- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Az a kerdesem, hogy letezik olyan progi windows-ra amivel fel tudom rakni a gnome-ot es egy tavoli szervert tudok igy kvazi "tavvezerelni" xdmcp-vel, vagy valahogy...
Az otlet onnan jott, hogy volt anno az egyetemen egy olyan szamtech labor, ahol a kliens gepeken (linux) futott a gnome, viszont maguk a feladatok a szerveren hajtodnak vegre.
Ez annyiban jobb lenne, mint a "sima" tavvezerles, mert a szerverre nem kene GUI, viszont a teljesitmenyigenyes feladatok (pl video kolodas) a szerveren hajtodnanak vegre. adatforgalom minimalis, mert nem megy at a kep adat a halon, csak az utasitasok a GUI-nak (oda-vissza, nyilvan)
Lenyegeben kette akarom szedni a kernelt es a GUI-t.
Elv. lehetseges Windows-ra Gnome-ot rakni, pl Cygwin-el, de nem igazan tudom, hogy kezdjek hozza....
-
duo
addikt
válasz
lev258 #25488 üzenetére
nakérem, frissítettem wilis cuccra a mesát az intel drivert és amit még kért. érdekes hogy az xorgot leszedte, de a frisebbet nem jelölte ki. na mindegy észnél voltam és újraindítás előtt, feltettem azt is. reboot és minden rendben. érzésre jobb. glxinfo szerint direct renderingem is van, próbsaképp megpróbálok belőni egy kis kompozitálást openbox alatt.
általános kérdés: a legújabb enlightenmentet próbálta valaki?ha igen milyen? 19-est hajtottam pár napig, veszett gyors volt, de elvesztem a beállításokban és a kinézete nem volt koherens továbbá nem tudtam az ablakgombokat balra rendezni. -
EQMontoya
veterán
válasz
lionhearted #25497 üzenetére
Hints welcome.
De ha van alternatíva, az is. -
-
EQMontoya
veterán
Sambával csak én szenvedek?
2-2.5MB/s írást tudok, a megosztott partició helyben dd-vel írva 200-240MB/s körül tud. (4db wd red raid5-ben, meg tisztességes vezérlő)
Netről letöltésnél ennél bőven gyorsabb, tehát nem is a routerrel van a gond, egyszerűen Sambán keresztül nem tudom értelmes sebességgel írni.
Lefele irányban jön is 18MB/s körül, kb. ennyit tud a powerline, amin keresztül a routerre megyek, ha nem wifizek. -
DJosef
őstag
Estet Urak!
Egy gyors kerdes.
A Szoftver es frissitesekeken belul az egyeb szoftvereknel van olyan, hogy Canonical partnerek es Canonical partnerek (forraskod).
Mi a kulonbseg a ketto kozott, illetve melyiket ajanltos bepipalni?
Elore is Koszonom a valszokat!
14.04 LTS
-
megema
őstag
Másnál is szórakozik a Transmission (2.82)? Be van korlátozva 6 MB/s-re, erre 5 MB/s-nél nem igazán megy feljebb. Ha kikapcsolom a korlátozást, akkor viszont belehúz. A korábbi konfignál jól működött, de alaplapcsere + 14.04 újrarakás óta ezt csinálja.
Szerk.: Úgy látszik a Transmission Remote GUI-val van valami gond (korábban nem volt). Webes felületen látszik, hogy 5-6 MB/s között ugrál.
-
Di Natale
senior tag
Feltettem a laptopomra az Ubuntu 16.04-et. Kellemeset csalódtam benne, szerintem ez lesz a főrendszerem. Az ízléstelen narancs-barnla-lila témát kapásból lecseréltem kék színűre.
-
jimmy399
senior tag
Nos, feltettem a 16.04-es beta 2-őt, és azt kell, hogy írjam, hogy jót tett a systemd-re váltás. sokkal pörgősebben tölt be a rendszer SSD-ről, mint upstarttal a 14.04 vagy 14.10.
Egyelőre minden megy elsőre out-of-the-box, még a hardveres gyorsítás is sima nyílt amd driver, HD5550, A8-5600K ("4" mag [ 2 modul amd-sen], 4 szál, 4 MB L2), 4 GB DDR3 RAM. Még be kell lakni meg állítgatni, meg minden, szóval várom a végelegest.
Apró megjegyzés, a Deluge továbbra se megy, nem látja a távoli szervert.... mindegy, a webui marad, Win alatt nincs gond a szerver-kliens kapcsolattal.
-
lev258
veterán
Bármikor meg tudod nézni egy Live-val, mi a helyzet. Természetesen frissebb. A jelenleg használt rendszerednél kérdés, hogy az eredeti, vagy a frissebb 14.04-et használod (wily kernel, xorg, mesa), valamint hardveres gyorsításra van-e szükséged és aktiválva van-e.
Valószínűnek tartom, hogy több javítás és fejlesztés is lesz a 16.04-ben, ami neked jól jön. -
duo
addikt
intel driver hogy áll a xenialban? most 14.04-el csapatom és az alap intel driverrel de nem tudom. core i5 4460S(HD4600) nem állítgattam semmit megy csak nem tudom lehet e többet kihozni belőle, finomhangolni. fura a videolejátszás illetve, a görgetés pl a böngészésnél. (mindig nvidiás voltam, de most az új konfigomba nem vettem videokártyát. teljesítménye elég is szerintem csak ez nekem még új.
a munkahelyemen szintén lts van, egy régi laptopon, szintén intel driver ott valahogy másabb. egy régebbi intel csip van benne intel gma 4500 m. a driver ugyanaz. valami dual celeron proci.köszi!
-
stopperos
senior tag
válasz
megema #25481 üzenetére
Mivel még nem jött lo a xenial, ezért nem adták ki a backport-olt xserver-t. A 14.04.5 kiadásban már biztos elérhető lesz (2016. augusztus)
A backport-olt kernel hamarabb elérhető szokott lenni, gondolom tesztelés miatt.Különbség nem lesz a most felrakott és frissített és az egy hét múlva felrakott rendszer között. Papíron legalábbis nem kellene.
-
megema
őstag
Sziasztok!
14.04 alá fel lehet valahogy rakni a xenial Xorg-ját? Nem igazán értem, hogy az miért nem elérhető (xserver-xorg-lts-xenial), ha a kernel igen. Lehet tudni, hogy mikor lehet felrakni?
Van bármi különbség, ha ma rakom fel a 16.04-et, vagy ha várok a jövőheti megjelenésig? Valaki használ Kodi-t 16.04 alatt? ~1 hónapja még az első film indítása után teljesen elment a hang. Ez megoldódott már? Intel Celeron N3150-em van.
-
t72killer
titán
Az új LTS elgondolkoztatott, hogy főrendszerként is használjam az Ubu-t, két gyors kérdés:
1. A 3D Bluray (=framepacked) tartalmak lejátszása meg van már oldva? Nvidia gtx 970-es kártyám van, ha ez segít.
2. Cinelerra-CV-t használ valaki videófeldolgozásra? A gép fő feladata lenne a 4k videóim (Hero4, rx100iv, 60-100mbps) megmunkálása, egy, a sony vegas színvonalát és hatékonyságát közelítő eszközzel.
-
cigam
titán
válasz
szuszinho #25474 üzenetére
Bár ez már az OS X topik témája, de
- ugyanabban a workgroupban van mindkét gép?
- ip-vel megadva sem látja a megosztást?
- tűzfalbeállítások nem korlátozzák?+ egy hivatalos segítség
-
-
-
Sonja
nagyúr
Grafikus Linux‑alkalmazások Windows 10‑en
"A Microsoft és a Canonical eredetileg úgy tervezte, hogy a Windows 10-be integrált Ubuntu kizárólag parancssoros felületen lesz elérhető a felhasználók számára. Néhány tesztelő viszont rájött, a fejlesztés annyira jól sikerült, hogy a Windowson futó Ubuntu Linuxra X grafikus szerver telepítése is lehetséges..."
Érdekes.
-
King Unique
titán
válasz
DJosef #25460 üzenetére
Ez az MBR | GPT partícióstílustól, fájlrendszertől, szektormérettől stb. függ inkább. A mai modern oprendszerek már nem jelentenek különösebb akadályt. Illetve több kompakt USB HDD-nél úgy van megoldva, hogy a vezérlő képes MBR-nek mutatni az OS felé a 2 TB-nál nagyobb lemezeket is. Így pl. egy régi WinXP is tudta kezelni a 6 TB-os külső lemezt annak ellenére, hogy alapból nem támogatja a GPT-t. Az Ubuntu meg nyilván jóval fejlettebb, tehát annál sem lesz probléma.
Illetve a fájlrendszerekben is bőven van tartalék, a partíció maximális mérete elméletileg Ext4 esetén 1 EB (exabájt), NTFS-nél pedig 16 EB (exabájt) lehet.(#25458) hcl: ilyenről még nem is hallottam, hogy alvó állapotban csatlakoztatják és úgy cserélgetik...
Az ilyen megérdemelné, hogy kifizettessenek vele x 100 ezret adatmentésre, aztán utána majd meggondolná 2x is.
-
cigam
titán
válasz
szuszinho #25464 üzenetére
samba
Windows, és OS X alapból ismeri, egyedül androidra kell vmi + fájklezelő okosság. -
szuszinho
őstag
Kodibuntu alatt milyen megosztást érdemes használni? Android, Mac, (esetleg Win) számára?
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Ubuntun a Linuxos AMD driver (nyílt/zárt) vajon támogatja a FreeSync-et?
-
DJosef
őstag
Reggelt Urak!
Lehet hülye kérdés lesz, de a 14.04 LTS Ububtu az tudja kezelni az 1TB méretű USB-s külső merevlemezt?
Thx.
-
törölt tag
„Elég hülyén van amúgy kezelve az a drive, nincs leválasztva, csak gép altat, drive lehúz, máshol írnak rá, drive visszadug, gép éleszt.”
Hát akkor nem csoda. Azért nem kérdeztem rá erre, mert ilyen esetben – ugyebár – alapesetben nem is szokta felcsatolni az illető lemezt. Mondd meg neki, hogy válassza le minden esetben! Vagy suttyomban kapcsold ki az altatást és a hibernálást.Más megoldás nincs.
-
válasz
#40553216 #25452 üzenetére
Azzal nincs gond, valamit csinál rajta, de a Linux utána még mindig kevesebb helyet lát.
Az a kérdés, van-e valami tuti tool, ami újraolvastatja a filesystem cache-t, pl. a sync viselkedik-e így? Mert az kiírja, csak kérdés, olvasásra is szinkronizál-e?
Elég hülyén van amúgy kezelve az a drive, nincs leválasztva, csak gép altat, drive lehúz, máshol írnak rá, drive visszadug, gép éreszt.Én nem csodálkozom, hogy hülyeségeket lát rajta a Linux, de a tulaj meg az én fülem rágja
-
Dave™
nagyúr
válasz
Prosectura2 #25449 üzenetére
Nekem Cherry trail (N3150) és Debian alatt volt ugyanez, az újabb Intel driver megoldotta.
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Feltettem a Kodibuntu-t, majd telepítettem a transmission-daemont a csomagkezelőből. Settings.json-t szerkesztettem, illetve a transmission-daemonban is megváltoztattam a user-t, de valami nem stimmel.
Ugye start után, a settings.json-ban a jelszót már nem kellene tudnom elolvasni, de marad úgy, ahogy beírtam. Valami jogosulrsági gond lehet? A settings.json debian-transmission felhasználóhoz van alapból téve.Remélem érthető, amit mondani szerettem volna.
-
törölt tag
Egy chkdsk (vagy ami az aktuális) Windows alól?
Ez hasonló probléma:
Files deleted using Linux still show up in Windows [closed] -
-
lev258
veterán
válasz
Prosectura2 #25449 üzenetére
Talán [link].
-
Prosectura2
tag
Sziasztok!
Összeállt hardveresen a HTPC-m, jön a nehezebb része.
Asrock Q1900-ITX-on fut egy Ubuntu Server 14.04. Egyelőre mivel még csak alakulgat, a DSUB kimenetre van rádugva egy monitor. Pár perc (kb 5-10) inaktivitás után a monitor nem kap jelet, és feléleszteni sem tudom a gépet, billentyűzetre nem reagál. Ha megnyomom a bekapcsológombot, a gép kikapcsol, helyesebben normál módon leáll, mert nem azonnal kapcsol ki.
Szerintetek az Ubuntu szerverben kellene valamit állítani, vagy BIOS-ban? Ott nem igazán találtam olyat, ami ezt orvosolhatná.
Köszi -
-
Hello,
Létezik módja annak, hogy Ubuntu (12, de ez nem is olyan fontos) alatt egy NTFS partíciót újra lehessen olvastatni? Külső HDD-t használ a tulaj, és olyan, mintha a gép nem hinné el, amit a filerendszeren egy másik gép változtat.
Igazából csak annyi kéne, hogy újracachelje a partíciót. Sync jó neki?
...Köszi -
törölt tag
válasz
DJosef #25443 üzenetére
pepperflashplugin-nonfree csomagot telepíted és ha nem vátoztak a dolgok azóta akkor ez rügtön be is lövi chromium alá a flesst.
Ha mégse akkor
[Chrome - 64bit deb]
telepíttés gdebi progival pl. kb 2 klikk (ha telepíteni nem akarod akkor kibontva kilophatod belőle a "PepperFlash" könyvtárat )Ha feltétlen a chromium kell akkor azzal is meghívhatod a chrome-ból a flesst ha így indítod :
chromium-browser --ppapi-flash-path=/opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so --ppapi-flash-version=11.3.31.323(nyilván javítva az útvonalat ha szükséges,verziószámot meg a .so fájl melletti manifestből kilesheted de nem kötelező megadni a verzsönt anélkül is mennie kellene)
Régebben én így használtam de lehet azóta történt már furfang.GL
-
DJosef
őstag
Estét Urak!
Egy egyszerű és lényegretörő kérdésem lenne.
Ubuntu 10.14 alatt működésre lehet bírni a Candy Crash nevű facebook játékot?
Előre is köszönöm!
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Megint anyámat próbálom áttenni Ubuntu-ra, de most arra gondoltam, hogy a régi notija helyett megkapná az én gépemet és ha szükséges, akkor a növérem régi gépéből a VGA-t. A rendszer egy 790FX lapból, 8GB memóriából, Phenom II 955-ből és vagy egy HD5770-ből, vagy egy 8800GTS320-ból állna, illetve még kapni fog egy kisebb SSD-t.A kérdésem annyi volna, hogy a Radeon (Juniper), vagy a GeForce (G80) élvez jobb támogatást linux alatt? Játszani nem fog
, de a böngészés, videó lejátszás, stb miatt fontos lehet.
-
törölt tag
A Libreoffice topik nem az a szédületesen pörgős, így ide is:
azt tudja valaki, hogy hogyan lehet, ha lehet, beállítani, egy hyperlink milyen programmal nyíljon meg? -
lev258
veterán
válasz
andris1602 #25423 üzenetére
Ne aggódj, én se fejből írtam. Megnéztem, mit írnak erről az eszközről, mi a helyzet a támogatást tekintve.
-
andris1602
aktív tag
Hálás köszönet
meg is van
komolyan meg kellene tanulnom ezeket a parancsokat.
-
lev258
veterán
válasz
andris1602 #25420 üzenetére
Akkor most figyelj.
Terminálban fogunk dolgozni.
sudo add-apt-repository ppa:fingerprint/fingerprint-gui (jelszót fog kérni, amit nem látsz beírás közben)
sudo apt-get update
sudo apt-get install libbsapi policykit-1-fingerprint-gui fingerprint-gui
Indítsd újra a gépet, majd pedig keresd meg a programok között a Fingerprint beállítóprogramot. -
andris1602
aktív tag
válasz
lev258 #25419 üzenetére
Szia
előrebocsátom, hogy nem nagyon használtam még a parancssort
de beírtam a parancsokat, és az lsusb parancsra kihozta ezt a sort is: "Bus 005 Device 002: ID 147e:1000 Upek Biometric Touchchip/Touchstrip Fingerprint Sensor", gondolom ez lesz a ludas.
Hogyan tovább?
Közben rákerestem, hogy ne legyen tök süket, és a google kidobta, hogy a 12 verziószámú ubuntu támogatja ezt az egységet.. LINK
Nekem a 15.10 van fent, és lehet hogy ez már nem támogatja? -
lev258
veterán
válasz
andris1602 #25418 üzenetére
Meg kellene nézni először, hogy az lspci vagy lsusb parancsok mit árulnak el a leolvasóról. Aztán próbálkozhatunk tovább.
-
andris1602
aktív tag
Sziasztok
Szeretnék egy kis segítséget kérni egy Ubuntu 15.10 rendszerrel kapcsolatban. Nem túl rég elegem lett a "win10ettegyedfel" felugró ablakból, és kipróbáltam az Ubuntu legfrissebb változatát. A gép egy Lenovo SL400 thinkpad. A telepítés simán ment, kevés helyet foglal, minden kézre áll és szerethető. Egész jól belaktam, így már többet használom, mint a windowst, amit meghagytam mellette. Van olyan eszköz is, ami Ubuntu alatt megy és win alatt nem ment (3g modem). De:
Amit nem sikerült üzembe helyezni, az az ujjlenyomat olvasó. A gyártó nem adott ki szoftvert linuxra, a beállítások között sem találtam és a szoftverközpontban sem. Van rá mód, hogy jelszó helyett használhassam?
Köszi előre is
Üdv mindenkienk
-
lev258
veterán
válasz
Champ1on #25412 üzenetére
Ez így nem lesz jó. Azért nem ment eddig.
Egyébként a 15.10 csak 9 hónapig támogatott kiadás, szerintem nyugodtan feltehetnéd a még béta, de már egészen jó 16.04-et, ami április második felében fog hivatalosan megjelenni.
Van egy rendszermenüpont, ami az Nvidia driver telepítését segíti. A Windows beidegződés, vagyis letöltünk valamint, aztán két kattintás, itt nem minden esetben működőképes. Ezt a rendszer is meg kell ismerni és tanulni, mint annak idején a Windows-t. Csak arról már régen elfeledkeztünk, hogy azt is kellett valaha. -
Dave™
nagyúr
válasz
Champ1on #25412 üzenetére
Nem a tudatlanság a gond, mindenki elkezdi valahol, én is csak nemrég váltottam Windowsról. Probléma inkább ott van/lesz, hogy elvársz vagy feltételezel dolgokat (Windowsos beidegződések), ahelyett, hogy utánaolvasnál. Ha mindent meg szeretnél kérdezni a fórumon, ami nem megy elsőre/úgy ahogy gondolod, akkor elég sokat fogsz írogatni, pedig egy google keresés első találatai között van a legtöbb, tehát érdemes ott kezdeni. Szerintem legalábbis, én így csinálom, és jól működik, szóval ez amolyan jó tanács, hogy ne menjen el a kedved gyorsan tőle. Amióta megszabadultam a Windows 10-től, sokkal boldogabb vagyok, de ez nem ment 100%-ig zökkenőmentesen, volt már kernelfrissítés, finomhangolás, konfigfájl szerkesztés meg minden, persze egyik sem rakétatudomány, mert mindent szépen megtaláltam a fenti keresős módszerrel és így már gyerekjáték volt. Csak jól kell keresni, kb. ennyi a lényeg.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Champ1on #25408 üzenetére
Szerintem fontold meg a fentebb írtakat, különben nagyon hamar el fog menni tőle a kedved. Az a gond, hogy a kérdéseidből teljesen az jön le, hogy Windowsként akarod használni, ez pedig nagyon nem olyan. Pl. azt sem tudjuk melyik Ubuntu verzióról van szó, melyik asztali környezettel stb. Ha sima Ubuntu, és a bal oldali Unity launcherre gondolsz, akkor azt csak a 21-én megjelenő 16.04-től lehet alulra helyezni, és azt is csak parancssorból.
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok! Egy olyan programot keresek Linuxon, amely segítségével, HTTP get és post metodusokat tudok küldeni, a belső hálózatban egy webszervernek. Ezt úgy kellene elérni h tudja rögzíteni a rendszer. Pl van egy blogom és annak küldök egy HTTP post kérést, amit a kommentekhez küldök, akkor egy másik user meg tudja ezt nézni ha belép a blogra és látja a kommentet. curl-el probalkoztam de nem jött össze. Esetleg egy proxy szerverrel lehetséges lenne, viszont nem ismerem őket.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Champ1on #25402 üzenetére
Ez nem így működik. A legjobban akkor jársz, ha alternatívát keresel, Photoshop helyett pl. GIMP, notepad++-ra is tuti van alternatíva, a Visual Studio viszont kemény dió lesz... Lehet virtuális gépben futtatni ezeket, de az nem az igazi, ha kötődsz a Windowsos programokhoz, akkor nem biztos, hogy meg fogod tudni lépni a váltást (főleg a Visual Studiora gondolok). Az a baj, hogy ha így állnál neki ma telepíteni, akkor abból csak csalódás lenne, előtte utána kellene olvasnod a mit hogyan lehetnek, illetve az alternatíváknak, mert nem megy varázsütésre. Nekem annyiból volt könnyű dolgom, hogy az általam kedvelt és gyakran használt Inkscape van Windowsra meg Linuxra is, a Paint.NET helyett meg megtanulom a GIMP-et használni, tehát kell bele tenni időt, energiát, magától azért nem megy.
-
Rimuru
veterán
válasz
Champ1on #25400 üzenetére
Igen jo lesz.
Hivatalos oldalrol.
Nem futtat exe-t, viszont van hivatalos Steam, azon belul pedig CSGO, szoval ez nem gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Mozilla Thunderbird
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Videó stream letöltése
- Windows Insider Program
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest