- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Digitális Állampolgárság Program
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Nova Launcher Prime Samsung One UI helyett!
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Munkahelyről leselejtezett laptopot vettem
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
addikt
Na de itt jön megint a kérdés, hogy dokkolón állva ~16 óra alatt mitől merül 90ről 35%-ra?
Mert aktív netkapcsolat nincs, látszólag alszik és ha bármit akarok akkor várni kell hogy bootoljon...Az jó, hogy nem 0ra merül és nem 100on tartja, de a Gardena állásban azért közel se merült ennyit.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Leon77
őstag
Az normális. Benne van a használati utasitasban, hogy a gyártó szerint az a jó az akksinak, ha hosszú távon 80 és 20% között van. Ezért a dokkolon hagyja 20%-ra merülni és visszatölti 80-ra. Ha jól emlékszem ezt olvastam. Nekem s 500 van.
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
-
WiZARD
addikt
Bosch Indego 700+ is merül csúnyán a dokkolón ücsörgés közben.
Délután végez, feltölt kb 92%ig, másnap délelőtt 30-40% körül szokott lenni. Ha telefonról csekkolom állapotot azzal felébresztem és ilyenkor egyből elkezd tölteni.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
jbnd-007
tag
Idén nagyon szaporodik nálam a madársóska. Arra gyanakszom, hogy a robot miatt van. Amíg rendes fűnyíró volt, másfél hetente nyírtunk, ezért az idő nagy részében a fű magas volt, elfogta előle a fényt. Most meg állandóan egy szintben vannak. Lehetséges ez?
-
litter
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a határoló vezeték toldozásánál, javításánál mennyire fontos a vízálló technológia használata? Pl Wago + szigszalaggal elketyeg? Okoz bármilyen problémát, ha víz éri a vezeték belsejét?
Köszi előre is!
-
félisten
válasz jbnd-007 #2181 üzenetére
Általában nálam is befelé fordul, tehát úgy, hogy a fordulással lefedett ív a legális területen belülre esik. Csak minden sokadik alkalommal csinálja ezt a zónán kívülre rajzolt ívet. Egyébként olyan is volt már, hogy teljesen kiment, aztán, mintha mi sem történt volna nagy ártatlanul visszajött.
Egyébként megdöbbentő, hogy mennyivel nagyobb, mint az Indego, amelyik vélhetően a sokkal kisebb tengelytáv és hossz miatt is ennyivel ügyesebb.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
válasz noorbertt #2179 üzenetére
Még figyelgetem pár hétig, hátha úrrá tudok lenni a helyzeten.
Nem mondom, hogy különösebben nagy élvezettel szaladgálok utána, de ennyi még belefér. Az elégedettségigarancia-idő vége felé majd eldöntöm, hogy mi legyen a sorsa.
MaCS
-
sub71
aktív tag
válasz MaCS_70 #2178 üzenetére
Szerintem nálad hibás a gép. Nálam az 5. hete nyírja a füvet, soha nem állt le, soha nem ment ki a vezetéken túlra, illetve mindig visszatalált eddig. Egyszer fordult elő olyan szitu, hogy arra ébredtem hajnal egykor, hogy hallom a csipogását, amit tolatáskor kiad, pedig napközbeni időpont van csak megadva. Eddig ennyi gondom volt vele...
-
jbnd-007
tag
válasz MaCS_70 #2178 üzenetére
Sokat figyelgettem az LX790-et és elég jól érzi, hogy melyik irányból érkezett a vezetékhez és merre kell fordulnia. Valószínű két érzékelő lehet az orrban egymás mellett és a kettő által mért jelerősség különbségéből lehet becsülni az érkezés szögét.
Hacsak a Parkside-ból ki nem spórolták a két érzékelőt, akkor ez tényleg inkább szoftverhiba.
-
félisten
válasz MaCS_70 #2177 üzenetére
Na, azóta tíz perc alatt kétszer is átmászott a vezetéken, mégpedig a szemem láttára! (a szégyentelen...)
A módszere meglehetősen egyszerű, és tulajdonképpen szoftverhibának is tulajdoníthatom.
Azt csinálta, hogy nagyon kis szögből, majdnem párhuzamosan érkezve gurult rá a drótra. Érzékelte is, csakhogy nem befelé, a legális terület felé fordult, hanem a dróton túli világ felé, amerre ugye majdnem 180 fokot kellene fordulnia. Ezt a fordulót meg is csinálta, tehát szabályosan a dróton belülre pördült volna meg, csakhogy az eleje egy kicsit megakadt a helyben fordulás közben, minek következtében viszont a forgatónyomaték a farát tolta egy kicsit kijjebb -- és tadamm! Már át is lépte a vezetéket.
Az egyik esetben ezt nyomban észlelte is, és "kívül" üzenettel leállt. A másik esetben azonban ehhez kellett még pár méter kalandozás a szabadság földjén.MaCS
-
félisten
Kedvenc Parkside robotom egészen kreatív hibával örvendeztetett meg!
A kert túlvégében szomorkodott elhagyatottan, amikor megtaláltam. Kikapcsolva.
Bekapcsolás után végigcsinálta a teljes gyári indítási menüt nyelvválasztással, PIN-kódmegadással.
Amikor mindezt befogadta, közölte, hogy ő most kívül van. Pedig nem volt kívül. A vezetéken állt, de még bőven belül.Azóta mintha megint rendesen nyírna
MaCS
-
félisten
A hurokellenállás szerintem rendben van, pár ohm.
A hurok megszakítása alatt azt értem, hogy teljesen leválasztom a dokkolóról.
Újabb konzultáció során megerősítést nyert, hogy másnál is a vezeték fölötti riszálás során lép ki, de az esetek többségében visszatalál -- az esetek kisebb részében pedig nálam a mélybe veti magát. Immáron 80 centis védőtávolságnál tartok...
Köszönettel: MaCS
-
gorbep
senior tag
válasz MaCS_70 #2174 üzenetére
Gondolom a legtöbb dokkoló III. ÉV osztályú, így a legtöbbször galvanikusan független ( bár ha jól emlékszem a Parkside tápja bemeneten I. ÉV osztályú volt, úgy emlékszem volt védőföldje, de gondolom a kimenete törpefeszültségű, tippre SELV, de lehetne akár PELV is. Ez magas frekvencián jelenthet föld felé szivárgó áramot, ha megszakad a hurok a vezeték föld felé fennálló kapacitásán, ha PELV akkor akár jelentőset is... a kolléga által csatolt EU direktíva szerint 100 kHz nagyságrendben vagy alatta várható a vivő...
Más: Mérj hurokellenállást a kerítésen, engem az LX egyszer már megtréfált ilyen rejtélyes hibával, a hurok ellenállásom 500 Ohm volt, csere után 1 Ohm...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
félisten
Köszönöm a tanácsokat!
A kéznél levő oszcilloszkópom sajnos csak 100 kHz-ig mér, de baromi kíváncsi lennék, hogy mi kering abban a drótban.
Kapacitív áramot nem igazán tudok elképzelni a dokkolóról leválasztott hurokban. Mit értesz ezalatt?
-
gorbep
senior tag
válasz MaCS_70 #2171 üzenetére
Tesómnál akkor kellett kézzel is beleavatkozni, ha kb 1 percen túl dugtam vissza... rövidebb tápelvétel esetén magától indult tovább.
Ha csak bontod a hurkot, a kapacitív áram miatt lehet gyenge tered, amit korlátozottan érzékelhet.... különösen ha jó hosszú a kerítés...
Lehet meg kéne nézni milyen jelalakkal táplálja a kerítést, és megcsinálni egy ESP32-vel jóval robusztusabb (nagyobb áramú, esetleg áram generátoros) kivitelben... Ha még aktuális lesz szeptemberben kiírom diploma témának, vannak érdekes felderítendő kérdései a technológiának... biztos lehetne javítani rajta...
Szerk: biztos valami ingyenes sávban megy (433 MHz?) lehet hogy sokaknál zavarja valami más kütyü... pl nálam a 433MHz-es hőmérő szenzorok mind meghaltak, a kapu távirányítóm, ami 20 éve 200m-ről ment, néha úgy kapcsol csak ha kiszállok a kocsiból, és 1m közel viszem a motorhoz... esőben nagyon bosszantó tud lenni...
Ismerősnél szoptam a 2,4 GHz-es WiFivel, mire megtaláltam hogy van egy vezeték nélküli video (CVBS) továbbítója, ami 20m-en belül mindent lenyomott a sávban...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
félisten
válasz noorbertt #2170 üzenetére
De mint írtam: ez nem egyedi hiba!
Egyébként persze, hogy Grizzly...
Frissítés: játszottam a lecsatlakoztatással, és árnyalódott a kép.
Ha megszakítom a hurkot, akkor nem egészen úgy folytatja, mint ahogy addig működött, hanem mintha elbizonytalanodna. Rövidebb, 1-2 méteres szakaszokat fut be, mintha keresne valamit, de mikor így eléri a vezetéket, simán átlépi.
Ha viszont áramtalanítom a bázist, akkor (érdekes módon szemben az első kísérlettel, amikor nem vett erről tudomást) elkezd kétségbeesetten helyben tipródni, és úgy egy perc helyben forgolódás után "Fűnyíró kívül" hibával leáll. Ez eddig tehát rendben lenne, csakhogy ha ilyenkor visszakapcsolom a dokkolót, akkor csak fizikai gombnyomással lehet újraindítani a gépet. Egyik app sem engedi a folytatást. Ez pedig komoly szívás lehet egy távolból menedzselni próbált fűnyíró esetén.
MaCS
-
noorbertt
őstag
válasz MaCS_70 #2169 üzenetére
Akkor ne is baszakodj vele, intézd a garit. Nézd meg a matricát, ha Grizzly tools akkor nyert ügyed van, mert kapsz egy új gépet és ezt meg is tarthatod. = https://openmower.de/
Ha a másik akkor csere és vagy pénz vissza… -
félisten
Kioróbáltam: nyírás közben kihúztam a határoló vezetéket, illetve a tápegységet. A robot simán ment tovább és a vezetéken túl úgy próbált tovább dolgozni, mintha mi sem történt volna.
Egy kolléga az ő gépével pontosan így járt, úgyhogy ez nem egyedi hiba.
MaCS
-
félisten
válasz wik_406 #2165 üzenetére
Köszi!
Ezzel kezdtem, ebből adódott aztán a visszatérési mizériáim egy része. De bizonytalanságot nem tapasztaltam, de nem is szabadott ilyesminek előfordulnia. Ezek az átlépések minden jel szerint a fizikai elakadozást követő forgolódás nem megfelelő kezelésének következményei.
-
gorbep
senior tag
válasz MaCS_70 #2164 üzenetére
A kerítés egy 1 menetes tekercs, és a mágneses tér merőleges a felületre!... a felfele/lefele irányú teret érzékeli, eredeti ötlet... Simán észreveszi a mező közepén, hogy elmegy a kerítésből az áram, és leáll... ha nem, akkor hibás, cseréltesd ki... ha kívül keveredik a kerítésen, ellenkező irányúra vált a tér.... onnan tudja, hogy kívül van
Tesómnak szombaton üzemeltem be a kis Parkside-ot, a vezetéktől 5 m-re simán megállt, ha kihúztam a dokkolót a konnektorból... visszadugva csippant egyet és nyírt tovább... ezért írtam, hogy teszteld le, lehet kifogtál egy hibásat. Sajnos ott 15m-es távot nem tudok tesztelni, mert nincs akkora a füves terület...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Éppen erről fejeztem most be egy beszélgetést egy 500 nm-es Parkside gép gazdájával. Ő is a vezetékátlépésekre panaszkodik, mégpedig két okra visszavezetve:
1. Állítja, hogy áramszünetkor nem állt le vezetékhibára panaszkodva, hanem ment toronyiránt. Ezt én még nem próbáltam ki, de ha igaz, az nagyon nagy hiba.
2. Az viszont közös tapasztalatunk, hogy ha eléri a gép a vezetéket, és ezért megpróbál megfordulni, de elakad az eleje a fordulás közben, akkor a korrekció olyan öngerjesztő folyamatot indít el, ami nagy eséllyel végződik a drót túloldalán.
Az egyébként érdekes kérdés, hogy milyen távolról érzékeli a vezeték mágneses terét. Ez a 15 méter nekem soknak tűnik. Egyrészt, mert két, ellentétes irányban vezető szálat egymástól 15 centire lefektetve már külön érzékeli, másrészt, mert a szomszédságban nagyon hosszan fut a kerítés két oldalán, egymástól kb. 30+30 centire a fűnyírójuk vezetéke, és nem zavarják egymást.
MaCS
-
gorbep
senior tag
válasz MaCS_70 #2162 üzenetére
Teret érzékel.... nem tudom milyen az alaprajz, de egy másik vezeték terét érzékelheti akkor ott, de ahhoz elég ágas bogas kontúr kell. 15m távolságból is simán érzékeli egy vezeték terét... Egy óriási négyzet közepén az enyém simán megáll, ha megszakítom a hurkot, pedig minden vezeték minimum 10m-re van onnan (LX790).
Próbáld meg megszakítani a hurkot de még az se kell, húzd ki a dokkoló tápját a konnektorból... ha attól megáll, akkor az érzékelője jó... és akkor tuti ott a kerítésen kívül is van tér egy másik szakasztól...
Tegyél be egy felülnézeti rajzot ....
[ Szerkesztve ]
-
-
Dadpool
aktív tag
Sziasztok. Erről a gépről van esetleg valakinek valami információja?
Black & deckerhttps://www.youtube.com/user/cehaeries1 A játékban nem az számít, ki nyer vagy ki veszít.
-
addikt
Ezt azért egy Worx hozza. Kamera, ai, meg egyéb plusz funkciók ide vagy oda, dupla áron elvárnék azért hasonlót, max ha 3 év után kifekszik (bár ennyit a gari is lefed, csak létezzen még a gyártó), betudnám annak, hogy én voltam a hülye, hogy early-adopterkedtem, de alatta azért elég mérges lennék.
@mikrofon:
Köszi, akkor bizakodó vagyok továbbra is Az offline infókat is köszi, ez így akkor nem jelent túl nagy kockázatot.Van itt valaki akinek 4-5 éves berendezése van napi használatból?
Szerintem többünknek is.
[ Szerkesztve ]
-
mikrofon
veterán
"annyira azért nem jó hírek"
Akkor ezek szerint túl negatívan fogalmaztam.
Nem akartam, mert igazából én pozitívan csalódtam, szerintem nagyon jól működik. Szépen nyír és jó a pálya generálási algoritmusa is, ha hozza ezt a szintet a levélgyűjtés, vagy csak a felét, akkor simán megéri.
Egy dologgal nem számoltam, hogy szürkülettől nem tud nyírni, mert nincs elég fény a kamerás 3D rendszerének. Ez azonban szokható.
Főleg, hogy 100nm-t még duplán nyírva (egyszer egyik irányba, majd rögtön után 90°-kal keresztbe, szegélyt duplán körbe menve párhuzamos offset-tel, NoGo zónát kétszer körbe menve párhuzamos offset-tel) egy óra alatt végez. Így nem kell hogy folyamatosan és minden nap menjen.
Illetve adódik a következő fejlesztési szint az IR-rel támogatott kamera.Hogy mi lesz vele 4-5 év múlva, ezt nagyon nehéz megmondani. Van itt valaki akinek 4-5 éves berendezése van napi használatból? Rengeteget fejlődnek és változnak ennyi idő alatt....
Tud teljesen offline működni?
A számításokat és pályatervet elvileg az RTK és a robotfűnyíró végzi és a robotfűnyíró tárolja. Ha pl. valamiért kikapcsold a robotot, vagy mondjuk leállítod a stopgombbal, és energiatakarékossági okok miatt automatikusan kikapcsol, akkor nem tudod, megnézni az alkalmazásodban a térképet, vagy a fűnyíró adatait. Csak akkor ha Bluetooth-on, vagy WiFin kapcsolódsz hozzá.
Tehát igazából semmilyen működési adatot nem szinkronizál Cloud-ba
A nyíráshoz, már nem kell, hogy a Robot folyamatosan WiFi-n legyen. Nekem van olyan része a kertnek ahová nem ér el a WiFi és rendesen működik. Csak ilyenkor megnyitom az alkalmazást, aztán nem látom benne, hogy mit csinál.
Amúgy van benne 4G SIM modul így bele lehet rakni adatkártyát és akkor nem kell neki a WiFi...[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
Azért az is fontos kérdés hogy bírja-e 4-5-sok évig, van-e alkatrész.
Kap hideget-meleget, napot, esőt, port, homokot, élőlényeket, adott valamilyen szintű saját vibráció, plusz terület minőség függően zötyög végig.
Mert problémák vannak még a nagy nevű, régóta ezen a területen dolgozó gyártók gépeinél is.A Yuka, mint adott cég nem első modellje talán hajszállal előrébb van mint azok akik most akarnak piacra lépni.
Ezért is félek a az Oasa-tól, pedig nagyon vonzó amit ígér.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
addikt
válasz mikrofon #2154 üzenetére
Uh, ezek annyira azért nem jó hírek, mindenesetre köszi szépen a beszámolót, jöhetnek majd az infók még, ahogy gyűlnek a tapasztalatok A levélgyűjtő kiegészítő engem is vonz eléggé, kíváncsi vagyok milyen lesz.
Amit kérdeztem a forgalmazótól, és azt mondta, hogy szerinte sima ügy, de láttam rajta, hogy kicsit el van bizonytalanodva: tud teljesen offline működni? Állítása szerint igen, csak sw frissítések nem jönnének ugye. Ez azért fontos kérdés, mert ugye 4-5-sok évre tervez mindenki a géppel, miközben egy startupról van szó, ha beleállnak a földbe, és hirtelen megszűnik a cloud, akkor elég kellemetlen nézni a kertben a 800eFt-s ócskavasat. Jó lenne, ha ilyenkor tudna nyelni egy nagyot az ember, hogy oké, így jártam, de legalább a gép elműködget offline, amíg nem megy tönkre
[ Szerkesztve ]
-
mikrofon
veterán
Nálam 3 hete üzemel egy, de még csak maga a robot. A fű és levél gyűjtőjét még nem küldték. Most volt egy FW frissítés így sokat fejlődött. Szépen vág tényleg.
Viszont a Worx Landroid sokkal jobban megbírkózott a nem éppen egyszerű kerttel. Mondjuk erre számítottam, mert pont ezért választottam annak idején a Worx Landroid-ot, mert az ami a legjobb az egyenetlen és bonyolult kertekre.
Ami még feltűnt, hogy sokkal több a fák körül a fal mellett és a trambulin lábkörül a levágatlan fű. Eleve nem ér ki a széléig a penge, meg nem megy olyan közel az akadályhoz. Ha meg betanítod NoGo zónának akkor mivel 2-3cm a pontossága ilyen ráhagyássaln kell tanítani ha biztosra akarsz menni.
Amúgy nagyon jó a szisztematikus nyírás. Atlóban nyirom duplán, nagyon bejön ez a rombusz forma.
A szoftvere ami a páját generálja igen jól működik. Ha mindent megadsz neki NoGo zonának akkor szépen kiszámolja hogy hol és hogyan fér el. Így nem akad el.
Ha pedig valahol beakadt még is vagy úgy érzi nem fér el és beszorulna akkor kihagyja vagy körbe megy.
Mondjuk emiatt nem megy be nagyon bonyolult helyre egyszerűen kihagyja, amit Worx Landroid nagy nehezen le tudott küzdeni az UH kiegészítővel....
Én a levél gyűjtőjét várom nagyon. Kíváncsi leszek, hogy fog működni. Én emiatt vettem valójában. -
félisten
válasz wik_406 #2141 üzenetére
süti, Wik!
A vezeték teljesen előírásszerűen van letéve, nincs túl mélyre (semennyire mélyre) nyomva.
De 2-3 óra munkavégzés alatt eddig mindig átlépett rajta a gép, ráadásul mindig más helyen.
Arra tudok esetleg gondolni, hogy túl sok lehet a 200 méter vezeték, és már gyenge a mágnesen mező körülötte. 30-40 méter tartalékba félre van téve (nem feltekerve), úgyhogy ennyivel meg tudom kurtítani.
MaCS
-
-
félisten
Zegzugos kertbe sajnos nem igazán jó választás egyik "kaotikus" útvonalú gép sem -- oda térképes kell.
A Parkside-okat az árkategóriájukban kell értékelni. Másfélszer, akár kétszer ennyi pénzért is kaphatsz olyan gépet, amelyik semmilyen szempontból nem jobb.
A vezetékes megoldás pedig a jelen realitása. Azért "szabad" megvenni ezt a technológiát, mert jelenleg ez az általános. A kapható gépek nagyon kevés egzotikus és egyben méregdrága kivétellel vezetékesek, és nagy többségük random kóvályog a területén.
A vezeték egyébként nyár végére el fog szépen tűnni a nyesedék és egyéb növényi maradványok alatt, nem fog látszani.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
Oasa R1 előrendelésen agyalok, csak félek hogy nagyon zsákbamacska egy új cég, a megszokottól teljesen eltérő technológiájú robotjába látatlanba beleugrani közel fél millióért.
Túl szép amiket ígérnek, és ha csak kicsit is szar, az közel azt jelenti hogy használhatatlan...Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
addikt
Yuka lassan lesz már raktáron a hazai forgalmazónál is elvileg. 2-3 hete demó darabok már voltak, akkor azt mondta, hogy hó közepe felé jön az első szállítmány. Ebből gondoltam, hogy nyugatabbra már hozzáférhető könnyen, de annyira nem néztem utána.
Amúgy fejlettebb mint a Luba, én úgy tervezem, hogy jövőre erre megyek rá, addigra az is kiderül, hogy van e vele valami probléma, esetleg kiforrja magát, stb..
[ Szerkesztve ]
-
addikt
nem láttam tesztet a Yuka versus Segway témában, mintha a Yuka nem is létezne (talán nincs Németországban forgalmazása?)
itthon egyébként 585 ezer a Yuka és 549 ezer a Segway. a kettő közül viszont csak az utóbbit tudom megszerezni olcsóbban
és nagyon fontos: ehhez találtam ingyenes 3D nyomtatóhoz való tervet, amivel megnövelhető a vágó tárcsa (illetve több kés helyezhető rá) mert így jobban tud alkalmazkodni a kertem adottságaihoz: a szomszéd házfala mellett egy sor térkő van csak lerakva, és azon elmenve kellene neki a szegélyt lenyírnia teljesen. gyári állapotban a Segway-nek 10,3cm-re van a penge széle a ház szélétől, így egy nagyobb méretű tárcsával pont le tudná nyírni teljesne a füvet“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
WiZARD
addikt
Vigasztaljon, hogy sok neves robotfűnyíró is ugyanilyen buta többszörös áron.
A "régi időkből" (vezetékkel körbehatárolva) a Bosch ami picit okosabb. Illetve az elmúlt években kezdtek megjelenni a GPS-es (RTK), esetleg kamerával, lidarral tájékozódó robotok.[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
mikrofon
veterán
válasz MaCS_70 #2114 üzenetére
Bosch-t miért Parkside-re cserélted?
Ez azért jelentős visszalépés.
Parkside egy alap, jól működő robotfűnyíró egy egyszerű és jó elrendezésű kertbe könnyű tereppel.
Ha több kell akkor megfelelő technológiával felszerelt robot kell, ami jóval drágább...
A fényképek alapján a te kerted nem parkside kategória. -
süti5
őstag
válasz MaCS_70 #2136 üzenetére
Nem igazán értem, nálam soha, egyszer sem lépte át a vezetékét, pedig használom már egy ideje. Egyszer volt egy olyan, hogy pont a vezetéknél túrt egy bazi nagyot a vakond, mikor odaért most nem emlékszem, hogy elakadt azon vagy túlment volna rajta, de ezt értékelve leállt és ennyi.
Tegnap is ment 8 órát bármi gond nélkül, nem értem ezt a sok hibádat😢 -
litter
tag
Parkside 1000nm szubjektív gondolatok első robotfűnyíró felhasználóként:
Az egység bár végtelenül korrekt áron kapható és alapvetően fűvágásra alkalmas, így az AI korszakában nagyon zavar, hogy bántóan HÜLYE. Otthon rengeteg Xiaomi ökoszisztémás okoseszközt használok és napi szinten élvezem a modern technológia apró finomságait, kifinomult működését az egyes moduloknak.
Ehhez képest ez a "Smart" gép olyan, mint egy nem kívánt időutazás a múltba. A vezetékes megoldás eleve idejétmúlt, de tagolt kertemben a szűk átvezetések véget nem érő tili-toliba fulladnak, nem beszélve arról, hogy vizuálisan is csúnya látvány a sok drót. A fűnyíró teljesen koncepciótlanul, össze-vissza baszong a kijelölt hálón belül, szemlátomást fogalma nincs mit csinál, nem tudja hol van. Az általa kedvelt részeken hosszan időzik, míg más részekre alig teszi be a lábát. Idegből rohan bele újra és újra ugyanazon akadályokba, nézni is rossz, nem tudom hogy fogom kibírni évekig ezt a látványt. Könnyen elakad, elássa magát, a dróton ügyetlenül mozog. A hozzá adott "Smart" appot inkább nem is minősítem, maradjunk annyiban, hogy vicces.
Ebben az ársávban a Parkside alternatíva nélküli, engem is elcsábított a látszólagos értékajánlat és rákívántam. Viszont vannak kétségeim, hogy 2024-ben szabad-e még ezt a technológiát bárkinek megvenni. Szerintem inkább felejtsük el. Abszolút megértem azokat, akik a 150.000 Ft többszörösét szánják rá egy valóban okos fűnyíróra.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz noorbertt #2137 üzenetére
Minden sarkot két 45 fokos töréssel oldok meg, de a vezetékátlépések eddig kivétel nélkül egyenes szakaszokon történtek, ahol legalább másfél méteren belül nincs semmilyen kanyar.
A füvet pedig a kísérleti üzem tiszteletére előzőleg 5 centisre nyírtam kézi géppel, amiben ugyan meg tudott akadni a Parkside, de ez az én logikám szerint nem provokálhatta a menekülést a műveleti területről. Ráadásul a legutóbbi szökési kísérlet helyén már bő 60 centire növeltem a biztonsági sáv szélességét a kábel és a rézsű letörési szegélye között, a gépnek tehát jóval többet kellett megtennie a tiltott zónában, mint a saját hossza.
Szóval érti a fene, de nem tetszik a jelenség.
MaCS
-
félisten
válasz noorbertt #2135 üzenetére
Köszi -- ez az SSID az Asus jóvoltából nálam is csak a router AP-ján jelenik meg.
Érdekes azonban, hogy miközben az appokból nem tudtam semmi érdemi beállítást vagy lekérdezést végezni a roboton, egy értesítés azért jött, mégpedig a terület egyik legtávolabbi pontjáról. Történetesen arról, hogy a fűnyíró megint sikeresen átküzdötte magát a vezetéken és lecsúszott a rézsűn.
Pedig valahogy reméltem, hogy az új FW-rel ezt már nem fogja csinálni. Hát, csinálja... Ráadásul a jelek szerint pár óránként, tehát de facto nem lehet magára hagyni.
Sőt, kifejezetten veszélyes dolgokat is csinál. A képen az a pillanat látható, amikor éppen átlépett a dróton, és éppen sikerült leállítani, mielőtt ráugrott volna a kocsira.
MaCS
-
félisten
válasz wik_406 #2131 üzenetére
Odatettem az AP-t gyakorlatilag a robot mellé. -82 dB-t jelzett, de nem volt hajlandó csatlakozni.
Kérdés, hogy ez most hardveres vagy szoftveres gond-e...
A telefonom egyébként a fűnyírással érintett terület legtávolabbi pontján is -70 dB-t mutat az érintett SSID-n.
-
félisten
válasz wik_406 #2126 üzenetére
Helyzetjelentés a Parkside 1000 nm vonalról:
A Tuya app lényegesen jobbnak tűnik, mint a Parkside sajátja (leszámítva Schwarzenegger hiányát).
Az első dolga az volt, hogy frissítse a fűnyíró firware-ét 0.4.4-ről 0.4.6-ra.Ez pedig érzésem szerint érdemi javulást hozott a gép mozgásában. Most sokkal több hosszú egyenest fut be, nem nem kóvályog random a területen. (A kert túlső végébe mondjuk így sem merészkedik át. Lehet, hogy érzi, hogy az már a rókák birodalma.)
Ami viszont nem jó, az a wifi. Ugyanis a frissítést követően ugyanúgy nem működik semmi, mint a saját appban. Szerinte ugyanis nem lehet kapcsolódni, mert gyenge a jel.
Szerinte -96 dB. A telefonom szerint -72 dB. kb. öt méterre, rálátással van a router.Tehát kellene ott lennie térerőnek dögivel, oszt mégsem kapcsolódik.
Erre van ötletetek?
-
félisten
válasz wik_406 #2126 üzenetére
Szuper! Csak lassan be kéne hergelnem a HomeAssistantet.
Az apphoz csatlakozás meg egyszer csak sikerült -- kis öröm is öröm... (Vélhetően csak egy rövid idő áll rendelkezésre a menüben engedélyezés után...)
Újabb kérdés: a másodlagos területek használata mennyire megbízható? A jelek szerint szükség lesz rá, mert a jelek szerint erősen tartják magukat a nogo zónák.
-
félisten
Egy teljesen más kérdés:
Szeretnék alternatív területhatárokat kijelölni, mivel a kert egy részét időnként ki kell zárni a nyírásból. Ez elméletileg nagyon egyszerű, csak egy váltókapcsoló kell hozzá. Persze olyan, amelyik kitelepíthető a kertbe.
Tudnátok esetleg konkrét megoldást ajánlani?
-
félisten
válasz wik_406 #2124 üzenetére
Igen, köszönöm -- és milyen igaz!
Újabb kérdés:
App
Nem sikerül csatlakoznom. Mit csinálok rosszul?
A wifi engedélyezve a gépen, a Parkside app telepítve a telefonon. Belépek, próbálok hozzáadni új BT eszközt -- keresi, keresi, de nem találja a fűnyírót. Közvetlen közelről sem.
-
félisten
válasz wik_406 #2122 üzenetére
Köszi -- de nálam nincs feltekert kábel.
Extra jutalom: elkezdett folyamatosan világítani a zöld lámpa. Töltés közben. Azaz szerinte kábelszakadás van. Ami mondjuk valahol egybecseng azzal, amit írtál -- csakhogy nincs kábeltekercs. Végig előírásszerű a vezetékezés.
-
wik_406
csendes tag
válasz MaCS_70 #2121 üzenetére
Nekem akkor csinalt ilyet (hogy elvetette a dokkolot), amikor rajtahagytam a maradek kablet szepen feltekerve. Most kb 5-5m van pluszban talan, 90 fokban elhuzva a dokkolotol a fal fele, azota nem volt gondom ezzel.
Egy kanyarban akadt el neha hazafele menet, oda szortam meg foldet, azota rendben volt, illetve amikor kicsit magasan volt a drot (nem volt megfeszitve rendesen), akkor akadt el benne az elso kerek.
En ugy tapasztaltam, ha par napig nem indul el valamiert (pl eso), akkor kikapcsol, es ilyenkor nem fog elindulni a megadott idoben.
Wik
-
félisten
válasz MaCS_70 #2120 üzenetére
Na, sikerült körbeérnie. Szépen rá is mászott a dokkoló lapjára, aztán elvétette a csatlakozót, kicsit balra tért ki előtte, visszapattant róla. Hátrált egy kicsit, és még kétszer megismételte ezt a kapufás akciót. Aztán elindult egy újabb körre és félúton lemerült...
MaCS
-
félisten
válasz Yellow73_a #2119 üzenetére
Még próbálkozom!
Tényleg túl alacsonyan hordja az orrát.
A hazamenési mizériát nem értem. Mos éppen azt csinálja, hogy megindul a dokkoló felé, és előtte 4-5 méterrel minden látható ok nélkül csinál egy jobb kanyart, bevág a terület közepére, ott csinál két kört, majd a másodikat már a kábelnél fejezi be -- ott aztán elindul a kábelen visszafelé (!!!), majd gyorsan érzékeli a rossz irányt, úgyhogy gyorsan letér balra, átvág a területen, és nekivág a következő 150 méteres teljes körnek a kábel mentén.
MaCS
-
Yellow73_a
tag
válasz MaCS_70 #2114 üzenetére
Sajnálom, hogy neked nem jött be a Parkside robot.
Nekem ez az első robotfűnyíróm, és sok gondom eddig nem volt vele. Kétszer akadt el (persze amikor nem voltunk itthon), de ez a terepnek köszönhető, átmenet nélküli túl hirtelen emelkedő esetén elakadt az orra. Ezt a terepakadályt kiküszöböltem, azóta elakadás-gondom nem volt. De valóban nagyon érzékeny az akadályokra, az orr részén túl mélyen van a szoknyája. Talán szerencsésebb lenne, ha a nagy kerekek lennének az elején, a kicsik meg hátul, szerintem akkor kevésbé lenne érzékeny, illetve könnyebben mászna meg emelkedőket.
Ezen kívül kétszer volt olyan, hogy a beprogramozott időpontban nem indult el, nem tudom, miért.
Nekem tökéletesen hazamegy a dokkra, és az ajánlott 35 cm szegélytávolság is rendben van.
Mivel már a vásárláskor tudtam, hogy a kábel nincs spulnin és könnyen összeakad, így PET palackból és kartonpapírból pillanatok alatt összedobtam egy spulnit. De valóban kicsinyes dolog ezt kispórolni -
félisten
Köszönöm, ez jó és nagyon reális ötlet!
Szó szerint az történik, hogy az 5 centis fű a sűrűbb részeken már túl komoly ellenállást fejt ki. (Első próbálkozásra az 5 centire nyírt fűre eresztettem rá 6 centire állított vágással.)
-
WiZARD
addikt
-
félisten
válasz MaCS_70 #2113 üzenetére
Első tapasztalatok a Parkside 1000 m2-es gépével:
Mindenek előtt: rettenetesen csalódott vagyok. Lehet, hogy el lettem kényeztetve a térképes Boschsal, de ekkora minőségi különbségre azért nem számítottam.
Az mondjuk szubjektív, hogy a szisztematikus működéshez szokott szemem számára kifejezetten bántő nézni az össze-vissza kóválygást, de ez ugye vele jár. Az már egy kicsit többet számít, hogy úgy tűnik, hogy vannak számára kedves helyek, ahol már egy fél nap alatt is szinte legyalulta a füvet, míg a kert egy jelentős részébe konkrétan el sem jutott. De ehhez azért több idő kell.
A konkrét problémáim:
1.
A Bosch által hetekig elakadás, sőt, legérzékenyebb fokozaton is szinte akadályérzékelés nélkül kezelt területen az első nyolc órában a Parkside 14 alkalommal akadt el, magát elásva, és 1-2 percenként akad meg akadályt érzékelve. Ennek két oka van: egyrészt nagyon érzékeny az akadályokra. Már egy fűcsomó is megfutamítja. Másrészt kicsit a kerék kapaszkodó képessége. Simán a kert közepén is el tud kaparni, és a hülye kiszabadulási algoritmus miatt gyorsan el is ássa magát. Mindezt pedig okozza és súlyosbítja az, hogy nagyon alacsonyan van a gép eleje, ami miatt sokkal nagyobb ellenállást kell leküzdenie.2.
Sokkal komolyabb és kimondottan veszélyes probléma a kábelkezelés.
Simán át tud lépni a vezetéken! Ennek tipikus formája az, hogy merőlegesen ér el hozzá, a géptest nagyobbik része áthalad fölötte, és ekkor érzékeli, hogy meg kéne fordulni. És itt jön a probléma, ha bejön az 1. pontban jelzett elakadási hajlam. Ha ugyanis a vezeték feletti megfordulás közben első kísérletre akadást érzékel (ami ugye nagyon könnyen megy), akkor elkezdi riszálni magát, miközben lassan, de biztosan átküzdi magát a kábel fölött. Ilyenkor jó esetben simán visszafordul, mintha mi sem történt volna, de el is akadhat, és legrosszabb esetben a tiltott zónában folytatja az útját.
Öt alkalommal horgásztuk vissza arról a rézsűről, amelynek a szélétől jó fél méterre futott a vezeték.3.
A megadott biztonsági távolságok túl optimisták. Az előző ponthoz kapcsolódóan: a kábel mentén végig találtunk nyomokat 40-60 centire a tiltott területen. Vannak oszlopok a kertben, amelyeket bő 50 centis rádiusszal kábeleztünk körbe, mégis rendszeresen nekik meg a gép.4.
A hazatérés nem megy neki. A dokkoló felé menet rendszeresen letér a kábelről és elmegy világgá, és mindezt ismételgeti az akku lemerüléséig. Legalábbis egyszer ezt a forgatókönyvet követte.Az már csak nyafogás, hogy a hozzá adott 200 méter vezetékhez már nem fért bele egy spulni, csak két nylon madzaggal volt összekötve -- és persze összegubancolódott. Majdnem másfél óráig bogoztuk, pedig a nejem ebben nagy.
MaCS
-
félisten
válasz Speederer #2107 üzenetére
Speederer, sub71, köszönöm!
Már csak a következőkre lennék kíváncsi:
1. Mit jelent az, hogy Sadržaj?
2. Hogyan tudom ellenőrizni a robotot, ha éppen nem vagyok otthon, amikor elindul?
3. Ez a fűnyíró akkor most elektromos kéziszerszámnak minősül?
4. A kertet feltétlenül fel kell vázolnom? Ha igen, akkor hogyan, mivel? Lehet számítógéppel, vagy csak kézzel, ceruzával elfogadható?
5. Milyen messzire futnak a "párhuzamosan futó és egymástól legalább 5 cm vagy annál kisebb távolságban lévő határoló huzalok"?
6. Ha a 8 évesnél idősebb gyerek a gépet csak felügyelet mellett használhatja, akkor a 8 év alatti egyedül is?
Na jó, egyébként egyáltalán nem olyan vészes ez a leírás.MaCS
-
addikt
Yuka-hoz képest hol áll a Segway? Annyira sose mélyedtem bele, de ha azt mondod kinőtte már a gyerekbetegségeket, ránézek, jövőre én is váltanék kamerásra. Elvileg a Yuca újabb és fejlettebb mint a Luba, illetve inkább az a klasszikus robotfűnyírók alternatívája, rendezettebb kertekbe, ráadásul olcsóbb is.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
én meg leadtam egy megrendelést a Navimow i108E-re
augusztusban érkezik, előreláthatólagmegnéztem kismillió tesztet, és ha nem akarok dróttal szórakozni (márpedig nagy a kert, és bonyolult) akkor maradnak a vezeték nélküliek
egy ideig szemeztem a kickstarteren tegnap indult Terramow-al is, az "csak " $999 postával, vámmal, áfával, de nem akarok béta tesztelő lenni, és a gyakorlatban nincs még független review róla, szóval maradt a Segway.
szerk: persze vehettem volna Luba 2-t, vagy Ecovacs Goat G1-et, esetleg Dreame A1-et, de Lubára nincs kétszer ekkora keret, a másik kettő meg annyival nem jobb, mint a Segway. Sőt, van olyan teszt is, amit elbuknak vele szemben.
[ Szerkesztve ]
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
litter
tag
Sziasztok!
Végül megvettem a nagyobbik, 1000 nm-es Parkside gépet. Van még eladó belőlük. Ma telepítettem, de a
a "smart" résznél okostelefonon csak a "hibanapló" érhető el, a többi funkció nem aktív. Futott bele valaki hasonlóba?Szívesen egyeztetnék privátban (messenger, telefon, email...) valakivel, aki már "belakta" ezt a típust, lenne pár
egyéb kérdésem is, nagyon hálás lennék.Üdv, Tomi
-
Speederer
senior tag
válasz MaCS_70 #2100 üzenetére
Ugyan nem sarokba raktam, tehát konkrét tapasztalatom nincs az általad gondolt verzióval, de valamelyik youtube videóban láttam, hogy mondhatjuk sarokba rakta a parkolóját és működött.
Egyébként szerintem elég arra figyelni, hogy a bejárati oldalán legyen meg az előírt 2 méter, hogy rendben rá tudjon fordulni, a másik oldalt nem gondolom fontosnak.
Én mondjuk a leírás szerinti faltól 2 méter távolságot sem értettem, sőt azóta sem értem. Ez szerintem hülyeség.Annyi tanács még, hogy a kihúzott vezeték vonalán fog minden alkalommal végigmenni, ezért nem árt, ha jó a terep ezen a nyomvonalon is, illetve ennek a távolságát szintén illik tartani a tereptárgyaktól, mert különben nem fog gördülékenyen visszatalálni.
A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
litter
tag
Sziasztok!
A nagyobbik (1000nm-es) Parkside-ból a május eleji promo idejéről tud valaki elérhetőt bárhol az országban?
A kisebbik (500nm) még kapható BP II. kerületben. Üdv, Tomi -
süti5
őstag
Parkside nekem bevált, szuperül működik. Utólag is kapsz hozzá olcsón nagy akksit, én is ezt tettem, alapból 4 ah-s járt hozzá, ezzel 4 órát működik kb. utána megy töltőre, a 8ah-s-sal 8 órát bír.
Egyszerű, stramm gépnek látom, nem az ilyen kifinomult, mindent állítgató emberek gépe szerintem, de a célra tökéletesen megfelel. Van applikáció, egy-kétszer elakad pl. új nagy vakondtúrásban, de ennyi hiba volt eddig. -
litter
tag
Sziasztok!
A robotfűnyírók ár/érték bajnok kiadását keresem, mondhatni Pocophone-ját
Némi utánajárás után az Obi-s LandXcape LX790 befutó lehetne, de úgy nézem ez egy régebbi modell, itt a fórumban is sokan használják. Szabad ezt még megvenni 2024-ben? Jelenleg 170k az Obiban, ez olcsóbb lesz szezonon kívül?
A másik játékos a Parksideos modellek közül a nagyobbik. Ez az 150k körül szokott menni. Szimpatikus modell, az ára is korrekt, viszont a tesztek alapján a versenytásaknál lényegesen hangosabb.
Szabad erről a két modellről véleményt kérnem, esetleg másikat tud ajánlani valaki 200k alatt?
Telek mérete 750nm. Összes fűterület kb 350 nm.
Üdv, Tomi
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Asszociációs játék. :)
- 3D nyomtatás
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- Mesterséges intelligencia topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Sorozatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Új tartalék ipari forrasztópáka 24V Atten Aoyue Yihua Gordak Letcon Hakko Baku Uten Wep kínai
- Új digitális forrólevegős műanyag hegesztő hőlégfúvó forrasztóállomás BGA
- Új forrasztópáka automata hőfokszabályzós forrasztóállomás
- (Új) 300Nm Parkside Performance 12 V Akkus ütvecsavarozó PPDSSA 12 A1
- Hom'in SAROKGARNITÚRA textil szürke színben + 2,5 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest