Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikrofon
veterán
válasz
Alvin76
üzenetére
Darálni nem darálja le de össze szedi. Nekem két éve van meg és két éve nem kellett gereblyézni pedig 3 diófa egy cseresznyefa egy aranylepényfa egy kisebb szilvafa és két kisebb körtefa van. A diófának ugye nagyok a levelei az aranylepényfának meg nagyon kicsik. Mindegyikkel megbirkózik. Sőt igazából fűszellőztetőnek is elmegy mert én kicsit előbb teszem fel a gyűjtőfeltétet mint a levelek hullása így összeszedi a vágott füvet is, meglepően sokat.
-
mikrofon
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Én társasházba GPS + SIM megoldást vennék mindenképpen. Pont a lopás miatt. Sajnos vannak akik csak akkor jönnek rá, hogy ha elviszi akkor nem fogja tudni használni ha már elvitte. Így legalább addig amíg nem áramtalanítja teljesen, meg lehet határozni merre vitte....
Nem beszélve, hogy a telepítés és az utólagos korrekció sokkal egyszerűbb, mint határolóvezetékkel. -
mikrofon
veterán
Trambulin alatt parkolásnál arra kell figyelni, hogy a dokkoló ekkor egy kb 1,5x1,5m-es hely szabadon legyen a ki és beállásnál, különben kiállásnál neki tollat és nem adja fel, addig tolat míg el nem ássa magát. A beállásnál meg ha a kamera látja akkor meg aki hibával, hogy nem tud hozzá férni a dokkolóhoz. Legalábbis a sima (nem mini) Yuka így működik.
-
mikrofon
veterán
válasz
thamasz
üzenetére
A sima Yuka megcsinálja amikor nyír, ha seper akkor kihagyja és kikerüli mert ilyen szűk helyre nem megy be puttonnyal.
Annyi hogy no-go zonának ki kell jelölni és akkor szépen bele veszi a perem vonalak tervezésébe és kikerüli. Nekem is vannak gyümölcs bokrok és trambulin lábak is.
Abban viszont igazad van hogy mellette marad nyiratlan fű amit kézzel kell nyírni -
mikrofon
veterán
válasz
Gabesz87
üzenetére
Azzal azért vigyázz, hogy amiből nagyon sok van a használt piacon, az azért is lehet mert nem jól használható, vagy körülményes a működése.
Szerintem mindenképpen keressél hozzájuk valós véleményt, tesztet, ajánlást. Esetleg nézd meg a típushoz tartozó Facebook csoportokat. -
mikrofon
veterán
-
mikrofon
veterán
válasz
thamasz
üzenetére
A német fórumon olvastam, hogy a második aksival is használható seprő adapter nélkül is, és úgy duplázódik az üzemidő.
Persze így van én sem szerelem ki a második aksit amikor nincs fent a seprőfeltét.
De semmi értelme nincs berakni csak a nyíráshoz egy plusz aksit mert a töltési idő így nagyon hosszú és a Yuka 15%-nál megy el tölteni és csak akkor folytatja ha feltöltődött 80%-ra ami nagyon hosszú idő....
Amúgy gyakran van készlet hiány a különböző Yuka típusokból így ezért sem rendelhető mindig mindegyik. Aki az eleje óta követi az tudja, hogy sokkal jobban fogy mint ahogy tervezték eredetileg a gyártást és alkatrészellátást. Nem is gondoltak arra hogy ennyire lesz rá igény..... -
mikrofon
veterán
válasz
thamasz
üzenetére
Szia! Szerintem ezt túl gondolod.
A Yuka Mini 800 pont 800nm-et tud hosszútávon szépen karbantartani. Ha a te területed 600nm az tökéletes lesz neki. A nyírási sebesség, a vágási szélesség és a fordulási mód állításával tudsz növelni a az egy töltéssel lenyírt területen. Feltéve ha ezeket a mini-nél is lehet állítani.
Amúgy én 10:30-kor indítom, hogy biztos felszáradjon a hajnali locsolás vagy a pára. Ha pedig kell akkor 18:00-ig mehet este.
A zónákat célszerű a lemerüléshez és a töltéshez igazítani. Pl két zóna között hagyhatsz fél vagy egy óra töltési időt neki.
Nálam hétvégén sosem nyír, így van olyan zóna amit keddre és csütörtökre programoztam be. Így a csütörtök és kedd között 5 nap telik el nyírás nélkül és semmi baja a fűnek és a robotnak se. -
mikrofon
veterán
A teszt reális. A gyakorlatban is így működik. A seprőfeltétes emelkedőn azzal lehet javítani kicsit ha visszavesszük a sebességet. Sokan próbálkoznak plusz súllyal de azzal az a baj, hogy egyenes terepen a súly az egy szem első kereket terheli így jobban benyomódik a fűbe és így kisebb egyenetlenségekben, nagyobb fűcsomóban könnyebben elakad.
-
mikrofon
veterán
Én ezt a márkát rendeltem a worx-omhoz évekig. Csak az amazon-ról mikor éppen kedvezményes volt a duplacsomag. Jól tette a dolgát. Nekem mindig akkor kellett cserélni mikor egy kint felejtett gallyra vagy egyéb tárgyra rá menet. Olyankor meg mindegy hogy ez vagy a gyári volt rajta, úgyis kicsorbult.
-
mikrofon
veterán
Nincs valami ami megzavarhatta a kamerát? Egy árnyék vagy kamerába sütő nap?
Ha nem állítottál semmit akkor szerintem valami ilyesmi lehet.Nem tudom mini esetén melyik a standard akadálykerülés, de normál Yuka négy félét tud: [kép]
Ezeket érdemes még próbálgatni, mert mindegyikre máshogy viselkedik. -
mikrofon
veterán
Nekem van egy olyan nagyobb területem amit egy töltéssel nem tud levágni. Marad kb 15% és el megy tölteni. Mivel 80%ig tölt így töltéssel együtt nagyon sok idő. Ezért azt csináltam, hogy ket zónára bontottam, majd a két zónát úgy időzítettem, hogy a kettő között fél órát töltsön. Így pont elég hogy lenyírja, aztán rá ér tölteni.
-
mikrofon
veterán
Ha megszakad egy task, akkor én újra indítóm a task-ot az elejétől. Nálam 5 zóna van összesen. Mindegyikre külön task, több is: nyírás 0°, nyírás 90°, nyírás véletlenszögben, seprés 0°, seprés 90°. Az éppen aktuálisak aktívak, a nem aktuálisak ki vannak kapcsolva. Ha egy task megáll, ami nekem a kutya miatt sokszor van és valamiért nem tudom folytani, akkor egyszerűen elindítom kézzel az adott task-ot. Engem nem zavar, ha bizonyos részét már megcsinált és a kézzel indítás miatt azt újra megcsinálja.
-
mikrofon
veterán
Nekem lassan egy éve van meg. Kickstarteren rendeltem expressz szállítással, így 2024 május óta van szolgálatban. Legelső szoftver verziókban a normál fordulás volt alapértelmezett. Én azzal használom azóta is.
Többen panaszkodtak, hogy a fordulónál kikezdi a füvet, ezért az Y-ons fordulót tették alapértelmezetté. A fű kikaparásnak az az oka, hogy elég nagyok a keresztbordák a kereken és elég erős a motor. Így ha az első középső kerék picit elakad a szegélyben, vagy a fű melletti sávban akkor is meg próbál megfordulni és egy pillanatra ki is kapar ha kell.
Mikor ez előkerült mint téma, akkor megpróbáltam párszor ezt az Y-os formát, de nagyon lassú és nekem nagyon nem szimpatikus, hogy minden élesebb kanyarban fordulásnál ott "bolyong". Tényleg sokkal több, akár többszöröse is volt a nyírási idő nekem, mert elég bonyolult a terep így sok a a forduló, ráadásul a No-go zónák körül, ill a peremen is amikor sarkos volt a fordulás, akkor is Y-ban csinálta.
Ráadásul az Y-os fordulásban a tolatás elég nehézkes volt a fű- és levélgyűjtő kosárral. Így én tényleg csak párszor használtam az elején és nálam normál fordulás van. Lehet ezen is fejlesztettek már azóta, de szerintem mindenképpen javaslom próbáld ki a normál fordulót.
Ha nem szépen nyírja le a szélén, tehát kihagy részeket, akkor szerintem a peremnyírás számán növelj és esetlg csökkentsd a nyírási távolságot. Az utóbbinál elég lehet akár 1-2cm csökkentés is. Legalábbis én így járnék el és ezeket megpróbálnám.... -
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon
üzenetére
Akkor röviden összefoglalom a Yuka szervíz tapasztalatomat. Nagyon pozitív.
Bejelentettem az alkalmazásban a Support menüpontban a hibát. Már ott nagyon készségesek és segítőkészek voltak. Meg kellett pár dolgot csinálnom, de amikor meggyőződtek hogy tényleg hibás, küldtek egy feladóvényt. Ezzel kellett bevinnem a postára és ingyen el tudtam küldeni németországi szervizbe. 10-én adtam fel és 25-én kaptam vissza megjavítva. Nem csak a bejelentett hibát javították ki hanem kaptam új pengéket felszerelve és a kamera üveget törlő gumit is cserélték. Tehát feltehetően átnézték és javították az összes hibát amit találtak. Összesen két hét volt a javítás oda- és visszaszállítással együtt.
Szerintem ez nagyon pozitív. -
mikrofon
veterán
Nekem ilyet nem csinál, legalább is nem így. Meg ugye ez szerintem a te részedről a kezdeti varázs hatása, hogy folyamatosan nézed az appot és folyamatosan kapcsolatban van és figyeled.
Igazából pl az én esetemben úgy van, hogy kíváncsi vagyok valamiért, hogy mit csinál Yuka, akkor megnyitom az alkalmazást, pár másodperc alatt kapcsolodik és már látom is. Mert a robot folyamatosan a WiFi-n van, ahol van térerő, SIM-et meg nem raktam bele.
BT-n csak akkor van, ha közvetlenül mellette nyitom meg az alkalmazást.
Nem lehet, hogy ez a te mobilod sajátossága?
Amúgy ha zavar írj az alkalmazásban a support-nak és lehet még meg is oldják. -
mikrofon
veterán
Ez a kommunikációs téma kezdetek óta jelen van. Az oka a gyártó szerint biztonságtechnológia és a kapcsolat folyamatossága. Mégpedig, csak akkor engedi kézzel mozgatni, vezérelni a robotot, ha BT kapcsolatban vagy, mert az megköveteli hogy a közelében legyél és lásd mi történik.
Az elején nagyon nehézkes volt a BT-s irányítás. Bizonyos telefonokkal, bizonyos körülmények között nem volt elég stabil a BT kapcsolat, így folyamatosan megszakadt vagy másodpercekben mérhető lett a késleltetés, ezáltal nem tudtad pontosan körbejáratni a területeken. Erre született a megoldás az általad tapasztalt jelenség mellett. De legalább ez megoldotta és jól használható lett.Amúgy nagyon zavaró is tud lenni ez a kötelező BT.... Pl. látod az alkalmazásban, hogy elakadt. Mivel ismered a kerted azt is tudod, hogy miért. Ráadásul mivel van kamerája, meg esetleg a kertedben is van kamera, távolról ki is tudnád szabadítani csak hátrafelé kéne vele menni és kicsit kanyarodni. De nem engedi, mert WiFi-n kapcsolódsz és nem vagy ott mellette BT-vel.
Vagy a kutyád ásott egy gödröt (megjegyzem, van egy érzésem, hogy a mi kutyánk direkt ássa a gödröt a Fünyinek időnként) és bele ragadt. 20perc után kikapcsol a robot. Megkéred a gyereked, aki hazajött a suliból, hogy vegye már ki a gödörből a Robot kerekét majd takarja be a gödröt és indítsa el a robot. A következő lépés az, hogy a pontos pozícionálás miatt 1-2m-kell vezetni manuálisan a robotot, (vagy vissza kell rakni a dokkolóhoz) hogy beállítsa az RTK-val a pontos pozíciót. Nah ezt nem tudod megtenni, mert WiFin nem működik az irányítás csak BT-n, te meg nem vagy ott. Tehát a kutya győzött és egy napra kiiktatta a fűnyírást vagy lombsöprést.
Több mint egy éve többen is, tesztelők is jelezték a fejlesztőknek, hogy tegyék lehetővé a WiFi-s vezérlés, de ez idáig nem tették meg. Pedig akkor nem kéne a BT-nek az elsődleges kapcsolatnak lenni, és nagyon stabilak lennének a kommunikációk főleg mondjuk SIM kártyás modemmel ..... -
mikrofon
veterán

Ez igazán vagányan hangzik. Én titkon ilyesmit várta a feltérképezéstől annak idején, nem pedig hogy a kertet körbe kell járatnom vele, meg az összes nogo zonát. (persze ez is lényegesen egyszerűbb, mint a vezeték telepítés, meg sokkal rugalmasabb, pl. Bármikor dönthetek úgy hogy ültetek még a kertbe valamit és azt körbejárom vele és már nem kell aggódni, hogy lenyírja...)
Kíváncsi leszek, hogy ez a funkció belekerült-e a "régi" Yuka-ba is vagy ez csak az új minikben van. Ha visszakapom a szervízből egyből ki is próbálom. Elvileg már úton van vissza és hétfőn érkezik meg. Nagyon gyorsak voltak, kevesebb mint 1 hét volt... Remélem jó is lett
-
mikrofon
veterán
válasz
szekera
üzenetére
A két modell között nem ismerem a különbséget. Javaslom lépj be a Yuka Facebook csoportba (Mammotion Yuka Official Group) és ott olvasgass. Látni fogod hogy minden jól működik és a hibákat, sajátosságokat is. Illetve nyugodtan kérdezhetsz biztos kapsz választ, akár a típus különbségre is. Persze angolul mert nemzetközi a csoport. Elején követtem én is, mostmár nem annyira olvasom.
Ha telket úgy érted, hogy nem vagytok ott, tehát napokra ott hagyod hogy önállóan sepergessen, akkor ez lehet kockázatos, mert azért napi gondozást igényel a seprőrésze.
(Én biztos csakis kintről venném hogy ne támogassam a magyar állam tevékenységét a 27% ÁFA-val....)
-
mikrofon
veterán
Mindenképpen megvenném.
A füvön ahol seper két nagy diófa, egy nagy cseresznyefa, két kisebb körtefa, egy arany lepényfa és egy szilvafa van. Ez volt az első ősz és tél az elmúlt 9 évben hogy nem kellett levelet sepernem és most tavasszal lesz az első hogy sehol se lett a levéltől olyan rész ahol újra kell füvesíteni.
Előtte rendszeresen órákat sepertem, lombfújóztam.
Tehát igen megvenném újra. Sőt a következő levélszezont el sem tudom képzelni nélküle.
Persze így is volt vele munka, mert minden reggel el kellett vinni az összes levelet amit előzőnap gyűjtött, mert az aznapi már nem fért volna oda és akkor az nap nkább nem dolgozik.
Ráadásul nem tökéletes látszik hogy ez az első ilyen szerkezet. De mint írtam végre egész ősszel folyamatosan rendezett volt a fű mert minden nap sepert és nyírta a füvet. Volt amit aznap elhagyott levelet azt másnap összeszedte. Tehát mindig maradt egy kicsi, de rengeteget kellett neki összeszedni és összességében sikerült neki. Mondjuk nálam ez azért is nehezebb mert a kutya kísérgeti, meg körülötte megy, meg a Fűnyi elől össze szedi a diót. Így amikor be megy a Fűnyi elé a kutya, elég csak hogy elsétál előtte akkor kikerüli a Fűnyi nehogy neki menjen, így aznapra ott marad a levél.... Mondjuk szerintem ezt élvezi a kutya hogy őt kerülgeti, jó játék neki is. Nem unatkozik annyit a kutya így nem ás és rág annyit.... -
mikrofon
veterán
Nekem jó tapasztalatom van a Yuka szervízeltetéssel. Nem működik a seprőrésze az egyémnek. Egyik nap még jó volt másik nap már nem. Kértek pár tesztet, fényképet meg logfájlt, majd megállapították, hogy rossz. Küldtek egy másik seprőrészt ami 10 napon belül meg is jött. Azzal ugyan az a probléma. Így megállapították hogy a fűnyíró a rossz. Küldtek egy DHL-es visszaküldő szelvényt. Azzal kell visszaküldenem az eredeti dobozában. De nem Magyarországra hanem Németországba. Szerintem mindegy hol veszed, a hibát úgyis a szoftverben lévő Support menüpont alatt intézed egy ügyintézővel angolul..... Bejelenteni is ott tudod. A futár meg oda viszi ahová kéri a Support mert az szerepel a szállítólevélen. Már rég el lenne intézve, de idáig lusta voltam kimenni és letakarítani, lemosni a fűnyírót, meg ugye a kertben a víz is el van zárva. Ez a legnagyobb macera, mert azt viszont kifejezetten kérték, hogy letakarva lehet csak visszaküldeni.
Összességében szerintem ez elég korrekt ügyintézés..... -
mikrofon
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Yuka esetén ha fal mellett kell nyírni, akkor 15cm marad nyíratlanul. Egyrészt mert nem ér ki teljesen a kés a széléig (ebből adódik kb 10cm), másrészt a GPS miatti pontatlanság miatt. Ebben az egyben a worx jobb. Azzal ugyan ez, kb 2-3cm volt a határoló vezeték miatt. Yuka-hoz azt javaslom, hogy 20cm legyen a faltól, vagy ágyástól, fától amire rá tud menni és akkor tökéletes lesz a végeredmény. azt javaslom, hogy úgy kell körbe rakni a dolgokat. Én utólag 20cm széles térkővet raktam a fal mellé és az ágyások mellé körben a fű szélére és így már tökéletes. Van olyan ahol 10cm széles térkő van és mellette mulcs. Ott is jó mert a mulcsra rámegy kb 5cm-t, de mivel ott nem nyír így nem okoz problémát.
Amúgy nagyon jó a yuka. -
mikrofon
veterán
válasz
dorika87
üzenetére
Szia!
Nekünk közepes testű kutyánk van. Kb. egy helyre végzi a dolgát. De ez azt jelenti, hogy 1000nm-ből 200nm területre. Nyírással nincs probléma mert felette nyír a robot. Az a kellemetlen, ha bele megy a kereke és nem elég szilárd. Ilyenkor kell a kereket takarítani.
Amúgy a gyermekeimen is cseréltem pelenkát gond nélkül... A kutyánk k@kijával szennyezett kerék letakarítását is túlélem, de még a gyerekek is megcsinálják slaggal...
Persze nálunk nem első osztályú díszpázsit van... ez is hozzá tartozik az igazsághoz. -
mikrofon
veterán
Egy mai modern autó és a régi is vízálló mégis az emberek jelentős többsége építtet, (vásárol vagy bérel) garázst nem kevés pénzért az autói számára, elvéve a kertből jelentős mennyiségű hasznos területet...
Vagy ha nem garázs akkor fedett beálló a minimum a legtöbb háztartásban...Nálunk is fedett beálló van két autó felett és a robotfűnyíró is fedél alatt áll.
-
mikrofon
veterán
válasz
BullZeye
üzenetére
RTK-t rakd úgy hogy az jól lássa a szabad eget, illetve hogy a robot szinte mindenhonnan rá lásson, amikor pedig nem lát rá a robot az RTK-ra, akkor a robot felett legyen szabad az ég.
Amúgy egyébként kb. 50m-t tud menni GPS és RTK nélkül is és ezt ki is jelzi, ha így közlekedik és hogy még mennyi van hátra.)Nekem is elég összetett a kertem, sok tagolással, fákkal, bokrokkal egyéb elemekkel és nincs navigációs problémám.
-
mikrofon
veterán
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Szerintem kevés olyan országrész van, ahonnan egy héten belül nem tűnne el...
-
mikrofon
veterán
válasz
Anaconda
üzenetére
Szerintem ez a legjobb kábel csatlakozó. Vízálló és nagyon könnyű és egyszerű a használata.
AliExpress: 10/20/50pcs Robotic Lawnmower Cable Connector Waterproof Gel Connector -
mikrofon
veterán
-
mikrofon
veterán
"annyira azért nem jó hírek"
Akkor ezek szerint túl negatívan fogalmaztam.
Nem akartam, mert igazából én pozitívan csalódtam, szerintem nagyon jól működik. Szépen nyír és jó a pálya generálási algoritmusa is, ha hozza ezt a szintet a levélgyűjtés, vagy csak a felét, akkor simán megéri.
Egy dologgal nem számoltam, hogy szürkülettől nem tud nyírni, mert nincs elég fény a kamerás 3D rendszerének. Ez azonban szokható.
Főleg, hogy 100nm-t még duplán nyírva (egyszer egyik irányba, majd rögtön után 90°-kal keresztbe, szegélyt duplán körbe menve párhuzamos offset-tel, NoGo zónát kétszer körbe menve párhuzamos offset-tel) egy óra alatt végez. Így nem kell hogy folyamatosan és minden nap menjen.
Illetve adódik a következő fejlesztési szint az IR-rel támogatott kamera.Hogy mi lesz vele 4-5 év múlva, ezt nagyon nehéz megmondani. Van itt valaki akinek 4-5 éves berendezése van napi használatból? Rengeteget fejlődnek és változnak ennyi idő alatt....
Tud teljesen offline működni?
A számításokat és pályatervet elvileg az RTK és a robotfűnyíró végzi és a robotfűnyíró tárolja. Ha pl. valamiért kikapcsold a robotot, vagy mondjuk leállítod a stopgombbal, és energiatakarékossági okok miatt automatikusan kikapcsol, akkor nem tudod, megnézni az alkalmazásodban a térképet, vagy a fűnyíró adatait. Csak akkor ha Bluetooth-on, vagy WiFin kapcsolódsz hozzá.
Tehát igazából semmilyen működési adatot nem szinkronizál Cloud-ba
A nyíráshoz, már nem kell, hogy a Robot folyamatosan WiFi-n legyen. Nekem van olyan része a kertnek ahová nem ér el a WiFi és rendesen működik. Csak ilyenkor megnyitom az alkalmazást, aztán nem látom benne, hogy mit csinál.
Amúgy van benne 4G SIM modul így bele lehet rakni adatkártyát és akkor nem kell neki a WiFi... -
mikrofon
veterán
Nálam 3 hete üzemel egy, de még csak maga a robot. A fű és levél gyűjtőjét még nem küldték. Most volt egy FW frissítés így sokat fejlődött. Szépen vág tényleg.
Viszont a Worx Landroid sokkal jobban megbírkózott a nem éppen egyszerű kerttel. Mondjuk erre számítottam, mert pont ezért választottam annak idején a Worx Landroid-ot, mert az ami a legjobb az egyenetlen és bonyolult kertekre.
Ami még feltűnt, hogy sokkal több a fák körül a fal mellett és a trambulin lábkörül a levágatlan fű. Eleve nem ér ki a széléig a penge, meg nem megy olyan közel az akadályhoz. Ha meg betanítod NoGo zónának akkor mivel 2-3cm a pontossága ilyen ráhagyássaln kell tanítani ha biztosra akarsz menni.
Amúgy nagyon jó a szisztematikus nyírás. Atlóban nyirom duplán, nagyon bejön ez a rombusz forma.
A szoftvere ami a páját generálja igen jól működik. Ha mindent megadsz neki NoGo zonának akkor szépen kiszámolja hogy hol és hogyan fér el. Így nem akad el.
Ha pedig valahol beakadt még is vagy úgy érzi nem fér el és beszorulna akkor kihagyja vagy körbe megy.
Mondjuk emiatt nem megy be nagyon bonyolult helyre egyszerűen kihagyja, amit Worx Landroid nagy nehezen le tudott küzdeni az UH kiegészítővel....
Én a levél gyűjtőjét várom nagyon. Kíváncsi leszek, hogy fog működni. Én emiatt vettem valójában. -
mikrofon
veterán
válasz
MaCS_70
üzenetére
Bosch-t miért Parkside-re cserélted?
Ez azért jelentős visszalépés.
Parkside egy alap, jól működő robotfűnyíró egy egyszerű és jó elrendezésű kertbe könnyű tereppel.
Ha több kell akkor megfelelő technológiával felszerelt robot kell, ami jóval drágább...
A fényképek alapján a te kerted nem parkside kategória. -
mikrofon
veterán
válasz
Anaconda
üzenetére
Én is sőt még gépész mérnök is, mert két egyetemi végzetségem van, meg azóta sok-sok év szakmai tapasztalat!
Nem akarlak meggyőzni, hanem leírtam, hogyan működik. Bár ez így is már túl részletes ebbe a topikba.
Lehet hogy vannak hasonlóságok, de az általam írt Worx Landroid szériának biztos semmi köze a másik géphez. A szerviz és support se hinném, hogy ugyan olyan minőségű.
Te autós példáddal élve szeretném, hogy az én Dacia Lodgym ugyan olyan minőségű és színvonalú legyen mint a Renault Escape, de közel sem azonosak, pedig vannak hasonló és megegyező alkatrészek is, ráadásul ez a két autó még egy konszern is..... -
mikrofon
veterán
válasz
Anaconda
üzenetére
Pedig így van próbáld ki! Leégés az akkor következne be ha túl van terhelve. Ameddig ez kisebb árammal lehetséges akkor nincs leégés veszély. Feltehetően senki nem teszi nagyon meredekre a dokkolót, max enyhén, ami miatt folyamatos de kisebb áramfelvétel van. Különben elgurulna....
A mozgását és a fordulást is így szabályozza, meg azt is hogy dombnak lefelé, felfelé és egyenes terepen is ugyan azzal a sebességgel halad. Ferdén is. Sőt ha az egyik kerekének kisebb nyomatékra van szüksége akkor azon a motoron csökkenti az áramot emiatt nem kanyarog hanem ilyen körülmények között is egyenesen megy, vagy ha hirtelen a változás akkor korrigál.
Nagyon intelligens a mozgásvezérlése. -
mikrofon
veterán
válasz
jbnd-007
üzenetére
Ez egyetlen esetben lehet ha ferdén áll vagy egy buckán. Azért hogy tartsa a pozíciót, hogy ne guruljon el a két kerék motorjaira annyi áramot ad amennyi ahhoz kell hogy ne guruljon el. Ezt nevezhetjük hibának vagy hasznos tulajdonának is.
Én esetemben az utóbbi a helyzet mert van egy bonyolultabb fekvésű rövid de nagyon meredek részem és ennek a funkciónak köszönhetően ha ferdén jön le se gurul le gyorsabban mint kellene de mégcsak irányt se vált, mert a két kereket a terepnek megfelelő különböző nyomatékkal fékezvev tartja az irány. Ha simán megállítom ezen a részen akkor tartja a pozícióját úgy hogy áramot használva fékezi a kereket. Ha kikpcsolom vagy stop-ot nyomok akkor legurul. Tehát ez a jelenség a dokkolón is előfordulhat.... Ezek azok a hasznos tulajdonságai a Worx Landroid-jainak, ami miatt a bonyolultabb terepre és elrendezéshez ezt ajánlják.Ezért fontos körültekintően olvasni és kezelni minden fórum bejegyzést és minden panaszkodást.
-
mikrofon
veterán
válasz
jbnd-007
üzenetére
Ez abszolút nem igaz. Bármikor indítom az enyémet 100%-ról indul. Ha végez a nyirással vissza megy feltölti magát és töltve marad. Ha nyírás közben lemerül visszamegy tölteni, majd folytatja a nyírást majd újra feltölti magát. Egy töltéssel több órát tud nyírni, pedig nálam elég kemény a terep és bonyolult a kert. Két éve szinte minden nap több órát nyír és nem vettem észre változást az üzemidőben.
Worx Landroid WR147E.1
Üzembe helyezés: 2022.05.22
Blade Work Time az nem releváns mert nem szoktam reset-et nyomni a pengék cseréjekor. -
mikrofon
veterán
válasz
Speederer
üzenetére
Anyós kaphatna egyet az olcsóbb Parkside-os robotból Karácsonyra

A jobb GPS alapúaknál az a nehéz, hogy van még egy külön RTK Reference Station nevezetű adó-vevő, aminek áthelyezése, elmozdítása újra tanítást igényel... Ami egy bonyolultabb terepnél, No-go zónákkal elég hosszadalmas... Ráadásul tanulják a terepet így minden áthelyezés tovább tartana, mint lenyírni kézzel a füvet...
-
mikrofon
veterán
Én két centinek is örültem volna, mert az a két centi pont elég arra, hogy ott megmarad a fű, vagy valami gaz, aztán ha nem nyírom rendszeresen kézzel elkezd "bokrosodni", és akkor ott egy idő után nem tud elmenni Fünyi.... De valószínűleg az én esetemben az a baj, hogy a kerék nyomvonala kijjebb van mint a vágás széle
-
-
mikrofon
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Kivéve ha emiatt lejön a dokkolóról és tényleg rossz irányba indul el, mert 90°-kal máshogy áll. Illetve ha emiatt fel cserélődik a vezeték futási iránya...
Ráadásul ha ott a hátulja ahol a képen, belül meg az U alakú fekete korlát, akkor nem is értem hogy tud rámenni, visszamenni a dokkolóba mikor körbe megy a kábelen? -
mikrofon
veterán
válasz
MaCS_70
üzenetére
Amikor valaki leírja, hogy rendszeresen elakad, elkapar a Worx Landroid-ja és erre panaszkodik, vagy kialakul egy ilyen vita hogy az tűrhetetlen. Akkor azt előtte végig gondoljátok, hogy ez vajon a robot, a szoftver, a gyártó, a felhasználó vagy a kert hibája?
Azon elgondolkodtok, hogy vajon ha ott nem egy Worx Landroid lenne, hanem mondjuk egy Bosch, egy Gardena vagy Husqvarna, vagy egy prémium robot akkor az mit tenne? Biztos hogy bármelyik jobban megoldaná a helyzetet az adott terepen adott feltételek mellett? Szerintem nem, mert pont ez az előnye a Worx Landroidnak.... De ő sem egy varázsló.... -
-
mikrofon
veterán
válasz
jbnd-007
üzenetére
Ez szerettem nem a teljes valóság. Én két éve használom teljesen elégedetten WORX Landroid L 1000 WR147E.1. Amikor két éve vettem elég sok német tesztet elolvastam és megnéztem. A Worx tűnt a legjobbak ha nem teljesen sima pázsitod van, hanem elég összetett és ehhez elég jó moduláris kiegészítők vásárolhatóak. Ez be is jött. Két éve teljesít tökéletesen. Először próbáltam csalni hogy nem a telepítési útmutatót betartva tettem le a kábelt. Így volt hogy elakadt, beszorult stb.... Majd újra leraktam betartva a távolságokat és a sarkoknál a nem egyből 90°os töréseket alkalmaztam, illetve pár dolgot hozzá igazitottam a veteményesben és a kertben is.. Azóta tökéletesen megy. Max az apróbb gyerekjátékokon, vagy a gyerekek álltal széthagyott tobozokon, faágakon, esetleg a kutya csontján akad fent. Csak a medencét, a szeder- és málnasort kerítettem körbe minden mást magától kikerül. Annyi hogy az ágyak, bokrok, virágok köré raktam 20-30cm magas szegélyt, hogy lássa. Fák és szőlőtőkék körül semmi sincs mégis kikerüli. Mondjuk kiegészítettem UH szenzoros szemekkel. Ez nagyon hasznos kiegészítő a Worx -hoz. Nálam van ferde töltés is különböző mértékű. Ahhoz hogy az egyméter hosszú 55cm magas ferde szakaszon is rendesen tudjon nyírni még beruháztam egy pár fémtüskés kerékkiegészítőre [link]
Ezeket figyelembe véve szerintem kifejezetten jó, ha nem a legjobb a Worx Landroid-ja....Én gyanítom ez is olyan hogy megfelelő eszközt kell választani a megfelelő feladatra.
Pl akinek pedig egyszerű, sima füves része van kis véleményessel annak megéri a Gardena okos rendszert venni, amiben egy vezérlőegység elvégzi a fű és veteményes locsolását , szenzorok, robotfűnyíró, szivattyú vezérlését és egymáshoz hangulását kb gombnyomásra automatikusan.... De én pedig folyamatosan panaszkodnék és elégedetlenkednék..... -
mikrofon
veterán
Idáig elégedetten használtam a Worx Landroid L1000 WR147E.1 Fünyimet. Jövő hónap végén lesz két éves így még pont egy hónap garancia van rá. Viszont most előjött két hiba is. Egyik hogy folyamatosan azt hiszi esik az eső így ki kellett kapcsolnom az eső érzékelést. Másik pedig hogy egy nagyobb bucka, fűcsomó után jelez a "Lift sensor". Ez a első két kérek rugós fel-le mozgását figyeli. Sajnos kicsit akad a csúszás, feltehetően a csúszka részbe került por miatt. Próbáltam tisztítani is már amennyire lehet, meg WD40-nel is, de nem oldja meg teljesen.
Valaki találkozott hasonló hibával?
Gyanítom szervíz lesz belőle mivel még garis. Csak még egy kicsit várok vele. Hátha előbb jön az új fűgyűjtős kickstarter-es masinám.
Én az Amazon-ról vettem annak idején. Nekik kell vajon visszaküldenem vagy van itt magyarországi szervizük?Amúgy nagyon szeretem, mert nagyon jól teszi a dolgát. Nekünk elég egyenetlen volt a terep. A fű sem az a pázsit jellegű hanem inkább vegyes fű némi tarack-kal meg mezei fajtával dúsítva. Én kiegészítettem a tetejére szerelhető UH szenzorral is. Így jól elboldogul a bonyolultabb elrendezésű kertünkkel, a növényekkel, a gyerek játékokkal és a kutyával is. Szépen kerülgeti amit kell. Mondjuk a kutya kisebb gödreit nem annyira szereti abba néha elakad, a nagyobba természetesen pedig bele ragad. De így hogy elől is két kereke van ezeket is jobban bírja.
Ezeket a tapasztalatokat csak azért írtam ide le, hogyha valaki igénytelenebb fűhöz és talajhoz keres strapabíróbb gépet, annak ez a típus jó választás lehet. Nagyobb emelkedőkkel is jól megbirkózik, ha kiegészítjük a kerekére csavarozhato tüskékkel.
Amúgy kb 700nm-t vágok vele. Ha valamiért több napig nem megy és hosszabbra megnő a fű akkor is szépen megbirkózik vele és 2 talán max 3 nap alatt mindenhol lenyírja és nem hagy ki foltokat. Tehát elég jó az algoritmusa ami "össze-vissza" irányitja. -
mikrofon
veterán
válasz
BullZeye
üzenetére
Hát az utolsó pillanatban "pledgeltem" egyet én is. Mondjuk én plusz kést már nem tudtam hozzá, így a kiegészítők közül csak a fali konzolt rendeltem pluszban. Arra viszont kíváncsi leszek hogy a napelem modul az most alap tartozék-e vagy külön kellett volna rendelni mint kiegészítő, mert az ott volt a külön rendelhető kiegészítők között.
-
mikrofon
veterán
Biztos kell a szegélykő a másik oldalra?
Nekem ugyan így van 2-4 hetente egyszer végig tolom az akksis szegély vágot és kész is 5-10 perc alatt.
Azért itt felszedni a füvet a földet szépen elegyengetni a talajt kvarchomokot szórni, majd szegélykővet lerakni elegyengetni, nem kis munka. -
-
mikrofon
veterán
Ti nem érzitek úgy hogy lassan be kéne üzemelni és csatasorba állítani a gépet? Én így látom hogy rá férne egy klasszikus fűnyírás nagy géppel aztán. Végezheti tovább a robot. Ha nem is gyorsan de már észrevehetően nő a fűvem.
-
mikrofon
veterán
válasz
tibcsi0407
üzenetére
Ha megjön megpróbálom lemérni mindkettő tömegét. Én azért remélem hogy amikor ezt kitalálták akkor a rögzítő tárcsára tettek könnyítést hogy egyforma legyen a készre szerelt szett tömege az eredetivel.....
-
mikrofon
veterán
válasz
tibcsi0407
üzenetére
Ezen töprengtem én is. Illetve azon hogy vajon gyorsabban merül majd és/vagy lassabban is pörög majd a vágófej? Ez az utóbbi nagyobb rossz lenne szerintem. Hiszen így nem vágna rendesen.
Vajon hogy lehetne ezt összehasonlítani, megvizsgálni?Neked mi a véleményed erről?
-
mikrofon
veterán
válasz
tibcsi0407
üzenetére
Én berendeltem egyet csak az L-eshez való típusból, kipróbálni. Azért tettem, mert szerintem így ritkábban kell cserélni a pengéket és még apróbb lesz a nyesedék.
-
mikrofon
veterán
Rendeltem egy ilyet BEOS PREMIUM EDELSTAHL Spikes für Modell Worx L [link]
Használ valaki ilyet? Kíváncsi lennék a tapasztalataira és a véleményére.
Mert nekem vegyesek az érzésem felszerelés után.
Azért vettem mert bizonyos helyeken eléggé csuszkált a robotom. Főleg reggel az éjszakai locsolás után a lejtőkön.Ezekben a szituációkban jobb lett a helyzet. Jól tapad és jól manőverezik. De nagyon darabos lett a mozgása, a fordulások, kanyarodások. Valamint nekem több helyen vannak jardalapok a fűben illet van ahol átmegy a térkővezésen vagy éppen a szélén az egyik kerék a térkővön gurul. nah ilyenkor szinte nulla a tapadás és nagyon csúszkáll még egyenes felületen is alig tud bekanyarodni. Ráadásul hangos mert kopog.
-
mikrofon
veterán
Tervez valaki mostanság robotfűnyírót telepíteni?
Mert maradt
- WORX WA0177 200m Határoló vezeték bontatlan dobozban
- 200 db rögzítő tüskeHa valakit érdekel akkor írjon PM-et.
-
mikrofon
veterán
Befejeztem a worx landroid l1000 telepítését. Nagyon elégedett vagyok vele. igazából már két napja dolgozgat, de ma készültem el teljesen a határoló vezetékkel és a beállítással.
Egy dolgot nem tudtam megcsinálni. Egyszerűen a lépegetős terület kijelölés nem ment. Sokszor sokféleképpen próbáltam, de össze vissza elugráltak a pontok miközben sétáltam.
-
mikrofon
veterán
válasz
_Dumber_
üzenetére
Sajnáltam rá a pénzt én is. De nem jutott jobb ötlet eszembe a locsoló fejek ellen. Mondjuk ez az eső ez érdekes kérdés mert én arra gondoltam hogyha esik akkor visszamegy a helyére. Bár fogalmam sincs hogy mennyi idő után veszi észre. Tehát hogy még mennyit nyír esőben.
Arra viszont nem godoltam hogy mivan akkor ha pont egy kiadós eső után indulna nyírni... -
mikrofon
veterán
Hasonló lehet a dolog a plusznál is mert azon kívül hogy a fizikai méretei kicsit nagyobbak az l1000-nek nem találtam más jelentős különbséget.
A problémák azért érdekelnek, mert ha csak annyi hogy nem olyan szép a nyíráskép vagy hogy nem egyenletesen nyírja mindenhol az nem fog érdekelni, de ha beszorul egy területre vagy elakad akkor inkább egyszerűsítek a kerten. Mert ma is elment a napom a fűnyírásra. De már abban a tudatban hogy lehet ez volt az utolsó. Mert ha a héten megjön akkor már át is veszi a feladatot.
Pár gyakorlati kérdésem lenne a telepítés miatt.
1.
A dokkolóját bárhol elhelyezhetem vagy mire érdemes figyelni hogy a későbbiekben ne legyen emiatt probléma. Pl lehet egy sarokban vagy beugróban.
2.
Mennyire érzékeny a kése?
Ez azért kérdezem mert van a kertnek egy olyan része ami korábban veteményesként funkcionált. Aztán két éve nem ültettünk ide semmit és kinőt a fű. Nem magról ültett hanem csak úgy magától igy erősebb a töve. Fűnyíróval rendszeresen nyirom annak nem okoz gondot. Beengedhetem ide a robot fűnyírót?
3.
Ha keskenyebb de hosszabb füves átjáró, közlekedő van akkor ott mi a megengedett legkisebb szélesség amivel még elboldogul a robot, tehát minimum milyen távolságra kell a két vezetéknek egymással párhuzamosan futni?
4.
Úgy kezdi a nyírást, hogy először körbe megy a határoló vezetéken teljesen és utána kezdi el nyírni a területet, vagy előbb kisebb részekre osztja magának és csak addig megy végig a határoló vezetéken, vagy ehhez nekem kell zónákra osztanom hogy ne azzal kezdje hogy teljesen körbe megy a határoló vezetéken? Vagy sosem megy körbe hanem elkezdi nyírni a területet és mindig vezetékig elmegy azután ott fordul? -
mikrofon
veterán
"terület bonyolultságának és a zónák számának növekedésével nő a panaszok száma "
Ez mit jelent, mármint milyen panaszok és problémák vannak ilyenkor?Nekem is heti egy nap fűnyírást kellene megsporolnia.
Én is az m700 wr167e-t akartam, de az majd csak június közepére lenne. Így meggyőztem magam hogy amúgy is hátáreset a méret úgyhogy jó lesz a nagyobb. -
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon
üzenetére
Na végülis a wrox landroid wr147e.1 Robot fűnyírót rendeltem meg az acs modullal az amazon.de-en. Német nyelvű teszteken jókat olvastam róla. Illetve mindenképpen olyat kerestem ami "lát" maga elé hogy ne csak ütközés után tudja kikerülni a dolgokat. Mert elég bonyolult a nyírandó terület, illetve a gyerekek és a kutya miatt gyakran előfordul hogy valami a füvön marad. Valamit külön rendelhető hozzá terepgumi ha nem boldogulna a két rész közötti emelkedővel
-
mikrofon
veterán
Ismeri valaki a TECHline NEXTTECH SX2 vagy a TECHline NEXTTECH LX2 ZR robotfűnyírót?
-
mikrofon
veterán
Sziasztok,
mi a tapasztalat és/vagy vélemény a worx landroid wr167e + acs modullal felszerelt robotról?
Hogyan viszonyul ehhez egy GARDENA Smart SILENO Life 750 ami már Lona rendszerrel rendelkezik? -
mikrofon
veterán
Sziasztok,
milyen robot fűnyíró érdemes venni 600-700nm-re?
Illetve mit kell még figyelembe venni a választáskor?
Esetleg van valahol éppen valami akció?Talán az fontos hogy nem tükör sima a terep és nem pázsit minőségű a gyep és egy helyen van némi emelkedő is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós kamera eladó
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3886
- Xiaomi Redmi Note 10s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest