- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
urandom0 #42989 üzenetére
Na meg tudtommal, ha valaki valamit meg akar írni Linuxra, akkor elsőnek Ubuntura teszi. Ebben biztos benne van a Canonical keze is, meg az is, hogy az enterprise világban még mindig erős helyen van. Vannak olyan Windowsos programok és driverek, amiket elsőnek Ubuntura hoznak le. A Mint is Ubuntu alapú.
-
válasz
urandom0 #42985 üzenetére
A mappák neveit úgy kell megváltoztatni, hogy átnevezed őket
És utána az ~/.config/user-dirs.dirs fájlban is átírod az elérési utakat, vagy használhatod az xdg-user-dirs-update parancsot is, de az első módszer egyszerűbb.
Végül kijelentkezel-visszajelentkezel, és jónak kell lennie.
Tudod ki fog ezzel sz*rakodni? Egy ilyen alapvető funkció nem működik normálisan, hogy a home mappában szereplő almappák nem a saját nyelvemen jelennek meg és el kell kezdeni turkálni a terminálban a javításért??? És ez a Linux világ zászlóshajó disztrója? Ugyammá... A másik kolléga válaszára nem is reagálok, mert a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtés.
20.04 LTS volt az első disztró, amit valaha kipróbáltam a Linuxból. Hibátlan élmény volt a Focal Fossa. De ez... Ez valami borzalom. Ráadásul tele ezzel a snap szutyokkal. Csak próbára tettem fel egy másik SSD-re, de törlöm is le, megyek vissza a Mintre. Biztos vagyok benne, hogy mióta a snapet beletették a rendszerbe azóta kezd el így lefelé ívelni a minősége.
-
válasz
urandom0 #42797 üzenetére
Igen, és köszi a segítséget! Igazából nem is igazán neked szólt a felháborodásom. Azon akadtam ki, hogy annyi volt Uby segítsége hogy tegye fel a Mint-et. A kezdő topikban láttam, hogy már MX KDE komponál jár
Uby:
Lehet hogy felpimpelt és így tetszik valakinek, de pl. alapból felajánlja a TimeShift mentéseket, de miért angolul? Még mindég, pedig nem csak egy éve került a rendszerbe! Így továbbra sem egyértelmű, hogy a root(és a többi "home" mappa) miért került alapból a kivételek közé. Az ember azt hinné a saját mappába összegyűlt fájlok mentése fontos(abb). Ha nekem nem volt egyértelmű, akkor egy kezdőnek?
El kellett olvasnom a 2024-es doksi 58. oldalától, hogy megértsem a dolgot. Ezért jár a piros pont a doksi készítőjének! (Bár én nem írtam volna bele a jobbklikkes új menüpontról szóló apróbetűs megjegyzést- Plusz a képernyőfotókra írt piros betűs instrukciók leírások sem mindig olvashatók, és nem is egységesek. Lásd a piros körvonalú barna háttérre írt kék szöveget. -
válasz
urandom0 #42787 üzenetére
Persze hogy hopperkedni fog, de alighogy feltette az első rendszerét, és rákérdez hol a hálózatok, nem a választ kapja meg, hanem az Ubuntu fikázását, és hogy telepítsen Mint-et? Azért ez erősen elgondolkodtató, és egyáltalán nem nevezném segítségnek. Ilyenkor úgy képzelem el Uby-t, mint ahogy anno Balmert láthattuk. Csak nem az üvölti az átizzadt ingében, hogy developers, hanem azt ,hogy Mint.
Miért nem lehetett normálisan megválaszolni a kérdését? Miért kell azt a látszatot kelteni, hogy amit feltett az egy használhatatlan vacak (ami ráadásul nem is igaz)?!Ez a hiba ablak a tipikus füstszűrős sapka esete. Ha kérdés nélkül jelenti a problémát (pl. Windows), az a baj, ha megkérdi(pl. Ubuntu), hogy küldheti-e, akkor meg az a baj.
Ugyanakkor van ott pár opció, amivel meggátolhatod hogy a jövőben az ilyen jellegű hibákat jelentse-e, és többet ne is zargasson vele. Más jellegű hiba esetén (másik program, vagy ugyanaz, de másik hibakód, valószínűleg újra rákérdez majd) -
Lacc
aktív tag
válasz
urandom0 #42606 üzenetére
Ezen a PC-n nem, ez Ubuntus, ez a disztro legjobb az ML alkalmazashoz es LTS-kent, Fedora ezert nem jatszik.
Sajnos ez az installer lesz valami, mert a tobbi program latta a particiokat.
5 particiot kellett volna latnia, ebbol 1 a regi ubuntu, es 4 amit a Windows telepito hozz letre (EFI, Recovery, valami... es maga Win particio)
Nem, nincs Windows bitlocker beallitva.Egyelore nem mokkolom tovabb a dolgokat, orulok, hogy ez osszejott. Csak azert jutott eszembe, ez a modszer, mert van egy 4-ik generacios HP Zbookon es ott is az van, hogy a regi 20.04 lts telepitoje mukodik az ujabbak mindig kulonfele hibakat dobalnak...
Koszonom a segitseget
-
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #42463 üzenetére
sda 8:0 0 119,2G 0 disk
├─sda1 8:1 0 600M 0 part /boot/efi
├─sda2 8:2 0 1G 0 part /boot
└─sda3 8:3 0 117,7G 0 part /homeroot@fujitsu-fedora:~$ dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
dumpe2fs 1.47.0 (5-Feb-2023)
dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda1 megnyitására tett kísérlet közben
root@fujitsu-fedora:~$ dumpe2fs /dev/sda2 | grep 'Filesystem created:'
Filesystem created: Sat Sep 2 13:26:45 2023
root@fujitsu-fedora:~$ dumpe2fs /dev/sda3 | grep 'Filesystem created:'
dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda3 megnyitására tett kísérlet közben
root@fujitsu-fedora:~$ -
válasz
urandom0 #41956 üzenetére
Ez több kérdést vet fel, mint amennyire válaszol.
- Ennyire buta hogy lehet?
- Ennyire nincs (minőség)ellenőrzés?Nesze neked „emberiesség másokkal szemben"...
I02S3F
Valószínű, mert gyakran a distro készítői építik a rendszerbe, és ha mégsem tartalmazza, az user teszi fel, mert szüksége van x bővítményre. -
-
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
urandom0 #41460 üzenetére
Nekem pont fordítva volt. Linux-al többet bajlódtam a fejlesztői környezettel eddig, mint Windows-al. Érdekes módon Windows-nál egy Docker-es projektnél volt csak komoly gondom, ott nem volt hajlandó ugyanúgy viselkedni a container-ben a cucc, mint Linux alatt, pedig elvileg ez lenne a Docker lényege. A végén nem is találtam rá megoldást, feltettem egy Linuxot, aztán annál simán ment.
-
válasz
urandom0 #41459 üzenetére
Nálunk valami 1000EUR per user évente... Mondjuk ez fullextra, licencekkel mindennel.
@RoryBreaker : "De a network reachable, merthogy tudok pingelni, nem?"
Elég furcsa, hogy mégis ezt mondja. Az a gép is elérhető, amit kiír, hogy nem? A wget-nek ott kéne lennie alapból, vagy a curl-nek, azzal is ki lehet próbálni, hogy tud-e róla letölteni. Plusz amit korábban írtam -
válasz
urandom0 #41450 üzenetére
" a beadandókat meg a házit is abban kérik. "
Ja, így felesleges. De azt kell látni, hogy ennek az oka az, hogy esély nincs alternatívára, mert nem is gondol már senki arra, hogy PS-től eltérő képszerkesztő, meg Windowstól eltérő OS. Ez viszont pont a felhasználóknak nem jó. Jelenleg egyféle cég egyféle cuccának a felhasználása lehetséges, pontosan azokon a módokon, ahogyan az működik."Az AVD, Citrix és a hasonló SaaS-ok jó cuccok, szerintem sok cég jobban járna azzal, mint dolgozónként egy Windows-os gép,"
Jaja. Nézd meg egy AD account díját... (Per user és per gép...) -
inf3rno
nagyúr
válasz
urandom0 #41450 üzenetére
Én sokáig el nem tudtam képzelni, hogy laptopon fejlesszek, aztán most WAMP + laptop van, mert kb. 1 hetet vagyok itthon egy hónapban. Most már áttelepítem az asztali gépet a másik lakásba, aztán megoldódik ez is. Nézem, hogy 2.5x nagyobb a monitor kijelző területe, mint a laptopé. Meg lehet szokni ezt is. Fejlesztés terén én több webalkalmazást fejlesztettem Windows, mint Linux alatt, és nem érzek hatalmas különbséget. Más a fejlesztő környezet telepítése, de a legtöbb IDE, szerver, verziókezelő, stb. megy mindkét rendszeren, más meg nem kell a fejlesztéshez.
-
válasz
urandom0 #41441 üzenetére
"Nekem a TP-Link DVR-em szoftvere Windows-only, Wine alatt elindul, de nem hozza be a kamerák képét..."
A többi 4 megoldhatatlan szoftver mellett nekem ez egy fájó pont mert ez az egy ami nagyon kéne bárhonnan elérhetően és sajnos több év vadászat után sem tudom életre kelteni se alternatívát nem találtam Linuxra.
Ez bizonyos Techson gyártmányok távoli felügyelete és pont ezekre van ráállva az öszes melőhelyem.
Van már webes böngészős elérésű dvr és nvr de ezek sajna igénylik a gyári szoftvert.
És bár nyögvenyelve de ezek is mentek Winows alatt böngészőből de miután kigyilkolták az Active-X vezérlők használatát (jogosan az szentigaz) csak a gyári szoftver használható.
És próbáltam Linux alatt azt is hogy egy ezeréves Mozillát ami még elfogadta az active-x telepítőket, direkt erre a célra tartani de Linux alatt elhasal az active-x telepítés mert nem tiszta Windows környezet, a Wine-nak is vannak korlátai.
A többi nem lényeg mert azokat a bennti Wines gépeken használom de az a DVR témakör is a megoldhatatlan kategóriát erősíti. Pedig rászántam soksok hosszú téli estét de nem megy. -
válasz
urandom0 #41441 üzenetére
Igen, ez egy ördögi kör, de
- Ha valaki FPGA fejlesztő, akkor igencsak jobb, ha Linuxot használ
- Ugyanez igaz beágyazot rendszerek fejlesztése esetén is
- Videoszerkesztés, képfeldolgozás simán nem csak Photosopot (azaz Adobe-t) tud jelenteni, pl. a Davinci elvan Linuxon, Maya szintén - mindenki az Adobe-t ismeri, ezért mindenki azt használ, amíg nem értesül mások létezéséről (Windowsra is ez a helyzet, a userek 99%-a hallott a Paintről meg a Photoshopról, mást el se tud képzelni). BTW amatőr fotósként én elvagyok a Rawtherapee + Gimp-pel
- CAD sem, és egy rakás ipari terület is bőven megy Linuxon
- WSL ide vagy oda, ha Unix admin vagy, akkor inkább ne Windowsról
- Android fejlesztésre is jobb szerintem Linuxon készülni (nem meglepő)
- Geoinformatika, bioinformatika területeken is elég sokszor megesik, hogy olyasmibe futsz, ami nem Windows
De ez megint olyan, hogy azért fejleszt mindenki Windowsra, mert mindenki WIndowsra fejleszt. Viszont mostanában kezd izzadni a MS, mert kezdenek jönni az igények, hogy a userek Macbookkal akarnak villogni, meg Android tableten akarnak céges erőforrásokat elérni, és erre sokszor nincs megoldás MS rendszereken."Ha valaki MS Office formátumokkal dolgozik, akkor is KELL a Windows...."
Melóban pont ez az előnyöm, hogy én nem nagyon mentek Excelekre, csak a többiekét olvasomShared drive-okat látom, távoli gépeket látom, más meg nem szokott kelleni. Így már nem annyira a Windows az érdekes irodai melóban, hanem az Office, hiszen a kliens kiléte kb. mindegy, a kérdés, hogy a céges doksikat hogy kezeli.
És persze van AVD. Azaz a MS újra feltalálta az X forwardingot (vagy a Citrixet, ami mondjuk szintén az X forwarding újrafeltalálása, ha úgy nézzük), így egy Azure-os gépen futó dolgokat érünk el, ami ugye ott fut, de a helyi gépen látszik. Na itt is teljesen mindegy, mi van a helyi gépen(Legrosszabb esetben böngészőből elmegy.)
Persze nyilván kényelmesebb egy full Windows cégnél Windowst használni, de azért ezen ne lepődjünk meg"ezért nagyon sok eset van, amikor kénytelen az ember Windowst használni, otthon is."
Ezért van egy virtuál Win10-em, hogy ha valamit nagyon kell. De egyre ritkább. Samsung telefonok flashelésére évek óta van pl. Heimdall, ami pont ugyanazt tudja, mint az Odin. -
-
válasz
urandom0 #41425 üzenetére
Nemrég érdekes videóra bukkantam yutubon.
LinuxMind Zoli, a inux fogadatlan prókátora, nagykövete és védelmezője, valamint a Windows lefikázója egy számomra teljesen meglepő videót készített.
A videó apropója a Nobara Linux, nem írkálok itt mert minden benne van a YT. videóba.
[link]
Bár a munkássága nekem nagyon bejön, tetszik, amit eddig utáltam az eddigi LinuxMind bemutatókba az a Win állandó basztatása.
Ezzel a Nobarás videóval Zoli nálam előrelépett a közömbös emberek közül a szimpatikusok közé.
Mivel használnia kell a Wint, érdekes módod totál megváltozott a nézete és közel került ahhoz amit én itt és máshol is hangoztatok és amiért többször nekem letámadva.
Miszerint vannak szituációk, userek akiknél NEM lehet soha sehol sehogyse teljesen átállni Winről.
És totál értelmetlen hetekig reszelni egy rendszert ha az akkor se lesz olyan mint egy másik ami ráadásul out-the-box egyből.
Mégiscsak valami igazságom van hogy mindent a maga helyén, idejébe és módján kellene használni.I02S3F
tégy egy próbát game vonalon a Nobarával, egy kört még megérne. Én nem játszok, nem tudom letesztelni játék vonalon. -
válasz
urandom0 #41404 üzenetére
"1) a rendszer frissít, és utána határozottan közli a felhasználóval, hogy légy szíves indítsd újra a géped, különben előfordulhat, hogy ez meg az nem működik"
Ubuntun szokott jönni a rendszerüzenet, hogy reboot pls. De nem kötelező, mint Winen.
Mondjuk ilyen eszközhalálokat sem szokott nyomni az utóbbi 15 évben menet közben.@Lionhearted : "LTS az, csak az új HWE-vel,"
Oje... Erre mondtam, hogy reboot az eggyel régebbi kernellel. -
válasz
urandom0 #41353 üzenetére
Félsiker.
Arcoskönyv linkjén, smb.conf-ba
client min protocol = SMB2
client max protocol = SMB3
meg egy sudo systemctl restart smbd.service
és ezután a Linux csontnélkül azonnal eléri a W10 megosztásait, de
fordítva meg nem megy. A Win nem is látja a helyi hálón a Linux megosztást, még a linuxos gépet se.
Ha a Winen engedélyezem a smb1-et akkor rögtön látja a Linux megosztásokat.
Vagyis még mindig van valami bibije.
smb3 van használatba a samba konf bizergálás után a terminál szerint,Samba version 4.7.6-Ubuntu
PID Username Group Machine Protocol Version Encryption Signing
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
12627 nobody nogroup tibixubuntu (ipv4:127.0.0.1:58074) NT1 - -
12809 tibi tibi fe80::734b:68e3:6ef3:6ebc (ipv6:fe80::734b:68e3:6ef3:6ebc:49793) SMB3_11 - partial(AES-128-CMA
-
-
válasz
urandom0 #41318 üzenetére
Ja, így már igen. De amúgy még korábban is lett volna értelme
Illetve nem csak azt lehetett volna, hogy egy szerverre teszed, leteszel egy még támogatott vasat, arra teszed virtuálisan az XP. Helyben van, csak egy normális gépen fut, költöztethető HW-ek között, ha kell. -
-
-
-
-
-
válasz
urandom0 #41286 üzenetére
Smplayer nem ppa hanem a legfrissebb verzió, tegnapelőtt töltöttem telepítettema oldalukról a Ubuntusat.
De itt most nemia a playerrel van a gond hanem a yt-dlp-vel! Annak kéne a 3.7 python, és bár ott van de ő nem tudja használni.
A symlinket hogyan, légyszi szájbarágósan. -
válasz
urandom0 #41289 üzenetére
Ja, mert a S/360-on kezdődött az egész prociemuláció, virtuálgép móka
"Tudod, mit szoktak erre írni külföldi fórumokon? Hogy a tárhely olcsó, $0.5/GB..."
Sejtem, de attól még na. Favágó megoldás." Ez egyrészt jó biztonsági szempontból is, másrészt azért,"
Igen, vannak előnyei, de hogy megéri-e adott helyzetben, az más kérdés.Amúgy ez a baj az egész Buguntuval, hogy elég kényelmes, de ilyen bosszantó dolgok vannak. Előző melóhelyen kereskedelmi kiadású Linuxokat adminoltunk, és ott több száz gépes környezetek mentek úgy, hogy kb. tesztelni se kellett az updateket.
10-15 éve még hatalmas selling point volt Linuxon, hogy betonstabil, és ilyen elkefélések nem nagyon voltak.Viszont @tordaitinbinek az a baja, hogy eléggé régi az Ubi, 18-as. Gondolom oda lassabban megy ki már az aktuális Python.
Van az update-alternatives segít neki, vagy pl. ha fejlesztés, akkor van virtualenv, és hasonló verzióváltogató okosságok. -
válasz
urandom0 #41287 üzenetére
"Ha kell, leszeded
Igen, meg annak a függőségeit, meg annak a függőségeit, meg azoknak a függőségeit is...
Jó móka lesz"
Hát, ezért kellene, hogy az újabb csomagok mindenben kompatibilisek legyenek a régiekkel." hanem először egy emulációs programot kell betöltenie a kezelőnek,"
Arra gondolsz, hogy egy virtuális gépen lefuttatják a régebbi Z/OS-t?"idővel MINDEN változik, és ha azt akarod, hogy a változásokhoz alkalmazkodjon a szoftvered, akkor karban kell tartanod. "
Nehéz kenyér, na"Azt megteheted, hogy /lib64/libgtk-4.so.1-ra csinálsz egy symlinket /lib64/libgtk-3.so.1 néven, ez sok esetben működik, van amikor nem (főverziók között szinte biztos, hogy nem fog működni)."
Erre viszont valami egyéb megoldás kéne, nem az a jó, hogy elkezdjük szórni a helyet snap-re meg flatpakre. -
válasz
urandom0 #41267 üzenetére
Ha jól fordíttattam Guglival itt pont valami ilyet alkotott az emberke hogy csereberélni tudja a python verziókat.
Komment szekcióba jelezték hogy ezután valakinek annyira megborult a rendszer hogy be se bootolt, vagyis nem vaszélytelen.
[link]
Lehet lassan tényleg át kell állnom frissebb Ubira. -
válasz
urandom0 #41270 üzenetére
Annyira régiekkel mondjuk ne sokat akarj kezdeni (ha feltelepíted, akkor valószínű összedől csomó minden). Viszont ha http-n megnézed a repószervert, ott van az összes régi verzió.
"De, normál esetben pont ezt jelenti. Pontosabban ez úgy nézne ki, hogy fent vannak mondjuk a GTK 43 devel libjei, és te behúzod a GTK 3.24-es headerjeit, és akkor arra fog dependelni a programod. "
Magam részéről még mindig OS szinten néztem; másrészt amennyire tudom, a C egyszerűbb dolog; tehát nem a headerben mondod meg, hogy mi lesz a függőség, hanem attól függ, milyen kódot írsz. Nem csinál meg helyetted semmit.
Ha egy régebbi cuccal akarsz kompatibilis lenni, akkor annak a hívásait kell használni.
Visszafele kompatibilitást én mindig úgy tudtam, hogy a régebbi dolgok mennek az újabb OS, HW, stb. verzióval is. HW szinten még OK is, hogy az újabbak régiekkel, de szoftver szinten nekem ez sosem volt meg így kőbe vésve, hogy adott library használata mellett régebbi verziókkal is kell működni a programnak.
BTW szerintem Androidon sem a SDK régebbi verzióját használja, egyszerűen csak régebbi verzióhoz fordítja, ha azt mondod, hogy az az app menjen 7.x-en.
Ahogy @lionhearted mondja."De ha a kedves framework fejlesztő azt mondja, hogy mától nincs GtkButtonBox, GtkBox van helyette, használd azt, akkor mit csinálsz?"
Ott kezdődik, hogy ilyen szinten nem kéne össze-vissza változnia mindennek. A "hogy hívják ezen a héten a print parancsot" időszak már vagy 40 éve elmúlt Unix alapú dolgoknál(BTW néztem egyszer egy ilyet, hogy a Unix v1 kernelt előtúrta valaki, és elindította egy PDP emulátoron. Ugyanazok a ls, find, cat, stb parancsok, mint amik most Unix/Linuxon...)
-
-
válasz
urandom0 #41265 üzenetére
"Szerintem egyszerűbb lenne, ha a repókban ott lennének a régebbi verziók is, és a program arra dependel, amelyikre akar."
Ott is vannak. De alapvetően az egész csomaglogika az, hogy ami a korábbival ment, az az újabbal menni fog. Nagyjából az összes csomag alapú *nix így kéne működjön.
Amúgy a visszafele kompatibilitás az sehol nem az, hogy az újabb verzióra fejlesztesz, és menni fog a régivelTehát a GTK korábbi verziójára kell fejlesztened, ha azt akarod, hogy azokon és az újabbakon is menjen.
Hogy mire dependel, azt úgy szokás megadni, hogy csomag>xx.xx , ha újabb van, akkor az OK. ...nak kéne lennie."Linuxban ilyet nem csinálhatsz meg, mert ha az Ubuntu 22.04-ben mondjuk GTK 3.24-van, akkor te hiába írod meg a programod GTK 4-re, nem fog az elindulni."
Mondjuk ez máshol sem lesz, ha egy .net 4. -re írsz, akkor 3.5-ön nem indul el
Fordítva viszont mennie kéne, a régebbi keretrendszeren írt cuccoknak mennie kéne az újabbon."A Gnome más tészta, az egy külön állatfaj. Ők félévente megtörik a kompatibilitást, de ez náluk így van kitalálva."
-
válasz
urandom0 #41248 üzenetére
"Jó, persze, túl könnyű lenne az úgy élet, ha minden kompatibilis lenne visszafelé
"
De kéne neki.
Pont ez a lényege az egésznek. csomag ugrik .1 -et, a régebbit kereső cuccoknak mennie kéne vele. Akkor nem megy, ha valaki idiótán írta be a függőségeket, de az egyre ritkább."nem beszélve mondjuk egy Xorg -> Wayland átállásnál"
Azt még sehol nem láttam normálisan megcsinálva. Felteszek egy OS-t, update, hülyén működik. Mi a franc.
Utána tűnt fel másból, hogy Wayland-re váltott. Semelyik nem bírta kinyögni az update (vagy sysupdate) folyamat közben, hogy ja, ez már Wayland lesz (KDE Neon, Kubuntu, Debian+KDE).
Pedig tök jó a Wayland, rakás feature van, csak borzalmas RAM zabálás is, és nem minden gépemben van elég.
Viszont : azért egy komplett grafikus alrendszer váltás persze, hogy nem zökkenőmentes. (Ahhoz képest a fentieken minden működött, szóval hibák nem nagyon voltak, csak a váltás ténye volt nem jól kommunikálva.)
Gnome-on meg X-Wayland váltás nélkül is rendszeresen estek ki kiegészítők egy-egy Gnome verzió ugrás után, mert a készítőnek követnie kellett a változásokatPedig előző melóhelyen egész jól elvoltam a Gnome-os OS-en. A RAM fogyasztása is tök alacsony tudott lenni.
-
válasz
urandom0 #41247 üzenetére
Teljesen értelek de az ellenvéleményemet valahogy úgy próbálom leírni hogy ne legyek ismét
támadás áldozata.
Saját laikus felhasználói véleményem hogy a Win, és az Android messze túlteljesíti a Linuxokat szoftverezhetőség, és visszafelé kompatibilitás tekintetében.
Ezzel jár a szerintem sokkalta egyszerűbb használhatóságuk.
Pl. felmegyek az Smplayer oldalára.
Van 1 darab Wines telepítő, a legfrissebb, de a nyakam rá hogy a W10-en elfut egy 10 évvel ezelőtti verzió is, persze a hiányosságaival, némely funkció nem lesz benne.
Ugyanakkor ott van az oldalon külön 4 vagy 5 féle Linux telepítő, Ubuntura külön, Fedora meg még másokra.
Akkor most melyik az egyszerűbb..? A fejlesztő részéről?
Nem tudom, nem vagyok tisztába sem a Windows Installer, sem a Windows programfuttatási megoldásaival.
De az biztos hogy 10-15 éves szoftvereket tudok portable módba ma is, akár W11-en is használni, és W10-en sok ilyet tudok akár telepíteni is a megfelelő kompatibilitási módba, W7, XP. És működnek.
Droid dettó, nemrégvéletlenül egy mentésből mellényomtam és feltelepítettem Android 8 alá egy 6 éves 4.4 appot, működött simán.
Nem vennék rá mérget hogy nemhogy Linuxokon keresztbe-kasul hanem egy adott pl. Ubuntu vonalon meglenne a 10-15 éves visszafelé kompatibilitás.
Ez tényleg a szőrszál hasogatása mert nem sokan akarnak ma használni egy 10-15 éves szoftvert.
De az én, a sima felhasználó számára a Linuxos megoldások sokkalta antifelhasználóbarátok mint a másik 2 rendszeré.
Az igaz hogy az teljesen átlagfelhasználónak simán megfelel szinte bármelyik modern disztró. Feltelepíti, áruházból (gyári tároló) szoftverezi és használja. Akkor én nem tudom magam hova sorolni, mégse átlagos vagyok? Passz. -
-
válasz
urandom0 #41242 üzenetére
"Egyébként vicces, de a Debian megalapításánál épp az volt az egyik cél, hogy legyen egy olyan disztró, ami mindig friss szoftvereket szállít
"
Az unstable pl. ezt teszi." hogy egy csomagnak több verziója is telepíthető, akár egymás mellé is."
Rendesen kéne kódolni, és akkor csak egy kell, mert az visszafele kompatibilis.
Az más kérdés, hogy fejlesztőknek kellhet a régebbi is, de ők meg meg tudják kókányolni..."sokkal egyszerűbb nyitni egy terminált, és beírni vagy bemásolni egy mentett doksiból azt, hogy"
Nem is szokták érteni -
válasz
urandom0 #41234 üzenetére
"Persze, akinek friss szoftver kell, " az vegye fel annak a tárolóját
A konténerezés hátránya meg az erőforrás-zabálás is.
Illetve a tárolós macera meg azért érdekes, mert ott pl. a Launchpad-en ellenőrzött szoftverek vannak." Egy Debian testing+egy Ubuntus háttérkép+iconpack meg egy-két patch, ennyi."
Annál azért több, sokkal kényelmesebb, azért használom még.A Core meg... hát mostanában melóban jött pár Core alapú cuccra ticket, valami borzalom.
"Velemenyem hogy nem baj az ha egy app intezi a sajat naprakeszen tartasat. Mivel igy nem kell orrbaszajba ppa-t felvenni."
Viszont nem is derül ki, ha az az app hirtelen rosszindulatú lesz. -
válasz
urandom0 #41237 üzenetére
Én a portable/appimage vonalat gondolom jónak.
Nem barmol bele registrybe /var /user stb. helyekre.
Ha jól van megcsinálva az app akkor csak a saját könyvtárát használja így a mentése, másik gépen használata, reinstall utáni hadrafogása zökkenőmentes.
A frissítése még nem megoldott.
Windowson mai napig használok 10-15 éves portable appokat, játékokat.
Hibátlanul futnak.
Viszont ez hogy Linux vonalon menne-e? azt nem tudom mennyit mibe változik ennyi idő alatt a környezet. És a disztrók sokszínűsége miatt sem tudom.
Ehhez közel járnak a konténeres megoldások az igaz ennek ellenére engem nem tudtak meggyőzni. -
-
-
-
inf3rno
nagyúr
-
xNAGOYAx
tag
válasz
urandom0 #41166 üzenetére
Az alábbi hibakódok vannak. Elsőnek a zabbix ot tettem fel az ment, lehet utána az apache ban kellett volna valamit állítani, hogy ne ugyan azzal a konfig fájlal akarja ndítani/elérni mind 2 szervert?
Az etc/apache2/conf-available van a zabbix.conf, z-ocsinventory-server.conf, zz-ocsinventory.restapi.con, ocsinventory-report.conf
Az etc/apache2/conf-enabled van a zabbix.conf,
z-ocsinventory-server.conf, zz-ocsinventory.restapi.con, ocsinventory-report.conf -
válasz
urandom0 #40360 üzenetére
Csináltam grafikon generátor PHP-t PHP-GD-vel. Egy oldalra betettem pár grafikont, és a PHP scriptben ott volt a hiba, ahol a kép oszlopait generálta. képernyő szélességű kép generálása, többször. És olyan hiba volt, amitől lefutott, de loggolta...
...hamarosan tele volt a /log -
válasz
urandom0 #40058 üzenetére
[link]
Itt nézelődj, arra nagyon figyelj hogy a telefon pontos neve és alias neve megegyezzen. Az oldalon Gingko rom van.
Nekem
Redmi Note 4 Mido van, teljesen ugyanígy kinéző a
Redmi Note 4 Nikel. Csak a hardver totál más benne, a soc Snapdragon kontra MTK. Nem kell mondanom hogy ezzel óriásit lehet szívni.
Ha nem PONT rávaló a rom akkor lehet fejvakarászni.
Gondolom TWRP vonalon tudod a teendőket, ha nem, az oldalon nagyon részletes, linkekkel megtámogatott leírás van, pl. a bootloader nyitás menetét is leírja, ahhoz kell egy Xiaomi reg. -
válasz
urandom0 #40056 üzenetére
Maximálisan elégedett vagyok vele.
Eddig (több mint 3 éve használom) 2 bugot tapasztaltam.
Egyik hogy random nem talál GPS-t amikor ezt használó appot indítok, ilyenkor gps ki majd bekapcsol és megjavul,
a másik meg néha beragad az értesítési led és akkor is jelez ha már elolvastam vagy töröltem az adott értesítést.
A rom hihetetlen kánaánja a beállításoknak, a legeldugottabb, talán átlagember által sose használt funkciókat is aprólékosan be lehet állítani.
Belaknom, mindent beállítgatnom több hét volt és azóta teszi a dolgát.
Aki még sose használt ilyet csak a stock romos telefont, legyen az bármilyen cég gyártása és fusson rajta bármilyen moddolt os, akár a Samué, Sony vagy Huawei vagy a MIUI vagy bármi, az el se tudja képzelni mennyire jól használható egy ilyen prerootolt custom rom. Szó szerint a szabaságot hozza el a felhasználónak. Azt csinálok vele amit én akarok. -
-
válasz
urandom0 #39999 üzenetére
Ha szerinted baromság, hogy akinek fogalma sincs, mi fog történni, ha belebarmol a rendszerbe, az előtte inkább olvasson utána, akkor baromság.
Ennyi erővel akkor se kérjen megerősítést, amikor törlünk egy fájlt. Vagy akkor sem, ha mondjuk letörlöd a linux-image csomagot.
Nem sok összefüggést látok, de nyilván mindenki azt csinál, amit akar, ha össze-vissza kutyulja a rendszert és a rendszert hibáztatja, tegye. Hcl kolléga egyértelműn leírta, hogy vagy használja valaki userként a rendszert és max programokat tesz fel vagy belenyul kicsit saját igényei szerint a rendszerbe, de utóbbi esetben kb tudja is, minek mi lesz a következménye és hogyan oldja meg, ha gubanc van. Egyik disztró sem hülyebiztos egyébként, erre kár is várnod!
-
-
-
-
-
-
válasz
urandom0 #39971 üzenetére
Szerintem elég sok rendszerkomponens-t le tudsz szedni különösebb figyelmeztetés nélkül. Érdekes, mert ha valaki nem tudja mivel jár, ha valamit nulla tudással letöröl, az szerintem nem a rendszer hibája, az lenne, ha egy oktató feladatokra készített disztró lenne, de nem az. Amiről fogalmad sincs, olvass utána mire való, mielőtt piszkálod. Ilyen egyszerű ez.
-
-
törölt tag
válasz
urandom0 #39962 üzenetére
Egy valamit nem értek. Felraksz egy Ubuntut és utána snap mentesíted. Itt kezdődik a lavina veszély. Hiszen a GUI is snap alapon van integrálva, meg még pár alapvető rendszer komponens.
Mi a magyarázat arra, hogy így szeretnéd az Ubuntut használni? Az ubis Gnome kinézet, a csomagkészlet? Vagy mi?
Vagy ha mindenképp Ubuntu, akkor valamelyik másik testvére más GUI-val, amiben nincs snap. Esetleg megnézni a szerver install hozza-e a snap-et. Ha nem, akkor arra felhúzni egy Gnome-ot vagy valami szimpatikusat. -
válasz
urandom0 #39961 üzenetére
De eddigi tapasztalataim szerint az Ubuntu és az Ubuntu alapú rendszerek, amiknél mindig van valami hiba a csomagkezelésnél.
Hát ugye, mivel le is írtad egy tapasztalatodat....
Fent volt a Firefox, gondoltam a snapd-ot legyakom, mert minek az nekem. apt uninstall snapd... yes...
....így azért más megvilágításba kerül mindjárt az, hogy mindig valami hiba van a rendszerben....még véletlenül sem user error ez áááá dehogy!
Bele se merek gondolni, miket művelhettél eddig a rendszereiddel.
-
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
urandom0 #39953 üzenetére
Manjaro Gnome-ról váltottam, számomra sokkal jobban egyben van. A snap valóban problémás, de 2 perc alatt kiváltható Flatpakkel, ami viszont remekül működik. Nincs tökéletes rendszer, de ez egy remek release lett, és elég könnyen lehet javítani a problémáit, Manjaro-n ennél sokkal fundamentálisabb gondokkal lehet találkozni.
-
growler
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged