- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vottokar
senior tag
válasz
vottokar #30210 üzenetére
Megszületett az eredmény. Béna vagyok!
Próbáltam Patice fórumtárs által javasolt dolgot. Sikerült is létrehoznom ext3 és ext4 formátumban is a merevlemezt, szerintem sikerült is, de attól függetlenül a RPi osmc pároson nem látni. Biztos valamit én rontottam el, de sajnos az idő haladtával feladtam és próbálkoztam a Csicsóka fórumtárs ötletével. HDD vissza ntfs-re. A Rpi-re dugás után már meg is jelent automount-os eszközök között. Miután a szokásos módon megszerkesztettem a setting.json-t "download-dir": "/media/DATA80", "incomplete-dir": "/media/DATA80"-ra elindult a letöltés egyből rendesen....
Kipróbáltam sok kis file-al meg naggyal is, úgy néz ki, hogy működik. Ezt nagyon rondán benéztem....
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek
Természetesen nem fogom elengedni a linuxos vonalat, mert a munkám miatt muszáj lesz vele megismerkednem. (linux fut az új vezérlőinken)úgyhogy még biztos megjelenek, de most próbálkozom más dolgaimmal..
-
vottokar
senior tag
válasz
Patice #30206 üzenetére
Ma reggeli állapot. Furcsamód a win10 egyből felismerte a külső lemezt, és NTFS-re van formázva, ahogy emlékeztem. Akkor megpróbálom ext3-ra formázni a merevlemezt és úgy nekiugrani mégegyszer.
Csicsóka: Sajnos semmi sem biztos. De úgy emlékszem, hogy oda. (valamelyik hivatalosnak tűnő raspberry oldalon olvastam) De azért még utánanézek és kipróbálom amit írtál.
De most mennem kell dolgozni, mert munkaidőben vagyok....
-
vottokar
senior tag
válasz
Patice #30204 üzenetére
És azt hogy a fittyfenébe tudom megtenni csupa win-es gépes környezetben?
Vagy remélhetőleg megy magáról az osmc alól is putty-val? A winyó tartalma nem számít, repülhet minden.
Sajnos, mint írtam sík hü*ye vagyok a linuxhoz.
Esetleg van valami olyan oldal, ahol ez irányban okosodhatnék? -
vottokar
senior tag
Sziasztok! Elég sokat olvasgattam itt a témában, de most már úgy lassan egy heti szenvedés után inkább kérdeznék.
Adott egy friss OSMC-vel telepített Rpi 3B. Médiacenternek kellene, de mellette jó lenne, ha kiváltaná az én nem power user torrentező gépemet. (Ezért is választottam az OSMC-t) Neten, az osmc oldalán talált leírás alapján fel is telepítettem. Felraktam a SAMBA-t és a Transmissiont is. Működött is rendben a rendszer, letöltött, megosztott, csak hát ugye az SD kártya "/home/osmc/Downloads" könyvtárába, ami azért nem egészséges a kártyának, meg az adott tárhely sem valami hatalmas. Szintén neten olvasottak alapján végrehajtottam a:
-transmission leállítását. "sudo systemctl stop transmission"
-setting.json szerkesztését "sudo nano /home/osmc/.config/transmission-daemon/settings.json"
-transmission elindítását. "sudo systemctl start transmission"
A setting.json-ban a módosítások ezek lettek:
"download-dir": "/home/media/DATA80",
"incomplete-dir": "/home/media/DATA80",
A Rpi-re dugott hdd neve természetesen DATA80 rajta a file szerkezet szerintem ntfs, de most, hogy rádugtam az usb-n a notimra már nem is látom (a gépen win10 home van) (fejvakarós szmájli), de visszadugva a pi-re hálózaton meg látom és tudok is róla írni-olvasni.. (mégjobban fejvakarós szmájli)
Előfordulhat, hogy valamiképp átkonvertálta az ntfs-t valami linuxos formátumra az OSMC? Nekem elméletileg teljesen mindegy, Ezt a kicsi hdd-t nem akarom másra használni, jó ez nekem akár linuxos üzemmódban is.
De hogy visszatérjek az alapgondomra. Az átírt setting.json-al a torrent elindul a letöltés, de pár száz kB után leáll „permission denied” hibával. Sok olvasás után arra gondolok, hogy:
-vagy rosszul adtam meg annak a nyűves HDD-nek a nevét és elérési útját a setting-ben.
-vagy valamiért nincs jogosultságom ezekre a dolgokra a hdd-n.
Mivel az irományomból kiderült, hogy teljesen hü*ye vagyok a linuxhoz, szívesen fogadnák egy kis segítséget, hogy mit is tudnák tenni, hogy első körben legalább a transmission beinduljon a hdd-vel kombinálva.
ui. rmatyi mester írását elolvastam, de van egy sanda gyanúm, hogy az elmúlt 3 évben túl sok minden változott, mert az egy az egyben másolás követés nem működött… -
vottokar
senior tag
válasz
toth_janika #26735 üzenetére
Szia! Kínai boltokban (Alie*press, ebay) Dunát lehet velük rekeszteni, annyi féle van.
-
vottokar
senior tag
Teagolhoz hasonlóan én is tőlük rendeltem. Én maradtam a RPi3+16G noobs kártya csomagnál 15.5K+szállításért. Sajnos annak az akciósorozatnak már vége. Bár rendeltem én is memóriakártyát kintről hozzá, de az meg jó lesz még valamire. Már csak a HDMI kábelre várok és egy kis időre, hogy nekiállhassak a mókolásnak.
-
vottokar
senior tag
válasz
golya87 #25277 üzenetére
Köszönöm válaszod. Rendeltem már pár dolgot hozzá távolkeletről (doboz, táp, HDMI kábel, SDkártya), de igazán nem kell azonnal döntenem, mert úgy is bent vagyok más dolgokba is rendesen. Lehet, hogy akkor várok még egy hónapot, és ha nem jön új pi (vagy esetlegesen sokkal drágább lesz), akkor veszek egy Pi3-at.
-
vottokar
senior tag
Sziasztok. Gondolkodok egy Raspberry pi vásárlásán. Várható mostanában egy újabb, erősebb modell kijövetele (mondjuk Pi4), vagy nyugodt szívvel maradjak meg a Pi3-nál. (Igazán inkább médialejátszás, hálózatos felhasználás gondolkodtam használni, elektronikai témákban (gpio) maradnék az arduino vagy TI vonalon...
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! DDR5 GAMER PC: Intel Core Ultra 5 225F/245K +RTX 5050/5060/5070/Ti +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- AKCIÓ! GAMER PC: Intel Core Ultra 7 265KF +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA
- HP ProDesk 400 G5 DM Mini PC, Intel Core i5-9500T Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD Win 11, Számla, 2
- HP Z240 PC, Intel Core i7-6700 Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V51 - i5-14400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- Xiaomi Redmi 9T 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P71 - i7-7820HQ I 64GB I 512SSD I FHD I Nvidia 6GB I W11 I Cam I Garancia
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest