Új hozzászólás Aktív témák

• DeniL

tag

válasz MaCS_70 #23071 üzenetére

Mondok egy gyors példát, hogy miért nem ajánlom, bár ez személyes vélemény, de akkor is.
    Munkahelyemen mágneszáras az ajtó, mindenki íróasztala körül vannak elhelyezve megfelelő (vagy nem éppen megfelelő ) közelségben ajtónyitó gombok. Semmi mást nem csinál, megnyomod a kapcsolót, behúzza a relét és nyílik az ajtó.

Gyorsan felhasználtam rá egy Pi-t, egy relét és írtam hozzá egy windows-os progit, így mindenki az értesítési területen futó kis alkalmazásra kattintva tudja nyitogatni.

Persze sokat spóroltam, kényelmesebb, ha az irodai dolgozók létszáma bővül, akkor nem kell újra kivezetékelni és újra kapcsolókra költeni. Egy új iroda építésénél eleve egy csomó költséget spórolok ezzel.

Na de, volt pár áramszünet, és nem tolerálta az SD kártya, így nem indult el a Raspbian, I/O errorokat dobált.
    Már így irodai környezetben is "kritikusnak" mondható, hogy nem nyitható az ajtó.
    De mivel Te is fűtés-hűtésvezérlésen agyalsz, tanakodsz, csinálgatod. Gondolj bele, távolról, bekapcsolod a fűtésed, mire hazaérsz munkából, meleg legyen. Nem tudod bekapcsolni, mert nem éred el a PI-t, vagy mondjuk ki szeretnék kapcsolni, de nem tudod, mert kihalt a rendszer.

Ellenben egy Arduino, ha kap áramot, fut a progi amit rátöltöttél, ha megszakítod, és újra kap áramot, 3 másodperc múlva folytatja az egész műveletet. Kisebb a kiesési lehetőség, mert buta egy rendszer egy Pi-hez képest.

Vagy a belső hőmérsékleti értékek alapján állítod a fűtésed, de kifagyott a Pi-d, így nem tudod lezárni a kazánod, mert a PI-re kötött hőmérsékletmérés nem működik. Várja az inputot, csak nem fogja megkapni soha....

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés