- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Üdv!
Dell Latitude E7440-re feltelepítettem az Ubuntu 14.04. LTS-t. Telepítés után fekete képernyő, Invalid partition table! felirattal.
?
-
Cyrin
addikt
válasz
Lathronos #23297 üzenetére
Most hogy mondod egyszer mintha nekem is mondták volna, hogy amit küldtem linket nem tudták letölteni. De csak ennyi jut eszembe.
Az egyik ismerősöm meg crunchbang++ ról használja a Megát, már 40 Gb-ot tolt fel wifin, gond nélkül.Én google drive-hoz insync-et használok, nagyon jó az is.
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23295 üzenetére
Én a közvetlen böngészőből való feltöltést javaslom. A kliensek még nem igazán végzik úgy a dolgukat ahogy kéne.
Cyrin
Én meg mindig azt kapom, hogy MEGA-ról/Drive-ról senki sem tud letölteni. A fene se érti miért.
Bár az is igaz, hogy 2-3 GB-os ISO-kat tolok fel, ráadásul Wi-Fi-n keresztül(konkrétan most is 5 GB-ot tolok fel épp Google Drive-ra). Az egyik egy Cubuntu 14.04.3 remaster, a másik pedig egy alap Ubuntu Cinnamon De-vel Ubnity helyett.
-
Cyrin
addikt
-
-
Lathronos
őstag
válasz
#40553216 #23291 üzenetére
A MEGA az a tárhely, amiről és amire itt rajtam és sz.balazs.95-ön kívül senki sem tud le és feltölteni. Vagy az erőforrást zabálja fel mindenkinél, vagy megszakad. A Google Drive-val ugyanez a helyzet, a MediaFire meg mindenkinél lassú.
Egy alkalommal már majdnem virtuális lincselés áldozata lettem azért, mert ezekre töltök fel.
Érdekes módon nálam soha semmi gond nincs. Pedig elég gyenge konfigom van(Intel E6850 CPU, 3 GB DDR2 RAM) és a netem is egy minősíthetetlen 10/0.5 Mbit-es ami a valóságban 1/0.4 Mbit-es T-Home retek.
-
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #23292 üzenetére
Jaja. Köszi. Mekkora a minimum?
Megvan, 50 GB. -
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #23290 üzenetére
Mi az a MEGA?
-
Az a problémám, hogy a Linuxos MEGA csak a mappáját szinkronizálja, azaz a /MEGA/xy mappát és annak tartalmát már nem.
Gondoltam arra, hogy a szinkronizációs beállításokban külön hozzárakom az almappát, de nem engedni, mivel a Mega mappája már értelemszerűen hozzá van adva, így az almappát már nem engedi.
Ötlet? -
V.Stryker
nagyúr
Hogy tudok windows telepitő pendriveot készíteni iso-bol?
-
Lathronos
őstag
válasz
Mtbsrác #23248 üzenetére
Szia!
Itt találod amit keresel. Probléma nélkül titkosít mappát, meghajtót, csak kiválasztod a menübe a mappát vagy partíciót amit szeretnél titkosítani, beírsz egy jelszót és kész. Persze egy külön fiókot készíts a gyerekeknek, hogy a hozzáférés tiltás aktívvá váljon.
-
válasz
sz.balazs.95 #23275 üzenetére
végül sikerült megoldanom az alábbi módon:
1. Csináltam egy formázatlan, 8 MiB méretű partíciót az SSD elejére, amihez beállítottam egy bios_grub flag-et.
2. a Boot-Repair-rel csináltam egy automatikus javítást.Szóval aki a Win&Ubi dual bootját fel szeretné számolni, úgy, hogy csak az Ubi maradjon, és vele együtt SSD-re költözik, annak célszerű ezt megcsinálnia.
-
csibor
addikt
lenne pár láma kérdésem
Gondolom sshd merevlemez nem okoz gondot az ubinak? Illetve megoldható a mostani merevlemez tartalmát átklónozni (ubi+ win7) az újra?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Sok év után újra feltenném az ubuntut, mert tele a csukám a windows 10-el. Az lenne a kérdésem,hogy ssd-s notinál, 8 giga ramnál, kell csinálni swap partíciót még mindig?
-
RBJ
addikt
Lenne egy kis gondom. Ha letöltök egy pdf t és megnyitást választok akkor a cserélhető meghajtó opciók jön fel. Hol van összekutyulva, hogy a pdf olvasót használja?
-
válasz
sz.balazs.95 #23267 üzenetére
kiegészítés: [link]
-
-
-
Lathronos
őstag
Igen értem, de én csak mappákat akarok titkosítani, nem partíciókat. Windows alatt a Folder Lock-ot használtam erre a célra, de az ezzel jelszavazott mappák linux alatt simán megnyithatóak jelszó nélkül.
-
-
leslieke
Jómunkásember
SSD-nél mit érdemes beállitani, hogy tovább tartson az élettartama?
Köszönöm. -
Lathronos
őstag
válasz
Neil Watts #23263 üzenetére
De ez gondolom csak /home-ba tud titkosítani, a private mappából gondolom. És ha a private mappából megpróbálom átmásolni egy pendrive-ra az államtitkokat, vagy nem engedi, vagy telepíteni kell az ecryptfs-t arra a gépre ahol meg akarom nyitni a mappát? Na meg ha Windows van telepítve arra a PC-re, akkor cumi?
-
Látva a fentieket egy lehetséges megoldás:
sudo apt-get install ecryptfs-utils
mkdir private
ecryptfs-setup-private
login passwordot kéri először asszem'
utána a mappanyitáshoz való jelszót
ha elfelejted a mappa jelszavát: ecryptfs-unwrap-passphraseÜdv. core2
-
Lathronos
őstag
válasz
Lathronos #23257 üzenetére
Itt a crash log fájl, hátha valaki ki tudja hámozni pontosan mi a baja a Criptkeepernek.
-
Tamy
senior tag
Ma sikerült kétszer is előidéznem. Első esetben a böngésző volt legfelül, megnéztem, semmilyen billentyűkombinációra nem reagált. Próbáltam nézni logokat, a syslogban semmi érdekeset nem találtam, csak dhcp kérések, meg a tűzfal cuccai vannak benne. Közben ismét magára hagytam a gépet (lezártam), mire visszajöttem a terminál ablaka se reagált a billentyűzetre (az volt elöl). A háttérben lévő böngészőre váltva most is megjavult. Tehát nem kifejezetten a böngészőkre vonatkozik a probléma, hanem ami éppen legfelül van program. Vagy más logot nézzek?
-
gvandor
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #23246 üzenetére
Idézet: "Nem műxik
"
Na erre máshol megkapnád: Másold be vágólapról, pontosan miket írtál parancssorba, miket válaszolt a rendszer, meg még néhány parancs beírását és kimenetét kérnék, és persze mindezt pastebinre, ide csak linket. Ennyi infó alapján nem tudnak segíteni.
-
gvandor
csendes tag
válasz
Mtbsrác #23248 üzenetére
Úgy emlékszem, a debianban alapból jelszó kellett a partíció csatoláskor.
Másik ötlet: win alatt használtam pgp programot (van linuxos verziója, de nem próbáltam), ezzel lehetett titkosított disk-et létrehozni. Úgy nézett ki, hogy volt egy fájl, amit jelszóval megnyitottam, és megjelent a fájlkezelőben, mint egy új partíció. Amikor lezártam, vagy inaktivitás miatt magától lezárta, akkor eltűnt a virtuális partíció a fájlkezelőből.
Létezik a Tails nevű linux, az talán penről futtatható live rendszer, tele van mindenféle biztonsági szolgáltatásokkal (még nem próbáltam), Snowden kedvenc rendszere, az biztos tudja, amire szükséged van.
-
spammer
veterán
válasz
Lathronos #23245 üzenetére
"Nem egy ismerősöm kérdezi folyton: hogy is mondják ezt magyarul?"
Nálam is előfordul, főleg IT/Tech témákban. Aminek az az oka, hogy az ember angolul olvas doksit vagy néz videókat, így gyakran előfordul, hogy angolul tudja a kifejezést és a jelentését is érti, de a magyar megfelelőt (esetleg szakkifejezést) nem biztos, hogy tudja, vagy legalábbis nem ugrik be azonnal.
-
Mtbsrác
senior tag
Lehetséges-e úgy lejelszavazni persze titkosítsa egy partíciót, hogy mikor belépnék(felcsatol) abba a partícióba mindig kérjen jelszavat? Akárhova is vinném a vinyót akármilyen rendszeren (ami ext4-et tud persze), kérjen jelszót? Kis gyerkőcök miatt lenne hogy netudjanak belekatatni a munkákba és véletlen se tudják törölni vagy bmit csinálni vele. Köszi.
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23246 üzenetére
Nem tettél be a meglévő mellé HDD-t vagy SSD-t? Ilyenkor gyakran kiakad a GRUB. Valamint egy lemezellenőrzés nem ártana ha HDD vagy SSHD van a laptop-ban vagy PC-ben.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #23243 üzenetére
100 éven belül a magyar nyelv annyira elkorcsosul vagy ki is hal, hogy jobb is ha mindenki megbarátkozik az angollal. Nem egy ismerősöm kérdezi folyton: hogy is mondják ezt magyarul?
Én meg nézek ki a fejemből és meglepődnek a kérdésemen: ugye most csak szórakoztok? De sajnos nem.
-
gvandor
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #23197 üzenetére
Én ezzel oldottam meg (12. pont): http://ubuntu.hu/node/13573
-
spammer
veterán
válasz
whbear #23242 üzenetére
Szintén. Szerintem nincs ebben semmi meglepő. Magyarul kell gépelni e-mailben, doksiban, fórumban, így nincs értelme váltogatni a nyelvek között és két kiosztást megszokni. Ráadásul nálam a laptop billentyűzet amcsi kiosztású, így dupla élvezet.
De hamar megszoktam. Másik laptopom meg német billes.
-
-
-
törölt tag
válasz
SektorFlop #23235 üzenetére
A probléma, hogy az "other" nem kap read jogot. Én egy script-et hívok folyton meg másolások után a www könyvtáramra (/home/$usernev/www)
sudo find /home/pm/www -type d -exec chmod 777 {} \;
sudo find /home/pm/www -type f -exec chmod 666 {} \;Ezzel írási jogot is adok, ami webfejlesztésnél jól jön.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23237 üzenetére
Ctrl+Alt+F2-re reagált? Újraindítás után is ez van?
-
Mégiscsak van egy kis probléma.
Ma bekapcsoltam a gépet, és GRUB helyett egy villogó kurzort kaptam -
Tamy
senior tag
válasz
laszlohu #23233 üzenetére
Emiatt nem szeretném újratelepíteni, annyira nem zavaró, inkább csak furcsa. Logokat majd megpróbálok nézni, de ma pl. még nem csinálta, pedig elég sokszor hagytam magára hosszabb időre. Bár félek nem fogok látni semmit
Most még az jutott eszembe, hogy ilyenkor azt megnézni, hogy a böngészőre vonatkozó billentyűparancsokra se reagál, vagy csak a szövegbeviteli mezőkbe nem tudok írni? Majd kipróbálom ezt is ha ismét előjön.
-
-
laszlohu
addikt
-
válasz
SektorFlop #23230 üzenetére
Hm, cachelés miatt nem lehet?
-
stopperos
senior tag
válasz
SektorFlop #23230 üzenetére
Fájl jogosultságok rendben vannak?
-
SektorFlop
aktív tag
Hali, gondolom már unjátok mikor így kezdődik egy mondat.
De nem vagyok egy nagy linux szakértő. Egy Ubuntu 15.10 szüttyög a gépemen, amire van telepítve egy MySql, Apache és PHP.
Problémám, hogy van egy public_html mappám és közvetlenűl oda is feljlesztek. Viszont néhány képet a kész weboldalam nem talál meg. Van hogy törlöm a fájlt aztán újra bemásolom máris működik.
Valaki tapasztaltabb tudna segíteni?
-
-
lev258
veterán
Egyrészt értem a nézőpontodat, másrészt viszont vedd figyelembe azt is, hogy egy ideje már nincsenek nagyobb hivatalos magyar disztribúciók (legalábbis nem tudok róla). Amit te próbáltál, az egy gyorsan, de szándékuk szerint megfelelően beleintegrált magyar nyelvi támogatás az Ubuntuba. Ezzel a jószándék ellenére is előfordulhatnak hibák, amellett, ahogy nálad is kiderült, hogy néhány program nem úgy írja ki, ahogy kellene (belepiszkál).
A hagyományos Live így is tud annyit, hogy félig-meddig magyar, ha kiválasztod már az elején; ez elegendő ismerkedésre.
Tamy: log-okat kellene megnézni ilyenkor. -
Tamy
senior tag
Régóta van egy érdekes problémám Xubuntu 14.04 LTS alatt: Ha hosszabb ideig magára hagyom a gépet, zárolom, majd amikor ismét használnám a megnyitott böngésző (Opera 12.x, Chrome) nem reagál semmilyen billentyűleütésre. Átváltok egy másik programra (leginkább a Krusader szokott lenni), ott tökéletesen működik. Visszamegyek a böngészőre, és innentől fogva ott is minden rendben. Cseréltem már billentyűzetet, és időközben komplett gépet is (ezzel a Xubuntut is újratelepítettem), de a probléma maradt. Mi okozhatja ezt?
-
-
Szuper, köszönöm mindkettőtök válaszát!
-
válasz
sz.balazs.95 #23221 üzenetére
Akkor bekattintod a nyílt drivert, aktiválod, leállítod a gépet, berakod az újat, majd aktiválod az ahhoz való drivert.
Tudtommal egyéb teendő nincs.
Üdv. core2
-
válasz
sz.balazs.95 #23221 üzenetére
Például (ajánlott), de bármi jó ami Linuxos (btrfs, extN, jfs, xfs, reiserfs). Persze ettől függetlenül lehetnek jogosultságbeli gondok (például root felhasználóról sajátodra kell állítani).
-
válasz
Neil Watts #23220 üzenetére
Nálam ezek az opciók vannak (most nem vagyok gépközelben, így képet nem tudok róla küldeni):
fglrx-updates (ez van használatban)
fglrx
nyílt driverKendek: Magyarul a legegyszerűbb, ha csinálok egy EXT4 partíciót a Steamnek?
-
válasz
sz.balazs.95 #23212 üzenetére
(omgubunturól szedtem).
Ez a fül nálad hogy néz ki?Üdv. core2
-
válasz
sz.balazs.95 #23218 üzenetére
Igen, természetesen számít, hiszen az nem egy natív fájlrendszer. Nem csak a jogosultságkezeléssel van gond, de még lassabb is, ami a játékok betöltési idejét növeli.
-
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23213 üzenetére
Nálam ez a Steam-es partíció az fstab-ban:
UUID=931bd1a0-6930-4258-b970-66bcd207a271 /media/Plus ext4 defaults 0 2 (értelemszerűen módosítandó)
Továbbá én úgy oldottam meg, hogy az eredeti Steam mappából csináltam egy oda mutató symlinket. -
jimmy399
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #23215 üzenetére
Majd az lesz előbb-utóbb
-
-
jimmy399
senior tag
Ha az ember egy alternatív operációs rendszer mellet is leteszi a voksát, lehet hogy elvárható hogy tudjon angolul legalább a GUI szintjén.
Nekem arch van gnome-val, nincs magyar nyelv, meg volt sok ablakos operndszer amit eleve angolul használtam mert béta volt és sebaj, de ez szigorúan csak magánvélemény.
-
-
válasz
Neil Watts #23211 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy ha visszaállítom a nyílt drivert, akkor utána még kézzel el kell távolítani a Catalystot, vagy ezt magától végzi el?
-
válasz
sz.balazs.95 #23210 üzenetére
Ha AMD-ről váltasz nVidiára akkor: Az Ubuntu zárt fglrx-ét deaktiválod, az leszed minden komponenst. ha végzett, gép leállít, berakod az új kártyát a másik helyére, gép indít, a zárt meghajtókból a friss nvidiás felpakol.
nVidia -> AMD-nél ugyanez fordítva.
Üdv. core
-
Kérdés, ami felmerült bennem (bár most még nincs aktualitása):
Ha veszek új VGA-t, akkor annak mi a "szakszerű" cseréje?
Úgy értem, vissza kell állni nyílt driverre, majd az új kártyával újból beállítani a megfelelő zárt drivert, vagy elég a kártya kicserélése után foglalkozni ezzel?
-
válasz
Neil Watts #23208 üzenetére
-
válasz
sz.balazs.95 #23206 üzenetére
Jónak tűnik, akkor ahogy nézem, figyeltél a szükséges eltolásra.
Üdv. core2
-
válasz
Neil Watts #23205 üzenetére
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
0sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[ 2.193058] ata5: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
[ 2.193094] ata3: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[ 2.193127] ata4: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)sudo hdparm -Tt /dev/sda
Timing cached reads: 8156 MB in 2.00 seconds = 4083.57 MB/sec
Timing buffered disk reads: 802 MB in 3.00 seconds = 267.18 MB/secdmesg | grep -i --color ahci
[ 0.424565] pci 0000:00:11.0: set SATA to AHCI mode
[ 1.700691] ahci 0000:00:11.0: version 3.0
[ 1.700959] ahci 0000:00:11.0: AHCI 0001.0100 32 slots 4 ports 3 Gbps 0xf impl SATA mode
[ 1.700963] ahci 0000:00:11.0: flags: 64bit ncq sntf ilck pm led clo pmp pio slum part ccc
[ 1.701746] scsi2 : ahci
[ 1.701841] scsi3 : ahci
[ 1.701922] scsi4 : ahci
[ 1.701996] scsi5 : ahcisudo smartctl --all /dev/sda
sudo: smartctl: command not foundcat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop [deadline] cfq -
válasz
sz.balazs.95 #23202 üzenetére
Szia!
A sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
(feltételezem, hogy sda az eszköz) mit ad vissza?Meg akkor jó lenne egyebeket is megnézni (ubyegon2 írásából az ötlet):
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
sudo hdparm -Tt /dev/sda
dmesg | grep -i --color ahci
sudo smartctl --all /dev/sda
cat /sys/block/sda/queue/schedulerÜdv. core2
-
válasz
lev258 #23200 üzenetére
Mi abban a logika, hogy a GUI nyelvet magyarra állítom, és ez nem rántja magával a bill. kiosztást?
Tudom, bennem van a hiba, már sokadszor.cubix
Köszi a tippet! Azért használom a yumi-t, mert egy pendrive-ra ki tud pakolni rengeteg rendszert. (A beépített listája szerint ubuntu is szereti, de ezek szerint mégse) -
-
Nyugodtan fogadd, ott ez a standard, vagy lehülyéznek vagy kirögnek/kigúnyolnak egymás közt, de nyilvánosan leírva ezt.
Mély tisztelet illeti a normális kivételeket azon a fórumon! Aki olvassa, úgyis tudja miről és kikről van szó, mindkét oldalon. (akikkel itt is találkozhatsz, ők ott is korrektek)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged