- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Dhampir #42724 üzenetére
Ez a pasziánsz egy brutálisan elb@szott megoldással működik, illetve nem működik mert nem indul el a telepítő .exe magától, így használhatatlan az eredetei Snap környezetben. Kb. 25 percig szórakoztam vele, ne kövesd
Ajánlom a saját épp az imént kivitelezett megoldásomat, nem lesz egyszerű előre szólok.Telepítsd fel a snap appot, menj be a /snap/solitaire-ultra/current/ könytárba, a legutolsó lesz a solitaireultra_setup.exe
Ezt nehogy kattintsd mert akkor felpakolja a snapbe, ami hagyján de nem tud neki normális indítóikont csinálni csak kivágja az Asztalra de az ikon cél nélküli.
És kivág még 4-5 ikont, ez olyan igazi Windows feelingaminek semmi haszna. Game launcher, webes szemét, Myplaycity baromság, My little Farm és egyéb bloatware hegyek.
Az előbb megtalált setup.exét másold ki az Asztalra, majd innen indítsd a normál Wine telepítést.
Ha kész, szintén teleb@ssza az Asztalt használhatatlan parancsikonokkal, törölheted az összeset mert magát a játékot egyik sem indítja el közvetlenül ezek csak game launcherek, totál feleslegesek.Ha kész vagy mindennel, menj be a /home/neved mappába, tedd láhatóvá a rejtett fájlokat, menj be ebbe a könyvtárba,
/home/tibi/.wine/drive_c/Program Files (x86)/MyPlayCity.com/Free Solitaire Ultra/
és itt keresd meg a game.exe fájlt és csinálj róla linket, ikont, parancsikot Asztalra bárhová, tedd be az Alakalmazásindítóba ahová akarod és ennyi
a/home/tibi nálad a te felhasználóneved!!Jó pasziánszozást.
-
válasz
Dhampir #42720 üzenetére
Bocs de bazmeeeg....!!
Én ilyet még életembe nem láttam.
Ez a Solitaire Ultra egy Snap csomag, DE!!! ez egy Windowsos exe telepítő, a Snap behúzott mellé magának egy snap Wine-szerűséget, és installálni kell a Solitaire-t, szabályosan telepíteni. Magába a snapes wine-ba.
Én snapezek régóte de bakker ez még nekem is sok
Amúgy szép a játék.
-
-
-
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #42617 üzenetére
Végül Rowon fórumtárs segítségével a Linux kezdőknek topicban megoldódott a rejtély.
Csak a gnome-shell-extension-manager alkalmazást kellett hozzá feltelepíteni.
-
kpityu2
őstag
válasz
Dhampir #42435 üzenetére
Ez a zárt gyártói drivereket jelenti. Ha minden működik normálisan akkor felesleges a 3. féltől származó szoftverek engedélyezése, bár én minden telepítésnél hozzá szoktam adni megszokásból. A BIOS-ban kapcsold ki a Secure Bootot, akkor nem kéri a kódot. Ha nincs Windows 11 a linux mellett akkor nem szükséges bekapcsolni. Ha mégis akarod, akkor adj meg egy tetszőleges 8 karakteres kódot, a következő boot során kérni fogja a driver engedélyezési folyamat során. [link]
-
törölt tag
válasz
Dhampir #40416 üzenetére
Az USB rákfenéje a szinkronizált leválasztás mindkét rendszeren. Nem elég a folyamat jelzőre támaszkodni, ha szerinte kész a folyamat. USB eszköz leválasztása a fájlkezelőben (Linux) vagy tálca app Windows-on és egyes Linux-okon is. Vagy lehet külön is Linux-on, disztrója válogatja. Eszköz kiadása, eszköz leválasztása. A lényeg, hogy a gyorsítótárazott cuccok tényleg kerüljenek kiírásra.
-
válasz
Dhampir #40406 üzenetére
Ezzel semmit nem kell foglalkozni, ezt maga a Timeshift megcsinálja.
Pl. van egy rendszered am 30GB méretű.
Beállítasz napi, tegnapi, heti, és havi mentést. Ez nem 4x30 azaz 120GB lesz hanem 31-35.
Az első mentés amikor a szoftver elndul, az 30Gb érthetően, majd csak a változásokat menti. Ha nagy változás volt, meghízik a mentés, majd az 1-2 nap, 1 hét, 1 hónap mlva visszacsökken mert a régi változásokat törli a backup szoftver.
Pl. nálam a rendszeren hónapok óta 24GB a backup mérete mert minimális változások vannak csak, nem telepítgetek, nem törlök, a home meg nálam nincs használva.
Ha valaki a home alá menteget mindent, és ezért hízik a rendszer, akkor természetesen a backup is ennek arányába növekszik.
Winen a saját beépített backup szoftver ugyanígy múködik. -
urandom0
senior tag
válasz
Dhampir #39363 üzenetére
Ez a tipikus vihar a biliben effektus.
Ez a rész itt főleg gáz:
"mások úgy tapasztalták, hogy még ha nem is aktiválod a telemetriát, az adatokat akkor is gyűjti a gép erőforrásait terhelve, feljegyzi „az applikációkat és a boot-ot, a használat gyakoriságát és időtartamát” a /home/user/telemetry könyvtárba."
Kik azok a mások? Mit tapasztaltak pontosan? Hogyan tesztelték?
Semmi forrásmegjelölés vagy valami... ez így nulla, kéne valami bizonyítás.Én inkább ennek hiszek:
* application telemetry is always opt-in. That means off by default and only activated by the explicit action of the user (inaction is not good enough).
* application telemetry settings can be changed at any time, and are provided as prominent in the application interface as other application settings
* application telemetry settings are independent of any other settings, features or functionality, that is applications can't tie the availability of unrelated aspects of the application to telemetry being enabled
* applications honor system-wide telemetry settings where they exist (global "kill switch")
* we provide detailed documentation about how to control the application telemetry system* collected data must have a clear purpose
* data is downsampled to the maximum extent possible at the source
relevant correlations between individual bits of data should be computed at the source whenever possible
* data collection is stopped once the corresponding question has been answeredItt van a KUserFeedback forráskódja, lehet nézegetni aki szeretné: https://github.com/KDE/kuserfeedback
-------
Ez meg konkrétan szarkeverés:
"A KDE pártfogói között vannak a Google, Canonical, SUSE és Qt. Most már kezd tisztulni a kép! A Google ismét a színen, a Canonical-lal és a SUSE-val!"
A Google profilt készít a felhasználóiról azok szokásai, keresési előzményei, hívásai, helyadatai stb. alapján, ezekkel kereskedik, és ezt elkerülni sem tudod, legfeljebb, ha nem használsz semmit, ami a Google-höz köthető. Ezzel szemben a KUserFeedback által gyűjtött adatok nem kapcsolhatók személyhez de még csak nem is kapcsolhatók össze, nem épít belőlük profilt a KDE, az adatgyűjtés célja átlátható, ráadásul az adatgyűjtésben való részvétel teljesen önkéntes, és alapértelmezetten le van tiltva.
A KDE olyan adatokat gyűjt, mint hogy mekkora képernyőfelbontást használsz, milyen grafikus drivert használsz, stb. Olvasnivaló:
http://blog.davidedmundson.co.uk/blog/what-we-can-learn-from-plasma-telemetry/Az, hogy Debianban a KUserFeedback eltávolítása magával viszi az egész plasma-desktopot is, csomagolási kérdés. A csomag karbantartóját kell megkérdezni, hogy miért így adta meg a függőségeket.
-
-
válasz
Dhampir #36774 üzenetére
Első kettő link különösen hasznos a kollégának, jó emlékei vannak a linuxmint.hu barátságos segítőiről.
Főleg a kimarite nevű emberre igaz ez, aki ott vigyorog az első linket megnyitva. No de ilyen az, mikor hasonlóan barátságos emberek összeakadnak.
Utolsó linked inkább csak egy YT promó oldal.
-
-
sonar
addikt
válasz
Dhampir #35974 üzenetére
Én már 16.04 óta uefi-t használok, sosem volt efi-hez köthető gondom. Ha támogatja az eszköz akkor érdemesebb arra váltani. Secure boot-ot ha nem indokolja semmi akkor ne kapcsold be, de ha érzel magadban elég kihívást akkor igen. Nálam be van kapcsolva (dual boot-os a gép és kell a win-nek) és vitrualbox-szal voltak gondjaim, de urrá lettem rajta. És ha jól olvastam akkor nvidia drivereknél is előfordulnak problematikák.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #35857 üzenetére
Igen, ez most minden oldalon nagy hír. Nem is tudtam, hogy ilyen sokan használták. Akinek fel van telepítve, annak semmi teendője nincs, majd lejön egy utolsó Antergos-frissítés, ami átállítja a pacman repókat, és onnantól tisztán csak az Arch repókból frissül, továbbra is használható marad a rendszer. Nem kell újratelepíteni vagy ilyesmi.
Akinek hasonló disztró kell új telepítésre, és nem tud Archot telepíteni, az próbálkozzon az ArcoLinuxszal.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #35824 üzenetére
Nem emiatt sikertelen. Csak a Unityje miatt siránkozik. Egyáltalán nem a sokféle grafikus felület és felhasználói testre szabás miatt nem sikeres a desktop Linux. Sokkal inkább még azért, mert pár hardver problémás lehet driverügyileg (főleg a GPU, tearing, hardveres gyorsítás, dekódolás, enkódolás), meg néhány MS/Apple only szoftver és a játékok miatt.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #35812 üzenetére
Ha régebbi Ubuntut, Mintet használsz, akkor esetleg azt a PPA-t felveheted, amiben új verziós Mesa van. Már nem emlékszem a nevére, ubyegonék szokták rendszeresen írni. Újabb csomagokkal rendelkező rolling rendszereknél (Arch, klónjai, Fedora, stb.) semmi teendő nincs vele.
Más nem kell feltenni, mert alapból mennie kéne a kártyának, nyílt amdgpu KMS kerneldriverrel és alap mesa csomaggal. Egyedül arra nem sikerült rájönnöm, hogy az AMD GPU-t hogyan lehet elsődlegessé tenni Linux alatt. Nekem RX570-em van, Win10 alatt működött is szépen eGPU-ként egy ThinkPad X220-ban. Akartam Linuxszal is tesztelni, de úgy néz ki, hogy mára vagy a kártya, vagy az alatta lévő dokk bedöglött sajnos, úgyhogy előrehozom az asztali gép vásárlását
Tegnap még jól ment, ma bekapcsolásnál csak süvítve túlpörgeti a kártya ventijeit és a kártya nem látszik a hardverek között.
Az AMD GPU-nak az egyetlen hátránya eGPU-ként az NV kártyákkal szemben, hogy csak külső monitorról megy, míg az NV-ben szoftveresen beállítható, hogy a laptop belső kijelzőjére küldje a képet, bár ez nem javasolt, meg felére esik vissza tőle a kártya teljesítménye (az erősen limitált PCIe buszon oda meg vissza is közlekedni kell az adatoknak). Meg az NV kártyák tömörítik a PCIe buszra küldött adatokat, ezért jobb teljesítménnyel futnak, ha a laptopnak csak x1 vagy x2 sávos a PCIe Expresscard, M.2 PCIe csatija.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #35807 üzenetére
Ha linuxozni akarsz, akkor az RX560. Nem is kérdés, nem csak a driveres támogatottsága jobb, de olcsóbb is, és játékok alatt pár fps-sel többet is hoz (Windows alatt).
A 1050-nek esetleg laptopos eGPU-ként lenne inkább értelme, mivel tömöríti a PCIe buszra küldött adatokat, meg esetleg használhatod a laptop belső kijelzőjét is, de csak Windows only felhasználáshoz ajánlanám ezt az NV eGPU vonalat.
Persze nem mondom, van driver a 1050-hez is, megy Linux alatt, de ha majd néhány év múlva úgy dönt az NV, hogy nem támogatja, akkor megszívtad, a nyílt driver meg nem valami használható.
De az AMD GPU mellett szól a Freesync is, ahhoz olcsóbbak a monitorok is. Bár állítólag már egyes NV kártyákkal is megy, azt nem tudom konkrétan melyik modellekkel.
-
válasz
Dhampir #35603 üzenetére
sokféle "egzotikusnak" tűnő hardver konfiguráció
Naná, vannak ilyenek, de mindenre meg lehet találni a megfelelő megoldást, ha más nem kernel opciók alkalmazásával. Nekem a Toshiba Satellite L305-nél nem akarta használni csak az egyik processzor magot a rendszer, beletelt kis időbe, mire megtaláltam a processor.nocst=1 opciót a boot configba.
(#35604) Frawly
Lehet, hogy kicsit alálőttem, 4GB-nél még valóban jól fut minden DE, de már lassan itt a határ, ami régen 2GB volt.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #34937 üzenetére
A Zenwalkot nem ismerem, hogy mennyire kicsik. Lehet most volt új verzió, de nem garantált kis disztrónál, hogy lesz majd 2019-ben is. Amíg él, addig él, utána viszont nem tudod használni. Persze értem, már nem használod, csak úgy általánosságban jegyzem meg.
Ezek a spéci igény szerint rittyentett disztrók amúgy is nagyon kezdőknek valók, nekik is ajánlott fejlődni egy idő után, legalább addig a szintig, hogy valami nagyobb disztrót be tudjanak állítani maguknak saját igény szerint, ne legyenek más special edition-jére meg remasterére rászorulva.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #34909 üzenetére
Nem kell azzal a 18.10-ig meg a 18.04.2-ig várni, már most is feltehetsz újabb kernelt meg PPA-ból újabb mesa csomagot, és máris elérhető lesz az újabb hardverek támogatása mindenféle HWE nélkül.
Vagy ha a Mate felülete jön be, akkor felpattintasz egy Manjaro Mate-et. Mivel a Manjaro is Arch-alapú rolling disztró, elég frissek benne a csomagok, és alapból mindig megkapod az épp aktuális legfrissebb kernelt, drivereket, nem kell ilyen ünnepélyes Ubuntu-közleményeken csüngeni, hogy jajjistenem várnikellrá, mikorleszmár elérhető, jajjlécci, hamahama, jajjmárcsak kétverziónyit kell aludni.
-
válasz
Dhampir #34453 üzenetére
&(#34452) Cyrin
Eszerint van olyan botor ember, aki "örök kezdő" marad.
Van, én a Maya Cinnamon 32bit óta használom fő rendszerként a Mint-et és azóta ugyanaz ugrik be róla nekem is, hogy unalmas! Emiatt is kezdtem 2014-ben a Debiant is próbálgatni.
(#34451) growler
Nálam is megy első pillanattól kezdve nap, mint nap, de ezt már anno megbeszéltük szerintem. Nem jellemző a probléma.
Nem derült erre fény a Mint topikban?
Aham, látom már itt írtad, elég érdekes volt ez így!
-
válasz
Dhampir #34445 üzenetére
Míg megnéztem pár dolgot desktopon, addig felugrott HP-re 8 percen belül, ezek a szolgáltatások itt is eszik az idegeimet boot-kor persze:
látatlanba feleslegesnek vélem a plymouth services-t, ha már auto bejelentkezést állítottam be, de ezek a finomhangolások itthoni használatnál elkerülhetetlenek.
Mindegy, fenn van a cinmanó mellett, ha van kedvem, mindig hangolgatom.Csak nem bírtam ki, ráeresztettem a frissítést.
-
válasz
Dhampir #34443 üzenetére
Most valóban igazán nincs mit! Én sem ismerem még, laptopra lehet, hogy felteszem a héten és végigcsinálom a linkekből, ami egyáltalán kell.
Új Ubuntunál ez nem buhera, sajnos eléggé testre kell szabni, nem Mint Cinnamon, amit csak felraksz, de én elhiszem Dave-nek, hogy rendkívül jól be lehet állítani mindenre, ezen írása alapján mindenképpen! KDE után használja a Gnome felületet, ha nem is Ubuntun....Ez a Nautilus tényleg úgy le van butítva, hogy inkább ne is lenne.....Nemo-ban sincs minden benne alapból, de az használható úgy is.
Live-ban látom, default ott van az Amazon ikonja az alapvető programok inditói között!
Kicsit fura, hogy sem az
inxi
, sem azlm-sensors
csomagot nem találja, miért maradtak ki ezek az alap tárolóból? Ahtop
-ot fel tudtam tenni.....no mindegy! Nekem ez Mint Cinnamon után elég haslövés lesz. -
válasz
Dhampir #34440 üzenetére
Szia!
de lehet, hogy jobb lenne megcélozni a Linux Mint 19-et?
Röviden: igen!
Vagy legalább tedd fel erre a Nemo-t a Nautilus helyett, sokaknak segített, no meg a Gnome Tweeks-et vagy mi az új neve! Be lehet lőni szépen azt is, csak szokni kell. Aztán az összes böngészős meg VGA-s beállítások.....lesz dolgod rendesen!Things to do After Installing Ubuntu 18.04 and 18.10
YT video:
Ubuntu 18 04 LTS Hogyan használd -
Tutu7030
veterán
válasz
Dhampir #34367 üzenetére
Szerintem erre gondolt.
https://www.ubuntu.com/download
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #33964 üzenetére
Debian nem mazochizmus, nem szeretem, de nem amiatt, mert nehezebb lenne használni. Ha figyelsz arra, hogy a non free tárolókat engedélyezed, és komplett DE-t telepítesz, nagy meglepetés azért nem érhet alatta.
De a rolling szerintem is jobb, nem csak az Arch van, ha felhasználóbarátabb kell, akkor ott van a Manjaro, Fedora is, azok is elég frissek. Igaz a Fedora csak amolyan half rolling, mégis sokszor 1-2 csomag még az archosnál is frisebb benne, viszont Fedora alatt meg disztrókiadások között kell frissíteni.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #33940 üzenetére
Egy blogban erre a beszámolóra leltem.
-
válasz
Dhampir #33942 üzenetére
Szerintem nézegesd a Phoronix tesztjeit a Ryzen-ről és ha nem akarsz Arch-ot felrakni, próbáld ki Debian Buster-rel, az jóval frissebb alap dolgokban, mint az Ubuntu/Mint:
csak érdeksségképpen:
ubyegon@debiancinnamon-9:~$ inxi -Gxxx
Graphics: Card-1: AMD Trinity [Radeon HD 7660D] vendor: ASUSTeK driver: radeon v: kernel
bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9901
Display: x11 server: X.Org 1.20.0 driver: ati,radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa
resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.17.0-1-amd64 LLVM 6.0.1)
v: 4.3 Mesa 18.1.6 compat-v: 3.1 direct render: Yes
ubyegon@Mint19C:~$ inxi -Gxxx
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:9901
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-32-generic, LLVM 6.0.0)
version: 4.3 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes -
-
growler
őstag
válasz
Dhampir #32540 üzenetére
Ígéretek szerint, a 18.04-re is telepíthető lesz a Unity felület.
Azt hogy még nyersnek tartom a Gnome-Shell felületet, elsősorban
a motorháztető alatti dolgokra értettem. (A gnome-shell extensions telepítése
körüli anomáliák) Lehet hogy ez a kiadásig rendeződik - de jelenleg - live
kipróbálás közben ezt tapasztaltam. -
leviske
veterán
válasz
Dhampir #31872 üzenetére
A hide title bart már próbáltam, mielőtt kérdeztem volna.
Nem csinál semmit.
(#31873) kispx: Akkor ezek szerint marad a várakozás arra, hogy hátha ők is megoldják. Köszi.
MÁS: Most meg belefutottam abba, hogy hiába állítom be a felhasználói fiókoknál az autologint, kikapcsolás után visszaáll magától és jelszót kér. 17.10-hez ez ügyben sem találtam használhatót. Pedig a jelszó beírósdi megint ahhoz fog vezetni, hogy visszarakom anyámnak a Windows-t, amit így n+1 alkalommal már nagyon sajnálnék. Olvastam olyasmit, hogy ez wayland bug, viszont nem tudom az x-re hogy állíthatom át a rendszert, ha tényleg az okozza.
-
RBJ
addikt
válasz
Dhampir #31712 üzenetére
fujitsu amilo pi 3560 szolgál nem is tudom hány éve hibátlanul.
Xubuntu volt vagy két verzió is az utóbbi években csak most frissíteni akartam másra mert a 16.10 is befáradt.
Ubit tettem fel kezdésnek két napja de valahogy nem az igazi. Próbálgattam live usb lubuntut, kubuntut. solus. xubuntut ubuntumate stb de valahogy a xubi a leggyorsabb nálam. De mivel unom így valahogy keresgéltem mégis.
Solus tetszett de nem akart felmászni a gépemre. Véletlenül rábukantam az ubuntu budgie re.
Ez most szárnyal, fekszik és szerintem pattogósabb mint az ubi.
Egyenlőre ez marad és tetszik. -
lev258
veterán
válasz
Dhampir #31394 üzenetére
Ez jogos. A browser rész külön tészta: Chromium alapú és ott fújtak más szelek (pl. a Chrome 32 bites verziója meg is szűnt).
Lathronos: Ott még nem tartunk, hogy igény legyen rá és technikailag sem olyan triviális. A 64 bit, pár újabb kibővítéssel, még hosszú életű lesz. -
Dave™
nagyúr
válasz
Dhampir #31233 üzenetére
Numix circle-lel szerintem sokkal ízlésesebb. Az tény, hogy nem mindegyik egyértelmű elsőre. A legjobb szerintem továbbra is a Breeze/Breath, bár igazán csak KDE alatt mutat jól, "otthoni környezetben". Ahogy a Numix Circle is Unity/Gnome alatt szép igazán.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Dhampir #31231 üzenetére
Amikor én próbáltam, még a telepítés sem ment végig, kifagyott. De live módban ment, és igen, elég ízléses és mindenképpen jobb, mint egy alap Gnome 3 környezet. Azt viszont még mindig nem értem, mire fel fogyaszt annyi erőforrást, mert ahhoz képest elég puritán (ami abszolút nem baj, csak túl nagy lábnyom társul hozzá).
ubyegon2 A KDE szerintem mindenkinek overkill, olyan ember biztosan nincs aki minden funkcióját használja. Gnome esetén ez sokkal könnyebb, mivel sokkal egyszerűbb az egész. KDE esetén viszont rengeteg mindent csak akkor ismersz meg, amikor használod is már (egy ideje). Pl. fogalmam sem volt mik azok az aktivitások, és hogy miben más mint egy virtuális asztal, de mostanra már megértettem. Vagy az is furcsa volt elsőre, hogy hiába később kapcsolom be a külső USB-s DAC-ot, mint a rendszer elindulna, ha feljebb van a "prioritási" listában, akkor mindenképpen arról fog szólni a zene. Vagy amikor először leállt a zenelejátszás a connect miatt, mert bejövő hívásom volt, majd amikor leraktam folytatta és a többi. Egy végtelenül túlkomplikált rendszer, ami tele van nagyon hasznos és értelmes dolgokkal is, csak tudd kihámozni belőle azt, ami számodra hasznos. Most nem tudom hol tartok időben (pár hónapja használom), de mostanra már egészen jól kiismerem magam benne. Kellett a kezdeti elszántság (ebben nagy szerepe volt a Manjaronak), de utána már minden "adja magát". Néha kicsit visszasírom a Unity egyszerűségét/célorientáltságát, de akkor eszembe jut mennyire hiányozna a Dolphin szűrője, a Kmail, a KDE connect vagy a qbittorrent, nem beszélve a többiről.
-
válasz
Dhampir #31227 üzenetére
Azt hol olvastad, hogy King Unique szaki is szereti az Unityt?
Fura, hogy legtöbben inkább áttekinthetetlennek tartják az Unityt,de nagyon jól nyakon csípted a legyet a levesben ezzel a szóval: megszokott! Én a Gnome3-at se bírom megszokni, pedig az volt az első pár disztrón, amivel kezdtem, talán ezért nem bírnám megszokni az Unityt sem. Jórészt ez a bajom vele, persze lehet ezt fikázásnak is nevezni. (azt meg nyugodtan felejtsük el, hogy egy topikban csak dicsérni lehet valamit, nehogy megsértődjön az a pár ember, aki használja)
Egyébként a verzióhajhászás miatt mindegyik felület tele van hibával, persze van, amelyikben több és van, amelyikben alig.
-
King Unique
titán
-
válasz
Dhampir #31206 üzenetére
Nem is a legózás a gond, ha nem az Ubuntu igényének ismeretének hiánya. Mert Ubuntu oldalain is mindíg más a minimum hardverek feltüntetése. Van ahol a Quad core írják , azon próbáltam ki, de ezen szárnyal a rendszer. Így némi viszonyítási alap már van. És szerintem ez alá nem szabad mennem, ha ténylegesen nagy fejlesztést kap egy éven belül akkor pont ez lesz a minimum határ.
-
válasz
Dhampir #31204 üzenetére
Köszike.
Igazából az hogy milyen felülete lesz, Számomra mindegy. Mobilos szegmense meg soha nem érdekelt. Jelenleg is Lumiám van. Bár az se sokáig, mert ezt a platformot is elvágták. Na de Ennyit erről.A kérdésem igazából az lenne hogy a jövőben is jól használható os-t szeretnék, mi az a minimum gép amit érdemes lenne össze faragnom.
Az a tervem hogy egy gyári Dell vagy HP SSF-gépet át faragók média géppé.
Van amiben a régebbi 775-ős E-szériás Dual core hasít, azokra minimális összegből ez megoldható lenne.
Vagy érdemesebb már azért komolyabb 1055-1051-es kiosztásúakat keresni? -
válasz
Dhampir #31184 üzenetére
Nem szabad a Linux vagy bármely más oprendszer használatát véresen komolyan venni.
Kivéve, ha 2 napig nem tudsz normálisan dolgozni.
Emiatt háborúskodni és fejet verni a falba nem volna szabad senkinek
Neked elárulom, hogy én ilyenkor jókat vigyorgok, mert látom előre a reakciókat.
Ezt Syl kolleginának ne áruld el....
-
válasz
Dhampir #31181 üzenetére
Ezek szerint félreérthető voltam. Csak Linuxot használok majd 4 éve. Főleg Mint változatait Cinnamonnal, most szerencsére megvolt a 17.3 HDD-re migrálva, ezért is sokan lehülyéztek már, mert egy csomó disztró van a meghajtóimon. Most végig kellett mennem az összesen és szerencsére volt egy, amit még nem érintett ez a TLS handshake.
A Debiant is használtam a Mint mellett, bár azt inkább azért, hogy tanuljak is pár dolgot az apt alapú disztrók használatáról.
A Most felrakott Debian 9-et még nem kezdtem el belakni, ahhoz idő kell, de mint a mostani eset mutatja, már az is túl modern, így a problémán elhasalt!
Mivel én csak szidni tudom az Ubuntut, most ne figyelj ide, az Ubuntu 14.04 alap volt még használható és az ebből készült deratívák. Épp a Mint 17.3 is ezért tudta hozni, amit kellett ebben a fura esetben.Szóval ez a használtam volna kifejezés is olyan, mint az, hogy valami használhatatlan. Másképp értettem én meg te is, bár azért oda volt írva, hogy a 17.3-at kellett 2 napig használnom, szóval mégsem fideltél erősen!
Egyébként erre a TLS handshake dologra is gondolva írtam azt, hogy túl gyors a haladás, amiért az Ubuntu a hibás. Hová kell rohanni, minek ez a verzióhajhászás az összes disztrónál? A hardvereknél meg fényévnyi lemaradás van!
Most ugye Syl kollegina legnagyobb problémája, hogy nem tudja egy kattintással az asztalon szambázva nézni a filmet úgy, hogy magától ráugrik a felirat! (bocs a példáért, de most ő van kéznél)
Több 10000 ember meg nem tudja használni az új hardvereivel a friss Linuxokat! Mégis melyik irányba megy a fejlesztési források jó része? A kollegina automata szambázó felirata irányába! Erre mondom én, hogy ez az út rossz. Szerintem!Szóval azt mondod, használjam inkább a Debiant?
Aham....
-
válasz
Dhampir #31175 üzenetére
Te:
Használd a rendszered: élvezd az életet.én:
Én mondjuk használtam volna, de két napig kizárólag a 17.3 Cinnamon működött úgy, hogy dolgozni is tudjak rajta, tegyük hozzá, nem a disztrók bűne volt. (még ez alatt a 2 nap alatt is használtam)Miből vetted le, hogy nem élesben használom?
Ez a legrövidebb története a fenti mondatomnak a kb 50 hsz-ból, amit ezzel kapcsolatban írtam.
-
válasz
Dhampir #31160 üzenetére
Bocs, de ha a kolléganő bejegyzéséből azt szűrted le, hogy a fájlkezelő nem jó, akkor rohadtul rossz úton jársz!
A Nemo gyakorlatilag tökéletes fájlkezelő, sokan jönnek, hogy nekik csak ez meg az jó, mert csak ez tudja ezt, aztán mikor berakom a screent a Nemoból ugyanarról a funkcióról, akkor nem jön több válasz.
Az nem a Nemo hibája, hogy nem tud együttműködni már egy conky feltétből kihizlalt működésképtelen DE-ként alkalmazott felülettel....
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #31122 üzenetére
Ez a leírás nem rossz, de a wifi bekapcsolása előtt újra kell indítani a network-manager-t:
sudo service network-manager restart
Na, így már frankón működik.
Köszönöm a segítséget a láthatatlan játszópajtásomnak.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #31110 üzenetére
Az alap Ubinál működik végre minden. Kérdés, hogy meddig fog így maradni, de jelenleg stabilnak tűnik.
Kicsit lassabb művelet volt a kezdeti beszaggató ablakoknál (alapból telepítés után is nomodeset-el indított a Grub) grafikus felületen telepíteni és átírogatni a dolgokat, de végigvittem.
A zárt driverek és fényerő állítással történő indítás egyszerű GRUB sormódosítással beállíthatóak voltak. Egyébként telepítés után az Ubuntu alapból, magától az Intel microcode-t telepítette, csak a zárt Nvidia-t kellett még mellérakni.
Habár grafikusan továbbra sem követhető a szabályozás, de a gyorsbillentyűvel a kívánt mértékben szabályozható a fény erőssége.
A Mate-val ellentétben a gyári kiadás nem kapcsolja be feleslegesen a billentyűzet háttérvilágítását.
Csak gyári szoftverforrásokat használok, nem PPA-zok egyenlőre, habár ezt régen sem kedveltem csak a Tweak Ubuntu használata miatt vettem fel az adott szoftverhez kellőt.
Nálam a perfekt működés létkérdés, hiszen elsődleges operációs rendszerem a Linux környezet, lévén hogy Microsoft alkotta rendszer jelenleg csak vendéggépről érhető el.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #31100 üzenetére
Visszatérvén az alap gyári kiadású Ubuntura, ott is előjön ez a fényerő állítási mizéria, de a a Grub módosításával szintén orvosolható.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen TV-t vegyek?
- Óra topik
- Energiaital topic
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Everest / AIDA64 topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest