- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
IO.sys
őstag
válasz
NdrewSunix #46499 üzenetére
Igen.
-
NdrewSunix
őstag
Sziasztok!
Előfordulhat, hogy a ramom csak akkor megy stabilan 2800-on, ha húzom a procit is?
Aegis 3000-es ram és 1600X cpu 4GHz@1.35V
Amikor visszaállítom a procit defaultba, akkor meg ram miatt BSOD lép fel a rendszerben?
Ez így lehetséges?Ndrew
-
IO.sys
őstag
válasz
tasiadam #46497 üzenetére
A fő kérdésre válaszolni nem tudok, de 3 hozzászólásonként leírom, hogy az egészséges határ az, mielőtt a proci elkezdené exponenciálisan növekedve kérni a kakaót a beállított szorzókhoz. Ez a pont a gyártási szórástól függ, vannak nagyon jól és rosszabbul sikerült darabok.
-
tasiadam
veterán
Sziasztok!
4670K mennyire huzhato fel egy THERMALRIGHT Macho120 jelenleteben egy MSI Z87-G43 alaplapban?
4GHz gondolom oke, azt volt emelese nelkul is tudnia kell. Vagy mi az az egeszseges hatar, amit elbirnak ezek a regi 5-6 eves rendszerek? -
zsigomark3
tag
válasz
pellesmartin #46495 üzenetére
Elmondom hogy én mit csinálnék, de semmilyen felelősséget nem vállalok ha esetlegesen kár történik a hardvereddel. Vagy vissza kell csökkentened a cpu órajelet, hogy működjön a gép .... vagy nemlesz elég a cpu frekvenciát növelned, a cpu voltaget is vele párhuzamosan kell emelned 1,35 -> kipróbálni 1,40 v ha nem jó -> 1,45v és így tovább amig be nem indul. Egyszerre mindig csak egy dolgot változtass hogy tudd hogy mit állítottál mennyiről mennyire és utánna restart amig nem crashel. Amikor el fog indulni overclockolva nem árt monitorozni a proci hőmérsékletét. Ha az alaplapi vrm modulon passzív hűtőbordák vannak ennél a szériánál érdemes egy kis ventit ráfogatni mert az is nagyon melegedni fog.
Ha ezekre odafigyelsz nem lehet nagy baj. -
pellesmartin
tag
válasz
zsigomark3 #46494 üzenetére
-
zsigomark3
tag
válasz
pellesmartin #46493 üzenetére
Ez a minden féle opció nálad: turbo mode,cool n quiet
Bal oldalt írok még egy pár opciót amit nem árt megnézni.
-> jobb oldalt hogy mit állítsAI OC tuner ? -> DOCP
turbo core ? -> disable
DRAM OC profile? -> gondolom DDR3 1600
CPU / NB HT LINK ? -> gondolom 2000 & 2400 mhz
CPU & PCIE spread ? -> disable
EPU ? -> disable
CPU & CPU/NB load line ? -> enable
CPU & NB voltage manual 1.35core&hpc? disable
APM?Bus speedet nem állítottad?
ha ezek sem segítenek ne 20as szorzóval próbáld csak 18x, ha az stabil utánna 19x....
lehet hogy a 4ghz-t nem bírja a proci -
pellesmartin
tag
Üdv! Egy szolíd tuningot szeretnék az FX8320-asomra, Asrock 970 Extreme 4 alaplap, FSP 650-es táp, valami bazinagy thermaltake hűtő. Át is olvastam pár tutorialt,a gyári 3.5Ghz-ról 4-re emeltem (17.5 helyett 20as szorzó). Feszt hagytam gyári 1.35-ön,de más érteken se jó. Vagy be se kapcsol már tőle a gép és cmos reset kell,vagy ha igen instabil,kékhalált okoz,lefagy stb.. Hőfokok jók,Prime95-be is le állnak a magok teszt közben.. Minden féle opciót kikapcosltam a biosba (turbo mode,cool n quiet stb...)
Valami tippetek van mit ronthatok el? -
ricsi99
addikt
Sziasztok.
Adott egy p35ös alaplap Asus p5kVan egy sanda gyanum ,hogy biosban nem tudom vezérelni a chipset feszültségét.
ha pedig 1,5v vagy 1,7v állitok neki akkor el sem indul a lap.
kissebb értéket állithatok de nem érzékelhető a változás. Nem is melegszik egyáltalán a chipset
Aida64 az kijelzi a sb/nb feszültséget de ott nem látok változást ha változtatok a biosban.
Tudtok esetleg egy programot ami látja a chipset feszültséget?
Vagy az aida is jó és tényleg nincs változás.
Bios sajna a chipset feszt nem irja ki. -
Biga123
addikt
Sok alaplapnál van limitáció ha az összes slotot használni akarod.
Nekem pl volt olyan giga lap a kezem között, ami csak az egyoldalas memóriákat támogatta 4 modul esetén.
Az alaplapod leírásábam emmek benne kell lenni.
De elvileg jó lehet , de arra mindenképp figyelj h a dual channel miatt párba legyenek a ramok., általában 1-3 ,2-4 .ekkora lámát
mire válaszoltam ...
12 -év , jobb később mint soha
-
válasz
IO.sys #46484 üzenetére
Szóval, a dolog bonyolultabb. Tehát amikor nekikezdtem ennek az egésznek, első lépés volt az XMP1 profil engedélyezése, a 3200 MHz beállítása, majd csak utána kezdtem neki az offsetes alulfeszelésnek. Ez így működött, csakhogy észre vettem, hogy az offsetes alulfeszelés miatt, a RAM gyári időzítése, egy rosszabb értékre állt át. Magyarán, ennek a RAM-nak [link] a gyári 16-18-18-36-as időzítésről, 17-18-18-36 lett.
Amennyiben az offsetes alulfeszelésről visszaálltam Auto-ra, abban a pillanatban a RAM hozza a gyári időzítéses értékeket.
Tehát jelenleg azzal küszködök, hogy non K-s prociról lévén szó, alulfeszeljem offset módban, ami jól működik, de valahogy a RAM-ot is jó lenne a gyári értéken használni. Na, ez nem megy nekem, mivel eddig ilyesmivel nem foglalkoztam, mivel a korábban 5 évig használt i7 4790-et, csak beraktam, azt hadd szóljon. -
-
válasz
IO.sys #46482 üzenetére
"Az XMP nem csak a ramot állítja, hanem minden mást is elvileg. Szóval ha beállítottál mindent és belősz egy profilt, akkor olyan, mintha semmit se csináltál volna."
Na, hát ez nekem kínai, abból is mandarin nyelvjárás.Na, akkor én csak annyit szeretnék, hogy a RAM működjön a gyári értéken, de ehhez viszont muszáj bekapcsolni az XMP1 profilt, mert ha nem kapcsolom be akkor csak 2400 MHz-en ketyeg. Viszont azt is szeretném, hogy mivel a proci amúgy is non K-s, az autónál kevesebb feszt kapjon, tehát kevesebb fogyasztás, hűvösebb proci.
Szóval, hogy lehet ezt a két dolgot összehozni, a lehető legegyszerűbb módon, magyarán alulfeszelés, de a RAM-oknál ez ne kavarjon be. -
IO.sys
őstag
válasz
pendre54 #46479 üzenetére
Az XMP nem csak a ramot állítja, hanem minden mást is elvileg. Szóval ha beállítottál mindent és belősz egy profilt, akkor olyan, mintha semmit se csináltál volna.
Az LLC-t érdemes kikapcsolva hagyni, mert feszültségemelés a funkciója, már ha alulfeszelés a cél.
A C-statesnél ennyi opciót még közelről nem láttam, de elvileg minél több minden be van itt kapcsolva, annál több mindent tud kikapcsolni a CPU, ha nem dolgoznak bizonyos részei.(#46480) lime.pro:
Röviden: igen.
Hosszabban: Minden egészséges tartományon belül van, mert a processzor megvédi magát. A hőmérséklet ne menjen 85°C fölé, mert ott már védekezni kezd és belassít.(#46481) KatiNéni:
Ha itt nem tudnak segíteni, akkor a 2600x topikban olvasgass, ki van sokszorosan tárgyalva. -
KatiNéni
csendes tag
Üdv Társak!!
Adott egy rendszer: Asus ROG B450-F Gaming (3200Oc memory) + Ryzen 5 2600x ( ami 2933MHZ-ig tud rammot kezelni) + adott Kingston HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 2933MHz HX429C15PB3AK2/16 ramm Kit! A kérdésem az lenne hogy tudnék ebből 3200MHZ-t csinálni?? Foggalalmam sincs mit hogy kell állítani a BIOS-ba full kezdő vagyok! De kb látom hogy magasabb időzités kéne. Jelenleg 2933MHZ-n fut 16 17 17 39 es időzitéssel!
Kérdésem az lenne: Lehettséges e 3200MHZ-n futtatni? Ha igen mit hogyan állítsak? ( egy részletes leírást megköszönnék!)
Köszönöm!
-
lime.pro
csendes tag
Sziasztok!
Nem vagyok túlságosan tapasztalt a tuningolás terén, szóval reméltem, hogy itt majd megvilágosodom!
Adott egy i7-9700K, ASRock Z390 Extreme 4, Corsair Vengeance LPX 2x8GB DDR4 3000MHz és egy Super Flower Leadex 80+ Platinum 550W-os tápegység, illetve egy Be Quiet! Silent Loop 280MM hűtés. A célom egy stabil 4.9GHz-es tuning, amit úgy-ahogy sikerült is elérni. A procit fix feszültségre állítva (1.360V), OCCT-vel tesztelve nem dob hibát, de kétlem, hogy ettől még stabil lenne.Proci: 1.360V (fixed)
AVX Offset: 2 (-200 MHz)Ez ha így stabil marad, még az egészséges feszültség tartományon belülre esik?
-
Üdv!
Amennyiben járna erre még valaki, aki járatosabb ebben a témában, annak megköszönném, ha adna egy kis tájékoztatót, a következőkről.
Kb. 1 hete estem át egy konfig cserén, és jelenleg a kérdés szempontjából ezek a cuccok vannak, egy i7 9700-es proci, egy Asus Prime Z390-A alaplap, és 16 GB (2x8) 3200 MHz-es, DDR4 -es RAM. Mivel a proci non K-s, így inkább alulfeszelésre törekszem, amit offset módban csináltam, és jelenleg -110-es értéknél még stabilnak tűnik. Az LLC értéket, az Asus lapoknál javasolt 4-es értékre állítottam, az Asus Multicore Enhancement-et pedig Enabled-Remove All limits-re lett belőve. A RAM-nál az XMP profil tökéletesen működik, azaz a 3200 MHz-t simán kezeli.
Ami kérdés, hogy a CPU beállításoknál, a C-states opciót, hogy célszerű használni? Alapértelmezetten "Auto", ha engedélyezem, akkor ez így néz ki:
Azzal nagyjából tisztában vagyok, hogy alapvetően ennek is energiatakarékos funkciója van, ezért érdemes így bekapcsolva hagyni, vagy állítsak rajta valamit, gondolok itt a C9, C10-re, amik ki vannak lőve. -
zsigomark3
tag
válasz
CartmanLand0 #46477 üzenetére
Szia,
Először tisztázni kell hogy mi lenne a célod, milyen felbontáson hány fps-t szeretnél kicsikarni stb...
Aztán szokták overclockolni a gpu-t, msi afterburnerrel úgy hogy játék közben riva tunerrel vagy más monitorozó programmal figyeled az fps-t a teljesítményt a hőmérsékeletet stb...
a gpu-t 25 - 50 mhz -s lépcsőkkel ajánlott húzni utánna néhány óra játékkal teszt, ha nem crashel, mehet feljebb az órajel, mindaddig amig el nem éred azt ahol crashel. ott elkezded 5 mhz-sével csökkenteni az órajeled addig a szintig amig megtalálod mi az a legmagasabb órajel amin nem omlik össze.
videomemóriával ugyanez csak 50 -100 mhz-s lépcsők
Ehez power limit és temp limit mehet maxra a csúszkán
Illetve fontos vagy fix100% ra tenni a hűtést vagy egy erős custom görbét csinálni hogy ne melegedjen túl.
-
CartmanLand0
senior tag
Üdv!
Adott egy Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming kártya. Picit tuningolni szeretném, ebben kérném a segítségeteket. Alaplapom egy Asus Prime B350Plus egy Ryzen 5 2600-as prockóval illetve egy Fury 8GB-os 2666Mhz-es rammal, ami jelenleg 3000Mhz-en üzemel. Feszültséghez nem nyulva 130-at adtam pluszban a GPUnak illetve 400-at a memóriának, sajnos 10 perc GTA5 után elhasalt a játék ... GPUt levittem 125-re igy stabilnak érzem. Esetleg egy kis feszültség emelés mehet neki? Játék alatt 60-65fokos a kártya ezzel a tuningal. Ha mehet, mennyit érdemes pluszban adni ? feszkóval sosem játszottam még, félek tőle egy picit ... vagy hagyjam a fenébe, jó ez így is ?
-
firstman3333
tag
válasz
egymegegy1 #46474 üzenetére
Szia! Nekem jelenleg is ezekkel a beállításokkal szuperál a rendszer. Nálam kb ez volt az a határ amit még biztonságosnak érzek,és normálisan, csendben tudok hűteni. A linkelt topikban egyébként elég sok segítséget találhatsz még ehhez.
-
IO.sys
őstag
válasz
egymegegy1 #46474 üzenetére
A mezei noname pasztát le kéne cserélni legalább egy MX-4-re, ha már órajel emelés a cél. Hogy mennyit szeretnél kihozni belőle, az mindegy. Annyit fogsz tudni kihozni, amennyit abból a példányból lehet. A voltokkal (amit a 19. század óta feszültségnek hívnak) játszhatsz, először lefelé menj, akkor találkozni fogsz az adott szorzó mellett elegendő feszültséggel, ezt hívják alulfeszelésnek. Ha emelsz a szorzón, több feszültség kell.
-
egymegegy1
tag
Sziasztok i7 2600k-t kinek meddig sikerült húzni és mien beállításokkal ?
Én most csak a szorzót lőttem be 100x43= 4300Mhz , hűtőm egy thermalright macho rev a, szeretnék kihozni belőle 4.7-4.8ghz. Csak félek voltokal játszani. Hővezető paszta mezei noname.Alaplap neve Gigabyte GA-Z68X-UD5-B3
BIOS verzió Z68X-UD5-B3 F10
Modul neve Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9 x2 (single channel)Alaplap 40 °C
CPU 31 °C
GPU 54 °C (evga gtx 1060 mini)Gépház Sharkoon t28
Táp Be Quiet darkrok pro 11 850W -
IO.sys
őstag
A VGA-nak utánanézve másnak is forró. Megpróbálkozhatsz kicserélni a hővezető dolgokat Thermal Grizzly Kryonautra és szintén TG Minus Padra. Csak a szétszedésével vigyázz, érzékeny műszer. A Kryonaut nem kenhető csak úgy, olyan, mint a tészta. Elég rányomni X alakban a GPU-ra és bízni a szerencsében, hogy végig terül...
-
IO.sys
őstag
válasz
SzabolcsTari #46467 üzenetére
Egészségedre.
-
r0b3r
senior tag
válasz
IO.sys #46466 üzenetére
Jelenleg így fest... van hely a szellőzésnek.
A két 140-es venti nyomja be a levegőt kb 500-as fordulaton, kifele semmi. A proci hűtésével most elégedett vagyok, ez alatt a batár Dark Rock 4 Pro alatt, 700-as fordulaton és NT-H1 pasztával, 4.4GHz-re húzva a proci 60-62 fokig melegszik fel max. 1.235V-on végül stabil lett a proci 4.4GHz-en is.
Talán csak a VGA hűtését érzem egy kicsit kevésnek. Miközben játék, vagy 3DMark alatt a húzott proci csak 60-ig megy fel, addig a VGA gyári beállításokkal 75-on megy max ventilátor fordulaton.
Egyébként közel néma lenne a gép enélkül... gondolkodtam rá kompakt víz, vagy nagyobb léghűtésen, de azok nem igazán hűtik a VRM és memória modulokat.
Így egyelőre nincs ötletem.
-
IO.sys
őstag
válasz
SzabolcsTari #46465 üzenetére
A bios frissítésnek megvan a rizikója, pl ha elmegy az áram, csak szervizben tudják javítani, ha jó a szerviz, ami 5-ből 1-et jelent. Attól még nem ördöngősség, mostanra már a legtöbb gyártónak van automata bios frissítője, az lefut, utána az új biossal indul a gép. Nem kizárt, hogy az új biosban lesz a megoldás.
(#46455) chungee:
A non-K-s témának még nem tudtam utánanézni, de ha lesz időm, megejtem.(#46461) főnix1999:
Tudomásom szerint biztos, hogy nem.(#46462) r0b3r:
Kb. ennyi ennek a procinak a határa. Számottevű gyorsulást csak CPU-éhes játékokban fogsz tapasztalni. Játékokra még mindig a VGA a javallott beruházás. A ram timingsnél az 1N vagy 1T command rate gyorsulást hoz, bár nem olyan sokat, hogy hiányától a földhöz verje az ember a billentyűzetet. A ramoknál a modulok száma számít, mert több modul több áramot vesz fel. Leginkább húzásnál van jelentősége, nagyon azért nem kell vele foglalkozni, meghát ez már tapasztalatot igényel. Sokkal többet tudsz kihozni jó hűtéssel mind a processzorra, mind a házra nézve. Most már nem drága egy jó kompakt víz vagy egy Noctua. Ház ügyileg nálam pl 3 venti fúj be, 3 szív ki, utóbbiból 2 nagynyomású venti a vízhűtő lamelláin préseli át a levegőt. A lényeg a pozitív légnyomás és az átgondolt légmozgás, jól szellőző házban. A hűtőközeg még fontosabb, ami a cpu-val érintkezik, ebből a minimum az Arctic MX-4. -
SzabolcsTari
újonc
válasz
IO.sys #46464 üzenetére
Kipróbáltam. Aktiválva volt. Kikapcsoltam, de a helyzet változatlan. Ugyanúgy 3,8 Ghz - 4,0 Ghz a maximum órajel. Utánna olvastam hogy mit irnak még erről a sebezhetőségről, de semmi érdemleges. BIOS frissitésre gondoltam még de azt nem merem, meg nem is próbáltam még. Ha van még ötlet erre a problémára megköszönöm!
-
IO.sys
őstag
válasz
SzabolcsTari #46463 üzenetére
Valószínűleg a spectre és meltdown védelem aktiválódott, ami lassítja a procit. Kiiktathatod az InSpectre nevű programmal adminisztrátorként indítva, utána restart.
-
SzabolcsTari
újonc
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy frissítettem a gépet a legújabb Windowsra ( build 1903 ) és azóta a processzor maximális órajele nem éri el a maximumot. Tuningolva van a gép, a processzor i7 6850k 3,6 GHz. Ez van felhúzva 4,2 GHz-re és akármivel terhelem a gépet maximum 4000 Mhz a vége vagy kevesebb, terheléstől függően. A biost reseteltem és újra beállitottam. A windowsban az energiagazdálkodásnál beállitottam teljesítményre és 100%-ra a kihasználtságot és a probléma ugyanígy fenn áll.
Tudnátok segíteni mi lehet a probléma, mit tudnék még beállítani vagy megnézni? Nem szeretném formázni a gépet. Gondolom szoftveres a gond de ötletem sincs hogy mi.
-
r0b3r
senior tag
Sziasztok!
(#46455) chungee konfigjához hasonló gépem lenne nekem is és a célom is nagyjából ugyanaz lenne. Kíváncsi lennék, hogy neki is mit ajánlanátok. Én sem sokat foglalkoztam eddig a tuninggal, de most valahogy kedvet kaptam hozzá.
I5-3570k proci
Asrock Z77 Extreme 4 alaplap
Sapphire RX480 8Gb VGA
4x2Gb 1333MHz Kingston low profile Ram
és egy kicsit overkill BeQuiet Dark Rock Pro 4 CPU hűtő Noctua NT-H1 pasztával.Youtube-on találtam egy-két videót kimondottan erre a procira, lapra és ki is próbáltam a legkisebb órajelűt, amivel 4.4GHz-re húztam fel a procit, a videóban látott beállításokkal. Ezen kívül még van 4.5 és 4.6GHz-re is.
Szépen el is indul, CPU-Z szerint közel 4400MHz, GTA 5 megy, bár számottevő gyorsulást nem érzek (1680x1050, Very High, MSAA 2x, 70-80fps), viszont a 3DMark teszt közben kifagy. A Windows 7 nem fagy ki, csak a 3DMark.
Itt a fórumban olvastam, hogy problémát okozhat a 4db RAM modul, a Command Rate miatt, amit én sem tudok 1N-re állítani. Érdemes ezekkel a RAM-okkal tovább próbálkozni, vagy jók lesznek és semmi közük a lefagyáshoz? Feltételezem a hőmérséklet nem okoz problémát, mert GTA 5-ben 55 fok a proci és CPU-Z stress tesztben sem megy 60 fölé 4400MHz-en.
OC nélkül ennyit tud a gép
Jól gondolom, hogy tudna ez többet is mondjuk 2db normális 1600MHz-es RAM-al?Köszönöm!
-
törölt tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire off topik a kérdésem, de felteszem.
U-s procikat lehet e túlhúzni? Próbálnám kihasználni minden részét a procinak, ahogy csak lehet, de nem tudom milyenek annyira azért. (Bírja e a fesz. stb)
Felejtős?
-
chungee
addikt
Szóval hogy álljak neki srácok
-
-
Pörp
senior tag
válasz
T0mBd1gg3R #46457 üzenetére
Így van, és ez még a P67-es lapokban is működik.
-
-
chungee
addikt
Estét!
Tényleg kezdő vagyok. Sosem húztam még procit. Összefoglaló sincs a témához. De tudom hogy a konfigom képes rá. Tudnátok vezetni 1 egészséges tuningot ajánlani rá lépésről lépésre ami mellett biztonságosan tudom használni a PC-t
Lap: Asrock Z77 Pro4
Proci: i7-3770 + Zalman CNPS10X Performa+
RAM: 2x4GB G. Skill Ripjaws + 2x4GB Corsair Vengeance
Tápegység: Chieftec 600W -
BITBOYS
addikt
Halihó,
Van konkrét magyarázat arra, hogy miért droppol a proci az első és a második teszt feléig 3dmark alatt?
Vagy csak találgatni lehet?3dmark -
IO.sys
őstag
válasz
F4ther #46451 üzenetére
Üdv!
Rendes ember a kékhalál okát nézi meg először, hogy tudni lehessen, mit kell javítani. A bluescreenwieverrel lehet megnézni, miért fagyott le. A hibakódra rákeresve lehet következtetni, hogy mivel van a baj.
Az információ birtokában megpróbálhatod azt, hogy az AI tuning által beállított szorzókat és feszültségeket leírod, beállítod őket manuálisan és visszaveszel a feszültségből kicsit (alulfeszeled), vagy a szorzóból veszel el.Még rendesebb ember kikapcslolja előtte az InSpectre-vel a spectre és a meltdown védelmet is, valószínűleg az "AI" nincs rájuk felkészülve. Normális esetben nem ajánlanám, mert védtelenné teszi a géped ezekkel a támadásokkal szemben, de tény, hogy van olyan spekulatív végrehajtást célzó támadás is, ami böngészőből kivitelezhető és nincs is rá védelem.
A winbe beépített promóciós programokat a Windows10Debloater-rel lehet kipucolni (a Windows10SysPrepDebloater.ps1 lefuttatásával powershellben), ezzel is gyorsabb lesz a rendszer. Előtte módosítani kell az executionpolicyt bypassra. Ha nem tudod, mi ez, keress rá vagy hagyd, ha nem megy.
-
F4ther
tag
Sziasztok,
Egy kis step-by-step guidet keresek, hogy állítsam be a processzort manuálisan. Eddig Asus AI tuningot használtam, viszont nem túl stabil. Hol lefagy egymás után 3-4x a rendszer, ilyenkor az AI visszavesz, aztán egy ideig jó, van hogy hetekig, majd megint elkezd fagyni, és megint állít paramétereket. Tehát amíg az AI-t használom úgy érzem sosem lesz igazán stabil. Legalábbis nem annyira, mint ha manuálisan lenne beállítva.
A következő az alaplap és proci:
ASUS Rog Strix Z390-e gaming
Intel core I7-9700KAz AI általában 5,2 Ghz-ig húzza az összes magon, de néha vissza vesz 5,1 Ghz-re. De van amikor sokáig stabil 5,2-n is.
A hűtésről közvetlen egy Noctua NH-D15 gondoskodik, és elég jól végzi a dolgát, a paszta meg thermal grizzly kryonaut.
Előfordul ritkábban, mielőtt még a hűtés felpörögne egyáltalán (tehát nem is ér el túl magas hőfokot a proci), hogy csak úgy lefagy, pl windowsban, és csak startup alkalmazások futnak. Semmi terhelés. (Ilyenkor is visszaszabályoz az AI)
-
ricsi99
addikt
válasz
freelanced #46449 üzenetére
80 fok alatt ne aggódj
Kezdésnek azért jó ha kicsit elmerülsz a bios beállitásokban mert...
Meg lehet ismerni mi-mire van...
Hajlamosak az alaplapok + feszt adni ennek annak a "tuning" miatt... ami nem biztos hogy szükséges...
Minden alaplap picit más és más... de föképp a cpu más ebböl a szempontból.
Amit leirtam azt hivják "Alapfeszes" tuningnak.
Ha majd ennél is töbre vágysz speciálisan az alaplap topicjában érdemes érdeklődni ,hogy a te lapod mely beállitások változtatásával viszi a magasabb tuningot...
Tuning tulajdonkép olyan mintha a kocsid elviszed egy szakszervizbe ahol mindent beállitanak a legjobb teljesítményhez... ha ezt ugye otthon csinálod akkor vagy a gyári tunning programokat használod , vagy te magad kézzel állitgatsz mindent.
Intelnek is van letölthető ingyenes tuningprogija ami szintén ezt tudja... sima csuszkás ,faék egyszerü. -
ricsi99
addikt
válasz
freelanced #46447 üzenetére
Bármely cpu élettarttalma akkor csökken/het ha a gyári maximum feszültség felett járatod /és/vagy nem megfelelő a hűtés....
Tied alaphangon 130w a fogyasztása ami nem kevés...
Kezdésnek ,lödd be manuálisan a vcore értéket amit az alaplapod is automatikusan is beállitana.
Ezutén kezd el egyesével emelni a szorzót.... minden szint után teszt ,ha eléred a magszimumot ahol stabil , ezzel a beállitással ugyan addig él mintha ,hozzá sem nyúltál volna.
Ha ennél többre vágysz ,szerezz be egy komoly léghűtést /vagy valami játékvizet és akkor már a feszültségeken is emelhetsz
90fok fülé semmiféleképp se ne engedd/ semmilyen teszt alatt...
Saját tapasztalatom... amig 80fok alatt tartod bármely esetben akkor semmi baja sem lessz ... -
freelanced
addikt
Üdv!
9700k / Gigabyte Z390 Aorous Pro esetén hogy állnátok neki ?
Van olyan módszer hogy ne csökkenjen a tuning miatt a processzor élettartama lényegesen?
Köszi!
-
ricsi99
addikt
válasz
cooi11 #46443 üzenetére
Xmp egy gyári" tuning" profil. Ezt nem biztos ,hogy a te alaplapod támogatja, vagy a biosa akármi... tehát mivel szabványon felüli a siker nem garantát
Próbáld meg kézzel beállitani azokat a paramétereket amik ax XMP-ben le vannak irva
Vagy inkább ha van a lapodnak topicja ott kérdezz körbe a ha nem vagy tisztában ,hogy a lapod speciális biosbeállitásaiban mit ajánlanak.
4 ramnál valószinü feszültséget kell emelned... 4 ram +xmp nem egyszerű -
cooi11
senior tag
Sziasztok!
Van egy saus maximus VII hero alaplap amiben a bios XMP be kapcsolásakor
a PC indítás nem sikerül.
Kingston HyperX FURY 32GB (4x8GB) DDR4 2400MHz
EVGA 850 G2
noctua D15 -
ricsi99
addikt
válasz
IO.sys #46439 üzenetére
Cpu terhelés az aránylag egyforma... szintetikus tesztekben is kb egyenlő értékeket kapsz.....az extra + cpu feladatok amik kritikusak... 8,1 -10 ami hajlamos jobban tekergetni a hdd-t ,+ a kereső ,indexelő részfeladatok jobban terhelik a gépet...
Kicsit túl komplex lett a win10... ezért is kedvelik sokan még a win7-et... + csilivilibb ,mert a 8.1-töl kezdődően elég fapados lett a win.
A mérhető különbség szereintem ,hogy hdd +win10 =szenvedés
UI:a biztonsgi frissitések miatt pedig eléggé le van fogva a hdd hozzáfériési sebesség..... egy ssd-vel már mérhető rendesen...főképp a véletszerü adathozzáférés részen -
IO.sys
őstag
Üdv urak! Azt tudja valaki, hogy a különböző win verziók mennyire processzorkritikusak? Win 7, 8.1, 10 32/64 bit. Az elméletet tudom, a véleményetek kérdezem. A 7 és 10 verziókat a napokban kipróbálom, van nálam egy M330 procis laptop, azon valamilyen tanulság biztosan ki fog jönni.
-
IO.sys
őstag
válasz
FistXL #46437 üzenetére
Hát amiket írtam.
Amíg nem tudod, melyik beállítás mit állít, addig vakon repülsz.
-
IO.sys
őstag
válasz
FistXL #46435 üzenetére
Azt nem nekem kell tudnom
de amúgy nem.
A letöbb FPS-t egy erős dedikált VGA-tól kapod. CPU-éhes játékoknál jelentős tényező a CPU órajele is, de nem ez az elsődleges. De ahogy korábban mondtam, a rendszer összhangja adja a legjobb ereményt. Ha a CPU szénné ki van húzva, de az alaplap beállításai auto-n vannak, sok lehetőséget kihagysz vele. -
IO.sys
őstag
válasz
FistXL #46433 üzenetére
Szia! A processzorból akarod kihozni a legtöbbet, vagy a rendszerből? Energiatakarékossági beállítások kikapcsolásával rekordok döntögetését szokták célozni.
Spread spectrumok legyenek kikapcsolva, memória időzítése 1T vagy 1N, ahogy az a lap írja. A hővezető közeg se baj, ha jó, pl. Thermal Grizzly termékek. Felteheted az InSpectre-t is, hogy miután rendszergazdaként kikapcsoltad a Meltdown és a Spectre védelmet, felszabaduljon a CPU. -
FistXL
senior tag
Sziasztok! Tuningolni szeretném a 2200G-t, hogy a legtöbbet hozzam ki belőle, CPU és IGP fronton is, ezért kérném a segítségeteket. Jelenleg 1,35V mellett használom 3850Mhz-n a CPU-t és 1,15V mellett 1540Mhz-en az IGP-t. C-state control és C'n'Q offolva van, minden más auton. Egy 125W-os FX hűtő van rajta egy Athlon II X2 270 gyári hűtőjének ventijével (ez sokkal halkabb, mint az FX-é).
Köszönöm!
Ui.: Eddig úgy csináltam, hogy először az IGP-nek álltam neki, megkerestem a lehető legnagyobb órajelet, amit stabilan tud, majd hozzáigazítottam a feszültséget, majd jött a CPU ugyanígy.
-
IO.sys
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #46429 üzenetére
Most nézem, hogy ennek a procinak az alapórajele 3,2GHz és ki van húzva 4-re. Ahogy az ábra mutatja, ez úgy sikerülhetett, hogy ki van kapcsolva a Speedstep és a C-states. Ezért fogyaszt sokat. Én inkább kevesebbet húzok rajta, minthogy a villanyt egye állandóan.
Illetve mehet még feszültség és akkor be lehet kapcsolni az energiaspórolási funkciókat.
-
ricsi99
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #46429 üzenetére
Ha Default bios értékekel nem stabil a gép akkor gond van.
Elször kell egy stabil gép utánna lehet játszani a beállitásokkal. -
-
-
IO.sys
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #46425 üzenetére
Ha adsz egy kicsit több infót a beállításokról, talán tudunk segíteni.
Spread spectrum, SpeedStep, C-states, feszültségek, RAM van-e piszkálva, táp kora, stb. -
ricsi99
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #46423 üzenetére
Mivel teszteled amugy a fogyasztást?
Cpu fesz jele amúgy "Vcore" -
-
IO.sys
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #46423 üzenetére
Az általad közölt adatok alapján látható, hogy van hatása, de nem mentél le túl sokat. 1 volt alá is mehetsz, amíg nem omlik össze stresszteszt alatt.
-
Feltettem már a topikjában a kérdést, de itt nagyobb a pörgés:
Hogy a huncut kurvaéletben lehet lecsökkenteni a teljesítményt? Csökkentem a CPU feszültséget és szinte semmi hatása nincs:
Frequency Offset Umax , Pmax
4000MHz -0.06V 1.288V 185.43W
4000MHz -0.07V 1.280V 184.78W
4000MHz -0.08V 1.272V 184.91W
4000MHz -0.09V 1.256V 184.94W
4000MHz -0.11V 1.240V 183.57W
4000MHz -0.12V 1.232V 183.10W
Asus P9X79, 3930K -
ricsi99
addikt
válasz
d@minator #46421 üzenetére
Szerintem a "TDP" a megoldás kulcsa.
Win 10 -et használsz? első körben az energiagazdálkodásnál
"maximális teljesitmény"- re raknám...
A "ZINTEL" nek van egy csoda tuning programja az XTU ezzel ha lehetséges lenne megemelném a "TDP" keretet.
Vagy egyébb progival... nem tudom adtak a a Notebookhoz valami rendszermahinátor programot
Amiket én olvastam ott tele volt reklámmal ,hogy hosszú rendszereidő ilyesmi.... szerintem varázsolni nem tudnak ,ezért a teljesitmény/fogyasztási idővel trükköznek.Minimum 25W-ra told fel
-
IO.sys
őstag
válasz
Nicotin #46418 üzenetére
Szia!
A lap menüinek pontos nevét nem tudom, kb. hasonlóak kell legyenek, mint amiket itt leírok.1.) Frissítsd a BIOS-t.
2.) Lépj be BIOS-ba, F7-tel válts Advenced módra.
3.) Az Ai Tweaker menüben állítsd az Ai Overclock Tuner-t manualra. A CPU Core Ratio legyen Sync All Cores. 4.) Az 1 Core Ratio Limit-et állítsd be 35-re. Ez az alap. Mentsd el, menj Windowsba.
5.) Tedd fel a Real Temp-et a hőmérsékletek monitorozásához.
6.) Le kell tesztelni, mielőtt tovább lépsz. Teszteld LinX-szel, ez a legjobb erre, közben Real Temp-ben figyeld, meddig megy fel a hőmérséklet. 90°C fölött már nem jó neki.
7.) Csinálj egy mérést Cinebench R15-tel és jegyezd fel az eredményt, ehhez képest lesz ez után a tuning, azaz a fáradozásod eredménye.Menj vissza BIOS-ba, állítsd az 1 Core Ratio Limit-et 36-ra. A 6.)-os ponttól kezdve ismételd ezt addig, amíg össze nem omlik a Win. Akkor vagy ráadsz egy kicsit a feszültségre, vagy visszalépsz egyet a szorzóval.
Baja nem lesz a gépnek.
-
Nicotin
kezdő
Sziasztok lenne egy amd a8 6600k egy asus a68hm-plus lapban soha nem overclockoltam semmit elég kezdö vagyok. Egy evga gq tápot használok ezzel a gépel. Megérné ezt illetve hogy kell ? Memória corsair 1866mhz cl9 2x4gb. Hogy kezdhetnék neki ennek a tuningolásának de nem szeretném ha megföne a gép.
-
ricsi99
addikt
válasz
d@minator #46416 üzenetére
1,6 alatt csak akkor mehet ha a laptop/hővédelem korlátozza le...1,4ghz ...fsb rendben van 2.3 ig volna szabad leesnie nem?
Terhelés alatt mutass már pls egy cpu-z képet.
3,4 az csak marketing fogás... ha valami olyan progit használsz ami csak 1 magot használ....
de akkor win se legyen alatta mert az is alamuszi töbdmag terhelő software -
d@minator
addikt
válasz
ricsi99 #46415 üzenetére
Szerintem a "Configurable TDP-down" lehet az ok amit a gyártó határoz meg a leírás szerint.[link]
Szuper...3,4GHz 4/8 mag marketing csak éppen terhelés alatt alapórajelen sem megy. Sajnos BIOS-ban csak a Virtualizációt lehet kapcsolni semmi mást. Mindenesetre köszi a segítséget! -
-
d@minator
addikt
Sziasztok! Kicsit off (autotuning) de ha valaki tud valamit a procikról az ti vagytok. Probléma: [link]
-
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
Nincs olyan konfigurációm amiről kérdezek.
Az i5 9400F alapórajelét 2.90 GHz-et hogy lehet a Max Turbo-ra 4.10 GHz-re
felvinni?
Milyen alaplap kell hozzá?
És kell állítani valamit?
Vagy ha megfelelő a hűtés és nem melegszik a processzor túl, automatikusan
felmegy a max-ra 4.1GHz-re ha kell a programnak? -
jozsi252
veterán
válasz
IO.sys #46407 üzenetére
Köszi a részletes magyarázatot! Nem szeretnék ebbe sok energiát ölni, mert igazából nincs is szükségem rá. Ha szükségem lenne rá akkor vennék 1-el erősebb procit. Akarok venni Oculus Rift S-et, ezért is akarok cserélni lapot meg procit, meg a pc-vel úgy vagyok hogy olyan 3 évente a főbb dolgokat cserélem, mert nem szeretnék annyira lemaradni, jó az ha minden szépen fut. Utóbbi időben kapott új házat meg gpu-t meg tápot a gépem, aztán most jött el az ideje a proci cserének vele együtt a lapnak is mennie kell.
Enhanced Turbo-t engedélyezem, aztán ezzel le is tudtam a dolognak a "tuning" részét.
-
IO.sys
őstag
válasz
jozsi252 #46406 üzenetére
A feszültséget nem Te választod meg. A tippelés nem igazán jellemző a tuningra, a maximum kontroll annál inkább. Tuning közben, de főleg a legelején nagyon fontos, hogy tudd, mit miért csinálsz. A legtöbbször ez szokott a baj lenni. Leírja valaki, hogy beállított 5 random értéket, én meg kérdezem, hogy miért, a válasz síri csend.
A feszültség csak egy érték a sokból, nem azzal állunk neki. Az alulfeszelésről sokat írtam mostanában, dióhéjban: a gyári értékeket fixáljuk, ezután addig CSÖKKENTJÜK a feszültséget, amíg még hibamentesen lefut egy stresszteszt. Tehát nem növeltük, csökkentettük. Feljegyezzük az értékeket. Emelünk egyet a cpu szorzón, a feszültségre ráadunk, tesztelünk. Ha nem indul el a gép, adunk rá még, egészen addig, amíg hibamentesen lefut a stresszteszt. Ekkor a feszültség általában még a gyári alapérték alatt van! Jöhet a következő szorzó, ennél is végigcsináljuk, leírjuk az eredményül kapott értékeket. Ekkor már kikövetkeztethető a számokból, milyen feszültségre lehet szüksége a következő szorzóhoz. Beállítod, és nem működik! Adsz rá még feszt, erre működik. Miért? Mert egy bizonyos pont fölött nem lineárisan nő a processzor áramigénye, hanem exponenciálisan. Tehát nem egy egyenes vonal, hanem egy felfelé ívelő görbe. Ez a görbe határozza meg, hogy meddig érdemes és szabad elmenni a tuninggal. Ha mondjuk +6-ot ráadva a szorzóra 1,35V-ot kér a proci, és emellett a hőmérséklet is 80°C körül alakul, de +7-nél már 1,44V-ot kér, és a meleg is 90°C fölé megy, akkor pontosan lehet tudni, hogy a +6-os szorzó pont elég. És ha az ember nem elégedett, elkezdhet gondolkodni delidelésen, top hűtőpasztán és top hűtésen, hátha. De olyan is előfordul, hogy nem túl strapabíró példányt fogott ki az ember és 1,34V-nál már hibázik a proci és semmivel se lehet segíteni ezen.Ennél bonyolultabb a dolog, de dióhéjban ilyesmi. Ezzel értemes tisztában lenni, mielőtt feleslegesen sok energiát ölsz az egészbe. Az Enhanced Tubo pl. egy olyan dolog, amit a saját kívánságod szerint kapcsolhatsz ki vagy be, ahogy neked jobban tetszik a tuning eredménye, nyilván benchmark mérésekkel alátámasztva.
-
jozsi252
veterán
válasz
IO.sys #46405 üzenetére
Gondolom hogyha a feszültséget gondatlanul választom meg akkor megtörténhet hogy kivégzem a procit? Ha nem is tuningolom akkor érdemes mindenképp engedélyezni a bios-ba hogy az összes mag tudjon 4.6GHz-en menni a 9600k esetén? Vagy a k-s procik esetén alapból engedélyezve van az "Enhanced Turbo"?
-
IO.sys
őstag
válasz
jozsi252 #46404 üzenetére
Nem lehet hazavágni a procit a tuninggal, egyszerűen csak elkezdi csökkenteni az órajelet, ha túl meleg. "Tj max"-nak hívják az értéket és általában 105°C. Ez egy védelem, ami be van építve, ezt is kifizeted a vásárláskor. Elméletileg hűtés nélkül is működnie kell egy procinak, csak nagyon lassan. 80-90 fokot szoktunk elfogadni egészséges maximumnak, ez alá kell belőni a tuningot.
Nem párszáz MHz-ről van szó, hanem 800 vagy 1000-nél is többről. Ez prociéhes játékoknál, mint a Deus Ex, nagyon is jelentős változást okoz.Minden freki biztonságos, amíg még átmegy a stresszteszten. Pár napja volt itt egy kolléga, aki előbb akarta beállítani a maximális feszültséget és ahhoz akarta hozzá húzni a frekvenciát. Pont ellenkezőleg kell. Az optimális frekvencia és feszültség megtalálása az éppen meglévő hűtés mellé a tuning lényege, ezért az izgalomért csináljuk.
-
jozsi252
veterán
válasz
IO.sys #46403 üzenetére
Tervbe van véve proci csere, és nagyon esélyes hogy 9600k lesz a választott. Nem azért mert tuningolni szeretném, csak szeretnék aránylag elérhető áron egy erős procit. A sima 9600 még nem elérhető így azért nem azt veszem. Valószínű hogy én látom ilyen borúsan a dolgokat, de a tuninggal mindig úgy voltam hogy pár száz MHz vagy x% +fps nekem nem ér meg annyit hogy a procit hazavágjam.
Nem tudom amúgy hogy egy 9600k-nak mi az a biztonságos freki amin lehet folyamatosan használni, és nem szökik az egekbe a hőfok sem, de szerintem alapból is elegendő lesz a teljesítménye mindenféle húzás nélkül.
-
IO.sys
őstag
válasz
jozsi252 #46402 üzenetére
Én is így voltam vele. Igazából csak annyi baj történhet, hogy bootoláskor kiírja, hogy overclock fail és betessékel az uefibe, vagy képtelen megmozdulni, kép sincs, olyankor áramtalanítani kell és szintén betessékel az uefibe. Ha valamelyik alkatrész tönkre megy, az tönkre menne mástól is. Ryzennél más a helyzet, állítólag alulfeszeléstől tönkre tud menni a proci.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4770 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-12700 12-Core 3.6GHz LGA1700 (25M Cache, up to 4.90 GHz) Processzor!
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M notebook garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 M.2 SSD
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest