- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Hirdetés
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
A Python terén a 2-es és 3-as változatok nem kompatibilisek. Épp ezért sokáig halogatták a teljes váltást. Ami éppen a 20.04-esben történik meg. Így aztán ne lepődj meg, ha lesz vele némi fejfájás (meg mindazzal, ami használni akarja).
Elvileg a csomagok között még telepíthető marad. -
Sziasztok!
Több netről szedett .deb progi hiányolja a sima (verzió megjelölés nélküli) pythont a 20.04-ből.
Ez vajon változni fog a végleges kiadásra, vagy manuálisan kell megmondani neki, hogy python 2/3 néven keresse?Kössz!
-
Amúgy végül az Ubuntu Budgie mellett döntöttem Elementary helyett, mert a Ubuntus srácok megbolondították a Budgie dekstopot két Pantheon Desktop alkatrésszel: plank dock progi és a Pantheon ikonos főmenüjével.
Pont ez a főmenü tetszik a családnak annyira, hogy a Pnatheont választották.
Szóval az Ubuntu Budgie ezt megoldotta Pantheon nélkül.(#36992) cigam: Köszi!
Eddig csak két progit raktam fel snap-ből, a kitkrakent és a leafpad-ot.
Utóbbi minimál kis cucc, az előbbi meg valóban egy fokkal komótosabb, mint pl. Fedorán natívan, de ez legyen a legnagyobb bajom. Nem lassabb így sem, mint pl. Win10-en. -
lev258
veterán
Biztos vannak teljesítménytesztek. Mint írtam, indirekt módon befolyásolja, vagyis nem konkrétan azt kell nézni, hogy a böngésző hogy muzsikál, hanem a további, szintén a snap (vagy épp flatpak) csomagból betöltött dolgokkal együtt (az egészet). Itt van egy minimális teszt.
-
lev258
veterán
Azért ez így nem igaz.
Egyrészt mindkettő hatással van a boot időre, másrészt indirekt módon valószínűleg a RAM és CPU felhasználásra is. Meg persze a mellékelt függőségek miatt a merevlemezen is nagyobb helyet foglalnak (beolvasni is többet kell). Persze egy modern gépen ezek jó esetben alig érzékelhetőek. -
törölt tag
A Google Duo és a Hangouts működhetne valahogy 19.10 alatt?
-
válasz
lev258 #36987 üzenetére
Köszi!
Végül felment a 20.04 developer verzió.
Egy számomra fura dolgora lettem figyelmes:Selecting previously unselected package chromium-browser.
(Reading database ... 154105 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../chromium-browser_80.0.3987.87-0ubuntu1_amd64.deb ...
=> Installing the chromium snap
==> Checking connectivity with the snap store
==> Installing the chromium snap
Warning: /snap/bin was not found in your $PATH. If you've not restarted your
session since you installed snapd, try doing that. Please see
https://forum.snapcraft.io/t/9469 for more details.
chromium 80.0.3987.162 from Canonical✓ installed
=> Snap installation complete
Unpacking chromium-browser (80.0.3987.87-0ubuntu1) ...
Setting up chromium-browser (80.0.3987.87-0ubuntu1) ...
Mi ez a snap dolog?
Lemaradtam valamiről?
-
-
válasz
Frawly #36983 üzenetére
Értem, köszi szépen.
Igazából a kérdésem lényege, hogy az Elementary tartalmaz-e olyan módosításokat, ami miatt esetleg rosszabb lenne, mint egy Ubuntu. Pl. instabilabb bizonyos patch-ek miatt, stb.
Mert ha nincs, akkor nálam is egyértelmű a választás.Nem ugyanarra a gépre menne ez az OS, mint amin dolgozom.
A Fedora és az Arch az otthoni desktop gépen van munkára és általános dolgokra.
Ez meg egy családi közös laptop lesz, aminél fontos nekem, hogy minimális befektetés kelljen az üzemeltetéshez, és a családnak meg bejött a Pantheon.Ennek a gépnek csak az üzembentartója leszek, használni félévente egyszer fogom, amikor valamiért nem otthon dolgozom, és kell valami gép (otthon desktop gépem van csak).
-
Frawly
veterán
Ha Pantheon, akkor Elementary. Ez minden DE-re igaz, hogy azzal a disztróval érdemes használni, amelynek a fejlesztői fejlesztik. Így pl. Cinnamont Minttel érdemes használni, KDE-t Neon-nal (vagy Kubuntu), Budgie-t Solus-szal, stb.. Persze, mennek ezek más disztrón is, csak ott lehet nem a legteljesebb élményt nyújtják, lehetnek hiányzó témák, tálcaalkalmazások, hiányzó pluginek, stb..
Egyébként nem értem a distrohoppolásod mostanában. Te már megtanultad az Archot feltelepíteni, használni, onnan nincs értelme váltani, hacsak nem egy systemd-mentes rendszerre, vagy minimalistább disztróra (de azokon meg a DE-nek nincs sok értelme). Így hiába írtam fent, amit írtam, ezt átlagosabb userekre értettem. A helyedben nyugodtan feltenném szűz Arch telepítésre a Pantheont, és nem ezen rágódnék, hogy jajj béta, frissül-e véglegesre, meg LTS-esssss. Ez azoknak fontos, akik nem tudnak maguknak rolling disztrót supportálni, mert kezdők és nincs meg hozzá a vénájuk vagy technikai tudásuk.
-
Még egy kérdés:
Ubuntu + Pantheon a jobb, vagy Elementary OS?
Régóta csak debian/fedora/Arch vonalon vagyok gyakorlottabb, az ubuntu félékkel rég volt dolgom, ezért a láma kérdések.
-
Sziasztok!
Szeretnék 20.04-es Xubuntu-t használni, amikor megjelenik.
De mivel a laptopom már a héten megjön, arra gondoltam, hogy a 2.-án megjelenő beta-t felteszem.
A kérdés, hogy ez teljesen simán frissülni fog a véglegesre, mintha szűzen tettem volna fel, vagy érdemes lesz újratelepíteni majd?Kössz!
-
törölt tag
Bocs a nem ide való kérdésért, de négy napja beregeltem az ubuntu.hu oldalára és még nem kaptam visszaigazoló mailt. Nem tudjátok ez normális, vagy én rontottam el valamit?
-
Frawly
veterán
válasz
Snowy_owl #36975 üzenetére
Akár még utána is kihúzza, nem nagyon látom, hogy miért ne tudnád Win10-zel hajtani, kicsit lomhább lesz, de nem lesz használhatatlan sebességű. Akár még egy C2Q proci meg pár generációval ezelőtti olcsó GPU belemehet (ha van olyan megkötés, akkor akár low profile), akkor aztán Linuxon sem lesz probléma. Az újabb GPU-nak az az előnye is megvan, hogy újabb codeceket, meg magasabb felbontásokat is tud dekódolni.
-
Snowy_owl
őstag
válasz
Frawly #36974 üzenetére
Igazad van, feladtam, nincs már igazán kedve hekkelgetni semmit sem. Ha megy megy, ha nem akkor olyanhoz nyúlok ami biztosan működik. Annyit megtettem, hogy végigpróbálgattam a három drivert, a két zártat, meg az az utolsó nyíltat, ettől többet most nem volt kedve. Még kihúzza ez a gép Windows 7-el egy két évig, amíg még frissítik a böngészőt, aztán meg vagy megy a hulladékfeldolgozóba, vagy újrapróbálkozom a linuxal.
-
Frawly
veterán
válasz
Snowy_owl #36973 üzenetére
Nem oldódott ott meg semmi, feladtad. Az a baj, hogy a linuxos böngészők csak nyílt drivereknél támogatják a hardveres dekódolást, VA-API protokollon át, és ehhez is hekkelés kell, meg Wayland. De a nyílt driver meg nem olyan jó NV GPU-khoz, mivel ilyen játékok, ilyesmi, szarabbul fut vele, meg az energiagazdálkodás sem olyan jó.
A zárt NV driver csak VDPAU gyorsítást támogat, ezt meg a linuxos böngészők nem támogatják. Ez sajnos a böngészőfejlesztő cégek ’cisége, nem az van, hogy a Linux nem támogatná, meg ne lehetne rajta technikailag megoldani. Persze, hogy meg lehet, csak lusták hozzá. Már erre, hogy nyílt driver + VAAPI-val menjen a hardveres dekódolás, arra is sokat kellett várni.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36967 üzenetére
Ez ilyen. Ki-ci ki-na-i is ezt használja pont ki, sokan nem értenek hozzá, csak meglátják a hirdetést, és ellenállhatatlan lesz a meseszép 2 terás tárterület o-co-é, és meg akarják venni, akkor is, ha nincs szükségük 2 terára, meg nem terveztek eredetileg ekkorát venni. A legtöbb ember, ha nem ért hozzá, észre sem veszi, mert nem másol rá annyit, vagy mert nincs ennyi pendrive-ra szánt adata, vagy a lassú pen miatt nem motiváltak, hogy ennyit másoljanak rá. Ha meg nagy sokára mégis másolnak rá ennyit, azt hiszik, hogy elromlott csak, kidobják, és vesznek másikat. Nem jönnek a linuxos topikba, hogy terminálban f3-mal bűvöljenek. Ha meg kiderül a turpiszság, akkor a kínai azzal fog védekezni, hogy az az ár, amit fizettél érte, az egy 32 gigásért is korrekt, így is van 32 gigád, nem kapod vissza a vételárat, mert a pénzedért arányosan kielégítő szolgáltatást kaptál, ami ér annyit, legfeljebb a fake accountját törlik, amit kinyit másnap más néven, és nyomatja tovább a bizniszt. Ja, ’ciség. Ráadásul most is van egy csomó ilyen filléres 1-2 terás pendrive minden online oldalon, eBay, Amazon, nem is értem ezt miért nem szűrik jobban. Természetesen mind kamu, az összeset törölni kéne már automatán, nem kell nyomozgatni, hogy melyik valódi, melyik nem, ennyiért mind az.
-
teleahocipöm
senior tag
Most elindítottam a HPLIP -t, semmit nem csináltam másként, mint a múltkor, beírtam a nyomtató ip címét és rögtön megtalálta, látom a tintaszintet is, meg mindent amit korábban csak usb-re kötve látott. Nem is értem a dolgot, hogy eddig miért nem működött, csak szivatott egy egerem bánja ... Köszi szépen a segítséget.
-
törölt tag
válasz
Frawly #36965 üzenetére
+(#36962) ubyegon2
Az f3 saját oldalán jó részletes a leírás, annak alapján csináltam. Így van egy 32 GB-s.
Közismert, annak, aki vagy vett már, vagy IT-val foglalkozik vagy egyszerűen csak utána néz. Asszony egyik sem. Lehet, valami ismerőstől kapta az ötletet és eszébe sem jutott megnézni, mert nem saját igény okán keresett 2 TB-st, így nem futott bele a keresők több tízezer forinttól kezdődő találataiba. Ez van. -
Cyrin
addikt
válasz
teleahocipöm #36964 üzenetére
Az pedig full támogatott a hplip dokumentációja szerint, mennie kellene minden mókolás nélkül.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36961 üzenetére
Ja, ahogy uby is írta, ez egy 32 gigás pendrive. Kidobni ettől nem kell, csak úgy particionáljátok, hogy a partíció vége azon a szektoron legyen, amit a progi is kiírt. Így 32 gigás pendrive-nak továbbra is tudjátok használni, így végül is 10 EUR alatt nem volt anyagi bukó. Máskor meg inkább az asszony kérje ki háttértár vásárlása előtt valaki hozzáértőbb véleményét. Nem is kell linuxos topikokig eljönni, ezt még egy gamer vindóz pistis fórumon is megmondta volna neki azonnal, hogy ilyen fillérekért a 2 terás pendrive tuti kamu, nem kell hozzá szakinak lenni, ennek a pendrive nagyobbnak hirdeti magát trükknek már szakálla van, olyan régi és olyan közismert.
-
válasz
#40553216 #36961 üzenetére
Nem lepett meg az eredmény.
De legalább a kimenetben lévő parancs helyrehozza a dolgot és normál méretet fog jelezni ezután.
f3fix --last-sec=61612575 /dev/sdb
Itt is ezt írják:
How to recover a corrupted flash memory using F3 tools under Linux
Ha viszont a zasszonykád nem vesz ilyen nagyszerű pendrive-ot, talán sose tudjuk meg, hogy már nem csak Windowson lehet fake-teleníteni a hamis pendrive.ot!
Azért említsd meg neki, hogy minél kevesebb számítástechnikai eszközt vegyen a jövőben, különben itt a topikban nagyon kiokosodunk!
-
törölt tag
No, eredmény.
sudo f3probe --destructive --time-ops /dev/sdb
[sudo] tom jelszava:
F3 probe 7.0
Copyright (C) 2010 Digirati Internet LTDA.
This is free software; see the source for copying conditions.
WARNING: Probing normally takes from a few seconds to 15 minutes, but
it can take longer. Please be patient.
Bad news: The device `/dev/sdb' is a counterfeit of type limbo
You can "fix" this device using the following command:
f3fix --last-sec=61612575 /dev/sdb
Device geometry:
*Usable* size: 29.38 GB (61612576 blocks)
Announced size: 1.91 TB (4096000000 blocks)
Module: 2.00 TB (2^41 Bytes)
Approximate cache size: 15.00 MB (30720 blocks), need-reset=no
Physical block size: 512.00 Byte (2^9 Bytes)
Probe time: 30'15"
Operation: total time / count = avg time
Read: 2.16s / 65813 = 32us
Write: 30'13" / 432588 = 4.1ms
Reset: 308.1ms / 2 = 154.0ms -
Cyrin
addikt
válasz
teleahocipöm #36958 üzenetére
típus?
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Van wifis HP nyomtatóm és hiába töltöttem le a HPLIP -et egyszerűen wifin nem látja a nyomtatót, USB-vel semmi gond. Most Peppermint 10 van a gépen, előtte talán a 7-es volt, azon működött valahogy és ott még látták egymás vezeték nélkül.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36948 üzenetére
Ja, ezen teljesen felesleges rágódni, 5 EUR-ért 2 terás pendrive 9999%, hogy kamu. Az igazi 2 terás pendrive, ami valóban nem fake, az 300 EUR felett kezdődik.
Inkább vegyetek egy olcsó 120-250 gigás SATA3 SSD-t és kössétek UASP képes USB3-SATA3 adapterrel a gépre, az kellően nagy, kellően gyors, nem kamu, és megússzátok 18 ezerből vagy alatta. Írásterheletőségre és sebességre leköröz bármilyen pendrive-ot.
-
válasz
#40553216 #36950 üzenetére
Eddig én is azt ismertem régről, amit sonar kolléga blogolt, de megpróbálhatod a Linuxos f3-et is,
How to Check Real USB Capacity in Linux Terminal
Itt is leírják a használatát.
Tárolóból is fel tudod telepíteni.
Majd írd le, mit sikerült kiderítened!
# fake pendrive linux
-
lypen99
aktív tag
Ubi 18.04.4 vagy 19.10?
Tartalom fogyasztás, net és "office" alapok és pdfek olvasása.Melyik miben jobb?
Olvastam igen a 18.04 az LTS-s (Long-term Support), csak van e valami előnye azon kívül vagy mehet a frissebb? -
válasz
#40553216 #36948 üzenetére
Húúú anyám, fémházas 2TB pendrive 5,43 euroért. Naív vételezésnek mondanám ezt.
USB 3.0, de ennyi a sebessége:
Az adatolvasási sebesség 5-15 MB / s, az adatírási sebesség 3-10 MB / s
Ez 2 terás eszköznél maga a halál, nem sebesség.
Ez egy 32GB-os pendrive, 5 éves 8eft volt PH-s eladótól, nézd a sebességet:
Már csak egy ilyen kell és megoldódik a gond:
(ja és nem a zasszonyhoz)
-
válasz
#40553216 #36945 üzenetére
A zasszony vette neten.
Értem. Mivel kizárt, hogy vett volna ilyen méretben használható 2 terás pent a zasszony, mert az iszonyúan sokba kerül, így egyetlen program van, amit lefuttathatsz, az meg a
sudo apt samukalapacs && sudo apt üss
Amúgy a zemberek 99%-ának fogalma sincs, milyen pendrive-ot szabad megvenni, ha sokat is akar rá másolni és nem egy hétig akarja ezt csinálni. Viszont a gyors pendrive-ok nagyon drágák, nem éri meg ilyeneket venni! Venni kell egy olcsóbb SSD-t meg külső 2,5" házat és kész.
Azt a félmilás pendrivet találtam példaként, biztosan van olcsóbb is, de 10 eft alatt nem nagyon.
Ha nem ilyet vett a zasszony, akkor hiába kinlódsz napokig, egy hét múlva vagy már másolás után újra bedugva majd azt látod, hogy adat nuku. Persze ez nem biztos, csak olyan 97%.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36945 üzenetére
De pont ez a trükkje, hogy a pendrive a mókolt frimware miatt nagyobbnak hirdeti magát, mint valójában, és amikor elkezdesz rá túl sokat másolni, akkor felülíródik ciklikusan, vagy eldobja az adatokat. Amíg keveseket másolsz rá, pár száz MB vagy pár GB, addig hibátlannak tűnik, ez a csel benne. Csak ahogy átléped a tényleges fizikai kapacitását, onnantól kezd el hibákat dobni. De ezt csak akkor tudod meg, ha kellően sokat írsz rá, igaz általában ez már későn szokott kiderülni, ki-ci ki-na-i is pont ezért röhög a markába, jól átvert, mire rájössz, addigra ő már hetedhét határon túl jár a pénzeddel. Mondom, kéne tudni, hogy pontosan milyen pendrive, gyártó, modell. Esetleg valami firmware-kiolvasó progival ránézni.
-
törölt tag
válasz
Cucuska2 #36938 üzenetére
+ (#36939) ubyegon2
A zasszony vette neten.
Mostanra úgy néz ki, túlhaladott. Az fsck.fat órákig ment, eredmény nélkül, így leállítottam. Formáztam FAT32-re, elkezdtem mappánként, de legfeljebb pár száz MB-onként másolni, eddig úgy néz ki, hibátlan.
Fél millát biztos nem adott ki érte, vagy ha igen, akkor az nem a saját pénze volt (de nem is az enyém). -
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #36931 üzenetére
Az lesz, amit írnak. Ha Kínából vett pendrive, akkor nagy valószínűséggel fake. Ezek jó nagy pendrive-nak látszanak az eszközkezelőben, akár 2 terásnak is, de valójában egy 16-64 gigás pen, amiben a trükkös ki-ci ki-na-i oc-có-é átütötte a firmware-t, és emiatt 1-2 terásnak látszik, de ahogy elkezdesz írni rá nagyobb mennyiségeket, hibába futsz, meg nem olvasható vissza.
Pont ez a trükk, ha csak kevés gigát írsz rá, akkor jónak tűnnek ezek a pendrive-ok (aki nem ért hozzá, sokáig észre se veszi), de ahogy többet írsz rá, mint a fizikai valós mérete, akkor elkezd furcsa dolgokat művelni, felejteni, stb..
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Ide is bedobnám a kérdésemet, több szem többet lát alapon. Előre is köszönöm a segítséget! -
sonar
addikt
@Timi82- kösz, ezeket még nem ismertem.
-
törölt tag
Köszi. Így próbáltam elsőre, de ott problémázott a fájlkezelő, nem csak a pendrive-val, hanem a külsőleg felcsatolt merevlemezzel is, így hagytam. Aztán jelentős idő elteltével (az utolsó fájl másolása után legalább egy órával később) gondoltam, ránézek a lemezkezelővel, ott a hdd-t le tudtam csatolni, azután a fájlkezelőben a pendrive-ot is.
A dosfsck egy jó ideje ezt mutatja:
sudo dosfsck -a -v /dev/sdb
fsck.fat 4.1 (2017-01-24)
Checking we can access the last sector of the filesystem
0x41: Dirty bit is set. Fs was not properly unmounted and some data may be corrupt.
Automatically removing dirty bit.
Boot sector contents:
System ID "MSDOS5.0"
Media byte 0xf8 (hard disk)
512 bytes per logical sector
65536 bytes per cluster
34 reserved sectors
First FAT starts at byte 17408 (sector 34)
2 FATs, 32 bit entries
8191488 bytes per FAT (= 15999 sectors)
Root directory start at cluster 2 (arbitrary size)
Data area starts at byte 16400384 (sector 32032)
2047749 data clusters (134201278464 bytes)
63 sectors/track, 255 heads
0 hidden sectors
262144000 sectors total
/101_0613
Contains a free cluster (770582). Assuming EOF.
Reclaiming unconnected clusters.A nyolc prociszálból egyet mindig 100%-on pörget 40 perce. Kilőjem?
-
törölt tag
válasz
#20749568 #36932 üzenetére
De vannak olyan képek, amiknek van bélyegképe és azokat meg is nyitja. Ha egy bélyegkép nélkülit akarok megnyitni a Ristretto-val, akkor nem nyitja meg, de amikor be akarom zárni, akkor „biztos, hogy be akarom?” kérdés jön. Vagyis jött, mert most semmi nem jelenik meg.
Közben megy a dosfsck. Majd megláttyuk. -
törölt tag
válasz
#20749568 #36930 üzenetére
Zsírúj, ráadásul kettőre is próbáltam: egy 128 GB-s és egy 2 TB-s. Ettől persze még lehet. Miképp kell(ene) ezt megtenni? Fájlrendszert? Valami mást?
Lecsatolni engedte, de most I/o hibát írt ki, a pendrive-ot pedig üresnek mutatja. Lehet, hogy még mindig írt rá, holott az iotop már réges-rég nem mutatott semmi aktivitást? -
törölt tag
Sziasztok! Napok óta szenvedek 51 GB-nyi fotó, videó pendrive-ra másolásával. Asszony akarja pendrive-ra rakni ezeket a gépéről. Egyéb problémák miatt (a fájlkezelőknél volt mappa és annak tartalma, amit nem akart másolni) terminálból cp-vel másoltam mindent. Megcsinálta, de pendrive-ról a legtöbb képet nem tudom megnyitni, terminálból indítva az eog-mal „Not a JPEG file: starts with 0x00 0x00” hibaüzenettel nyílik az eog. Amit nem tudok megnyitni, ahhoz bélyegképet sem tud csinálni. Mi lehet a baja? A HDD-ről minden fájl megnyílik rendesen.
-
-
Cyrin
addikt
válasz
#20749568 #36922 üzenetére
nem egészen, csak nem netezésre kell használni.
az én fiam kb ilyen netbook-on nézte a meséket. letöltöttem, rámásoltam, erre tökéletes volt.nemrég vertem szét egy ilyen inspiron 1018 netbook-ot, hogy kiszedjem belőle az egyetlen valamit is érő alkatrészt a HDD-t, xbox bővítéshez tökéletes.
de addig is használható volt chrunchbang++ futott rajta... -
Teagol
aktív tag
válasz
Cucuska2 #36920 üzenetére
Köszönöm a hozzászólásokat, majd próbálom intézni, csak állandóan rajtam lóg a gyerek.
Próbáltam a lubuntu 18.04-et is.
Tök mindegy, arra kell, hogy életet leheljek a régi gépbe, mert a 2,8 éves fiam nagyon nézegeti apa laptopját
Ha valamin a youtube/nándimese (játékautók elmegy, már rendben vagyok, frissítés egyelőre nem annyira szempont. -
Cucuska2
addikt
Én vadul használom a Lubuntut egyik gépemen, de nagyon utálom, viszont a nyögvenyelős és nehézkes telepítés miatt nem szívesen piszkálom.
Sok helyen nagyon fapados a rendszer, nekem az egyik legmegrázóbb élményem az volt vele, hogy elütöttem a wifi jelszót, és nem lehetett módosítani a rendszerrel csomagolt grafikus eszközzel, hanem vagy ki kellett törölni a konfig fájlt, vagy feltenni egy nagyobb funkcionalitású wifi managert.
-
-
growler
őstag
válasz
lev258 #36914 üzenetére
Eddig úgy tudtam hogy a Lubuntu LTS lóg ki a sorból a 3 éves támogatásával
de tényleg, a Mate is ilyen !
" ne ess pánikba! 2021 áprilisáig a rendszer továbbra is olyan biztonságos lesz, mint az Ubuntu bázis, de kérjük, ne feledje, hogy egyes csomagjai és alkalmazásai már nem kapnak frissítéseket." [link] -
törölt tag
válasz
lev258 #36910 üzenetére
Jó én ezt megértem. Mi van olyankor ha a 3év után az alap repóból jön valami dependencia vagy biztonsági path. Ami mondjuk érinti az LXDE-t, azt nem kéne hozzáreszelni és teríteni?
Elhiszem, hogy egy kis közösség csinálja, de ha nincs kapacitás a teljes LTS időszak direkt supportálására, akkor miért engedik tovább élni?
Nem használnám biztos, ha a kérdező helyében lennék. -
Teagol
aktív tag
Sziasztok!
Van itthon egy Dell Inspiron 1018 mini, gondoltam használhatóvá teszem a gyereknek, Lubuntu 16.04-et tettem rá.
Telepítés után ez az üzenet fogad:
[kép]
Mi a teendő, hogy betöltsön a rendszer? -
samujózsi
senior tag
válasz
huliganboy #36900 üzenetére
A problémád nem teljesen tiszta számomra.
A gépeden fut az mqtt szerver?
Az üzenetek alatt a TCP csomagokat érted?
Ha igen és igen, én ránéznék wireshark vagy tcpdump segítségével, hogy a 1883-as TCP portra honnan érkeznek csomagok.
Ha lokális címről jönnek, akkor az audit segítségével tudod logolni a socket kommunikációt is, azzal ki lehet szedni.
Ha távoli gépről jön, akkor azon kellene az audit, ha megoldható.Mindez csak akkor, ha jól értem a probkémádat.
Szerk: úgy tűnik jól... Nem láttam a későbbi kommented. -
sonar
addikt
válasz
huliganboy #36902 üzenetére
Ahogy néztem tud loggolni, állítsd be ha még nincsen.Abból ki kell derülni, hogy honnan mi jön. A másik nehezebb/bonyolultabb út a wireshark-kal való monitorozás. (célszerű minél jobban specifikálni egy capture filter-t, hogy kevesebb adatot kelljen majd turkálni)
-
sonar
addikt
válasz
huliganboy #36900 üzenetére
Szerintem fut a mosquitto. Ellenőrizd le:
sudo systemctl status mosquitto
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- Elektromos autók - motorok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Építő/felújító topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
- Dell 5050 i5 7500 8Gb RAM 128Gb SSD
- Lian Li HydroShift LCD 360R/TL AIO vízhűtés eladó!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest