- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
motoflug
őstag
Sziasztok,
Raspberry TV-vel kapcsolatban érdeklődőm. Ez csak nevében Raspberry vagy kell hozzá az eszköz? Mi a menete?
Elő szeretnék fizetni legálisan más ország adására, hogy tudjam a Serie A-t nézni, és így jött szembe ez a megoldás. Kérlek segítsetek, hogy hol posztoljam, ha esetleg rossz helyen kutakodom. Köszönöm! -
DarkByte
addikt
Arch Linux ARM alatt esetleg valaki próbálta már az USB gadget (dtoverlay=dwc2) módot beüzemelni? Körülményesebb mint Raspberry OS-en?
Kellene nekem újabb Pipewire mint ami elérhető, és a legkézenfekvőbb lenne Arch-ot választani, mert azon kb. azonnal ott a legújabb.
Egyébként egy ilyen Type-C splitter-el tök jól működik az USB client mód a Pi4-el. Mondjuk aki erre ezt az ultra fényes kék LED-et tette, azzal napi 24/7-ben nézetném...
-
Undoroid
őstag
Köszönöm a segítséget minden szakinak!
-
Vasti74
senior tag
válasz
Undoroid #47793 üzenetére
Mindegy, a history egy fájlban tárolódik, és egy bizonyos számú sor felett kezdi törölni a régieket, ha jól emlékszem: úgyhogy elvileg ott kell lennie mindennek, amit eddig bepötyögtél ;-)
Persze ez shell függő is valószínűleg - de hogy milyen rendszer alatt milyen alapértelmezett shell fut azon a Pi-n, azt nem tudom... ;-)
-
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #47330 üzenetére
Sziasztok!
Ismét egy (számotokra) alapvető kérdésem lenne: meg lehet-e nézni azt, hogy eddig mit/miket telepítettem fel a PI-re, mert elég régen félbeszakadt a folyamat (átmenetileg félbehagytam a projektet) és nem tudom, hogy hol tartottam?! Meg lehet ezt nézni valahogyan vagy kezdjem az egészet az elejéről?
-
DarkByte
addikt
Ha 4K-t nem is, 1080p-t szerintem még talán össze lehetne hozni, de elég limitált lesz. A trükk hogy kb. mindent a dispmanx rétegeivel kell megcsinálni és semminek nem szabad a fő proci és a GPU között rohangálnia, mert az veti vissza a teljesítményt. Pl. itt egy példa: [link]
És a videó dekódolást/enkódolást is teljesen a Broadcom GPU-ra kell bízni, nem szabad áthozni szoftveres kodekbe a CPU-ra.Viszont úgy látom a dispmanx és vc réteget fokozatosan kivezetik amúgy, Pi5 nem is tudom elérhető-e még. Kicsit kár érte, mert a Broadcom-os gyökerek miatt amúgy, hogy ez a proci eredetileg set-top-box-okba lett szánva, az ilyen OSD grafikák megjelenítése adott a chip-ben.
Anno tudtam ezzel szórakozni még pár éve, csináltam egy ilyen valós idejű PCM jel kódolót, és itt több layer van egymás felett ami összeadja a képet és ezek buffereit cserélgetem.
De egyébként amit azbest is ír, nem kell tőle csodát várni, egy modern iGPU képességeihez mérten ami a Raspi-ban van eléggé gyengécske, egy CUDA gyorsítás adta lehetőségekhez képest pedig különösen. A CasparCG-t nézegettem mennyi munka lenne átrakni Raspberry-re (az is ilyen streaming video compositor szerver), de kapásból ott elbukik hogy a megfelelő OpenGL ES szintet nem tudja a Raspberry ehhez.
-
azbest
félisten
válasz
htsnorman #47784 üzenetére
szóval valós időben szeretnél videó transzkódolást 4k-ban úgy, hogy több videóból, effektekkel csinálja? Hát ez nem hiszem, hogy ezt a video dekóderrel hardveres gyorsításban meg tudná csinálni.
Csak nem nvidia videokártyás az a windows-os gép? Mert ott lehet cudával tudja gyorsítani az opencv-t. Máshol meg nyers processzor erővel kell a videókat renderelnie az effektekhez. Szóval rendereltesd le fájlba és azt játszd le hw gyorsított lejátszóval. Szerintem proci erőből a pi5 nem képes 4k h265 valós idejű lejátszásra. A régi codec-eket tudja nyers erőből procival játszani (ki is vették az fhd hw gyorsítást a pi5ből azok alól).
#47787 htsnorman
ha jól értem, te nem szimpla lejátszásról beszélsz, hanem arról, hogy valós időben rendereljen le effekteket és átmeneteket is. A hw gyorsított videó dekóder videót tud lejátszani, nem effetkteket renderelni.OpenCl mód nem tudom van-e de lehet az is kevés lenne a Pi-n, nem egy asztali videokártya ereje van benne. Itt olyan fordítási paramétereket írnak, aminél az opencl támogatás ki van kapcsolva [link] a pi5 valsz nem támogatja.
Ha az intel video része támogatott, akkor esetleg valami n100-as minipécével lehet esélyed, olyat már kapni pici méretben (t8 plus) kompletten bruttó 130 dolcsi körül.
-
htsnorman
csendes tag
válasz
wassermann #47786 üzenetére
Szia,
Igen ez benne is felmerült, folyamatosan felmerül. Ami bosszant hogy ezt "nem tudom bizonyítani" tökre megelégednék ezzel a mondással magamnak, mert érzem hogy azért nem egy atomerő mi a pi5. a 2021 Mac M1 PRO-m pontosan ugyan azt csinálja mint a pi5 ott meg nem feltételezném hogy kevés az erőforrás egy 4k videó szimpla kijátszásához, meg mint írtam minden más lejátszóval jó csak ez a python, opencv, pygame vonal ami valami eltérdel érzésem szerint. -
wassermann
Topikgazda
válasz
htsnorman #47784 üzenetére
Kicsit az az érzésem, hogy egy "csúzlival próbálkozol ágyú helyett".
Nincs még Pi5-tel tapasztalatom, de nem gondolnám, hogy ez a pici arm-os hobbygép egy rendes x86-os CPU-val és videókártyával rendelkező Windowsos-géppel pariba állítható és ilyesmire használható!
(4K? Egy angolnyelvű Pi5 tesztre emlékszem, ahol udvariasan valami ilyet írtak: 1080-ig mondjuk kb eléri azt, amit egy olcsó zsebPC tud) -
htsnorman
csendes tag
Sziasztok,
Kisérleti projektben vagyok egy Pi5-el videót akarok megjelenítnei, esetleg átmeneteket kezelni több videó között. Cél lenne a 4K.
Nos már 2 napja minden permutációban próbáltam a dolgokat, elsőkörben python, opencv, pygame megoldásokkal operálnék mert elég mobilisak. DE ha nem használok semmilyen külső playert OMX, VLC ahol tökéletes lejátszódnak a videók, de elveszik a mobilitásom, hogy átmeneteket veriáljak, váltsak a videók között akadás nélkül stb. szóval OPENCV-vel nyersen, borzasztó a videó kijátszása, lassú, szaggat minden baja van, a VLC és OMX miatt kizártam a hardware korlátot, minden létező kiterjersztést és codecet próbáltam, elsődleges HEVC x265 videókkal kisérleteztem mert az a "nativ" és az első feltételezésem hogy a decoding lesz a korlát talán ?!. ugyen ez a python kód windowson tökéletes jeleniti meg ugyan azt a 4k videót. mac-en érdekes mert hasonlóan középszar, tehát ez valami unix/linux korlát lehet ?! ötletek tapasztalatok esetleg ?
köszike !! -
Próbálj meg esetleg egy Tailscale-t. Nekem az itteni szörnyeteg IPv6 DSLite mögötti rendszereimhez is jó, és a helyi subnet-re is ki lehet engedni egy node-on keresztül a többi peer-t.
Extra: Synology NAS-on használom.szerk.: Tehát a Raspberry-re is Tailscale, subnet advertising-gal. A NAS-ra a sima kliens, majd ök egymás között le is dumálják.
Access Synology NAS from anywhere · Tailscale Docs -
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék.
Adott egy tanya ahol IP kamerák vannak felszerelve. Eddig Telenor SIM kártyával oldottuk meg azt, hogy a településen lévő Synology NAS-ra a tanyán lévő kamerák képe rögzítésre kerüljön, NO-Ip ddns segítségével.
Időközben a SIM kártya Telekomosra lett cserélve, ami NAT mögött van.
Megoldható lenne, hogy Raspberry-re telepítsünk Cloudflare-t amivel kikerülnék a NAT-ot és távolról ismét elérjük a kamerákat és FTP-n rögíztsük a NAS-ra a felvételt? -
cigam
titán
Frissen telepített 32bites rendszer (Pi2-n) problémázik a distro kulcsával:
sudo apt update
Get:1 http://raspbian.raspberrypi.com/raspbian bookworm InRelease [15.0 kB]
Get:2 http://archive.raspberrypi.com/debian bookworm InRelease [39.0 kB]
Get:3 http://raspbian.raspberrypi.com/raspbian bookworm/main armhf Packages [14.5 MB]
Get:4 http://archive.raspberrypi.com/debian bookworm/main arm64 Packages [427 kB]
Get:5 http://archive.raspberrypi.com/debian bookworm/main armhf Packages [427 kB]
Fetched 15.4 MB in 29s (534 kB/s)
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
21 packages can be upgraded. Run 'apt list --upgradable' to see them.
W: http://raspbian.raspberrypi.com/raspbian/dists/bookworm/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.Ami azért érdekes, mert ha elavult, akkor miért így használják/állítják be?
A megoldás:
sudo ln -s /usr/share/keyrings/raspbian-archive-keyring.gpg /etc/apt/trusted.gpg.d/raspbian-archive-keyring.gpg
sudo rm /etc/apt/trusted.gp
Ezután az apt update már nem panaszkodik. -
wassermann
Topikgazda
Évekkel ezelőtt, egy hagyományos TV-hez építettem, Azbest ötletére alapozva TV-okosítót: egy Raspberry Pi volt USB-s DVB-T vevőkkel és vezeték nélküli bill + egér kombóval. Sokáig használtuk, de lett azóta korszerű TV, így a Pi visszaszorult és csak videomagnónak használom, ha nem akarok lemaradni egy műsorról.
Tegnap este viszont az olimpián egyszerre volt a vizilabda és a tőrvívás, mindkettőt néztem volna. Eszembe jutott, hogy a Pi-n futó TV-szerver (TVHeadend), kérésre kiteszi bármelyik csatornát a helyi hálóra, amit Wifin a notebook VLC-vel simán elér.
Így megoldódott a problémám, a notebook-on ment a női vizilabda, a TV-n a tőrvívás :-) -
A szarkazmusdetektorod nem működik, úgy látom.
Lefordítom: azért nem kaptál választ, mert valószínűleg senki sem használ Pi5-ön retropie-t.
Kicsit ágyúval verébre a dolog: nekem Pi3-on fut a retropie, és ha jól emlékszem 1GB RAM van benne. Az az emulátor, ami nem fut rajta, nem a kevés RAM miatt nem fut, hanem a CPU miatt. Szóval neked 2GB is bőven elég retro emulátorok alá.
-
-
g@bo
nagyúr
pörög a topik...
urak, megvan a pi5 (4gb) de a retropie külön telepítendő, van erre leírás, hogyan célszerű? totál kezdő vagyok.
pi4 nél telepítőből feltehető a retro, pi5 nél még nem.illetve, Bluetooth bill és egér ajánlott, jobb mint a wifi-s?
s még valami, kikapcsolt állapotban is meleg a borda, normális ez? (gyári piros ház, gyári ventis borda)
-
sonar
addikt
válasz
silver-pda #47760 üzenetére
1. én kipróbáltam mindet, de nekem egyik se jött be.
A gond az, hogy a multiboot nem egészen úgy működik mint egy PC-n, hanem egy squashfs-t tud indítani. De egyre kevesebb disztró csinálja meg. Ugye squashfs egy read-only filerendszer, tehát ha a saját beállításaidat, konfigjaidat szeretnéd használni akkor barkácsolni kell hozzá. (overlay megoldással felülírni a csatolási pontokat, pl mint a routereknél) Ezenfelül a frissítés és telepítés is problémás. -
pvt.peter
őstag
válasz
Helios #47743 üzenetére
Kicsit megkésve, de most volt időm érdemben reagálni.
Köszönöm a válaszokat mindenkitől.#47744 cigam: pont ilyen módon használom, ahogy te is írtad, csak tápot nem adtak hozzá, azt én csaptam mellé
egy LogiLink UA0115 -ről van szó (eleje + kábel).
#47745 azbest: köszönöm a táblázatot.Ja és van még egy ilyenem is közbeiktatva, ennek nem tudom mennyi a fogyasztása...
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű a legelején (ezért elnézést), de külön tápról megy a Logilinkbe csomagolt WD RED és a RPI3B is. Az utóbbit azzal az adapterrel használom amit adtak mellé. A Logilink pedig egy Samsung 5V/2A -es töltőről kapta eddig a kraftot, ameddig kiiktatásra nem került az említett újraindulások miatt (lehet, hogy a másik adapterrel volt vmi ???).
Rendeltem végül Aliról egy 5V/3A -es töltőt, addig ideiglenesen egy Xiaomi töltőt használok erre a célra. -
g@bo
nagyúr
urak
retropie vagy batocera futtatására a pi4 vagy pi5 a jobb? 4gb elég?
valaki futtatott már emulátoron (ha van) N gamecube programot?
-
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
Van egy rpi 4-esem. SD kártya nélkül szeretném használni, USB-n levő SSD-vel.
1 ) melyik multiboot vált be? PINN/BerryBoot?
2 ) mi vált be streaming-re? (Netflix, HBO Max, Disney+, SkyShowtime, RTL+)
3 ) mi lenne jó NAS-ról filmnézésre (+átkódolásra - tv nem tudja h265-t)rpi-n beállítva az USB Boot.
Próbáltam már multiboot-ot (PI Imager-vel felraktam SSD-re), elindult, ott felraktam LibreELEC-t, aztán utána már nem indult.
Most 0-ról újra kezdem (kiegészítve cmdline.txt -t ausb-storage.quirks=vID:pID:u
sorral. Hátha jó lesz. -
bivalyos
aktív tag
sziasztok, régen megvan, gondoltam frissítem, nem értek hozzá, kodizom vele, libreelec os-el, de csináltam egy pi os-t csak ezért, de nem tud lefutni a frissítés, gondolom túl nagy fw verziók közti különbség. Mi a megoldás? Usb FW-hogy frissítsem?
-
Vasti74
senior tag
válasz
Helios #47754 üzenetére
Elnézést - 20 évig ilyen vackokkal foglalkoztam, kicsit mániás vagyok ;-) Úgyhogy a hozzáállásom:
- Jobb félni, mint megijedni, mert MINDEN tönkremehet, megbolondulhat, és elkezdhet nem várt módon működni - és minél bonyolultabb, annál inkább.
- Ezért érdemes az adott feladathoz leginkább megfelelő (és legegyszerűbb) akármit venni, nem pedig valami univerzálisat, ami azt IS tudja, ami nekünk kell.Jelen esetben az a kérdés, hogy miért venne valaki a Raspberry-hez egy mindent tudó gyorstöltőt, amikor csak egy szög egyszerű 5V 3A tápegységre van szüksége?! Amit nem tud a Pi az 5V/3A-el, azt mással sem fogja tudni.
-
Helios
tag
válasz
Vasti74 #47751 üzenetére
"Áhhhh... Én nem bízok semmiben: mi van, ha félreért valamit a töltő?! ;-)"
Nem tudom, hogy ezt csak viccnek szántad vagy sem, de sokan elhisznek ilyeneket, pedig ez babona kategória.
Ha nincsenek adatcsomagok, amik a töltési módot egyeztetik, akkor nincs mit félreérteni, ha vannak adatcsomagok, dekódolhatók is, akkor meg egyértelmű a tartalmuk. Ha ilyen félreértés előfordulhatna illetve előfordulna, akkor naponta felmérhetetlen mennyiségű elektronikai hulladék keletkezne a csilliómillió számú tölthető eszközökből, töltőkből és különböző minőségű kábelekből, amik össze-vissza vannak mindenhogy összedugdosva.
-
DarkByte
addikt
Esetleg tudtok olyan Raspberry-hez való DAC HAT-ről, aminek van vonal szintű (pl. RCA) és fejhallgató kimenete is (jack, lehetőleg fejhallgató erősítővel) és van lehetőség szoftveresen váltani a két kimenet között? (tehát a nélkül hogy ki kellene húzni a fejhallgatót a jack aljzatból)
-
Vasti74
senior tag
Áhhhh... Én nem bízok semmiben: mi van, ha félreért valamit a töltő?! ;-)
Pl. van itthon egy BT-s fejhallgatóm, annak a töltőcsatlakozója le volt ragasztva egy matricával, amin az állt, hogy nem szabad gyorstöltővel tölteni.
Egyébként én egy ilyen tápról hajtom a Raspberry-t. Igaz, vinyó nem lóg rajta, de egy 7"-os "hivatalos" kijelzővel van egybeépítve, és erről a tápról jár még egy SMSL Sanskrit DAC is. Nem olcsó, de egy hagyományos tápegység (disszipatív vagy lineáris tápegységnek hívják) valószínűleg annyi ideig fog működni, amennyi idő alatt olcsó(bb) gagyi(bb) kapcsolóüzemű dugasztápból már 3-4 megadná magát...
-
válasz
Vasti74 #47749 üzenetére
Minden gyorstöltő alapból 5V-ot ad a kimenetre, annál többet csak akkor, ha a drót másik végén lévő eszköz kifejezetten kéri. Még sosem hallottam olyanról, hogy egy gyorstöltő kéretlenül megkínált volna egy eszközt mondjuk 12V-tal, még meghibásodás esetén sem.
Az viszont igaz, hogy egy 65W-os töltő 5V-on sosem fogja leadni a 65W-ot, nagyon maximum 15W-ot, de akkor már a kábel is világítani fog.
-
Vasti74
senior tag
válasz
pvt.peter #47742 üzenetére
A gyorstöltőket igazából csak telefonokhoz - táblagépekhez szabad használni, mert, mint ahogy már írták is, azok meg tudják beszélni a töltővel a töltés módját, feszültségét!
Egy egyszerű eszköz 5V-ot vár a bemenetére, és ha nem azt kap... Juj :-(
Ezért írtam, hogy 5V 3A táp elég, de akkor az tényleg az legyen ;-)
Ja, ha tényleg 1TB-os WD RED SSD-d van a házban, akkor annak elvileg olyan nagy az áramigénye, amit a Pi 3B USB portja már nem is bír el... Azt hiszem ;-) Én 1,6A maximális áramfelvételt látok rajta: OK, az a maximum, de ha valamiért éppen arra fog igényt tartani, annak az USB port nem fog örülni. Ezeket a SATA cuccokat nem erre (USB portos használat) találták ki: vannak kimondottan USB-s vinyók és SSD-k, azokkal kevesebb a gond. Bár azok is inkább egy izmosabb USB3 porton éreznék jól magukat... Úgyhogy én megtáplálnám egy külön táppal azt a külső házban lévő SSD-t.
-
azbest
félisten
válasz
Helios #47746 üzenetére
jaj, akkor viszont csak 0.75A
na úgy mindjárt más. bocsi
Akkor 3A táppal simán mennie kéne, ha tényleg kiad annyit.
Ott max arra kell figyelni, hogy van-e más usb eszköz rajta, az mennyit fogyaszt, hogy 1.2A -ba beférjen.Nem is tudom miért neked válaszoltam, szétszórt vagyok most
-
azbest
félisten
válasz
Helios #47743 üzenetére
a régieknél külön ki volt mondva, hogy nem támogatja a gyorstöltő protokollokat, így buta 3A-es microusb csatis kellett hozzá. Anélkül lehet csak 500mA vagy valami kicsi alap áramerősségetőadnak le az okostöltők.
A pi5 type-c csati már valsz ismeri a power delivery szabványt, mert tudtommal érzékeli, hogy 5 ampres van-e rádugva, a 3-asnál alapból le van tiltva néhány funkció. Magyarul, a pd töltővel már jó lehet, csak az 5A 5V ritka fajta vagy nem teljesen szabványos fajta. Ezért a legtöbb töltő nem tud ilyet adni, max 3-at.
Közben látom, hogy itt most épp pi3-ról van szó. Ott hiába van rákötve millió amperes táp, akkor is limitált az usb-n kiadott amper (1.2A összes porton együttesen?). Szóval ha nagy fogyasztású cucc van rákötve, annak külön tápellátás kellhet.
Az a wd red ssd, meg ha jó adatlapot nézek, akár 3.75A -t is kérhet írás közben
szóval érdemes külön tápellátást adni és abból sem keveset. Lehet nem a legjobb választás ez pi mellé. Vagy tényleg valami külön sok amperes dc táp elosztva mindkét eszközre. Esetleg valami dc 5V "led" tápegységból 6-10A körül? [link]
-
cigam
titán
válasz
Helios #47743 üzenetére
Jó esetben, rosszabb esetben megküldi 9/12/15/20V-al.
Ezeket a telefonos (gyors)töltőket kerülni kell, mert csak emelt feszültség mellett tudnak kiadni nagyobb teljesítményt.Én inkább dedikált tápegységet keresnék pl. [link], és nem telefontöltőt, ami feszültségemeléssel játszik.
Az sem ördögtől való, hogy külön tápon megy a Pi, és külön tápon megy a merevlemez. (A legjobb ha olyan házba rakod, aminek saját tápegysége van)
-
Helios
tag
válasz
pvt.peter #47742 üzenetére
De amit rendeltél, az is csak 3 ampert tud 5 volton.
És egyébként maga a több kimenetes és maga a gyorstöltő is problémás lehet. Szűk egy éve jártam kicsit körbe a témát, mert akkor én is próbálkoztam pl. Ikeás több kimenetes töltővel, ami paramétereiben jó lett volna, de gyakorlatban nem és el sem indult vele.
Végül valamennyit olvasgatva és korbejárva a témát, az az általános megállapítás jött le, hogy lehetőleg kerülni kell a több kimenetes, de leginkább a gyorstöltőket. Utóbbiak nem csak „bután” szolgáltatják az 5 voltot több amperrel (mint egy gyári Raspi táp), hanem megpróbálnak rendszerint egyeztetni a kiszolgált eszközzel, és ha nem sikerül (márpedig a Raspi tápcsatlakozója szerintem nem okos és nem beszélget), akkor csak valamelyik alap standard módban indulnak el, mondjuk max 1-1.5 amperen.
-
pvt.peter
őstag
válasz
Vasti74 #47741 üzenetére
Köszi a választ.
Hát pedig Xiaomi 5V / 3A gyorstöltővel eléggé nyekergett a PI és a külső ház is (ezen van dedikált áramellátás bemenet is).
Végül egy ilyet berendeltem, ennek biztos elkellene vinnie a házat és a PI -t is.Igen, sajna az említett HDD sem a takarékosságáról híres, egyelőre még nem akarom cserélni.Közben kiderült, hogy egy WD Red SA500 WDS100T1R0A 1TB változat van benne -
Vasti74
senior tag
válasz
pvt.peter #47739 üzenetére
Helló!
Egy rendes 5V-os, legalább 3A áramerősséget stabilan tudó tápnak el kell tudnia látni villannyal a Raspberry-t és a külső vinyót is... Pl. "hivatalos" Raspberry táp, használtan is vadászhatsz akár.
A kábelekre is figyelj, ha cserélhetőek (mármint ami pl. a minigépbe megy) , mert van olyan vékony belű, aminél ilyen áramerősség már komolyabb feszültségesést okoz! Tipikusan a régebbi telefonokhoz adott kábelek ilyenek: kívülről lehet, hogy vastag, de egy hajszálnyi drót megy benne, mert a fém drága ;-)
Az a vinyó sem a legtakarékosabb típus (a 7200rpm is felesleges ide) , főleg, hogy egy plusz elektronikát is etetni kell. Én ha lehet, cserélném valami eleve USB portos (tehát nem SATA vinyó USB házban!) 2,5"-os vinyóra. Pl. az én WD USB-as 2,5"-os 2TB-os vinyóm ha jól emlékszem 500mA körül "kér" maximum, a te vinyód meg 800mA-t, plusz az USB-s házban lévő elektronika amit még kér, ami nagy különbség - az ilyen mini projekteknél mindennel számolni és takarékoskodni kell! ;-)
-
st6969
őstag
Sziasztok! Feltenném itt is a kérdésem, hátha valaki útba tudna igazítani
Van itt valaki, aki Reolink kamerá(ka)t üzemeltet Raspberry Pi-n futó Home Assistant alatt?
Az lenne a tervem, hogy beszereznék egy Raspberry Pi-t, feltenném a Home Assistant-ot (mert van egy kevés okoseszköz itthon), és egy erre csatlakoztatott HDD-n (vagy jobb lenne SSD-n a hangtalan működés miatt) rögzíteném a felvételeket.
Odáig eljutottam, hogy HA-ba integrálható a Reolink RLC 410-es kamera. De vajon az is megoldható, hogy a Raspberry pi-re kötött háttértárra rögzítsen???
Van ebben valakinek tapasztalata? -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van egy Raspberry Pi 3 Model B -m és erre van rádugva egy LogiLink UA0115 házban levő WD Scorpio Black WD10JPLX 1TB -os HDD.
Eddig 2 hálózati adapterről kapta az áramot, de a mai nap masszívan elkezdett újraindulni miközben sárga villám jelent meg a jobb felső sarokban.
Kicseréltem egy másik adapterre ideiglenesen, most úgy tűnik, hogy jó.
Ami szeretnék: egy közös adapterről meghajtani egyszerre ezt a két eszközt úgy, hogy megfelelő legyen az áramellátása mindkettőnek.
Ehhez úgy gondolom, hogy minimum 5A, de inkább 6A áramerősséget produkáló adapterre lenne szükség.
Kérdés: létezik erre megoldás? Ki mit javasol "1 adapteres áramellátásra"?Köszi.
-
válasz
Tarokk79 #47737 üzenetére
Van esetleg multiméter a közeledben, amit nem félsz használni? [link] Ez persze nem pi5-ről szól, de szerintem ki lehet deríteni, hogy a tiéden melyik testing point micsoda.
Esetleg próbáld meg, hogy csinálsz usb boot lemezt, ha van hozzá eszközöd, hogy kizárd az sd kártya olvasó hibáját.
-
phrenetiX
tag
Sziasztok! Raspberry 5-nél hogyan tudom beállítani azt, hogy külső HDD/SSD-ről bootoljon? (USB-n van csatlakoztatva)
-
cimp
senior tag
Na közben még kínoztam a cuccot és érdekes, mert bebootol, csak mivel nem tudja mountolni ami az fstabban van ezért egy root terminálba enged be a root jelszó beírása után. Nem hálózaton, hanem a rádugott monitor billentyűzettel. Ha itt kézzel mondom neki, hogy mount /xxxx akkor felmountolja és látja uuid szerint is, meg /dev/md0 -ként is. Viszont az van, hogy bootoláskor azzal kezdi, hogy az fsck-t nem tudja lefuttatni és elhányja magát.
Parancssorból pedig mindig azt írja, hogy megváltozott az fstab és futtassam a systemctl damon-reload -ot.
Lefuttatom és utána jónak tűnik, de reboot után megint ugyanaz, megváltozott az fstab és futtassam a systemctl damon-reload -ot.
Az fsck viszont tényleg nem fut meg parancssorból sem.
df -h val miután fel-moutoltam parancssorból akkor látszik, előtte természetesen nem. -
cimp
senior tag
Sziasztok!
Van egy Pi4 8GB-om amit házi mindenes szervernek használok, qbit, sonarr, radarr, pihole, samba, ... rá van téve 2 hdd raidelve. Mivel elég rég megy már, gondoltam kicserélem alatta az sd kártyát, mert ezek sem örök életűek. dd-vel átraktam az egészet egy másik kártyára (kicsit nagyobbra) és el is kezd boot-olni, de azon a ponton mikor mountolná a hdd-ket, elszáll, hogy nincs ilyen meghajtó. Az eredeti sd-vel beboot-ol továbbra is és a raidelt hdd-ket is látja. dd-vel másoltam, tehát át kellett menjen minden. Indul is, csak ezen elhasal. Mitől lehet ez?
arch linux van rajta aarch64. -
Longeye
tag
válasz
Tarokk79 #47717 üzenetére
Ezt egyszerűen tesztelheted. Próbáld ki másik táppal! Nekem Pi4-em van, azt már üzemeltettem USB-C-s noti töltőről, sima Baseus akku-töltőről és powerbank-ról is. Szerintem a Pi5 is megy így, ha jó.
Nálam 2-3 hete volt egy vihar és egy HP Aruba switch ment ki úgy, hogy látszólag minden működik rajta, de néhány portján mégsem hajlandó forgalmazni... -
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok!
Ma reggel egy villámlás után lecsapódott a biztosíték. Azóta az RPI 5-ömet nem érem el. A led-ek világítanak, de hiába kötöm kijelzőhöz HDMI-n keresztül, semmit sem látok. Bármi esély van, hogy újra életre keltsem? Lehetséges, hogy a táp ment tönkre?
Előre is kösz
-
cigam
titán
válasz
kovbandi82 #47714 üzenetére
A(z ftp szerver) naplókat nézted?
Ott nem panaszkodik valamire?
Az
#xferlog_file=/var/log/vsftpd.log
#xferlog_std_format=YES
sorok elöl vedd ki a pipát. -
kovbandi82
őstag
Elírtam az elején, most látom.
Kettő ftp felhasználóm van, ftpmnt és az ftphdd2, ezeknek a home mappájának az FTP almapiájába van felcsatolva az elérni kívánt 2 meghajtó.
Igazából lövésem sincs, mi lehet a baj, eddig openwrt-n ment az ftp szerver, ott nem volt ilyen gondom. -
cigam
titán
Ha létrehoztál egy "ftpuser" felhasználót, akkor annak a "Home" mappájában miért az ftpmnt-hez tartozik minden fájl?
Pluszt azt is írtad, hogy a /home/ftpmnt/FTP-be csatolod a külső merevlemezt. Akkor hogyan érnéd el a /home/ftpuser/FTP mappában? Valamit nagyon összekutyultál.
-
kovbandi82
őstag
válasz
sztanozs #47710 üzenetére
Sajnos ez sem hozott megoldást:
sudo adduser pi ftpmnt
Adding user `pi' to group `ftpmnt' ...
Done.
pi@raspberrypi:~ $ sudo adduser ftp ftpmnt
Adding user `ftp' to group `ftpmnt' ...
Done.
pi@raspberrypi:~ $ sudo serice vsftpd restart
sudo: serice: command not found
pi@raspberrypi:~ $ sudo service vsftpd restart -
sztanozs
veterán
válasz
kovbandi82 #47706 üzenetére
mivel az ftpmnt user/group-nak van ra jog, igy egyertelmu, hogy mas nem tud hozzaferni. Rakd bele az ftp es pi usereket az ftpmnt csoportba
-
cigam
titán
válasz
Az FTP mappába felcsatolt fájlrendszernek milyenek a jogosultságai?
Ha a local_root=/home/$USER, akkor működik az írás? -
sonar
addikt
válasz
Elsőre nem látom a hibát.
Próbáltad, hogy nem felcsatolt mappát használsz? -
kovbandi82
őstag
A
ls -all /home/ftpuser
parancsra csak a "sudo" tag hozzáadásával adott vissza valamit, konkrétan ezt:
drwx------ 3 ftpmnt ftpmnt 4096 Jun 17 07:56 .
drwxr-xr-x 5 root root 4096 Jun 19 22:49 ..
-rw-r--r-- 1 ftpmnt ftpmnt 220 Jun 17 07:55 .bash_logout
-rw-r--r-- 1 ftpmnt ftpmnt 3523 Jun 17 07:55 .bashrc
-rw-r--r-- 1 ftpmnt ftpmnt 5290 Jun 17 07:55 .face
lrwxrwxrwx 1 ftpmnt ftpmnt 5 Jun 17 07:55 .face.icon -> .face
drwxrwxrwx 11 ftpmnt ftpmnt 4096 Jun 20 00:02 FTP
-rw-r--r-- 1 ftpmnt ftpmnt 807 Jun 17 07:55 .profile
(ugye több ftp felhasználóm van, az első csak példa volt)
Nem konkrét leírás alapján telepítettem, simán asudo apt-get install vsftpd
parancs segítségével, majd az /etc/vsftpd.conf filet módosítottam:
# Example config file /etc/vsftpd.conf
#chown_uploads=YES
#chown_username=whoever
#xferlog_file=/var/log/vsftpd.log
#xferlog_std_format=YES
#idle_session_timeout=600
#data_connection_timeout=120
#nopriv_user=ftpsecure
##async_abor_enable=YES
#ascii_upload_enable=YES
#ascii_download_enable=YES
#ftpd_banner=Welcome to blah FTP service.
#deny_email_enable=YES
#banned_email_file=/etc/vsftpd.banned_emails
#chroot_local_user=YES
#chroot_list_enable=YES
#chroot_list_file=/etc/vsftpd.chroot_list
#ls_recurse_enable=YES
listen=NO
listen_ipv6=YES
anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
local_umask=007
anon_upload_enable=YES
anon_mkdir_write_enable=YES
dirmessage_enable=YES
use_localtime=YES
xferlog_enable=YES
connect_from_port_20=YES
chroot_local_user=YES
secure_chroot_dir=/var/run/vsftpd/empty
rsa_cert_file=/etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem
rsa_private_key_file=/etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key
ssl_enable=NO
#utf8_filesystem=YES
user_sub_token=$USER
local_root=/home/$USER/FTP
allow_writeable_chroot=YES
userlist_enable=YES
userlist_file=/etc/vsftpd.user_list
userlist_deny=NOEzután a
sudo useradd ftpmnt
létrehoztam egy új felhasználót, megadtam a jelszavát, majd létrehoztam a home mappájában az FTP mappát. Ebbe a következő paranccsal csatoltam fel a meghajtót a /etc/fstab fájlban:UUID=d12d6dcc-f8b5-426f-99ce-e62ceb9a8751
/home/ftpmnt/FTP ext4 defaults,auto,users,rw,nofail 0 0
Igazából ennyi. Ezután próbáltam a jogosultságokat állítgatni, de semmi sem változott. -
sonar
addikt
válasz
kovbandi82 #47704 üzenetére
Futtasd le kérlek az alábbi parancsot
ls -all /home/ftpuser
illetve jó volna tudni, hogy mi alapján telepítettél.
Valamint hasznos belolvasni a /var/log mappában található logokba, gyakran közelebb visz a megoldáshoz. -
kovbandi82
őstag
Sziasztok
FTP ügyben kérnék segítséget. Feltelepítettem az ftp szervert. Az ftp-nek külön usert hoztam létre (ftpuser), akinek a home mappájában (/home/ftpuser) egyik almappájába felcsatoltam az elérni kívánt /mnt meghajtót (fstab-ban)
A szervert el is érem, tudok másolni a szerverről, de a szerverre nem. Igazából nem is lenne baj, de 1 mappát szeretnék, ha írható lenne, nem csak olvasható, hogy szükség esetén feltölteni is tudjak.
Igazából akárhogy állítom a jogosultságokat, nem sikerül, csak olvasható. Mi lehet a megoldás? A config fájlban a neten található leírások szerint beállítottam az írható jogosultságot. -
sonar
addikt
válasz
slylecz #47701 üzenetére
Szia,
Miért nem a "gyári" leírás szerint instalálod a mongo-t? [link]
# Install the MongoDB 4.4 GPG key:
wget -qO - https://www.mongodb.org/static/pgp/server-4.4.asc | sudo apt-key add -
# Add the source location for the MongoDB packages:
echo "deb [ arch=amd64,arm64 ] https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu focal/mongodb-org/4.4 multiverse" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org-4.4.list
# Download the package details for the MongoDB packages:
sudo apt-get update
# Install MongoDB:
sudo apt-get install -y mongodb-org -
-
slylecz
csendes tag
Bocsi, szerintem most másoltam be először életemben ilyen hosszú szöveget mutatóba.
Most annyi gond van, hogy nem indul el a rendszer.
Sebaj, megpróbálom mégegyszer előlről, de mostmár okosabban, a megfelelő mappákba letöltve, hogy ne panaszkodjon. Hátha ez az indulás proléma is megoldódik
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest