- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- aquark: A ló túloldalán (Intel-AMD szivatás)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- sellerbuyer: Egy teljesen új platformot kapunk! Új korszak kezdődik?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
///Krisz\\\ #48554 üzenetére
Hány ampert tud ez a töltőfej leadni 5V-on?
-
-Skylake-
addikt
válasz
///Krisz\\\ #48554 üzenetére
koszi, oriasi.
van itthon ugyan olyan ikeas toltom is mint amit linkelsz, de hosszutavon semmikepp nem tervezem azt hasznalni, szerintem veszek egy gyari tapot (mert mindenkepp akarnek ra ssd-t rakni). szerintem alapbol ki fogom hagyni az sd kartyat es megyek csak ssdvel. koszi az infokat ! -
kbhuinfo
tag
válasz
///Krisz\\\ #48531 üzenetére
Szep munka. A zerotier szimpatikusabb a self hosting miatt.
-
kbhuinfo
tag
válasz
///Krisz\\\ #48529 üzenetére
wireguard a legjobb megoldas. Szerintem.
-
///Krisz\\\
senior tag
válasz
///Krisz\\\ #48528 üzenetére
A nevet nem sikerült megtalálnom, de mindegy is, mert kiderült, hogy a Connect-en keresztül nem lehet SSH tunnel-t használni.
Úgyhogy vagy kiengedi az ember ezt a port-ot és bízik a jelszavában, vagy a Connect-en keresztül SSH parancsokkal lehet vezérelni a Transmission-t (ha fent van a Transmission CLI).
Kicsit macerás, de működik: lehet vele hozzáadni új torrentet, törölni, lekérdezni a listát, szüneteltetni, folytatni. -
kbhuinfo
tag
válasz
///Krisz\\\ #48525 üzenetére
Jo dontes. A debian konzervativ a csomagkezelo csomagjai teren. Ezert lehet, hogy regebbi a transmission stabil verzioja, ami apt-bol telepitheto.
-
0519
senior tag
válasz
///Krisz\\\ #48523 üzenetére
Régi verzió van a tárolóban. Nem prio frissíteni.
Két megoldást javaslok:
1. docker konténerben telepíteni
2. letölteni a deb fájlokat és manuálisan telepíteni -
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48508 üzenetére
Így ebben a sorrendben próbál indulni:
- NVME
- Network
- SD
- rebootFordítsd meg! Jobbról balra halad a felsorolásban. [link]
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48202 üzenetére
Igen, ez minden telepített csomagot frissít. Viszont ha megjelenik egy új főverzió, azt nem teszi fel automatice. Az kicsit munkásabb: [link]
-
elmo
aktív tag
válasz
///Krisz\\\ #48166 üzenetére
Szerintem próbáld meg azt (ha jól emlékszem anno nekem ez segített), hogy átállítod a disk cache méretét 64 MB-ra. Alapértelmezettként mintha csak 4 MB lenne...
A grafikus felületen a config-ban eléred rögtön az első (base) fülön. -
krealon
veterán
válasz
///Krisz\\\ #48159 üzenetére
"Esetleg addig le tudom ezt tesztelni egy pendrive-al vagy az is úgy viselkedne mint az SD kártya?"
Pontosan ugyanúgy működik egy pendrive, mint egy SD kártya.
(Hacsak nem egy nagyon-nagyon drága pendrive-ot használsz, ami tulajdonképp egy USB csatoló-felületű SSD.
)
Ha nem akarsz kompromisszumot kötni, akkor Samsung EVO, Crucial MX500 vagy hasonló felső polcos SATA SSD-t érdemes használnod USB átalkítóval.
-
vigfer90
csendes tag
válasz
///Krisz\\\ #48160 üzenetére
Nem, természetesen nem ott van. Azt tanultam, hogy SD kártyát nem használunk torrentre, többek között a fenti ok miatt sem. Egy 1 TB-os 2.5-es HDD-t használok. Nekünk ez bőven elég.
Amíg nem dockereztem, a célmappa akkor is a HDD-n volt. Az egyetlen változás az esetemben az az lett, hogy a transmission konténerbe került. Természetesen ez sok apróbb kicsi változást jelent, nem pedig egy nagyot. De már feladtam a gyökérok elemzést, mert a probléma megszűnt. -
ricsip
addikt
válasz
///Krisz\\\ #48160 üzenetére
Transmission tud olyat h. szekvenciálisan (azaz elejétől indulva a végefelé irányba) töltsön le, ne összevissza ahogy éppen jólesik neki? Az talán segíthet ezen a gondon.
-
vigfer90
csendes tag
válasz
///Krisz\\\ #48152 üzenetére
Szia. Nekem ez akkor volt amikor az OMV mellé volt csak parancssorból telepítve a transmission. Függetlenül futottak egymás mellett. Ugyanez a lassulás volt a tünet. Egy hete rávettem magam és a chatgpt segítségével elkezdtem dockerezni. Azóta a transmissipn docker konténerben fut OMV alól és láss csodát a letöltési sebesség folyamatos 30-40 MB/sec körül alakul.
A probléma okára nem jöttem rá, de most már nem is érdekel. -
krealon
veterán
válasz
"A Transmission képtelen tartani a letöltési sebességet"
[...]
"az SD kártyát sem gondolnám szűk keresztmetszetnek, mert tesztek alapján 90-100 MB/s-el írható."A 90-100 MB/s szekveciális írás mellett érvényes.
A Transmission pedig random hozzáéférésszerű terhelést eredényez. (3-8MB/s)SD kártyát használni torrent tárolóhelyként csak akkor érdemes , ha a random irás / olvasás okozta lassulás elfogadható.
Cristaldiskmark Samsung EVO Plus microSDXC UHS-I Card Review (256GB)
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48154 üzenetére
Esetleg a naplóban ránézhetsz panaszkodik-e valamire, ugyanakkor az otthoni internet sebessége nem garantált, az pillanatról pillanatra változhat, ahogy a seed is.
Nekem bőven elég ennyi, talán a Bittorrent topikban tudnak mondani okosabbat. -
cigam
titán
válasz
Valószínűleg CPU limit. 4 magos proci esetén 25% 1 mag, a transmission csak egyetlen magot használ. Nézd meg olyan progival, ami képes magonként mutatni a kihasználtságot. pl. terminálban top, htop, ...
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48144 üzenetére
Nincs mit, örülök, hogy sikerült!
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48137 üzenetére
A mappákat kedved szerint elhelyezheted, de pár rendszer könyvtárat érdemes nagy ívben kikerülni (/home, /etc, /tmp, stb ...)
Pl. a gyökrétbe is teheted: /Torrentek
Csak ugye az előző oldalakon taglalt jogosultságokat be kell állítani.
sudo mkdir /Torrendek
sudo chown -R horvathkrisztian:users /Torrentek
sudo chmod -R 775 /TorrentekPlusz torrentet SD kártyára tenni nem szerencsés. Hamar kinyírja a sok írás.
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48137 üzenetére
Én a
/mnt
alatt szoktam mindent csatolni. -
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48135 üzenetére
Khm... [link]
Tedd fel a Pi-re az OMV-t, és a már a NAS-okról ismerős WEB-es felületen összekattintgatod, a megosztásokat, torrentet.
Ugyanakkor egy belépő NAS tényleg jobb választás lehet neked. -
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48133 üzenetére
Sokkal egyszerűbb lenne az életed, ha
- a Torrenteket nem a home mappádba teszed (Azt egy kis "burok" védi, senki más nem fér hozzá alapból, és ez így van jól.)
- megismernéd a Csoportokat. Egy fájlnak 3 jogosultságot beállítani. Egyet a tulajdonosnak, egyet a csoportnak, és egyet mindenki másnak. Pl. a Torrent mappa tulajdonosát állítsd át users-re.
Az users csoporthoz hozzáadod a transmission felhasználót, és a minidlna felhasználót (vagy amilyen felhasználót éppen hozzáadott a rendszerhez, és azt beállította magának)
Ezekután mindkét program egymás akadályozása nélkül hozzáfér a Torrent mappához. Sokkal egyszerűbb mint testreszabni a programokat, jogosultságokat, hogy egyszerre tudjanak hozzéférni/futni.
- a root nevében semmit nem futtatnál, mert egy programhiba esetén csúnya dolgokat művelhet, és jogosultsági problémákat is okoz, mivel az általa létrehozott fájlok tulajdonosa is a root lesz, vagyis mezei felhasználó nem fog hozzáférni.Ismerkedj meg a jogosultságokkal! Az elején fura lesz, de később megkönnyíti az életed. (A Windowsban is van jogosultságkezelés, ott is hasznát veheted ennek a tudásnak)
Ezt a transmission-os "receptet" ne hogy behelyettesítsd a miniDLNA-ra, mert azt is elrontod, ami eddig működött.
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48131 üzenetére
Azt is, amit a kolléga írt, mármint hogy melyik felhasználó alól induljon?
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48125 üzenetére
Pedig ott a megoldás: access denied. Vagyis a megadott mappához nincs jogosultsága.
Amint a "horvathkrisztian" user nevében fog futni, lesz hozzáférése at adott mappához.
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48128 üzenetére
A konfigot is átírtad? Működik most?
MOD
Amúgy lehet ezzel már inkább ide kellene mennünk.[link]
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48125 üzenetére
'Permission denied' jogosultság hiányára utal.
ls -l
mit mutat ezeken a mappákon?Ha ugyanazon mappában szeretnél többféle médiát, akkor szerintem nem kell megadni a fajtáját,
media_dir=/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
elegendő, vagy létre is hozhatsz három almappát képeknek, videóknak, zenének.media_dir=A,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Zenek[/B]
media_dir=P,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Kepek[/B]
media_dir=V,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Videok[/B] -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48123 üzenetére
sudo systemctl status minidlna
Ez mit ad vissza?
Az utolsó
media_dir
bejegyzés nem jó, nem definiáltad a média típusát. Auser
-t próbáld ki a saját felhasználóddal, neroot
-ként. -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48088 üzenetére
Ennek örülök, a minidlna szolgáltatást is átnézheted ilyen szemmel. [link]
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48083 üzenetére
Szerintem nem jók a jogosultságok. Próbáld ki így.
Először állítsd le a transmission szolgáltatást.
sudo systemctl stop transmission-daemon
Utána rakd rendbe a jogosultságokat, a horvathkrisztian felhasználó alól.
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
Ha még nem tetted volna meg, a transmission konfig fájlban add meg a megfelelő könyvtárakat.
sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json
"incomplete-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban",
"download-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott",
"incomplete-dir-enabled": true,
Be kellene állítani aztán, hogy a transmission szolgáltatás a horvathkrisztian felhasználó alól fusson, ne az alapértelmezett debian-transmission alól
sudo nano /etc/init.d/transmission-daemon
USER=horvathkrisztian
sudo nano /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/transmission-daemon.service
User=horvathkrisztian
sudo systemctl daemon-reload
sudo chown -R $USER:$USER /etc/transmission-daemon
sudo mkdir -p /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo ln -s /etc/transmission-daemon/settings.json /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo chown -R $USER:$USER /home/$USER/.config/transmission-daemon/
Ha mindent jól beállítottál, akkor indíthatod a szolgáltatást.
sudo systemctl start transmission-daemon
Itt van hozzá egyébként egy jó leírás. Ha gondom volt a transmissionnel, azt szinte mindig a nem megfelelő jogosultságok miatt volt. [link]
-
Aksomatic
senior tag
válasz
///Krisz\\\ #48076 üzenetére
CasaOS elég jól használható grafikus felületű. Amikor rájössz mi hogyan működik benne elég egyszerűvé válik a használata
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48080 üzenetére
Mit mutat az
ls -l
parancs a letöltés mappán? -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48076 üzenetére
Ez a két alkalmazás szerintem pont kezdőknek való, viszont be kellene állítani a médiát tartalmazó mappák jogosultságait. A
chown
éschmod
parancsoknak olvass utána.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC - RX 9600 XT - RYZEN 7600 - 16GB DDR5 - 500GB Nvme SSD
- Eladó konfig! I5-8700 500GB SSD 32GB DDR4 RTX2060 6GB!
- Dell Precision 5820 XL PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB HDD RX 580 GTS 8GB Win 11
- Akció! HP Elitedesk 800 G1 USDT számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD 4600 WIN
- Asztali PC , i7 12700e , RTX 3060 12GB , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3495, 91% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12/256GB / Gyári független / 12Hó Garancia
- Részletfizetés. ASUS TUF Gaming F16 FX608JMR-QT021
- Samsung Galaxy A50 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Seagate Exos X18 16TB SAS merevlemez
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest