- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
v.attis
őstag
válasz
King Unique #37698 üzenetére
#37692 hszemben egy újabb screenshotot találsz, azon 3db elsődleges van!
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #37697 üzenetére
Ja, bocs, helyesbítek, az elsődleges partíció már nem opció, mivel a mellékelt screenshot alapján már van 4 db. Vagyis ha a D után létrehozott unallocated területre akarod telepíteni az Ubuntut, akkor csak a logikai partíció lehet opció 1 kiterjesztetten belül. Sőt, így már az sem, mivel ahhoz a 4. partíciónak eleve kiterjesztettnek kellene lenni és azon belül lehetne létrehozni több logikait...
-
King Unique
titán
válasz
v.attis #37695 üzenetére
Ha van online mentés is, akkor oké, de azért nem árthat +1 offline sem, ha van annyi szabad hely a külső merevlemezen, lásd a téma topikjában javasoltakat.
Igen, hardvertől, szoftverkörnyezettől függően estlegesen lehetnek meglepetések, meg ugye a laptopok megint külön kategória, nem árt ha van megfelelő driveres támogatás az adott Windowshoz, stb. Amúgy használok én is több verziót, több gépen, beleértve laptopokon is és megfelelően működik a W10, szerencsére nincsenek ilyen gondjaim.
Nem kell újratelepíti állandóan a 0-ról, ezt nem tudom mégis honnan veszik egyesek, amikor egyrészt ott van az előző válaszban említett rendszermentés lehetősége, amivel 1:1-ben lementhető és szükség esetén 1:1-ben visszaállítható az OS. + A rendszer-visszaálllítás, in-place javító upgrade lehetősége fájlok, alkalmazások megtartásával, stb.
Jó, az Ubuntu telepítéséhez kaptál instrukciókat, mehet akár a megmaradt 1 db elsődleges partícióra is, vagy ha többet akarsz, akkor kiterjesztett és logikai partíciók. Ha Windows alól írod ki az Ubuntu telepítőjét pendrive-ra, akkor a Rufus esetében a DD képfájl módot javasolt használni, de akár még a sima fájlkezelős fájlmásolás is működhet. -
v.attis
őstag
válasz
King Unique #37693 üzenetére
Természetesen van még a legfontosabb adatokról google drive mentés is, autoszinkronnal, ez kb 12 GB.
Igazából kb 1 hónapja laktam be újra a rendszert, mert szinte minden frissítés okoz meglepetéseket, eltűnik a Bluetooth, nem csatlakozik automatikusan a wifire... Egyre gázabb. Pedig nem hekkelt, hivatalos!
Irtózom mostmár a windows újra belakásától, inkább tanulok egy új dolgot (ubuntu) hátha hosszú távon nyerek vele. -
Frawly
veterán
válasz
v.attis #37691 üzenetére
A Linuxot a Rufus nevű programmal írd ki, az normálisan kiírja. Lehetőleg valami normális sebességű pendrive-ra, ne olyanra, amit valahol ajándékba kaptál és 500 kbájt/sec-kel vánszorog.
Az teljesen jó, ha a 4. partíció ott van a Linuxnak. Annak elég egyetlen partíció, lehet a boot, home egy partíción, és az Ubuntu telepítőjébe jó ideje már a swap partíció sem kötelező, a swap fájl a default helyette.
A 9 éves laptop nem olyan régi. Az első Core i3 egyébként 10 éve jött ki, szóval nem ez a döntő. 6 GB RAM, meg 480 GB SSD elégségesnek tűnik, gondolom a proci sem annyira ergya, igaz azt nem írtad konkrétan micsoda.
-
King Unique
titán
válasz
v.attis #37691 üzenetére
Ha egy tetű lassú pendrive-ra telepíted az Ubuntut standard módon (nem kell ehhez LiLi), akkor persze hogy lassú lesz a működés.
Az olyanon max. a live rendszer fut gördülékenyen. Az igazán gyors pendrive-ok ilyen értékeket tudnak, a pendrive-szerű külső SSD-k (példa) és a standard külső SSD-k (példa) pedig még gyorsabbak nemcsak szekvenciálisan, hanem a random, illetve 4K írás-olvasás esetén is, ahol a standard pendrive-ok megint gyatrák (példa).
Egyébként a Windowsnál a lemezkezelőben a D meghajtónál kötet zsugorítása és kész, elég a nem lefoglalt (unallocated) területet leválasztani a Linux, illetve az Ubuntu számára, amit majd a telepítésnél particionál és formáz annak a telepítője. Valamint MBR-lemezen az igaz, hogy max. 4 db elsődleges partíció lehet, de a másik felállás max. 3 db elsődleges és 1 kiterjesztetten belül több logikai partíció, ahol a Linux telepíthető az utóbbira is (példa).
"D-ről dolgozom, tehát nagyon nagyon fontos, hogy épségben maradjon!"
Akkor a zsugorítás és telepítés előtt szépen mentést készítesz az adatokról a külső HDD-re. Ami amúgy sem árt, sőt ha jelenleg csak 1 példányban vannak tárolva a D meghajtón, akkor az adatbiztonság szempontjából olyan, mintha nem is léteznének.
+ Előtte akár a Windowsról, a jelenlegi partíciókról is lehet komplett mentést készíteni pl. a külső HDD-re és akkor pláne nincs miért aggódni, ha esetleg valami balul sülne el a particionálásnál, telepítésnél. -
v.attis
őstag
válasz
growler #37686 üzenetére
Nos, ez a pendrive telepítés nem sokat ér, baromi lassú. Mivel nagyon rég tervezem, hogy mélyebben bele merülök az Ubuntu világába (régebben is tettem erre próbákat, de az egész család használta a gépet és nekik nem tetszett...) ezért felraknám élesben a Win10 mellé.
A környezet:
- egy 9 éves Intel-es laptopom van, tehát nem i3 és társai világa, hanem még azt megelőző.
- 480GB SSD
- 6GB ram
- integrált Intel vga, de ez jó is, sosem játszom.
Szóval jelenleg 4 partíció van, ebből 3 a windows-é és van egy sajátom, amin dolgozom, adatot tárolok, élek...
Ha jól tudom MBR tábla csak 4-et támogat, mi történik, ha itt lecsípek a D-ből 50 gigát és létre horom a linux további 3 partícióját?
Hangsúlyozom, a D-ről dolgozom, tehát nagyon nagyon fontos, hogy épségben maradjon!
Van külső vinyóm, tudok biztonsági mentést csinálni, de ha megmakkan az egész, akkor vagy 2 nap mire helyre hozom és az nagyon nem jönne jól. -
Frawly
veterán
válasz
szoke12 #37687 üzenetére
Nekem ez öregedő noti hardverhibájának tűnik. Ugyanis ha egy disztró 3. nekifutásra indul az gyanús. Ha driver, szoftverprobléma lenne, akkor 3-ból 3-szor sem menne. Ez az egyszer megy, egyszer nem tipikusan gyengélkedő hardverre utal. Első körben a 16.04-gyel próbálnám meg újra, ha azzal megy, akkor mondjuk egy Manjaro-val első körben, vagy valamivel, ami nem Ubuntu-alapú.
-
válasz
szoke12 #37687 üzenetére
Nézd meg a Terminálba írt sudo dmesg paranccsal a kernel naplót. Lehet benne olyan bejegyzés ami segít kideríteni mi nem tetszik neki. Ha nem találsz egy rövid ráutaló üzeneteket, ne ide másold be az egészet, hanem egy szöveg megosztóra pl. [link]
A kifagy azt jelenti hogy onnan csak a Reset gomb segít, vagy egy idő után (20-30 mp) megint működik tovább. Mennyi memória van benne, milyen háttértárral? Induláskor válaszd a memóriatesztet, és fusson legalább egy éjszakán át (a 24-48 óra lenne az ideális, de még az sem mindig perdöntő)
-
I02S3F
addikt
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Kerestem már választ magyar és külföldi oldalakon is a problémámra, de nem találtam megoldást. Remélem, Ti tudtak segíteni
Van egy pár éves Dell E6410-es gépem. Amíg Ubuntu 16.04-et használtam rajta, addig nem volt semmi gond. Pár hónapja gondoltam felteszek egy újabbat. Bízva abban, hogy esetleg az újabbak jobban használják az erőforrásokat (pl a 16.04-en az nvidia driver ha fent volt, akkor néha nem ment a webkamera, meg néha meg-meg fagyott a kép - de anélkül gyönyörűen futott minden)
Először frissítettem a 18.04-re. Kezdte azzal, hogy random megfagyott (nvidia nélkül is). Utána frissítettem tovább talán 19.10-re (akkor az volt a legfrissebb). Viszont ekkorra már egyéb dolgok is jöttek mellé. Kezdtük azzal, hogy elsőre nem indult el a gép, hanem néhány mp után leállt, utána elindult.
A következő szint már az volt, hogy másodikra a bejelentkezésnél kifagyott. Mindemelett pedig nem lehetett altatni a gépet, mert utána már nem ébredt fel.
Utána feltettem a 20.04-et, semmi nem változott, azzal is 3. nekifutásra indult csak el.Találkozott valaki ilyesmivel? Mi okozza?
Most egy Xubuntu 18.04 van fent, kipróváltam azt is, eg közben volt fent egy ubuntu Mate, de mindegyikkel ugyanaz. Már gondoltam az ssd-re is, vagy a ram-ra, de a diagnostic nem ír hibát. Folyamatosan próbálgattam nvidia driverrel meg anélkül is, de ugyanaz...
-
growler
őstag
-
-
growler
őstag
válasz
v.attis #37675 üzenetére
Erről a Lili-vel kiírt telepítő pen.-ről tudsz telepíteni egy másik eszközre.
Ez lehet egy megfelelő nagyságú és sebességű másik pen. is.
De a pen.-ek alapvetően nem ilyen igénybevételre lettek tervezve.
Telepített rendszert futtatva rajtuk csökken az élettartamuk.
Szerintem jobban jársz egy USB3-as mobil HDD-vel. -
lev258
veterán
válasz
v.attis #37675 üzenetére
A kulcsszó a persistent Live. Hogy mit rontottál el, azt így senki nem mondja meg neked. Ha nem sikerül kitalálni, van még program bőven, amivel próbálkozhatsz.
A Live módban megnézted, hogy megmaradnak-e a beállítások, új fájlok?
Egyébként ha úgyis telepíteni akarod a pendrive-ra, csináld rendesen. Mert a perzisztens mód nem egészen ugyanaz, csak imitálja. -
v.attis
őstag
Sziasztok!
Lili segítségével akartam készíteni egy Kubuntu pendriveot amin simán fut a rendszer, mintha telepítve lenne, de indításkor mégis feldobja, hogy Live módban akarom használni, vagy telepíteni akarom. Tehát csak egy telepítő pendriveom lett, nem egy feltelepült rendszer. Nem ez volt a célom, mit csináltam rosszul? -
válasz
Frawly #37672 üzenetére
Az A10 le tudja játszani.
Igazad lehet, mert úgy rémlik anno FHD-nél nagyobb felbontást is simán vitt. 2160 volt talán, de 4K is rémlik. Tényleg megnézem holnap. Mondjuk az A10 még egész erős a régi APU-k között, gondolom.
Minden nagyobb lejátszó tud már feliratot megjeleníteni, stream alatt is, ki-be kapcsolhatóan.
Persze, de valami online feltöltőoldalra raktam be és aki nézte máshol, valamiért nem jelent meg neki a felirat. Egy ilyen sorozat volt, más esetekben nem volt ilyen gond Én meg nem néztem még akkor soha ilyen stream módszerrel felrakott filmeket, szóval egyszerűbb volt ez a megoldás. Meg igazából érdekelt, hogyan, mekkora méretben konvertálgat a ffmpeg. Ha már belekezdtem, legalább valami érdekeljen a dologban.
Amúgy az ilyen fenti kínlódások sarkalltak arra, hogy qrva gyorsan vegyek egy NAS-t.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37671 üzenetére
Az A10 le tudja játszani. Az A4-A6 szerintem nem, az A8 ki tudja. De tényleg az is lehet, hogy én tévedek desktop fronton, mert sokáig laptopot használtam, és a mobilprocik kb. 2× gyengébbek, eleve a fele annyi teljesítménykeret miatt, amiből még a nem épp a legjobb hűtés is levehet.
Stream kedvéért sem kell feliratot égetni. Ha valakinek felirat kell, nézi normális natív lejátszóval, veszi azzal a streamet. Minden nagyobb lejátszó tud már feliratot megjeleníteni, stream alatt is, ki-be kapcsolhatóan. A ráégetett feliratnak az a baja, hogy zavaró, nem leszedhető, és rosszul skálázódik a felbontással. Értem, hogy sok embernek fontos a felirat, de ne égessék rá. Egyszerűen gányolás.
-
válasz
Frawly #37670 üzenetére
Ezt a 4K kicsit furcsállottam, hogy régi hw-ek is csak úgy lejátsszák, de majd megpróbálom a desktopon az A10 5800K-t beüzemelni, ha hazamegyek, hogy az mit szól hozzá.
Feliratégetés az szerencsére egy-két alkalom volt, nem nekem kellett, de valahogy gyorsan meg kellett oldani, hogy felrakjak egy filmet stream-be és más ötletem nem volt. Arra viszont jó volt, hogy elkonvertálgattam az ffmpeg-gel kicsit.
Egyébként rühelltem régen is az égetett feliratot.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37665 üzenetére
Igen, 4K-ról volt szó, de aztán én hoztam fel, hogy nálam az FHD desktop is köhögött. Igaz csak külső monitoron, de akkor eGPU-val is. Nem is azért írtam, hogy az FHD-t is ragozzuk, hanem itt valaki ugyanilyen korú hardvertől a 4K-t akarta elvárni.
Feliratot meg nem kellett égetned, maradjunk annyiban. Sőt, ha megtudom, hogy ilyet gányolsz, ráégetett felirat, neked annyi. Az ilyen feliratégetőknek meg moziba kamerázóknak, meg állóban filmezőknek már régen is mondtam, hogy meg ne lássam, mert ezért ütök. Gyorsan. Elsőként. De akkor nagyon nagyot.
-
válasz
Frawly #37662 üzenetére
12 giga RAM-os csodáján inkább marad a Cinnamonba integrált GUI megoldásnál, mert az neki mennyivel kényelmesebb. Igen, kényelmesebbnek tűnhet, addig, amíg csak egy-két fájlt kell így feldolgozni,
Te agylágyulásban szenvedsz?
Meg is magyaráztad, miért kényelmesebb, ha csak pár fájlnál kell megcsinálni valamit. Anno srt-t kellett égetnem pár filmre, pár órát beleöltem, mire sikerült cli-sen. Ha lett volna GUI-s módszer, pár kattintással megcsinálom azon. Mi ezen a nehezen felfogható? Ki az a marha, aki ilyen esetben is szenved órákat, amikor a gépe bírja a pár kattintásos módszert is?
(#37666) cappa72
Jajjjjj
(#37667) Dave™
Értem, akkor sorry, én követtem amúgy, de mégis a 4K maradt meg bennem. Többnyire próbálom Frawly komát követni, most nem nagyon sikerült.
FHD-vel nekem sem szokott gond lenni egyik öreg gépemen sem.
-
Egy ideje csak pislogok itt, lehet jobb lenne konkrét felbontásokat írnotok, mert most FHD lejátszásról jönnek a hsz-ek, de eddig 4K-ról volt szó. Azért van közöttük némi különbség.
-
growler
őstag
válasz
Frawly #37662 üzenetére
Háát, nem tudom ... Tavaly nyáron lett felújítva a PC-m. Akkor került
bele az i5-8600. Előtte, (2010-től) egy i3-530-as volt benne az IGP-vel.
i3-530 -> [link]
i5-2520M -> [link]
Az 530-as benchmarkja lényegesen gyengébb mint a 2520M-é.
Ennek ellenére a legkisebb anomália nélkül lejátszotta a FHD-s tartalmakat.
HDMI kapcsolat / LCD TV viszonylatában. -
Frawly
veterán
válasz
growler #37660 üzenetére
De vigyázz, az, hogy a HDMI meg DP portod hányas, meg mit támogat, mekkora felbontás, mekkora framerate-en, az elvi korlát. A gyakorlatban limitál a GPU és a CPU ereje is, mivel gyenge hardvernél hiába tudná a csati kitolni a 4K@60Hz-et, ha beesik a framerate, mert gyenge mögötte a hardver. A CPU is számít, hiába a GPU tolja ki a képet, amikor desktopon kell progik ablakát meg ikonokat meg fene tudja miket renderelni, abban a proci is részt vesz, meg játékoknál is vannak feladatai a procinak, ami miatt a gyenge proci limitálhat.
Az én i5-2520M-es mobilprocimban lévő Intel HD3000 IGP már 1080p-n is köhögött, mikor külső monitorra van kötve, igaz ez valami régebbi verziós DP port, de akkor is. Már a desktopon is. Még akkor is köhögött, amikor már eGPU (AMD RX570 4GB) volt a laptopra kötve, modern verziós HDMI csatival, mert a CPU gyengesége továbbra is kijött.
Mert 4K-ra már kell a hardvererő, akkor is, ha a GPU hardveres gyorsít. Eleve a 4K már ott kezdődik, hogy a kijelző sem valami olcsó hozzá, akinek arra van pénze, az lehetőleg ne a GPU-n spóroljon. Ha mondjuk úton van, és laptoppal kell beérnie, és a kis fogyasztás miatt megpróbálja IGP-vel kihúzni, akkor meg érje be addig 1080p-vel, azért az sem kaka felbontás még. Aki meg 4K-t akar, az mindenképp prémium igény ma még, főleg média PC-nél meg laptopnál.
(#37661) cappa72: ezt én is használom, ajánlani tudom mindenkinek. Persze a legtöbb átlag user ettől idegenkedik, ha ezt megmutatod pl. ubyegonnal, a hitéből kitér, meg el fogja mondani, hogy az ő 12 giga RAM-os csodáján inkább marad a Cinnamonba integrált GUI megoldásnál, mert az neki mennyivel kényelmesebb. Igen, kényelmesebbnek tűnhet, addig, amíg csak egy-két fájlt kell így feldolgozni, de ahogy egész diszkográfiákat konvertál tömegesen az ember, és scriptekben automatizálja a dolgokat, ott jön ki, hogy az a split mennyivel hatékonyabb. Meg ennek az snhtools csomagnak függősége is alig, nem tölt be mindenféle Gtk-s szutykot.
-
Na megint egy kis parancsoros jóság...
Történt pedig vala, hogy az egybe megkreált flac-et fel akartam bontani cue infó alapján.
Már megint qrvaeccerű':shntool split -f *.cue -o flac -t '%n - %p - %t' *.flac
Hát kb. ennyi. -
growler
őstag
Jelenleg HDMI-n. De megvan a lehetőségem a DP használatára is.
User manual:
"A HDMI port támogatja a HDCP 2.2, valamint a Dolby TrueHD és a DTS HD Master programokat
Hangformátumok. Támogatja akár 192KHz / 16bit 8 csatornás LPCM hangot is
Kimenet. Ezzel a porttal csatlakoztathatja a HDMI-vel támogatott monitort. A maximálisan támogatott
a felbontás 4096x2160 @ 30 Hz, de a tényleges támogatott felbontások a monitortól függenek""A DisplayPort kiváló minőségű digitális képalkotást és hangot nyújt, támogatva a kétirányú hangátvitelt.
A DisplayPort támogatja a DPCP és a HDCP tartalomvédő mechanizmusokat is. Használhatja ezt a portot
csatlakoztassa a DisplayPort által támogatott monitort. Megjegyzés: A DisplayPort technológia maximálisan képes támogatni
4096x2304 @ 60 Hz felbontás, de a tényleges támogatott felbontások a használt monitortól függenek." -
Frawly
veterán
válasz
growler #37655 üzenetére
Talán egy UHD 630, Vega 3-8, meg normálisabb, újabb kiadású i5, i7, Ryzen talán viszi a 4K-t, a határon van az erejük. De azt kell érteni, hogy a 4K még rétegigény, IGP-től nem reális elvárni. Akinek tényleg 4K-ra van igénye, az vegyen dedikált GPU-s megoldást. Igen, drágább, többet fogyaszt, de ezt kell tudomásul venni, hogy extra igényekre extra árazás van, bár azért többet is kap az ember a pénzéért, jobb drivertámogatást, több médiakódek kikódolását, jobb teljesítményt 3D-s alkalmazások alatt, FreeSync/GSync támogatást, több display csatlakozót, stb-stb.. Ezeket az IGP-ket arra csinálták, hogy alap 720p, 768p, 900p, 1080p-s kijelzőket hajts meg vele desktopon, meg nagyon alap filmnézésre besegítsenek a CPU-nak, esetleg nagyon régi retró játékokra, annyira régi, hogy ilyen DX8-10 szintjére kell gondolni, max. 2006-8-ig bezárólag és kifújt. Nem valók 3D-s munkára, játékra, nagy felbontású vagy high framerate felhasználásra.
De ha csak ilyen C2D, C2Q, 1-3. genes mobil Core i hajtja, vagy ahogy a kolléga írja lentebb, ilyen lófütykös erejű M3 meg i3, Celeron N, Atom, AMD A4-A6 APU, stb. proci, az térdre fog rogyni a 4K-tól, azt előre garantálom nektek. Ha AMD, ha Intel, ha akármi az IGP. Persze, én tőlem elvárhatjátok a 4K-t, ti fogtok csalódni, nem én.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy IGP-nél jobban számít a procierő is. Dedikált GPU-nél kevésbé, bár egy határig ott is számíthat.
-
Dave™
nagyúr
Azt hiszem örökké hálás leszek a Microsoftnak a Windows 10-ért. Ha nem kapott volna el az undor tőle 5 éve talán sosem váltok Linuxra, és nem tanulok meg rengeteg olyan dolgot, ami azóta rutinszerűen megy. Félnék a CLI-től, nem ismernék alternatívákat, nem tudnék parancssorból videót vágni, jpeget tömöríteni és teljesen hidegen hagyna a fejlesztés. Most viszont pont az Electront tanulmányozom, és a rossz hírével ellentétben szerintem a maga nemében zseniális. Ez csak úgy eszembe jutott
-
Dave™
nagyúr
válasz
growler #37655 üzenetére
HDMI-n vagy DP-n használod?
Frawly Nincs elsőkézből származó tapasztalatom, csak egy intel mini stickkel, az m3 CPU-val meg valami harmatos IGP-vel köhög rendesen, de ott az egész TDP 4W. Az i3-7100-asom HD630-a viszont párhuzamosan tud 4 1080p streamet rögzíteni VAAPI-val, gondolom nem okozna neki gondot egy sima 4K-s megjelenítés. A gond inkább azzal van az intelnél, hogy a HDMI csak 1.4-es, így az limitálva van 30Hz-re. DP-n elvileg megy a 60Hz is.
-
Frawly
veterán
válasz
kenguru99 #37606 üzenetére
Problémamentesnek kéne lennie a Ryzen Vega IGP-nek Linux alatt, egy a titka, ne olyan disztró alól próbáld, amiben régi kernel és régi csomagverziók vannak. A 20.04-es Ubuntu már teljesen jól kell támogassa, akár még a 18.04-es is, ha felteszed rá az összes frissítést a legutolsóig.
(#37607) Dave™: a 4K minden OS alatt problémás, ha csak egy IGP-d van. Akinek 4K-ra van igénye, vegyen rendes dedikált GPU-t, ami ki tud nyomni ilyen nagy felbontást.
-
Alveus
tag
tárgytalan
-
Alveus
tag
Sziasztok, olyan kérdésem lenne, hogy próbáltatok már ubuntu 20.04-en kernelt frissíteni? Ha megszakadok se akar normálisan működni, hiba nélkül feltelepül, majd újraindítás után érvénytelen szintaxis hibával elszáll, érdekesség, hogy csak 20.04 alatt, 18.04-nél működik, változtattak ezen valamit?
választ köszi
-
válasz
#90533376 #37646 üzenetére
A snap nem helyettese az aptnak, egy másfajta szoftver csomagolási metodika. Minden snapnak elkülönített területe van, ezért nem fogja látni az aptnál megszokott /etc, /var, akármit elérni.
A snap elkülönített könyvtára több helyen található:
/var/snap/<snap>/common
/var/snap/<snap>/current
Ha pedig felhasználói alkalmazás, akkor ugyanígy:
~/snap/<snap>/common
~/snap/<snap>/currentA current mindig a legújabb revízióra mutat, de a korábbi revízióhoz tartozó megmarad, amíg maga a snap is. A common általános, minden verzióval használható adatokat tartalmaz.
Szóval én azt ajánlom, hogy nézz utána az adott szolgáltatás webes elérhetőségén, hogy a snapes verzió hol tárolja azokat a konfigurációkat, amire szükséged van, majd másold át/be.
systemd itt többnyire nem játszik, ha daemonként értelmezett egy szolgáltatás, akkor a snap daemonként kezeli és indítja. Az egész snap csomagot kell tiltani (disable) ahhoz, hogy ne fusson.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#39496704 #37639 üzenetére
Végig mentem ezen a verzió frissítésen, felemás eredménnyel, rákérdez amúgy, hogy a speciális konfig fájlokat megtartsa-e, nálam volt ami hiba nélkül működött, és volt ami a régi függőségek miatt nem. Maradtam az új telepítésnél, azért image mentéseket félre raktam több verzióból is
kieg: a PPA-k kikapcsolása is okos dolog, de a telepítésné figyelmeztet is a rendszer erre
-
törölt tag
válasz
#39496704 #37639 üzenetére
Először is, ha vannak PPA-ból felrakott csomagok. Nézz utána, hogy 20.04-re is meg vannak-e. Majd a művelet előtt kapcsold ki a PPA-kat a szoftver forrásokban. Ez meg tudja borítani a verzió frissítést. Frissítés után ezeket a PPA-kat átírni a 20.04-re és bekapcsolni őket. Majd update és upgrade, hogy a PPA csomagok is frissüljenek.
-
ligil
friss újonc
Askubuntun akartam kérdezni, de az automata cenzornak nem tetszett amit írtam, hátha itt valaki tudja a választ.
Azt hiszem, 19.10-ig létezik flashproxy-* csomag ubuntuban.
A 20.04-ből kimaradt. Google-n nem találtam ezzel kapcsolatban semmit, ezért egyre jobban érdekel az oka.Annyit tudok róla, hogy tor hálózathoz kapcsolódást segíti, de csak most akartam kipróbálni és a stabil rendszeremet nem szennyezném vele, ha komoly oka van annak, hogy a Focal Fossaból kimaradt. Virtuális gépen meg 20.04 van.
-
dark2
tag
Ismét egy kis segítséget kérnék, most Ubuntu mate 20.04-gyel kapcsolatban (Redmond jellegű asztal elrendezés).
Bár olyasmit sikerült megoldani, hogy a XonarDG-m hangot is adjon ki, de nekem nem praktikus az, hogy gyakorlatilag nem tudom az óra mellett a jobb alsó sarokban fokozatokban szabályozni a hangerőt (tehát, hogy bármilyen alkalmazás ad hangot, egyfajta "master"-ként ez mindent szabályoz), hanem mindig az adott alkalmazásba kell ismét bemenni hozzá.
Eddig a korábbi ubuntukban ez nem így működött, az egeret a sarokban lévő hangerő ikon fölé vive egérgörgővel tudtam a hangerőt növelni és csökkenteni. Bármiből is szólt a hang (VLC, böngésző, deadbeef, akármi).
Plusz, ha elindítom a rhythmbox-ot, majd kinyomom az ablakát az "X" gombbal, a zene megy tovább és az ablaka leköltözik a hangerő felnyíló ablakába, ilyen minimál panelként, ahol van pár kezelőgomb és írja a szám címét, előadóját.Nekem az kéne, hogy ha kikapcsolom a lejátszó ablakát, akkor kilép és nincs zene tovább. De korábban megállított, kikapcsolt lejátszók is ott figyelnek a hangerő ikonra kattintva feljövő kis panelen, ahol ha rájuk nyomok, bejön a felületük. El sem tudom tüntetni őket.
Illetve az kéne, hogy ha az egérrel a hangerő ikon fölé megyek, akkor a görgetésnek legyen rendesen fokozatokban hatása, de most ha megy egy zene, nem halkul el, ha lefelé görgetek, hanem folyamatosan ugyanazon a hangerőn szól, míg a legkisebb értékre érek, ahol elnémul. Fölfelé görgetve megint maxon szól. Akkor is, ha rányomok a hangerőikonra és a feljövő kis ablakocskában húzom a csúszkát. Ha bal szélen van, elnémul, ha akármennyire is jobbra húzom, teljesen szól.Szerettem volna betenni képernyőképet, de a print screen-re felugró ablak csak pl. firefoxban működik nekem, simán az asztalon nem...
-
nagyfejü
őstag
Sziasztok!
Ubuntuban eltünt a hálózatokból a router elérése.Volt ujrainditás de nem látja.
Vissza lehet hozni?
üdv -
gabor9991
addikt
Ubuntu 20.04 win10 mellé telepítve produkál egy olyan hibát, hogy eldobálja a wifi hálózatot.
Több router is van itthon, először csak azt dobja el amelyikre csatlakozik, utána kézzel még át tudom tenni a második/harmadik routerre de amelyik router hálózatát eldobta azt utána nem is látja.
Végül eljut oda, hogy egy hálózatot se lát a wifin adapter driver nem található (vagy valami hasonló) hibaüzenetet dob.Repülő mód ki-be nem segít csak a restart, de ott kezdődik elölről az egész.
Egy nem mai laptopon van 2. rendszerként használva, de így sajnos használhatatlan.
Van esetleg erre valami lehetőség amit hozzá nem értőként alkalmazni lehetne ennek a hibának a megoldására? -
teleahocipöm
senior tag
válasz
teleahocipöm #37616 üzenetére
Csináltam egy új jelszót másodszorra (elsőre ugyan azt adtam meg) de kérte, hogy írjam be a lentebb megjelenő szöveget, de annak ellenére, hogy beírtam, kérte az új jelszót és, ha beírtam, megint újra kezdte... Próbálkozás másképpen, új jelszó és hozzáadtam a telefonos azonosítást, így tudtam csak belépni Chromium és Brave alatt, érdekes, hogy telefonon és Chrome -on semmi gond nem volt, Így még soha sem jártam.
-
duo
addikt
igen, jo az igpu. en is szerettem a HD 4600 -at. meg a diablo is elfutott szepen.:)
de ez a HD530inkabb visszalépés. tobbmindent tud de teljesitmenyre szerintem rosszabb.
a dvga-k meg szerintem is sokat esznek, de ez pont "csak" 30W tdp.
es azert lenyegesen erosebb barmilyen igpu-nal.idle 5-6 W nal nem eszik tobbet. -
teleahocipöm
senior tag
Üdv! Volna egy olyan problémám, hogy a Crhomium és most már a Brave sem nem enged belépni a semmilyen google alkalmazásba, hiába írom, vagy másolom be a jelszó. A Chrome-ba betudtam lépni. Van másik emailcímem hozzáadva azzal betudok lépni, az eredetire meg azt írjta ki korábban, hogy lejárt a munkamenet. Mi lehet az oka?
-
törölt tag
válasz
nagyfejü #37612 üzenetére
Alapvetően oda-vissza átjárhatók.
Frequently Asked Questions about the Ubuntu Server Edition -
Dave™
nagyúr
Kikapcsoltam az inteles hibajavításokat próbaképpen, érzésre sokkal fürgébb lett minden (gondolom nagyrészt azért, mert főképpen a HyperThreadinget érinti, az i3-7100 anélkül pedig csak egy Pentium). Azt hiszem marad így, annak nagyon kicsi az esélye hogy meghekkeljenek, így viszont lehet kitolom még az életciklusát 1-2 évvel is akár. Az inteles drivernél nem tudom mit használtál, disztribúció/DE függvényében valóban lehet szívni a tearinggel, de a nomodesettel most tear sincs és a teljesítménye is jobb mint a video-linux driverrel. 4K-n viszont láttam már köhögni ezeket, oda valószínűleg az UHD630 is kevés, kellene valami normálisabb iGPU az új intelek alá is, már x generáció óta szinte ugyanazt sütik el.
A dVGA-kkal nekem sok problémám van, a legnagyobb gond az áruk (nem használom ki úgysem) meg a fogyasztástuk, az intel iGPU-ja pl. normál esetben 1W alatt marad, HEVC encode alatt 6W körül fogyaszt. HTPC-be/általános célú PC-be - ahol nincs játék - tökéletes, feltéve ha nincs tearing.
-
duo
addikt
egy kis retro gaming van/lesz. -erre persze kb a HD530 is elég, de a tearing az agyamra.ment. a tearfree opció nem segített. ha a comptont a --vsync-opengl paranccsal inditottam akkor szép volt, jó volt, de netezes pl youtube kozben a processzor terhelése 30-50% volt ehhez mérten jobban is melegedett. (mindez egy micro brand gepben volt igy sem a biosban, nem volt mozgásterem, sem a hutessel nem tudtam finomangolni.
igy locsoltam meg ra penzt es atkoltoztem egy mini itx rendszerbe. most a dvga mellett, ugyanazon oprendszerrel (w10evente ketszer, illetve most debian buster) youtube kozben 8-15% a proci terhelese. nincs tearing, es erzesre simabb gyorsabb a működés, mint igpvel. (hozzateszem az a HD530.) az egyel korabbi haswell mag hd 4600 igp bar kevesebbet tud, megis jo volt, jobb mint az 530.(ja igen. 4K monitorom van..egyelore full hdban hajtom mert ugye legalabb 1m-rol nezem meg a kanaperol nezzuk, de az igp abban sem brillirozik, szepen megjeleniti a tartalmat, de kuzd vele.)
szoval logikusnak tunt az 1030 beszerzese. (30wTDP) full passzív. nincs vele bajom. -
nagyfejü
őstag
Sziasztok!
Az ubuntu uj kiadasat lehet frissiteni az ubuntu serverre? Vagy uj telepites??
ha lehet hogy?
udv -
Dave™
nagyúr
Bennem is felmerült ez, de ehhez annyira olcsón kellene venni egy Kaby i7-est hogy tényleg megérje amennyiért nem hiszem hogy lehet belátható időn belül. A végén jobban megéri platformot váltani, úgy nem egy leáldozott valamibe önti az ember a pénzt, 20-30% valós többletteljesítményért. Játszol is rajta vagy miért lett külön 1030GT? Nekem Manjaro Gnome van de még ez is teljesen fürge, csak a két mag a szűk keresztmetszet ha pl. virtualizálni szeretnék vagy Blenderben bohóckodni. Meg igazából bármi kicsit CPU intenzívebbet futtatni
-
duo
addikt
nekem 6500T van egy 1030gt passziv hűtésü nvidiaval. meg lehet hogy igy hogy az igp-t nem haznalom, kicsit tudnam alulfeszelni ezt a procit. a ramot meg feljebb. vagy legalabb az idoziteseit. igazabol igy is olyan gyors hogy mire magahoz ter a monitor(en egy 32" monitort hasznalok. es hdmivel egy set top boxxal tv is.)
szoval addigra mar ott vagyok desktopon(openbox, vagy most epp xfce-core). en szerintem ebben a komfigba még majd egy kaby-lake i7-et veszek, es azt fogom lejjebb skalazni. utana meg kiderul merre alakul a piac( es fokepp az amd igp supportja Linux terén.) -
Dave™
nagyúr
Én HTPC-t használok asztali helyett (kanapéról, TV-vel). Jelenleg egy i3-7100-at, de fogalmam sincs merre és mire váltsak. Nem játszom, a fogyasztás viszont érdekel, ezért mindenképpen APU-ban gondolkodom. A Ryzen 4000G még nem kapható, de hiába szól mellette az ár/érték arány, szoftveresen biztosan az intel megoldása a kiforrottabb és megbízhatóbb. ITX-es alaplapokban sokszor 10-20 ezer Ft eltérés is lehet (B460 vs. B550), és a választék is sokkal kisebb. Alkalmanként használok ffmpeg-et, amit kivétel nélkül az iGPU-n futtatok. Az AMD-féle AMF nemrég lett elérhető Linuxon és még állítólag sok a gyerekbetegsége, a lesajnált HD630 viszont 2,5-3x sebességgel enkódol valós időben H265-re pár wattból. Ezek után hiába erősebb mondjuk 30%-kal a 4000G sorozat a processzorban (a GPU teljesítménye max ffmpeg szinten érdekel), egyáltalán nem tűnik olyan rossznak egy i3-10100 vagy akár egy i5-10400. Az áraknak kellene kicsit igazodni a teljesítményhez és akkor egy könnyű döntés lenne, de ez szerintem csak a Zen 3-mal fog eljönni, arra már kénytelen lesz az intel árat csökkenteni, ha még a tavalyi generációval sem igazán versenyképes. Aztán lehet rosszul látom
-
duo
addikt
válasz
en majdnem ryzenre váltottam, de aztan annyifelet olvastam itt meg toms hardvaren meg redditen, meg phoronixon, hogy elbizonytalanodtam, es inkabb egy régebbi skylake+nvidia htpct építettem.
van akinek problemamentes, es ezek is sokan (egyre tobben) vannak, de van akinek meg vagy ez vagy az nem megy. (energiagazdlkodas-suspendbol visszateres) , sima kikapcsolas nem megy neha. stb. amilyen az en formám, belefutottam volna a problemakba. igy nem kockaztattam. jo lesz az a ryzen majd de meg -
Dave™
nagyúr
válasz
A topikjában úgy rémlik Windows alatt a 4K-val akadtak bőven gondok, nem tudom ez Linuxon jelentkezik-e, illetve megoldódott-e már. Lehet célszerű lenne ott is rákérdezni, hátha van olyan aki Linuxon használja. Nekem eddig az jött le, hogy nem teljesen problémamentes de már piacon vannak jó ideje és nem követem a helyzetet egy ideje.
-
kenguru99
senior tag
Sziasztok!
Ryzen 3 3200G procival szeretnék gépet építeni ubuntu alá. Milyen az igp támogatottsága?
-
-
válasz
lionhearted #37603 üzenetére
Hová tűnt a #37597?!
-
válasz
#25421056 #37597 üzenetére
Nekem meg kiírta a kedves, hogy szerinte nincs grub telepítve, és mit szeretnék, hova telepítse. Természetesen egyetlen partíciót jelenített meg, mikor többnyire a device-ra szoktam tenni...
Skippeltem.
Az asztali gépem semmi ilyesmit nem produkált cserébe, szépen bootol is. -
sonar
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- ZIDOO médialejátszók
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Fujifilm X
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen alaplapot vegyek?
- Synology NAS
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Gyermek PC játékok
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged