- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
kenwood
veterán
-
Kender23
aktív tag
válasz
IO.sys #47086 üzenetére
Igen, ez még most csak kísérletezés volt. Menne még ez feljebb is, mondjuk 4.7-4.8Ghz, 60-62 C. A táp is bírná. Az igazság az, hogy jöv. hét pénteken veszek még memóriákat és egy videókarit. Most egy filmezésre alkalmas kártya van benne, az szinte áramot se vesz fel, majd ha belekerül minden, akkor újból neki ugrok
Köszi a segítséget!
-
flash-
veterán
válasz
IO.sys #46989 üzenetére
"Now that you got used to overclocking, we're going to be setting the standards a bit higher.
All settings should be set from the previous section.
Goal: Achieve the highest stable multiplier without going over max Vcore during the Test..
TEST: Pass "The Prime Test" for 20min. No crashes, fatal errors, or temps exceeding optimal can occur.
PASS: Increase the CPU multiplier by 1.
FAIL: Increase the Turbo Boost by 1 spot OR raise CPU PLL (max is 1.89v) OR lower CPU PLL (as low as 1.709v).
FAIL (Max Vcore): Decrease the CPU multiplier by 1.Repeat this until you achieve the GOAL. Precede to the Final Test."
ott járok hogy 4.4 nél alapfeszen stabil a gép tesztek alatt, viszont játékoknál azért előfordul crash.. eseménynapló szerint cpu tuning lehet az oka.
-
LoyalGuard
tag
válasz
IO.sys #46973 üzenetére
Jelenleg a 3db 120-as venti szivja be elol a levegot es most beraktam a proci fole egy 140mm-es ventit ami kifele fujja. Igy lenyegeben L alakban de van huzat.
Mivel foleg jatekra lesz ez a gep hasznalva, most Warzone menuben "benchmarkolva" (meg dolgoznom kell kozben sajnos) 75 fok eddig a max.
Processzoros topikban javasoltak hogy alulfeszelni kene, ehhez is szeretnek segitseget kerni.
Jelenleg 4,2ghz es 1,25V van beallitva neki, de gondolom ezt lehetne meg finomhangolni. -
Powerer
tag
válasz
IO.sys #46946 üzenetére
Ez tudom hogy érzékeny pont, mindenki abban hisz ami neki beválik, illetve szerinte kellő mértékben leteszteli a beállításokat és a hardwaret.
Nekem az AIDA stressztesztjével, játékkal és munkával való tesztelés bőven bevált.
Az elmúlt 5 évben folyamatosan tuningolt/optimalizált beállítású asztali gépet használtam, és sose teszteltem Prime-mal. Véleményem szerint annyira túlzás az a típusú terhelés, hogy normál használat közben a közelébe nem ér a processzor.
AIDA teszt nekem bőven elég, ott megfigyelhető a melegedés, lehet állítgatni a ventiprofilon ha nem megfelelő, illetve ha annyira instabil lenne, akkor kifagyna ettől is.
Használat közben sosem fagytak a gépeim, és sose használtam Prime szintű stresszteszteket, mert ezek állandóan fagyást eredményeztek, attól függetlenül, hogy azon kívül atomstabil volt a beállítás. Szerintem még gyári frekvencián és feszültségen, vízhűtéssel is fagyott tőle.
Ez csak a magánvéleményem, és megértem azokat, akiknek az jelenti a biztonságot, ha a Prime-ot futtatták egy bizonyos ideig, és azt a hőmérsékletet tudják beállítani, mert azt egészen biztos, hogy nem fogja használat közben elérni a rendszer. -
NY_A
őstag
-
IO.sys
őstag
válasz
IO.sys #46878 üzenetére
A headroomra azért van szükség, mert az egyik chipnek 1.12V elég, a másiknak ugyanahhoz a teljesítményhez 1.16V, így lesz 1,2V mondjuk a gyári feszültség. A gyári tuningot nem hagyják ki a gyártók, vannak ilyen feláras termékek, de ott is headroommal dolgoznak. Egyedül az Intel foglalkozik aranyáron proci válogatással és tuninggal azt hiszem, de ahhoz nekünk, földi halandóknak semmi közünk.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
IO.sys #46867 üzenetére
Arra gondoltam én is, de sehol se találtam AVG OC-t clock speed-del...
Olyat találtam ,hogy hány %-ot javulnak OC alatt bechmark-okban, de olyat nem, hogy átlag milyen órajelet érnek el.
hwbot-ot is néztem, de ott se találtam meg, amit kerestem, pedig ott van szűrés hűtések típusára. -
Powerer
tag
válasz
IO.sys #46864 üzenetére
Személy szerint nagyon várom, de kíváncsi leszek a működésére. Cinebench 20-ban a gyári többszálas ~3500-as eredményhez képest ~3900-at ígér alacsonyabb fogyasztás és feszültség és persze magasabb órajel mellett. Részemről feltételezem, hogy megfelelő hűtés persze ehhez kelleni fog, tehát egy gyári vagy hasonló teljesítményű léghűtéssel ez nem fog menni.
forrás: https://twitter.com/1usmus/status/1303679790344437760
Ádám
-
Dávidka1995
csendes tag
-
Dávidka1995
csendes tag
válasz
IO.sys #46850 üzenetére
Fejlemények már 7órája megy a teszt és semmi hiba és a hőfokok is stabilan vannak ugyan azok amiket az előbb írtam,mintha oda szegelték volna őket
viszont fél egy óránként az előfordul hogy a PCH és a VRM hőfoka egy másodpercre fel ugrik akár 200-300fokra is vagy is ezt írja az aida64 gondolom ez nem éppen valós adat
-
Dávidka1995
csendes tag
válasz
IO.sys #46850 üzenetére
Igen sikerült be állítanom a dolgokat 5ghz-en megy a hőfokok a következőként alakultak 2óra teszt után
Cpu 62
Cpu1 72
Cpu2 72
Cpu3 75
Cpu4 73
Cpu5 75
Cpu6 71
Cpu7 71
Cpu8 70
A feszültség pedig a következők
Cpu System Agent Voltage 1,248V
Processor PLL Voltage 1,200V
Cpu VCCIO Voltage 1,264V
DRAM Voltage 1,361V
PCH Core Voltage 1,056V
Cpu Standby Voltage 1,054V
Cpu Graphics Voltage 0,018V -
Kovács86
tag
válasz
IO.sys #46777 üzenetére
Ezt is köszönöm, bár arra gondoltam, -csak túl röviden írtam le, ezek szerint, fáradt voltam-, hogy az Asus alaplapot, amit a HP "átcímkézett" és beépített a 8100 Elite SFF-be, frissíteném az Asus bios-ra(remélem jól emléxem, hogy Asus volt és nem Acer), mert az eredeti Asus(/Acer?)-Bios szerintem nincs kiherélve: -kitörölve az FSB és egyéb frekvencia beállítások-, ahogy a HP, Dell egyéb "nagy" brand-ek szokták csinálni.
Erre írtam, hogy valaki tud-e erről, utána tud-e nézni, mert ez már hosszabb bonyolultabb, szakmai angol. Ilyet esetben a fordítóprogramok(Dr, Google "barátom") nem nagyon tudnak még jól fordítani, majd pár tíz év múlva
THX.
-
Kovács86
tag
-
Kovács86
tag
válasz
IO.sys #46757 üzenetére
"...De egyébként ezekre negyed óra keresgélés után jöttem rá és nem azért, mert én vagyok a topikgéza..."
"De egyébként" (
) akkor is köszönöm!
Jut eszembe: Tuning szoftver esetleg? Az Intel-nek van vmi Extrem... szoftvere, de nem találom / tudom kibogarászni hogy pl. ezt a Xeon-t tudja-e tuningolni? Az "óccó" kínai alaplap valószínűleg nem tudja a frekit állítani, ebben a kategóriában pedig a (jó) hw-hacker-ek nem kapnak ("gyári"
) támogatást.
Atermiter X79 X79G motherboard LGA 2011
-
Kovács86
tag
válasz
IO.sys #46755 üzenetére
Valamennyire ismerem a területet,:
- bios tunig,
- processzoron hidak(AMD régen)
- LGA-ba Xeon. lábak összekötése
- ...De ebben a Xeon-ban eddig nem utaztam, és "felháborítóan" alacsony MHz-en megy ez a darab
Korábban hallottam vmi bios edit-ról is, de az is "jópáreve" volt.
Most???
u.i: 2.4 2.5 GHz-en megy és 22nm-es
Ha nincs "kemény" hardver tiltás 3.5 GHz-ig is lehetne/kellene dübörögnie! kb.
Angol: alap, +jó a tanárom(Prof Dr. Google
)
-
szojafasirt
újonc
válasz
IO.sys #46657 üzenetére
Én pont azt olvastam róla hogy teljesen biztonságos. Kb 1 éve van fent. 2 hónap múlva házat és hűtőt cserélek, csinálni fogok képet és feldobom ide az eredményt.
Úgy vettem észre ha kevés feszültséget adok a procinak csak akkor kapok kéket. Be tudom stabilizálni viszont akkor 70-fok fölé megy a hőfok azt meg már én nem viselem el a szobában.
-
szojafasirt
újonc
válasz
IO.sys #46655 üzenetére
Jelenleg még csak a proci és a blokk között van mivel van még 6 hónap garancia a procira. Utána gondolkodom egy deliden is és oda is ez a folyékony fém kerülne.
Tegnap neki álltam finoman pöckölni a BLCK-t sikerült elérnem 101Mhz-en 4998Mhz-et 1.35V-al viszont kb másfél óra Warzone után kaptam egy Blue Screent így most vissza állítottam. Köszönöm a válaszod! Óvatosan fogok bánni vele
Egy kérdésem maradt, a CPU Chache Ratio mit állít s és mennyire kell finoman bánni vele? -
zs198
aktív tag
válasz
IO.sys #46645 üzenetére
Szia!
Először is köszi szépen a hozzászólásodat!
A gépben NVME SSD van (Sams. 970 EVO 250 GB) !
Szabad hely: 180 GB
Intel MEBx: Itt mit is kell néznem?
UEFI ( ez a bios frissítést jelenti feltételezem) : Ez a legfrissebb ennél a lapnál 1401-es verzió!
Intel RST: Ez is fent van!
Aut. ind. folyamatok: Itt mazsoláztam egy-két progi közül, de a Microsoftosak mind engedélyezettek!A Win10 energiaséma beállítva kiegyensúlyozottra!
Itt már vissza is veszi a proci beállítást szépen! Bravó!Szóval itt tartok!
Ez is valami!
És köszi szépen!A BIOS-t kellene már csak gatyába ráznom.
-
törölt tag
válasz
IO.sys #46642 üzenetére
Ebben az esetben erre gondoltam: UV = UnderVoltage
LinX-et kipróbáltam, de hosszú ideig fut hiba nélkül esetemben ezzel a laptoppal, míg a Prime95 akár 1-2 perc alatt hibát mutat. A meredek, hogy amíg a LinX közben mondjuk 52W a fogyasztás, addig Prime95 esetében 65W és közel 15-20fokkal magasabb a hőmérséklet is.
Persze nem olyan nagy gond, ha valami más program nincs tesztre. Max lesz egy gyorsan kitesztelt profilom, amit gyakorlatilag lehetetlen lesz limitbe hajszolni. Erre marad abprime95. Aztán ráérős időben majd csinálok egy magasabb órajeles, lassabban kitesztelt és elsőre nem feltétlen 100%-os profilt játékhoz, amit majd problémák esetén finomhangolok. Jobb ötletem nincs egyelőre egy vékony laptop esetében.
-
törölt tag
válasz
IO.sys #46631 üzenetére
De sikerül, viszont a -150mV offset-nél nagyobb csökkentés már instabilitást okoz a turbo órajeleknél és kifut a 45W power limitből akkor is, ha engedem a gyári magas turbo órajeleket. Ha viszont limitálom a turbo órajeleket, hogy ne menjenek fel túl magasra, akkor nem lép ki a power limitből.
Ezt a turbo órajel limitet volna jó kisebbre venni bios-ban. Viszont nem sikerül rendesen. Kizárólag az 5 és 6 mag használatot engedi átírni. Ha 5-nél kevesebb mag van használatban, akkor felmegy akár 4.1GHz-re is (1 mag esetén). TS-el szoftveresen meg tudom oldani, de jó lett volna bios-ban is, hogy linux alatt is működjön a dolog. -
pixelshader
tag
válasz
IO.sys #46621 üzenetére
Végülis raktam rá egy nagyobb hűtőt. De csak annyi a különbség, hogy ez rézmagos, meg kb 2x annyi a hűtőborda, meg a venti is nagyobb.
Annyit értem el hogy alap állapotban, oc-al max 30 körül megy, de ha pl cpuz-vel terhelem (90%-on) akkor azonnal 60-nál kezdi, és szép lassan felmegy 60-70re.
Bár elvileg 71 a max.Szerintem a pasztázással van a baj. Ez valami 0,9-es kw, azt írták hogy a 4 is gyenge.
-
pixelshader
tag
válasz
IO.sys #46619 üzenetére
Értem köszi a választ. Csak azért nem álltam neki leírogatni hogy pontosan miről lenne szó, mert úgy döntöttem hogy inkább nem foglalkozok vele. Az a pár játék amikkel játszok azok így is fullon mennek fullhd/60fps-el. Doom, hellblade, resi7, plague tale, ilyesmi. Ez már így is bőven elég, később majd újítok másik lapot, procit.
Én is utána olvastam a fórumokon a beállításokról, csak olyat állítgatok amiről tudom hogy mit csinál.
A paszta valami 200 forint volt 1g, biztos nem prémium minőség, de teszi a dolgát. Pont azért pasztáztam újra a procit, mert a realtemp írta hogy melegszik. Most több órányi terhelést is kibír 50-60 között. -
pixelshader
tag
válasz
IO.sys #46612 üzenetére
Próbálkoztam a memtest-el, de nem akar bebootolni pendrive-ról. Csak villog egy vonal, de nem tölt be.
Nézegettem a forumokat, de nem sikerült rájönni hogy mi a hiba.
Próbáltam a ramot fix értékre beállítani, nem segített. Feszültséget is állítgattam, újraindítás után a lap mindig visszarakja auto-ra. Kikapcsoltam minden felesleges dolgot "spread spektrum" vagy mi meg hasonlók.
Nem csak annyi a hiba hogy láthatóan belassulnak a játékok, töltés közben már a hang is laggol, recseg ilyesmi.Venni akartam egy nagy toronyhűtőt de így nem tudom hogy van-e értelme.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
IO.sys #46593 üzenetére
hàt igen vagy a silicon lottery-n vesztettem(amit te irtal le) .vagy a win 10es vedelmekkel van a baj.
holnap kiderul.
de ahogy irtam is az én leghutesemmel nincs igazan ertelme nagyon tovabb huzni mert 4.3ghzen már throttle ezik (nyáron)
csak kivancsi vagyok sikerul-e.
meg ha sikerul akkor lehet majd jósok hónap mulva veszek valami b@szo toronyhűtõt hõcsõvekkel ebayrol vagy vhonnan. -
erer1000
őstag
válasz
IO.sys #46553 üzenetére
gyártói leírás https://www.amd.com/en/products/cpu/fx-8350 Max CPU Temp 61 C°
de itt a topic kezdő posztja is 60 fok környékét ír cpu tuninghoz
-
-
Gabi7799
tag
válasz
IO.sys #46540 üzenetére
Hát, viszlát vidámság.. Leszedtem, illetve csak megpróbáltam, mert tökéletesen nem sikerült. Olyan kb mint a festék, csak fogalmam sincs, hogy ezt mi oldja.. az alkohol nem. tettem fel helyette az MX-4-ből, az volt itthon. Máris 9Celsiust buktam. 4400-on el sem indul.. kékhalál, fagyás.. 4200-on teszt alatt 89C, alapjáraton 40fok tájékán.. ez van.. viszlát jóság..
Utána nézek a Kryonauttnak..
Addig is -
Gabi7799
tag
válasz
IO.sys #46536 üzenetére
Az eredmény fenomenális lett.. Először is teszt alatt, 4400MHz-en épp csak egy-egy pillanatra éri el a 80 Celsiust egy-egy mag, egyébként alapjáraton 29Celsius. Előtte max 4200MHz-ig tudtam húzni és ott már 100Celsius feleti maghőfokok fagyások stb-stb jöttek.. Alapjáraton pedig 40 Celsius volt a minimum. Szóval összvissz cirka 15-20 fokkal lett hűvösebb
Mindent frankón csináltam, alkoholos tisztítás, gumikesztű, por és zsír mentes felületek.. Próbaképp folyékonyfémet használtam azonban a kupak és a hűtő között is. Gondosan elterítettem, aztán a felesleget szépen vissza szívtam a fecskenőbe, nem volt nehéz, mert olyan mint a higany.. Ha kicsit ferdén tartottam a procit, össze gyűlt az egyik sarokban, így már könnyű volt felszívni.
Ja, és a Single channel probléma is megoldódott. Ahogy mondtad, talán az alapos tisztításnak köszönhetően.
Hálás köszönet -
Gabi7799
tag
válasz
IO.sys #46532 üzenetére
Singelben megy a 2x8, Dualban nem, mert a 3. es 4. memoria slot konkretan nem latja a ramokat( de csak ezzel a procival es a pasztazas ota). Corsair H80i viz van rajta. Elvileg nem serult semmi, ovatos voltam. Mas is jart pont ugyanigy, olvastam egy forumon, de nem tudtak miert van ez.. Talan nem nagy teljesitmeny vesztes, csak azert bosszanto.. A pasztazast a youtube-on lattam , Arctic MX-4-et hasznaltam.
-
FaRkaS1991
csendes tag
válasz
IO.sys #46528 üzenetére
Cakumpakk 26ba jött ki utazással mindennel. Egyenlőre alapon használva, az észrevételeim szerint hőmérséklet átlagba 10 fokkal emelkedett(aidán mérve), idle és terhelésen is(bár talán valahol azt olvastam a kaby lake processzorok kicsit melegebbek). 2 játékkal tesztelve, egyik az Escape from Tarkov(multi), itt az fps talán csökkent picivel(5-10) viszont nem droppolgat akkorát, stabilabb. A másik a BF5(ha már ingyen hétvége
) Itt lusta voltam leszedni egy fps számláló programot, de érzésre minimum 20-30 fps növekedés lett. Konklúzió, 4,4-en járatott 6600k nem marad el nagyon a 7700k-től. De majd ha időm engedi, meg a hűtő is, megcélzom a 4.8at, aztán majd kiderül
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest