- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
///Krisz\\\ #48202 üzenetére
Igen, ez minden telepített csomagot frissít. Viszont ha megjelenik egy új főverzió, azt nem teszi fel automatice. Az kicsit munkásabb: [link]
-
elmo
aktív tag
válasz
///Krisz\\\ #48166 üzenetére
Szerintem próbáld meg azt (ha jól emlékszem anno nekem ez segített), hogy átállítod a disk cache méretét 64 MB-ra. Alapértelmezettként mintha csak 4 MB lenne...
A grafikus felületen a config-ban eléred rögtön az első (base) fülön. -
krealon
veterán
válasz
///Krisz\\\ #48159 üzenetére
"Esetleg addig le tudom ezt tesztelni egy pendrive-al vagy az is úgy viselkedne mint az SD kártya?"
Pontosan ugyanúgy működik egy pendrive, mint egy SD kártya.
(Hacsak nem egy nagyon-nagyon drága pendrive-ot használsz, ami tulajdonképp egy USB csatoló-felületű SSD.
)
Ha nem akarsz kompromisszumot kötni, akkor Samsung EVO, Crucial MX500 vagy hasonló felső polcos SATA SSD-t érdemes használnod USB átalkítóval.
-
vigfer90
csendes tag
válasz
///Krisz\\\ #48160 üzenetére
Nem, természetesen nem ott van. Azt tanultam, hogy SD kártyát nem használunk torrentre, többek között a fenti ok miatt sem. Egy 1 TB-os 2.5-es HDD-t használok. Nekünk ez bőven elég.
Amíg nem dockereztem, a célmappa akkor is a HDD-n volt. Az egyetlen változás az esetemben az az lett, hogy a transmission konténerbe került. Természetesen ez sok apróbb kicsi változást jelent, nem pedig egy nagyot. De már feladtam a gyökérok elemzést, mert a probléma megszűnt. -
ricsip
addikt
válasz
///Krisz\\\ #48160 üzenetére
Transmission tud olyat h. szekvenciálisan (azaz elejétől indulva a végefelé irányba) töltsön le, ne összevissza ahogy éppen jólesik neki? Az talán segíthet ezen a gondon.
-
vigfer90
csendes tag
válasz
///Krisz\\\ #48152 üzenetére
Szia. Nekem ez akkor volt amikor az OMV mellé volt csak parancssorból telepítve a transmission. Függetlenül futottak egymás mellett. Ugyanez a lassulás volt a tünet. Egy hete rávettem magam és a chatgpt segítségével elkezdtem dockerezni. Azóta a transmissipn docker konténerben fut OMV alól és láss csodát a letöltési sebesség folyamatos 30-40 MB/sec körül alakul.
A probléma okára nem jöttem rá, de most már nem is érdekel. -
krealon
veterán
válasz
"A Transmission képtelen tartani a letöltési sebességet"
[...]
"az SD kártyát sem gondolnám szűk keresztmetszetnek, mert tesztek alapján 90-100 MB/s-el írható."A 90-100 MB/s szekveciális írás mellett érvényes.
A Transmission pedig random hozzáéférésszerű terhelést eredényez. (3-8MB/s)SD kártyát használni torrent tárolóhelyként csak akkor érdemes , ha a random irás / olvasás okozta lassulás elfogadható.
Cristaldiskmark Samsung EVO Plus microSDXC UHS-I Card Review (256GB)
-
válasz
///Krisz\\\ #48154 üzenetére
Esetleg a naplóban ránézhetsz panaszkodik-e valamire, ugyanakkor az otthoni internet sebessége nem garantált, az pillanatról pillanatra változhat, ahogy a seed is.
Nekem bőven elég ennyi, talán a Bittorrent topikban tudnak mondani okosabbat. -
válasz
Valószínűleg CPU limit. 4 magos proci esetén 25% 1 mag, a transmission csak egyetlen magot használ. Nézd meg olyan progival, ami képes magonként mutatni a kihasználtságot. pl. terminálban top, htop, ...
-
válasz
///Krisz\\\ #48144 üzenetére
Nincs mit, örülök, hogy sikerült!
-
válasz
///Krisz\\\ #48137 üzenetére
A mappákat kedved szerint elhelyezheted, de pár rendszer könyvtárat érdemes nagy ívben kikerülni (/home, /etc, /tmp, stb ...)
Pl. a gyökrétbe is teheted: /Torrentek
Csak ugye az előző oldalakon taglalt jogosultságokat be kell állítani.
sudo mkdir /Torrendek
sudo chown -R horvathkrisztian:users /Torrentek
sudo chmod -R 775 /TorrentekPlusz torrentet SD kártyára tenni nem szerencsés. Hamar kinyírja a sok írás.
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48137 üzenetére
Én a
/mnt
alatt szoktam mindent csatolni. -
válasz
///Krisz\\\ #48135 üzenetére
Khm... [link]
Tedd fel a Pi-re az OMV-t, és a már a NAS-okról ismerős WEB-es felületen összekattintgatod, a megosztásokat, torrentet.
Ugyanakkor egy belépő NAS tényleg jobb választás lehet neked. -
válasz
///Krisz\\\ #48133 üzenetére
Sokkal egyszerűbb lenne az életed, ha
- a Torrenteket nem a home mappádba teszed (Azt egy kis "burok" védi, senki más nem fér hozzá alapból, és ez így van jól.)
- megismernéd a Csoportokat. Egy fájlnak 3 jogosultságot beállítani. Egyet a tulajdonosnak, egyet a csoportnak, és egyet mindenki másnak. Pl. a Torrent mappa tulajdonosát állítsd át users-re.
Az users csoporthoz hozzáadod a transmission felhasználót, és a minidlna felhasználót (vagy amilyen felhasználót éppen hozzáadott a rendszerhez, és azt beállította magának)
Ezekután mindkét program egymás akadályozása nélkül hozzáfér a Torrent mappához. Sokkal egyszerűbb mint testreszabni a programokat, jogosultságokat, hogy egyszerre tudjanak hozzéférni/futni.
- a root nevében semmit nem futtatnál, mert egy programhiba esetén csúnya dolgokat művelhet, és jogosultsági problémákat is okoz, mivel az általa létrehozott fájlok tulajdonosa is a root lesz, vagyis mezei felhasználó nem fog hozzáférni.Ismerkedj meg a jogosultságokkal! Az elején fura lesz, de később megkönnyíti az életed. (A Windowsban is van jogosultságkezelés, ott is hasznát veheted ennek a tudásnak)
Ezt a transmission-os "receptet" ne hogy behelyettesítsd a miniDLNA-ra, mert azt is elrontod, ami eddig működött.
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48131 üzenetére
Azt is, amit a kolléga írt, mármint hogy melyik felhasználó alól induljon?
-
válasz
///Krisz\\\ #48125 üzenetére
Pedig ott a megoldás: access denied. Vagyis a megadott mappához nincs jogosultsága.
Amint a "horvathkrisztian" user nevében fog futni, lesz hozzáférése at adott mappához.
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48128 üzenetére
A konfigot is átírtad? Működik most?
MOD
Amúgy lehet ezzel már inkább ide kellene mennünk.[link]
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48125 üzenetére
'Permission denied' jogosultság hiányára utal.
ls -l
mit mutat ezeken a mappákon?Ha ugyanazon mappában szeretnél többféle médiát, akkor szerintem nem kell megadni a fajtáját,
media_dir=/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
elegendő, vagy létre is hozhatsz három almappát képeknek, videóknak, zenének.media_dir=A,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Zenek[/B]
media_dir=P,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Kepek[/B]
media_dir=V,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Videok[/B] -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48123 üzenetére
sudo systemctl status minidlna
Ez mit ad vissza?
Az utolsó
media_dir
bejegyzés nem jó, nem definiáltad a média típusát. Auser
-t próbáld ki a saját felhasználóddal, neroot
-ként. -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48088 üzenetére
Ennek örülök, a minidlna szolgáltatást is átnézheted ilyen szemmel. [link]
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48083 üzenetére
Szerintem nem jók a jogosultságok. Próbáld ki így.
Először állítsd le a transmission szolgáltatást.
sudo systemctl stop transmission-daemon
Utána rakd rendbe a jogosultságokat, a horvathkrisztian felhasználó alól.
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
Ha még nem tetted volna meg, a transmission konfig fájlban add meg a megfelelő könyvtárakat.
sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json
"incomplete-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban",
"download-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott",
"incomplete-dir-enabled": true,
Be kellene állítani aztán, hogy a transmission szolgáltatás a horvathkrisztian felhasználó alól fusson, ne az alapértelmezett debian-transmission alól
sudo nano /etc/init.d/transmission-daemon
USER=horvathkrisztian
sudo nano /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/transmission-daemon.service
User=horvathkrisztian
sudo systemctl daemon-reload
sudo chown -R $USER:$USER /etc/transmission-daemon
sudo mkdir -p /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo ln -s /etc/transmission-daemon/settings.json /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo chown -R $USER:$USER /home/$USER/.config/transmission-daemon/
Ha mindent jól beállítottál, akkor indíthatod a szolgáltatást.
sudo systemctl start transmission-daemon
Itt van hozzá egyébként egy jó leírás. Ha gondom volt a transmissionnel, azt szinte mindig a nem megfelelő jogosultságok miatt volt. [link]
-
Aksomatic
senior tag
válasz
///Krisz\\\ #48076 üzenetére
CasaOS elég jól használható grafikus felületű. Amikor rájössz mi hogyan működik benne elég egyszerűvé válik a használata
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48080 üzenetére
Mit mutat az
ls -l
parancs a letöltés mappán? -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48076 üzenetére
Ez a két alkalmazás szerintem pont kezdőknek való, viszont be kellene állítani a médiát tartalmazó mappák jogosultságait. A
chown
éschmod
parancsoknak olvass utána.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Stellar Blade
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Bittorrent topik
- Tőzsde és gazdaság
- Synology NAS
- Goddess of Victory:Nikke
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged