Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mielőtt kérdeznél valamit olvasd el az alábbi Téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sting2
addikt
válasz Unlimited #41044 üzenetére
4K- HDR és Game területre, nincs az az isten, hogy Én most Oledet vegyek!
Majd úgy 3 év múlva, esetleg, talán.
Addigra "elfárad" a XE900 és nyugodtabb is leszek azzal a tudattal, hogy már egy " beérett", gyerekbetegség mentesebb teknót veszek.[ Szerkesztve ]
Sound & Vision : Marantz- Sony - Playstation
-
vlevi
nagyúr
válasz lumpika #41046 üzenetére
Hát, én már hozzászoktam, sajnos.
Hosszan nyomni kell a kikapcsológombot, akkor újraindul.
Ez is egy Android TV (vagy Sony???) furcsaság.
Ha lenne értelmes dolog, akkor erre kikapcs hosszan nyomásra igazán rátehették volna a "normális" kikapcsolást, úgy, mint telefonoknál, nem csak a kérdés nélküli újraindítást. -
Joshi
titán
válasz gugika #41049 üzenetére
Butaságokat beszélsz, szerencsére nem csak én cáfolom ezt.
-
Joshi
titán
válasz gugika #41057 üzenetére
"Én is A1-et akartam, de kevés a fényerő, gyengus!"
Gyengus az A1? Inkább amit vettél, de legalább fényes mint az atom."Az oleden az sdr jó lehet, viszont nappali fényviszonyok között sajnos elvérzik! Volt szerencsém kipróbálni HD és Sdr anyaghoz(kb. 1-2 hete) , sötétben hatásos a fekete, de gyengus Hdrban!"
Ki mozizik nappali fényviszonyok mellett? Szerintem teljesen rendben van a fényerő még HDR-ben is. Igazából még vissza is kell venni a fényerőből mert bizonyos jeleneteknél tényleg vakít mondjuk egy lámpafény, vagy nap. Kalibrálni kell és akkor a sötét részletek is rendben vannak, ráadásul ebből a szempontból is a Sony OLED az egyik legjobb.A HDTV tesztben nem is szerepelt Sony LCD, nem tudom miért de akkor sem.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz gugika #41057 üzenetére
"Volt szerencsém kipróbálni HD és Sdr anyaghoz(kb. 1-2 hete)"
Ez azt jelenti, hogy amikor megvetted az XE93-at, akkor még ki se próbáltad, nem tesztelted csak az idióta youtubos áruházas videókat nézegetted. Ehhez csak gratulálni tudok. Félre ne érts, LCD-ék között nagyon jó tévé az XE93 de egyáltalán nem jobb mint az A1 vagy AF8. Gondolom Vincenték is azért szerepeltették az AF8-at tesztjükben (pedig Vincent Sony párti), mert szerintük az a legjobb Sony tévé jelenleg."sötétben hatásos a fekete, de gyengus Hdrban!"
Ez pont az LCD-re igaz nem az OLED-re. Sötétben bőven elég az OLED fényereje is, de világosban ki a tököm néz mozit?Viszont játékokhoz én is inkább egy Sony XE de méginkább XF 90/93-as szériát vennék.
[ Szerkesztve ]
-
DarthTom
csendes újonc
Érdekes, amiről írtok. Ez nekem is feltűnt. Rtings szerint:
Sony A1 OLED - HDR Peak Brightness: 7.3, HDR Movies: 9.1
Sony X930E - HDR Peak Brightness: 9.2, HDR Movies: 8.4Még így is az OLED-et hozták ki győztesnek. Más is megtette a hatását.
-
Joshi
titán
válasz DarthTom #41064 üzenetére
A fényerő nem minden sőt, pont azért mert ha mozizol azt általában sötétben szokták és ott meg a kontraszt is nagyon fontos ahogy a betekintési szög színek stb. De úgy általában az LCD technológia gyengébb ha mozgásmegjelenítésről beszélünk. Ez vagy tetszik vagy nem ez így van.
Ahogy már írtam egyedül játékra vennék LCD-t, de azt is csak azért mert nincs para a beégéstől habár normál használat mellett nincs beégés OLED fronton. Igazából játékra is inkább IPS mint VA-t.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz gugika #41067 üzenetére
Akkor mégis miben gyengébb? A HDR lényege nem a kimondhatatlan fényerő, ezzel csak az LCD tévéket promózzák. Sokkal fontosabb a kontraszt és a színhelyesség és színtartomány. Talán a valós Quantum LCD-ék esetleg, de az még nagyon messze van.
(#41068) gugika "Ghosting is van A1-en!"
Nekem mondod akinek 65A1 van? Én még nem tapasztaltam ghostingot, igaz hogy én csak filmre használom játékra nem. Az tény hogy az OLED technológia még szenved ettől ha hosszan kint hagyjuk a játék hud-ot vagy exel táblázatot. Szerintem egy tévé elsősorban tévécsatornák nézésére való illetve esti filmezésre.[ Szerkesztve ]
-
gugika
csendes tag
A magas nit tartomàny adja a sava-borsát a valós Hdrnek ez köztudott, sajna az oled teljesképernyős 300nitjei egy középkategóriás noname LCD is tudja, max 700 nit kiugrásra képes sony oled sem adja vissza egy 1000 nitre maszerelt filmet.
Főleg, hogy magas nit tartományban az oled színhűsége szétesik! -
Joshi
titán
válasz gugika #41070 üzenetére
Nem érted a HDR lényegét. Nézd meg ezt a tesztet ahol egy Samu Q9FN hasonló fényerővel bír mint a te tévéd. Ettől függetlenül HDR tesztnél OLED lett a győztes. Igen megvan az előnye a magas fényerőnek LCD fronton, de sötét helyiségben nincs túl sok szerepe.
Filmnézésekor pont az a lényeg, hogy kizárd a környezetet és csak a filmre koncentrálj. Na erre jó a magas kontraszt kiváló színek és aránylag jó mozgásmegjelenítés. Az LCD egyedül színekben veszi fel a versenyt az OLED-el, de ott is csak az IPS.[ Szerkesztve ]
-
gugika
csendes tag
Nem értem a HDR lényegét, a teszt is alátámasztja, hogy az AF8 a leg ideálisabb Sdrben sport műsorokhoz a mozgás miatt, HDR nyertes oledben az Lg C8, ami 1000 nitre ugrik ki! 2018-as tévékről beszélünk!
Cikk töredék: "Legjobb HDR TV: Az LG C8 általában fényesebbnek tűnik, mint a többi OLED, így nagyobb HDR hatást nyújt. A Samsung szenvedett a sötét jelenetekben, ahol a helyi fényerőszabályzás túlságosan agresszív, ami az árnyalati részletek elvesztését okozza."
-
Joshi
titán
válasz gugika #41073 üzenetére
(OFF)OLED és OLED között hangyaf@sznyi a különbség hiszen mindegyikben LG panel van. A Sony tényleg sötétebb, de nem is fog beégni a büdös életbe se. Nézd meg milyen OLED tulajok sírnak a beégéssel kapcsolatban.(/OFF) Hozzáteszem sötét szobában HDR-nél semmi szerepe a nagyon magas fényerőnek, ahhoz kellene a magas kontraszt is különben lófütty az egész.
-
Joshi
titán
válasz gugika #41074 üzenetére
Sajnos már nem.
Egyébként sincs valódi quantum dot LCD kijelző, a Samsung QLED megnevezése is fals ebből a szempontból, de ez már lerágott csont. Itt is látszik hogy nagyon nem vagy képben. Igaz még én se igazán. -
Joshi
titán
válasz gugika #41076 üzenetére
Ezzel a hozzászólásoddal Ismét a hozzá nem értésedet erősíted. Attól hogy egy SoC erősebb még nem feltétlenül jobb. Most itt nyilván te arra gondolsz, hogy izomból erősebb a SoC, de attól nem lesznek jobbak a különböző algoritmusok mittudomén. Itt megint csak a korábban említett tesztet tudom felhozni, ahol mindenben a Sony a legjobb már ami a film és képmegjelenítésben számít.
Én is csak netes teszteket tudok linkelni, mert ha én azt mondom hogy márpedig... azt úgy sem hiszi el senki.
[ Szerkesztve ]
-
gugika
csendes tag
Na, akkor tegyük tisztába a dolgokat, először röviden: az IPS panel nem kontrasztosabb a VA panelnél! A valódi led tv, amire te qvantum led tévét írtál, azt a Sony csinálja kristály led tévének hívják, év végén fog debütálni ha minden igaz, 10.000 nitet tud, 8k, X1 ultimate chip lesz benne, ami 2x erősebb az X1 extremnél!
A kontrasztról meg itt egy ismerősöm írása, aki kb. 15 éve ezzel foglalatoskodik: -
gugika
csendes tag
válasz gugika #41079 üzenetére
"KONTRASZT, shadow detail és HDR
A kontraszt az egyik legfontosabb alapvető tényező a képminőség tekintetében. Maga a szó (jelentős) különbséget, eltérést, ellentétet jelet. (Pl. nagy a kontraszt két ember viselkedése között, vagy orvoslásban vizsgálatoknál ott a „kontrasztanyag” stb.)
Alacsonyabb kategóriákban mindössze két különbségre kell figyelnünk: a VA paneles LED-ek jó kontrasztot nyújtanak, az IPS paneles LED-ek pedig gyengét. IPS panel sajnos nagyon gyakori az olcsóbb modellekben, de mivel a kontraszterő különbség nagyon „kontrasztos” közöttük, javaslom kerüljük az IPS panelt, sokkal mélyebb feketéket kaphatunk önmagában egy VA panellal is, ami nagyon meghálálja magát.
Ahogy vándorlunk feljebb a kategóriákban, már találkozunk kontraszt javító (kevésbé, vagy jobban hatékony) local dimming feature-ökkel, illetve idővel komolyabb FALD (Full Array Local Dimming) LED-ekkel, melyek kiváló kontrasztot adnak, és referenciának pedig „elvileg” ott az OLED, de előtte jöjjön némi elmélkedés.
Egy TV esetében a „kontraszt” a jó öreg fehér-fekete fényerő szint különbségére utal, ám ez a mérés némileg már elavult, mivel az eddigi SDR (nem HDR) anyagok 100 nitre voltak beállítva, és HDR-nél már nem is csak a fehér és fekete közötti különbség kéne, hogy számítson, hanem a fehér és fekete közötti árnyalatok komplett részletes kezelése. Az rtings mániája például, mint úgy általában a TV marketingnek, hogy 2015-ig visszamenőleg minden OLED-re szimplán rádobják a „végtelen kontraszt jelzőt”. Ehhez képest számos esetben tűnik HDR-ben „kontrasztosabbnak” egy felső kategóriás LED. De hogyan is lehetséges ez? Nos VAGY EL KELL VETNÜNK HDR-NÉL AZ ŐSI ELAVULT KONTRASZT MÉRÉSI TECHNIKÁKAT, VAGY A KONTRASZTOSSÁGRA KELL EGY MÁSIK SZÓT TALÁLNUNK!
A kontrasztot tradicionálisan egy ehhez hasonló tesztábrával mérik:„ANSII contrast” - Sötétben a képet addig fényesítik (emelik a fényerőt), míg a fehér felületek fényereje körülbelül eléri a 100 nitet, ugyanis mint írtam az eddig nem HDR anyagok pixeleinek fényességét 0 és 100 nit között állítottákkörülbe. NINCSEN a mérésre szigorú szabvány, így lehet több és kevesebb sor/oszlop is, és lehet 90, vagy 120 nit is. A 100 nit egyébként pont az a fényerő, ami sötétben egy kellemes normális nem túl erős érték. A fehér fényes részeken mért fényességet aztán átlagolják egy „fényes-átlagot” kapva, majd a sötét részeken mért részeket is, és a fényes átlagot elosztják a „fekete átlaggal”. Így jöhetnek ki pl. IPS panel esetén 1000:1 kontraszt értékek, VA panelnél 3 ezertől akár 6000:1-ig terjedő kontrasztértékek, vagy annál is jobb.
A baj csak az, hogy egyrészt nem csak minden tesztoldal más eredményt dobhat ki, de az eredmény sem tükrözi feltétlenül a valós körülményeket. Mivel például az OLED feketéje 0 nit, így azzal osztva (határérték számítás szerint) elvileg végtelent adna, ezért mondják rá a végtelen kontrasztot, de szerintem kéne találni másik mérései módszert, mert ez alapján nincsen különbség egy 2015-ös és 2017-es OLED között! Ha máshogy nem, hát külön az OLED-ek közötti kontraszt felfedésre kéne egy olyan teszt – mivel a fekete részek elviekben nem térnek el 0 nitről – hogy milyen fényes szintig lehet emelni a fényes részeket. Pl. ha az ANSII kontrasztot 250 nit felett mérnék, a 2015-ös OLED-eket a nagy felületű fényes felület miatt már le sem lehetne nagyon tesztelni, mert kifogy belőlük a szusz. Persze joggal mondhatja valaki, hogy erre ott vannak az X % területű fényesség mérések, de az inkább a HDR csúcsfényerő kategóriájába esik.
Ami a FALD LED-eket illeti, mivel képesek zónákra osztani a képet, egy ilyen tesztábra akár szintén végtelen kontrasztot eredményezhetne, attól függően, hogy a fekete felületek mennyire passzolnak a zónákra, milyen sok zónával rendelkezünk, és milyen átfedések vannak az egyes zónák között, és egy dimmingelt zóna ugyanúgy lehet 0 nit, mint OLED-nél. Az eredmény tehát zónaszámtól, és tesztábrától függ. Ugyanarról a TV-ről láttam már bekapcsolt FALD rendszernél 8000:1-es és 14000:1-es értéket is két külön oldalon.
Véleményem szerint éppen ezért a klasszikus kontraszt mérés már csak a szokásos (nem FALD) LED-ek esetében igazán mérvadó, és csakis egymással (tehát LED vs LED) összevetve. Viszont ha az adott LED rendelkezik FALD rendszerrel, a kontrasztja körülményektől (képtől) függően kicsit, vagy jelentősen is megnőhet.
Arról a problémáról is érdemes szót ejteni, hogy minél régebbre megyünk vissza annál kevésbé tudta kezelni az OLED a fekete közel árnyalatokat. Ez egy érdekes paradoxon, hogy míg egy OLED perfekt feketét tud, az épphogy világító pixelekkel akad(t) nehézsége. Pl. egy 2015-ös OLED-en állítólag (gondolom némi túlzással) nézhetetlenek a Trónok harca sötét részei, mert számos sötét részt az OLED szimplán koromfeketének mutat. A „shadow detail”, avagy a sötét árnyalatok még tavaly is okoztak némi gondot, így a kontrasztosnak tűnő képek a 2016-os OLED-eken valójában inkább egy illúzió hatása is, de összevetve egy komolyabb LED-el látszik az információvesztés (pl. John Wick számos jelenetében a sötét arcfelet az OLED koromfeketének mutatta), hiszen egy komolyabb LED szépen mutatja az egyes átmeneteket szürkétől feketéig. Hozzáteszem idén már nincsen ezzel érdemleges gondja az OLED-eknek, legalábbis sokat fejlődtek, és ha még nem is referenciaszintűek, már majdnem olyan jók, mint a legjobb LED-ek, és ezzel együtt már tényleg a legjobbak a sötét jeleneteknél." -
Joshi
titán
Természetesen, de elég elmenned egy MM-be nem kell hozzá a véleményem. A sötét szoba a mozizásra értendő, tévé műsornál meg egyenesen az AF8 lett a legjobb tévé.
(#41083) gugika fura hogy komoly tesztoldalak is rendre az OLED-et hozzák ki legjobbra, de te bizonyítod hogy az LCD jobb. Igen fényesebben világít, kb ennyiben jobb.
Egyébként a te hozzászólásodat cáfoltam meg, miszerint a HDR-nek a magas fényerő lenne a lényege. Igenis meg nem is, de sokszor leírtam hogy nem csak ez a tényező a fontos sőt. Az is igaz hogy nincs tökéletes kijelző jelen pillanatban, de szerintem soha nem is lesz. Ahogy el lehet vitatkozni az IPS vs VA-ról úgy a Plazma-OLED-LCD trióról is.
[ Szerkesztve ]
-
WaterWave
veterán
Elvagytok látom
Én mondjuk azt unom, hogy valaki vesz egy oled tv-t és megpróbálja mindenáron elmagyarázni, hogy az a csúcstechnológia, ami részben igaz, is de az is több sebből vérzik.
Mindenki olyan tv-t vegyen magának, ami tetszik, amire kerete van,és ha az ember fényes nappal tűző napon akarja a szabadban megnézni a 4k-s moziját két szőke csajjal az oldalán, akkor az essék jól... Melyik hülye mozizik koromsötét szobában? Az megérdemli...• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
Joshi
titán
válasz WaterWave #41085 üzenetére
"Én mondjuk azt unom, hogy valaki vesz egy oled tv-t és megpróbálja mindenáron elmagyarázni, hogy az a csúcstechnológia, ami részben igaz, is de az is több sebből vérzik."
Gyanítom rám gondolsz. A gond az, hogy az LCD sokkal több sebből vérzik, különben még mindig LCD-ém lenne."Melyik hülye mozizik koromsötét szobában? Az megérdemli..."
Te voltál moziba ahol világos volt? Akkor most ki a hülye? -
törölt tag
válasz WaterWave #41085 üzenetére
Végre egy olyan hozzászólás, amivel mélyen egyetértek!
Nem tökmindegy, hogy a másik fórumtárs milyen tv-t vett magának?
Olyat vett, amilyet vett, remélhetőleg elégedett vele, vagy ha még nem, akkor sikerül úgy beállítani, hogy elégedett legyen vele.Az sem igaz, hogy mindig mindenki csak mozizásra akarja használni a tv-t, vannak egyéb tevékenységek is, de ha meg már mozizás, akkor az 55" méret mindennek mondható csak éppen mozizásra nem alkalmas.
-
Joshi
titán
-
törölt tag
Szerintem az a jó tv, amivel elégedett vagy. Ha nem vagy elégedett, akkor a tök mindegy, hogy milyen tv az, az meg pláne mindegy, hogy a fórumon más mit mond rá.
Az egyik fórumtárs megpróbálta bebizonyítani, hogy az ő IPS tv-jének sötétben van feketéje (sajnos nincs), még saját képet is csatolt róla, aztán a másik fórumtárs hallgatott rám, elment megnézni az üzletben, ahol ugye még sötét sem volt, ennek ellenére a tv képe nem tudott feketét produkálni és IPS helyett VA lett a választott.
Szóval kár bizonygatni, hogy ez, vagy az a tv a jó, mert nem, hanem az a jó, ami az adott tv nézőnek megfelel, még akkor is, ha már csak a műszaki paraméterei alapján is jobb lenne számára egy másik tv.
Nem tudom, hogy mekkora tv-t néz a többség, de nem is érdekel, viszont Tőled elég bátor dolog olyat állítani, amit semmivel sem tudsz alátámasztani, főleg úgy, hogy nincs köze ahhoz, hogy mekkora mérettől beszélhetünk arról, hogy akár moziban is érezheti magát az egyszerű tv vásárló. Szerintem a mozi alapvetően a vászon méretéről szól és nem arról, hogy sötét van-e, vagy sem, mert ennyi erővel a bánya legmélyebb pontján is nézhetnéd az OLED kijelzővel ellátott mobiltelefonodat.
-
junior11
veterán
Srácok, nem unalmas már folyton az LCD vs OLED vita? Mert nekem már baromira. Mindig a Sony LCD-s topikban kell ezt csinálni.
The Truth Is Out There - Az igazság odaát van
-
-
Borosp87
csendes tag
Sziasztok!
Meg érkezett a Sony KD 65XE9005 TV-m, tesztelni nem fogom tudni majd csak költözés után egy bő hónap múlva, viszont tegnap néztem rajta egy filmet. Gond nélkül játszotta le a Ready player one-t külső HDD-ről 4k-ban, szép folyamatos éles kép (cinema pro-ra tettem, nem állítottam még semmit), viszont egy dolog feltűnt az elején, hogy mindenhol gyönyörű a feketéje kivétel akkor mikor az e elején teljesen fekete háttéren írták ki fehérrel a szereplőket. Ott a szöveg körül már szürke fekete volt csak. Az a kérdésem, hogy ez a technológia sajátossága, vagy esetleg van-e vele valami gond?
-
WaterWave
veterán
Másik TV fronton is ugyanazt csinálják az emberek mint az autóval.
Fogja, megveszi a birka a zöld rendszámos X5-öst, mert ugye simával nem jó, a 400 LE mellett kell, hogy 25km-t el tudjon pöfögni az elektromotorral, és leáll vele a 8 emeletes háztömb alatti parkolójába, és felbaktat gyalog, vagy lifttel a 8. emeletre, a két szobás lakásába.
Kocsinak mindegy hogy nap süti, vagy jég veri, jó az, jó látni a szomszédoknak, hogy garázsra már nem költ, vagy nem tud, kocsi álljon kint...
Van a másik, aki megveszi a garázsát ahogy én is, de neki tökéletes egy középkategóriás autó, ami elviszi A-ból B pontba. Én röhögök rajta, ő meg azt mondja, hogy az övé csúcs, nincs hibája...TV nyelvre, megveszi a birka az OLED-et, hogy neki a csúcs van feketéből a 0 nites van (ami már ugye nem annyi) feketénél koromfeketét lát, átmeneteket nem, de vagy nem játszik le rajta 4k tartalmat, vagy fingja sincs mi a hdr10, dolby vision, esetleg hybrid log gamma között a különbség, nem érti mert vagy nincs igény a 4k hdr10-re vagy nem ps4-ezik, vagy egyszerűen nem használja ki a tv képességeit, de neki jó az oled, mert csúcs. Ezzel szemben ott a másik véglet, megveszi a "halandó" a lcd-jét, és örül neki mert neki az tetszik és arra van keret.. Ő kihasználja a 4k-t látja a fekete közötti különbségeket, és örül hogy ki van fizetve. Talán még a duna tv HD-t sem oleden nézi és még ez is elégtétellel tölti fel. Örül annak hogy olyan tv-t vett ami neki tetszik nem azért vette, mert ez oled.
Összegezvén tényleg mindenki azt vegye ami neki tetszik, ha lcd-t vesz akkor azt, ha oledet.. Oledet meg hasonlítani minden máshoz mint almát a körtével.
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
AL
addikt
válasz WaterWave #41096 üzenetére
Szia ! Egy kicsit túlzásba viszed, a személyeskedést. ( szerintem, nem kötekedni akarok, csak megint kezdődik egy vita ) A birka jelző egy kicsit túlzás ! Elég az, hogy egyik Ember és másik Ember . Mindegy, hogy melyikünknek milyen TV van. Nem a TV fajtája, vagy típusa dönti el, hogy ki milyen Ember, hanem az, hogy mit csinál, hogy viselkedik. ( Nem a TV teszi az Embert ) . Szégyen, hogy a szakmai tanácsok, beszélgetések témából ide jutottunk. Ez Mindannyiunknak szól ! Üdv.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AGM Pad T2 - fapad alumíniumból
- Sorozatok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen okostelefont vegyek?