- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
syler123 #25099 üzenetére
akár Windows helyett a linux
Miért helyette? Mellette miért nem lehet? Játszol a Windowson, dolgozol a Linuxon. Szerintem ez így egy nyerő páros lehet. Én ezt javaslom neked. Amúgy meg az, hogy egy LTS verzióban hosszú távon ne legyen egy nagyon elterjedt hardverelem támogatva, azt én valahogy nem tudom elképzelni.
-
syler123
veterán
Már alig vártam az Ubuntu 16.04-et, sokan jósolták előre, hogy milyen csodás lesz majd az Amd driver támogatása, erre megszűnik az fglrx??? Itt írtátok hogy a nyáron érkezik valami driver az amd-től, de az GCN 1.2-től működik. Ez most komoly? Az csak a legújabb széria, még az asztali gépemben is csak gcn 1.0 van.
Pedig nagyon szeretném, hogy működjön, akár Windows helyett a linux, de normális grafikus driver hiányában ez esélytelen.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Korábban volt egy kérdésem:
Van egy Ubuntu 12.04 rendszert futtató gépem. A gép az Ubuntu betöltő képnél kimerevedik, onnan tovább nem lép.... Viszont parancssorbol elérhető, sőt amit használok háttérfolyamatok futnak is, de pl a vnc már nem...
Említettem, hogy RAM bővítés volt, és ti javasoltátok, hogy azt nézzem meg előtte. Most kivettem a régi RAM-ot, és ugyan az a hiba, viszont ha csak a régebbit hagyom benne akkor tökéletesen indul a rendszer.
Miért érzékeny ennyire az UBUNTU asztali környezete erre, és a háttérfolyamatok pedig nem? Mi lehet a problémája egyébként a rammal?
Köszi!
-
King Unique
titán
válasz
Xeniel Xerus #25093 üzenetére
A VMware ilyen téren sokkal problémamentesebb, az kapásból kezel minden USB-s eszközt. Nem kell külön xarozni vele, mint VB-nél...
-
törölt tag
válasz
Xeniel Xerus #25095 üzenetére
Nm.
-
törölt tag
válasz
Xeniel Xerus #25093 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Xeniel Xerus #25091 üzenetére
Nincs barkácsolás. Ha a VBox oldalát megnézted volna, és onnan másolod ki, amit kell, akkor nem lett volna ez utóbbi kavar. Kendek régebbi infók alapján írhatta, amit, vagy úgy gondolta, a disztróhoz kell alakítani a sort. Pedig nem.
Amúgy meg ha ezekkel megvagy, akkor az ExtPack-en kívül a többi frissítését elfelejtheted.
Ha nincs USB, akkor az integrációs szolgáltatásokat kell telepíteni. Ha teljes asztalin vagy, akkor az alsó menüben, ha keretes ablakban, akkor felül az Eszközök pont alatt. -
törölt tag
válasz
Xeniel Xerus #25087 üzenetére
Ebben a sorban a trusty-t írd át vivid-re! Azt ajánlja a VBox oldala is, nálam is így van, és működik.
Persze, hogy nem .list fájl van, ez csak a „fájlkiterjesztés”.
-
válasz
Xeniel Xerus #25082 üzenetére
Meg kellene nézni a fájlját, hogy jó-e a felvett cím. A /etc/apt/sources.list.d könyvtár alatt találod egy .list nevű fájlban, ennek kellene lennie a tartalmának:
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian trusty contrib
Ha oké, akkor
sudo apt-get update
és mehet a telepítés. -
válasz
-
growler
őstag
válasz
Nekem gyanús a kulcs is. (54422A4B98AB5139)
Ez nem a wily-hez lett megadva ? -
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
#40553216 #25081 üzenetére
Sajnos nem segít, de talán a hibaüzenete megvilágíthatja a problémát:
Sikertelen letöltés: http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/dists/trusty/InRelease A várt „contrib/source/Sources” bejegyzés nem található a Release fájlban (Rossz sources.list bejegyzés vagy helytelenül formázott fájl)
-
törölt tag
válasz
Xeniel Xerus #25077 üzenetére
Előbb:
sudo apt-get update
Ez frissíti a szoftverlistát.
-
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
ubyegon2 #25078 üzenetére
Kiadtam, de az eredeti harmadik parancsra ezután is ugyanazt a hibaüzenetet kaptam.
A sudo apt-get install virtualbox-5.0 a sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential dkms virtualbox-5.0 helyett nem lenne jó. Kendek pont azt fejtegette, hogy az miért lenne előnyösebb megoldás. Megkérlek elolvasod mit írt?
-
válasz
#63761920 #25076 üzenetére
Bocs, most látom, hogy az Fstab is majdnem be lett hozva, csak ott nem a terminalba kell írnod az UUID sort!
Zárd be a Lemezek-et meg a többit is, csak a terminal vagy az ALT+F2 kell most a gksu gedit /etc/fstab parancs-ra elő kell jönnie egy kis ablaknak, ahová beírva a jelszót megjelenik a szövegszerkesztő az fstab-bal.
Ide kell beírnod, amit a teminalba írtál! Utána elmented és reboot után működnie kell!
(#25077) Xeniel Xerus
Úgy látom nem lett kiadva a sudo apt-get update parancs a telepítés előtt, utána próbáld csak ezt kiadni
sudo apt-get install virtualbox-5.0
-
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
ubyegon2 #25075 üzenetére
Köszönöm a segítségedet! Így már ment az első parancs. A második is. A harmadik sorral viszont van egy kis gond. A hibaüzenet:
virtualbox-5.0 csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető elTudsz segíteni?
-
válasz
Xeniel Xerus #25073 üzenetére
sudo add-apt-repository "deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian trusty contrib"
Így próbáld megadni a repót.
(#25074) cooi111
Az Automatikus csatolási beállítások mellett a kapcsoló nem Be állásba van kattintva.
ez a bekapcsolt állása
Amúgy az Fstab-ban egyszerűbb lenne a csatolás, ez a Lemezek beállítója elég kiismerhetetlen!
-
törölt tag
Sziasztok!
Nem tudom csatolni [link]a tárhelyet a transmission-ba.
Tudnátok segíteni? -
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
#40553216 #25071 üzenetére
Kendek ezt a három parancsot adta:
sudo add-apt-repository deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian trusty contrib
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 54422A4B98AB5139
sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential dkms virtualbox-5.0
Az első parancs beadása után kaptam a: "Hiba: paraméterként egy tárolót kell megadni" hibaüzenetet.
Tudsz segíteni?
-
törölt tag
válasz
Xeniel Xerus #25070 üzenetére
Ja, és nálam működik. Az USB 3.0 és a webkamera használható, ezeket próbáltam.
-
törölt tag
válasz
Xeniel Xerus #25070 üzenetére
-
törölt tag
-
Rimuru
veterán
válasz
guftabi96 #25065 üzenetére
Virtualboxban ugy van a megosztott mappa hogy kivalasztod a host geprol melyiket mappat szeretned elerni es azt a virtualis gep ugy latja mint egy megosztott mappat, lehet automatikus csatolast is beallitani. A tobbi halozaton levo gepnek ehhez nincs koze, az reszletkerdes hogy ezeket is latja a virtulis gep.
vmware-t nem ismerem. -
válasz
guftabi96 #25065 üzenetére
Az oké, de ugyan én nem használok Windowst, azt tudom, hogy a jelszókérést abban kell beállítani/letiltani és nem az Ubuntuban. Szóval ez lényegében egy Windows beállításáról szóló kérdés.
Bár nem biztos, hogy a Samba megosztás az ugyanaz mint amit a VMware-ben beállítasz, de legfeljebb a Windowsban megosztod amit akarsz (én Ubuntu és Ubuntu között is így szoktam, csak VirtualBoxszal). -
guftabi96
addikt
Sziasztok!
Vmware-ben virtuálisan van telepítve egy Ubuntu 14.04 64bit.
A kérdésem az lenne, hogy a virtuális gépről hogy tudok elérni a Windowson lévő mappákat?
Vmwareben megosztottam azt a mappát(VM -> Settings -> Options -> Shared Folders) amit a virtuális gépen el akarok érni, viszont az Ubuntuban nem tudom, hogy ezt hol tudom elérni.
Próbáltam a browse networknél, ott látja is az én gépemet és az öcsémét is, de jelszót kér, ami az én gépemen jelenleg nincs, szóval nem tudom, hogy oda mit kellene beírni. -
válasz
Xeniel Xerus #25060 üzenetére
14.04-hez nem wily kell hanem trusty, ennyi. Egyébként teljesen jó oldalt linkelt tomtyi is, csak olvasni és értelmezni kellene amit írnak:
According to your distribution, replace 'vivid' by 'utopic', 'trusty', 'raring', 'quantal', 'precise', 'lucid', 'jessie', 'wheezy', or 'squeeze'.
Bár tény, hogy nem árt pár alapvető információval sem tisztában lenni a rendszer működését tekintve. -
törölt tag
válasz
Xeniel Xerus #25060 üzenetére
OK. Benéztem.
-
törölt tag
válasz
Xeniel Xerus #25058 üzenetére
„akkor vajon a parancs miben változik”
Semmiben:
Download VirtualBox for Linux Hosts -
Raynes
tag
válasz
lev258 #25015 üzenetére
Nana, azért ne ilyen keményen. Sehol nem írtam, hogy a Catalyst megy Archon. Annyit írtam, hogy az AMD-kártyások is Archoznak, és ez igaz is, max. akkor ezek szerint nem Catalysttal, vagy nem a hivatalos tárolóból oldják meg. Különben ez nem az új Ubuntu vagy Arch sara, előbb-utóbb minden disztróban 1.18-as xorg lesz legalább.
-
Raynes
tag
válasz
#54715584 #25049 üzenetére
A Mint-disztró Cinnamon-ablakkezelőt használ alapból, nem Gnome-ot. Persze lehet Gnome-mal is telepíteni. Én KDE-párti vagyok, de a Cinnamon is ajánlható, nagyon azzal sem fogsz mellé. 4 giga RAM-os, i5-ös gépen minden ablakkezelő szépen fut.
Az Xfce sem rossz, de az inkább gyengébb gépekre való, kevesebb RAM-mal, fapadosabb, az LXDE meg még fapadosabb, és még annál is vannak sokkal fapadosabbak.
-
válasz
Xeniel Xerus #25050 üzenetére
Nincsen az égvilágon semmi különbség közöttük, ezt mondtam. Az OSE variáns már megszűnt az előző főverziónál (pár éve). Vedd fel a tárolót (Ubuntu 15.10+):
sudo add-apt-repository deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian wily contrib
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 54422A4B98AB5139És telepítsd:
sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential dkms virtualbox-5.0
Mivel külső kernelmodulokat fordít ezért ajánlott csomagként megjelölték a dkms-t. Aminek a lényege pont az, hogy kernelfrissítéskor automatikusan létrehozza őket, hogy zökkenőmentesen futhassanak tovább a virtuális gépek.
Utána indítsd el, majd Fájl -> Beállítások -> Kiterjesztők, add hozzá a letöltött Extansion Packot. A későbbiekben automatikusan figyelmeztet ha újabb verzió érhető el, és pár kattintással telepíteni is tudod. -
törölt tag
Sziasztok!
Tudom hogy én csináltam:[link] de több mint 1 éve.
És nem tudom minek van ez a 32GB Kiterjesztett partíció? -
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
Kendek #25031 üzenetére
Tehát akkor mégiscsak van lényegi különbség köztük.
Nekem ugyanis kell az Extension Pack. Viszont ha a letöltött Virtualboxot használom, és frissítem a Linuxomat a programoddal (és van kernel frissítés is), akkor egyből elromlik a Virtualbox alatti operációs rendszer. Ha a tárolóit, akkor az nem romlik el, de nincsen Extension Pack. Tehát jó lenne, ha a Linux frissítéskor automatikusan frissülne a letöltött Virtualbox is. Van megoldásod rá?
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #25043 üzenetére
core 2 és (#25046-47) ubyegon2
Wow, ez aztán az információ cunami.
Mindegyik link működik, köszönöm.
Igen, az a laptop az, valóban sok fajta van belőle. Az enyém i5-ös, 4 giga rammal és 1600-as kijelzővel.
A váltás oka részben tényleg a frissítések lennének. A laptopot főleg utazáshoz használom (meg otthon is esténként heti pár alkalommal, a jó időben meg majd az erkélyen fogok ücsörögni
), ezért bosszantó, amikor be/kikapcsolom a gépet és még frissíteni kell.
Másik dolog, hogy itthoni utazások alatt sokszor osztok wifit a telefonomról. Bár van bőven adatcsomag, nem szeretném, ha néha leszedne a rendszer több száz megát.Egy megbízható és gyors rendszerre van szükségem, amit bármikor használhatok várakozás nélkül. Viszont a netezés és néhány alap szoftver tényleg kimeríti ezeket a funkciókat.
Kezdetnek tényleg jó lesz egy winhez hasonló rendszer és később ha már más igényeim lennének és hozzászoktam biztosan próbálnék mást is. De tudok a HDD-n több partíciót is létrehozni, ha kíváncsi lennék több disztróra is.A beállításoknál arra gondoltam, hogy programok telepítése mennyire lehet egyszerű / nem egyszerű, de látom az alkalmazáskezelővel ez nagyon egyszerűen megy és szinte minden megszokott programom elérhető vagy van alternatíva hozzá.
Régebben, amikor próbáltam Ubuntut a fileok megkeresése okozott néha gondot és a sok fura kiterjesztés. Az akkori asztali gépemen mindent felismert és volt driver minden eszközhöz.
Talán az jelenthet majd problémát, hogy az asztali gépről megosztok pár mappát, amiket majd el kellene tudnom érni a laptopról is. Egyszerűbb úgy, mint pendrive-ozni vagy emailezni, főleg, hogy néhány doksit csak updatelni kell.
A KDE, gnome és Xfce rész nem tiszta, de ha jól értem akkor a Mint 17.3 Cinnamon gnome-ot használ.
Ez a Mint Cinnamon nagyon tetszik. Elolvasom a linkelt cikkeket is, köszönöm szépen.
Jövök még ha gondom akadna.
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #25023 üzenetére
Minden megy, így használom 1 hónapja.
-
válasz
#54715584 #25042 üzenetére
Örömmel válaszolunk, ha valaki Linuxra kíváncsi!
Szerintem nézd át a Mint és az Abszolút kezdő topikok Összefoglalóit, elég sok hasznos linkkel teletűzdelve. Ezekből kiindulva jóval könnyebb lesz kipróbálni pár disztrót. A gugli helyett ezt az utat javaslom és ha nem értesz valamit természetesen mindhárom topikban szívesen segítenek/ünk.
A frissítéseknek több módja van, ezeket majd meglátod, ha már ott jársz. Ráadásul itt te irányítod a frissítések ütemét, módját, mit akarsz frissíteni, mit nem. Más oprendszereknél ezt nem te döntöd el.
De olvastam, hogy van egy rolling frissítés is.
Igen, több Linux és forkjai a rolling frissítést használja, például az Arch is, de kezdőknek inkább stabil LTS disztró javallott. ezeket is részletesen taglalja a kezdő topik Összefoglalója
-
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #25043 üzenetére
Persze, nem pazarlás, csak az utóbbi időben eléggé látom azt, hogy a swap-om is parlagon van a sok RAM miatt. Hasonlóan egy EFI partíció kihasználása se könnyű, főleg olyan nagy méretnél.
monstre: A rolling olyan disztribúciót takar, amiből nincs főverzió vagy LTS, folyamatosan cserélődik az egész rendszer a kezeid között. A legnépszerűbb disztribúciók (pl. Ubuntu, Mint) egy stabil bázissal működnek, kisebb frissítésekkel. LTS verzió csak akkor próbál meg frissülni újabb LTS-re, ha te is akarod. Mivel LTS verziók megjelenése között eltelik 2 év, így előfordulhat az is, hogy egy ilyen frissítés félresikerül. -
válasz
lev258 #25041 üzenetére
Hála az égnek már nem a pár GB-os HDD-k/SSD-k korában vagyunk, 120/250+ GB-on elfér.
Még a régi 80GB-os lemezeken sem látom pazarlásnak.monstre:
Kezdésnek: Erről a kiépítésű laposról beszélünk? Lenovoból van annyi mint égen a csillag.
Az Ubuntu stabil kiadása eléggé felhasználóbarát szerintem (15.10). Áprilisban jön az új LTS (16.04), de azonnali froissítést nem javaslok, várj vele min. 1 hónapot, hogy a bugokat kiirtsák.
Widgetekre egy opció
(Ne innen telepítsd, inkább keress rá a szofzverközpontban, az a biztos).A szoftverközpontban minden alkalmazástelepítés egy kattintás + egy jelszóbeírás.
Nem tudom, nem használok Firefoxot. De gondolom a böngésző Sync funkciója ott is működik.
Eddig nem akadt problémám egyszer sem, bár attól függ mit szeretnél. Valamit pofonegyszerű beállítani, valamit kissé munkásabb (bár ide főként szerver felhasználást érintő programokat értek, amivel az átlagfelhasználó nem találkozik.)
Üdv. core2
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #25039 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Valóban valami felhasználóbarát verziót keresek, mivel windowsról jövök, kezdésnek egy egyszerűbb jó lenne. Időtől függően szívesen kísérleteznék akár több verzióval is.A frissítéseket nem nagyon értem. A stabil verzió és a hosszan támogatott az tiszta.
De olvastam, hogy van egy rolling frissítés is.
Ha változik a főverziószám az automatikusan történik vagy tiszta rendszertelepítés zajlik?
LTS is frissül automatikusan újabbra?
Még guglizok ezerrel, sok infó nem tiszta, többek között a verziók sem vagy hogy miben különböznek. -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #25040 üzenetére
Nem lesz az sok? Én több disztribúciós gépen is max. 200 MB-osat láttam.
-
válasz
sz.balazs.95 #25038 üzenetére
Szia!
Bebootolsz UEFI penről (Win alatt a Rufus jó ennek elkészítésére).
Létrehozol a manuális partíciószerkesztővel mondjuk egy 1GB-os fat32 partíciót. Kisebb is jó, de jobb a béke.
Adsz neki mondjuk egy EFI labelt.
és becsatolod a /boot/efi alá. (nem uefi hanem simán efi!)Üdv. core2
-
válasz
#54715584 #25032 üzenetére
Szia!
Mint 17.3 Cinnamon nem lenne jobb, ha már a legfelhasználóbarátabbat keresed?
Ezeket lehet tetszőlegesen telepíteni? Egyszerű a telepítés?
Pár kattintással alkalmazhatók ezek az appletek és a színkiválasztás/áttetszőség is, például szint úgy is választhatsz, hogy a háttér egy pontjára kattintasz. Lehet, hogy Unitys Ubuntun is van ilyen.
Firefox alatt működik a sync? Letölt minden könyvjelzőt és add-on-t?
- igen
Mennyire egyszerű magát a rendszert beállítani?
- szerintem Cinnamon alatt rendkívül egyszerű
Próbáld ki!
-
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #25036 üzenetére
Azt nem tudom, ilyen útvonalat kap-e, de mint írtam, van neki csatolási pont a kézi particionálásnál.
Bocsánat, nem csatolási pont, hanem ott lesz, ahol fájlrendszert választasz.
[link]
Alulról a 3. a képen. -
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #25034 üzenetére
UEFI módban szükség van egy EFI partícióra (kb. 100 MB, FAT32), és van külön EFI csatolási pont neki, azt kell választani telepítéskor.
-
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #25030 üzenetére
EFI partíció van? Megfelelő csatolási pontot kapott? Grub hova került?
-
törölt tag
Sziasztok,
Gondolkoztam, hogy a laptopomra (Lenovo T420) tennék egy Ubuntut.
Tetszenek az asztali widgetek, mint ez itt.
De főleg azok, amik beleolvadnak a háttérbe, mert áttetszőek.
Ezeket lehet tetszőlegesen telepíteni? Egyszerű a telepítés?
Firefox alatt működik a sync? Letölt minden könyvjelzőt és add-on-t?
Mennyire egyszerű magát a rendszert beállítani?
A gépet csak netezésre használom, fb, youtube, fórum, néha kis táblázatkezelés vagy szövegszerkesztés.
Néhány variánst már régebben próbálgattam, akkoriban nem tűnt bonyolultnak. De ha beválik a rendszer, akkor hosszabb távon használnám.Válaszokat előre is köszi.
-
válasz
Xeniel Xerus #25029 üzenetére
Esetleg te az OSE változatra gondolsz, ami a teljesen nyílt forráskódra utal (Open Source Edition). Most már az Extension Pack segítségével lehet szert tenni a plusz funkciókra. Ez utóbbi csomag nem kerülhet be az Ubuntu alap tárolóiba (csak egy internetről telepítős megoldás), viszont lehetővé teszi, hogy csak egyetlen változat legyen a VirtualBoxból. De ettől függetlenül továbbra is érdemes felvenni a külső tárolót mert abból mindig a legfrissebb csomagok érhetőek el.
-
Adott egy UEFI-s laptop.
A 14.04 live-ban szépen elindult, a telepítés is lement gond nélkül, de nem bootol a rendszer.
Mit kell még pluszba csinálni, hogy működjön is a dolog? -
válasz
Xeniel Xerus #25027 üzenetére
Konkrétan semmi, a VirtualBox tárolójából pontosan ugyanazok a Debian telepítőcsomagok érhetőek el mint amiket a honlapjáról is le lehet tölteni.
-
Xeniel Xerus
csendes tag
El tudná mondani nekem valaki, hogy mi a lényegi különbség a repóban lévő Virtualbox és a virtualbox.org oldaláról letöltött között?
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Van valami speckó beállítás Linuxon (konkrétan most Mint, de szerintem ez általános kérdés), amivel el tudom érni egy Android telefon internetét a hozzá kapcsolt laptopon? USB tetheringről van szó. Az alapokat természetesen már kipróbáltam:
- internet működik a telefonon
- két telefont néztem, egy Motorola Defy+ -t és egy Jiayu F1-et
- Az F1-gyel jutottam Linuxon a legtovább, látszólag teljesen jól kapcsolódik, átjárónak, DNS szervernek kiír egy 192.168.xxx.xxx IP címet, de a laptopon a böngészű DNS Probe Failed hibával nem jeleníti meg a weboldalakat
- Wifi hotspottal kb. ugyanez a helyzet
- Ugyanazon a laptopon át-boot-olok () a Win 8.1-be, gyakorlatilag azonnal működik, most is erről írok.
MAC cím klónozással meg Route állításával nem próbálkoztam, mert nem tudom, mi hogy működik.
Ötlet?
-
válasz
Xeniel Xerus #25024 üzenetére
Mi nem lesz aktív?
A partíció? Miért?
Tfh. van egy lemezem, melyet kiszedtem egy gépből. Van rajta egy Ubuntu, de lehet bármi más. Működő rendszer, boot flagek normálisan beállítva. Nincs MBR --> GPT + UEFI összeugrás sem, minden totál hagyományos. Ha ez A gépben működött akkor B-ben is fog, mert a rendszer csak a szükséges modulokat húzza be indulásnál. A boot flag sem fog eltűnni.(#25024) Xeniel Xerus: OK-OK
Üdv. core2
-
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
Neil Watts #25023 üzenetére
Mert Azt hittem, hogy a Windows 10 topikban vagyok.
Bocs!
-
-
törölt tag
Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni,
hogy a régi gépemből, egy HP-ből kiszedtem a vinyót
és beraktam egy újabb gépbe, elvileg jó így?
Vagy újra kell húzni? -
Keef_Lee
senior tag
wineben az itunes mennyire könnyen, korrekten szaladgál? (Láttam róla youtube videot, de ott valamiket a mappájában lecseréltek stb...)
-
lev258
veterán
válasz
Raynes #25014 üzenetére
Az csak téged minősít, ha úgy írsz AMD-s kártyákról, hogy nem ismered az aktuális helyzetet. Annak, hogy mennyi ideje használod, valóban nincs hozzá köze. De a tájékozottságnak (vagy annak hiányának) igen.
Javaslom a jövőben nézz utána annak, amiről írsz. Ez nem csak neked nem szól, mindenkinek. -
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #25011 üzenetére
Hagyjál már mindig ezzel a két héttel. Nem linuxoztam még AMD-s kártyával, egyik disztrót sem próbáltam ki ilyen hardverrel, csak azt látom, hogy az AMD-sek is linuxoznak, Archon is sokan csapatják így. Egyszóval a háromhetes minterek maradjanak csöndben, különben relatime-ozni fogom az SSD-jüket, ami így nem fog kitartani 900 évig, csak 899-ig. Tessék inkább feltenni a polcra, csak nézegetni szabad, azzal nem kap túl sok írást, és nem romlik a kondíciója.
-
BoB
veterán
válasz
Raynes #25009 üzenetére
Nem is azt írtam hogy senki sem használ. Nekem is az volt évekig és nyílt driver-el ment, nem a catalyst-al.
(bár azzal is ment egy darabig)De írtam is, hogy nem hivatalos tárolóból felrakható.
A lényeg, hogy hiuvatalos támogatás nincs már régóta a catalíst-ra, csak a nyílt driver-re, ugyanígy lesz most Ubuntu-n is.
-
drfedayn
tag
válasz
Xeniel Xerus #25005 üzenetére
Tudom és köszönöm megoldottam. Kodi is kipipálva közben megy szépen a kiegészitokkel. Még a Tune in radiot kell valahogy ravarazsolnom és ugy nez ki kesz is vagyok a rendszer belakasaval.
-
szoke12
őstag
Helló!
A gondom a következő: A gépen ubuntu 14.04 van. Ehhez ugye volt alapból unity. Nem tetszett, feltettem a gnome-ot. Ezt viszont le kellett váltsam a kde-vel. Most ezek mind fent vannak, kde-t használok, és néha átugrik a rendszer gnome-ra. Pl kikpcsolásnál mindig bevillan a gnome-asztal, mintha végig ott lett volna az is.
Bejelentkezéshez gdm-et használok, és azt is szeretnék. De ha törlöm az ubuntu-desktop-ot, akkor viszi gdm-et is?
Mit törölhetek? -
lev258
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Tőzsde és gazdaság
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- GTA V
- ZIDOO médialejátszók
- iPhone topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest