- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
lev258 #23696 üzenetére
Köszi! Ezt értem. Viszont a libappindicator1 libindicator7 "kérdésre" melyik a jó válasz?
Hosszabb-rövidebb tekerés után ugyan ide jutok vissza:
- Ok: Abbahagyja az egészett
- Javít: Darál, jelszót kér, darál, aztán megint megkérdi: Ok vagy Javít2016_se_lesz a linux desktop éve...
-
lev258
veterán
Nyugodtan engedélyezd. Egyszerűen arról van szó, hogy a Chrome különböző jogi hátterű dolgokat tartalmaz, így ezek összessége nem lehet a tárolókban, illetve nem terjeszthető külső illető/cég által (meg persze ott az egyedi EULA is). A Chromium pedig nem tartalmazza ezeket a dolgokat, azért van benne.
-
Van egy videó rendszer, ami flash alapú kijátszót igényel. Firefox-al el is indul, de ak-adozv-a j-át-szale a live stream-et. Mivel windows alatt nem volt gond (v20), a v11-es flash a gyanúsítottam. Mint kiderült az adobe ..szik frissíteni, egyedül a chrome beépített v20-a lehet a megoldás. De!
Mikor a 64bites .deb csomagot telepítené a csomagkezelő egy furcsa kérdést tett fel:Mi helyes válasz?
Mit ért nem megbízható csomag alatt?
A chrome miért nincs gyárilag a szoftvareközpontban?
14LTS ha ez számít. -
szoke12
őstag
Sziasztok!
A gépemen van egy dvi, egy vga és egy hdmi port. A dvi-n van a monitor, ez az elsődleges, míg a hdmi-n van a tv. A bajom az, hogy nem tudom a bejelentkezés előtt megadni, hogy melyik legyen az elsődleges képernyő. Bejelentkezés után minden rendben, csak éppen a bejelentkezés nem jó helyen jelenik meg.
Keresgélek már egy pár órája, de amit írnak sok helyen, hogy a monitors.xml-t másoljam át, nem javított a dolgon.
Itt a xrandr kimenetem:Screen 0: minimum 320 x 200, current 3200 x 1080, maximum 16384 x 16384
HDMI-0 connected 1920x1080+1280+0 (normal left inverted right x axis y axis) 510mm x 287mm
1920x1080 60.0*+ 50.0 59.9 30.0 24.0 30.0 24.0
1920x1080i 60.1 50.0 60.0
1280x720 60.0 50.0 59.9
1440x576i 50.1 50.1
1440x480i 60.1
HDMI-1 connected primary 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 338mm x 270mm
1280x1024 60.0*+ 75.0
1024x768 75.1 70.1 60.0
800x600 75.0 60.3
640x480 75.0 60.0
720x400 70.1
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)Valamiért hdmi-1 -nek látja a dvi-t.
Tud valaki megoldást?
-
Anulu79
addikt
Sziasztok!
Windows mellett használtam a Linuxot. A win-t újra raktam és most nem látom azt a partíciót ahol a linux volt meg ahol a win-es egyéb mappák. Hogyan tudnám vissza "szerezni" ezt a partíciót?
-
Babetta-X
senior tag
-
Babetta-X
senior tag
válasz
Neil Watts #23680 üzenetére
No sikerült, az első itt látható:
A második pedig itt:
És végül az utolsó:
Ma reggel is produkált egy lefagyást, ráadásul bekapcsoltam, megnyitottam a google mapst kétszer is, elkezdtem használni és rögtön lefagyott, reseteltem, de azóta megint megy.
-
Toby888
senior tag
nemmegy a trial boot :/
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #23684 üzenetére
OK, a 2) kérdésemre meg is van a válasz, frissítéskezelőben kutászkodtam és felajánlotta a 340.96-os Nvidia drivert, csak elfogadtam, újraindítás után tökéletesen megy a Kodi! A CPU éppen csak lóbálja a lábát
Ettől még nem baj, ha valaki ad a fentiek kapcsán olvasnivalót, nem árt ezzel képben lenni.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Lenne két kérdésem:
1) Laptopon Kubuntu, és (ma) már második alkalommal történik, hogy a launcherbe (Klauncher talán) csak annyit tettem, hogy beírtam a keresőbe, hogy kate (a szövegszerkesztőt akartam ugye elindítani), erre lefagyott a launcher, most is a negyed képernyőmet elfoglalja. Másik terminálból htop-on keresztül kilőttem (most, de előző alkalommal újraindítottam volna a grafikus rendszert, na úgy lefagyott, hogy onnan már csak a kikapcsolás segített), de most nincs launcherem... Hogyan hozom vissza? Meg eleve, miért fagy le?
2) HTPC+NAS a tévé alatt, rajta néhány rendszer. A gép lelke egy Abit A3IONT-i, tehát integrált Nvidia ION. Kodit telepítettem a Xubuntu-ra, és csak pici problémám van vele, hogy úgy tűnik, nem használja a fullHD fájloknál a grafikus processzort, a dekódolást izomból oldja meg, így a 4 mag 50-100%-on pörög. Ha a szintén a gépre telepített OpenELEC-en játszom le ugyanazt a fájlt, akkor a 4 magból 1 megy 20%-on, a többi nullán, és mikrodöccenések sincsenek. Nem szeretném megfőzni a passzív hűtéses procit egy kétórás film alatt... A különbség, amit találtam: a Xubuntu-Kodinál azt írja az infó, hogy OpenGL vendor: nouveau, OpenGL version: 3.0 Mesa 10.5.9, az OpenELEC alatt pedig Nvidia 340 drivert írt (ha kell, megnézem pontosan). Tudom, hogy ez sokszor volt téma, de azt is láttam a postokból, hogy ha ebbe belenyúlok, könnyen taccsra vágom a rendszert, ha nem értek hozzá eléggé... Szóval ha van egy leírásotok, hogy mi is ez (MESA, nouveau, vdapau, OpenGL...) pontosan, kezdésnek nekem az is jó lenne. Xubuntu 15.04 a rendszer.
-
Babetta-X
senior tag
válasz
Neil Watts #23680 üzenetére
Ha minden igaz az elsővel. Linuxon nincs véletlen olyan rendszernapló, ami egy fagyás esetén reset után kiírja nekem, hogy mi okozta a problémát?
-
válasz
Babetta-X #23679 üzenetére
Alsamixer: Majd valami 5.1-ben járatosabb fórumtárs biztos segít. Ha jól látom minden szükséges cucc csontra van húzva.
A driverhez: Innen melyikkel próbáltad?
Logok:
Ami így hirtelen szembejut:
cat /var/log/syslog
cat /var/log/kern.log
dmesgEzek kimenete kellene ide: Pastebin
A keletkező linket illeszd be ide.Üdv. core2
-
Babetta-X
senior tag
válasz
Neil Watts #23677 üzenetére
-
válasz
Babetta-X #23676 üzenetére
1. Elnézést. Azt elfelejtettem írni, hogy nyugodtan írd be a jelszót ahogy szoktad. Ott lesz az, csak nem látod. Security feature
2. Ahol kiválasztottad a drivert arról tudnál küldeni egy képet? Mármint tudom hol van, meg mi az, csak érdekelnének, hogy milyen verziók vannak
+1: GNU/Linux rendszereket nem nagyon szoktunk újratelepítgetni (jó, otthon még elmegy, de kb. minden baki javítható).
Üdv. core2
-
Babetta-X
senior tag
válasz
Neil Watts #23675 üzenetére
No akkor én is sorba megyek
0: Köszönöm szépen, szerintem remek kis rajzfilm volt, ráadásul az agresszió s kimaradt belőle, mégis le tudta kötni az embert.
1eírtam, egyetlen problémám, hogy kéri a jelszót, de nem enged beírni semmit. Próbáltam kijátszani, hogy beillesztem, azt sem engedi, villog a kurzor, de bármit ütök semmi nem történik, kivéve ha entert, akkor kiírja, hogy sorry try again.
2:Az Ubuntu által felajánlott cuccot, több is volt, kiválasztottam az egyiket ami verzió alapján a legfrissebbnek tűnt, és azt telepítettem. Most semmi ilyet nem csináltam, és szerencsére jó a gép, vagyis nem tejesen, mert így meg teljesen rendszertelenül gondol egyet és lefagy, de újraindítás után hibátlanul működik.Küzdök vele nem adom fel
Köszönöm a segítséget!
Szerk: Beírtam sudo nélkül, és így kihozta simán, beillesztem a képet:
-
válasz
Babetta-X #23674 üzenetére
Szia!
Szépen sorban.
0. Marha jó az avatarod, respect
1. Terminált nyiss, írd bele hogy sudo alsamixer s kérnék róla egy képet.
2. Az nagyon érdekes. 304.131 a legfrissebb driver hozzá, alig egy hónapos.Honnan telepítetted és mit? Az nvidia oldaláról vagy az Ubuntu által felajánlott cuccot?
Utóbbi esetben volt több is? Melyiket?Üdv. core2
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Friss Ubuntus vagyok, lenne pár kérdésem.
Az első, hogy az 5.1-em nem igazán akarja az igazat, a hang tesztelésénél csak az első kettő hangszóró szól, de a petfőri liveot sehogyan nem tudom életre kelten, pedig szoktam gépről rádiózni.
A második, hogy miután pendriveról feltelepítettem az ubuntut tök jól működött, egyedül a videókártya driverét váltottam át nvidiára a simáról, de következő nap, ahogy bekapcsoltam a gépet amint betöltött minden szétesett, volt hogy a háttérképet sem töltötte be, amint a beállításokba szerettem volna lépni lefagyott stb. Ezek után újratelepítettem, de most nem nyúltam a videókártyához, és eddig úgy néz ki okés a dolog. Hagyhatom így a rendszert?
És az utolsó kérdésem, windows alatt volt egy remek program, a neve Speedfan, lehetett vele a ventilátorok sebességét állítgatni. Nincs ilyesmi véletlen ubuntura is? Válaszotokat, segítségeteket előre is nagyon köszönöm!A hardverspecifikációk röviden: Asus a8v alaplap, nvidia 7600GS AGP videókártya, 3800+ dupla magos amd processzor.
-
Nem nagyon reagált rá :S
Mondjuk került egy másik (ugyanolyan) CRT is, az jól adja vissza az EDID-et, szóval most megy a zárt meghajtóval, aztán előbb-utóbb kap egy rendes monitort is.
Ja, és most megy a frekiváltás is, csak nem a Cataystból, hanem a Lubuntu monitorkezelőjéből
A Catalyst szerint még mindig 1280x1024x60Hz, mikor már 70-e van a monitor -
-
Hello,
Meg Boldog Karácsonyt mindenkinek
ATi kártyákkal nem nagyon van tapasztalatom. Lubuntu + Firepro felállás, nyílt driverrel ment. Most van rajta gy CRT monitor (amit azon a gépen használtak, az megdöglött, egy ideig CRT lesz rajta). Az EDID-et nem akarja kiolvasni a monitorból (kábel jó), így 1024x768, 60Hz.
Nyílt driverre nem tudtam ráerőszakolni, hogy 75Hz legyen, így felment egy zárt. Persze a 75Hz azzal sem megy. Visszatettem a nyíltat, de azzal meg 640x480-ban megy már. Mit lehet ezzel csinálni...?
Inkább hajtanám a nyílttal, mert annak remélhetőleg nem szűnik meg a támogatása(Google nem sok ilyen esetet hoz.)
Köszi minden segítséget
-
Tokman
csendes tag
Valaki próbálta Visual Studiot Ubuntu alatt?
https://code.visualstudio.com/docs?dv=linux64
Ez teljes értékű VS? Tehát feltudom rakni hozzá a python stb kiegészítőket?
Illetve valós munkára használható? -
zserrbo
aktív tag
-
spammer
veterán
-
Compika
aktív tag
Sziasztok!
Milyen Linuxot ajánlanátok erre a régi gépre (AMD Sempron 2800+ 1GB Ram Geforce 3 128MB-os vga).
Én a Linux Mint-et néztem. -
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #23638 üzenetére
Nm.
(#23658) jimmy399
Nem kevered a Mir-rel? Utóbbi a Canonicalé. -
jimmy399
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #23655 üzenetére
wayland-et már próbálgattam, de nem nyerte el még a tetszésemet, valahogy még érintőképernyőkre van fókuszálva... De lehet az Unity 8 miatt van, passz. X marad.
-
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23655 üzenetére
Van, ahol már az van. Viszont az AMD zárt drivere még biztosan nem támogatja.
-
-
csixy
addikt
válasz
sz.balazs.95 #23640 üzenetére
Na, ezt az egyet kerülöm! -
, -1 !!!!!!!!!!
-
válasz
King Unique #23646 üzenetére
Erre mondtam, hogy én se szólom le (annyira
) a KDE-t pl. csak mert nekem nem tetszik.
spammer:
Most így annyira nincs meg nekem, hogy mi van és mi nincs mondjuk egy KDE-ben, így ahhoz nem tudom mérni, de a Windowshoz képest biztodan kényelmesebb, és az eredeti kommentem is erre vonatkozott, hogy emiatt nem válnék meg az ubuntutól a Windows javára. -
spammer
veterán
válasz
Azt én tudom, hogy junity, csak azt nem, hogy milyen kényelmi funkciók vannak meg benne, ami másokban nincs.
-
petir
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segitseget szeretnek kerni. Használok linuxot de valahol kezdo szinten vagyok. Laptop-on mintem van illetve van egy kis itx gepem amire szeretnek egy ubuntut feltenni amolyan NAS funkciokkal szeretnem felvertezni. ( torrent,webserver,ftp server , samba ) letezik erre egy atfogo megoldas ugye a webmin. Tudom ez igy mar szerver felé hajaz...de maradnek a desktopnal. Telepitett mar valaki desktop alatt webmint ? Vagy jobban jarok ha csak mint modul felteszem?
Segitsegetek szeretnem kerni aki kicsit otthon van a temaban. Akar privatban , hogy ne legyen szetoffolva a topik a hulyesegemmel
Koszonom elore is !!!
-
lev258
veterán
válasz
Stukker1987 #23647 üzenetére
Ha fel van csatolva a partíció, akkor semmi akadálya nincs.
-
Stukker1987
senior tag
ÜDv Srácok!
Lenne egy olyan kérdésem,hogy Transmission kliens számára hogy tudok destination foldernek külső dokkolóba helyezett USB-n csatlakozó NTFS fájlrendszerű HDD-t megadni?!
Lehet hogy banális de nem tudok rájönni...
-
King Unique
titán
válasz
sz.balazs.95 #23644 üzenetére
Hát a GNOME tetszetős dizájn terén meg minden, de számomra baromi kényelmetlen és a testreszabási lehetőségei sem túl acélosak, ahogyan a Unity-nek sem... Ilyen téren a Cinnamon jobb, a KDE meg magasan übereli mindet. Igaz, valamiért nem mindenkinek fekszik utóbbi, nekem se a kedvencem annyira.
-
Azt hogy lehetne beállítani, hogy ha mondjuk Steamen elindítok egy játékot, akkor az az elsődleges képernyőre kerüljön?
-
válasz
King Unique #23643 üzenetére
kinek mi. ¯\_(ツ)_/¯
nekem pl. nem annyira jönnek be az ilyen nagyon old-school felületek, de nem is szólom le őket. -
válasz
gery2123 #23641 üzenetére
Persze, ezt világos, de akkor már használom eleve azt, amibe rendesen be van konfigurálva.
Amúgy KDE-t már használtam, de nagyon nem az én világom, a GNOME 3 meg szimpi, de a Unity meg méginkább.
Az LXDE rettentő fapados, az XFCE-t meg csak szőr mentén próbálgattam, de annyira nem fogott meg. -
gery2123
őstag
válasz
Az is van mindenre
Várom az Ubuntu 16.04-et, de ott is a gnomeot.
Valaki használ Ubuntu Gonome-t:? Ha igen akkor az mondja már meg, hogy miért van keverve a 3.16 és a régi verzió? Illetve miért nem magyar a keresésénél a beállítások? Mármint ha keresem pl: egér, nem talál semmit mert angolul van benne. Miközben a beállításokban magyarul?
Valahogy nem értem, hogy miért nem lehet úgy használni a Gnome-t, ahogyan az meg volt álmodva! -
-
spammer
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23638 üzenetére
Mi az, ami az Ubuntuban megvan, de a többiben nincs?
-
-
törölt tag
válasz
Toby888 #23636 üzenetére
Itt sikerült.
Elvileg az nvidia-346-ost (esetleg a 352-es-t) telepítve Synaptic/Szoftverközpont/terminál (utóbbinál sudo apt-get install nvidia-346) jó kell, hogy legyen. Vagy van egy További illesztő programok vagy valami ilyesmi lehetőség is. -
Toby888
senior tag
köszönöm az infókat !!!!
ha nem megy, akkor marad a belső vinyóra való telepítés,de elöször leprobálom a hardvereket, hogy mennek-e
-
zserrbo
aktív tag
Segítsetek dönteni
Adott egy N3150-es alaplap, 4 magos procival, 4GB rammal. Melyik DE-t ajánlanátok rá?
Kodi, esetleg plex/emby, szerver funkciók (pl Owncloud), távoli elérés, tehát sok minden a cél.
Azétr akarok GUI-t felrakni, mert használva lenne a böngésző belőle meg lehet más is, de ez a fő cél.
Abban bizonytalanodtam el, hogy nagyon nagy biztonsági rés, ha van fent egy GUI és arról menedzselem a dolgokat? Persze, amit lehet azt parancssorral oldanék meg, de miután felraktam a gnome-ot is, a kodi már parancssorból nem indult el emlékeim szerint. -
King Unique
titán
válasz
Toby888 #23628 üzenetére
Azért notebooknál a külön meghajtóra (ODD helyére) való telepítésnek lehetnek ám buktatói, amivel nemrég egyik fórumtársnak is meggyűlt a baja [link]. Aszem végül inkább a helyi SSD meghajtóra tette fel a másik oprendszert.
Persze meg lehet próbálni, nálad talán összejön, de ha nem, akkor érdemes megfontolni az elsődleges drive-ra való telepítést is. Sok hely nem kell neki, elég akár 10 GB is.Azt meg alapból meg kéne nézni, hogy a gép BIOS / UEFI, Windows milyen módban lett telepítve és annak megfelelően kell az Ubuntut is. Sőt, annak megfelelően kell kiírni Windows alól is pendrive-ra az ISO-t [link]. Ha GPT kell, akkor ne a magyarított ISO-val próbálkozz, mert az ilyen téren el van cseszve, hanem a normállal, ami a nemzetközi oldalán fent van.
-
törölt tag
válasz
Toby888 #23628 üzenetére
A gépet először próbáld ki egy pendrive-ra kiírt Ubuntu LiveDVD-vel. Ha minden eszköz (wifi, madzagos net, vga, audio, és a többi) megy, akkor érdemes. Lehetőleg madzagos neten légy a telepítés alatt.
Ha belevágsz, egy-két leírás:
Az Ubuntu 14.04 LTS telepítése desktop telepítőről Legacy módban
Ubuntu 12.04 telepítése Windows 7 mellé
A LiveDVD előnye, hogy közben tudsz idejönni kérdezni. A partícionálásnál nyilván a második HDD-t kell kiválasztani, de a végén a GRUB telepítésénél az elsőt, ha nem akarod mindig kézzel te kiválasztani a bootolni való HDD-t. -
Toby888
senior tag
no akkor senkinek nencs ötlete ??
-
törölt tag
válasz
Lathronos #23625 üzenetére
„professzionális munkára”
Mi is a „professzionális munka” definíciója? B)Ha úgy vesszük, ez az egy cikk önmagában több állításodra is rácáfol. A Linux többmonitoros alkalmazásának képtelenségére, akár játékon is, különösen kihegyezve az Ubuntura, és az időtávokra is: ez a cikk 6,5 éves. Tehát újra bebizonyosodik, hogy nem a Linuxon múlik. Értem én, hogy inkább azt akarod mondani, hogy az szerinted pro munkára szoftverek Linuxon nem érhetők el, emiatt nem használható a Linux, csak a megfogalmazásodat mások nem így értik, ezért a Linuxról alkotott értékítéletnek gondolják, és így is terjesztik tovább.
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23622 üzenetére
Ha játékra 2-3-4 monitorral vagy professzionális munkára kell a PC, akkor felejtsük el a linuxot, nem arra való, főleg az Ubuntu. Hétköznapi tevékenységekre van optimalizálva, netezés, multimédiás tartalmak lejátszása, munka terén pedig leginkább programfejlesztés. Attól a szinttől amit te vársz az Ubuntutól és ugy általában a linuxtól, még messze van. De még úgy 6-8 év és utoléri e téren is a Windows-t, és mikor ez bekövetkezik, megváltoznak az erőviszonyok, mivel egyre többen fognak áttérni linuxra, beleértve a vírusfejlesztő idiótákat is.
-
törölt tag
válasz
Dhampir #23615 üzenetére
Amolyan Benjamin Buttonosan.
(#23619) sz.balazs.95
Nem kell billentyűkombó. A GRUB-nál először az „Advanced options for Ubuntu”-t válaszd, majd valamelyik kernelhez tartozó recovery konzolt. Hogy ne csak olvasható, de írható is legyen a fájlrendszer (mivel törölni akarsz valamit):
RecoveryMode -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23622 üzenetére
Ne aggódj, majdnem teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy jövőre a nyílt már komolyan fel tudja venni vele a versenyt, sőt.
Tehát azt mondod, hogy a billentyűkombináció semelyik fázisban és módon nem működik? Recovery módban is tudsz kérni konzolos felületet.
Egyébként milyen VGA? -
válasz
Lathronos #23621 üzenetére
Nem az volt a motiváció, hogy szimplán csak újabb legyen, hanem hogy a lehető legtöbbet tudjam kihozni a VGA-mból.
Amikor néha még az egér is nekiáll laggolni, csak mert 2 monitoron megy egy progi, vagy hogy FHD-n jobb esetben 2-5 fpssel msgy egy játék, akkor nem sok pozitív gondolat jut eszembe az AMD driverjéről...
Szóval ha "működne, ahogy kell", akkor nem lenne semmi probléma...
De tanultam belőle. -
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #23618 üzenetére
"nem hozott említeni való teljesítményjavulást a tesztek szerint, inkább csak kisebb javításokat."
Mint tudjuk, sosem jó az amit a rendszerrel kapunk és működik úgy ahogy kell. Mindig újabb kell, a többi nem számít. Annak idején én is szétcsesztem a zárt driverekkel a xorgot, tanultam is belőle. Azóta csak az Ubuntu által hitelesített drivereket használom. Gondolom ez esetben is tanulságos lecke volt, hogy idegen forrásból ne telepítsünk semmit, főleg ne drivereket.
-
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23617 üzenetére
Akkor lehet ezzel kezdődött a démoni megszállásod. Az AMD honlapján a 14.04.2-t írták, amihez frissebb kernel és xorg tartozik. Egyébként hozzáteszem, nem hozott említeni való teljesítményjavulást a tesztek szerint, inkább csak kisebb javításokat.
Kezdd azzal, hogy amikor elérsz valameddig, megpróbálod a Ctrl+Alt+F2-t. Ha bejön a konzolos felület, mehet a felhasználónév, jelszó. Utána pedig ki kellene deríteni, milyen néven megy az új driver, talán megmaradt az fglrx név. Ha igen, azt kellene leszedni. -
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23613 üzenetére
Én konzolos bejelentkezésről beszéltem. Olvasd el mégegyszer, amit írtam.
Jelenleg a grafikus felületed halott a videó driver miatt.
Amúgy csak kérdem, milyen rendszerre próbáltad feltenni a Crimson-t (és milyen kernelre)? -
törölt tag
válasz
King Unique #23608 üzenetére
Èrtem. Köszönöm a válaszokat!
Akkor körülnèzek a többi topikban is.
-
válasz
lev258 #23611 üzenetére
Ha az eggyel korábbi kernellel indítom el a rendszert, majd a menüben kiválasztom a csökkentett grafikus módot, akkor ez fogad: [link]
Itt ha a "megfelelő" menüpontot választom ki, akkor sikerül előhoznom a bejelentkezési képernyőt, ugyanakkor bejelentkezni már nem tudok, a jelszó begépelése után egy pillanstig fekete képernyőt mutat, majd ismét a bejelentkezési képernyőt.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23609 üzenetére
Ctrl+Alt+F2-vel, vagy recovery móddal be tudsz lépni konzolosan?
-
Telepítettem a Radeon Software Crimson Edition-t (innen, ezt)
Elsőnek a zárt driverről álltam vissza nyíltra, majd újraindítottam a gépet, majd letelepítettem ezt, majd megint újraindítottam, aminek az eredménye az lett, hogy most a boot animációig jut el a történet, utána fekete képernyő fogad.
Ötlet? -
King Unique
titán
válasz
#22907392 #23601 üzenetére
Ha még csak ismerkedsz vele, akkor először jobb lenne Linux abszolút kezdőknek topikban alapozni. A kérdéseidre ott is tudnak válaszolni.
Ha nincsenek spec szoftveres igényeid, akkor jó lesz az Ubuntu, bár játékok terén a W támogatottabb.Na meg, ha Windowshoz vagy szokva, akkor kezdésnek lehet egy Cinnamon / Mate / KDE felület szerencsésebb, jobban kézre áll. DW listát is érdemes nézegetni, a közkedvelt Linux Mint (is) ajánlott kezdőknek.
-
-
stigma
addikt
válasz
róland #23598 üzenetére
Re. Köszia segítséget.
Nálam eljött a köv. fejlesztés amit majd te is tervezel, Ubuntu server + alkalmazások amiket HTPC-ként tökéletesen fogok tudnk nhasználni.
Sajnos aza baj, idő előtt sikerült összerakni a gépet, így elég kevés Linux ismerettel rendelkezem de majd bepótolom most a napokban remélhetőlegElőre is köszi a segítséget!
-
törölt tag
válasz
#22907392 #23601 üzenetére
Az Ubuntu jó, amire akarod, a gépedre is. Én szeptemberben vettem 8560p-t (igaz, HDD-s), tökéletesen fut rajta. Gyorsnak gyors lesz. Próbáld ki a gépet egy pendrive-ra rakott Live rendszerrel. De ahogy írtam, szerintem nem lesz gond.
Nekem a gép az eredeti HDD-vel ~30 s alatt áll fel. Szerintem ez nem rossz. -
bobsys
veterán
Hogyan rakom fel a Gnomeot meg egy browsert Ubuntu 14.04 serverre?
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install gnome-shell
sudo apt-get install ubuntu-gnome-desktop megvolt, de a sudo gdm start nen csinal semmit, se nem indul el se nem ir ki semmit -
törölt tag
válasz
King Unique #23600 üzenetére
Bevallom nagyon régóta csak windows-t használok. Munkahelyen is otthon is. Ezért gondoltam, hogy a laposra raknék egy Ubuntut, kis változatosság, meg nem hátrány ha azt is használom, tanulgatom. A laptop legfőképp böngészésre lenne használva talán néha néha játszanék rajta. Linux-okban annyira nem vagyok otthon, jobb lenne inkább más erre a felhasználásra?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest