbi képen. Esetedben is valami olyasmit kellett volna összehozni.
Egyik lehetséges megoldás az adatok lementése után törölni a D-t, majd 1 kiterjesztetten belül logikai partíciót létrehozni, arra visszamásolni az adatokat, Ubuntunak leválasztani a szabad területet, stb. Másik lehetőség külön fizikai lemezre telepíteni az Ubuntut, ami lehet akár pendrive is (de inkább külső HDD/SSD), ha megfelelő sebességű és tárolókapacitású. -
v.attis
őstag
válasz
King Unique #37700 üzenetére
A helyreállítási partíciónál nem írja, hogy elsődleges. Az?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Commander G41 700W
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest