- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
intuicio
aktív tag
Szia!
Köszi a választ, és a segítséget!Most épp ez az FM-Transmitter egy régi Androidos telóba van bedugva, de sajnos már az akksi se bírja tovább mint 1 nap (állandó töltésre meg nem igazán raknám, mert nagyon melegszik az akku), ezért váltanám le rpi-re.
Már nagyon rég a fiókban porosodik, mert amire használtam anno (Kodi) azt most már felváltotta egy nvidia Shield pro készülék. Ergo ne porosodjon, hanem legyen használatban
Szóval, most egy Nexus 20.2 Kodi van rátéve . Ott hogy lehet kodin belül internet rádiót indítani? Eddig csak film addonok voltak feltéve. Gondolom internetes rádiónál máshogy van.
Az, hogy időzítve is legyen kell hozzá vmi scriptet is heftülni.
Igen. Én is így tervezném, de nem értek hozzá, hogy mit kellene beírni, és mindezt hová, mert Kodi alatt nem hiszem hogy lehet scriptet futtatni.--------------------------------------------------------------------------------------------
#46982 cigam
2023-11-15 09:51:15
Nagyon köszi neked is a helpet! 7végén ezt is kipróbálom.
-
Ablakos
őstag
1db külső táp nélküli ssd van a pi4-esen. Ezzel hiba nélkül működik. Van valamilyen korlát, hogy mennyi külső táp nélküli ssd,hdd akasztható? (max 4db port)
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Lecseréltem a Pi 4-m Pi-5 -re. Szokás szerint a gyári OS-t tettem fel (2023-10-10-raspios-bookworm-arm64-full.img.xz)
Tapasztalataim:
- Ha az indításnál állítom a magyar nyelvet akkor működik, ha a raspi-configban állítom be nem működik..
- A command.txt-ben a beállítások nem működnek. (..több helyen utaltak is rá)
- egy Panasonic plazma TV-m van (nagyon szeretem..). A felbontása 1024x720 - na ezt nem tudom beállítani - nem fér rá a kép a képernyőre túl log..
- a qbittorrent-nox-t nem tudtam beállítani - nem engedte a saját konfigurációm beállítását - a sajátjaival ment. A qbittorent simán működik - csak az a gondom vele, hogy újraindításnál nem hajlandó a tálcán indulni - úgy kell elküldeni.A Google keresője panaszkodik, hogy agyon használom.. Próbálgatom amiket megtalálok, de kevés siker élménnyel - lesz ez még jobb is. Olyan érzésem van hogy a hardver és a szoftverre nincs összehangolva.
Kérdésem:
Más Linux rendszert vagy kezelő felületet tudtok ajánlani rá? (Samba, Kodi, minidlna, Qbittorent, Vsftpd, nyomtató megosztás.. amiket használgatok)
Egy olyan ember barát rendszert szeretnék amiben a hardver beállítása programok segítségével megoldható - például a kép méret beállítás, energia gazdálkodás, programok automatikus indítása...
Most csak ennyi.. -
-
kutga
félisten
Hölgyek/urak!
Van annak valami hátránya, ha Raspberry Pi Os alól futtatom a Kodit vagy Libreelec alól?
Nemrég vettem egy RPI4-et lejátszónak, de szeretném másra is használni, headless módon (qbittorrent, pihole, plex). Jelenleg LE fut rajta, de szívesen kipróbálnám a Pi Os-t is, csak nem tudom milyen extra beállításra van szükség, vagy csak felteszem és kész?
-
sonar
addikt
válasz
intuicio #46979 üzenetére
Mivel nagyon nem válaszoltak rá eddig.
Ha mindenképpen rpi-vel akarod megoldani akkor volumio v kodi... média playeres os-t feltelepíted,
az fm transmitter jackjét bedugod és elindítod a lejátszást.
Az, hogy időzítve is legyen kell hozzá vmi scriptet is heftülni.De erre elpazarolni egy rpi-t szerintem vétek. Fogsz egy régebbi androidos mobilt és kb ugyanazt megtudod csinálni.
-
RPi5 4GB-os változat elérhető (raktáron) - most jött az email
-
adabra
senior tag
Miért csak újraindítás után lesz jó (kívülről is elérhető) az IP címe?
Erre a kérdésre keresem a választ jómagam is. Csak nincs meg hozzá a tudásom.
A docker/HA telepítés is egy tutorial alapján csináltam kb 2 éve. Akkor még nem is igazán értettem a felállást. Most át akarom migrálni a rendszer egy "rendes" szerverre, és a pi-t megtartom backup megoldásnak. -
-
válasz
adabra #46983 üzenetére
Nem lehet hogy átpakoltak IPV6 alá, ezért NAT-olva vagy, és az internet felöl nem éred el a megnyitott portokat?
Telefonálj rá a Telekom-ra, és kérd vissza az ipv4 címedet, mert ha ipv6-on vagy nem éred el az eszközeidet.Tudod pingelni az xyz.ddns.net címet? A a routerből kiolvasott publikus címet adja vissza?
-
Ad@m
tag
válasz
adabra #46980 üzenetére
Szia,
ilyenbe en is belefutottam mar,
nekem az volt a gond, hogy a halozatom tobb alhalozatbol is all és a docker valogatott olyan helyrol is.
a megoldas nalam:
forceolom a dockert ip tartomanyra.sudo nano /etc/docker/daemon.json
majd ezt kell beletenni a fileba:
{
"default-address-pools":
[
{"base":"172.17.0.0/16","size":24}
]
}es vegul a restartolni a docker service-t
sudo service docker restart
-
adabra
senior tag
A DDNS-t hol állítottad be?
tekekom ont/router- en, és a no-ip.com-ot használom (azon is az xyz.ddns.net domain-t)
Be van állítva, hogy a Pi mindég ugyanazt a címet kapja?
igenA port forwarding is be van állítva a router-en, évek óta működik is, de a az elmúlt két hétben már többször előjött a hiba. A család minden tagjának a telefonján fent van a HA és szerverként az xyz.ddns.net van megadva, és ilyenkor szívás van, mert nem érik el az általuk is használt szolgáltatásokat (kapu nyitás, radiátor hőmérséklet állítás, stb)
És nem csak a HA nem megy, hanem az SHH sem. Mármint belső IP címet használva igen, de a ddns.net-es elérés nem megy.
-
válasz
intuicio #46979 üzenetére
Felteszed a Raspberry Pi OS Lite verzióját.
Felteszed az ffmpeg csomagot:
sudo apt install ffmpegLeteszteled a működését:
ffplay http://ide.jön.a.stream.címeHa rendben megszólal, már csak meg kell oldali, hogy automatice elinduljon. Egy fájlt kell szerkesztni,
sudo crontab -e
ami egy spéci szövegszerkesztőt nyit meg. A fájl végéhez hozzá kell írni ezt a sort:
@reboot ffplay http://ide.jön.a.stream.címeadabra
A DDNS-t hol állítottad be?
Be van állítva, hogy a Pi mindég ugyanazt a címet kapja?Ablakos
Elolvastad a Manuelt? Rá van kötve a megfelelő tüskékre?
A raspyconfig programban beállítottad a hőmérséklet limitet?
(Menj a Beállítások / Raspberry Pi configuration menüpontba és performance fül alatt engedélyezd a ventilátor (Fan) működését. Alapértelmezetten a GPIO 14-es láb van használatban és 80°C CPU hőmérséklet elérésekor indul a ventilátor. Ezek a paraméterek szükség szerint átállíthatóak.) -
Ablakos
őstag
A RP4 dobozban most láttam, hogy ventillátor is van. Én még sohasem hallottam bekapcsolva. Hőmérsékletre kapcsolja automatikusan vagy van külön vezérlő szoftver erre?
-
adabra
senior tag
Sziasztok!
Home Assistant fut (Dockerben) az rpi4-emen. DDNS-t használva port forwarding-gal távolról is elérem, de mostanában többször előfordult, hogy csak a belső 198.168.x.y IP-címről érhető el a pi.
HA újraindítás nem segít, csak a pi újraindítása. Van ötlete valakinek, hogy ezt miért teszi? És hogy tudnám elkerülni?Köszi
-
intuicio
aktív tag
Sziasztok! Szeretnék kérni egy kis segítséget.
Van egy RPI3 B panelem, amit arra szeretnék felhasználni, hogy:
- A zuhanykabinban FM-rádióban tudjam befogni egy választott frekvencián (pl.: 102.5 Mhz-en)
FM Transmitterem már van, ezt dugnám be az RPI-be. Ezen szeretnék beállítani egy olyan opciót, hogy egy internetes rádiót játsszon le folyamatosan. Ezt plussz megspékelve, hogy mondjuk esti 20h-tól 22h-ig. menjen, majd álljon le a stream.
Azért nem szeretném egész nap hogy menjen, nehogy "FM kalózkodás" miatt kapjak valami dá-dá-t
Ha mindez megoldható, akkor szeretném megtudni, hogy milyen linux rendszert kell feltenni eme feladatra egy 8 GB-os microSD kártyára, és milyen parancsot kell beírnom nekem ezekre.
Windows használóként, nagyon zöldfülű vagyok linux terén.
Mindenkinek előre is köszi a segítségért! -
sonar
addikt
Csak úgy kicsit közbe vetve
Ha van közben router vagy egyéb eszköz akkor még érdemes tisztába lenni azzal, hogy annak a terheltsége is befolyásolhatja adott esetben a mérést.
Különösen ha gyenge a router. Illetve illik figyelni még arra is, hogy ne wifi-n legyen a nem rpi gép. -
válasz
Balerik #46971 üzenetére
Mert ezzel csak egy szervert indítottál el. Hogy elinduljon a sebességteszt, egy másik gépen el kell indítani a hozzá tartozó klienst. pl.
iperf3 -c a.pi.ip.cime
Ez megméri a két eszköz közötti sebességet. Vagyis azt, hogy Pi-t éppen milyen sebességgel éri el a "kliens" gép. -
válasz
Ablakos #46969 üzenetére
Valamiért ellenjavallt, de könnyen megkerülhető. Az Install script elején ellenőrzi:
if dpkg -l | grep -Eqw "gdm3|sddm|lxdm|xdm|lightdm|slim|wdm"; then
echo "This system is running a desktop environment!"
echo "Please use a Lite version of the image or"
echo "do not choose to install a desktop environment."
echo "This install is not supported."
echo "Search the forum for more info - https://forum.openmediavault.org"
echo "Exiting..."
exit 101
fiHa ezt kitörlöd, nem fogja ellenőrizni, hogy van-e GUI vagy nincs.
-
Ablakos
őstag
OpenMediaVault telepítője "This system is running a desktop environment!
Please use a Lite version of the image or
do not choose to install a desktop environment."
hibaüzenetet ad. A Raspi-config -ban csak a konzolos indulást engedélyeztem. Az egész raspi rendszert csak konzolos módban kell telepíteni vagy valami egyéb mód van az OVM installra? -
turho
addikt
Megint egy fura kérdés, Google nem a barátom...
Ha SSD-t szeretnék használni, ezt az USB2.0 porton is megtehetem? Rpi4B. Elméletben nem lenne sokkal lassabb. De az USB3.0 porton külső dac van, ezért is kérdezem.
Pendrive ssd ajánlást is kérnék, usb felület, UASP és trim, 512 Gb.ami itthon kapható, esetleg itt az aprón.
-
Balerik
aktív tag
válasz
stopperos #46954 üzenetére
Köszi. Majd kipróbálom , de előbb kell vennem ehhez egy micro HDMI-HDMI kábelt vagy átalakított, hogy osmc-t tudjak telepíteni. Moode alatt nem lehetséges ez a teszt? Az is debiant használ.
@kutga. RPI4 (OSMC) Kodinál írta ki, csak most sajnos eltört az micro HDMI átalakítom.
-
válasz
azbest #46959 üzenetére
Pi Imagerbe a Raspberry Pi OS Lite (32-bit) opciót választottam és írtam ki.
Engedélyeztem az SSH hozzáférést és adtam meg user és password párost.
Majd Macbookon a terminálba beírtam ezeket:echo program_usb_boot_mode=1 | sudo tee -a /boot/config.txt
rm -f ~/.ssh/known_hosts
-
azbest
félisten
A pi3nál még máshogy ment, mint a 4-en, mert nincs flash tároló a bootloadernek.
Többféleképp is lehet: van egy hardveres flag, amit egyszer át lehet állítani és attól kezdve mindig próbál bootolni usb-ről [link]
Ha nem akarsz ilyet, akkor lehet úgy is, hogy a boot partició marad az sd kártyán, a rendszer particiót átteszed usb-re.
de van olyan mód is, hogy csak a bootcode.bin-t másolod az sd kártyára - ez helyettesíti a frissíthető flasht, ami a pi4-nél van. És utána ő usb-ről akar bootolni már teljesen [link]
Azt hiszem ez utóbbinál sem kell átállítani a flaget, amit az első ír. -
Sziasztok!
RPI3 hoz szeretnék bootloadert kiírni egy SD kártyára.
A Raspberry Pi Imgaerbe ha kiválasztom az RPI3-at akkor az USB Boot nem választható ki.
Csak a Pi4 esetén.
Honnan tudom a Pi3-ra a bootloadert letölteni és kiírni?(Meglévő Home Assistant rendszeremet költöztetném át az SD kártyáról, SSD-re)
-
stopperos
senior tag
válasz
Balerik #46953 üzenetére
iperf3, valahogy így
Nálam így alakult (minden gigabiten kapcsolódik):
osmc@osmc4:~$ cat /proc/cpuinfo | grep Model
Model : Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.5osmc@osmc4:~$ uname -r
5.15.92-1-osmc
osmc@osmc4:~$ iperf3 -s
-----------------------------------------------------------
Server listening on 5201
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 192.168.0.16, port 55758
[ 5] local 192.168.0.14 port 5201 connected to 192.168.0.16 port 55772
[ ID] Interval Transfer Bitrate
[ 5] 0.00-1.00 sec 101 MBytes 850 Mbits/sec
[ 5] 1.00-2.00 sec 105 MBytes 883 Mbits/sec
[ 5] 2.00-3.00 sec 107 MBytes 895 Mbits/sec
[ 5] 3.00-4.00 sec 103 MBytes 865 Mbits/sec
[ 5] 4.00-5.00 sec 107 MBytes 895 Mbits/sec
[ 5] 5.00-6.00 sec 107 MBytes 901 Mbits/sec
[ 5] 6.00-7.00 sec 106 MBytes 887 Mbits/sec
[ 5] 7.00-8.00 sec 108 MBytes 904 Mbits/sec
[ 5] 8.00-9.00 sec 107 MBytes 902 Mbits/sec
[ 5] 9.00-10.00 sec 108 MBytes 906 Mbits/sec
[ 5] 10.00-10.04 sec 4.53 MBytes 907 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bitrate
[ 5] 0.00-10.04 sec 1.04 GBytes 889 Mbits/sec receiverEsetleg nézz rá az
ethtool eth0
parancsot használva, hogy milyen sebességen áll össze a kapcsolat. Előtte telepítsd is. Hol panaszkodik amúgy? -
-
Balerik
aktív tag
Milyen programmal lehet letesztelni egy PI4 ethernet portját? Ha lehet olyan progam lenne jó amihez nem kell kijelzőhöz csatlakoztatni, mert jelenleg nincs micro HDMI csatlakozom.
-
turho
addikt
Volumio3 kérdés.
Mit gondoltok arról, hogy a Volumio3 scanneli a megosztott mappát, majd létrehoz elvileg egy adatbázist. Látom a 4 zenemappát, lejátszok bármit. (Mondjuk 60.000 zeneszám). Restart után 1-2 mappa látszik a 4-ből. Meg mondjuk 22.000 zeneszám. Ha a frissítés gombra nyomok, átnézi és folytatja a scant, mintha nem lett volna befejezve előzőleg -
-
turho
addikt
Köszi mindenkinek, cigam fórumtársnak külön a privát türelmét. Rendesek vagytok
megy a megosztás végre. (Még
)
Tanulság: a net, illetve a Volumio topicok tele vannak dezinformációkkal és hülyeségekkel (is)...itt viszont tanultam már egy picit. -
-
sonar
addikt
Valamit nem jól adtál meg a volumio-ban.
A mount parancs szintaktikája full rossz. Először IP-cim majd ott a gépnév is. Illetve nfs-t akar csatolni és nem is smb-t
Ahogy nézem az utolsó képen az útvonalat adtad meg rosszúl. Oda csak annyit írják, hogy dikk
Meg ha android is smb-t használt akkor volumio-ban is smb-t válaszd ki. -
adabra
senior tag
Sziasztok!
Elnézést, kicsit hosszú lesz a bevezető a kérdésemhez...pi4 (4GB) -et használok pár éve: először csak Kodi futott rajta (nem túl okos TV-re kötve).
Aztán vettem pár zigbee radiátor termosztát fejet, de nem akartam (nem kis túlzással), hogy a fűtésem a kínai szervereken múljon, felraktam a pi-re a Home Assistant-ot. A telepítést egy részletes tutorial alapján csináltam, de nem értettem minden pontját. A lényeg, hogy ez Docker-ben fut és teszi a dolgát, valamint egyre több dolgot integráltam a HA-ba.Időközben valamikor tavaly megcsináltam a buster->bullseye frissítést (32 bit).
Az utóbbi időben a Kodi nem akart rendesen működni (összekevert sorozatokat, néhány add-on nem működött, stb). Gondoltam, ráférne egy frissítés, de az balul sült el, és immár nem működik... és a telepítés is elakad hiányzó csomagok miatt...
A Kodi helyett feltettem egy Plex szervert, de ennek kezelése még új a családnak, és közvetlenül a TV-n nem látszik a film kínálat, csak a lejátszás (telefonról Chromecast-ra átküldve).A HA is folyton panaszkodik, hogy nem támogatott rendszeren fut.
A kérdés: mi a legkevésbé fájdalmas módja annak, hogy friss telepítésre átvigyem a működő Docker konténereket a működő Home Assistant-tal? Ez vezérli a ház fűtését, kapu nyitást, video-kaputelefont, stb,
Pár napja telepítettem a Docker-be a Portainer-t, és valósíznűleg felteszem a Duplicati-t is.És hogy ne legyen egyszerű, egyúttal váltanék 64 bites Raspberry Pi OS-re. Ez jó irány?
Jó lenne, ha a Kodi is működne, de ha nem, akkor marad a Plex.Köszönöm
-
turho
addikt
Közben Android mobillal is megpróbáltam egy CX file explorerrel felcsatlakozni a megosztásra. Adtam a Gazda nevű useremnek is win11 alatt egy jelszót (nehogy ez legyen a baj). Nos, sikerült a csatlakozás, látom a mappákat, és tudok zenét lejátszani.
Mellékelek egy képet, ha mond valamit valakinek.
Volumio3-ban semminem látja....hibaüzenet vagy csak piros kereszt.
Mobilomon próba:Volumio3:
Köszi mindenkinek eddig mindent. Mi a baj a Volumio3 -mal? (Olvastam egy rahedli problémás fórumot...nfs támogatás hibától a cifs 1.0-ig mindent). Bocs hogy kamerafotó is van.
-
turho
addikt
SMB-t a sok fórumos Volumio3 tipp miatt kapcsoltam be Win11 alatt. Szívnak vele sokat, szóval vagy problémás, vagy ennyi laikus van (mint én).
Ennyi lenne a feladat, pedig nem tűnt nehéznek. 1 db mappa megosztása win11 alatt, ami tele van almappákkal, amik tulajdonképpen FLAC albumok. A megosztásnál nem is volt olyan opció, hogy adjak meg username-jelszó párost. Nekem egy mezei otthoni Win11 van, így vettem friss telepítéssel a laptopot win11-gyel, egy db user van, GAZDA névvel, arra ha kattintok, belép a winbe.
Amúgy a DIGI modemünk után van egy ASUS egyszerű router, a DIGI LAN-ját osztja a lakásban, mezei DHCP. Ezen az egy hálózaton van a Pi4b, a mobilom és a laptop is. Minden wifin. (100 Mbit megvan, stabil a méretes DSD fájl lejátszása is BubbleUPNP-n). Tudom távirányítani a Volumio3 -at mobilról is, pc-ről is. BubbleUPNP segítségével tudok zenét küldeni a mobilról.
Most lenne ez a lépés, hogy egy egyszerű megosztást csinálni a laptopon egy zenegyűnteményre, amit lát, tallóz a Volumio, és tudom hallgatni róla.
(És úgy néz ki, eddig beletört a bicskám, nem vagyok nagy expert...) -
turho
addikt
-
Az smb1-et kapcsold ki. Vagy rosszat akar aki ezt mondja, vagy nem ért hozzá. Olyan biztonsági kockázatnak teszed ki a géped, amit nem szeretnél megélni. [link]
Szerintem már a Volumio is eljutott arra a szintre, hogy smb2 vagy smb3 al is tudjon kommunikálni.
Van másik pc vagy Android mobil a közelben? -
sonar
addikt
Én speciel smb1-et én már rég nem használok.
Már rég megtanultam, hogy el kell engedni a régi technológiákat mert csak a bajom lesz velük
Ha ki akarod debuggolni akkor adok pár tippet.
Első körben szétnéznék, hogy van-e valahol tűzfal. (win-en vagy volumio-n, akár egy wireshark-ot feldobsz a win-re, szűrsz volumio ip-re és megnézed, hogy jön-e egyáltalán bármi)
Másod sorban, a win11-es megosztást hogyan csináltad? (user/jelszo van? illetve ha új user-t kreáltál akkor annak a usernek van a mappára egyáltalán jogosultsága)
Harmad sorban logokat érdemes átnézni mindkét oldalon.Én kb ezeken mennék végig.
-
turho
addikt
Ma tudom kipróbálni délután, de már kezd hullani a hajam.
Smb1-et engedélyeztem, az se oldotta meg.
Egy normális friss leírással elvileg 10 perc lenne rz a művelet.
Valamelyikőtök nem használja ugyanígy, akinek esetleg működik is?
(Win11 partíció mappájának megosztása Volumio3-mal, ami sikeres, tehát van connect és tallózás?)
(A Volumioban nem parancssoroztam semmit) -
turho
addikt
Erősen szükségem lenne rátok, mert annyit vacakoltam már, hogy szétmegy a fejem...meglett a korábban kérdezett wifi megosztás, megy volumio3 BubbleUPNP, webrádió, Tidal.
Viszont minden leírás végigkövetéye, próbálkozásom után sem megy a Win11 laptopon zenemappájának csatolása Volumio3-ba.
(Ez egy nagy mappa E partíción, almappákkal, amik maguk az albumok).
Engedélyeztem smb1-et és ellenőriztem powershellel. Kitöltögetem a mezőket, ahogy a neten láttam több helyen. Cifs kiválasztva. Utána már beirkáltam a vers=1.0 sort is alulra. A legjobb amit kaptam eredményt, hogy az alias nevet felismeri. A connect piros x marad Volumioban.
vers=1.0-Nál ez a legjobb hibaüzenet, amit kapok.
(Van már putty-m is feltéve, rájöttem a terminal megnyitasra, ha ehhez kellene...)
Csatolom a képen a hibaüzenetet.
Adjatok toppeket, miért nem látja a Volumio3 még mindig ezt a megosztott mappámat.2 órahosszáig csesztettem, de semmi...
A Volumio3 beépített hálózati keresése nem talál meghajtót. Manuális kitöltögetésnél is kudarc...
(Az is gáz, hogy egy normálisan, elejétől megírt tutorialt sem találtam... -
MrSealRD
veterán
Sziasztok!
Baba figyelésre jelenleg egy Xiaomi Camera 3 PTZ van beüzemelve. Alapvetően a képminősége rendben van, éjjel is lát, meg telefonos és gépes szoftverezettség is megfelelő. Viszont van egy egy nagy hátránya...pontosabban kettő. Az egyik, hogy ha nincs internet, akkor belső hálón is elérhetetlen lesz. Tehát vak vagyok. Ekkor a kamera ráadásul még elkezd kékkel villogni ami kikapcsolhatatlan. A másik, hogy van benne mikrofon is, és nem túl jó érzés, hogy kép és hang adatok utaznak kínai szerverekre...Ezért arra gondoltam, hogy valami hasonlót összelegóznék Rpi alapokon... Nagyjából figyelembe vettem a pro - contra oldalakat, szóval most nem is erről szólna a kérdésem. Elkezdtem keresgélni, hogy egyáltalán mi az a kamera minőség amit el lehet érni éjjel látó képességgel együtt, de nem igazán találtam meggyőző próbálkozásokat. Sem YT, sem netszerte... Pedig egy OpenCV-vel összedrótozott képelemző képesség frankó lenne...mozgásérzékelés miatt...
Szóval van esetleg itt olyan aki próbálkozott ilyesmivel, esetleg látott olyan sample projektet amiben ezt megvalósították?
-
Wi11 fájlmegosztás
Ha valahol elakadsz, a W11 topikban folytassuk.A Volumion belül pedig van rá menüpont ha jól láttam, nem használtam:
-
turho
addikt
Na,.újra velem van a baj
ha már ilyen jól megy a zenélés, belw akartam fogni egy megosztott mappa készítésébe, egy Win11-es laptopom van otthon 5 mappában egy halom zene. De rájöttem, fogalmam sincs, mit kell csinálnom a laptopon, aztán a Volumion se, hogy lásse a hálózaton azt a mappát, azokat az albumokat. Soha nem csináltam Windowsok alatt sem megosztott mappát. Itt meg pláne nem tudom, hogyan kell, mivel, merre...amit szerencsétlenkedtem, az nem sikerült. A Volumio se látott semmit, illetve ettől függetlenül jelszót is kért volna...
Segítenétek leírással,.linkkel, mi a helyes módja (nulláról) egy ilyen hálózati zenemappa megosztásnak? -
-
válasz
cibere11 #46912 üzenetére
Nem, ez is raspberry pi os, csak a HA igényeihaz készre van faragva, telepítve van minden szükséges csomag.
HA is egy akkora humbug mint a felhő ... Persze az is lehet, hogy öreg vagyok én már ehhez. Talán az otthon atomatizálás topikban jobban megértik mit szeretnél. -
Beni2360
félisten
Fiatal ember, én 74 vagyok és 67 évesen kezdtem az androidot RPI2+B-vel. A mai napig is a fiókom a van uzemkepesen. 8 éve vettem egy NAS-t és egy fórumlakó üzemeltet be. Most cseréltem egy QNAP ts-133-ra. cigam forumtars segített beallitani és tanulhatok mit miért hogyan. Jó pap holtig tanul.
-
-
cibere11
tag
Üdv
Tuya multimode gatewayt tudok csinálni zero2w-ből?
Hőmérő szenzor csak bluetooth képes és meg szeretném nézni távolról is.Köszönöm -
Az enyémen van egy kis lakat is, ha arra bökök, megtartja a fókusz és a fényerő beállítást. Ezt erős ellenfényben szoktam használni, hogy ne legyen sötét a téma (fókusz a téma előtti sötétebb területre - lakat - kamerát felemel - exponál. Nekem egyszerűbb, mint a napocska.
-
Akartam is egy példát hozni, de már nem emlékszem
Nem, erre kivételesen emlékszem. Szóval az a telefon amit már 5+ éve használok, oda fókuszál, ahová bökök, viszont a fókusz kocka mellett van egy napsugár. Ha ügyesen arra bökök, akkor megjelenik egy csúszka ahol kézzel állíthatom mennyire legyen világosabb vagy sötétebb a fotó. Ezt a trükköt pl.a héten tanultam/olvastam. -
Ennek az elejét olvasd el. Itt leírom hogyan derítheted ki az IP címét, és másik op.rendszer alól, hogyan tudsz bejelentkezni ssh-val. Amivel kapsz egy terminál ablakot. Ez olyan mintha a Pi-re kötttött monitor és billentyűzet lenne egy karakteres felületen. Innen már kiadhatsz terminál parancsokat, amik a Pi-n hajtódnak végre.
Ha a winscp-vel jelentkezel be SSH-n, akkor pedig kapsz egy kétablakos fájlkezelőt. Az egyik ablakban a géped fájlrendszerét látod, a másikban pedig a Pi fájlrendszerét. Így könnyen tudsz ide-oda másolni/szerkeszteni fájlokat.UberMutant pedig már linkelte, hogyan tudod bekapcsolni az SSH szolgáltatás a a Volumio alatt.
Én 53 vagyok és nap mint nap tanulok valami új meglepő dolgot, aztán koromnál fogva el is felejtem hamar
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Linux kezdőknek
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest