Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Formaster
addikt
Az lm-sensors nálam nem talál semmilyen szenzort Ubuntu 20.04.5/5.4.0-152 alatt. Egy Asus lapban megy egy Ryzen 5700G procival. Hol lehet a probléma?
-
Formaster
addikt
Üdv, valamikor nemrégiben sikerült visszaállítanom egy ubuntu 18.04 -en az elveszett hozzáférést. A kérdésem az, hogy ezt valamilyen módon meg lehet akadályozni? Tehát, ha lerakok valahol egy szervert, akkor ahhoz onnantól kezdve senki ne tudjon hozzáférni? Lvm szintű titkosítás nélkül.
-
Formaster
addikt
Üdv, egy gyors kérdés. Ha létrehozok az ubuntu szerveremen egy openvpn szerver oldalt, az mennyire befolyásolja a hálózati interfész terhelhetőségét?
-
Formaster
addikt
válasz
stopperos
üzenetére
Értem, szerintem kipróbálom a ZFS-t is, ha már megnéztem az EXT4 vs XFS-t és egyiktől sem voltam elájulva.
Az adatok jellegét illetően mp4 fájlokról van szó, egy workstationt szolgálnának ki editinghez, tipikusan 4-5-6gigás fájlok, de egyszerre többel dolgozva. Egy timeline-ban akár 8-10 fájl is bent lehet egyszerre és még kérdéses, hogy mi meg a háttérben, fel-le másolás a lemezekről.
Milyen tömörítés ill. egyéb beállítások lennének ajánlottak? Illetve azt olvastam, hogy erőforrást tekintve kb TB-onként kell számolni 1GB rammal, illetve a CPU terhelésről fogalmam sincs. Jó lenne alacsonyan tartani a rendszer igényeit, mert más is futna még ezen az eszközön.
-
Formaster
addikt
Értem
El is engedtem ezt a titkosítás dolgot, először is a távoli újraindítás elég nehézkes lenne, kulcsszerver stb...Most felment az XFS lvm nélkül és tesztelgetem hdparm direct-ben. A cache nélküli írás 420MB körül mozog, a lemez végén pedig 318-ra megy le. Nem tudom mennyire jók ezek az értékek, lehet-e esetleg állítani valamit a raid-en, hogy kipréseljem a maximumot. Néztem egy YT videót, ahol a srác 4 lemezes raid10 ZFS-el 900MB körül hozott neki, igaz kisebb lemezekkel
-
Formaster
addikt
Lenne még egy kérdés, mielőtt újrahúzom az egészet. Az LVM (LUKS) titkosítás befolyásolja a mountolás után a lemez sebességeket?
-
Formaster
addikt
Igen, cache volt
Nagyobb 40-50G fájloknál már elég ingadozó. Olyan 3-4-500MB körül mözog. Írásnál még radikálisabb, vagy hogy beesik 200-ra több másodpercig, aztán megint felmegy 4-500-ra.Szerintem megnézem az XFS-t, elvileg az kezeli a legjobban a 4-5G körüli fájlokat és annak a legjobb az I/O teljesítménye.
-
Formaster
addikt
válasz
stopperos
üzenetére
Még fel sem fogom teljesen amit látok ... Kész lett a RAID10, még EXT4-ben indítottam és a 6GB-os fájlt a RAID5-el ellentétben nem 250MB, hanem 2400MB/s-al írja a kötetre és 2200MB/s olvassa. Ezt nem egészen értem, mert a gyári specifikációja a lemezeknek 250MB/s, valamint elvileg az írás kellene kevesebb legyen.
A kérdés, hogy innentől fogva van értelme XFS-re menni? A későbbiek folyamán nyerhetek vele valamit? Mondjuk ha egyszerre több ilyen 5-6GB-os fájl lenne írva olvasva, abban elvileg jobb az XFS?
A ZFS nekem kissé komplikáltnak tűnik és sok erőforrást kér, ha sok az adat is
-
Formaster
addikt
válasz
inf3rno
üzenetére
Az XFS-ről tudunk valamit? Ha jól értem ezt az anyagot, akkor kiosztási csoportok vannak kb 5GB méretben, amit pont a fájlméreteimet jellemzi. Ezt vajon nekem kell konfigurálni?
-
Formaster
addikt
Olvasgattam a témában, próbálom átgondolni mielőtt elkezdem belakni lemezeket.
Őszintén szólva még az XFS is elég kecsegtető, igaz nincs block checksum, de a legjobb a teljesítmény, főleg nagy méretű fájlok esetében, amire nekem kellene.
Biztonsági mentés természetesen lesz, illetve a rendszer egy külön nvme-n fut. Hiba esetén ezt úgy képzeljem el, hogy adott fájlokat érint, vagy a teljes fájlrendszer úszik és mindent vissza kell állítani? (vagy is-is előfordulhat)
-
Formaster
addikt
válasz
inf3rno
üzenetére
Zsákutcába kerültem. Ryzen-en építem a rendszert és mivel 1 pcie slot van, ami kell a hálózati kártyának, így egy 5700G apura esett a választás. Nem igazán kell grafikus felület mert szerver fut rajta, de a tapasztalatom az, hogy a legtöbb comsumer lap nem bootol vga nélkül.
Elvileg a lap támogatja a non buffered ECC-t, a Ryzen viszont hivatalosan csak a Pro APU-kkal. Vagyis az 5700G kiesik. A legtöbben azt írják, hogy a non-APU modellek gond nélkül viszik az ECC-t, de ha mondjuk 5700x-re cserélem, akkor meg nem lesz vga-m, 99% hogy nem bootol a bios.
Úgy néz ki, hogy akkor marad a BTRFS vagy a ZFS és bízok a checksumban, marad az 5700G és a non-ECC memória

-
Formaster
addikt
-
Formaster
addikt
válasz
Cucuska2
üzenetére
Nem volt időm kitesztelni, de enterprise lemez révén gondolom megközelítőleg tudhatja.

sonar: itt van egy kalk.
-
Formaster
addikt
-
Formaster
addikt
Csináltam egy 3 lemezes softRAID5 tömböt. A neten fellelhető kalkulátorokkal úgy számoltam, hogy 3 lemez esetén kb 50%, de akár 2x olvasási sebesség is elérhető. Legnagyobb meglepetésemre még a lemez specifikus értékeket is csak alulról karcolja (nagy fájllal tesztelve)
Végig vittem ezt a tutort a sebesség növelésére. Van más, amit érdemes lehet?
Alternatívaként megfontolandó venni még egy lemezt és inkább RAID10-ben gondolkodni?

-
Formaster
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Köszi, ez most mondjuk meglepett:
bash: /var/log/auth.log: Engedély megtagadva
-
Formaster
addikt
Üdv, az alábbi aggasztó dolgot látom bejelentkezéskor ssh-n.
IP address for tun0: 149.202.206.xx
Az ip cím egy francia tartományra utal, a tun0 pedig úgy tudom, hogy VPN kapcsolatra. Azonban VPN semmilyen formában nem lett alkalmazva a szerveren. Hogyan tudom kideríteni, hogy ezt mi generálhatja? A feladatok között sem találok erre utalót.
-
Formaster
addikt
Ha felcsatlakoztatok egy pl. 6.-ik USB eszközt, akkor azt újraindítást nélkül hogyan tudom felismertetni parancssorral? Tehát a ttyusb 6 lenne az új eszköz, de nem akarom újraindítani a szervert.
-
Formaster
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
A gond az, hogy nem korlátozhatom a teljes portot, csak a specifikus login.php fájlt, mert kívülről elérhető kell maradjon a port. Azonban a login.php esetében már nem gond, ha azt a fájlt csak belső lanról tudom elérni, mert van a hálózattal vpn-em.
-
Formaster
addikt
Sziasztok! Nem tudom mennyire illik ide, remélem nem gond, ha mégsem.
Adott egy webes bejelentkezési felület linux szerver alatt, ami egy adott portra válaszol. Hogyan tudom ezt elrejteni a kintről érkező lekérdezések elől? Nem szeretnék ddost kapni pl. Az sem lenne gond, ha csak belső hálóról érném el, viszont a portot nem zárhatom le teljesen, mert akkor senki nem éri el a szervert kívülről. Tehát csak az adott php-t nem akarom, hogy kintről elérjék. Van erre valami iptable, vagy Nginx alatt kellene megcsinálni? A kérdés a hogyan.
-
-
Formaster
addikt
válasz
bhonti
üzenetére
Router oldalon volt hibás a konfiguráció. Viszont még nem tudtam pontot tenni az i-re, kellene egy kis help, mert nem találok sehol erre vonatkozót.
Egy hálózati szakember segítségével rájöttünk, hogy nálam a forgalom elosztás csak hash Layer 3-4-en fog működni, viszont ő ubuntu-ban nem tud segíteni.
Mit kellene beírjak az interfaces fájlba, hogy szerver oldalon a Layer 3-4-et használja?
-
Formaster
addikt
válasz
bhonti
üzenetére
Sikerült életre kelteni a linket. DHCP-t egyenlőre nem kapott, gondolom azért mert az /etc/network/interfaces -ben még nincs felvéve. De nem is baj, mert ezt a négy (3) csatolót szeretném 802.3ad-be kötni.
A kérdésem, hogy jelenleg így néz ki az interface-s fájl.
# The primary network interface
auto eth1
iface eth1 inet dhcpEbbe csak simán írjam be a bondhoz szükséges sorokat, vagy legyen secondary network interface sorban? Egyenlőre nem lesz elsődleges, csak ha már minden ki van tesztelve.
auto p1p1iface p1p1 inet manualbond-master bond0auto p1p2iface p1p2 inet manualbond-master bond0iface p1p3 inet manualbond-master bond0auto bond0iface bond0 inet static# For jumbo frames, change mtu to 9000mtu 1500address 192.xxx.x.xnetmask 255.255.255.0network 192.xxx.x.xbroadcast 192.xxx.x.xxgateway 192.xxx.x.xbond-miimon 100bond-downdelay 200bond-updelay 200bond-mode 4bond-slaves none -
Formaster
addikt
válasz
bhonti
üzenetére
Nem, az csak az alaplapi. A kártyán 4 port van, ezeket p1p1, p1p2, p1p3, p1p4-ként kellene látnia. ifconfig sem listáz mást, csak az eth1-et.

A leírásban ezt találtam még. Ha jól értem az e1000e nem támogatja ezt a típust, csak az e1000. Jól értelmezem? Akkor driver kell?
-
Formaster
addikt
Segítenétek plz? Beraktam gépbe egy Intel hálózati kártyát, ezt fel is ismerte automatikusan.
lspci | grep -i ethlátja típus szerint. A program amivel használnám szintén látja a csatolót. Csatlakoztatom, de nem jelenik meg a routeren és a kártyán se világít semmilyen visszajelző led.Drivert még nem telepítettem, ez mindenképp szükséges? Mert az alaplapinál nem kellett. Ha igen, akkor két pakkot is találtam az Intel oldalán, egyszer a Drivert és a külön egy Preboot csomagot. Ha mindenképp kell telepíteni drivert, akkor kell a Preboot is?
Hálás köszönetem! -
Formaster
addikt
Kérnék egy kis eligazítás bonding téren. Ha Mode 0 RR-ben csinálom, akkor router oldalon valóban nem szükséges bondolnom az ethernet portokat?
-
Formaster
addikt
megoldva
-
Formaster
addikt
Sziasztok,
Ismét elakadtam, most SoftRaid témában. Adott 3db HDD + egy SSD, az SSD-re menne a rendszer, a HDD-k pedig RAID5-be.
18.04LTS alatt próbálom telepítéskor konfigurálni a RAID-et, már több tutort is átbújtam, de akárhogy konfigolom a telepítés a végén meghiúsul. A képfájl jó, RAID nélkül felmegy.
A partíciós tábla amivel legutóbb próbálkoztam:
-
Formaster
addikt
Arra van lehetőség Ubuntu szerver alatt, hogy egy kikapcsolás nélkül mountoljak egy merevlemezt? Vagyis a rendszer fut, rádugok egy HDD-t és mountolom/hozzáfűzöm egy LVM vagy RAID kötetként?
-
Formaster
addikt
Üdv Urak ismét! Bondinggal kapcsolatban jó, ha itt zavarok? Megoldható az, hogy a egy 4x1gb-es Dell kártyát 1 csatolónak lásson az ubuntu? Lenne itt valaki aki tuduna nekem segíteni összehozni?
-
Formaster
addikt
Srácok, az iftop-ot lefuttatva gyanús IP-kről származó kapcsolatokat találtam. Hogyan tudom csekkolni, hogy pontosan milyen adatot vételeznek ezek a címek, vagy milyen folyamathoz tartoznak?

-
Formaster
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Elképzelhető, hogy a program nem normális, vagyis több memóriát kell rakjak alá. A kérdés viszont az lenne, hogy elképzelhető az, hogy soft reset sem üríti ki? Vagy én használok rossz parancsot?
Mert, ha ez a tényállás, akkor viszont nagyobb gondot látok ubuntu téren mintsem, hogy egy memória éhes alkalmazás felzabálja a ramot idővel.

-
Formaster
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Ezt hogy érted? Adott egy program ami fut a rendszeren, adatbázisokat, ügyfelek kezel, viszonylag memória igényes, de megtévesztett a beépitett remdszer figyelője, ezért nem gyanakodtam kevés memóriára.
Szóval, ha 2-3 nap alatt elér egy szintet, akkor sem zabálhatja fel a memóriát, ha kevés neki? Teljes egészében nem fogy el, megáll olyan 95-98% körül, gondolom onnantól már a lapozót használja, amo viszomt lényegesen lassabb.
-
Formaster
addikt
a dmesg kicsit hosszú lett, viszont top-ot nem is néztem mert a program kijelzi az erőforrás használtatot, de a memóriánál szerintem belefoglaja a swap filet is, mert top alatt látom, hogy a fizikális memória gyakorlatilag teljes mértékben elfogy pár nap után.
Amit nem értek, hogy ehhez miért kell power off, miért nem ürül ki egy command line "shutdown -r" -től?

-
Formaster
addikt
Gyanítom hogy igen, mert pl ssh-n nagyon lassú lesz az elérés, aztán már szinte annyira belassul mint, ha valami comodore-t akarnék elérni. Másik hálókátyát még nem raktam fel, de idegesít, hogy mi az, amit csak power off-al tudok kinullázni.
Proci/ram terhelés nincsen, kb 30%-on van minden.
naplófájlokat még nem néztem, azt se tudom, hogy érem el, még amatőr vagyok. -
Formaster
addikt
Üdv Urak ismét! Van olyan dolog a kernelben, ami soft reset esetén nem indul újra? Mert van egy megfejthetetlen anomáliám a szerveremen.
Röviden: 2-3 napig fut minden probléma nélkül, aztán előbukkannak kisebb bugok, először jelentéktelenek, majd a network túlterhetlődik közel 100%-ra, holott 30-40%-nál több input nem kap, mégis felszökik 95-100%-ra.
Az érdekesség most jön, command line-ból tolok egy resetet, a hiba nem hárul el, folytatja tovább. Kap egy power offot, majd ON és ismét 2-3 napig fut probléma mentesen. Órára pontosan nem mértem le, de kb mindig 3 napig tart a csoda, abszolút nem random, tehát nem 1 nap, fél nap, hanem mindig közel 3 nap múlva kezdi újra.
Ami nagyon érdekelne, hogy mi okozhat olyan, hogy csak a power off-ra javul meg? HW szinten keressem a hibát, vagy húzzam újra az egészet?

-
Formaster
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Cat6-osat vettem, de már rendben fut gigabiten. Lesz még egy másik projekt, abban kérném majd a segítségeteket, vettem egy Intel PRO/1000VT Quad Port kártyát, majd levadászom a driverét és meg kellene csináljak hozzá egy bondingot, de ilyet még az életben nem próbáltam

-
Formaster
addikt
Csináltam ma egy hosszú LAN kábelt és láss csodát, ismét csak 100Mbit megy át rajta. Kb 10x kötöttem már újra mindkét végét, de nem változik semmi. Minden újra csatizásnál áramtalanítom a gépet, de az lshw -C network továbbra is ezt dobja. Már kezd kételyem lenni, hogy ennyire béna lennék, nem először kábelezek.

description: Ethernet interface
product: RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
physical id: 0
bus info: pci@0000:05:00.0
logical name: enp5s0
version: 03
serial: e0:cb:4e:34:e5:aa
size: 100Mbit/s
capacity: 1Gbit/s
width: 64 bits
clock: 33MHzValami ötlet esetleg? Megtört volna a kábel? Elég ciki mert kb 20 méterről van szó és a szakadásjelző nem jelez hibát.

-
Formaster
addikt
Urak, mit rontok el? WinSCP-vel csatlakozok távolról a szerverhez és szeretnék SFTP-n feltölteni egy fájlt, látom is a mappa szerkezetet, de Hozzáférés megtagadva, Hibakód:3. Miként orvosolhatom?
-
Formaster
addikt
Köszi srácok, azon kívül a swap.img egyedül ami nagyobb méretű 4gb.
Egy mikrotik routert nézegeteg RB4011iGS ez elvileg még a WAN-t is tudja Bonging-olni, bár az nem szükséges.
Ez jó tutor bondingra? -
Formaster
addikt
sonar, lev258 köszi, igen nem gondoltam át, hogy a routeren is csak gigabites portok vannak. A kérdés az, hogy ha ez kevés és veszek egy dual gigabites kártyát, akkor mindkét csatoló külön ip-t kap, vagy össze tudom vonni a kettőt 1 csatolónak?
Másik kérdés, most látom, hogy alig van szabad hely a lemezen
holott alig van rajta valami. Rákerestem a /proc/kcore file a legnagyobb, hatalmas 100gb körüli mérettel. Mi ez és miért ekkora? Törölni nem merem, azt sem értem mit szolgál és miért hízik. 
-
Formaster
addikt
Kinéztem ezt a 10gbps kártyát, vajon mennyire egyszerű ubuntun illeszteni?
-
Formaster
addikt
Nekem ez már a második ilyen. Az első gyenge minőségű, de gyái volt, ez meg saját készítés. Annyi volt a bibi, hogy falba húzódó vastag kábelt szereztem, ami alig ment bele a dugóba, gondolom ott túlzottan megnyomta a leszorító. Ma hozok új kábelt, remélem nem mégis lan kártya viccelődés lesz.
-
Formaster
addikt
Az mitől lehet, hogy egy gigabites integrált hálókártya csak 100Mbites módban megy? Ubuntu 18.04 szerver.

-
Formaster
addikt
Ismét a dhcp kiosztással szenvedek. Átraktam a merevlemezt egy másik gépbe, megint elszállt a network interface, de már nem emlékszem legutóbb mikét oldottam meg. 18.04LTS verzióban nem lehetne ezt valahogy automatikus felismerésre konfigolni? Hülyét kapok ettől

-
Formaster
addikt
Esetleg segítene valaki, hogy hogyan kell felkonfigurálni egy smartmouse típusú kártyaolvasót parancssorból?

-
Formaster
addikt
Sonja, lev258 köszi és azt hogy értem ha a cpu 245%-on van terhelve? Akkor 2.5x gyengébb a procim mint kellene?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Formaster
addikt
18.04LTS-en le tudok hívni parancssorból valamilyen system monitort? CPU/RAM terhelés érdekelne, előny lenne, ha nem kéne felrakni semmit.

-
Formaster
addikt
Megint belefutottam abba, hogy a dhcp leállt, csak most 18.04 alatt és egy teljesen másik configon. A vicc, hogy nem telepítettem/állítottam semmit, hanem csak rendszer telepítés után beraktam egy pci-e kártyát, aminek a driverét akartam ssh-n telepíteni, de nem érem el.
18.04 alatt hogyan tudom újra konfigurálni a beállításokat?

-
Formaster
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Megtettem, etcher sem vitt előrébb
Ilyet még nem láttam, hogy nem tudok USB-ről bootolni.(#35183) sonar Sima legacy bios, a vicc hogy anno majdnem ugyanez a lapom volt és sosem volt ilyen gondom, a bios-át is ismerem, 8 évig püföltem ilyet. Kinulláztam azért, mert nem az enyém volt, hátha valami elkerülte a figyelmem, de semmi, nincs boot device
Ilyet még nem pipáltam -
Formaster
addikt
Van valami ötletetek, hogy miért nem lát egy 1156-os lap ubuntu server telepítőt? Úgy érzem már mindent megpróbáltam, rufusból lementem egész 2.2-ig, az MBR UEFI és BIOS, kernellel lementem egész 14.04-ig, de semmi. A bios látja a drive-ot, az USB a 1. boot device, de semmi. Próbáltam telepített ssd-ről is indítani a rendszert, de akkor meg _ _ _ csak gondolkodik, nem csinált semmit.

szerk: secure boot-ot vagy bármi arra utalót nem találtam, ami csak win-t engedne bootolni.
-
Formaster
addikt
Tudtok valami jó editort akár win akár ubuntu alatt, amivel normálisan lehet binary filet szerkeszteni?
-
Formaster
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Igazad van, duplán
a útvonalban elütöttem valamit és valóban kezdő vagyok. Ismerkedek a dolgokkal, de szeretnék szerver verzióval dolgozni.Szóval kitöröltem az utolsó bekezdés, reset és ismét loopback. Ami érdekes, hogy lshw -C network paranccsal most már a network-ot alap esetben disabled-nek mutatja, de a logikai név továbbra is eth1.Nem kellett kitörölni, csak át kellett írni az utolsó bekezdésben mindent eht1-re.

-
Formaster
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Mielőtt megcsinálom a dhcp konfigot csak loopback él, utána így néz ki
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 70:85:c2:4c:13:ee
inet addr:192.168.0.34 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::7285:c2ff:fe4c:13ee/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:61 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:62 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:8906 (8.9 KB) TX bytes:8739 (8.7 KB)
Interrupt:16 Memory:df200000-df220000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1
RX bytes:1184 (1.1 KB) TX bytes:1184 (1.1 KB)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 9c:da:3e:01:ed:07
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) -
Formaster
addikt
válasz
lev258
üzenetére
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcpNem tudom merre tovább akkor. Legfrissebb 18.04LTS

-
Formaster
addikt
Lenne mégegy gondom, átraktam a merevlemezt másik konfigba, de minden indítás után újra kell konfigurálni a dchp-t a kövi parancsal.
sudo dhclient -r; sudo dhclientHogyan tudnám mentetni vele, hogy ne kelljen reset után ezzel szórakozni?

-
Formaster
addikt
Kérnék egy kis helpet
A bekeretezett rész mire utal? Frissen rakott 18.04 LTS, memóriát jelez? 16Gb van benne, alatta írja is, hogy csak 1% használt, de akkor ez milyen 3.86GB és annak az 53%-a?
szerk: meghajtó pedig 120GB lenneszerk +
valamit elrontottam a patícionálásnál? Elvileg a teljes 120 gigát partícionáltam -
Formaster
addikt
válasz
lev258
üzenetére
én is G-vel próbáltam, de a -G megy. Megszenvedtem vele, első körben nem talált database-t, újrahúztam, most már megy. Viszont csatornát itt sem tudok keresni, azon a gombon átugrik, mintha nem lenne aktív. Még próbálkozok, hátha valami beállítás nem jó, de már mindent átfutottam. Még a transzpondereket sem látom, azt legalább tvheadend alatt elértem. Nem egyszerű

szerk: legalább a tunert látja ez is
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kuponkunyeráló
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Formula-1
- Battlefield 6
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude E7470. Olcsó üzleti kategóriás laptop! Új akkumulátor!
- Bomba ár! HP 250 G9 - i5-1235U I 8GB I 128GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- ÚJ ELEKTROMOS ROLLER Black friday Hardverapró.húúú!!! 2/3 ár alatt a és e-bike dobozban, 1 év gar.:
- 0% THM 4 havi részlet beszámítás! 5060Ti/5070/5070Ti/5080/5090 videokártyák készletről KAMATMENTESEN
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

El is engedtem ezt a titkosítás dolgot, először is a távoli újraindítás elég nehézkes lenne, kulcsszerver stb...
Nagyobb 40-50G fájloknál már elég ingadozó. Olyan 3-4-500MB körül mözog. Írásnál még radikálisabb, vagy hogy beesik 200-ra több másodpercig, aztán megint felmegy 4-500-ra.

holott alig van rajta valami. Rákerestem a /proc/kcore file a legnagyobb, hatalmas 100gb körüli mérettel. Mi ez és miért ekkora? Törölni nem merem, azt sem értem mit szolgál és miért hízik.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ilyet még nem láttam, hogy nem tudok USB-ről bootolni.
a útvonalban elütöttem valamit és valóban kezdő vagyok. Ismerkedek a dolgokkal, de szeretnék szerver verzióval dolgozni.