Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Ha az egyik merevlemezre van telepítve a win7-es és eddig csak ez volt bootolható, akkor ha most a másik vinyóra telepítem az ubuntut és azt kérem ,hogy a grub2-t erre az ubis vinyóra telepítse, akkor a BIOS-ban beállítható bootsorrendtől függ az ,hogy direktben a win7 induljon csak, vagy a másik vinyó a grub2-vel és akkor meg ki tudom választani a bootolandó rendszert?
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz fradi81 #3128 üzenetére
Köszönöm!
Közben bátor voltam és valójában csak 1 vinyó van , de EaseusPM-rel a végéből lepartícionáltam egy partíciót az ubinak meg egy picit(6.5Gb) swapnek. az SD olvasóba tettem egy ócska 32megás fat16os SD-t és oda rakattam volna Grub2-t, de pofára estem mert a grub telepítés végzetes hibával elszállt. Így most fenn van az ubi , de nem bootolható, a win7 viszint él.
Akkor most pendrájvra kellene a bootot tetetni.
Ezt:
"bebootolsz a live cd-ről (6.06 esetén ez a telepítő-cd)
nyitsz egy terminálablakot, vagy ctrl-alt-F1-gyel átváltassz a konzolrasudo mount /dev/hdXY /mnt
sudo chroot /mnt
sudo grub-install hd0ahol a hdXY a telepített linuxot tartalmazó partíció."
ha így csinálom akkor jó lesz?sudo mount /dev/hda6 /mnt
sudo chroot /mnt
sudo grub-install hdc(hda6 a linux partíció, hdc a pendrájv)
???
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz fradi81 #3133 üzenetére
Szia!
Igen Ubi 12.04./home partíciót nem akarok külön, vagy netán abban az lenne a jó, hogy mindig megmarad és beilleszthető egy későbbi rendszerbe is? Milyen fájlrendszerűre csináljam , ha mégis?
Tudom , hogy nem muszáj kitenni a grubot. Ezt tehetem akár a MBR-be is? Ekkor is bootolható marad az sda3-on lévő Win7? Az első két partíción a sony hülyeségei vannak.
-
csixy
addikt
Nem lehet-e valyon, hogy az a bajod, hogy "a rendszered SSD-n van és nem használsz swap-et"? De a swap ettől függetlenül a tudatunktól függetlenül létező objektív valóság és így az annak megfelelő fájlok is az SSD-n vannak és az SSD-d már ott beégett mint a plazma-TV. Szerintem mindenképp csinálj egy-egy swap partíciót az igazi vinchesterre mindkét rendszerednek !
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz fradi81 #3137 üzenetére
Szia !
Köszi, igen így csináltam , mivel az első 3 primary partíciót foglalja a Win és a Sony féle izék, ezér a linux partíciók már a negyedik, azaz kiterjesztettbe kerülnek. és akkor a grub meg megy az SDA-ba .Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Feltettem egy pentium M-es masinára ezt a nonpae ubuntu 12.04 LTS verziót az alábbi link első hsz-ában lévő linkről:
http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=323210Feltettem a mate desktopot, magyaritottam, már frissitett is, most a 3.2.0.30.32-es kernelt tette fel.
Minden jó lenne , de az alábbi két thai vagy kinai csecsától nem tudok megszabadulni:
Ez igy természetes vagy meg lehet valahogy változtatni?
A második képen látszik hogy telepitve van a thai nyelvi támogatás, de nincs ott és nem tudom leszedni , hogy lehetne mégis?
Lehet hogy ezt az Input Method Switchert kellene leszedni és megszabadulnék ettől a bugtól? Le szabad ezt szedni?
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Frissítettem ubi 10.04-ről 12.04.1 LTS-re, majd feltettem a mate desktopot egy öreg acer masinkára.
Van több olyan program amiből több példány fut a gépen , ezeket hogy lehet kifésülni belőle?Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Én nem görcsölnék ezzel a gonddal!
Nekem az ubi12.04 lts fut minden gond nélkül egy 1.8 Ghz pentium4 M-es dell latitude d600-as vason 512 mega rammal i9000-es kártyával . Tök jó!
A másik meg egy szintén matuzsálem acer. Ebben 1,7-es Pentium M van, 16 mega ram van dedikálva az inteles sys memória kártyájához és 768 mega ram van benne.Ezen is probléma mentesen fut az Ubi 12.04.1 LTS.
Gondot csak az okozhat, hogy friss telepítéskor a telepítő nem eszi a non pae vasat mivel a proci csak egy magos. De erre itt egy segítség például:
http://dl.dropbox.com/u/1286502/ubuntu-12.04-desktop-i386-nonpae.iso
Ez a telepítő nem keres duplamagos procit mert a kernel ki van benne cserélve igénytelenebb fajtára.
-
csixy
addikt
Igy van én így jártam az 1.7-es intel pentium 4 M -es procival és telepítésre a 3485Hsz-ben lévő linken találhatő "főzött" iso-t használva sikerült telepíteni a Precise Pangolint.
-
csixy
addikt
Lehet, hogy viccesen hangzik a kérdés, de azért mégis szeretném megtudakolni biztos ami biztos:
Az ubi12.04.1 LTS telepítő már tudja kezelni a telepített Win8Pro rendszert is? Tehát ugyanúgy bootolható marad ez is, mint ahogy a korábbi windows verziók is bootolhatók maradtak?
Intel Core I5-ös proci van a notiban . Mehet rá a 64 bites telepítő, vagy az csak AMD-re való?
-
csixy
addikt
Köszönöm! Továbbképző jellegű hozzászólás !
Igy már értem , hogy mit jelent az AMD kitétel a 64 bites telepítő nevében.
Akkor várok a linux telepítéssel , bár már a swap, /, és a /home partíció már ki van gyalulva, de még malmozok egy kicsit mert nincs kedvem win8 telepítőt lehúzni , meg bootrec.exével szórakozni estére.Vagy baj esetén meg tudom utólag szerkeszteni a GRUB akarmilyét , hogy mégis lássa az esetleg bootmenübe fel nem vett win8-at?
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
A GRUBot nem lehet SD-kártyára rakni telepítés közben? Így ha benn lenne az SD-kártya ,akkor GRUB-os bootmenű lenne , ha meg nincs,vagy a bootsorrend nem ugy van a BIOS-ban beállítva , akkor automatikusan a Windows bootolna.
-
csixy
addikt
Na feltoltam egy mythbuntut a win8 mellé. Simán látja a grub a win8pro rendszert is, tehát az is bootolható a boot menüből.
A mythbuntu felesleges , már látom, de majd húzok le rá egy ubuntu desktopot, meg utána egy mate jön majd.
Most a rendszertöltő egy pendrájvon van, mert az SD kártyát nem hajlandó bootolni a BIOS, de viszont , ha nincs bedugva a pendrive akkor simán direkt bootol a win8Ha a pent át DD-zném egy memory stick duora , akkor azt vajon hajlandó lenne a BIOS bootolni?
-
csixy
addikt
Na már van Mate desktopom , a frissítéskezelő már nem tud ujabbat telepíteni.
De ez a Mythbuntu TV-bront még mindig elő tolakszik az rendszer indulás legelején, úgy kell lelőni, pedig már szoftvertelepítőből két Mythes vackot leszedtem . Hogy lehetne ettől végleg megszabadulni?
A bootoló pendrájvot (ez egy 512 megabájtos reklám pendrive volt FAT16-tal) át-DD-ztem egy 16 gigás Emtec Micro Flash Drive-ra, így már kaffajó , mert nem zavar a pendrive nagysága (kb akkora mint egy pici USB-s egér illesztő), csak az ezen lévő maradék partíció Windowsban haszontalan.
Ha megcsinálnám az egész pendrájvot egy darab FAT32-es partíciónak, akkor hogyan lehet a GRUBot rátelelepíteni ujra ?[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Probléma megoldva (olvasni jó !) !
A Mythtv és a visszamaradt configjai is Synaptic-kal mint ecetes ollóval eltávolítva .
Már van egy frankó ubuntum Mate Desktoppal.
Még a Mythtubuntu bootlogót kellene lecserélni!
Ha segítene valaki megköszönném,de azért olvasgatok én is.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Ha ezt valahová kitennéd rendes felbontásban akkor feltenném háttérnek ! Persze előbb szürkeárnyalatúvá alakítanám , hogy legalább az aktuális ikonok láthatóvá váljanak. A címe lehetne mondjuk : Butaságom története.
-
csixy
addikt
Ha az uj hdd partícionálható mérete nagyobb mint a régié, akkor működhet a "terminálban dd-vel" megoldás.
Előtte például gparted segítségével megnézném hogy a két hdd hogyan érhető el (gondolom , hogy az egyik a /dev/hda , a másik meg a /dev /hdb).Ezután jöhet a terminal:
sudo dd if=/dev/hdX of=/dev/hdY formátumban ,
ahol a hdX helyére a régi ( a forrás) hdd- t kell írni (lehet hogy ez éppen a hda)
a hdY helyére az uj (a cél) hdd-t kell írni (lehet hogy ez éppen a hdb).De nehogy véletlenül a cél vinyót másold a forrásra, mert akkor vége a régi rendszerednek !!
Ha ez mind megvan , akkor a másolat partíciót még mindig a Live CD segítségével gparteddel hátrafelé meg tudod növelni . Ezután shutdown. A régi vinyóról a kábeleket lehúzni . BIOSba belesni, hogy jól látja-e az uj vinyót és jó-e a bootsorrend és akkor jalla , jalla hadd menjen.
Ha SSD-re akarsz DD-zni XP-t akkor ez így nem lesz jó ,mert az SSD nem szereti a 63 szektoros régi MBR méretet lásd:
http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/particio_kezdetenek_eltolasa.htmlKert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz McSzaby #6386 üzenetére
Minek külön a /boot ?
Én három partíciót csinálnék:
- swap - ez 1,5-3,0 gigabájt között kb jó, mondjuk 2,0 gigabájt.
- / - ez 10 és 30 gigabájt között de lehet, hogy 6,0 gigabájt is elég
- /home - ez minél több annál jobb.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz T_Stark #6521 üzenetére
Hát ez így elsőre nem teljesen érthető.
Csinálj egy Print Sceen képet a Számítógép-kezelés-Lemezkezelés képernyőről , azt azután mondjuk egy Irfan View-ba be tudod illeszteni Controll V -vel és azzal már el tudod menteni a képernyőképet (úgynevezett ScreenShot) és azt fel tudod ide tenni, hogy lássuk , hogy hogyan is néznek ki a partícióid. Aztán lehet tovább okoskodni.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz T_Stark #6538 üzenetére
Én a Disk1-et békén hagynám úgy , ahogy korábban volt és a Disk2-n lévő E:-ot kérném meg az Easeussal , hogy húzódjon összébb vagy 40 gigabájttal és kussoljon hátra és az elejére csinálnék egy partíciót az ubinak (ez lenne a / -kb 6 vagy 8 gigabájt) majd egy 3 Gigabájtos swap, és a maradék a /home partíció lenne és hátul maradna az E: .
De az easeussal csak a szabad helyet kell megcsinálni és erre majd az ubi telepítése körben kell rászerkeszteni a három uj partíciót.
A telepítést úgy csinálnám ,hogy előtte a windózos winyót kiiktatnám a rendszerből.
Ezután jöhetne az ubi telepítése az egyterás elejére úgy ahogy az előbb írtam és a boot menagert az egyterás MBR-jébe tetetném ( ez majd telepítés közben a /dev/hda lesz).
Mikor már meggyőződtem arról ,hogy kaffán müxik az ubuntu , azután szerkeszteném vissza a windózos vinyót és a bootsorrendet a biosban úgy állítanám be , hogy az egyterás bootoljon be. Beindul az ubi (ekkor még a windózt nem fogod látni) , ezután terminálba írni , hogy sudo update-grub.
Erre felveszi a bootmanagherébe a windózt is és az is indíthatóvá válik.Dupla haszon., ha ugy állítod be a biosban a bootsorrendet, hogy a windozos vinyó bootoljon , akkor direkte a windóz fog indulni, ha pedig az egyterásat ,akkor az UBI grubja fog startolni és válaszhatsz, hogy mi induljon az UBI , vagy a WIN8.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz T_Stark #6547 üzenetére
Nem kötelező természetesen.
Én ezt csak azért gondoltam, mert:
-az ubi megelégszik a lustább vinyóval is
-bőven lenne helyed építkezni
-biztonságosan tudnál telepíteni
-direkben is bootolható maradna a windózod.-persze realitás a veszély a partíció költöztetéssel, dehát végülis költöztetheted előre is az E:-ot .
-
csixy
addikt
válasz God Vazzeg #6550 üzenetére
Csak azért gondoltam , mert azt mondta , hogy még eddig nem telepített Ubuntut, hogy nehogy szétbaxxa a widózát.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Kérdés, hogy mi történik a féléletidőn túl.
-
-
csixy
addikt
válasz sz.balazs.95 #6713 üzenetére
Wifi kapcsolattal csatlakozol a netre?
Tégy egy próbát! Kapcsold ki a wifit és átmenetileg ha kell UTP kábellel csatlakozz!
Ha igy működik, akkor csak az a gond , hogy a rádiók összeakadnak, tehát csatornát kell a router wifijén váltani.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz banán007 #6722 üzenetére
Ha asztali géped van ,akkor nagyon egyszerű megoldás az ,amit a 6546-os hozzászólásban írtam ,de kell hozzá még egy vinyó.
Pl: az egyik vinyó a régi Win7-es
az ujabb vincseszter pedig az ubi12.04.1 LTSPersze nem tudom, hogy a masinád hátulról nincs-e egy ragtapasszal leragasztva . Ezt a profik snitzzerrel szokták sérülésmentesen leszedni, hogy visszaragasztható legyen .
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
64bites AMD proci ,3 giga ram . 64 bites ubi 12.04.1 LTS telepítése után sudo apt-get update , majd mate desktop telepitése, ezután az összes frissítés telepítése. Lehet-e, hogy kevesli a RAMot (swap van), mert a Mate ugy néz ki, hogy hibás ,a Unity meg jól megy.Synapticot, Gpartedet csak a Unityból tudtam telepiteni.A telepített Gparted Mate desktopon nem indul, mert elfelejt jelszót kérni. Mate esetében hibásak , hiányosak az ikonok, azr írja,hogy a Mate -mittoménakarmi daemon nem fut ,vagy ütközik másik alkalmazással.
Szóval jól gondolom, hogy legyen legalább 4 Giga RAM, vagy ujra kell tenni a rendszert 32 bites verzióval ?
Gyakorlatilag csak netelésre illapróbb irodai célokra lenne használva.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Csak azért gondoltam memória kezelési hibára , mert egy alkalommal hibátlan ikonokkal jött be a mate felület. Abban a menetben minden hibátlanul működött.
-
csixy
addikt
A legelején engedélyezett zárt meghajtónak semmi köze nincs ehhez ugye?
-
csixy
addikt
Ez a leírás jó 64 bites verzióhoz is? Ezt használtam a Mate telepítéséhez.
-
csixy
addikt
Mi az az IGP ? Most a gugli nem lett a barátom.
-
csixy
addikt
De integrált alaplapi kártya és a biosban nem lehet állítani a hozzárendelt memória nagyságát.
Tehát gondolom integrált az IGP RAMja is.
Nem az enyém ,holnap tudok ránézni.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz #45553408 #6947 üzenetére
Nem értem ,hogy mit kell ezzel xarakodni.!
Bootold be a gépet egy live-linux ubiról.
Indítsd a Gpartedet.
Keresd meg, hogy melyik /dev/sdx a vinyó.
Törölj róla minden partíciót és utána a zöld pipával alkalmazd mindazt amit addig el akartál követni.
Ha tökéletes gyalulást akarsz akkor ez után fent a Gparted menüjéből telepíts egy új DOS partíciós táblát.Ha akarsz , akkor ezután csinálj uj partíciókat a Gparteddel ! Én tennék előre egy 5, vagy 8 gigás primary NTFS partíciót úgy hogy előtte maradjon vagy 16 megabájt hely parlagon. A mögötte levő maradékra csinálnék mégegy primary NTS partíciót telibe.
Ezután a masina leállítása következik.
Majd bebootolom a vindows telepítőt és a Win7-est a második nagy NTFS partícióra telepíteném.Ujraindulás után a swap filét átpakolnám az első (D: ) kis partícióra. A Win partíciója a fizikailag a második partíció ( a C:, azért ez a C: , mert ezen éldegél a Win). és KÉSZ !!!
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz kiskaktusz #6978 üzenetére
Én a dell latitude D600-ra (öreg pentium-M) tettem fel a 12.04-es xubuntut , de az xfce nem tetszett és ezért ezután jött terminálból egy sudo apt-get update és ezután telepítettem egy Mate desktopot . Mikor a telepítő kész , akkor a terminál bezárása után ki kell jelentkezni és a Mate lehetőséget választva ujra bejelentkezni. És lesz egy Gnome 2-es felület. Jó lett szerettem, de a a Linux Mint 13 - Maja 32 bites Mate verziója jobban muzsikál.
Egy próbát megér mindkettő szerintem.
Igaz 1 giga rammal dolgozik, kevesebbel proba-cseresznye.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz kiskaktusz #7009 üzenetére
A BIOSban a bootsorrend beallitasakor a vinyok kozott keresd a pendrajvodat !!! es ott tedd elore.
-
csixy
addikt
válasz kiskaktusz #7012 üzenetére
Nezd mar meg a bootsorrendnel a vinyok kozott a BIOSban , ha be van bootolas elott dugva a pendrajv!
50% , hogy 22-es csapdaja![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest