- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- Gurulunk, WAZE?!
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- gerner1
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
Az AUR csomagok is frissíthetőek ugyanúgy pl. a pamac segítségével (ami a Manjaron alapból fent is van). Az hogy forrásból kell fordítani nem nagy érvágás, pár perc alatt megvan még a gyenge i3-asomon is és ugyanúgy megcsinálja a pamac. De ez csak egy dolog, valamiért a widevine sem akart menni Operán, Manjaron pedig rögtön. A médiaváltás szintén nem ment a böngészős tidal-en, Manjaron dettó. A widevine-ba ráadásul jó pár órát bele is öltem, eredménytelenül. Na de a léyneg, hogy most már elégedett vagy. Én nem jutottam el idáig, pedig adtam neki egy esélyt.
-
válasz
lionhearted #37398 üzenetére
Köszi, de igazából csak azért akartam Chromiumot, hogy tárolóból származó alkalmazás legyen fent.
Ha már külső forrás, akkor megfelel a rendes Króm. -
-
Ubuntun a Budgie + Pantheon-Menu verziót használom.
Manjaro-n is lehetséges ez, de ott meg az AUR-ból kell csomó mindent feltenni, ami sztem hasonló, mint a ppa-k, nem?
Az AUR-t ismerem, az Ubuntu vonal nekem eddig kevésbé ismerős, de nekem ez jött le a ppa lényegéből, hogy hasonló az AUR-hoz. -
-
válasz
ubyegon2 #37380 üzenetére
Nálam valamiért a snap-et is mellé akarja csapni.
$ sudo apt install chromium-browser -s
[sudo] password for skywalker:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following additional packages will be installed:
snapd squashfs-tools
The following NEW packages will be installed:
chromium-browser snapd squashfs-tools
0 upgraded, 3 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Inst squashfs-tools (1:4.4-1 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Inst snapd (2.44.3+20.04 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Conf squashfs-tools (1:4.4-1 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Conf snapd (2.44.3+20.04 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Inst chromium-browser (81.0.4044.129-0ubuntu0.20.04.1 Ubuntu:20.04/focal-updates [amd64])
Conf chromium-browser (81.0.4044.129-0ubuntu0.20.04.1 Ubuntu:20.04/focal-updates [amd64]) -
válasz
growler #37389 üzenetére
Aham, na itt már eléggé látszik a frakcionál scaling jelentősége, egy ilyen
200-as150-es simán bejönne, ha még használnék desktopot, vennék is egy 3840-es monitort. Köszi a prezentálást!Enélkül mondjuk valóban nehéz elképzelni a dolgot.
Ja, most látom, hogy 55"-os a monitor.....akkor azt most mégse vennék.
Nem találom a tapipad kétujjas görgetés iránycsere opcióját!
Ha ezzel a beállítással találkoznál.....
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #37387 üzenetére
A natív felbontás mindvégig 3840x2160
Scale: 100% [link] ... 200% [link] ... 300% [link] ... 400% [link]
Fractional Scaling: 100% [link] ... 125% [link] ... 150% [link] ... 175% [link] ... 200% [link]
Vagy a "Scale", vagy a "Fractional Scaling" opciót választhatom - a kettőt nem lehet
keverni egymással. -
stopperos
senior tag
válasz
ubyegon2 #37380 üzenetére
Az a deb verzió csak a snap verziót teszi fel. Így oldották meg a váltást, hogy mindenkinél átálljon snap-re. Nézd meg, hogy mekkora a mérete. Az okokról itt írnak.
-
válasz
growler #37386 üzenetére
Sejtettem, hogy 1600x900-on nem sok vizet fog zavarni! Super lesz egy kis demo normálisabb felbontású kijelzőn, köszi!
(#37388) stopperos
A fenébe, valóban! Igazad van, ezt nem gondoltam volna, hogy a .deb is már snap verziót tesz fel!
Köszi az infót meg a leírást is, nem valami jó hír ez, remélem a Mint tényleg nem követi ezt az utat.
Be is rakom a screenshotot, hadd szörnyülködjön, aki akar.
-
Na az érdekes, nem találom sehol a Tweak-ben ezt a beállítási opciót. Nálad Waylandra van állítva? Mondjuk nekem a HP 8570p-n nem nagyon hiányolom a beállítást.
De, megvan! Betűbeállításoknál van, ami a Mint Cinnamonnál is megvan ezer éve.
Akkor nem is értem, mi ez a nagy újdonság azzal a 3 mérettel rendelkező Frakcionálással!
(#37384) májkimiki
Ez valami super, benne van a tárolóban is.
Az a hang egyszerűen idegborzoló.
Nem találom a tapipad kétujjas görgetés iránycsere opcióját! Idegesítő így használni.
-
Ha már átbootoltam a 20.04-re, gondoltam megnézem milyen a Frakcionált méretezés, hát ilyen:
Hát itt nincs...vagyis, dehogynincs, mivel eszembe jutott, hogy minap átálltam Wayland-re és szerintetek okozhatta ez? A válasz ott a következő képen, visszakapcsolva X11-re, mindjárt ott van ez a huncut fraki méretezés:
Szóval van Wayland, de minek? Egyébként megleperr, hogy még mindig az X11 a default. Ez az új Ubuntu mindig meglep valamivel, pedig összesen 4x bootoltam át rá és 15 percet ha használtam.
(#37382) Cyrin
Ez a szörnyedvény a -bsu....
köszi, megmentettél attól, hogy megnézzem.
-
Simán, van neki .deb verziója, de csak akkor eszi, ha mögé írod a -browsert is. Ez a -bsu nem tudom mi a ragya....
(#37378) I02S3F
Szerintem ez inkább az appok fejlesztőitől függ, de most akkor neked a 18.04 okoz érzelmi függőséget vagy az említett haszontalanságok?
Az Ubi a lejárat után nem kap biztonsági frissítéseket, de ettől ha akarod, használhatod tovább is, csak nem nagy okosság.
Különben pontosabb válaszért nézz be a Látóasszonyok topikjába.
-
Hali megint!
snap nélkül lehet chromiumot inhalálni ubira?
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Meddig lehet max megtartani a 18.04-et? Úgyértem, meddig lesz kompatibilis a thirdy-party szoftverekkel? Úgyértem lesz egy pont, amikor már nem fut rajta az anydesk, vagy a skype, vagy a teams, mert ezen csomagok friss változatait nem fogják elkészíteni 18.04-re. Nos kábé mikor jön ez el?
Hint: Szeretnék minél tovább 18.04-nél maradni érzelmi okokból.
-
Erre hogy keres rá az ember? Honnan tudtad h ez a csomag neve?
Évek meg a tapasztalat?Fogalmam sincs, egyszerűen beugrik elsőre valami és arra rákeresek. Szerintem itt a titok:
Látóasszonyok topikja - now COVID sight
Amúgy meg valami logika kell, hogy legyen ezeknek a csomagoknak az elnevezésében disztrófüggetlenül és DE-től függetlenül is. Emiatt ugrik be a tudattalanból, gondolom.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
King Unique #37364 üzenetére
Több pen-nel kipróbáltam u.a. Legutóbb jobban odafigyelve csináltam a leírás alapján .swm fájlok úgy kellett megkeresni, nem is tudom honnan kerültek elő. A lényeg elindult a telepítés, de a HDD-re, majd megállt mert nem megfelelő fájlrendszer volt rajta, gondoltam formatálom, ez több órán keresztül tartott végül leállítottam, gép szétkap, hdd-ssd csere,... szó mi szó a végén kiderült rossz a HDD, a win telepítő kiírta, hogy nem telepíthet,i mert meg fog hibásodni. :/ Lehet veszek egy másik SSD-t, mert gépben lévő csak 50GB üres hely van
-
-
sziasztok!
Vajon az Ubuntu budgie honnan szedi az application-menu csomag binárisait?
Az ubuntu budgie ppa-ben nem találom.Köszi!
-
Sziasztok, nyílt szoftverekre szeretnénk váltani az irodánkban, legalábbis ami az egyszerűbb dolgokat illeti, tehát egy reklámfalnak nem szeretnénk most windowst venni.
Linux-szal szeretném megoldani, egy egyszerű gép monitorra kötve, Anydesk-kel.
Kéne egy olyan megoldás, hogy képeket egy mappából vetítsen végtelenül.
Erre van valami megoldás Linux alatt?
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #37363 üzenetére
+ Ha esetleg legacy/CSM módban történne a bootolás és telepítés - ami ugye nem derült ki - , akkor ott szintén működik a fájlkezelős másolás, viszont (hardvertől, illetve BIOS-tól függően) kellhet a pendrive-on lévő partícióra boot flag (példa). Ha UEFI szerint, akkor viszont nem, meg az említett leírásban is világosan le van írva, hogy UEFI-s telepítő létrehozását taglalja.
-
King Unique
titán
válasz
teleahocipöm #37362 üzenetére
+ Ilyen hibánál akár a letöltött ISO-fájl és/vagy a pendrive hibája is felmerülhet, vagyis azokat sem ártana lecsekkolni, szükség esetén másikkal kipróbálni.
-
King Unique
titán
válasz
teleahocipöm #37357 üzenetére
Az a leírás nyilván használható és működik Linuxon is, ki lett próbálva számtalanszor. Ha nálad nem, akkor egész egyszerűen nem megfelelően csináltad, ilyen egyszerű... Vagyis nem, nem kell UNetbootin és társai szutykokkal vesződni, meg még véletlenül sem dd-ézni az ISO-t, hanem csak felcsatolni a fájlkezelőben, majd a tartalmát 1:1-ben rámásolni a pendrive-ra. + Ha a 64 bites standard (nem ESD) ISO van letöltve, akkor szükség esetén darabolni (wimtools) az
install.wim
fájltinstall.swm
fájlokra, ha FAT32 alapon UEFI-s telepítés a cél (az sem derült ki, hogy most CSM/UEFI) és nem támogatja a laptop UEFI-nél az NTFS-t, ez is le van írva abban a leírásban. + Az is a szerző egy másik leírásában, hogyan is kellene megfelelően W10-et telepíteni. De ez az egész mondjuk nem éppen ezen topik témája, van az OS-nek saját topikja is...+ Ahogyan más is írta, az ODD helyére berakott HDD Caddy megoldásoknál lehetnek anomáliák, telepítési, bootolási problémák, meg ott gyakran a port is csak SATA I/II szokott lenni. Vagyis ha van rá lehetőség, akkor elsődlegesen inkább a standard SATA portot kellene használni, ahova alapból van téve a HDD/SSD. Meg egy bruttó 120 GB-os SSD-n alapesetben elfér mindkét OS, nekem is van olyanon dual-boot telepítésem, az ODD helyén lévő HDD meg maradhat közös adattárnak. Bár ahhoz nem ártott volna először a W10-et telepíteni, majd utána a Linuxot.
-
teleahocipöm
senior tag
Unetbootinnal kiírva végre bebootolt, de megszakadt, nem tudta beolvasni a D:\Sources\install.wim fájlt
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Laszlo733 #37360 üzenetére
Addig el sem jutok, a pendrájv még csak be sem bootol, délelőtt 10 óta ezzel kinlódok (meg volt egy kis regisztrációs probléma, ami 17 után megoldódott), le kellett fognom magam, hogy földhöz ne vágjam a notit, de egy hangos szóváltás magammal és győzött a jobbik énem, viszont meg kellett engedtem a rosszabbik énemnek, hogy földhöz vágja az egeret, legközelebb.
Szóval, azt mondod nem fog menni, ez szívás
. Az SSD-m csak 120 GB a linuxnak elég, ezért vettem ekkorát.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
teleahocipöm #37359 üzenetére
Szia! Régebben ezt az utat én is megjártam és sehogy sem sikerült a CD helyére berakott ssd -re úgy feltenni a Win 10 -et, hogy el is induljon. Az maradt a megoldás, hogy a fő merevlemez helyén lévő ssd -re ment a Win10 és a CD helyére betett ssd -re meg linux / az bármelyik lehet és menni fog /
-
Cyrin
addikt
válasz
teleahocipöm #37357 üzenetére
mielőtt telepíted a win-t pendriveról, vedd ki az ssd-t. boot menüből lehet majd váltani.
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! A HP 250 Peppermintet futtató notimból kivettem a DVD meghajtót és beraktam a helyére gy 500 GB HDD-t és erre szeretnék egy Win 10-et feltelepíteni, hogy tudnám ezt megoldani, amit találtam az nem működik [link]. Más Win nincs a közelemben. A Peppermint marad az SSD-n.
-
-
gyulank
addikt
Háát, formázott /home-al nagyjából jó, de pl. ugyanúgy nincs CUDA, meg telepítettem a thunerbirdet, mégsincs, de van, de a menüben meg a keresésben nincs. De még Terminálból is nincsvan.
$ thunderbird„thunderbird” parancs nem található, de telepíthető így:
sudo apt install thunderbird
$ sudo apt install thunderbird
[sudo] jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
thunderbird már a legújabb verzió (1:68.7.0+build1-0ubuntu2).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
$ -
Sonja
nagyúr
Sajnos GUI már nincs (csak Gnome alatt), így CLI-ben kell majd ügyködni.
Kár, dehát ez van. Itt van róla szó (pont MATE alól, de ez szvsz mindegy).
-
Sonja
nagyúr
Hű, én is használom a Fingerprint GUI-t most is 18.04 alatt, szóval köszi a rossz hírt!
Mi a fenével lehet ezt majd kiváltani?!
Én a billentyűzetemben lévő olvasót használom (Lenovo Preferred Pro USB Fingerprint), szóval nekem is kell.
Nem néztél utána más fingerprint kezelőnek? Mert én megyek akkor keresgetni/olvasgatni.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Xubuntu 20.04 LTS alatt volt már valaki, akinek sikerült működésre bírnia notebook ujjlenyomatolvasóját? Bejelentkezést - és lehetőség szerint a root jelszó beírását - szeretném vele kiváltani. (Tudom, hogy kevésbé biztonságos, mint a jelszóbeírás, kényelmi szempontjaim vannak.)
Normál esetben a Fingerprint GUI-val próbálkoznék (18.04 LTS MATE alatt azt használom), de ahogy olvasom, egyrészt már nem fejlesztik, másrészt pedig a 20.04-et már nem támogatná a fejlesztő akkor sem, ha még foglalkozna a csomaggal.
Az rendben van, hogy az Ubuntu 20.04 LTS már alapból támogatja az ujjlenyomatolvasókat, de ha jól látom, ez kifejezetten csak a "'fősodor" Gnome DE-s disztróra vonatkozik, a többi variánsra még nem.
-
gyulank
addikt
Mi ez, miért ezt, miért jobb ez mint amit én akartam?
-
gyulank
addikt
válasz
I02S3F #37340 üzenetére
Nem vált be, az még nem támogatta, meg abban nem frissülnek a programok. Én már nem tudom mi van amúgy, tegnap óta telepítettem 18.04-től kezdve mindent, és minden problémás. Érdekes, hogy a Windows nem, meg a telepítő sem. Pl. 20.04-ig a telepítő is hülye, és z az y, de 20.04-en már y az y, de telepítés után nem tudom beállítani a magyart, és megint z az y. Meg nem tudtam alkalmazni a sötét témát se. Félreértések elkerülése végett, az elterjedt kifejezéssel élve nem engedi. Nem működik, rákattintok, és semmi. Meg már a terminál is fehér volt. Pedig megpróbáltam minden felesleges dolgot törölni a /home-ból ha esetleg ott volt valami beállítás, a többit meg formáztam. Nem tudom, minimális telepítéseket választottam, most feltelepítettem normált, még a telepítőből írok, remélem megoldja, de kétlem. Amúgy miért nem lehet youtube-on kívül más videót nézni a telepítőből? A flashplugin-installer meg nem található telepítő.
H't nem oldotta meg, a linux nem magzar miut'n elindul <gz sem. H't 'tm'solom ami kell, ;s form'yom a /home/ot is, h'tha j= lesy.
-
togvau
senior tag
mitől lett a mountolt meghajtóm: Read-only file system, ha ugyan úgy ugyan azzal a paranccsal lett mountolva mint 4 éve van?
És miért oldotta meg egy umount, mount ugyan úgy? -
gyulank
addikt
válasz
I02S3F #37338 üzenetére
Az lehet, csak azt mondják, hogy hanyagolni kéne a snap verziókat, mikor más már vagy nincs is, vagy még annyira se működik. Mikor az Ubuntu Stúdióban nem működött a CUDA, azt írták, telepítsem a rendes Ubuntut, mert abban olyan a Kernel ami működik, és működött is. Most a 2020-asra már az sem olyan?
-
gyulank
addikt
Amúgy tiszta hülye a 20.04, és a 20.10 is. Pl. telepítve van a thunderbird, és mégsincs sehol. És pont a rendes nincs sehol. Ha telepíteném a snap verziót az megjelenne, most beírom, hogy thunder aztán thunderboltot ajánl. A Blender sem működik rendesen, plusz eddig az integrált, és a PCI-E videókártyát is kiírta CUDA hardvernek, most meg nincs olyan hardver. Most, hogy beállítottam az efin mindkettő zászlót, azzal nem problémázott, de ha rámentem a módosításra, és leokéztam módosítás nélkül, ugyanúgy kiírta az átméretezős hülyeségét.
-
gyulank
addikt
válasz
lionhearted #37334 üzenetére
A pkexec nem működött se classic-al se nélküle, a sudo classic után se működött, a gksu-nak nincs telepítésre jelölt változata, a connect megoldotta.
-
válasz
gyulank #37333 üzenetére
A snap jogosultságkezelése teljesen eltérő a többi alkalmazásétól, önálló "burokban" élnek. Ezen a sudo önmagában nem segít, akkor csak egy másik burokban fog élni.
Ami viszont segít, hogy vagy "klasszikus" módban telepíted, ekkor eltűnik ez a burok, vagy engedélyezed neki az ilyen külső felcsatolt diszkeket látni.
Klasszikus módhoz:sudo snap install APP_NEVE --classic
Engedély megadás:sudo snap connect APP_NEVE:removable-media
Remélem segít.
-
gyulank
addikt
-
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #37330 üzenetére
De úgy mondod, mintha lenne nem snap csomag, és mással is fel lehetne tenni... Plusz tényleg egyszerűbb beírni azt mondjuk, hogy snap install p7zip-desktop, sudo p7zip-desktop, mint amit te írtál. És általában nem kis szövegeket ír ki a terminál, ha grafikus programot indítunk belőle.
-
válasz
gyulank #37329 üzenetére
Meg mindenkinek ugyanazt írja ki, ha sudoval indítja.
Főleg ha Ubuntut használ az a mindenki és snap-pal rakta fel a p7zip-desktop csomagot*.
Viszont sokan elboldogulnak egy hibaüzenettel, akkor is, ha nincs meg az adott program a saját rendszerükön. Sorry, ha úgy érzed, túl akarlak terhelni.
*a sima p7zip ugye értelemszerűen nem is indítható terminalból önálló programként szerintem
-
válasz
gyulank #37321 üzenetére
megoldást keresek arra, hogy hogy lehet úgy elindítani bármelyik hasonló gonddal kűzdő alkalmazást.
De nem az a lényeg, hanem, hogy más programmal is jártam így, tán a vine-os zenelejátszóval az ufóssal. Szóval a 3TB-os NTFS-es lemezen lévő dolgok nem nyílnak meg. Illetve semmi, üresnek mutatja a /mediát. És a sudo-ra problémát írt, rákerestem, helyette mit írjak be, de mindre problémát írt.
Sokat segítene, ha ilyenkor bemásolnád a konkrét hibák kiírását, hátha az alapján valaki többet is tudna segíteni.
-
GrotESC
aktív tag
Sziasztok! A Windowsos Macrium Reflect klónozó programnak mi a Linuxos alternatívája? Xubuntu 18.04 LTS 32bit -en lenne használva.
-
growler
őstag
Elkészült a Kendek által fejlesztett - de egy idő óta egy másik fejlesztő által
karbantartott "Systemback" grafikus rendszermentő-visszaállító (Svájci bicska)
alkalmazás Debian 10-re, Ubuntu 20.04-re optimalizált verziója. [link] -
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #37320 üzenetére
Az alapból települt, jobb híján keresgéltem is, próbálkoztam is, és végül sikerült kitömörítenem amit akartam, de az nem a desktop. És nekem mint mondtam, az a problémám, hogy vannak amik nem látják az ntfs partíciókat, volt már ilyen több program is, és nem indulnak sudo-val, mert GUI-k. Szóval megoldást keresek arra, hogy hogy lehet úgy elindítani bármelyik hasonló gonddal kűzdő alkalmazást.
-
-
gyulank
addikt
Nem. Én egyszer bíztam a telepítést a Linuxra, az meg törölt mindent, azóta nem játszok ilyet. De akár EFI volt, akár UEFI, akár efi, mindig nyavalygott. Tegnap meg először kipróbáltam volna a csak azt írja újra amit muszáj, mert ugye ha rendesen csinálom, nem írja ki, hogy melyik partíció mi volt, így meg magától felismerte mindet, (boot, home, opt, /) továbblépésnél azonban most se volt jó, visszarakott a partícionálóba, de abban inkább nem csináltam semmit, mert mikor töröltem az 50-52MB-os túlméretezett partíciót(mert amúgy, ha formázom(kipipálom, hogy formázza), kiírja, hogy nagyobbra méreteztem át mint lehet...), na mindegy, töröltem, erre ahelyett, hogy létrehozhattam volna újra, csak olyan lehetőség volt, hogy partíciós tábla létrehozása... De a lényeg, hogy ha én állítgatom be, akkor is ki szokta írni, hiába hoztam létre.
De lehet. Mondjuk igazából nem is tudom, mert miután rendesen telepítettem, formázással a Linuxot, és elindítottam, az benne volt a menüben, de nincs ikonnal, és tán nem is indult el, és a szoftverekből telepítettem, és utána ment, de azóta is olyan ikonja van (szövegfájl körvonalban ablak, benne felkiáltójel).De nem az a lényeg, hanem, hogy más programmal is jártam így, tán a vine-os zenelejátszóval az ufóssal. Szóval a 3TB-os NTFS-es lemezen lévő dolgok nem nyílnak meg. Illetve semmi, üresnek mutatja a /mediát. És a sudo-ra problémát írt, rákerestem, helyette mit írjak be, de mindre problémát írt. -
gyulank
addikt
1. Hogy kell olyan EFI partíciót csinálni, hogy felismerje a telepítő?
2. Hogy kell elindítani pl. a p7zip-desktopot úgy, hogy lássa a /media/akármit is? -
gregory91
senior tag
válasz
Graphics #37285 üzenetére
"Kérdés, honnan veszi a GRUB a Windows 10-et? Vagy az úgymond egy "előkészítés" ?"
"Csináltam egy multiboot pendrive-ot, amin van egy Win10 és két Linux ( Ubuntu és Lubuntu telepítő) illetve egy Active Boot Disk."
Valahogy így, az a fránya update-grub minden "mountolt rendszert" felismer....
-
válasz
#63718632 #37310 üzenetére
Ezek közül a Sata SSD-k közül az MX/BX Crucial produkál átlagtól magasabb hőmérsékletet, de az üzemi tartomány plafonjától így is fényévekre van. Nekem 43 fok volt a HP 8570p-ben lévő WD Blue 3D legmagasabb értéke, 860 EVO dettó. Fura is lenne, ha melegebb lenne, mivel a kb 6x ekkora szekvenciális sebességet elérő NVME SSD-k tudnak terhelés alatt 90 fok közelébe is emelkedni, na oda már szoktak is hűtést rakni. Alapból 40-70 fok között van a Sata SSD-k üzemi hőtartománya. Ez alá tolni értelmetlen. Üzemi hőfokról van szó, mindenki az ember optimális hőfokára gondol, mikor 40-50 foknál aggódni kezd, d ez SSD, ennek kell az optimális üzemi környezet. WD Black-kel végeztek anno tesztet és kiderült, hogy a 45 fokon tartósan futó merevlemezek bírták legtovább! Sokan már fogták a fejüket a HDD topikban, ha ennyi volt a hőfok.
Az a zacsi lehet, hogy ajándék a kerethez, hogy ha szállítanád valamelyik meghajtódat, ebbe tudd rakni, ugyanis ilyenkor jó ha antistatikus zacsiban van az eszköz!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #37309 üzenetére
Hát figyelj, hűtés terén elég sike-bóka vagyok, szívem szerint levettem volna. De hallgattam a jó szóra, így rajta hagytam. Azóta itt van a noti használom, tesztelem. Semmi melegedés, igazából az SSD-t nem ismerem melegedés szempontjából. De végül is még kidobhatom belőle, megy már becsukott szemmel is az adott típus szétszerelése.
-
válasz
#63718632 #37307 üzenetére
No, hát az úgy van, hogy lassan 2 éve ott hagytam minden közösségi médiát.
Azt rendkívül bölcsen tetted, egyébként pár éve már én is kerülöm ezeket, FB-n is néha családi infókat képeket szemlélek meg és a társasház aktuális infóit, mert már ezek is csak Face-n tudnak alapvető információkat közölni.
Így nem szállok vitába sehol, mert időpocsékolásnak tartom.
Én is feleslegesnek tartom a vitát, de mit tegyek, ha nem értik meg elsőre, amit mondok!?
Szerintem hagyd a p.......ba a felesleges konfrontációkat és inkább tesztelj disztrókat, progikat. Azt meg oszd meg a közösséggel, had okuljanak belőle.
Alapból mindig harcolnom kell sajna, ezt nem tudom levetkőzni. A Linuxok teszteléséhez sajna utóbbi időkben eléggé kiölték belőlem a motivációt, no meg az eszközrendszerrel is baj van, elavult a gépparkom, lassan kutyát se érdeklik a legacy-ban végzett telepítések, egyéb okosságok.
Ha már szóba kerülnek a hardverek, azt a fólia vackot remélem kidobtad a fenébe, nem abba csomagolva tetted gépre az SSD-t! SSD topikban nem akartam már vitába szállni szakikkal, de én még ekkora baromságot nem láttam, hogy egy beszerelő kerethez ilyen fémfólia bugyit adnak! Sata SSD imád szabadon lenni, nem melegszik, nekem a desktopban konkrátan félig fityeg a kábelen vagy be szoktam gyömöszölni a HDD-k közé, ha van egy ujjnyi hely még így is.
Jó SSD az a Sandisk Plus, nyúzzad csak rendesen, amíg bírja. Gondolom home user célokra vetted, 240GB-os kb arra való max, de arra tökéletes. DRAM cache nélküli lehet mérete alapján, emiatt mondom ezt csak. -
Pörp
senior tag
Sziasztok! Ubuntu server-en fut nekem qbittorrent, samba megosztó, miniDLNA. A qbittorrent által letöltött könyvtárak drwxrwxrwx+ jogosultságúak, a samba megosztóval vannak megosztva. Windows-os gépem felöl a helyi hálózaton csak részben tudok hozzáférni a samba megosztott torrent könyvtárakhoz.
Tartalmukat látom, másolni is tudom, de pl letöltött exe-t indítani nem. Csak akkor sikerül, ha előtte chmod -R 777-el beállítom, amit nem értek mert eleve drwxrwxrwx+. Hol kellene a jogosultságon állítnaom, hogy a letöltött és megosztott mappákhoz és fájlokhoz hálózaton levő win10 gépemről teljes hozzáférést kapjak? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #37306 üzenetére
No, hát az úgy van, hogy lassan 2 éve ott hagytam minden közösségi médiát. Csak olyan szűk csoportban kommunikálok, ami relevánsan érinti az érdeklődési körömet. Elolvasok, megnézek sok mindent. Abból szűröm le a nekem fontos dolgokat. Nem próbálom senkire erőltetni az egyéni álláspontomat és másoké sem igazán érdekel.
Így nem szállok vitába sehol, mert időpocsékolásnak tartom. Meg van a személyes meggyőződésem a világról és ez stabil. Nem nagyon kell külső megerősítés benne.Szerintem hagyd a p.......ba a felesleges konfrontációkat és inkább tesztelj disztrókat, progikat. Azt meg oszd meg a közösséggel, had okuljanak belőle.
-
válasz
#63718632 #37305 üzenetére
Jól éreztem tegnap, hogy ez visszatér!
hisz Te sem változtál.
Hát ugye ez zseniális, mivel jelenthet ez bármit is!
Viszont igaz lehet, épp tegnap harcoltam ki megint egy hónap bant, bár szinte könyörögnöm kellett érte, nem vicc.
Kifejezettem rühellem, amikor csak fenyegetnek kizárással, ha ígymegúgy, még ha PH tulajdonosáról is van szó, a korrektség nem fáj! 2x kértem tegnap, hogy zárjanak abból a parázós vírustopikból, azért sem tették, no ma reggel már igen, mert most már hozzá lehetett tenni az ejnyebejnyét is.
De legalább nyertem a covid topikban egy sárga csillagot.
Idióták ellen tökéletes.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 30+ típus!!! Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Thinkbook, 2-in-1 Workstation, Yoga, 5-14.gen. Ultra 7!!!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest