- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sati01
csendes tag
Sziasztok!
i9 9900K ra van valami jó általános be állitás.
Hágy Ghz-et lehet kihozbi belölle? ( tudom vannak különbségek, nem mindegyik bírja ugyanazt) -
Sasa 111
tag
válasz
JulianSinulf #47271 üzenetére
Köszi szépen!
Minden jót! -
JulianSinulf
őstag
válasz
Sasa 111 #47270 üzenetére
A pasztákhoz azért nehéz viszonyítani, mert ott számít a felkenés.
Általában X-elem és az oldalakon még finoman pöttyözöm is a procit.
Nagyon ritkán nyomok középre egy nagyobb adagot, hogy majd azt nyomja szét a hűtő.
Bár hőmérsékleti különbséget igazán nem láttam a két felviteli mód között.
Az igazi az elkenés lenne, de az nekem nem megy.
Szóval ezek alapján a lap se nem jobb, se nem rosszabb, mint a paszta. Ugyanazokat a hőmérsékleteket hozza mind a kettő, azonos teszt alatt.
Az 5950X-et többszőr is pasztáztam, mielőtt rákerült a lap. Egyszer valamit nem is jól csináltam, mert 5 fokkal megemelkedett a proci hőmérséklete. Aztán döntöttem a lap mellett. A lap előnye, hogy nem kell vacakolni a kenegetéssel és nem kell izgulni, hogy vajon egyenletesen terül e a paszta a procin.
Amire figyelni kell, hogy a Thermaltake lapja vezető anyag. Vagyis csak a kupakon lehet, máshol nem, mert zárlatot okozhat. Emellett elég könnyen szakad. Óvatosan kell vele bánni. Ennek ellenére is egyszerűbbnek találom, mint a pasztát.A másikat nem ismerem. Azóta nem is nézegettem ezeket.
-
Sasa 111
tag
válasz
JulianSinulf #47269 üzenetére
Szia!
Akkor igaz lehet a csomagolására írt 62,5 W/mK érték? Ha előtte használtál pasztákat, azokhoz viszonyítsd már légyszi.
Van a T.G.-nek Kryosheet grafén lapkája is, arról hallottál, hogy jobb, vagy rosszabb a Carbonaut-tól?
Sajnos, nem találok tesztet, amiben mindkettő szerepelne. -
-
Sasa 111
tag
Sziasztok,
Használt már valaki közületek Thermal Grizzly Carbonaut hővezető lapkát CPU és hűtője között?
Érdekelne tapasztalat róla.
Köszi előre is! -
looser
addikt
Sziasztok!
Budapesten vállal valaki E5-2697A V4 delidet? Ez lesz a 3. cpu a deszkában (az ultimate :-) ami egy Asrock Taichi X99. Mivel 145W tdp a kicsike, egy 2640-et (95w) vált. A hűtő egy Alpenföhn Ben Nevis Advanced.
Üdv
-
válasz
Djuree #47265 üzenetére
Komplett pc-re most is az a kettő.
Viszont külön érdemes kezelni mindent, és mérni.
Gpu-t, cpu-t (ezt is munka és játékban nyújtottra)
Gpu-ra 3dmark-ok, cpu munkára rengeteg van, de cinebench elég elterjedt. Játékok benchmark-jai 720 low-on szintén cpu (érteni és tudni kell azt kezelni)
Aztán mérni érdemes még memóriát, meg igazából mindent.
Pcmark extended elég átfogó a "mindenre" is. -
Djuree
félisten
sziasztok!
mostanában mi a legjobb pc benchmark program?
régen tudom volt 3d mark meg pc mark de az már rég volt... -
david2250
csendes tag
Sziasztok, szeretném kicsit húzni az i7 7700k-mat úgy 4.9-5.0Ghz-ig.
Amit tudni kell a konfigról:
A cpu delidelve van,
Hűtő : Noctua C14S dupla hűtővel,
Alaplap: Asus Formula IX Maximus z270Személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi stabil OC-val
-
flash-
veterán
üdv
Az miért van hogy ha renderelek és 94 fok (max ami az msi afterburnebern van) a gpu, akkor levesezm a core voltage-t -12 re, és a core clock ot is 1040 ről 1020-ra, akkor le is megy a hőfok 80-85re,
de ha elinditok egy játékot, és kilépek a tálcára hogy állitgassam vagy akár maradok a játékban, akkor nem változik a hőfok hiába veszem le a fenti értékeket msi afterburnerrel.
-
enginev3.0
félisten
Hi
Hogy tudok amd 5700 xt-t visszafogni? ramot, és a gpu órajelet
utóbbit sikerült, red bios editorral megcsináltam a biost és fel is flasheltem, de a ramot nem tudtam sehogy 1750ről visszavenni
-
Aprósólyom
addikt
válasz
milan07 #47260 üzenetére
Hoppá, ott van a régebbi verziók linkjei, de a szerveren nincs rajta. Biztos, az Intel szólította fel őket a törlésre...
Akkor viszont egy másik alternatívát ajánlok, a Throttlestop programot, ezzel is lehet undervoltolni, ha az alaplap és a BIOS engedi: https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-throttlestop/ -
milan07
tag
válasz
Aprósólyom #47259 üzenetére
Nem próbáltam régebbi XTU-t, esetleg tudnád ajánlani valamelyiket link formájában?
Köszönöm szépen egyébként, hogy időt szakítottál rá! -
Aprósólyom
addikt
válasz
milan07 #47258 üzenetére
Próbáltál régebbi XTU-t is? Adj neki esélyt, hátha.
Többet sajna nem tudok mondani, mert nincs tapasztalatom ilyen téren.
Régen volt egy Intel 5. Gen i5 + GTX950 laptopom. Nyárra vettem hozzá egy hűtőpadot mert a ventije pörgött ezerrel, miközben forró volt a CPU+GPU. Érezhetően segítette a hűtést a hűtőpad.
Nálam itt megállt a tudomány, sry. A Notebookos topikok között nézz szét. Ez a problémakör jobban kapcsolódik oda, talán találsz valakit, aki már megoldotta. Az Acer laptopoknak is van topikja, hátha. De pl. Gaming notebook topik is van. -
milan07
tag
válasz
Aprósólyom #47257 üzenetére
Nem. Kell vele valamit mókolni, mert az újabb intel prociknál van valami tiltás, amit fel kell oldani.
Találtam egy videót, és itt nekem ezt az Ai tweaker-t.
Nem mutatja. Gondolom azért, mert nekem 2022-es a BIOS-om, szóval frissítenem kellene? -
Aprósólyom
addikt
válasz
milan07 #47256 üzenetére
Intel Extreme Utility nem működik?
Régebbi Procikhoz lehet fel kell kutatni a neten régebbi XTU verziót, mert az Intel oldalán csak a legfrisebb verzió elérhető szabadon.
Legalább is én úgy emlékszem, hogy egy régi 5600U laptopomnál a legújabb XTU nem működött, de egy régebbi verzióval igen. Pl. innen: https://www.techspot.com/drivers/driver/file/information/16919/ -
milan07
tag
Sziasztok, i5 10300H alulfeszelés lehetséges, ajánlott ezzel a módszerrel, vagy van valami alternatíva?
A linken szerepel minden: https://www.reddit.com/r/AcerNitro/comments/l6d4mi/unlock_uv_on_intel_10th_gen_for_nitro_5_within/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=ioscss&utm_content=2&utm_term=1
Szerintem mást nem kell hozzáfűznöm. -
ityam
őstag
válasz
Aprósólyom #47253 üzenetére
Azt nézem hogy így XTUs benchmark alatt is 55W ig megy fel a TDP és akkor már 80 fokig felmegy a hőfok.
A Cache frekveny elég alacsony, de próbáltam 40X re felrakni és 5 másodperc után megfagytam, szóval nem erőltetem szerintem. Ebben több a cache mint az asztali 11. generációban ügyebár. Meg ES proci és lehet ezért kényes erre.Így amúgy most nem nagyon találkoztam stutterral, Ekörül hagyom szerintem.
-
Aprósólyom
addikt
18W 4.1-4.2GHz-en? Akkor tényleg nem izzasztja a játék.
És mi a helyzet a stutter jelenséggel?Amit te tehetsz a lag elkerülésére, hogy azt érd el, ne legyen ezeknél throttling:
Ha van is throttling, az sem jelenti, hogy feltétlen lesz lag in-game, de okozhat akadozást, ezért érdemes elkerülni a limiteket.Ami még érdekes lehet akadozás szempontjából az az RX 6600. A játékhoz nyugodtan beállíthatsz egy egyedi játékteljesítményt. És növeld a minimális frekvencia értékét.
Példa:Én a 700Mhz alsó értékről 2250MHz-re állítottam. Nem vagyok benne biztos, hogy hatalmas változást hozott nálam
de te is tehetsz egy próbát.
+1: játékoknál FPS limitet is érdemes használni. Nem tudom, hogy crossout-ban van-e. De Adrenalin driverben van, ha a játékban nincs is. Az FPS limit segíthet. Sajna ez sem 100%-os szabály, de hát ilyen ez a "biciklizés"...
Annyira nem vagyok járatos ebben a programban, csak 1x használtam és akkor sem volt számomra engedélyezve sok opció, de ha jól látom van stress test. Ha apránként csökkentgeted a magokhoz tartozó feszültséget, akkor utána futtathatod a stress testet legalább 10 percig. Esetleg 15p. Mondanám, hogy biztos-ami ami biztos tovább, de a te felhasználáshoz, nem biztos, hogy szükséges és csak időveszteség lenne.
De ha elégedett vagy a jelenlegi beállítással és nincs különösebb lag/stutter akkor ne pazarolj el több időt vele. Rád bízom. Ha kérdezel, igyekszek válaszolni majd.Proci cache órajel a legtöbb játékban nem oszt nem szoroz, leginkább memória igényes játékoknál számít. De felviheted 4GHz-re. A legtöbb intel proci szerintem bírja ott. De akár a magok órajelére is felviheted. Elméletben túl sokat nem fog leharapni a TDP-ből, bár valamennyit igen, pár wattban lesz mérhető.
Cache sebesség még leginkább akkor számítana, ha tuningolod a memóriát. De 3200MT/s DDR4 tempóhoz a deafult 3600MHz cache tempó is bőven elég. -
ityam
őstag
válasz
Aprósólyom #47251 üzenetére
Köszönöm a javaslatokat. Játék közben néztem hogy mekkora terhelése van a procinak. Hát igazán nem mondhatnám hogy izzad:
65W-on hagytam a max turbo short és longot is, de közelében sincs ezen a 4.1-4.2 Ghz környékén.
Proci cache el nem szokás játszogatni? -
Aprósólyom
addikt
Egy jó 2 éves videót találtam, amin mutatják a szenzor adatokat. Az alapján nem kell neki csúcs proci.
Szerintem teljesen okés lennél azzal a konfiggal, ha a boostot 3,6 - 3,8 - 4GHz-en maximalizálnád minden magon, legfeljebb a P0 magot engednéd ki mondjuk 4,0 - 4,2 - 4,4GHz-re.
Azért írtam három-három választási lehetőséget, mert a 11. gen tényleg eléggé éhes, úgyhogy kísérletezni kell. Nekem nincs vele tapasztalatom.
Beállítasz mondjuk P0: 4,2GHz, P1-P5: 3,8GHz és magonként elkezded csökkenteni a feszültséget. Szerintem egy -25mV-tal kezdheted. Azután csökkented 1 lépésközzel, majd tesztelgeted, használod, hogy bírja-e. Így meg lehet keresni a stabil negatív offsetet, amivel rengeteg TDP tudsz megspórolni és könnyen lehetőleg eléred, hogy sose legyen trottling 70-80 Watton belül. -
ityam
őstag
válasz
Aprósólyom #47249 üzenetére
Crossoutozok jellemzően.
Az integrált hang az emlékeim szerint rossz eléggé, de már nem nagyon emléxek, mert az 1X PCI-E-be beleraktam egy 16X risert és abba egy 4X PCI-E Sound Blaster Z-t. Ezzel a megoldással jó teljesen. -
Aprósólyom
addikt
Melyik az a játék?
Nem biztos, hogy a proci erőt kellene növelni, mert lehet akadás akkor is ha egy pillanatra vagy huzamosabban aktív valamilyen throttling folyamat (power limit/hőmérséklet).
A 11. gen nem gyenge 4GHz körül sem (pl. 11400F 4.1GHz all core) Viszont az biztos, hogy 4GHz körül is már kevés lehet a 65W keret, ha a játék kihasználja a procit rendesen. Sajna a 11. gen nem a legjobban sikerült. 10. és 12. gen Intel sokkal jobb energiahatékonyságban. Valamit elbénáztak tervezéskor a mérnökök.Ezért is inkább undervolttal próbálkoznék: Beállítanék kb. 70-75W power limit, nagyon max 80W-t, de akkor már lehet nem ártana a VRM légáramlatra jobban figyelni (pl. emeld a CPU hűtő fordulatszámát amennyire még bírod hangerőben), azt talán bírhatja a deszka és ehhez a max power limithez keresném a max boost frekvenciát (valószínű jóval alacsonyabb lesz a 4.4GHz-hez képest) és keresnék hozzá negatív offset feszültséget. A negatív offset fontos, mert nagyon sok wattot lehet vele nyerni. Ez viszont sajna időigényes meló. De a végeredmény jó lehet.
Egyébként milyen az integrált hang minősége? Fejessel vagy hangfallal használod?
Fejhallgatóhoz elméletben szükséges volna kondi használata, hogy telt/erőteljes legyen a basszus. -
JulianSinulf
őstag
Szia!
Lehet, hogy optimalizálatlan az a nem AAA játék.Nekem is volt olyan gondom VGA csere után, hogy a játék itt-ott megakadt. 100-120-ról leesett az FPS 80-100-ra. És a VGA nem is volt 100%-ra hajtva. A proci meg egy 5950X.
Próbáltam v-sync 60 FPS-t, de ilyenkor meg 45-50-re esett be egy pillanatra. Hiába a monitorban is a sync, meg a programban, nem akart jó lenni.
Egy 980Ti-t cseréltem 6800XT-re. Ekkor kezdőttek ezek a gondok. Nagyon idegesítő volt. Aztán ezt lecseréltem egy 4080-ra. Azóta nincs problémám. -
ityam
őstag
Lévén hogy egy 3440x1440 es monitoron játszok így következő gépupgradének egy videokártyacsere lesz terítéken az rx 6600ról. ezért szeretném kimaxolni az alaplap+proci kombót amennyire lehet. alaplap+proci+ramcsere annyiba kerülne mint a vga, de vga csere hasznosabb lenne nekem szerintem majd ha rászánom a pénzt.
Annyira talán nem tragikus a konfig hogy ne a vga legyen a következő ideális csere. Csak jó lenne belőni optimálisra az alaplap+procit(esetleg ramot, bár attól nem várok csodát) -
ityam
őstag
válasz
Aprósólyom #47244 üzenetére
Óraszintileg 95 százalékban internetezek és youtubozolok. Erre jó volt a 4. generációs i7 em is persze. naponta 1 órát játszok azért kb. Ez ami megröccenhet és érzek megröccenést néha. Rx 6600al játszogatok, nem AAA játékot. A pár beröccenés ami van az nem tragikus, de ha lehet javítani ezzel a procival a megfelelő beállításokkal akkor nem tiltakozok ellene.
A linkelt videót láttam. Emiatt sem akarnám a vrmet túlterhelni, de gondolom lehet többet kihozni belőle. -
Aprósólyom
addikt
Intel gyártástechnológiának az ideális teljesítmény/fogyasztás aránya 4-4.6GHz közé/körülre szokott esni már jó pár generáció óta, amennyire én látom.
De hát kérdés mi a célod. Illetve hogy mire használod. Mert annak függgvényében inkább magasabb freki felé lehet érdemesebb elmenni. Vagy megelégedhetsz 4-4.4GHz tartománnyal.
Ami biztos, hogy a gyári trutyit a paszta és a hővezető réz lap között érdemes lehet kicserélni valami minőségire.
Turbo Power MAX.-t érdemes emelni, mert láthatólag a 65watt erős limitáló tényező, de ennél lapnál szerintem 75-80Wattnál nem nagyon adj többet.Amúgy anno gondolkoztam én is ilyenen, de nagyon béna kombináció. Jobb összetenni egy használt lapot és procit. Nem tudom néztél-e teszteket. Ez a youtube csatorna egész korrekt: https://www.youtube.com/watch?v=K0Fh-VTAf3U
Sőt ahogy újra nézem a tesztet, valószínű a power limit tud lagokat okozni játékokban. Emiatt lehet inkább alacsonyabb órajelet céloznék meg (pl. 4GHz), undervolttal (voltage offset a magoknál). Az undervolt viszont időigényes és neked kell tesztelgetni a stabilitást. -
ityam
őstag
Sziasztok!
Szeretnék egy igen nehéz témában tuningjavaslatot kérni:
Van egy ilyen csodalapom
Nem hasonlít desktopra. sőt az ilyen laptop proci is ritkaság(I7-11600H)
Mi ennek az ideális tuningja?
Ezt csak úgy kibicként beállítottam és működik. a grafikon egy benchmarkot mutat bal alul:Azt sejtem hogy vrm et nem kellene túlterhelni, mert állítólag gagyi az alaplap. A hűtőm egy Alpenföhn Black Ridge, ami alaplap fele fúj egy 12CM es ventivel fölülről plusz borda alatt van egy 8cm es venti is.
Lévén hogy ez a proci nem az asztali 11. generációs procik csíkszélességén készült, így elég nehezen jövök rá, hogy mit lenne érdemes állítgatnom rajta az optimális működéshez.
XTU legtöbb beállításáról foggalmam nincs és nem tudom érdemes/szabad e hozzájuk nyúlni.
Ötleteket szívesen várok hogy mit állítsak optimális tuningnak ezen érdekes szerzeménynél. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Grenaco #47239 üzenetére
Szia!
Fölösleges alulfeszelni. A 80 fok nem árt neki. Ez egy meleg széria. 105 foknál kapcsolja le a gépet. Sajnos teszteltem. Elvileg amúgy nem szabad elérnie, mert, ha túl meleg, akkor visszavesz a sebességből.
Nekem az 5950X is szokott 90 fok körül lenni. Igaz, csak nagyon ritkán. AIO-val hűtöm. De a 70-80 fok teljesen normális nála játék alatt.Az új hűtővel hűvösebb lesz, akkor meg állíthatsz mindent vissza.
A bios-t lenne érdemes megnézni. A proci a laptól kapja a telemetriát, így, ha nem megfelelő adatot kap, akkor hajlamos lehet gyorsabban működni. És ezeket az adatokat a bios által tudják piszkálni a gyártók.
A gyári bios-szal nekem is így volt. Aztán frissítettem. Mindjárt nem járt 90 fok körül, igaz, hogy C23-ban sem ért el annyi pontot, mint korábban. De az a különbség meg nem érdekel, ami adódott. Nem hiányzik. Viszont ez is azt mutatja, hogy 90 foknál még mindig nem lassult. -
JulianSinulf
őstag
válasz
ViZion #47225 üzenetére
Szia!
HDD-k cseréje lassabra esetleg még segíthet.Nekem 8100T procim van Asrock H370M-ITX/ac lapban. Egy darab 16 GB 2400 MHz-es memória, egy 950 Pro nvme és anno egy 5400rpm HDD. Így volt 20-25W a fogyasztás. A táp egy Corsair 450W-os kiszerelés. Ezekkel a nagyon pici tápokkal nem akartam vacakolni. Szóval így volt 20-25W a fogyasztás. Egy vagy két házventivel. Már nem emlékszem.
Ami változott azóta, hogy kapott egy Noctua hűtőt a proci (nem biztos, hogy kellett, de én nyugodtabban alszom), biztos, hogy 1 házventi van még mellette. Az 1 HDD helyett 2 darab 7200-as fordulatú lett benne.
És W10 prof fut a gépen. Így a fogyasztás üresjáratban 30-32W.A hétvégén fog kapni egy VGA-t. Ki lesz próbálva egy GTX 1030 2GB DDR4-es modellel, amire 20W-ot írnak és egy Arc a310-zel, aminek a fogyasztásáról nincs adatom.
Amelyik bírja a 4K 60 FPS HDR-t és a filmekkel sem lesz gondja, az marad. Ha mind a kettő bírja, akkor a kevesebbet fogyasztó marad. Ilyenkor mindig az üresjárati fogyasztás a mérvadó számomra. Ha dolgoznia kell, akkor természetes, hogy fogyaszt. Persze ott sem mindegy, hogy mennyit. Pl. a linux nem használta jól a hardvert és bár üresjáratban ugyanannyi volt a fogyasztás, filmeknél "sokkal" több.
A 1030-ban nem bízom, mert máshol már olvastam, hogy volt akinek gondja volt vele, nem vitte a filmeket megfelelően. Ezért is jött kettő, mert nem sikerült időben sztornózni. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Grenaco #47239 üzenetére
Én próbáltam már PBO helyett a vcore-t undervoltolni, de nem ment lentebb a fesz, sőt, nagyon sokszor magasabb feszt is adott neki. Ebből kiindulva én azt mondom, ha nincs PBO állítási lehetőség, akkor lehet sehogy. Igaz nekem csak egyetlen egy tapasztalatom van TUF B550M-Plus + 5600X kombóval. Ha nincs igazam, majd kijavítanak.
Bár szerintem a PBO is tuningnak számít, az A520 meg csak RAM tuningot enged ha minden igaz, procit nem. Gyári PBO-t gondolom engedi, csak felülbírálni nem.
Amit szerintem meg tudsz próbálni, hogy csökkented a TDP keretet. A gyári hűtő 60-70 Wattal még el tud boldogulni nálam nyitott házban. Esetleg azzal próbálkozz, amíg nem jön meg a hűtő. -
Grenaco
kezdő
Haly , valaki tud segíteni hogy tudnám alul feszelni a procimat a radeonos progival? Mert sajna a gyári hűtővel 80 fokos játékok alatt a proci ( 5600x ) . Amit meg rendeltem hűtöt nem igazán akar még ide érni.... mivel a520m -es lapom van biosba nincs pbo ...
-
yericho800
aktív tag
válasz
Aprósólyom #47237 üzenetére
Vsync nélkül kb jön a vízszintes csík.. Sajna a monitorom nem tud 60hz többet
-
Aprósólyom
addikt
válasz
yericho800 #47236 üzenetére
Végül is V-Sync is egy megoldás, ha nem zavar az input lag mértéke.
-
yericho800
aktív tag
válasz
Aprósólyom #47235 üzenetére
Vsync be lőve 60fix.. Fps korlát franc tudja.. 1440p high állítottam, meg fsr 2.0 quality.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
yericho800 #47234 üzenetére
Előfordulhat. Ha érdekel az ok, akkor HWiNFO-t töltsd le és ellenőrizheted az alábbi értékeket default-on és UV-val:
Általánosságban véve érdemes figyelni, hogy a GPU kihasználtság ne lépje túl a 96-98%-t a legkeményebb terhelés alatt se. (nagyon hasznos az fps korlát: egyre több játékban van, de ha nincs Geforce és Radeon egyárant tudja driverből. De lehet a játék video beállításaival is szórakozni, mert számtalan olyan grafikai beállítás van high és ultra között, ami alig látszódik de számmottevő erőforrást igényel GPU oldalról, de akár CPU felől is, hiába "csak" video beállítás)
Elkeülrve a 100%-os GPU terhelést smoothabb lesz a játékélmény a stabilabb frametime miatt, de főleg amiatt is, hogy ha nem terhelődik a GPU 100%-on folyamatosan, akkor az input lag jelentősen csökken.
(Ha nem gond, most nem keresem fel a benchmark videókat bizonyításul, csak hidd el, hogy így van. Röviden.: A játék engine jobban tudja tudja ütemezni a HW erőforrásokat, ha nem terhelődik a se a CPU se a GPU 100%-on.) -
yericho800
aktív tag
Érdekes.. 6800xt
1150mv le vittem 1050. Oké hőmérsékletek 10 fok mínusz..
De stabilabb is lett, nem droppol, laggol pl dying light 2.
1440p high.
Mindezt az uv miatt? -
ViZion
félisten
Kicsi finomhangolás volt még, Vin-t nem lehet 50 mV-nél többel csökkenteni sajnos. Ez nem egy tuning lap, elég nagyokat ugrik, így a PCH-t sem mertem levenni, viszont auto helyett (ami túlfeszel mindent, pont mint AMD-nél) a default-ra állítottam, így OK.
Idle (WebUI a legtöbb helyen fut, HA adatokat gyűjt, stb...) 24,7-27 W között tanyázik:Powertop mutatja, h szépen C7-be rakja a magokat. Lehetne még faragni elvileg, pl. USB3 kikapcsolása, csak az alaplapi maradna, de ezt suspend-be rakja, nem hiszem, h wattokat nyernék. Speedstep tényleg nagyon jó, 0,715 V az idle. Ha kell a kraft, akkor meg odacsapja.
-
ViZion
félisten
válasz
Aprósólyom #47231 üzenetére
4,1 W TDP-t ír [link] , de meleg. Mondjuk AMD-nél is katasztrófa volt sokszor, amit a VRM és a chipset hűtők alá pakoltak, lehet itt is ez van.
AMD user vagyok/voltam, leginkább azok lelkét ismerem, Intelt nem tuningoltam a 386/486 óta...
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #47229 üzenetére
Ápdét...
Tovább bátorkodtam csökkenteni a Vin és Vcore feszt, offset mód, szal. idle is ért valamit. A régi és kicsit zajos 120-as NZXT ventimet egy új ID Cooling-ra cseréltem: ~60%-on van, hangban és légszállítás is jobb itt, mint az elődje közel kimaxolva.A fogyasztás idle 25,5-27,5 W között variál, de még van hova alulfeszelni. De idle tesztelni kb. nem lehet, így állítgatás után pár nap használat, ha stabil, akkor marad. Egyelőre még nem ütköztem korlátokba, most keresek vmi támpontot Haswell undervolt-hoz.
Skylake-hoz találtam leírást, "Undervolt of 95mv on the CPU and 90mV on the cache" és még ez alá ment pár lépcsőt. Cache-hoz nem is nyúltam, jelenleg Vcore 0,848, Vin 1,86.Egyelőre ezek a támpontok: [link]
1. VRIN Override (Input Voltage / Eventual Voltage): I will only go as high as 2.1v. 1.7-1.95v is generally enough. - tehát a Vin lehet még szerényebb.
2. PCH Voltage: I generally just leave this on auto. - Azért ez elég meleg, amint olvastam, Inteléknél ez a normális. Még nem feszeltem alul, de kapott külön ventit, 63-ról 58 °C-re csökkent. Pasztázni, GAP padot cserélni gondolom nincs értelme...Még szórakozom vele párszor, de sokat már nem fogok faragni... Illetve most 32 GB ram is lesz, szal...
-
ViZion
félisten
válasz
Aprósólyom #47228 üzenetére
táp, cpu és 1 db házventi van, az hűti a lemezeket. Silent-ről most megpróbáltam custom-ban beállítani, majd kiderül... gáz, h ehhez biosba kell menni. Mondjuk van egy elfekvő Scythe vezérlőm...
HDD az egyik WD purple, az elvileg nem pihen.. 5400-as mindkettő. 2 portos NIC van, de passzolom, biosban engedélyezve van, h minden energiuatakarékos bármit használhat az OS.Ápdét: ventik manual állítgatása sem változtatott rajta, a Silent-hez képest
-
Aprósólyom
addikt
válasz
ViZion #47227 üzenetére
180W Bronz jónak hangzik.
Nem vagyok benne biztos, hogy egy bármilyen táp, akár platinum is sokat hozna, hiszen a platinumok sokszor bitang nagy teljesítményre vannak méretezve (700-1200W+++), nem pedig ~34W körülre.Igazából ez szerintem már nagyon jó egy desktop konfigból.
Ami eszembe jut:
- Ventiből csak annyit tartanék, amennyi nagyon muszáj és a lehető legalacsonyabb fordulaton, ami elégséges. (maxon, kb 3-4-5W-t tud fogyasztani egy 12cm venti, 600RPM-en, meg kb. 1W lehet vagy alatta.)
- HDD-k gondolom elmennek aludni, mert azok idle is 1-2-3-4W körül szoktak enni fordulattól és 2.5-3.5" mérettől függően.
- NIC-ek közül is sok támogat energiatakarékos funkciókat, bár azok sokszor default be vannak kapcsolva. Mondjuk nem tudom mennyit számít. -
ViZion
félisten
válasz
Aprósólyom #47226 üzenetére
Kb. leírtad, amit már gyanítottam...
hopp, azt nem írtam, de monitor és ilyesmi nincs, home server a drága.
Tápot már cseréltem, Pico-ban nem bízom. Soldier-től vettem fain kis 180 W (80 Plus Bronze) tápot. Láttam Platina tápos workstationokat is, de túl nagyok ehhez, nálam 90-100 W az elméleti plafon.HWinfo nincs, linux van...
meg konnektoros mérő. Lejjebb vettem az ofset-en pár kattintást, semmi nem változott.
Igen, láttam teszteket, h idle mindegyik kb. azonosat fogyaszt, ezért is volt a Dell Optiplexben (az elődje) a 2 magos T proci nagyobbra cserélve. Ha kell a kraft, akkor legyen is... amúgy 90% idle volt, pont mint ez.
Köszönöm a segítséged, tuning részt elengedem. Soldierre majd rákérdezek, hátha egy jobb tápot sikerülne szerezni.
Azért próbálékoztam, mert anno AMD FX prociknak a Pstate birizgálásával döbbenetesen vissza lehetett venni az idle/fél terhelés fogyasztását. Mellette a BIOS-ban full loadra volt tuning.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
ViZion #47225 üzenetére
A 34W kiváló.
Leírom az én mérésem: i5-10400F stock, Intel B460, 4db DDR4, 1db SSD, 2db 2,5" HDD, 1CPU venti @ 600RPM, 1db ház venti @ 800 RPM, 1db GTX 1060 (ez 6W idle), Monitor ON, 500W 80+ Gold táp: 29-31W idle win 10 desktop250W Gold táppal nyertem még ~4Wattot (~25-26W idle)
Idle fogyasztás érzékeny a tápegység méretezésére, mert light loadon nagyon ratyi a nagy tápok hatékonysága. Simán lemehet 60% hatékonyságra...
Undervolttal szerintem nem fogsz nyerni idle-ben, legfeljebb terhelésen, mert már az őskövület 2-3 genes core architektúra is nagyon szépen visszaveszi magát tétlen állapotban (cores pár tized watt, uncore meg 2-3W) (Szerk: Pl.: Idle állapotban pl. mindegy hogy T-s vagy i7-4770-ed lenne)
Csekkolod le HWiNFO-val, ha minden jól megy mutatni fogja az alaplap a fogyasztási infókat. Core, Uncore. Erre még rá kell számítani a VRM hatékonyságot, arra meg a tápegység hatékonyságát.
Na ezért fontos egy ilyen kis fogyasztású géphez, egy pici de hatékony tápegység.Én ezt az ATX 250W tápot vettem: (Szerk.: Dell H250ED-00, UP/N: D250E006L)
DELL OptiPlex 2-3. gen. DT házas gépekhez 250W /390, 790, 990, 3010, 7010, 9010/ - 2500Ft/db
Viszont megkérdeztem előtte, hogy tud-e Gold tápot küldeni, mert létezik 250W-ból sima 80 Plus a 80+ Gold-on kívül.
Vagy egy 90W Pico PSU + egy 12VDC 100W tápegység. De ez így jóval drágábbra jön ki összességében. -
ViZion
félisten
Sziasztok!
Kevés infóm van, hátha tudtok egy linkkel vagy tanáccsal segíteni...
Home server gép, fogyasztást szeretném redukálni, ha lehet...
Jelenleg idle 34 W körül van, 2 SSD, 2 HDD, H97 chipset, 1 LAN + 2 NIC, 3 venti és egy Zigbee stick. Sejtem, h sokat már ezzel nem tudok nyerni...Intel Core i7-4785T proci, bios-ban szeretném alulfeszelni, freki egyelőre megfelel.
Ilyennel még nem volt dolgom... Pár mondatban, h mi zavar: egyik fórumban azt írták, az offset nem jó, mert túlságosan alulfeszelheti magát, máshol a C state kikapcsolást javasolják (mondjuk ott frekire emelés is volt).
Nekem csak annyi kellene, h CPU idle fogyasztás csökkenjen, a többit nem kell piszkálni.
Milyen feszültséget szerethet?
IGP sincs használatban (csak ritkán, amikor mentek vagy ilyesmi), erre van valami, vagy ez elrakja sleepbe magát?
-
Buszos
aktív tag
válasz
Aprósólyom #47222 üzenetére
Köszi, ha az XMP sem megy egy bios update után, akkor átsodródok a ddr5 topikba!
-
drnati
újonc
válasz
Aprósólyom #47219 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen a választ, azóta egyébként megoldódott a probléma, ddu-ztam a divert,újraraktam a drivert és a játékot is, illetve szétkaptam a gépet és kapott egy alapos tisztítást. Valószínűleg kilazulhatott a kártya, mert mielőtt szétszedtem a gépet felvillant egy fehér led az alaplapon és miután összeraktam tökéletes volt már. Azóta egyébként 160-180 FPS között mozgok offstream, de kipróbálom mindenképpen amint lesz egy kicsit több időm tesztelgetni az OC-t. Köszönöm a sourceokat, kicsit nehéz eligazodnom a fórumon
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Buszos #47221 üzenetére
DDR5 topikban kérdezz rá, ott valszeg tudnak segíteni, mit állíts, hogy menjen 6400-on vagy gyorsabban.
+1. A DDR5 amúgy is háklis, sajna, úgyhogy arra különösen nincs garancia, hogy bármilyen körülmények között megy a plug&play OC.
2. Az XMP profilra amúgy sincs 100% garancia úgy tudom. Az alaplap gyártók nem véletlen tesztelik a RAM-ok kompatibilitását és teszik ki egy QVL listába, ezt meséld el neki. -
Buszos
aktív tag
Sziasztok!
Egy ügyfelem bevásárolt, i7-14700k, Asus Tuf Gaming Z790 plus wifi lapban, 6400MHz-es ramokkal. Összeraktam a gépet, win11-et kért, telepítettem. De jött a feketeleves, a ramok 4000MHz-en mennek. Az a kérdés, hogy hogyan tudnám 6400MHz-es működésre bírni a ramokat, mert a tulaj teljesen kikelt magából, hogy ilyen alacsony frekin mennek a ramok (4000MHz), pedig ő direkt vett 6400-asokat.
-
NandorHUN
addikt
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni, mivel most újítottam hosszú idő után a gépemet és ez lett összerakva:
MSI B650 Tamahowk + AMD Ryzen 9 7950x3D + 2x32Gb Corsair Hyper 6800mhz DDR5 RAM + RTX 4080A gép össze lett rakva, neki is álltam a Win11 újratelepítésének majd szokás szerint az OC-nak. Itt jött a gond:
- láttam hogy itt AMD-t nem tudok OC-ni (azaz órajel állításra nincs lehetőség) helyette van smart tuning szerű opció. OK
Itt AMD Master-el még feltettem az OC-t és az értéket a max 200-ra (ok.)
Kicsit érdekes, de nem követtem a trendeket - bár az alapórajel - ami 4,2Ghz-nél még a régi Intel procim is többet tudott.- a másik gond: RAM - XMP profilt betettem ami 6800mhz lenne(CL 32-40-40-96), na ezen a gép meg se röccen, sehogy se lehet beindítani. 6000-nél vagy 6200nál már elindul a gép CMOS törlés után, de itt megnt gond van ha a a Ryzen Masterrel erre ráteszem az OC-t és azzal indítom a gépet.
Szerintetek? Rossza a RAM? Cserélni kéne? (ha nincs OC akkor nincsen gond egyébként).
AMD-nél tényleg nincsen órajel állíási lehetőség?Köszönöm
-
Aprósólyom
addikt
válasz
drnati #47212 üzenetére
Átlag: CPU 79% & GPU 77%
Csak gratulálok a fejlesztőknek...
2 dolog lehet:1. CPU 1 szálas teljesítmény kevés (Nem tudom, hogy most warzone miként használja a procit, bár a 79% elég magas. Ettől még simán lehetséges, hogy érzékeny az 1 szálas tempóra) - > megoldás CPU tuning/PBO curve optimalizálás/UV. De itt biztos, hogy nincs sok tartalék, hiszen 4625MHz a max gyárilag. +100-200MHz tuning nem hozna sokat. Undervoltolni viszont érdemes: https://prohardver.hu/tema/amd_ryzen_9_7_5_3_5600x_5800x_5900x_5950x_zen_3_am/friss.html
2. Memória sávszél limit(bottleneck)
Alkalmazásfüggő: lehet több cache-t igényelne VAGY rendszer RAM-ból kellene nagyon sebességű és alacsonyabb időzítésű.Ahol először elindulnék, az a RAM OC, mert gondolom a 3600CL16 RAM-t XMP-ben használod. Egyes játékokban sokat tud hozni a RAM OC, lehet a Warzone is ilyen.
Erre felé kell elindulj: https://prohardver.hu/tema/nagy_ram-os_topic/friss.html -
ProNoob
tag
válasz
Aprósólyom #47217 üzenetére
Köszönöm a segítséget, már oda is írtam. Úgy gondolom, hogy alaplap vagy ram csere nélkül ez nem fog elindulni XMP módban. De talán manuális ram beállításokkal lehetne használni, ha nem is 6600 c32-n, de jóval jobb beállításokon, mint a jelenlegi4800 C40. Ezért írtam ide is, mert nem igazán értek a ram tuninghoz.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
ProNoob #47216 üzenetére
Szerintem a RAM topikban érdeklődj. Nekem nem volt még dolgom, DDR5-tel, de azt látom, hogy a tapasztaltak is panaszkodnak, mennyire háklis még a DDR5 platform: https://prohardver.hu/tema/nagy_ram-os_topic/friss.html
-
ProNoob
tag
Sziasztok!
Van egy ASUS ROG MAXIMUS APEX Z690 alaplapom és egy XPG LANCER ROG 6600 cl32 DDR5 ramom.
Eddig 13600K processzort használtam és tökéletesen működött XMP módban. Viszont most 14900K procira váltottam és ha XMP módban indítom, akkor hibára fut. C3 hibakód. Ha visszarakom alaphelyzetre (AUTO), akkor elindul, de csak 4800 mhz C40.
A legújabb bios van telepítve (3401).A ram nincs benne a QVL listában, de mielőtt megvettem írtam az XPG supportnak, hogy kompatibilis-e az alaplapommal. Azt írták, hogy a 6600 c32 xmp profil igen, de a nagyobb ROG certificated 6800 az csak a Z790 alaplapokon választható ki. Mivel működött 13600K-val, ezért nem hiszem, hogy az alaplappal lenne a baj. 6600 mhz ramot kezel a leírása szerint, valamint működött is az előző procival.
Ellenőriztem a hűtőt is, hogy nincs-e nagyon meghúzva, mert még az szokott memória problémát okozni, nem volt változás. A proci foglalat lábai is sérülés mentesek.Az Intel diagnostic tool lefut, nincs hibája a procinak.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy aki jobban ért hozzá, hátha tudja, hogy mi lehet a különbség a két proci között, ami ezt a hibát okozza. Hátha a biosban manuálisan finomítanék az xmp Ram beállításokon vagy manuálisan tuningolnám a ramot, akkor működne. Van ötletetek? Köszönöm!
-
Genji
őstag
válasz
maus88pc #47213 üzenetére
Szia! Gyakorlatilag igen. Biosban átállítod (egyszerre mindig egy dolgot változtass) és utána megnézed Win alatt stabil e. Érdemes egy stress tesztet is ráreszteni (Prime95 pl) és valami húzósabb játék tesztet is csinálni. Minél hosszabb a teszt annál biztosabb, hogy stabil a beállítás.
-
maus88pc
újonc
Szerbusztok. Kingston Fury Beast 2x16gb 3200MHz ramok időzítései Cl-16-20-20-40. É az lenne a kérdésem hogy lehet e ezeket az időzítéseket lejebb vinni? mondjuk 16-19-19-40 és még alacsonyabra? Ezt egyszerűen beállítom biosba és nyúzom a pc-t játékkal stb hogy stabil e? Vagy valami más beállítás is szükséges hozzá? Frekvencia maradna 3200MHz. Üdv.
-- Asus TUF B550M-E -- Ryzen 5800X -- -
drnati
újonc
válasz
Aprósólyom #47211 üzenetére
10 perces tesztet futtattam, ezekkel az eredményekkel:
-
drnati
újonc
válasz
Aprósólyom #47209 üzenetére
Nem, sajnos még semmi ilyet, teljesen új az egész téma számomra, de úgy is fogok játszani nemsokára, akkor beizzítom a programot.
Fontos információ hogy kompetitív beállításokkal játszom, tehát minden grafikai beállítás a teljesítményre és nem a kinézetre van konfigurálva a játékban,minden low beállításon van, illetve minden ami nem szükséges ki van kapcsolva.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
drnati #47208 üzenetére
Használtál már monitorozó programot? PL. CapFrameX
Ezzel követheted a CPU és GPU százalékos terheltségét, vagy akár logolhatod is. Ez kell ahhoz, hogy kiderüljön, hol a szűk keresztmetszet: CPU, GPU, grafikai beállítás.Én nem játszok vele, de gyors youtube keresésből talált benchmarkok tanúsága alapján ha high-on játszol, akkor az az rtx 3090 már 100%-on járhat 140-150fps-en.
Alacsony grafikai részletességen más YT benchmarkok szerint egy 5950X tudhat 200fps körül, de akkor ahhoz vagy csökkenteni kell a grafikai részletességet vagy jobb GPU kell. -
drnati
újonc
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, van egy konfigom, amiből úgy érzem nem igazán tudom kihozni jelenlegi állapotában a maximumot. Elsősorban a kártyán és a procim szeretném húzni, természetesen ha szükséges hozzá akkor a ramot is. Nem tudom hol kezdjem, elég ingoványos talaj számomra ez az egész, mert eddig ha ismerősökhöz fordultam vagy különféle Facebook csoportokban érdeklődtem, szinte mindig leráztak hogy mit akarok ezen a gépen húzni, jó ez így, illetve hogy minek érdekel az ilyen nőként, egyszerűen csináltassam meg mással.Ettől függetlenül szeretném magam kicsit belevetni, és a dolgok mögé látni alaposabban
Jelenleg játékra, streamelésre és videó vágásra/renderelésre használom és erre is használnám a jövőben. Legfőképpen Warzone szokott nálam terítéken lenni a preferált játékok terén, és itt tapasztalom egyedül hogy többet is ki lehetne hozni FPS terén, mint a jelenlegi 140-150-es általános FPS érték.Videókártyánál a WZ config fileok, nvidia control panel és windows beállításokon már túl vagyok.
Specifikációk:
CPU: Ryzen 9 5950 x
GPU: MSI GeForce RTX 3090 Suprim X
Ház: NZXT H7 Flow White
Hűtés: NZXT KRAKEN X73 AIO Liquid Cooler White
PSU: Corsair HX1200 1200W
RAM: 32 GB G.Skill Trident Z Neo RGB DDR4 3600MHz CL16
MOBO: Asus ROG B550-FTudnátok nekem segíteni hogy hol kezdjem az egészet és hol érdemes olvasgatni?
Köszönöm ha hozzájárultok valami hasznossal
Natessia
-
akos4455
újonc
Köszönöm szépen a tippeket!
Szerintem követni fogom a tanácsaidat. Vízhűtéstől mindig is ódzkodtam. De úgy tűnik, az lesz az egyetlen értelmes megoldás. Hogy legyen elég helye a GPU-nak és az alaplapnak is szellőzni. Plusz, ahogy most olvasom: a vízhűtés mindig jobban hűt.
[link] -
JulianSinulf
őstag
válasz
akos4455 #47204 üzenetére
Szerintem ne parázd túl a dolgot.
Egyszerűen kifogtál egy rossz VGA-t.
Gondolom a szerviz nem mondta meg, hogy pontosan mi volt a kártya gondja.Garancia esetén azt kell nézni, hogy kész gépet vettél vagy alkatrészeket gépszereléssel.
Ha kész gépet, akkor a gari lehet, hogy csak a gépre vonatkozik egyben és csak 1 év.
Ha viszont alkatrészeket, akkor tételesen kell, hogy ott legyen minden a számlán az összegekkel és elég csak azt gariztatni, ami rossz. Így a garancia biztos, hogy annyi, amennyit a gyártó ad. Pl. memóriánál akár élettartam, VGA-nál akár 2-3 év is lehet.Nekem egy év alatt meghajlott a 6800XT. Gariztattam. A 4080 már vertikális tartóban van.
Nem fúj annyi meleget az m.2 SSD-re sem.
A procin 280-as AIO van. Már a 6700K-n is az volt.
Oké, hogy a te hűtőd az egyik legerősebb a piacon, a másik meg a Noctua NH-D15, de csak léghűtés. Bár vetekszenek a 240-280-as AIO-val, én jobban szeretem az AIO-t. Egyrészt nehéz a léghűtés és a 6700K-ról azt olvastam, hogy szállításnál jobb levenni a nehéz hűtőt róla, mert meghajolhat a proci. Én meg akkoriban sokat szállítottam.
Viszont ami nagyon tetszett az AIO-ban, hogy hűvös a proci és halk a gép.
Ezt egy 5950X követte, az van most is, szintén 280-as AIO-val. Be quiet, a pumpa nem is a blokkon van, hanem a csövön.
85 fokra csak hosszú játék és meleg (27 fok) szoba mellett szokott becsúszni és csak nagyon rövid időre. Meg azért az sem mindegy, hogy mivel játszom.
Ehhez jó pasztázás és jó felszerelés kell. Volt egy eset, mikor 5-10 fokkal melegebb volt ez a proci. Vagy nem jól csavartam rá a blokkot vagy nem volt jó a pasztázása. Elsőre jó volt, csak szét kellett szednem a gépet.
Aztán vettem egy Thermaltake Grizzly lapot annyiért, amiből sok procit fel lehet pasztázni, viszont ezt nem kellett kenegetnem, csak rátettem a tetejére és kész. Elvileg a következő procin is használhatom, ha cserélem. Így lett olyan hűvös, mint amilyen.A te esetedben érdemes lenne finomhangolni a procit. Nem húzni, hanem pont, hogy visszavenni ezt azt. Mivel nem ilyenem van, így pontos infóval nem tudok szolgálni. Neten láttam, hogy egy ilyen művelet után nem csak hűvösebb lett, hanem sokkal barátságosabb is a fogyasztása. Mondjuk asszem annyira nem lett jó, mint egy 7800X3D. Játékra biztos, hogy ilyet vennék most. Gondolkodtam is, hogy lecserélem a mostanit egy 5800X3D-re, mert teljesítményt nem vesztenék, fogyasztásban viszont jobb lenne.
VGA esetén csak olyan tartót szabad venni, ami a gépház alján támasztja ki a VGA-t. Ezek a VGA alá helyezhető, de a VGA alatt a hátoldalon rögzítendő támasztók fabatkát sem érnek. Az MSI adott a 6800XT-hez ilyet és mégis meghajlott a kártya.
Mondjuk utólag örültem neki, mert 1300€-ba került, a 4080 meg 1400-ba. Egy százassal többért egy sokkal jobb kártyám lett. -
Aprósólyom
addikt
válasz
akos4455 #47204 üzenetére
Az üzlet/szerviz, aki szerelte PC-t, javasolt-e/használt ilyet a procihoz?
Többek között "Contact frame" néven is ismert.Már a 12. gen óta jelen van az a probléma, hogy jó pár mikrométernyi-t meggörbül a proci tokozása, mikor rászorítjuk a hűtést. Ez a görbület pedig rontja a proci és a hűtés érintkezését = Rosszabb hőátadás. Egy ilyen frame állítólag akár 8-10 fokot is tud javítani a CPU hőmérsékletén.
Abszolút átérzem a problémádat. kb. 25 éve magam építem a gépeimet, úgyhogy már elég sok üzlettel volt tapasztalatom, de még mindig nem mindegyikkel.
Én ugyan még nem vettem ettől az üzlettől, de régóta léteznek és jól láthatóan őket érdekli a fine tuning, úgyhogy a Merlinhardver üzlettel venném fel a kapcsolatot és eldiskurálnék velük a helyzetedről. El tudom képzelni, hogy ők meg tudják építeni a gépedet úgy, hogy nyugodt user lehess.Szerk.: Csak egy javaslat a géphez. A PC házon belüli jobb szellőzés miatt és figyelembe véve, hogy 13. gen i7-ed van, szerintem jobb lenne egy a CPU-t egy AIO vízhűtéssel hűteni.
Ugyan nincs ilyen erős gépem, de majd rákérdezek egy ismerősre, akinek van 13700K-ja. Szinte biztosra veszem, hogy legalább egy 240-es, de lehet akár 360-as AIO vízhűtéssel hűti. Be quiet toronyhűtőd ugyan nagyon jó, de a hatalmas borda és a a rajta lévő ventik irányítottsága, azért megnehezíti a jó szellőztetést ekkora hőtermelés esetében.
Én erősen javasolnám lecserélni kompakt vízre a hűtést + a fentebbi képen látható Contact Frame. -
akos4455
újonc
Alapvetően a túlmelegedés miatt aggódtok. Egészen konkrétan egy i7-13700KF-em van, ami 100C-ig felmelegszik. Most szervízben van, mert meghalt a RTX4070 Ti benne. Egy Dark Rock Pro4 óriási hűtő van rajta, ami elég közel van a videókártyához. Nem láttam égésnyomot a videókártyán, amikor elvittem, de szinte biztos, hogy hő hatására ment tönkre a kártya. 4-5 órája játszottam, aránylag erősebb kb. max. teheléssel (3440x1440) szinte végig. Kb. 1 hónapos volt a kártya. Kb. 1 hónapig bírta, előtte is hajtottam elég sokat. Aztán egyszer csak megadta magát.
Bevizsgálták, és a kártya ment tönkre. De igazából a hideg ráz ki, hogy ilyen nagy a hűtő és alatta az alaplapot is féltem.
Egy Bequiet Pure Base 500DX ház, elég nagy. De még így is egymás nagykán van a videókártya és a hűző. Hiába a remek szellőzés és nagy ventillátorok. Aggódok. Ennyi. És ezt a bolt így rakta össze.
Ha lenne egy szaküzelt, aki terheléssel kipróbálná és áment mondana rá, nagyon megnyugtatan, ennyi.
Lehet, hogy valami mikro-sérülést kapott a kártya a postai szállítás során - egész gépet egybe rendeltem és nem volt a videókártyán ilyen rögzítő. Nagyon hülye voltam, hogy postával hozattam. Ilyet soha többé ilyen nagy videókártyáknál. Csak most olvastam, hogy milyen könnyen sérülnek ezek a nagy kártyák az illesztésnél. Nem is tudom, hogy a bolt miért árulja ezeket a konfigokat a pár ezres videókártya rögzítők nélkül.
Nna, ennyi.
Nem vagyok szakértő. Csak annyi, hogy azért egy MSI afterburnerrel rá szoktam nézni a hőfokra. De igazábol a hűtő elég intelligens és az intel proci, leszabályozza magát elvileg. Szóval amiatt nem aggódok. Csak ezek a "kombinált" hőterjedés miatt. Hosszabb játék során.
Remélem így tisztább a kérdésem.
-
Aprósólyom
addikt
-
akos4455
újonc
Kedves Tuningos Fórumozók,
Létezik Budapesten olyan, hogy garanciális PC "tuning" szervíz/szolgáltatás?
Láttam olyat külföldön, hogy pénzért tuningolnak PC-t és adnak is rá garanciát. Igazából nem a CPU-t/GPU-t akarom kimaxolni. Csak félek, hogy megint tönkremegy a gépem egy hosszabb játék után. Ugyanis nem vagyok szakértő és a boltok - még ha komplett konfigurációt is árulnak: semmilyen garanciát nem vállalnak érte, csak alkatrész szinten!!!
Előre is köszi.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
imre8966 #47200 üzenetére
Szia!
Az az rx6800 nem tetsző dolog az összeállításban.
Volt egy MSI 6800XT Gaming XTrios verzióm az 5950X mellett. Egyes játékokban igencsak tudott droppolni az FPS. Baromira zavaró volt.
Szépen futott a játék 100-120 FPS között, majd jött egy hirtelen 80-as beesés, majd vissza 100 fölé. Bekapcsoltam már a V-Sync korlátozást is 60-ra, de akkor meg képes volt 50-re droppolni és ugyanúgy észrevehető volt. A kártya meg nem volt teljesen kihajtva. A proci sem. Nem kicsit voltam csalódott egy 1400€-s kártya teljesítményén. Aztán szerencsére úgy 1 év után tudtam gariztatni és visszakaptam a vételárat. Vettem belőle egy 4080-at. Az is már megvan egy éve és nincs vele gondom. Hozzáteszem, hogy a 6800XT előtt egy 980Ti-m volt. FPS-ben nem tudott annyit, és mégsem volt FPS droppom.
Miből gondolod, hogy a proci a szűk keresztmetszet és nem a VGA?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- Futás, futópályák
- UHD filmek lejátszása
- E-roller topik
- Milyen notebookot vegyek?
- World of Tanks - MMO
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest