Hirdetés
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Klaus Duran: Nem csajos Samsung Z Flip
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lionhearted #39694 üzenetére
Ahha! Ért. Ezek nem voltak meg, nincs One-m, stb.
Valószínűleg inkább upgradelni fogok amúgyKöszi
-
Google Translate?
Nem értem, hogy mire akarsz kilyukadni. Regisztrálsz egy Ubuntu One fiókot, és kapsz 3 gépre Advantage "előnyöket", többek között ESM repot. Nincs feliratkozás, meg további "mégiscsak fizetős lesz, bár azt írtuk, hogy nem, de ez milyen vicces".
Évekig használtam ugyanígy a kernel livepatch-et. -
válasz
lionhearted #39692 üzenetére
Nem kételkedek, csak úgy értelmeztem, hogy mindenkinek az, illetve fura amit bemásoltál, mert a leírás meg inkább arról szól, hogy hogyan iratkozz fel, amit úgy értelmeztem, hogy akkor viszont mindenkinek fizetős lesz.
Azért kérdezek ilyeneket, mert nincsenek meg ezek az információk, nem kötekedésből.
-
-
sonar
addikt
Nos 16 után történt sok változás a rendszerben.
16-ban még klasszik init és networks, 18-ban már systemd és networkmanager illetve ubuntuék folyamatosan változtatják a hálózati konfigurálást, most asszem yaml file-ba kell létrehozni.
Ettől még működhet az upgrade (de én azért előtte backupolnák rendesen) -
válasz
lionhearted #39687 üzenetére
Nekem az jött le, hogy az extended support fizetős, az upgrade nem, a fentiek miatt (a 18.04 is ingyenes friss telepítéssel is...).
-
válasz
lev258 #39685 üzenetére
"Free for personal use. Anyone can use UA-I Essential for free on up to 3 machines..."
Amúgy már nem az, vagyis így az.Mindegyik LTS upgradelhető a következő LTS-re, jelen esetben a 18.04-re. Nincs olyan, hogy Lubuntu vagy Server, csomagok vannak különböző támogatási idővel.
-
-
-
-
Hello,
A Server verzióknak mennyi a kiterjesztett támogatása? A NAS-omon 16.04 Server van, és elvileg az 2021-ig volt, de az extendednek még mennie kéne... Már ha arra van.
-
Dhampir
félisten
Ezt csak úgy, mert olyan aranyos.
-
kymco
veterán
Sziasztok!
Egy olyan problémám van, hogy egy nem grafikus felületű ubuntu 16.04-re transmissiont telepítettem (ezt már több gépre gond nélkül megtettem), de most valamiért nem indul el magától a gép indulásakor a transmission-daemon, csak ha kézzel indítom el parancssorból. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan tudom ezt javítani anélkül, hogy mindent újra be kellene állítanom. Meg az is érdekelne, hogy miért nem indul el, mikor ezt már több esetben rendben fel tudtam telepíteni...
Nem vagyok nagy linux-os, de szeretem, és szeretném jobban megismerni... -
-
cigam
titán
válasz
Zomby8 #39670 üzenetére
Ha jól értelek akkor a megosztás leírásába be kell tenned egy plusz sort:
force group=users
Ekkor minden fájl/mapp létrehozásakor a megadott csoporthoz fog tartozni (a példában az users csoporthoz)
Esetleg megadhatod a
create mask=0775
directory mask=0775
sorokat is, a neked tetsző jogosultságok pontos megadásához. -
Zomby8
tag
Sziasztok! Segitseget szeretnek kerni Ubuntu-n, mappa megosztassal kapcsolatban.
Adott egy megosztott HDD amit a kulonbozo user-ek vagy lokalisan a gephez ulve sajat account-ba bejelentkezve (Ubuntu Mate) vagy SAMBA-n keresztul a sajat Windows-os gepukon keresztul ernek el. A HDD-n kulonbozo mappak vannak, a user-ek hozzaferese rwx. Minden user egy 'group'-ba tartozik a mappaknak megfeleloen. Minden mukodik szuperul (mindenki tud irni/olvasni/futtatni, setgid beallitva almappakhoz stb), de csak akkor ha a user-ek a megosztott mappakban dolgoznak (ertsd. minden uj file mukodik ahogy kell, mindenkinek rwx a hozzaferese). De valamiert ha egy mar meglevo file-t probalnak bemasolni a megosztott mappakban (pl. desktop-rol), akkor azok a mar meglevo, eredetileg letrehozott ownership-et fogjak orokolni (nem a megosztott 'group'-hoz tartoznak) es igy a tobbi felhasznalo altal nem lesznek irhatoak. Probaltam interneten utananezni, es ugy tunik nem vagyok egyedul ezzel. Van erre valami megoldas, hogy elozoleg letrehozott file-ok a megosztott mappaba valo bekeruleskor (copy/move) a megosztott 'group'-hoz tartozzanak es igy a tobbi felhasznalo is irni tudja oket? Koszonom!
-
Janaboy
veterán
válasz
lionhearted #39668 üzenetére
Köszi ez jó ötlet, majd tesztelek.
Amúgy tegnap minden gond nélkül ment a lejátszás a wifis boxon, majd tesztelem tovább és meglátjuk. -
válasz
Janaboy #39667 üzenetére
Felcsatlakozol a wifi 5ghz hálózatra, nagyjából hasonló távolságban mint a box. Aztán felcsatolod a samba sharet, és mozgatsz rajta fájlokat. SMB elég háklis a latencyre, így a könyvtárakban mozgás is egyfajta teszt, érzetre.
Aztán ellenőrzöd, hogy a box valóban a wifi 5ghzen van.
Aztán jöhetnek a samba tweakingek, amikor már látunk valamit, vagy van control pontunk. Módosítás, laptopon ellenőrzés, nagyjából így.
-
Janaboy
veterán
válasz
lionhearted #39666 üzenetére
Windows laptop van, ha azzal tudom.
Kérdés, hogyan teszteljem?Amúgy - bár ez még nem bizonyított - de tegnap amikor szarakodott a lejátszás a wifis boxon, akkor a torrent épp töltött fel olyan ~300kbyte/s-el. Nem tudom, hogy lehet-e összefüggés.
-
-
Janaboy
veterán
válasz
lionhearted #39664 üzenetére
Igen, smb-n keresztül.
-
-
Janaboy
veterán
Sziasztok,
Lenne egy elég specifikus problémám.
Van egy kis ITX-es gépem AMD A4-5000-es procival, 4 gb ram, 60 GB SSD.
Korábban Win10 teljesített rajta, kb semmi másra nem használom csak torrent és innen stream lokális hálózatra főleg Coreelecre.
Nem rég telepítettem fel Ubuntu 20.04 TLS-t (64 bit) Desktop, szinte semmi nincs rajta, csak Transsmission, VNC server és samba meg ugye az alapokat, amiket amúgy is felrak.
A hálózati kapcsolat 1 gigabit, na most van a háztartásban 2 android box is coreelec, az egyik kábelen lóg a hálózaton a másik 5 ghz-es wifin.
A problémám az, hogy amióta átálltam Ubuntura a wifin logó box még egy 2 gbos 720p filmet se tud lejátszani anélkül, hogy ne buffereljen, ami eléggé meglepő.
A kábeles boxon nem vettem ilyen problémát.Szerintetek mi lehet a probléma?
Mivel más nem változott így csak arra tudok gondolni, hogy a linuxon nincs valami jól beállítva.Köszi,
Üdv -
Pörp
senior tag
Sziasztok!
Linux Mint-et telepítettem, Dell D630 laptop. Wifi kapcsolaton keresztül van internet. A problémám, hogy a router-en levő eszközeimet, azaz a helyi hálózatot nem érem el. A router-t igen, onnan tovább nem tudom még pingelni se, "host unreachable". Másik Win10 laptop ugyanígy wifi kapcsolaton keresztül eléri a helyi hálózati eszközöket. Mi lehet a gond az linux laptoppal? -
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #39652 üzenetére
Csak nem magával vitte az xorg server-t?
-
Szerintem nincs megoldás, SDDM az tényleg hozza magával a fél internetet.
Plasmáéknál a függőségek néha 500 megákban mérhetőek, minden mindenre keresztbe-kasul rá van utalva.
Én már ezt megtapasztaltam, eltávolítottam a KDE vágólap kezelőt és reboot után szembesültem hogy gyakorlatilag nem maradt oprendszer, mindent ami grafikus elvitt magával.
Bootnál F3-mal ki tudtam lépni konzolba és ott fél nap guglizás után sikerült visszapakolászni mindent. Kb. 600 megát huzigált le magának akkor. -
Sziasztok!
Ubuntu DDE van fent pát napja, és van két bosszantó hiba;
1.) A lightdm duplán tölt be; megjelenik, majd eltűnik, látszik a karakteres login prompt kis ideig, majd visszatölt, és akkor már oké.
2.) nem műxik a touchpados jobb gomb
Az elsőre találtam bug ticketet, de 2016-os a legfrisseb ilyen hiba.
A másodikra csak gnome-os megoldást találtam, de az itt ugye nem releváns.Van tippetek rájuk?
Kössz elöre is!
-
peterattila
aktív tag
válasz
kiborg #39630 üzenetére
SW hiba, a Win 10 nem támogatja teljes körűen már ezt a rendszert. Nekem is van ilyen rendszerem (EP45-DS3l alaplap, Q9550 cpu) recsegő hanggal Win 10 alatt. A megoldás az, hogy a bios-ban kikapcsolod az EIST funkciót. Nem fog recsegni. Illetve nem használsz rajta 10-et.
-
-
amdni
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Linux Mind Cinnamon 20.3-as (Ubuntu 20.04 LTS) operációs rendszert telepítettem egyik gépemre, sajnos alvó állapot vagy hibernálás után olyan mintha lefagyna a gép.
Az egér reagál a mozgatásra, a billentyűzettel a start menü megnyitható, de akármire kattintok az egérrel, nem nyitja meg, nem történik semmi. Start menübe lépéskor hiába írok valamit a billentyűzettel, a keresőbe nem íródik be. -
zoltanz
nagyúr
Felraktam a LUbuntu 20.04 -et, de a felhasználó bejelentkezés ablakban néha szétfagy. Ugyanez Mate -val stabil. Mi okozhatja?
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
Hogy tudom telepített 20.04 rendszert csökkentett grafikus módban indítani?
köszi! -
kiborg
aktív tag
válasz
lev258 #39629 üzenetére
https://lacyc3.eu/az-ubuntu-csalad-rendszerkovetelmenyei
Ez alapján akár elég lehet a gépem. Q9650 és 8GB Ram van benne.
Ez a lap ilyen hogy UEFI meg Security nem ismerRégi lap.
Ismerkedés a cél, meg hogy hátha jó lenne a hang,mert Win10 alatt néha recseg. HW vagy SW hiba, ki szeretném deríteni. Meg hátha a Firefox nem lenne olyan pazarló a memóriával. Szinte csak netezésre használom majd. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
válasz
zoltanz #39612 üzenetére
Megnéztem 20.04 alapú Mint-en és úgy néz ki, hiányolja ezt is: libpipewire-0.3-0, ez viszont 21.04-től van csak.
pipewire (0.3.24-3) dettó, 20.04-ben a 0.2.7-1 van ebből is.
Viszont ezek alapján úgy néz ki, hogy a Debian 11 testing-en mennie kéne a dolognak.
-
stopperos
senior tag
válasz
kiborg #39614 üzenetére
Szia, nem tudom, hogy rufus-szal mi lehet a gond, én balenaEtcher-t szokam használni usb kiírásra. Illetve most ventoy-ra kezdek áttértni (a ventoy képes pendrive-ra elég csak felmásolni az iso vagy img fájlokat, és a boot menü a rajta lévő képek alapján generálódik, nem kell külön kiírni őket).
Esetleg próbáld meg ezek közül valamelyikkel, rufus esetén lehet valami további opciót is kapcsolni kell. -
kiborg
aktív tag
Sziasztok!
Rufussal felírom pendrive-ra a 21.10-es desktop dvd-t, majd indítanám újra, felismeri a pent, kiírja, hogy GRUB és sehova tovább. Mit tegyek, hogy továbbmenjen ? -
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #39611 üzenetére
Felraktam ezekt is, de továbbra is hiány van: (sima 20.04 mivel csak a főverziókhoz van nvidia zárt bináris meghajtó, másik gépen vannak más OS-eim is persze)
libarchive csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „libarchive” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
Más sikerült imwheel -t felrakni, hogy több sort görgessen az egér (pl böngészőkben Chromium, Opera) -
válasz
zoltanz #39609 üzenetére
sudo apt install build-essential libarchive-dev qtbase5-private-dev qtbase5-dev libqt5svg5-dev libglibmm-2.4-dev libglib2.0-dev libpipewire-0.3-dev
forrásFenti parancsot lefuttattad? Mondjuk ha ilyenkor lehetne tudni, hogy a Debian testingen vagy valamilyen Ubuntu-n próbálkozol....
-
zoltanz
nagyúr
Próbáltam telepíteni, de ennél a hibánál megállt:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
jamesdsp-pipewire : Függ ettől: libarchive de az nem telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
-
growler
őstag
válasz
zoltanz #39603 üzenetére
Letöltöttem, és liveként futtatva kipróbáltam a Garuda 220101-et Cinna. felülettel
Alapértelmezetten "Server Name: PulseAudio (on PipeWire 0.3.42)"
Egy parancs: sudo pacman -S easyeffectskellett a telepítéshez.
(Jól tele is pumpáltak különböző menüpontokkal a Hang és videó menüt)
Egy újraindítás után,(lesöpört minden telepítést) jött a:
sudo pacman -S jamesdsp
Ez a pulseaudio equalizer, és a pulseeffects "szerelemgyerekének" tűnik
és PipeWire alatt működik. ... Kipróbálni/ismerkedni vele, szerintem érdemes. -
Dave™
nagyúr
válasz
lionhearted #39605 üzenetére
A felhasználó szempontjából szerintem mindegy, hogy mi az oka.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Monitor hiba topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Gumi és felni topik
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Láncfűrész topik
- Windows 11
- Nem okoz az adattárolón hibát a Windows 11 augusztusi frissítése
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Antivírus szoftverek, VPN
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 256GB 1 év garancia
- Új Dell 13 Inspiron 5310 FHD+ IPS i5-11300H 4.4Ghz 8GB 256GB Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Xiaomi Redmi Note 7 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest