- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cappa72 #37296 üzenetére
Benéztem az új választható arcképek közé, ha már a covidos rettegőtopik spórolt nekem a hajzselén, ennek árát beváltottam Premiumra, de túl sok jó arckép így sincs. Ez a kövér pingvines sem jön be, megy vissza az előző arckép, azt már sikeresen megutálták.
Lehet igénylek egyéni arcképet, bár amennyire imádnak a nagybetűsök, tuti hamar fogok kapni.
(#37295) tomtyi
Eddig csak LXDE alapú volt, most meg LXQT alapú, de megmaradtak gondolom az LXDE-s programok. Nem ugyanaz.
-
válasz
Graphics #37293 üzenetére
Engem érdekelnek
Te max második lehetsz
Én dzsunkázok, nem Te
Hát ilyen alapon még második se nagyon, 860 EVO-val meg Intel 520-szal és most a WD Blue 3D-vel igen messze állok a kockázatos kísérletektől.
Egyelőre amúgy tesztelem, később lehet Lubuntu-ra váltok( aztán tán lightos)
A Gnome-os Ubuntuhoz képest nagyon az, amúgy már nem, maga a Lubuntu weboldala is írta ezt már, nem LXDE a felülete ugyanis. Vannak szimpi disztrók, például az LXLE vagy a PepperMint, amik jól kezelhetők és ligthosak vagy ott a Puppy, ami aztán nagyon kis helyen elfér.
a Linux kézenfekvőbb megoldás, plusz tetszik is, de sose ástam mélyre magam benne
Lassan ennek is eljött az ideje, de valami Debian alapút használsz már ha jól rémlik a topikjából, OMV-t talán? Max a DE-kkel kell kicsit ismerkedned, így azért nem olyan vészes a dolog.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #37292 üzenetére
Engem érdekelnek
Te max második lehetsz
Én dzsunkázok, nem Te
Egyelőre amúgy tesztelem, később lehet Lubuntu-ra váltok( aztán tán lightos), egy irodában csak böngészőnek kell valami egyszerű rendszer, semmi extra.
4 db gépet vettünk pár éve, Core2Duo, ebbe 2 éve vettem 4 db 16GB-os m.2-es SSD-t adapterrel, akkor herélt Win-nel mentek, de problémásak, és a Linux kézenfekvőbb megoldás, plusz tetszik is, de sose ástam mélyre magam benne.
-
válasz
Graphics #37291 üzenetére
Észrevettem, 9GB szabad, szóval a mérettel nincs gond
Most telepítetted, a Gnome is egyre hízékonyabb, érdemes figyelni rá, nekem sda1-en azóta van a rendszer, mióta a WD Blue 3D-t beraktam, féléve kb, szóval be lehet lakni hamar.
Sűrűbben kell pucoválnod.
Miert lényeges az SSD kora?
Egyszerű kíváncsiság. Érdekelnek az SSD-k, nincs más ok.
-
válasz
Graphics #37287 üzenetére
Jaj, nem értem miért kell ennyire felháborodnod? Sajnos így észre sem vetted, hogy az előbbi hsz utolsó mondatában szerintem volt lényegi rész is, de én kérek elnézést, hogy hozzád szóltam.
Amúgy az SSD topikban szoktad írogatni, mikor milyen SSD-t vettél/rendeltél, ebben mi olyan sértő?
Nem zavarkodom többet ebben a thread-ben.
-
válasz
Graphics #37285 üzenetére
Nincs semmiféle dzsunka SSD, mit kéne leltároznom?
Hetente veszel ilyen egzotikus SSD-ket! Azt meg nézd el nekem, hogy nem találtam ki, milyen gépen manőverezel éppen. (nem véletlenül írtuk már le 6 milliószor, hogy a hw-ekről is essék azért szó)
Ezek szerint a multiboot eszközön lévő Win megtréfálta a GRUB-ot, de látom már rendbejött és gondolom nem is jelenik meg.
16GB-os SanDisk U110
Ez milyen régi SSD? Nem tudom mekkora a hasznos mérete, de Gnome-os Ubuntunál is lassan vigyáznod kell 20 GB alatt!
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
growler #37283 üzenetére
Köszi, már csinálom is.
Kérdés, honnan veszi a GRUB a Windows 10-et? Vagy az úgymond egy "előkészítés" ?
szerk: Köszi, így jó lett, egyből csak az Ubuntu indul
@ubyegon2 : Nincs semmiféle dzsunka SSD, mit kéne leltároznom? Ez egy laptop, egy darab SSD-vel
. Vagy nem értem mire gondolsz.?
1 db 16GB-os SanDisk U110 van benne.
-
válasz
Graphics #37282 üzenetére
Szia!
Amit growler szaki ír, az jó lesz....kivéve ha nincs valamilyen SSD még a gépben, amin pihen egy Winx.
GRUB mindenképpen települ, ha csak egyetlen oprendszer van, akkor is, legfeljebb ilyenkor nem jelenik meg bootkor.
Szerintem leltározd le azt a rengeteg dzsunka SSD-t, hátha ott lesz a gépben a bűnös. Olyat még tényleg nem hallottam, hogy nem létező OS-t is betallózna a GRUB.
-
Graphics
Jómunkásember
Bedobom ide is a kérdésem, hátha hamar kapok választ:
Sziasztok!
Ha rossz helyen kérdezek elnézést.
Csináltam egy multiboot pendrive-ot, amin van egy Win10 és két Linux ( Ubuntu és Lubuntu telepítő) illetve egy Active Boot Disk.
Ezt WintoSetupUSB-vel csináltam.
Telepítettem egy Ubuntut egy üres 16GB-os Sandisk SSD-re.
És létrehozott egy GRUB menüt, ahol választási lehetőségeket kínál fel, ezt ismerem is.
Viszont valamiért az utolsó az Windows 10, pedig ilyet nem telepítettem. Kérdés, a GRUB-ot ki tudom kapcsolni , és hogy egyáltalán miért települhetett?
Előre is köszönöm
-
törölt tag
Sziasztok,
1. Van arra beállítás, hogy alvó állapotból visszatéréskor automatikusan visszacsatlakozzon a wifi hálózatra?
2. A hangbeállításoknál le van tiltva az egyik belső hangforrás: [kép]
Mi lehet az, és jól van-e ez így?inxi -Fxxx:
Network:
Device-1: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter
vendor: Hewlett-Packard driver: rtl8723be v: kernel port: 5000
bus ID: 08:00.0 chip ID: 10ec:b723
IF: wlo1 state: up mac: a8:a7:95:97:87:0d
Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet
vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel port: 4000 bus ID: 09:00.0
chip ID: 10ec:8136
IF: eno1 state: down mac: dc:4a:3e:e5:1a:f8Audio:
Device-1: Intel Broadwell-U Audio vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0 chip ID: 8086:160c
Device-2: Intel Wildcat Point-LP High Definition Audio
vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
chip ID: 8086:9ca0
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-29-genericHP laptop, Ubuntu MATE 20.04 LTS 64bit
-
Dave™
nagyúr
Azt hiszem ennyi volt az Ubuntu, ment is fel a Manjaro Gnome, csak pár dolog ami ott kapásból megy vagy minimális állítás kell hozzá, Ubuntun pedig nem:
-nincs snap (csak ha akarom)
-van tweak tools alapból
-alapból engedélyezett a bal felső hot corner
-alapból van multimédia billentyűs vezérlés, és megy Opera mellett is (amit nem akarnék letiltani a Tidal web miatt)
-egy sima átmásolással megy a Widevine Operában, Ubuntun sehogy sem akart
-nem kell szórakoznom a ppa-kkal meg deb fájlokkalDe legalább megpróbáltam
A Gnome viszont tetszik, most nagyon kézre áll, még ha hiányzik is pár dolog a Plasmából.
-
Dave™
nagyúr
Félreértetted, én a böngészőre akarok ráhúzni egy fájlt, vagy egy másik programra, csak nem vált ablakot. Ha engedélyezem a bal felső hot cornert, úgy megy, csak körülményes onnan kiválasztani. Ez a konverter meg baromi régi, szerintem nincs frissítve, legalábbis nem találtam nyomát hirtelen. Ami zavar még, hogy sok alkalmazás után érezhetően belassul a rendszer, nektek ezzel nincs gondotok? Nem is a ram a gond, mert 16GB van és csak 7 körüli a foglalás, de érezhetően lassabb. Ötlet?
Sonja: nem segített
-
törölt tag
-
törölt tag
-
Dave™
nagyúr
Sziasztok!
Meguntam a KDE-t aztán gondoltam ha már váltok adok egy esélyt az Ubuntunak ismét, a 16.04-et nagyon szerettem, futólag szoktam is használni itt-ott, szóval tudtam kb. mire számítsak. Azért van pár meglepetés, ezek között ott van a Snap, de azt mondjuk kikerülöm, azt sem értem miért ilyen problémás a multimédiás billentyűk kezelése (be kellett álltítani kézzel, illetve a Chrome alapú böngészőkben is tiltani kell ezt a funkciót, hogy ne lopják el a fókuszt), viszont amit teljesen nem értek hogy miért nem megy az ablakváltás a drag & dropnál. Rá akarok húzni egy fájlt a nautulisból a böngészőre és hiába áll a dokkolón az ikonján, nem vált ablakot. Ha nem teljes képernyős akkor persze megy, de az ikonra nem hozza elő. Ötlet? Illetve van valami nautilusba épülő akármi ami tud képet konvertálni? Az image-converter csak ezt nem tudja (png-jpg), ezen kívül mindent.
Ja még egy fontos: Opera widevine megy valakinek? Manjaro KDE alatt elég volt a Chrome-ot telepíteni, itt vért pisilek és akkor sem megy (az Opera fórum már megvolt).
-
-
Krystal_s
addikt
válasz
zoltanz #37266 üzenetére
Úgy néz ki sok olvasgatás és próbálgatás után megtaláltam a megoldást. Mivel most nincs telepítve Linux, csak Live rendszereket teszteltem, pont azt nem tudtam kipróbálni, mert restart kell hozzá.
Ez egy évek óta ismert probléma, szinte az összes Intel Wifit érinti. (ingadozik és max csak fele sebességgel megy, mint kellene)
2015-ben már volt róla bug report, nem értem miért nem javították azóta sem.
Beszéltem több emberrel is, akiknél szintén ez a gond...
Én korábban kb 4 éve találkoztam ezzel a jelenséggel egy másik gépemmel, amiben Intel Centrino 2230 volt.
A jelenlegi gépekben Intel Centrino 6300 és 6200 van.
A másik topikban írtam bővebben mire jutottam. -
-
trance89
őstag
válasz
lionhearted #37264 üzenetére
Akkor jol sejtem hogy igy kene kineznie az altalam beillesztett soroknak ha 5sec varakozast akarok?
192.168.2.209:/volume1/Filmek /home/ubunti/DiskStation/Filmek nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr,_netdev,nofail
192.168.2.209:/volume1/Sorozatok /home/ubunti/DiskStation/Sorozatok nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr,_netdev,nofail
192.168.2.209:/volume1/Programok /home/ubunti/DiskStation/Programok nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr,_netdev,nofail
x-systemd.mount-timeout=5 -
válasz
trance89 #37262 üzenetére
Szia!
A
timeo
csaksoft
kapcsolóval együtt értelmezhető. Mivel a default a hard timeout, ezért ez a kettő együtt nem működik. Ezek alapvetően recovery logikák.
Amire neked szükséged lehet itt, az ax-systemd.mount-timeout
ez ugyanis a systemd-nek mondja meg, hogy mennyi idő után adja fel a sikeres mount reményét adott fstab soron. Ezt is a fstabba kell írni, másodpercben (vagy explicit "s", "min", "h", "ms" megjelöléssel.)
Ezenfelül érdemes még a_netdev
, ami a te géped hálózati lecsatlakozása után nem fog próbálkozni.
Vagy anofail
, ami azt mondja adott fstab sorról, hogy szeretné, de nem szükséges csatolni az adott eszközt. -
afi0903
aktív tag
Sziasztok!
A számítógépen található filmeket szeretném Wifin keresztül megosztani a TV-mnek. Kubuntut használok. Azt megtaláltam, hogy ez Plexxel lehetséges, de az nem látja a mappát, amit meg szeretnék osztani. Hogyan tudnék neki olvasási jogosultságot adni?
-
trance89
őstag
Udv
NFS megosztassal kapcsolatban kerdeznek, az fstab fajlban a kovetkezo mappak vannak csatolva synology nas-rol:192.168.2.209:/volume1/Filmek /home/ubunti/DiskStation/Filmek nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr
192.168.2.209:/volume1/Sorozatok /home/ubunti/DiskStation/Sorozatok nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr
192.168.2.209:/volume1/Programok /home/ubunti/DiskStation/Programok nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr
A megosztassal igazabol semmi problemam viszont ha bekapcsolom a gepet es a nas eppen nem elerheto vagy mas wifi-re csatlakozok mint amin a nas log akkor a kovetkezo sorok porognek vegig egeszen 1m38s hosszan, csak utana indul el a rendszer:
A timeo reszt probakeppen atirtam joval kisebbre pl 4 de semmit se segitett, ugyanugy 1m38s-rol indult a visszaszamlalo
Mit irjak a mount parancsok vegere hogy pl 5 masodpercig keresse a nas-t 98 helyett?
Vagy van esetleg vmilyen bill kombinacio ennek az atlepesere?
Koszi a valaszt -
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Telepítettem a gdebit, majd az XnViewMP -t. Fel is megy látszólag a program, de nem indul el. Mi lehet a probléma?
-
lev258
veterán
A GDebi-t már korábban elhagyták.
Persze én is használom; telepítem, ha hiányzik. Az, hogy rossz programmal van asszociálva a .deb fájl már valóban lehet hiba (mondjuk ha nincs GDebi, akkor az Archive Manager a logikus), de azt teszteléskor kellett volna jelezni bug-ként. -
Igazad lehet, Ha viszont valaki nem hajlandó tudomásul venni, hogy a Linux az nem Windows, az botladozzon csak a hülyeségei miatt. Ha arra lusta valaki, hogy pár órát annak szentel, hogy utána olvasgasson, mi is ez a nemwin oprendszer, azt nem tudom sajnálni. Sőt! Lóf*sz a s*-be.
(#37250) tomtyi
Tényleg ilyen ez, mehet nyugodtan vissza, ha ennyire leszarja a számára ismeretlen rendszert. Aki hülye, az is marad, szokták volt mondani.....
-
No, ezek szerint csak megvan a snap célközönsége.
Az is milyen már, hogy ha letölt az ember egy deb telepítő file-t
vs
A kezdő megint meg van lőve, és kulloghat vissza a snapstore-ba...
Első és utolsó mondatrész nekem nem áll össze, mert az a kezdő, aki tudja, hogy egy .deb fájlt is letölthet és telepíthet, ehhez megszerzi a Gdebi csomagot is.....érted mire gondolok? Szóval előbbi emberünk már csak nem olyan béna, hogy jobbgomb/társítás művelettel ne tudná telepíteni mégis, amit akar. Ha mégsem és valahogy odakeveredett csak a .deb kiterjesztésű csomag, akkor lásd az első mondatomat.
-
Cyrin
addikt
Az is milyen már, hogy ha letölt az ember egy deb telepítő file-t, akkor nem tudja ám telepíteni dupla kattintással, mer milyen dolog már az, hogy az ember nem a snap store-ból telepít ---> ez veszélyes!!!
A gdebi-t eleve kihagyják az ubuntu alaptelepítésből (ubuntu mate-et telepítettem pénteken abban pl. benne van alapból), és a dupla katt-al az archive manager nyitja meg a file-t. A kezdő megint meg van lőve, és kulloghat vissza a snapstore-ba... -
floatr
veterán
válasz
Krystal_s #37231 üzenetére
Szerintem a srácok nem nagyon foglalkoztak ilyesmivel. Első körben én a helyedben a legfrissebb live rendszerrel próbálnám meg újra. Ha azzal sem megy, viszont tudod telepíteni pendrive-ra, vagy külső vinyóra, akkor találtam egy ilyen, amivel érdemes lehet próbálkozni:
https://unix.stackexchange.com/questions/123759/iw-whats-the-default-channel-bandwidth -
válasz
Frawly #37240 üzenetére
2,4-re nem vált át, ha kézzel állítod be 5 GHz only-ra.
Ezt a távoli rácuppanást a telóra írtam, bocsi, nem írtam külön. Notit mikor elviszem itthonról, akkor messzire viszem, még a 2,4-hez képest is.
Egyébként irigylem a luxus helyzeted, gigabites dual band Asus router, meg mikor olvasok itt a fórumon, hogy valakinek a Digi netjével nem megy a 100 meg az 1000
Xiaomi 3G, az Asus az csak simple meg régi már. Abszolút együttérzek veled, kicsit fura is, hogy tőlünk nyugatra mennyivel szarabb a netes helyzet, ilyen szempontból tényleg ki van nyalva a magyarok s*gge, nekem nem is hiányzik a gigabit, el is tudok képedni, mikor a Digis topikban vinnyognak, hogy nincs meg a giga és nem tud egész nap maxon torrentezni a nyomoroncbaromja. Mi a qrvannyát torrentel 24h-nban valaki giganeten? De már mobilnetnél is olvastam hasonló vinnyogást! Na az ilyeneket raknám be egy évre olyan albérletbe, ahol Te copsz!
Idióta lakástulajokat mindenütt megveszik a szolgáltatók a szar beetetős ajánlataikkal.
Amúgy remélem szerencséd lesz és a mostani hülye ottani helyzetek miatt olcsóbban is szerzel jobb albit, mert szar net mellett tényleg kényelmetlen. Ennyire hozzászokunk a jó dolgokhoz! Ezért is lesz kegyetlen, ha kilövik alólunk a netet egy konfliktus során, a tinik fele egy hónapon belül öngyilkos lesz!
-
cigam
titán
A 20.4 telepítőjéből kihagyták a lemezellenörzést, vagy csak eldugták?
Hogyan tudom leellenőrizni, hogy a kiírt image rendben van? -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37239 üzenetére
2,4-re nem vált át, ha kézzel állítod be 5 GHz only-ra. Egyébként irigylem a luxus helyzeted, gigabites dual band Asus router, meg mikor olvasok itt a fórumon, hogy valakinek a Digi netjével nem megy a 100 meg az 1000 Mbit, akkor sárgulok be az irigységtől.
Én meg itt a „fejlett” „nyugaton” nyomhatom ADSL-es ócska, szolgáltatói modem/router kombóvan, Sky netben, nyüves 10 Mbit (amin 3 ember osztozik ráadásul), vörös téglás házak, amik rohadtul lefogják a Wi-Fi jelet, főleg, hogy a háznak a routerrel ellentétel oldalán vagyok, lófasz jelerősség, akár 2,4, akár 5 GHz-en, lakástulaj kábelt sem enged kihúzni, és szenvedhetek ezzel a szarral, lagolnak a YT videók, Netflix, stb., nagyobb linuxos rollingos frissítésekbe is kezdek beleőszülni, mire 500-1400 KB/sec-kel leérnek végre.
Lakástulajt palizza be mindig ez az angol Sky szolgáltató, pedig pár évig rábeszéltem egy Vodafone netre, hogy fizetem azt, amivel drágább, az is ADSL alapú volt, mint itt minden, de legalább 40 Mbit volt, meg a szolgáltatói routerük volt egy kicsit normálisabb, de mivel kakarágó ghánai fekete fószer, ilyen Fekete Pákó szintű kulturáltsággal, ezért állandóan ehhez a Sky-szutykához ragaszkodik, mert ez csomagban rásózza a szolgáltató hűségre minden 1-2 évre, a műholdas tévéje mellé, amin nézi az afrikai, fűszoknyás, törzsi tűz-körbentáncolós sámán ×4rjait
Előbb-utóbb egyébként albérletet akarok váltani, de míg nem megy le ez a koronalezárásos cirkusz, nem áll helyre a gazdaság, meg nem tisztázódnak a Brexitnek a részletei, addig most jó pár hónapig még nem tudok pattogni.
Már ez a netkérdés annyira kezd frusztrálni, hogy már azon vagyok, hogy rendelek magamnak egy ilyen műholdas netes cumót, ami kilógatok az ablakon, és nyomatom arról, vezetékkel, valami legalább 50 Mbites megoldást, amit tudok kábellel használni, meg nem kell rajta senkivel osztozni.
-
válasz
Frawly #37238 üzenetére
Nyilvánvaló, hogy egy ilyen tömbházban az 5GHz-t használom minden eszközön, mivel itt ugye nem játszik be a távolság, nem is ezzel szembehelyezkedve írtam, csak jeleztem, hogy a távolság fogja megmondani, meddig tudom használni ezt és mikor vált át 2,4-re. Azt hittem a lakótelepi penetráció miatt ez a dolog köztudott. Bár amíg nem volt dualos routerem, simán elvoltam az egysávos Asus routerrel is. Itt szerencsére nem olyan galád a wifi, amúgy ez a gigabites router jóval nagyobb távolságból is rácuppan a telómra, mint az előző.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37236 üzenetére
Ja, ez meg a másik, hogy 10 emeletes panelben, ahol van 60 AP, és azok 95-99%-a 2,4 GHz-es, ott van csak igazán értelme az 5 GHz-nek.
Egyébként én kábel only hívő vagyok. Itt külföldön az albérletben muszáj ócska Wi-Fi-jal szenvednem, de amúgy ahol laktam, ott mindig megpróbáltam UTP kábelt kihúzni. Ilyen Wi-Fi-n otthon csak telefonon használtam lényegében, meg táblagépen van értelme. Már egy laptopot is inkább felcuppantanék Ethernetre.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37234 üzenetére
Igen, és pont erről is pofázik, hogy az 5 GHz hiába csak 77%, meg 10-20% mindössze, akkor is érdemes preferálni a 2,4-hez képest, még ha azon sokkal nagyobb jelerősség is látszik. Azt hiszem ebben a videójában volt.
Egyébként ja, értelmes csávó, de elég rossz híre van a YouTube-on, mert a korai videói trollvideók voltak, ilyen kamu hogy töltsél le több RAM-ot, hogy duplázd a netsávszélességed ingyen tutoriálok, szándékosan hihetőre forgatva, komolyan előadva, olyan kamu dolgokat mutatva, amivel nem okoz kárt magának a laikus. Ezeket sokan elhitték, és emiatt nagyon utálják a csávót
-
-
-
válasz
Krystal_s #37231 üzenetére
Úgy gondoltam már előtte 2-szer is teljesen érthető módon leírtam mi a gondom.
A valóság azért nem teljesen ez, a kollégák reagálásából legalábbis nem úgy tűnik:
"Egyrészt az nem derül ki", "ő valószínűleg a csatornaszélességre gondolt"
No de én tényleg nem értettem, mi a probléma, leírásodtól függetlenül sem, viszont ugyanazon hw/sw környezet miatt akár tudtam volna plusz információkat hozzáadni a thread-hez.
Egyébként nem volt helyes a szőkenős utalás, mert egyszerűen csak hisztis volt a reakciód nem buta. Ez gyakorta előfordul, ha valaki pongyolán fogalmazza meg a kérdését első nekifutásra. Mindegy, ha később úgy látod, ki lehet aknázni az azonos hw/sw környezet előnyeit, bármikor kész vagyok segíteni.
Max ezt a szemforgatós smilét ne alkalmazd túl sűrűn, mikor van másik is. (avatarod meg naon cukkancs amúgy)
-
Krystal_s
addikt
válasz
lev258 #37228 üzenetére
Ubuntu 18.04.4-et próbáltam utoljára. Nincs konkrét egyelőre, mert még nem vagyok rendszeres felhasználó.
Azt hittem ez itt egy ismert probléma lesz. Neten sok ilyenről olvastam, de majd keresek tovább.ubyegon2: Azért tettem oda az ártatlanul csodálkozva néző kis arcot
,nehogy félreérthető legyen. Úgy gondoltam már előtte 2-szer is teljesen érthető módon leírtam mi a gondom.
"ennyire azért nem kell lekövetni az avatarod"Igazán "kedves" tőled a célzás. Az avatarom az én saját fényképeim alapján lett megcsinálva. Szóval nem gond, ha olyannak gondolsz, még akkor sem, ha te azt nem jó szándékkal értetted.
gregory91: De én most is 2,4 GHz-en használom maximum előfizetői sebességgel Win-en....
-
válasz
Krystal_s #37227 üzenetére
Mit nem lehet érteni?
Egyszerűen nem értettem, mert nem találkoztam még ezzel a kérdéskörrel, csak mivel ugyanaz a wifi adapterem, gondoltam megpróbálok segíteni, gondoltam tovább is mehetünk, ha a berakott kép nem segít. Látom felháborodtál a kísérleten, ennyire azért nem kell lekövetni az avatarod.
Sok sikert! -
válasz
Krystal_s #37225 üzenetére
Én egy betűt sem értek abból, pontosan mit akarsz állítgatni, de ugyanez a wifi adapter van a notebookomban és automatikusan hozza a 100/100-as sebességet, közel annyit legalábbis. Normál és dual routerrel is ugyanat, de megnéztem a Hálózati kapcsolatok beállításánál és
Ha a Sáv opciót kivettem automata-ból, akkor az alatta lévő Csatorna opciót lehet állítani. Ez ugyan Mint Cinnamon, de szerintem Ubuntunak is hasonló opciói vannak a Hálózatkezelő kisalkalmazásban.
Network:
Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network vendor: Hewlett-Packard
driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1502
IF: enp0s25 state: down mac: 88:51:fb:c6:eb:de
Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel
port: 4040 bus ID: 24:00.0 chip ID: 8086:422b
IF: wlo1 state: up mac: 24:77:03:ec:d6:00 -
Krystal_s
addikt
válasz
lev258 #37220 üzenetére
Pedig írtam. " az Intel (jelenleg 6300)". azt hittem ennyi elég, ennél pontosabban: Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN.
Ahogy olvastam a többi Intel wifi adapterrel is ilyen gondok szoktak lenni.
2,4 GHz, 40 MHz-en használom. A Routerben ez van beállítva, de úgy nem elég, Win7 alatt is még át kellett állítanom, különben csak fele sebességen ment a net. Esetemben 120 Mbit/s helyett 50-60 körül.
Linuxon is próbáltam többször, de ott is csak fele sebességgel megy a net. Nem tudom hol lehetne átállítani.
Elnézést a dual-band említés miatt, valahol téma volt, amikor 20 MHz helyett 40-et állítottak be és ott említették ezt, az tévesztett meg.120 Mbit/s netünk van, a Router (szolgáltatói Technicolor tc7200) 2,4 GHz, 20 Mhz-en nem tudja ezt a sebességet, csak, ha 40-re állítom.
Tud 5 GHz-et is, de azon sokkal rövidebb a hatótáv és érzékenyebb. Szóval nekem jelenleg a 2,4 GHz, 40 Mhz-en a jó.Dave™: Tavaly próbáltam, akkor még nem volt jó. :\
-
gregory91
senior tag
válasz
lev258 #37222 üzenetére
Minél nagyobb a frekvencia annál kisebb a hatótávolsága,elég pl a középhullámú rádióadásokra gondolni ahová mondjuk több ezer km-t is képes lefedni.
A zavarás függ attól (is) hogy a szomszéd routerei ami egyazon csatornán vannak milyen közel vannak hozzá(interferencia).Szóval érdemes lehet ezt a 2.4Ghz-et használni(nem volt még dualband-es routerem de majd lesz),a csatorna meg legyen auto(lehet hogy a szomszédok routerei is dinamikusak a hozzáértés hiányában így lett beállítva).Bár szerintem az 1-5 közötti csatornát javasolnám(ha nem "zavarják" azokat). -
lev258
veterán
Nem.
Közben már megtaláltam, hogy ő valószínűleg a csatornaszélességre gondolt a MHz-ekkel. Azt viszont szintén a router-ben kellene megnézni, mert lehet, hogy automatikusra van állítva (hol így, hol úgy). És célszerűbb ott fixálni, mint a gépen. Másrészt a szélesebb csatorna jobban romló vételt is jelent: nagyobb zavarást, kisebb hatótávolságot (legalábbis 2,4 GHz mellett). De ezt neki kell megtapasztalnia. -
lev258
veterán
válasz
Krystal_s #37219 üzenetére
Egyrészt az nem derül ki, milyen wifi eszköz van a gépedben. Másrészt valami nem stimmel a számokkal. A wifi kommunikáció 2,4 GHz-es csatornán (frekvencián) zajlik, dual band esetén 5 GHz-en.
A wifi router-en meg eleve be kell állítani, melyiket használja (küldje), talán lehet mindkettőt is. De utóbbi valószínűleg két külön hálózatként jelenik meg a gépen. -
Krystal_s
addikt
Sziasztok, néha tervezem, hogy Win7 után esetleg Ubuntura térnék át. Bár nem lenne könnyű, mert hosszú évek tudása veszne el. Sajnos Winen nőttem fel és azon mindenre megtaláltam a megoldást úgy, hogy közben mindig tudtam pontosan mi mit állít. Néha ránézek Linuxra, de hiába szép külsőre, a komolyabb beállításokat parancssorosan kell elvégezni.
Ami már évek óta zavar és érthető megoldást sem találtam, az a lassú (Intel) Wifi sebesség. Alapon fele sebességgel megy. Az elérhető beállításokban nincs olyanra lehetőség, ami Winen 2 kattintás. Alap 20 Mhz-ről auto-ra, vagy 40 Mhz-re (dual banding) lehessen beállítani.
Sokan a Power management kikapcsolását írják, de szerintem nem az lenne a megoldás.Nekem az Win alatt sem segített soha.
Érdeklődnék, hogy ezt az Intel Wifi sebesség problémát még nem javították a rendszerben?
Routerben hiába van 40 Mhz-re állítva az Intel (jelenleg 6300) driverben alapból 20 Mhz-re van állítva és nekem 40 kellene. -
Frawly
veterán
válasz
lev258 #37215 üzenetére
Elég szomorú. Nem akarok most hosszan flame-elni, de eléggé elítélem őket ezért. Ezért szoktam rá, hogy ha valaki nem tud telepíteni kezdőként egy progit Ubuntu-vonalon, akkor mindig terminálban telepítettetjük vele sudo apt install segítségével. Persze arra meg menni szokott a panaszkodás, hogy miért kell terminál, meg mindenféle megjegyezhetetlen hülye parancs, meg mennyire nem felhasználóbarát. De legalább nem snap hanem rendes csomag töltődik le, meg látjuk mit ír ki, ha hiba van.
(#37216) Cyrin: ezt én sem értem, hogy miért erőltetik ennyire. Minek akarnak az Ubuntuból Snapuntut csinálni, mikor ott van a saját bináris tárolójuk, a rengeteg .deb csomaggal, meg még egy újabb rakás PPA, akkor minek kell Snapot erőltetni. Nem baj, ha az is elérhető, ha valami olyan csomag kéne, ami semmilyen tárolóban nincs meg, de akkor is erőltetni, ha a hivatalos tárolóban is van hozzá .deb csomag, az nagyon nagy gáz.
-
Cyrin
addikt
Ezen háborogtam korábban. A snap programok nincsenek integrálva az adott rendszerhez. Nem a rendszerhez tartozó file kezelőt nyitják meg pl. De olyan gondom is volt, hogy pl az xnview nem volt képes elmenteni a változtatásokat ha snapből lett telepítve.
Ezt túl erőltették már megint. Kezdők mindent snap csomagként fognak telepíteni, aztán meg csodálkoznak ha ez az nem megy rendesen. -
törölt tag
Hát, érdekes. A Chromiumot csak snap csomaggal telepíti.
-
törölt tag
Szóval a 20.04-re még do-release-upgrade-del sem lehet szert tenni, csak friss telepítéssel, másképp meg kell várni a 20.04.1-et. Elég érdekes megközelítés.
-
Gyurka6
őstag
válasz
Frawly #37209 üzenetére
Hali!
Köszi a válaszod!
Valóban egyszerűbb lett volna újra húzni, csak nem sudo rendszernél működik, mivel ezután root-ként jelszó nélkül enged be. Itt viszont kicsit bonyolultabb a helyzet. Azonban egy másik lemezen/gépen levőt elindítva annak a kódolt jelszavát bemásolva, megoldható volt, ill.kézzel írtam be, mert az mc-nek is más a kezelő menűje, ugyan egy d helyett D lett beírva, de már csak kíváncsi voltam, hogy ugyanúgy van a kódolás v. nem. Ill. hogy itt is működik-e a csere, az igazi az lett volna, ha visszafejthető és megtudom mit írtam be kétszer is, ami nyilván nem elütés volt. -
Frawly
veterán
válasz
Gyurka6 #37199 üzenetére
Biztosan van megoldás, de sokkal kisebb munka, ha inkább most azonnal újratelepíted. Pontosan jegyezd meg, hogy milyen jelszót írsz be neki, kis/nagybetű számít, figyelj, hogy ne legyen Caps Lock beragadva, és fontos a billentyűzetkiosztás is, gondolok itt az ékezetekre, meg az felcserélt z/y-ra. Ugyanis ha utóbbiakat tartalmazza a jelszó, de valami miatt a telepített rendszer nem vált kiosztást bejelentkezéskor (marad default amerikai angol), akkor persze, hogy nem fogadja el a jelszót. Tudom, szívás, hogy elő van írva a jelszó minimum erőssége, meg szívózik a telepítő, meg nem jó a jelszó, de ez a szivatás mind a te biztonságod szolgálja a telepített rendszeren, próbálják megvédeni saját maguktól a hozzá nem értőket, hogy ne „password”, „jelszó”, „12345”, SzületésiÉÉÉÉ-HH-NN-ot, usernevet adjanak meg jelszónak.
Shadow fájlból sose törölgess.
-
-
Gyurka6
őstag
válasz
Neil Watts #37200 üzenetére
Hali!
Köszönöm, régebbi (nem sudo-s) rendszeren működik... -
stopperos
senior tag
válasz
Gyurka6 #37199 üzenetére
Indítsd újra recovery módban (grub menüt a shift lenyomásával hívod elő). Ha így elindítottad, akkor megjelenik majd a Recovery menu, ahol kérj először egy fsck-t, hogy a fájlrendszereket írhatóan csatolja. Majd a root opciót válaszd ki, hogy kapj egy parancssort. (Nincs jelszava a root-nak ha külön nem állítottál be, csak üss entert ha kéri.) Itt pedig 'passwd felhasználónév' .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450M R5 3500X 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman N5 Zalmann 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest