Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Rap, Hip-hop 90'
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Mi történik egy netes csalás után?
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Mára elég volt az LSD-ből
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz Frawly #33675 üzenetére
A harmadik generációs intel core-i/chipset tudtommal csak 8GB-os modulokat kezel. Szóval a két slotba csak 2x8 ddr3 ram megy be. Elvileg létezik 16GB-os ddr3-as ram, arany áron és csak néhány géppel kompatibilisként. A w530-cassal keverheted, ami 4 slotos és valóban belemegy 4x8GB.
Amúgy a zram teljesen jó volt a fagyásokat leszámítva. A szokásos nyitott chrome, skype*, slack*, thunderbird, android studio és 1 szimulátor, ami kb elvan 16GB rammal swappelés nélkül (*: azok is chromium alapúak). Zrammal ezek mellett 5 szimulátor is elfutott szépen, alapbeállításokkal ~8x1GB tömörített ram-swappel, amelyek valós ram foglalása kevesebb volt összesen, mint 1GB. Tehát egy marha gyors swapként szinte észrevehetetlen lassulást okozott. Csak hát az nem jó, hogy összeakad a fájlrendszerrel...
Ha más nem, akkor annyit tudok tenni, hogy az egyik ssd-n van a rendszer és a másik ssd-n meg a swap, hogy még gyorsabb legyen, ha nem fér a ramba.
Amúgy a kollégák macbook pro-kat használnak. Beforrasztott 8 és 16GB-os rammal, még opcióként sincsen több. Csak a swapelés miatt képesek kb használni. Nameg win és osx alatt is van ram tömörítés alapból, linuxon elvileg ez a zram a megfelelője annak.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Frawly #33749 üzenetére
Ennyi erővel egyik OS-nél se particionáljon a laikus, ha nem tudja mit és miért csinál, meg nem mintha másik rendszernél egyszerűbb lenne... Amúgy meg nem szimplán a kötet dinamikus, hanem maga a lemez. Normál esetben pedig eleve alaplemezt kreál a Windows is egy másodlagos lemeznél, dinamikusként általában utólag lehet beállítani. Amit amúgy rendesen kezel a rendszer, sőt rendszerlemez is lehet dinamikus. De, ha nincsen rá célirányosan szükség, akkor helyette nyilván alaplemezt érdemes használni, az már a Linuxnál is OK lesz. Az SSD-s topikban meg az volt a gond, hogy tárolókészletként lett beállítva a másodlagos fizikai meghajtó. Viszont az se magától történt, hanem bizonyára a user nyomkodott összevissza és lehet el sem olvasta rendesen, hogy mit okéz le. Ami szimpla user error... De még így sem feltétlen akkora gond, mert utólag kikapcsolható.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Frawly #33754 üzenetére
Ennyi erővel, ha fogalmatlanul bejelöli a user a Linux telepítésénél pl. az LVM-et, akkor az megint gondot okozhat egy ilyen dual-boot megoldásnál... A Windows a telepítésénél nem szokott dinamikus lemezt kreálni, azt rendszerint utólag kell beállítani a felhasználónak, mint már említve volt. Aminél eleve tájékoztatja a rendszer a usert és többszörös megerősítést kér, szóval nem magától lesz olyan.
Ez az 1 partíción van az OS + adatok pedig megint olyan, hogy ennyi erővel pl. az Ubuntu sem csinál az alapértelmezett (automatikus) telepítésnél külön /home-ot, hanem mindent a gyökérbe (/) rak... Annál is a manuális particionálást választva lehet külön beállítani, ahogyan a Windowsnál is lehet külön adatpartíciót létrehozni már a telepítőben. Sőt, a spéci audit móddal akár már a telepítéskor áthelyezhetők pl. a felhasználói mappák. A telepített rendszernél pedig ott van az instant alaphelyzetbe állítás is, ami lényegében egy reinstall és szintén van lehetőség a személyes fájlok megtartására. Ha pedig adatbiztonságról van szó, akkor OS-től függetlenül így is, úgy is menteni kell több helyre az adatokat, mert az nem adatbiztonság, ha 1 fizikai lemezen vannak tárolva, hiába van külön partíció.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Frawly #33758 üzenetére
Szóval nem tud. Kézzel tiszta sor, hogy mindegyik képes rá, én a telepítő automata partícionálásra gondoltam. Igaz Fedora meg LVM nélküli "sima" kiosztást nem tud automatikusan.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
King Unique
titán
válasz Frawly #33756 üzenetére
Megint csak oda lyukadunk ki, hogy ennyi erővel a Windows is rákérdez és megerősítés kér egy-egy ilyen művelet előtt. Ellenben ha az együgyű user nem tudja, hogy mit csinál és ész nélkül kattintgat, leokéz ezt-azt, akkor könnyen megvan a baj Linuxnál is.... Az Ubuntu telepítője sem fog neki szájbarágósan elmagyarázni mindent a-tól z-ig, ha az automatikus telepítést választja és next-next-finish, akkor meg pláne.
Azt pedig megint nem mondanám, hogy az 1.0-s usernek egyszerűbb lenne a Windows helyett mondjuk az Ubuntu grafikus particionálója, pláne hogy azt sem fogja tudni, hogy milyen csatolási opciókat adjon meg... Ráadásul az Ubuntu grafikus telepítője még az egyszerűbbek közé sorolható, ellenben némelyik másik disztrónál már érdekesebben van megoldva és jobban oda kell figyelni. Az meg a másik, hogy ha annyira nem ért hozzá, akkor az 1.0-s user inkább ne telepítsen, ne állítson be egyik rendszernél sem semmi komolyabbat, hanem inkább kérjen meg egy hozzáértőt!
[ Szerkesztve ]
-
petya220
senior tag
válasz Frawly #33771 üzenetére
igen, biztos!
2 darab ilyen van a gépemben, mindent is támogat virtualizálás terén.
(mit csinál ez az inxi 250mb-s mérettel???? )
Disztró: ubuntu mate 18.04
Kernel: legfrissebb amit ukuu-val fel tudtam tenni.petya230@DESKTOP-KVMSU2U:~$ inxi -Fxxx
(igen, ez bash-ből van, mstsc-ről ,mivel nem vagyok gépközelben, és a windows az elsődleges boot.. )
System: Host: DESKTOP-KVMSU2U Kernel: 4.4.0-17134-Microsoft x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 5.4.0
Console: tty 1 dm: N/A Distro: Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver)
Machine: Message: No machine data: try newer kernel. Is dmidecode installed? Try -M --dmidecode.
Battery: Device-1: battery model: N/A serial: N/A charge: N/A status: Full
Error 45: Error opening file: /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq//scaling_cur_freq
Error: No such file or directory
readline() on closed filehandle $fh at /usr/bin/inxi line 3292.
Error 45: Error opening file: /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq//cpuinfo_min_freq
Error: No such file or directory
readline() on closed filehandle $fh at /usr/bin/inxi line 3292.
Use of uninitialized value $speeds{"min-freq"} in numeric gt (>) at /usr/bin/inxi line 7213.
Use of uninitialized value $speeds{"min-freq"} in numeric eq (==) at /usr/bin/inxi line 7213.
CPU: Topology: 2x Quad Core model: Intel Xeon E5520 bits: 64 type: MT MCP SMP arch: Nehalem rev: 5
L2 cache: 512 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 bogomips: 72512
Speed: 2266 MHz min/max: N/A Core speeds (MHz): 1: 2266 2: 2266 3: 2266 4: 2266 5: 2266 6: 2266
7: 2266 8: 2266 9: 2266 10: 2266 11: 2266 12: 2266 13: 2266 14: 2266 15: 2266 16: 2266
Graphics: Message: No PCI card data found.
Display: server: No display server data found. Headless machine? tty: 120x30
Message: Advanced graphics data unavailable in console. Try -G --display
Audio: Message: No PCI card data found.
Network: Message: No PCI card data found.
IF-ID-1: eth0 state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: 18:a9:05:48:0e:4e
IF-ID-2: eth1 state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: 22:15:21:6e:87:58
Drives: Message: No Disk data was found.
Sensors: Message: No sensors data was found. Is sensors configured?
Info: Processes: 4 Uptime: 3m Memory: 13.99 GiB used: 7.26 GiB (51.9%) Init: N/A v: N/A Compilers:
gcc: N/A Shell: bash v: 4.4.19 running in: tty 1 inxi: 3.0.18grep "vmx\|svm" /proc/cpuinfo -o erre a bash nem ad ki semmit se Linuxról megpróbálom majd újra!
nem ufei-s az alaplap
Hp proliant ml150 g6-ról van szóAmúgy... ez nem virtuális gép, amit bootoltatni szeretnék, ez a hdd-re van telepítve, amit naponta használok.
Este van, már belebonyolódtam..[ Szerkesztve ]
"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."
-
Core2duo6600
veterán
-
King Unique
titán
válasz Frawly #33811 üzenetére
Először is, ez már anno egy másik topikban ki lett tárgyalva és már akkor is le volt írva világosan, hogy a WTG-hez, illetve a rendszer külső meghajtóról történő futtatásához nem ez a szokatlan módszer a standard, nem ez az elsődlegesen javasolt, még ha akár működőképes is. Ezen pedig nincs mit ragozni, mert tény! Másodszor pedig kapaszkodj meg te, mert eleve úgy kezdte a fórumtárs, hogy Windowson hozta létre a beépített megoldással és nem Linuxon! Sőt a második körben is valószínűleg ott készítette el egy külső programmal. Szóval eleve nem azt kérdezte (mások sem) egy szóval sem eredetileg, hogy Linuxon hogyan kell megoldani, azt már te kezdted el ragozni és erőltetni a saját példádat alapul véve... Amire egyébként le volt írva, hogy ha máshogyan tényleg nem tudja valaki megoldani, akkor Linux alatt akár ez is opció lehet ilyen célra. Az pedig gondolom megvan talán, hogy a WTG amúgy eleve Enterprise funkció, olyan környezetbe szánták és azért sem érhető el minden egyes kiadás esetében. Legalábbis a natív eszközzel nem, de külső program használatánál már igen. Az meg a másik, hogy amúgy kell licenc arra is...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #33830 üzenetére
Én nem lehetek, mert a nagybetűsök így döntöttek. Nem a szakmai ténykedésem miatt, hanem mert nem jöttem ki a többi topikgazdával a TG topikokban.
Az nem sokakat érdekel, ha szakmai topikoknak nincs gazdája. Linuxos topikok csak.....
Ha most kérném, hogy helyezzenek vissza, kívágnának a fórumról is.😶Pedig gondoltam én is arra, hogy nagyon feküdne neked egy SSD-blog. Ha nagyon hosszú lenne, legfeljebb a lényeges 1000 mondatot kiemelnéd! 😂
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Tutu7030
veterán
-
nagyúr
válasz Frawly #33832 üzenetére
Ha megírod hol jelezzem, akkor felveszem a kapcsolatot a PH-val
Megírom és ott jelentkezel TG-nek.
Az alapkérdés azt mondanám, ne hívd ki magad ellen a sorsot. Nagyon nem csípték, aki támogatni próbált anno, a kivágásom idején.
Ez nem annak a kérdése, hogy ők kivel jönnek ki.
Pedig DE. Ők a zistenek!
Ha nem tudsz írni anyanyelveden, az nem gond, épp ebből volt az egyik utolsó vitám. Persze, nem lett igazam. Pedig félanalfabéta ne próbáljon írni közösségnek, amíg nem tanulta meg.Egyszóval aki nem bólogat, hanem visszapofázik időnként, az nem való funkcionáriusnak. Régi idők árnyai lassan halványulnak.
(#33839) Tutu7030
Ha megnézted volna az SSD-s írásomat, láttad volna, sok ellenőrző parancshoz kellett
sudo
. Épp ma dobták ki kérésemre az összes Linuxos topikból. Elavult, 14.04-re íródott. Ez van. Lesz majd jobb.****************************************************
● Ha meg akarod állapítani, működik-e a TRIM az SSD-n, akkor azt az alábbi terminal parancs kiadásával ellenőrizheted:sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
-ez ellenőrzi, hogy a TRIM támogatott-e
-egy tipikus válasz:
* Data Set Management TRIM supported (limit 1 block)-a válasz supported, tehát minden OK! A block limit értékkel nem érdemes foglalkozni, tipustól függ, hogy 1, 4, vagy 8 block
● Ubuntu alapú disztrók általában /etc/cron.weekly-ből hetente lefuttatják az fstrim parancsot, ellenőrizheted ennek a működését is:
sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
eredmény, ha benne van
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim
további ellenőrző parancsok:sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
-SATA link ellenőrzése, ebből megtudod, hogy SATA1, 2 vagy 3 átvitelt alkalmaz a Linux.sudo hdparm -Tt /dev/sda
-lemezolvasás ellenőrzésedmesg | grep -i --color ahci
-AHCI ellenőrzésesudo smartctl --all /dev/sda
-SMART adatok ellenőrzésecat /sys/block/sda/queue/scheduler
az eredmény a zárójelben lévő:
noop [deadline] cfq***********************
Egyéb lehetőségek:cat /sys/block/sda/queue/discard_max_bytes
Ha eredményként 0-át kapunk, nem működik a TRIM.
lsblk -D
Ahol a DISC-GRAN és DISC-MAX értéke 0, ott nem működik a TRIM.
példa
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ cat /sys/block/sda/queue/discard_max_bytes
2147450880ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ lsblk -D
NAME DISC-ALN DISC-GRAN DISC-MAX DISC-ZERO
sdd 0 0B 0B 0
└─sdd1 0 0B 0B 0
sdb 0 0B 0B 0
├─sdb2 0 0B 0B 0
├─sdb9 0 0B 0B 0
├─sdb7 0 0B 0B 0
├─sdb5 0 0B 0B 0
├─sdb3 0 0B 0B 0
├─sdb1 0 0B 0B 0
├─sdb8 0 0B 0B 0
└─sdb6 0 0B 0B 0
zram3 0 4K 2T 0
zram1 0 4K 2T 0
sdc 0 0B 0B 0
└─sdc1 0 0B 0B 0
sda 0 512B 2G 0
├─sda2 0 512B 2G 0
├─sda5 0 512B 2G 0
├─sda3 0 512B 2G 0
└─sda1 0 512B 2G 0
zram2 0 4K 2T 0
zram0 0 4K 2T 0[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #33851 üzenetére
Naná, hogy nem árthat, sőt! Mivel azonnali TRIM-et biztosít. fat meg csak boot partició lehet (uefi) annak meg nem jó a TRIM éppen.
Igaz utóbbi időben rá sem nézek az FSTAB-ra, de azért megsúgom, mikor utoljára Arch alapút raktam fel, abban alapból ott volt a discard. Debianban telepítés során lehetett választani. A többibe nekem kellett manuálisan.
Szóval TRIM-meltesse csak nekem azonnal a vezérlő, ne hetente jusson eszébe. Azért van az SSD, hogy használjuk és azért veszünk SSD-t HDD helyett, hogy gyorsabb legyen!
(akartam is kérdezni, hogy az UV500 és a A400 120-as mindkettő, csak az AES256 titkosítás a különbség, mert én mást nem nagyon láttam) Hirtelen kellett, így a különbségből vettem 600 ml pressure air-t!
Ja bocs, az UV500-ra 5 év garancia van, másikra 3 év.
Holnap a 8470p helyett beszerzek egy 8570p-t, abba tökéletes lesz az A400. Nem állandó napi használatú lesz.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #33855 üzenetére
Akkor nem döntöttem rosszul, ez a 3D TLC se nagyon hatott meg, no meg faragni kellett a költségeken amennyire tudtam és emlékeztem, nemrég írtad ezeket a típusokat a Flash SSD topikban. Csak valami mezei disztró lesz rajta, gondolom Mint 19 is, böngészőn belüli munkára, ha a desktop bekrepál. Mostanában sűrűn lekapcsol az Asus védelmi elektronikájs, így ez a szórakozós HP lesz a tartalék melós gép is, emiatt lett sürgős.
Köszi a megerősítést! 😉
Eddig Intel 520 és Adata SP920 volt, már jó ez a A400 is. Nem OEM.[ Szerkesztve ]
-
Nixon18
senior tag
válasz Frawly #33829 üzenetére
Szia!
Az lsusb ezt írja:
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 0d62:2106 Darfon Electronics Corp. Dell L20U Multimedia Keyboard
Bus 001 Device 003: ID 046d:c077 Logitech, Inc. M105 Optical Mouse
Bus 001 Device 005: ID 0b05:1825 ASUSTek Computer, Inc.
Bus 001 Device 002: ID 0924:42c6 Xerox
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hubEz a nyomtatódriver (v1.0-1/2012-09-25)
Ez pedig a scanneré (v1.0-1/2012-09-25) -
nagyúr
válasz Frawly #33927 üzenetére
Windows-t most hiába hozod fel példaként.🙂
Erős a gyanúm, hogy rosszul tudod ezt a támogatás dolgot Ubuntu és erre alapuló disztróknál. Nincs semmilyen kényszer az 5 éves támogatáshoz, a frissítéseket szerintem megkapja az alapverzió is, nem csak akkor, ha frissítesz alverziókra.
Vagy én tudom rosszul, de majd tisztázza valaki a helyzetet ez ügyben, remélem.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
lev258
veterán
válasz Frawly #33927 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe a magyarázó ábrákat: [link]
growler: Van olyan 16.04.5, ami csak frissítéseket tartalmaz és van olyan is, ami HWE-t is (kernel és grafikus csomag frissítéseket). Hogy én ezt hányszor írtam már le.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz Frawly #33931 üzenetére
Sorry, mobilról írtam, így se forrás, se bizonyosság.
Már közben jöttek válaszok. Ami miatt még bizonytalan voltam, az az, hogy ebben a Mint eltér az Ubuntutól, HWE például.DOS is volt, bocsi, sokat az sem igazol az Ubi frissítési/támogatási metodikájával kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #33945 üzenetére
Szerintem lev258 csak amiatt ajánlott Arch-ot, mert a Ryzen miatt a legfrissebb csomagokat használó rollinggal esélyesebb a működés. Én csak megemlítettem az elavult-nak mondott Debiant, aminek frissebbek a csomagjai a legújabb Ubuntu/Mint páros csomagjainál. Hátha így elkerüli a kolléga az archoskodást!
(#33946) Frawly
Ahogy olvasni, ez az új Gnome felület még rosszabbra sikeredett, mint a már kialakuló félben lévő Unity.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz Frawly #33946 üzenetére
Nekem úgy rémlik azért dobták, mert ki akartak vonni erőforrásokat költségcsökkentés címén, és a Unity emésztette fel az erőforrások nagy részét. Sokkal könnyebb út a minimális hozzájárulás a Gnome-hoz, így olcsóbb is. Persze sokaknak nem tetszett a Unity, ami azért vicces mert a Gnome 3 nagyon hasonló logikában és felépítésben, csak (alapból) sokkal rondább és kisebb funkcionalitású. Az a 90-95% nekem eléggé optimista becslésnek tűnik, a HUD, global menu, integrálódó fejléc stb. nem tudom mennyire megoldható Gnome alatt, arról nem is beszélve, hogy mindenhez plugin kell, míg a Unity ezeket alapból tudta. Kb. egy hete egyébként én is Gnome-ot használok újra, de csak azért, mert a Manjaro-s változat meg tudott győzni arról, hogy lehet ezt jól is, az alap Gnome annyira fapados, hogy tényleg el tudj venni az ember kedvét az egésztől.
-
Dhampir
félisten
válasz Frawly #33965 üzenetére
A Potato idején nekem még annak tűnt, főleg, hogy bétát próbálgattam, ami valamiért kellemes kernelpánikkal állt le és nem akadt senki, aki segíteni tudott volna a hiba megmagyarázásában. Persze azóta jó pár köbméter víz lefolyt a Kárpát-medence folyami mederszelvényeiben. Talán inkább Slackware, Gentoo, Frugalware a "nagyok" disztrói, és ezek mellett, felett pláne a BSD-k...
A különféle új disztrókat ritkán követem, kajtatom, nekem régóta bőven elegendő az Ubuntu, ha azzal nem tudok megoldani valamilyen problémát, akkor a többi disztróval sem tudnám, mert ezt ismerem jobbára.
Egyébként nagyjából a kései modemes Internet óta Linuxozgatok, akkor keltette fel az érdeklődésemet egy gimnázium honlapjának Linuxos ismertetője. Inkább a desktop fejlődése érdekel, a túlzott konzolos "bohóckodás" () nem a műfajom, amikor sok hűhó ment el semmiért, ámbátor akinek abból fakad a megélhetése, annak nyilván megérheti a mély-vizelés. Kedvenceim az rpm-es akkori Mandrake és a SuSe Linux voltak. Biztosan emlékszel még a Linuxvilágra, a Kiskapu Kiadóra és az Uhu Linuxra, szép idők voltak azok.Ha már szóba került a rolling, akkor ajánlom figyelmedbe a PCLinux OS-t, néha kellemes meglepetéseket is tud produkálni, habár régen változatosabb, többféle verzióban adták ki.
-
nagyúr
válasz Frawly #33994 üzenetére
Mint a kérdező esetéből is látjuk, ő is úgy véli, hogy a 64bit már UEFI-t akar.
Én nem vagyok UEFI ellenes alapból, de ha valami nem működik minden esetben, akkor hajlamos vagyok a megszokott működő módszernél maradni. Azért is írtam, hogy a 8470p-nél Mint-et akartam felrakni, bár ha jól emlékszem már a telepítés előtt komoly akadályokba ütköztem bios szinten.Most a 8570p-re nem próbáltam ráerőltetni UEFI-t, amire használom ezt és a desktopot, gyakorlatilag nincs jelentősége, hogy UEFI vagy Legacy. Újabb gépem meg nem lesz, a desktopot én legózóm, ha valami kidöglik belőle, a 8570p-t meg most vettem HA-n, home user célokra, böngészőből dolgozva hülye lettem volna venni egy új consumer notebookot 3x ennyiért.
&Dave
Azért én még mindig gyanítom, hogy nem mindenkinek 7, 8 generációs gépe van, így még ne temessük a Legacy-t sem. Tudván mennyivel jobb az UEFI!5) induláskor gyorsabban inicalizálhatja a lemezeket
Ez nagyon tetszik! Kb 2-3 éve az öreg desktop Debian 3,12 sec, az Antergos 2,7 sec alatt állította fel a rendszert, jó lenne már valami gyorsabb inicializálásra áttérni!
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Frawly #34007 üzenetére
Nem.
Az Ubuntunál és sok más disztribúciónál UEFI esetén kerül Grub bejegyzés az EFI partícióra, de maga a Grub nem oda települ, hanem a lemezre (és nem partícióra), ez a normál.
A Mint-nél találkoztunk azzal pár éve, hogy mindenképpen az EFI partícióra kellett telepíteni a teljes Grub-ot, különben nem indult el.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Frawly #34009 üzenetére
Ismétlem. Ez nem csak az Ubuntu. Nézz utána.
Számomra a Mint-es dolog volt a megdöbbentő, mert előtte sehol sem láttam ilyet. Nem is volt könnyű rájönni, miért nem indult.
Nem ismerem az EFI pontos működését, de mint írtam, kerül Grub bejegyzés az EFI partícióra, ami valószínűleg ugyanúgy az indításért felel.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
törölt tag
-
Tim82
félisten
válasz Frawly #34303 üzenetére
Maga a chipset képes lenne kezelni többet: [link], a 32 bites memóriacímzési korlát miatt viszont ennek a chipsetnek is 3,2-3,5 GB körül lenne a maximum.
Ha nem csak 2 db DDR1 RAM foglalat lenne a szóban forgó alaplapon, hanem 4, akkor 2 x 1 GB + 2 x 512 MB vagy 3 x 1 Gb + 1 x 512 MB modulos felállással egészen használható lenne. Sajnos, DDR1-ből csak REG és/vagy ECC modulok léteznek 1 GB-osnál nagyobb méretben, amiket Intel oldalon szerverekbe szánt alaplapok, AMD oldalon meg a szintén szerverekbe szánt Opteron CPU-k memóriakontrollerei tudnak csak lekezelni.
Nyilván amúgy ez akadémikus kérdés persze.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
nagyúr
válasz Frawly #34330 üzenetére
A szolgáltatói NAT-olást nagyrészt már értem, sejtettem, hogy a local NAT is hasonló lehet. No de, mitől lenne például az én routerem NAT-olt? Vagy másé, honnan tudom én ezt?
Ami majd ezt az egyszerű képet össze fogja zavarni, az az IPv6 lesz.
Én ezt nem bánom, mert akkor a rühdisznó szolgáltató nem rak át sunyiban NAT-ba, ami miatt ugyan csak kevesen szopnak, de azok nagyon.
Elfogytak az IPv4 címek, mert már egy qrva robotporszívó meg kávéfőző meg minden csak úgy jó, ha wifis. (bár lehet, hogy ezeknek nem kell külön IP, de sok eszköznek meg kell.
-
nagyúr
válasz Frawly #34370 üzenetére
Míg LXDE felületet használó disztró volt, addig ajánlott volt gyenge gépre, de mióta áttértek LXQt felületre
Szerencsére a 18.10-től használják az LXQT-t, ami amúgy sem ajánlott senkinek tesztelőkön kívül, a 18.04 még használható gyenge gépeken az LXDE felület miatt.
-
törölt tag
válasz Frawly #34383 üzenetére
A 64 bites fent van, így nagy eséllyel elindul. Eddig (három éve telepítettem) sosem írt ki ilyet, csak most, hogy átraktam a régi gépbe az SSD-t. Nincs /boot és csak két kernel van fent, mint egy rendes, tudatos Linux használónál.
(#34384) ubyegon2
Persze, simán elindult, egy hete erről gépezek. Persze ez „csak” egy EVO 250-es. Lassú, mint a tetű, de ez van.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Video konvertálás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás