- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Sapphire Radeon RX 9070 XT Pulse - út a harmadik AMD korszakig.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Johni5
őstag
válasz
skandarg27 #45298 üzenetére
A cpu PLL voltage auto helyett 1.65-1.7V közé tenném.Sok az az 1.8x Volt neki.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
skandarg27 #45298 üzenetére
A BIOS-ban jó minden.
-
skandarg27
csendes tag
válasz
Kean_Sorbo #45297 üzenetére
Ajj, pedig reménykedtem, hogy én állítottam el valamit nagyon. Még valami finomhangolás ötlet? (tudom, hogy gép és környezetfüggő, de te személy szerint nem állítanál át valamit?) Egyelőre még nem tervezem, delidelni, mert mindent izzadás nélkül visz így is, de talán pár év múlva.
Köszönöm a segítséget. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
skandarg27 #45296 üzenetére
Itt a processzor a gyenge láncszem. Ezek már nem forrasztásos technikával készültek, egyszerűen elfáradt a paszta a chip és kupak között. Egy megoldás van rá, a delid.
-
skandarg27
csendes tag
Sziasztok!
Ismételten a segítségeteket szeretném kérni, ugyanis új lapot sikerült beszereznem és sajnos hiányérzetem van az elért eredmény miatt. Kezdőként nem vagyok kellőképpen kiképezve a tuningolás mesterségére, így, ha valami nagyon oda nem illőt láttok, kérlek elnézően kezeljétek.
Adott egy "I7 3700K" porci, amit egy "PH-TC14CS" hűtő próbál lehűteni, közte minőségi "thermal grizzly kryonaut" paszta. Ez egy viszonylag jól szellőző "Fractal design core 3000" házban 6 izmosabb hűtővel történik. A lap pedig egy "asus maximus v gene".
Nem tudom, hogy a biosban állítottam-e valamit rosszul, vagy esetleg hézagosan pasztáztam (nagyon odafigyeltem, ezt kizárnám), de már 4.2 ghz-n sem kapok olyan nagyon alacsony hőfokokat, ha pedig szorzó emeléssel 4.3ghz-re emelem, akkor 90-100 c környékén mulatoznak maghőfokok. A Zinternet böngészve, mások hasonló konfiggal sokkal jobb eredményeket szoktak elérni magasabb órajelen, tehát akkor vagy a fent említett beállításokkal vagy a pasztázással/porci-val van a gond, ehhez kérném a segítségeteket, hogy nézzétek át nekem, hogy mit kellene/lehetne átállítani, ha mondjuk 4.3ghz-en szeretnék a hasonló vagy jobb hőfokokat elérni. Itt vannak a screenshotok a biosból: [link]Előre is köszönöm!
-
mokus1
addikt
Sziasztok!
Van egy P9X79 Deluxe lap és egy Xeon E5 2650 proci benne. Szorzózárral rendelkezik, de régebben mindig sikerült beállítani a Turbos maximum szorzót( ami egy szálra vonatkozik) és azon mindig stabilan üzemelt a proci.
Ez jelen esetben 28x lenne és 24 az összesre, de valamiért egyáltalán nem tudom 20 fölé rakni manuálisan.
Van esetleg valakinek ötlete? -
Erwinke
aktív tag
Hello!
CM haf xb ház 3db artic 12 pwm el
Asus maximus 7 ranger lap
i7 4790k
EVGA supoernova gold 650W
Kingston hyperX beast kit ddr3 2400mhz cl 11 16GB
Corsair Hydro h80iElső gépem amit szeretnék túlhajtani. Mennyi feszt állithatok max és mik azok a mi funkciókat ki kell kapcsolni aBIOS ban? (pl: Auto voltage, Turbo boost, ???, ???, ???, stb)
Kösz! -
joeetm
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy szerintetek egy intel x9100-nak (laptop cpu, VID Voltage Range 1.05-1.2625V ) mennyivel mehetnék fölé a max gyári VID-nek amitől még nem lenne baja?
(Remélem nem annyira elvetemült kérdés)
-
ALFA
senior tag
válasz
Kean_Sorbo #45291 üzenetére
Kössz, most már értem, tehát a hwinfo rossz helyen irta, nem a proci mehet lényegesen gyorsabban, hanem az alaplap képes fogadni lényegesen gyorsabb procikat is.
Köszönöm, megvilágosodtam.Most látom, kettővel kisebb sorszámmal lett tőlen egy üres beírás, technikai hiba volt, kéretik törölni.
-
ALFA
senior tag
.
-
ALFA
senior tag
válasz
Kean_Sorbo #45288 üzenetére
Mert nem ez a kérdés, hanem az, hogyha ez a 1800-as proci mehetne 3800-on is, azt hogyan lehet megoldani.
(lásd 45280) -
Kean_Sorbo
őstag
Miért nem tudod egy éve beírni a google keresőbe a processzor típusát?
-
ALFA
senior tag
válasz
Kean_Sorbo #45282 üzenetére
Írtam nekik, ezt kaptam:
-
vendingo
veterán
válasz
Kean_Sorbo #45284 üzenetére
Akkor nagyon boldog vagyok. Reméltem elmegy 4.5-4.6-ig legalább, azért is vettem ezt a procit, mert hosszútávra terveztem. Nem ma tuningoltam először, ezért is fordultam hozzátok, hátha tudtok valami okossággal szolgálni. Próbáltam mindent állítani, de 4.3 a plafon, azzal meg nem vagyok előbbre, hogy duration állítás nélkül felhúzom a csillagos égig.
Ha ezt tudom, akkor veszek egy sima 3770-et, az szorzózárral tudja a 4.1-4.2-t
-
vendingo
veterán
válasz
Kean_Sorbo #45281 üzenetére
A lap egy asrock z68 extreme3 gen3, amiben elég jól tudtam húzni a 2550k procit.
Hány voltot adjak neki? -
Kean_Sorbo
őstag
-
ALFA
senior tag
válasz
Kean_Sorbo #45278 üzenetére
hardwareinfo szerint:
Mainboard Name: F672CR
Mainboard Version: R01-A4Processor Version: Intel(R) Pentium(R) Dual
External Clock: 200 MHz
Maximum Clock Supported: 3800 MHz
Current Clock: 1800 MHz
CPU Socket: Populated
CPU Status: Enabled
Processor Type: Central Processor
Processor Voltage: 1.2 V
Processor Upgrade: ZIF
Socket Designation: Socket 775Max. Memory Module Size: 2048 MBytes
Supported Memory Speed: 70 ns, 60 ns
Supported Memory Type: SPM, EDO
Supported Memory Voltage: 5 V
Associated Memory Slots: 2 -
vendingo
veterán
válasz
vendingo #45274 üzenetére
Ebben segítene valaki?
Ha a durationokat nem piszkálom, akkor elég jól tudom húzni a procit, de csak 80 Gflops körül kapok (4.5-ig próbáltam).
Duration piszkálással max. 4300Mhz-ig jutok 108 Gflopsal. Feljebb Linx-be 2-3 perc után kékhalál.
(1.4v)Ezt egy kicsit karcsúnak tartom. Hol hibáztam, hogy nem megy feljebb? Én eddig erről a prociról ódákat hallottam, hogy így meg úgy megy 4600-5200 között.
-
ALFA
senior tag
Továbbítok egy kérdést egy agilis fiatalembertől, aki kapott egy ősrégi Acer Aspire M1610 PC-t, és kérne egy kis segítséget, hogy hogyan tudja a benne lévő Pentium Dual procinak megmondani, hogy ne 1800, hanem 3800 MHz-en menjen.
Valamint annyit tud, hogy max. 2 db 2 GB-os RAM-ot lehet a gépbe tenni, 60ns vagy 70 ns lehet.
Erre kér típusjavaslatot, DDR vagy DDR, 3200, 6400, 8500 vagy hasonlóban gondolkodna, ha jól értettem.Külön köszönöm, ha még idén helyes választ tudok továbbítani neki.
-
petakpa1
őstag
válasz
Kean_Sorbo #45273 üzenetére
Köszi! Sok kisérletezés után beláttam, hogy kb. 3,5 GHz a vége a procimnak. 1,51-1,53 V beállítása ellenére sem akart stabilan menni 3,6 GHz-en
3,5 GHz-et viszont szépen viszi 1,45-1,46 V fesz mellett
Lenne még egy olyan kérdésem, hogy van-e értelme magasabb BCLK-t használni Llano APU-n?
Pl. az alábbi beállítások közül melyik adja a legjobb teljesítményt
BCLK / CPU multi / CPU freq / Memory multi / DDR freq
i) 100 MHz / 35x / 3,50 GHz / 18,66x / 1866 MHz
ii) 114 MHz / 31x / 3,53 GHz / 18,66x / 2127 MHz
i) 125 MHz / 28x / 3,50 GHz / 16x / 2000 MHzEgyenlőre nincs diszkrét VGA a gépben, de a cél az lenne, hogy egy RX460-al párosítva minél jobb játékélményt nyújtson a gép.
-
vendingo
veterán
2600k mit bír léghűtéssel egy z68 lapban?
Tuning miként? 1.4v, durationokat 200-ra, szorzó meg addig, amíg ki nem akad, aztán visszavenni egy kicsit?
-
petakpa1
őstag
Kis segítséget kérnék egy 3870K APU CPU-jának tuningjához.
Rendszer az alábbi:
Asus F1A75M-PRO lap
2x2 GB Crucial Ballistics DDR-1866 memo
Corsair CX400 (400W) táp
Thermalright Macho 120 SBM hűtő
Samsung 850 SSD
WD 2,5" HDD
GPU egyenlőre az alaplapi, akarom mondani APU-beli, de hamarosan érkezik bele egy RX460, melynek segítségével FC4-el szeretnék játszani 2560x1080 felbontásban, épp ezért próbálgatom már most, hogy meddig lehet biztonsággal felhúzni a CPU-t.
OS Win7 64 bit.BIOS-ból tuningolok, CPU szorzó felfelé állításával.
Ha minden beállítás Auto-n van akkor 30x100=3000 MHz-en megy, CPU voltage 1,4125V
Szorzón kívül mindent Auto-n hagyva 33x100=3300 MHz-ig stabil.
3500 MHz-hez (35x100) viszont már 1,45V CPU voltage-t kér.
3600 MHz-en (36x100) sajnos nem stabil (terhelés alatt Win lefagy max 5-10 pwercen belül) hiába emeltem 1,5V felé a CPU voltage-t.
Hőmérséklet nem gond, ezzel a hűtővel nem megy 45 fok felé a proci. Teljes gép fogyasztása konnektorban mérve bőven 150 W alatt van terhelés alatt, ezért nem hiszem, hogy a tápegység kevés lenne, pláne úgy, hogy jelenleg még nincs is dVGA a gépben.
Szeretném legalább a 3,6-3,7 GHz-et elérni. Mit kellene ehhez tennem?
1) VDDNB-t érdemes emelnem? GPU nincs se húzva, de még csak terhelve sem 282 MHz-en jár mindössze.
2) DRAM voltage-t érdemes emelni? Memóriákat szintén nem húzom egyenlőre.
3) SB 1.1 V és 1.1 VSB feszültségeket érdemes emelni? CPU tuningnál nem látom be min segítene?
4) Van viszont egy APU 1,2V Voltage mező amit 1,2-1,8V között tudok állítani. Egyenlőre alapon 1,2V-on van? Ennek mi a célja?
5) VDDA feszültség 2,5-2,8V között állítható? CPU tuning esetén van szerepe?6) Továbbá az egész DIGI + VRM szekció beállításához kérnék segítséget. Az alábbiakat lehet itt állítani:
- CPU Load Line Calibration: 5 fokozatban Regular-tól Extreme-ig vannak beállítások
- CPU/NB Load Line Calibration: 3 fokozatban Regular-tól Extreme-ig vannak beállítások
- CPU Current Capability: 100%-ról max 140%-ig lehet emelni
- CPU/NB Current Capability: 100%-ról max 140%-ig lehet emelni
- CPU Power Phase Control: 4 fokozatban állítható
- CPU Voltage Frequency: Auto/Manual
- VRM Spread Spectrum: Enabled/Disabled
- VRM Fixed Frequency: 200-400 kHz között állítható 10 kHz-enként
- CPU Power Duty Control: Thermal Balance/Current balance
- APU Spread Spectrum: Auto/Enabled/DisabledMikhez érdemes itt ezekből hozzányúlni?
Előre is köszi a tuning guruk válaszát
-
Bocs fiúk nem tudom hova kérdezzek be.
Tudnátok olyan figyelő programot, ami a játék hátterében megy és figyeli a GPU-t és a CPU-t, illetve hogy mi mit "zabál" a gépen?
BF1 állandóan akad, új a driver a konfig szerintem nem kevés (i5-2500k, win7, 16GB Ram, GTX 1070 Asus). A játék topicjában ilyen monitoring progikat ajánlottak, de azt már nem mondják mit, fapados vagyok a témában
Köszi! -
fulton
addikt
Sziasztok
Szeretnék segítséget kérni, nehogy valamit eltoljak a beállításoknál.
Van egy I5 6600K proci, + Z170 pro4 -es lappal.
A procit szeretném húzni úgy, hogy a turbo-ja szükség esetén ugye, fel tudjon menni kb 4,5 Ghz-re. Az alap órajel változatlanul 3,5 Ghz. Ez a megoldás rendben lenne e? (játék miatt gondolnám, viszont egyéb használat mellett nekem bőven jó a 3,5 Ghz is)
A kérdésem, az lenne elég csak a a CPU cache ratio-hoz nyúlnom, és azt belőni 45-ös szorzóra?
Vagy Ti hogy állítanátok be? (igazándiból azt nem szeretném hogy folyamatosan nagy teljesítményen pörögjön. Csak játéknál kapcsoljon rá.
megj: mint látható a képen épp meghúztam a target cpu értéket, de így folyamatosan ment 4,4 Ghz-en
-
geri0095
csendes tag
válasz
Kean_Sorbo #45263 üzenetére
i5-6500. A szorzót maximum addig az értékig tudom állítani, amennyi a maximum turbo boost. (3.6 GHZ) Szeretném, ha 4- 4,2 GHZ-en futna, ahhoz pedig a BCLK pöckölése szükséges. 2x8 GB memoriamodult használok.
Szerinted mi okozhatja a gondot? Én már mindenre gondolok, lehet a lap, lehet a CPU, vagy a táp is akár.
-
Norbi887
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni hogy meddig lehet tuningolni a következő processzort?
Intel Core 2 Quad Q6600 2.40Ghz B3-as Steppingel.
Meddig lehetne húzni biztonságosan maximum?
Előre is köszönöm a választ! -
kabdzsi
tag
válasz
Kean_Sorbo #45260 üzenetére
Okés, köszi a válaszod!
Gondoltam rákérdezek itt is, mert valahol azt írták hogy 1:1-be kell állítani a Core Clock-kal, máshol meg azt hogy alapon kell hagyni.
-
geri0095
csendes tag
válasz
Kean_Sorbo #45258 üzenetére
Az alaphoz lehet köze? Gigabyte Z170-es.
-
geri0095
csendes tag
Sziasztok!
Párszor észrevettem, hogy mikor bekapcsolom a gépet a Boot után azonnal leáll a gép mintha hirtelen áramszünet lenne, majd rá 5 mp-cel beindul magától normálisan. Na most miután OC-ra adtam a fejem, amikor beállítom a BCLK-t, és az Overvoltage-ot, majd rámegyek a Save and Exitra a BIOS-ban azonnal ismét leáll majd ugyanaz történik amit fent leírtam. Azonban miután betölt a gép minden szépen működik, és az OC is nagyon stabil.
Szerintem ez a tápegység miatt lehet, mert elég gyenge, de nem vagyok benne biztos.
Táp: Cooler Master Elite Power Black 600 WKöszi!
Kellemes Ünnepeket! -
boxos23
aktív tag
Hali.
MSI 785GM-e65 alaplap termalight ture spirit 120 cpu hűtés AMD phenom2 4X B55.Valakinek tapasztalat mit bir a cpu oc-ba??
-
whited
addikt
Sziasztok
Az alábbi konfiggal rendelkezem:
Intel QX9650
Asus Striker extreme alap
8gb ram
120gb samsung evo850
CPU hűtő:ASUS Silent Square EVO CPU cooler
VGA: jelenleg r7 360 de későbbiekben cserélve leszA kérdésem, hogy és mennyit tudnék húzni a processzort az adott CPU hűtővel amivel stabilan is tudna menni, 4Ghz környéke meglehet?
Egy ilyen órajel emelés kb hány %-os gyorsulást jelenthet?
Bocsánat, ha nagyon alapvetőek a kérdéseim, de korábban nagyon távol állt tőlem a tuning témakör
-
fulton
addikt
válasz
Kean_Sorbo #45248 üzenetére
Olvasgatom olvasgatom az infokat..
Még azt szeretném kérdezni a manual mode és offset mode pro/kontra miket lehet felsorolni? -
fulton
addikt
válasz
fulton #45249 üzenetére
Nézegetem a neten a vidiket de..
Miért nem jó "auto"-n hagyni mondjuk egy 46 os szorzó mellett a V- értéket?
Láttam vidit ahol manuálisan lőttek be 4,6Ghz hez 1,345V ot. Ez azt jelenti hogy max annyit enged felvenni a procinak? (de alapjáraton értelem szerűen kevesebbet fogyaszt) Ha pedig "auto"n hagyjuk akkor akár ettől magasabb értéket is felvehet? -
fulton
addikt
válasz
Kean_Sorbo #45248 üzenetére
Köszönöm, de nincs erről esetleg valahol youtun vidi belinkelni, full nem értem elsőre amit írtál
-
fulton
addikt
válasz
Kean_Sorbo #45244 üzenetére
Sziasztok
Nem sokára ter vezem egy ilyen kombót:
Asrock Z170 PRO4 + i5 6600K ( with CollerMaster 212 EVO) + 2x 8GB DDR4 2133 (direkt ilyen mhz -es ramot kap)Azt szeretném kérdezni:
1. Meg tudom azt majd csinálni hogy felhúzom mondjuk 4,4 Ghz-ig (ha bírja a proci) és a V- feszültséget auton-hagyom , akkor magának igazítja azt ? (csak mert nem tudom ilyen 4,4-4,5 Ghz nek milyen V kéne adni manuálisan. Magyarán ezen lapokon és K-s procival én csak beállítom hogy 4,5 és a lap oda igazítja amit kell?2. Mennyi az a hőmérséklet amire figyeljek hogy "az már nem egészséges) (megjegyzem 4,4-4,5 nél fentebb nem szándékoznék menni).
Köszönöm.
-
kabdzsi
tag
Sziasztok!
Valaki eltudná nekem mondani, hogy mi is az a CPU Ring Ratio, és hogy ezt szabad-e piszkálni tuning esetén vagy hagyjam alapon? A processzor 4,5GHz-en megy, a Ring Ratio meg 3,5-ön van.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Sidorovich #45243 üzenetére
Lehet, hogy állítja de nem jól. Szerinted a közel 1.4 volt jó érték? Annak 1.2-1.3 között kellene lennie.
A TDP-t biztos nem tolja ki, LLC-t hagyja AUTO-n hagy szóljon.Ha a hőmérséklet Linx alatt megáll 90 foknál, akkor jó. Az átlag használat mellett 60 fok körül lesz.
-
válasz
Kean_Sorbo #45242 üzenetére
Értem. Elvileg ezeket a köröket végezte el ez a program helyettem. Akkor is érdemes inkább visszaállítanom és manuálisan nekem megcsinálnom mindezt? Jobb eredményt érhetek el mint az automatikus tuning? (Ez a program akkor inkább csak parasztvakítás lenne?
)
A hőmérsékletekről mi a véleményed? Meddig érdemes max elmenni?
Köszönöm a segítséget!
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Sidorovich #45241 üzenetére
BIOS-ba belépsz. Alapra minden.
Szorzó ALL CORE - Állítod amennyire kell.
Vcore - Offsett (Ezt neked kell kitapasztalnod, hogy terhelés alatt mi a minimum. 4.3GHz 1.2 volt környékén kell hogy menjen.)
Load Line Calibration - közepes (most hirtelen nem jut eszembe a megnevezése)
Long/Short Duration - 200
Intel Speedstep - Enabled
És teszteld a Linx 0.6.5-tel. Nem kell nyúzni, teljes memóriával 2 kör lemegy akkor használd.
Monitorozni RealTemp/CPU-Z.
-
Sziasztok!
Sok év kihagyás után, pár héttel ezelőtt újra építettem egy asztali gépet, és most - kissé laikusként - a tuningot is elkezdtem próbálgatni. A CPU egy i5-6600K egy Asus Z170 Pro Gaming/Aura alaplapban, Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 hűtővel, egy igen jól szellőző házban. (elől 2db, hátul 1db 140mm-es hűtő)
A tuningot az alaplaphoz járó Asus Ai Suite programmal végeztem, 100 Mhz-es lépésekben, 5 perces stressz tesztekkel növelte az órajelet magától és végül 4,5 Ghz-nél állt meg. Ezután AIDA64-el is járattam egy bő fél órát a gépet, hogy megnézzem mennyivel melegszik jobban. Ez lett az eredmény:
Az volna a kérdésem, hogy a hőmérséklet nem sok egy kicsit? Érdemes lenne kézzel visszavennem órajelből/feszültségekből? Mennyi lenne ezeknél az ideális, hogy hosszútávon se csökkentse a CPU élettartamát, stabilitását, megbízhatóságát?
Elvileg játék alatt sose fog ennyire terhelődni a CPU mint AIDA64 alatt, de lehet jobb félni mint megijedni.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Rottweiler89
senior tag
Hát volt már a jelenlegitől jobb 2500K tesztalanyom
Annál 4,7-ig jutottam, de ennek úgy néz ki 4,5(CPU-Z Core Voltage 1,416V) a vége.
-
Kean_Sorbo
őstag
-
geri0095
csendes tag
Sziasztok!
Totál új vagyok az OC témában és rám férne némi segítség. Szóval van egy i5-ös 6500-s procim leginkább játékra, alatta pedig egy Z170-es lap. Nekem még az a BIOS van rajta, ami engedi a szorzózáras vagyis nem K-s procik tuningolását. Ha már így alakult gondoltam kipróbálok egy kis OC-t. Magát a metódust megtalálni az interneten, úgyhogy nem is arra kérdeznék rá hogyan inkább arra, hogy mi a véleményetek esetleg tapasztalatotok az ilyesféle tuningról.
Köszi!
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Rottweiler89 #45236 üzenetére
Mert a VID-et nem lehet fixálni. Az a processzor által kért feszültség érték. Ehhez igazítja az alaplap a Vcore értéket AUTO üzemmódban. Ami neked kell azt a CPU-Z program írja ki Vcore néven. Ez az az érték amit a processzor ténylegesen kap az alaplaptól.
Nézd:
-
Rottweiler89
senior tag
Sziasztok!
Az miért van, hogy egy Z77 Extreme6-ban nem tudom fixálni a VID-t? Core Temp szerint most 1,356V, de ez sok. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
mikkristof #45234 üzenetére
Azért kell, mert az Intel még nem elég gazdag. Egyszerűen lehúzás.
Megpróbálhatod kikapcsolni az Intel Speedstep-et, de nem tudom hogy ez hatással van-e a turbo működésére. Viszont szerintem nem érdemes állandóan pörgetni a processzort, pl.internetezés alatt.
-
mikkristof
csendes tag
válasz
Kean_Sorbo #45233 üzenetére
Miért kell Z chipsettes?
Illetve ha nem lehet overclockolni adott esetben akkor lehet lockolni a turbo boost max frekvenciájára?
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
mikkristof #45232 üzenetére
Abban az esetben, ha az alaplapot kicseréled egy Z chipsettesre.
-
mikkristof
csendes tag
Sziasztok!
Van egy i5 6500-as processzor egy Asrock h110m-hdv alaplapon hyperx fury black 8gb 2133 cl14 ram, a processzorhűtő nem alap, Zalman cnps10x performa.
Tisztában vagyok vele hogy mivel nem K-s processzor így a tuning nem jelent sokat, de olvastam hogy azért az i5 6500-at is lehet egy kicsit feljebb húzni.
Hogy tudom ezt kivitelezni?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Ninjakid
csendes tag
válasz
customer114 #45229 üzenetére
Azon melyik fajta tesztet indítsam? Blend? Köszi: Ninjakid
-
ZaiKo
csendes tag
Sziasztok! Szeretnék kérni egy kis segítséget 3770K tuninghoz.
Idáig 4.2Ghz-en járattam, 1.100V Vcore-al (cpu-z 1.104V), viszont most szereztem egy másik hűtőt és szeretném kicsit feljebb tornászni.
4.4Ghz beállítás mellett akadtam el.
4.3Ghz-et simán elviszi 1.120V vcore-al (1.116 cpu-zben), viszont abban a pillanatban, hogy belököm neki a 44-es szorzót, abszurd feszültségeket ad a procinak. Folyamatosan változik 1.280 és 1.350 között...
Ez mi a rosseb? Túl kevés feszt adok neki, ezért átáll auto-ra? Vagy mi..?
Konfig: Gigabyte Z77X-UD3H, 16GB corsair ram 1600mhz, 3770k a proci nyilván, Be Quiet Pure Rock hűtővel.
LLC: Turbo beállításonÉs még egy kérdés: mennyi a biztonságos maximum fesz erre a procira 24/7-re?
Előre is köszönöm!
-
Ninjakid
csendes tag
Sziasztok!
Szerintetek milyen programokkalérdemes rendszer stabilitási teszteket csinálni ha egy q6600 b3 steppinges processzort akarok picit húzni 2.4 ről, 3 gigára a rendszerben van még 2*2gb CSX 800MHZ-es ram, egy gtx 680 direct cu 2 top vga, meg egy CM 600wattos táp. Meg egy olyan kérdésem lenne, hogy a riva tuner hőmérséklet adatai vagy az aida64 adatai esetleg a real temp adatai állnak legközelebb a valósághoz?
KÖszönöm előre is a segítő kommenteket
-
sladka_pani
senior tag
Üdv!
Konfigom: Asrock FM2A88X Extreme 6+ alaplap AMD Athlon X4 760K proci egy fasza nagy hűtővel (3.8GHz) és egy Sapphire Radeon R9 280X 3GB GDDR5 384bit videókari (ami elvileg sok hozzá, de anno ez volt jó árba)
Elkezdett érdekelni, hogy mit lehet kihozni a 2013-as masinámból a mai nap, van-e értelme a proci tuningnak. Amolyan félig kezdőként álltam neki a dolognak és a következőket tettem, leteszteltem CPU-Z Benchmarkjával a CPU-t alapórajelen 1 szálon és 4 szálon, majd megemeltem 4.5GHZ-re és úgy is, különbség 300pontocska volt, ami biztos jó, de veszem hasznát? Hátha igen... és elkezdtem a Furmarkkal is kisérletezni, mivel a grafikánál (játék) lenne értelme az egésznek, szóval előre beállított FullHD tesztet nyomtam 3.8GHz-n és 4.5GHz-n is, de mindkettőnél 57-58 FPS volt az átlag, szóval mintha nem hajtaná ki jobban. Saját beállításokkal is futtattam a teszteket, de sajnos 1 max 2 fps volt a különbség, vagy ugyanaz. Tehát lehetséges, hogy 700MHz órajelnövelés a CPU javára semmit nem tesz, hogy "gyorsabban" működjön a videókártyám? Azaz teljesen felesleges és maradhatok a 3.8GHz alulfeszelve (45W TDP) beállításomnál, hogy kevesebbet fogyasszon, vagy valami mással is érdemes tesztelni még? Konkrétan csak pár játék van amivel néha játszom, azok mennek fullhd felbontásban, de ha legújabbakat akarnám kipróbálni, erre nem vennék már mérget. Köszönöm, ha valaki felvilágosít -
m4rk.89
aktív tag
válasz
Kean_Sorbo #45223 üzenetére
Arra esetleg nem emlékszel hogy különböző orajeleken hány gflopsot tolt a procid?
-
m4rk.89
aktív tag
válasz
Kean_Sorbo #45221 üzenetére
Maximum hőfok mennyi volt kb.? Illetve a processzor VID-je mennyi volt? Enyém nem igazán tudom hogy kéne megnézni.
-
m4rk.89
aktív tag
Hello,
2500k-nak mennyi VCore adható maximum 24/7-re? Terhelve 1,304-et kap, úgy hogy offset -0,005 van beállítva.
1,8V Pll voltageval elérhető 4.5GHz? Lapomban 2 ilyen beállítás van:
- Internal PLL voltage Enabled / Disabled (incrases internal phase locked loop rail voltage)
- CPU PLL Voltage Auto / +0.1 (default 1.8)4.3GHz-en stabil a proci úgy hogy az első disabled, 2. pedig auto.
-
customer114
őstag
válasz
Kean_Sorbo #45218 üzenetére
Illetve prime95 programmal tudsz stabilitást tesztelni, ha be bír tölteni a rendszer. Alapfeszt nézd még aida-val rendszer alatt, és azzal indíts biosban.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
nadorantal #45216 üzenetére
Az AGP frekvenciát ne állítsd, mert VGA instabilitást okozhat. Ráadásul a teljesítményén sem fog javítani.
Az alaplap User Manual-jában világosan le van írva, hogy BIOS függően az Onboard PCI Device vagy OnChip PCI Device menüpontokban a Serial ATA Controller-t ENABLED-re kell állítani, akkor tudsz ilyen eszközt rácsatlakoztatni. Manual.
Az FSB az alaplap működési frekvenciája. A processzor ebből számolja ki a szorzója (multiplier) segítségével a működési frekvenciáját. Tehát 233 MHz FSB x 10-es szorzó az 2330MHz. Tehát ha ezt emeled akkor nőni fog a működési frekvencia.
A memória sebessége szintén összefüggésben van az FSB-vel, amit a BIOS-ban láthatsz is. A memóriák sebességét nem érdemes nagyon emelni, így azt a CPU FSB/DRAM ratio menüben az eredetihez legközelebbi értékre vissza kell állítani.
A CPU feszültséget pedig megtudod nézni, alapbeállítások mellett, majd azt manuálisan fixálod. Amint haladsz felfelé a tuninggal egyre több feszültséget fog kérni a processzor, ezzel pedig addig mehetsz amíg hűteni bírod.
-
customer114
őstag
válasz
nadorantal #45216 üzenetére
De azért kiadtad magadból.
A lelket is gyógyítja ez a fórum.
-
nadorantal
újonc
válasz
customer114 #45214 üzenetére
Nézd, most mondanám azt, hogy értékelem az őszinteséget, csak nem érzem, hogy az volna.
Szakmai segítséget kértem, nem trollkodást. Ha ettől áll föl a farkatok, akkor trollkodjatok tovább és gratulálok hozzá, csak így tovább.Remélem lesz olyan értelmes fórumos, aki érdemben is tud segíteni és inkább privátban elmagyarázza ezeket a dolgokat. Tudod, tisztában vagyok vele, hogy nem fog futni rajta egy Battlefield 4 (vagy 5, leszarom hanyadiknál jár a sorozat), de már csak a poén kedvéért is látni akarom, hogy mire képes ez az öreg vas.
A te agyad nem tud elvonatkoztatni attól, hogy most 6-8 magos procik vannak.
Szándékosan hagytam meg ezt a gépet, annak ellenére, hogy játékra összedobtam egy normális konfigot pár éve (céltudatosan többmagos, 64 bites gépet).Tudod, az a fajta fasz vagyok (nem kicsit szentimentális), aki csak azért nem dob ki a kukába valamit, mert van nála jobb.
Te nem erre lettél nevelve, és kicsit sajnálattal látom, hogy még büszkén vigyorogsz is hozzá.@Kean_Sorbo
Köszi a linket, de a hozzászólásomban említett AGP frekvenciáról és SATA beállításról egy kurva szó sincsen a cikkben. Meg ugye laikusként nekem el kéne magyarázni, hogy mi miért.
Azért köszönöm a jó szándékot! -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
nadorantal #45211 üzenetére
Szeretném figyelmedbe ajánlani ezt a cikket.
-
customer114
őstag
válasz
nadorantal #45213 üzenetére
Utolsó mondatban ott a lényeg, de majd jön más aki ugyan ezt leírja. Nézd el a többi trollkodást.
Tulajdonképp időt spórolni segítek.
-
nadorantal
újonc
válasz
customer114 #45212 üzenetére
A fentebbi hozzászólásomban ugyan nem kértem, hogy az ilyen emberek kíméljenek, de most megteszem.
Kérek mindenkit, hogy ha nem hajlandó a kérdésekre válaszolni és nem hajlandó segíteni, akkor maradjon csöndben!
A segítő jellegű hozzászólásokért nagyon hálás volnék."Ezt a konfigot lassan elektronikai hulladékként sem viszik el, nemhogy tuningolni."
Eszemben sincsen eladni, sem kidobni. Tökéletesen működik a gép.
Ezen rippelem a zene CD-ket, DVD-ket is ezen kódoltam. Teszi a dolgát kibaszottul jól.
Netezni is ezen szoktam és részben filmeket is ezen nézek. Primitív megjegyzésekre senki nem kíváncsi. -
customer114
őstag
válasz
nadorantal #45211 üzenetére
Hát ez hatalmas, meg kellett néznem, nem-e egy topic indító hsz.-ra válaszolok.
Ezt a konfigot lassan elektronikai hulladékként sem viszik el, nemhogy tuningolni.
Ne csinálj vele semmit, nem tapasztaltnál változást.
-
nadorantal
újonc
Kedves fórumozók!
Sosem foglalkoztam tuning dolgokkal, ezért előre elnézést kérek minden hozzáértőtől, akinek esetleg bassza a csőrét, hogy egy ilyen ősrégi cuccra rákérdezek!Lassan 15 éve megvan ez az alaplap és mivel régi a cucc, eleve nem tudhatom meddig tart ki.
Mivel már csak a csoda (Isten) tartja egyben ezt a konfigomat, gondoltam kicsit eljátszogatok vele.Pár dolog volna fontos, amire nem találtam a neten értelmes magyarázatot.
Sosem volt tuningolva a gép semmilyen módon, ezt gondoltam érdemes megemlítenem
Úgy kezeljetek, mint egy laikust. Sosem volt tuningos tapasztalatom, ezért sem megyek sokra a netes fórumok találataival. Keresgéltem, de különösen az AGP-re vonatkozóan semmi konkrét dolgot nem találtam. Volt, aki ellenjavallta a freki emelését, de magyarázat nélkül...1. Az AGP bus frequency állítható 66 és 99 MHz között, ami alapból 66 MHz. Van értelme magasabbra állítani vagy nem? Önmagában ha emelem ezt az órajelet, nyerek vele bármit? Ha lehet 99 MHz-re emelni, miért NE tegyem, ha az a javaslat, hogy ne?
2. Nem kívánok egyéb hűtést venni és beszerelni. Tapasztalatok szerint meddig biztonságos emelni a proci teljesítményét és pontosan milyen módon?3. Sosem használtam SATA eszközt ezzel az alaplappal. Viszont 1-2 alkalommal próbáltam, sikertelenül.
A kézikönyv szerint csak 2 db. azonos típusú SATA vinyó használatával működik a SATA port, de ennek ellentmond az alaplaphoz mellékelt kis leírás a SATA Serillel2 átalakítóval kapcsolatosan, ami meg azt írja, hogy bármilyen eszközt rá lehet kötni ('hot plug' módban, ami gondolom azt jelenti, hogy menet közben leválasztható vagy ráköthető bármilyen ATAPI eszköz).
Itt a kérdés az volna, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy 1 db. SATA vinyót az alaplapra kötve használni tudjam, míg mondjuk a másik portot egy DVD-íróhoz használom?Üdv, és előre is köszönöm a segítő jellegű hozzászólásokat!!
- Nádor AntalEz a régi gépem konfigja:
DTK 400W táp
Abit NF7-S v2.0 alaplap
AMD Athlon XP Barton 3200+
GlacialTech Igloo SilentBreeze III CPU hűtő
CSX 1GB DDR-400 memória (2x, dual módban fut)
Sapphire Radeon HD4650 AGP 1GB DDR2 400MHz videokártya
Windows XP Pro (32-bit, SP3, Eng)2 extra halk házhűtő venti van még, ami említésre méltó
-
törölt tag
Pár szóban valaki elmondaná, hogy az Adaptive VCore beállítás (Z170 chipset) hogyan működik?
Melyik érték mit takar? -
demmer123
őstag
válasz
Kean_Sorbo #45207 üzenetére
Mondták hogy sokkal gyorsabb lesz a gép.És ha tuningolva van a proci érdemes kikapcsolni ezeket az energia gazdálkodásokat stabilabb is lesz a gép hogy fix órajelen megy a proci.
-
demmer123
őstag
Van egy 6600k procim ami 4,4 ghz üzemel.
Melyik az a beállítás hogy az órajel ne ugráljon?Úgy értem hogy állandóan 4,4ghz üzemeljen terheléstől függetlenül.Mert sokszor 4.4-ről leugrik 4300-ra illetve a Bus Speed is 100.000.-98ra le ugrik másodpercenként.
-
pixta78
senior tag
Lejárt a szerk.
Van mód a tartalék uefi felül írására?
Lehet, hogy megoldódna a dolog. Az alap firmware (ami a tartalék is)ugyanis IDE módban látja az AHCI-s ssd-t amin a rendszer van, lehet, hogy nem esne össze ha felül csapnám valahogy. -
pixta78
senior tag
válasz
Kean_Sorbo #45201 üzenetére
Rebootnál semmi gond, bootnál sem mindig jön. Sajnos néha az a vége,hogy a Windows beadja a kulcsot😨 repair majd go....
Új hozzászólás Aktív témák
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A620M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB ZALMAN I3 NEO EVGA 850W
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3273, 100% Akkumulátor
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Hibátlan iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3290
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest