Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Ketogén étrend
- sziku69: Szólánc.
- [K2]: AnyDesk átverés
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Marcsello31
őstag
válasz
Marcsello31
üzenetére
Működik a linux sd kártyáról való mentése windows alatt,, köszönöm a segítséget, beválni látszik az usb image tool nevü program, így nem kel mindig előre kezdenem a dolgokat.
köszönöm! -
Marcsello31
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kérdésedre válaszolva, volt már nem egyszer emmcre telepítve a linux, És 100% gyorsabb az sdnél is, tapasztaltam, majd csinálok benchmarkot erről.
Wine is van rá de béta szintű. Van de minek ha nem futatja az exet. mondjuk arm64en nem is menne (: -
Marcsello31
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hali! egyenlőre marad sdn, mert vannak hibák, tegnap még nem volt olyan bajom, hogy kékárnyalattal megy a youtube videó firefox alatt, ma már igen, pedig kellene a hardweres gyorsítás rá de amint ma bekapcsolom azt, kész vége, hardweres gyorsítás bekapcsoláskor
PC szintű a böngészés sebessége, akadás mentes meg minden, de tényleg.
De Videónál ma valamiért nem megy, codecec minden fent van pedig ami kel. Bármikor rá írhatom a boxra a Linust, mert meg van hogyan kel
. De így minek ha nem megy még ez sem rendesen
. Valamit nem néztem át meg vagy régebbi firefox kellene?! 
Ha valaki kíváncsi rá és hozzáértő, adhatok ssh hozzáférést távolról, hogy mengézze mi az a mi nemjó, cserébe megdobom párszáz forintal
"a munkáját" tök fasza lenne az egész. Amásik jó ebben, hogy 5Val el van az egész ketyere, és linux fut rajta (: -
válasz
Marcsello31
üzenetére
Végül is maradt sd-n, mégsem a belső tárhelyről futtatod?
-
Marcsello31
őstag
Az nem baj ha az egészet menti, csak mentse, nekem 8. Ja! tegnap előtt még jó volt a firefox, arm64es pcm alatt. Úgy, hogy bekapcsoltam alatta firefox accelerationt,
"video gyorsítás hardweresen"De ma mikor újra használni szeretném ez alatt a youtubot, a youtube.com bejönni bejön, az is amit nézni szeretnék, de. A videó színe át ment negatívba, kék neon háttere van, addig míg bekapcsolva marad a firefox acceleration gyorsítás, addig ilyen. Ha ezt kikapcsolom elmúlik a jelenség de így baszhatom gyorsítás nélkül a videónézést a arm64 firefox latt. Szerintetek mi lehet ez?
mutatok egy képet róla:
a képet telefonnal csináltam, nem értem ezt a kékséget firefox alatt, milyen böngésző van még arm64 linuxalatt?
[link] Lehet jött egy frissítés rá és az baszarintotta el? hogy tudok egy régebbi de stabil firefost használni linus alatt?
Gpu hang wifi bluetooth driverek fent vannak. Csak videónál jelenik meg a kékségesség. LOL -
válasz
I02S3F
üzenetére
Ez jó kérdés.
Csak a választ nem tudom.
Mégiscsak marad a Clonezilla.
De biztosan létezik más lemezmentő vagy klónozó alkalmazás is.
Régebben párszor használtam a Macrium free változatát, ez Winen biztos hogy tud lemezképfájlba menteni és onnan visszaállítani, mivel van live verziója is, arról bootolva az os sérülése esetén visszaállítható egy előző állapot.
Az biztos hog a dd-vel ellentétben csak a hasznos tartalmat menti, nem az egész lemezméretet. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez a cipóképű brazil koma csak pár napot él nálam, mindig megrökönyödök, ha meglátom. Szerintem engem idegesít leginkább.
(no meg a népek is azt a régit szerették utálni)Köszi én is és főleg covidmenteset kívánok mindenkinek!
-
Dave™
nagyúr
válasz
I02S3F
üzenetére
A dd-vel az a baj, hogy az a teljes lemezt (vagy eszközt) másolja, nem csak a ténylegesen foglalt területet. Ezt utólag - backup célokra - nyilván lehet tömöríteni, de az alap probléma marad, miszerint ha kisebb eszközre akarod kíírni, akkor az nem fog menni. És ne hidd, hogy egyforma pl. két 32GB-os kártya, ha a minimálisan nagyobbat akarod a kisebbre írni, nem fog menni, csak fordítva. Hogy ezzel mit lehet kezdeni nem tudom, egyszer régen utánaolvastam de nem annyira kézenfekvő a megoldás, hogy megérje vele foglalkozni. A Clonezilla ezért jobb megoldás, a dd viszont kényelmesebb és mindig kéznél van (meg képfájlt írni is tökéletes).
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
A Systemback meg a Timeshit arm-es Linuxon is megy? Vagy ez nem lényeges, hogy arm vagy x86_64 az architektúra?
@cappa72 és @Dave - a dd kimenetét nem lehet tömöríteni valamivel? (értelmetlen?)
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok srácok! Köszönöm a Segítségeteket! Holnap megnézem majd a javaslatokat, akarok egy alap full rendszert, ami még nincs szét telepítve, egy alap linux imgt, amit sdre tudok írni bármikor, és ha kel másnak is át tudnám adni.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Tedd át egy Windows-os gépbe, és ott az usbit a barátod, vagy egy másik live Linux alól a lemezkezelővel tudsz róla másolatot készíteni.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Marcsello31
üzenetére
Ahogyan fentebb is írták, dd. Használata:
sudo dd if=/dev/sdx of=mentes.akarmi bs=4M status=progress
Ha látszólag lefutott, utána:sync
Amint ez is lefut, akkor végzett, addig nem így addig ne is vedd ki a kártyát. Egy apró megjegyzés: a teljes kártyát le fogja menteni, teljesen mindegy mekkora a foglalt terület, tehát 32GB lesz a fájl. Ha nem erre írod vissza, és akár csak minimálisan is kevesebb írható cella van a másik kártyán, akkor hibára fog futni. Nagyobbra mindig lehet persze.
1) Az sdx sd kártya esetén valami mmcblk0 vagy hasonló lesz, ez a forrás eszköz
2) Visszaírásnál ugyanez, csak az if (input file) és of (output file) felcserélendő, és itt nagyon vigyázz, hogy a cél a megfelelő eszköz legyen, mivel kérdés nélkül felül fogja írni a képfájl tartalmával.Clonezilla lenne a másik, de azt érdemben nem használtam.
-
válasz
Marcsello31
üzenetére
szerintem
dd
én szeretem, mert faék egyszerű, igaz figyelni kell rá, mert nem gondolkodik, hanem cselekszik, de "garantált minőség". igaz, parancssoros. -
válasz
Marcsello31
üzenetére
Én ha rámjön a roham, Timeshiftet használok, bár ez a saját meglévő rendszerről menteget és arra jó visszaállítani, olyan Wines restore pontnak jó.
Viszont több helyen olvastam, bár még nem próbáltam a Systemback-et.
Erre is jó lehet. Magyar fejlesztés ráadásul, na mindjárt utána is olvasok.
[link] Itt van részletes magyar leírása de én a magyar ellenére se megyek el rajta....
mivel csak terminálos ha jól látom.Szerk, nem, van guis és képes visszaállító live létrehozására is!!
-
Marcsello31
őstag
Hi! Hogyan tudnék egy microsd kártya teljes tartalmát img fájlba menteni mentés ként amit később bármikor vissza írhatok a kártyára? Feltelepítettem egy linuxot sd kártyára, 32gigabytera,k két particiója van egy boot rendszer, és egy rootfs "maga alinux, mivel tudom egybe lementeni az egészet? A választ előre is köszönöm!
Bu_ék! -
-
-
fanti
addikt
Végül egy Linux Mint-el megoldottam, az teljesen korrekten kezelte a letöltött Realtek LAN drivert, elég volt csak kicsomagolni és Admin módban futtatni az autorun.sh-t!
Települt szépen és szólt is, hogy van új vezetékes hálózat...azóta is szépen megy, és közben egy teljes update is lement így már!
Köszi a segítséget mindenkinek!
-
válasz
cappa72
üzenetére
Végül asszem' meglett a "hiba"... a java verzió volt a ludas a nem-működésre. A régi 16.04-ből átemeltem, és voilá', műxik.
Most jönnek a mindenféle konfig meg hasonlók.Ja, az rc.local-lal kicsit megküzdöttem, de végül már az is megy (neten megtaláltam a megoldást).
Kicsi gonosz welcome kép meg elmehet a sunyiba... el is tettem...
-
fanti
addikt
válasz
I02S3F
üzenetére
Eddig jutottam :
uname -r
5.4.0-26-generic
lspci -v
07:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller (rev 05)
DeviceName: RTL8111E Giga LAN
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd RTL8125 2.5GbE Controller
Flags: fast devsel, IRQ 34
I/O ports at f000 [size=256]
Memory at fca00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Memory at fca10000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel modules: r8169
WARNING: you should run this program as super-user.
*-network UNCLAIMED
description: Ethernet controller
product: RTL8125 2.5GbE Controller
vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
physical id: 0
bus info: pci@0000:07:00.0
version: 05
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: cap_list
configuration: latency=0
resources: ioport:f000(size=256) memory:fca00000-fca0ffff memory:fca10000-fca13fff
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user. -
cigam
titán
válasz
tvamos
üzenetére
Linkeltem a megoldást. Ki kell csomagolni, szétcitálod kedved szerint, és onnan tudod futtatni a módosított verziót. Viszont ha frissül(módosul) a nap csomag, újra el kell játszani a folyamatot.
Esetleg felvenni a kapcsolatot a snap csomag készítőjével, hogy megoldható-e a profilozás. -
törölt tag
Biztos találnál rá még példát.
Csak Te azt terjeszted, hogy minden Arch user és a rendszere mindig eltörik és állandóan bütykölni kell a rendszerét.
Nekem három Arch installom van különböző hardveren. Még egyik sem tört el és nem bújom az archwikit. Szóval már nem igaz az állításod.
Ugyanazon hardvereken van Ubuntu és Debian is, azokkal sincs semmi baj. Ezt hová sorolod?A véleményem hadd mondjam el és tartsam hülyeségnek a több lépcsős dist-upgrade-t. Egyszer végig szenvedi a user, utána soha az életbe nem lessz rá szüksége desktopon. Sokmindent nem tanul vele, csak copy-paste a terminálba.
-
cigam
titán
válasz
vadkörte
üzenetére
Nem azt írtam, hogy mindenképpen, és elkerülhetetlenül problémás lesz. Csak a koncepcióból adódóan jóval több hibalehetőség rejlik benne, mint egy hetekig, hónapokig tesztelt kódbázison alapuló rendszerben.
májkimiki
Városi legendák, nem az arch topikból:... Na, ilyen is ritkán van, valami eltört Arch rollingon.
....Archot használtam vagy 4 évig, ebből ~2 évig Testing tárolókkal, nem is Stable-ösökkel. 1-2× volt vele kisebb gond, hogy eltört valami, ráadásul ezek Stable tárolókban voltak, de nem súlyosan használhatatlanra, inkább csak kisebb kellemetlenséget okoztak, mindig volt rá workaround, meg későbbi csomagban javították. Meg 1-2× kézzel kellett beavatkozni a frissítési folyamatba, de azokat hozta az Arch a főoldalán hírekben, hogy beavatkozást igényel, mi a megoldás rá.
Gondolom a PH!-n és azon kívül is találnék rá még jópár példát. Az oldalukon is azért van annyi update requires manual intervention bejegyzés, mert probléma nélkül frissül, nem törik el közben. -
vadkörte
addikt
"Az emberek többségének épp elég, ha működik. Nem is akarják megérteni mitől és hogyan."
Kb. ezek közé sorolom magam, de még semmi problémám nem volt abból, hogy rolling rendszert használok. Ha ajánlást kérnek, elsőnek én is valami Debian (Ubuntu) alapút ajánlok, mivel "linux-szűz"nek nem biztos, hogy jó választás egy rolling, nekik egy "hülyebiztos"abb kiadás alapú valószínűleg jobb választás. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Van itt egy konyvtar, ami folott nem tudom atvenni a tejhatalmat, es elegge feszult vagyok miatta.
Mi lehet ennek az oka? Tudok en ezen eroszakot tenni?/snap/prusa-slicer $ ls -alh
total 8,0K
drwxrwxrwx 3 tomi tomi 4,0K dec 30 14:57 .
drwxr-xr-x 10 root root 4,0K dec 30 14:57 ..
drwxrwxr-x 9 root root 141 dec 5 15:45 18
lrwxrwxrwx 1 tomi tomi 2 dec 30 14:57 current -> 18
/snap/prusa-slicer $ sudo chown tomi:tomi 18
chown: changing ownership of '18': Read-only file system -
cigam
titán
válasz
üzenetére
Egyszerűen hülyeség.
Még szerencse hogy itt vagy eldönteni mi a hülyeség és mi nem. Hiába sztárolod az arch-ot, aki a gépet nem tamagocsinak használja, és nem azzal ébred, hogy kinyitja az arch.org-ot, hogy na ma éppen mi tört el, mit kell kézzel kijavítani, azt pont nem érdekli mi a verziószáma a programnak. Az emberek többségének épp elég, ha működik. Nem is akarják megérteni mitől és hogyan.
-
fanti
addikt
Telepítettem egy Ubuntu-t, a 20.04-est.
Szépen föl is ment, de az a gondom, hogy nincs internet kapcsolatom, mert az alaplapomon (Gigabyte B550 Aorus Pro) levő 2.5Gb-es Realtek LAN vezérlőt ugye nem ismeri fel. (RTL8125 2.5GbE Controller)Sajnos a Live módú futtatásnál is ugyanez volt, és a legfrissebb Mint-el is kipróbáltam live módban, és dettó ugyanaz az eredmény, azaz nem ismerte fel az sem.
Mit lehetne tenni ebben az ügyben, mert sajnos én lennék a totálkezdő Linuxal...
Tudnátok ebben segíteni?
Köszönöm előre is!
-
törölt tag
-
I02S3F
addikt
válasz
cappa72
üzenetére
"egy ideje átmentem lustába" - Ezért sem friss a rendszered :) Nem kritikának szánom ezt, mert megértem. Ez is egy szempont, hogy csak működjön, ne kelljen hozzá nyúlni.
A rolling disztrókat folyamatosan szükséges frissíteni, igen! Nem lehet kihagyni. Ubuntu-t viszont el lehet hanyagolni ezügyben. Később is frissítheted.
-
válasz
üzenetére
Oh, nekem már mindegy... egy ideje átmentem lustába, így újat már nem nagyon fogok megtanulni.
Vannak bizonyos dolgok, amik pont az "új cuccal" nem mennek.
(még régen volt egy minecraft jar, ami standalone, nem regisztrációhoz kötött, az jelenleg megy, friss verzióval nem - igen, ez is szempont)Amúgy az Arch esetén a frissülés folyamatos?
-
törölt tag
válasz
cappa72
üzenetére
Srácok ne haragudjatok, de ennyi elfüstölt hiába való órát elcseszni kiadás upgrade-re. Hihetelen időpocséklás, ennyi idő alatt clear Arch-ot lehet telepíteni és megtanulni. Cserébe friss cuccaitok vannak.
Persze megértem, ha Ubuntu szervereket akartok terelgetni. De desktopon semmi értelme ezeket a köröket lefutni.Tedd fel a legujabb LTS-t tiszta telepítéssel. Vagy az arra épülő valamelyik másik diszrtót.
-
válasz
stopperos
üzenetére
Nem tudom.. csak vaktában lövöldöztem, de aztán meglett az indikátor kisalkalmazás (indicator applet) keretein belül. Maga a felület az Mate (Gnome 3-at nem tudtam megszokni).
Viszont a 20.04-en már nem ment a hang, a beállításoknál sem volt kiválasztható a hardver.
Nem lőnek vele nyulat, mert visszatettem a régi ssd-t, és megy minden tovább, ahogy eddig.
"Ej, ráérünk arra még..."
Majd ha már tényleg ellehetetlenül a 16.04 használata, akkor újra visszatérek.A do-release-upgrade nem futott le, mondott is valamit, hogy támogatott verzióról lehet frissíteni... aztán mentem főzni.
Majd jan elsején még 1x átteszem a régi rendszert az új ssd-re, meglát-tyúk.
Most meg jön a malacpácolás

-
stopperos
senior tag
válasz
cappa72
üzenetére
A 16.04 -> 18.04 frissítés esetén is jobb lett volna a
do-release-upgrade-et használni.Valószínűleg az lehet a gond, hogy hogy hiányzik az
ubuntu-desktopvagy azubuntu-desktop-minimalmeta csomag, hogy minden gnome3 felületi dolog fel legyen telepítve. De egysudo taskselparancsot kiadva és a menüből kiválasztva tudod pótolni a hiányzó desktop környezetet. -
válasz
cappa72
üzenetére
Na még a clean install előtt bepróbálkoztam a klónozott rendszer frissítésével.
Először ugye 16.04 -> 18.04, majd 18.04 -> 20.04.
16.04:sudo apt-get updatesudo apt-get upgradesudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.xenialsudo pluma /etc/apt/sources.list
itt átírtam xenial-rasudo apt-get updatesudo apt-get dist-upgradesyncsudo rebootlsb_release -a
valóban xenial lett.
de már itt hiányzott pl. az nm-applet, tehát a hálózati kijelzés meszűnt... de nem az rendben volt.
Aztán újabb frissítés, már gui-val:sudo apt-get updatesudo do-release-upgrade -d -f DistUpgradeViewGtk3lsb_release -a
Innen meg már focal (persze nem hangfal)Hát ilyet sem csináltam még. Most kipróbáltam.
De nem marad meg így, lesz tiszta telepítés, aztán majdcsak lesz belőle mindenkinek beállított új rendszer. -
válasz
urandom0
üzenetére

Biztos, hogy clean install lesz, és majd szépen apró lépésekben rakosgatok át dolgokat.
Ami fontos volt a thunderbird levelezés, azt 2007 óta költöztetem (még Fedora 7-ről). A többi végülis pótolható.
Az egyes programok beállításait külön lehet cipeli, a gyerekeknél a játékok és böngésző beállítások lesznek majd érdekesek, ezeket meg már csináltam ubu10.04 -> 16.04 váltáskor.szerk.: azért jól haladok.
már kikerült az új gépből a hdd, így lett hely 2 ssd-nek. Ez marad a végső felállás:
- 1db m2 ssd - ez már benne volt, win10
- 2db 2.5" ssd - ez az 1db hdd helyére.
.. 1db 240GB-os, ezen van a rendszer (rsync-cel a régi gépről)
.. 1db 960GB-os, ezen meg a mindenféle megosztott fájlok (fényképek, videók, dokumentumok)
- 1 cd/dvd multi
Így mind a 4 sata hely kihasználva
-
válasz
cappa72
üzenetére
Mielőtt a mostani munkahelyemre jöttem dolgozni, előttem lévő jóvágású kolléga eljátszotta azt, hogy 7-es Debiant próbált Ubuntu 18.04-re frissíteni úgy, hogy átírta a Debian repóit az Ubuntuéra, és rátolt egy dist-upgrade-et. Egy gyönyörűszép kavalkád lett belőle, a csomagok fele Debian, másik fele Ubuntu, persze tele függőségi problémákkal. 8 órámba telt kibogozni a szitut, visszacsinálni az eredeti felállást és frissíteni. wgettel szedtem le egyesével a függőségeket az Ubuntu archive-ról, force-szal telepítettem őket, míg minden a helyére került és végül lépésenkét frissítettem Debian 10-re.
Viszont a config fájlok nagyon jól bírták, egyedül az openssh-server panaszkodott néhány elavult opció miatt. Igaz, ez egy szerver vm volt, se X se semmi extra nem volt rajta.Ezen a laptopon, amiről most írok, a /home mappám még OpenSuse alatt készült. Aztán volt rajta elementaryOS, Kubuntu, és most Manjaro úgy, hogy közben végig megmaradt a /home, csak a felesleget törölgettem belőle. Nagyjából működött a dolog, KDE-ben néhány dolog nem volt meg, illetve az Akonadi, a KMailel, a Kontact, és a mariadb config fájlait kellett mindennel együtt törölni és újra beállítani.
Ha ilyen nagyobb verzióugrást tervez az ember, akkor lehet, hogy érdemesebb clean installal kezdeni. -
válasz
cappa72
üzenetére
Szóval mégsem 18.04 volt a kiindulási alap, hanem még a 16.04
És hát azért bepróbálkoztam --> félsiker. A konfig fájlok valahogy mások lehetnek, mert elég sok dolog nem került a helyére, vagy hiányzott.
Viszont ha már 16.04... annak hamarosan lejár a támogatása, így kénytelen leszek áttérni a 20.04-re valamilyen úton-módon.
Végülis a kölköknek úgyis csak a játékok, levelezés, böngésző beállítások fontosak, a többi az nem.
Hát jó menet lesz, de remélem utána nem kell 4 évig hozzányúlni ismét. -
coco2
őstag
Sziasztok!
VsFTP-t használnél win10 alól TotalCommander-rel belépni linux alá, és folyton 500 Illegal PORT command-ot kapok. Linux alatt konzolon kiadom ftp -p localhost, simán belép. Aki használ totalcommander-t ftp-re, szerintem találkozott vele. Jó esélyekkel valamit apróságot nem veszek észre. Kicsi segítség plz.
-
-
stopperos
senior tag
Én nem tudok készen ilyen megoldást.
Amikor én hoztam létre így felhasználókat, akkor egy excel táblázatból csináltam egy csv-t, és futtattam rá egy bash script-et, amiben kb volt egyuseradd -D -m -p [pass] [user]és egychage -d 0 [user](bár lehet a passwd -e [user] is működik). Az utóbbi parancsok az alap jelszó cseréjét tették kötelezővé.A useradd parancs -p paramétere után emlékeim szerint a titkosított jelszót tudod megadni ( erre a
$(perl -e 'print crypt("pass", "pass")')-t használtam generáláshoz, de neked gondolom erre nincs szükséged). Egyawk -F: '{print $1, $2}'kiszedi a kettőspontok közül neked a titkosított jelszót. -
cigam
titán
válasz
I02S3F
üzenetére
Nem, a költözéskor. pl. lementem a két fájlt, és abból egy új szűz rendszeren létrehozza mind az 50 user-t. Ugye 1-2 nél megcsinálja az ember kézzel figyelve a sorrendre, de ha ennél többet kell létrehozni? Plusz nem is biztos hogy tudod a pityipalkó felhasználó jelszavát.
-
cigam
titán
válasz
cappa72
üzenetére
A kérdésed alapján felmerült bennem, hogy létezik olyan megoldás(script?) ami a passwd fájl alapján létrehozza a felhasználókat?
Tulajdonképpen a passwd fájl bejegyzésen kívül miből ál egy felhasználó létrehozása? (azon kívül hogy az ott megadott Home könyvtárat is létrehozza)
Tehát a passwd és a shadow fájlból visszaállítható az összes felhasznló/jelszó páros? -
Még nem volt időm sajnos, pedig azt hittem, hogy most lesz... eh...
Egyelőre beletettem a régi ssd-t az új gépbe, igaz ez csak fele akkora kapacitású, de legalább elindul simán, mindenféle módosítás nélkül.
De nem adom fel, azért 5-en jobban elférnénk egy 250GB-os ssd-n, mint egy 128GB-oson. Majd talán a két ünnep között.
Boldog Karácsonyt!
-
-
Sziasztok!
Szerintetek a 18.04 és a 20.04 között a /home teljes egészében kompatibilis?
Arra gondolok, hogy az új asztali gépre már a 20.04-et tettem fel, a régi belakott gépen pedig 18.04 van.
A 20.04-re a 18.04 /home könyvtárátrsync -avxparanccsal átdobnám (persze miután mindegyik felhasználót létrehoztam ugyanazon userID-val, jelszóval, stb...)
Életképes ötlet? -
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni, nagyon sokat elértem már az android tvbox alatti linux használatnál, odáig is eljutottam hogy emulator mentesen, sdkártyáról töltsön be a linux, driverekkel mindennel, na, de nem kerek a történet, mert cpu erőből csinál mindent, nem használja rendesen a mali gyorsítást, na közben megtaláltam az android alatt használatos kernelt, ami jó lenne linux alá is, de nem tudom hogy telepítsem fel terminal alatt?
itt vannak a fájlok
[link] linux-amlogic amik nekem jók lennének elvileg. milyen paranncsal tudom ezt feltelepíteni? Ezt használják kodi alatt is, meg libreelec alatt is, és itt van az egész csomag Linux alá. ha jól emlékszem make make install a parancs nem?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Úgy 25 éve, az LBA megalkotása óta ez a helyzet minden tárolóval. Hiú ábránd, hogy tudjuk "mi hol van".
De amúgy bárkivel megesik hasonló, ha van aktív disk-write-cache funkciója, de nincs szünetmentesítve a gépe, csak akkor a RAM-ból nem lesz kiírva ez-az. Akinek meg nem aktív, az meg rájön, hogy milyen lassú is valójában a lemeze.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Merula Alba
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Megnéztem ezt a parancsot, nem oldotta meg a gondot.
Ugyanazt a hibaüzit írja ki.
Ezt dobta ki a parancs után:
Mounting volume... OK
Processing of $MFT and $MFTMirr completed successfully.
Checking the alternate boot sector... OK
NTFS volume version is 3.1.
NTFS partition /dev/sda3 was processed successfully. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Még annyit hozzá, a kolléga lemeze egy sshd, a hibrid, negyede ssd, a maradék hdd.
Na ENNEK kövesse le valaki a belső lelkivilágát, a cache mit is csinál, épp hova írna, honnan olvas, és az adatok épp hol járnak.
Az ssd részbe, annak a cache részébe, vagy már kiíródtak a merevlemezre, vagy a Jóisten tudja, épp hol bolyong a vezérlőn belül pár 10.000 byte, esetleg épp blokkszintű adatmozgatás folyt éppen innen-oda,-amoda...? -
válasz
I02S3F
üzenetére
Költői válasz.
Azt nem tudom hogy mit tesz a Windows ha nem szabályosan van leállítva.
És azt sem tudom hogy a kolléga rendszere épp mit csinált a háttérbe amikor meghalt az egész rendszer, azt meg végképp nem tudom hogy nem írta-e éppen a szóban forgó lemezt.
Azt tudom hogy 100-ból 1-2x ilyenkor meghal a fájlrendszer.
chkdsk eddig mindig segített ilyen esetekben.
és jártam úgy, igaz egyetlenegyszer hogy Linux frissítés közben meghalt, mirelitre fagyott, konnektor ki majd be és nem állt fel az OS.
fsck után meg igen.
Vagyis hasonló a lelkiviláguk ebből a szempontból.
Nem tartom valószínűnek hogy bármelyik operációs rendszer rajong azért ha menet közben kirántják a talajt a lába alól, mikor esetleg éppen rogyásig ír valamit valamire. -
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az a baj, hogy akkor meg gep nelkul nezek ki a fejembol...
(#38418) lev258
Most Peppermint 10 van.DISTRIB_ID=Peppermint
DISTRIB_RELEASE=10
DISTRIB_CODENAME=bionic
DISTRIB_DESCRIPTION="Peppermint 10 Ten"
NAME="Peppermint"
VERSION="10 (Ten)"
ID=ubuntu
ID_LIKE=debian
PRETTY_NAME="Peppermint Ten"
VERSION_ID="10"
HOME_URL="http://peppermintos.com/"
SUPPORT_URL="http://forum.peppermintos.com/"
BUG_REPORT_URL="http://bugs.launchpad.net/~peppermintos/"
VERSION_CODENAME=bionic
UBUNTU_CODENAME=bionic
cat: /etc/upstream-release: Is a directory -
válasz
tvamos
üzenetére
Azt tudod csinálni, hogy az összes log terminal kimenetét, amiket linkeltem, berakod pastebin-be és annak a linkjeit meg ide hsz-be és valaki csak talál bennük valami értékelhetőt, mert ezeknek a fagyásoknak nyoma van.
A böngészős parancs helyett inkább ezt használd a terminalban, a pontos dátumot írd át a szükséges időintervallumra:
journalctl --since "2020-12-18 23:00:00" --until "2020-12-20 16:00:00"de használhatod ezeket is:
journalctl -b
journalctl -b -p 3ez utóbbi csak az error-os sorokat listázza, ezt akár ide is berakhatod, de jelöld ki a szöveget és nyomj rá Programkód billentyűt.
minta
journalctl -b -p 3
-- Logs begin at Wed 2020-04-01 19:23:42 CEST, end at Mon 2020-12-21 15:11:49 CET. --
dec 19 13:49:01 MintCbeta-8570p kernel: ima: Error Communicating to TPM chip
dec 19 13:49:04 MintCbeta-8570p pulseaudio[964]: Found duplicated D-Bus path for adapter /org/bluez/hci0
dec 19 13:49:04 MintCbeta-8570p pulseaudio[964]: Found duplicated D-Bus path for device /org/bluez/hci0/dev_EC_D0_9F_2B_44_6F
dec 19 13:49:05 MintCbeta-8570p kernel: cdc_wdm 1-1.5:1.8: wdm_int_callback - 0 bytes
dec 19 13:49:05 MintCbeta-8570p kernel: cdc_wdm 1-1.5:1.5: wdm_int_callback - 0 bytes
dec 19 13:49:06 MintCbeta-8570p avahi-daemon[537]: avahi_normalize_name() failed.
dec 19 13:49:06 MintCbeta-8570p avahi-daemon[537]: avahi_key_new() failed.
dec 19 13:49:06 MintCbeta-8570p avahi-daemon[537]: avahi_normalize_name() failed.
......Samsung SSD 850 EVO egyébként igen kis eséllyel lesz hibás, a 860 EVO-val együtt a legmegbízhatóbb SSD-k.

-
tvamos
nagyúr
No, most ez van tortenve:
sudo lshw -c display
[sudo] password for tomi:
*-display UNCLAIMED
description: VGA compatible controller
product: GF119M [NVS 4200M]
vendor: NVIDIA Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: a1
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list
configuration: latency=0
resources: memory:e4000000-e4ffffff memory:d0000000-dfffffff memory:e0000000-e1ffffff ioport:4000(size=128) memory:c0000-dffff
Gondolom ez nem jelent jot...
Elotte ezt a parancsot futtattam:
"sudo ubuntu-drivers autoinstall"Most megprobaltam ujra, hogy telepitem a 390-es drivert.
Nem lett jo most sem. -
-
válasz
tvamos
üzenetére
Az gond lehet, hogy piros szöveg van a journalctlben?
Nálad ez valami hardver újraindítást emleget.....lényegében azok a sorok listázzák a hibákat, ahol az error szó is ott van, a többi vagy warn vagy más figyelmeztetés.
Elsőnek nézd meg ezzel a paranccsal az SSD smart-ot:
sudo smartctl -x /dev/sda
gnome-disk-utility is tud meghajtó tesztelést vagy a gsmartcontrol
Egyébként a 390.318 nvidia drivert kipróbáltad tegnap a tárolóból?
-
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az gond lehet, hogy piros szöveg van a journalctlben?
Valami ilyen van:... kernel: iwlwifi 0000:03:00.0.....
... ieee80211 phy0: Hardware restart was requested(#38407) lev258 válasza tvamos (#38406) üzenetére
A mem test lefutott hiba nélkül. Az ssd-t még nem néztem.Installáltam az ubuntu-drivers-t.
Lefagyott....
Most 640x480 van. -
válasz
Merula Alba
üzenetére
ntfsfixFix Windows 10 Or 8 Partition Mounted As Read-Only On Linux When Dual Booting
Az itt is említett ntfsfix-es módszert én még kipróbálnám, mielőtt format:c-t alkalmazom.
sudo ntfsfix /dev/sdXY
Ahogy olvasom, a Winnek nem tesz jót, de ha olvasható lesz a HDD, az is segíthet.
(#38399) I02S3F
tvamos ft 2012 óta használ Linuxot, nem első telepítése.

(#38404) I02S3F
Honnan kellett volna tudnod?
Az, hogy én megjegyzem a Linuxosok nickjeit 8 évre visszamenőleg, csak egy felesleges dolog, de anno hasznos volt Tg koromban. -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Költői kérdés! Miért teszi a Windows használhatatlanná, korruptá a tárolt adatokat, ha nem szabályosan van leállítva? Mi köze a szabályos/nem szabályos leállításnak a lemez adataihoz történő hozzáférhetőséghez?
Tudom. Linux alatt a cache (ext fs) idle/leálláskor íródik ki.
De azért ez a wines eset túlzás!
-
válasz
Merula Alba
üzenetére
Igen pontosan így van.
Ha a régi Win összeomlásakor sérült a partíciós tábla vagy a leírók, nincs 100% garancia hogy vissza lehet hozni.
De az esély hogy sikerül, egy wines lemez esetén kb. 1569x több Windows alól mint Linux alól, ez érthető.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Árváltozás: Deus Ex Human Revolution Collector's Edition
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR5 / 512GB SSD!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3644, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

köszönöm!
Wine is van rá de béta szintű. Van de minek ha nem futatja az exet. mondjuk arm64en nem is menne (:
(no meg a népek is azt a régit szerették utálni)
Bu_ék!
Miköze a snap csomagnak a felhasználói profilodhoz?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ugyanazt a hibaüzit írja ki.