- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Argos: Szeretem az ecetfát
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
DarkByte #47898 üzenetére
Az volt a hivatalos mese h. azért vették ki a h264 hw decode-ot a GPU-ból, mert annyival erősebb lett a SOC h. CPU-ból simán megbírkózik vele.
Ehhez képest:
4Kp60 HEVC hardware decode (Other CODECs run in software): -H264 1080p24 decode ~10–20% of CPU
H264 1080p60 decode ~50–60% of CPU
H264 1080p30 encode (from ISP) ~30–40% CPU -
ricsip
addikt
Sziasztok, végül beléptem a csoportba egy pi5-el.
Raspberry Pi OS 2024.07 -et indítottam el rajta. Youtube futtatás Chromium-ban 1080p-s AVC videóknál rendesen dobálja a frame-eket a stats-for- nerds alapján. Ez normális? Még 480p videóknál is van 1-1 drop (szintén AVC), de az már azért elfogadható.
-
phrenetiX
tag
válasz
wassermann #47894 üzenetére
Nagyon ritkán használom képernyővel, 99%-ban SSH-n kommunikálok vele.
-
válasz
phrenetiX #47888 üzenetére
kb. üresen ketyegő kontra fut rajta: Plex Media Server, rtorrent
Szóval nem üresen ketyeg. Nem az uptime, meg a RAM használat az érdekes, hanem a CPU és az I/O chip terhelése.
Amúgy fentebb nem látható a ventilátor.
Normális lehet ez a hőmérséklet, messze van attól hogy throttlingoljon.
A Pi5 hőtermelését felesleges összehasonlítani egy másik (RK3399) mikrovezérlőével. -
phrenetiX
tag
Sziasztok!
Szerintetek ez mennyire jó hőfok egy kb. üresen ketyegő Raspberry 5-nek?
Adapter: ISA adapter
in1: 1.48 V
in2: 2.54 V
in3: 1.38 V
in4: 1.42 V
temp1: +55.5°C
cpu_thermal-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +65.5°Cpwmfan-isa-0000
Adapter: ISA adapter
fan1: 4106 RPM
Ami fut rajta: Plex Media Server, rtorrent (parancssoros) jelenleg 2 db torrenttel.Az uptime jelenleg: 16 days, 1 hour, 3 mins
Memória: 2965MiB / 8048MiBAzért kérdezem, mert én egy kicsit soknak érzem a 65 fokot. A gép egy kb. 25 fokos szobában van, ebben a gyári tokban, a tetejéről a fekete műanyagot le is szedtem, a tokhoz adtak egy kis hűtőbordát, amit rajta van a procin, illetve ahogy fentebb látható a ventilátor is megy.
-
Kobe
veterán
válasz
Petikeje #47886 üzenetére
szerintem nekem akartad válaszként
igazából ahogy néztem, az OMV alól dockerből futtatva a HA-t eléggé más élményt ad, főleg performancia terén, ezért nem javasolják, inkább a direkt HAOS telepítését
annyi lenne a cél hogy ha már van egy raspberry pi, akkor lehetőleg minél több feladatra költséghatékonyan használni - pl felszabadul egy 1 TB-os sata SSD-m, meg akkor kivenném a 4 terrás vinyót a pc-ből, és csinálnék egy NAS-t is, mivel a vinyón szinte kizárólag a tv-kre megosztott filmek vannak.
A DLNA-t annyira nem csipázom, eléggé lowsec megoldás a többihez képest, általában smb megosztást preferálok, bár msotanában jellyfin alól futtatom a media servert PC-rőlennyit kellene tudnia, home assistant + torrent letöltés a külsőleg csatlakoztatott vinyóra + onnan megosztás jellyfinen keresztül
-
Petikeje
tag
válasz
azbest #47884 üzenetére
Szia,
Ez a fórum 99%ban HAval foglalkozik: [link] . Ott biztos fognak tudni még segíteni. Az openmediavaultot nem ismerem, de itt vannak a HA telepitési lehetőségei: [link]
Az oldal alján vannak a HAOStől eltérő telepitési módok. Van konténeres megoldás, ha openmediavaultra telepíthető docker, akkor ezzel lehet telepíteni HAt is konténerbe.
Mindenesetre az ajánlott telepitesi metódus a HAOS. Nem tudom mit akarsz pontosan elérni OMVtal, de HAOS alatt nekem van minidlna, samba, torrent, és a hálozatra kötött tvken minden gond nélkül nézem a 4K filmeket. HA rpi4en van nálam. -
-
Kobe
veterán
Sziasztok
tervezek loni egy pi 5-ost Home Assistant futtatasahoz, viszont ugy lattam ahhoz kulon Home Assistant OSt kell flashelni az SD kartyara
Mivel amugyis ugyanarra a halozatra lenne kotve, igy elgondolkoztam hogy akkor mi lenne ha mar NAS nak is hasznalnam a ketyeret openmediavaulttal pl, de arrol nem igazan talaltam leirast hogy lehet e 2 rendszert igy kulon flashelni es egyidejuleg futtatni
van erre valami megoldas ? -
g@bo
nagyúr
urak
pi4 2gb elég a retropie-nak? mi a max, amit elvisz, n64 szaggatásmentesen?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #47878 üzenetére
Megnéztem a videót és a másik linket is, amiket javasoltál: úgy gondolom, hogy ez a 2GB-s Pi 5 megint egy kis "finomság".
Nyilvánvaló, hogy az új stepping kijavít (számunkra ismeretlen) dolgokat, illetve a videóból is látszik, hogy van benne tuning-potenciál rendesen :-) -
azbest
félisten
válasz
azbest #47877 üzenetére
Na Jeff pont csinált egy videót a 2GB-os pi5-ről, az új D0 revízióról. [link]
Leszedte a fémlapot, tényleg kisebb a chip. Például a soc-ba integrált lan-t hagyták ki, mert külső lan vezérlő van.
Kicsit talán takarékosabb, az órajelszabályzó szabályok szerint ugyanazon órajelhez kicsit alacsonyabb feszültséggel járatják a magokat. Cnx-en van ilyen cikk, részletes összehasonlítás [link]Bolondozott tunninggal is
A fémlap kell a stabilitáshoz, csupaszon nélküle pillanatra meg tud úgy szaladni a meleg, hogy lefagyjon. Szerintem nem érdemes tuning vagy delid. -
azbest
félisten
BCM2712D0 [link]
The D0 stepping of BCM2712 removes unused functionality from BCM2712C1. There is no functional difference between the C1 and D0 steppings. Physically, the packages use the same amount of space.Gondolom voltak a sziliciumban olyan modulok is, amiket sosem engedélyeztek végül a firmwareben és most kihagyták, így talán kisebb helyet foglal, többet lehet kivágni belőle egy waferből.
-
válasz
wassermann #47874 üzenetére
the 2GB Raspberry Pi 5, built on a cost-optimised D0 stepping of the BCM2712 application processor
Lehet kicsit túloptimalizálták. -
azbest
félisten
válasz
wassermann #47874 üzenetére
jaja, a boot-on lévő binárosoknak támogatni kell azt a memória konfigurációt / chipt, ami a raspberryn van. Régen is volt, hogy ha más nem volt, akkor kézzel kellett befrissíteni olyan rendszeren, amihez a készítői nem csináltak új kiadást
Anno asszem a zero2 megjelenésekor is hekkeltük így valamelyiket, talán a libreelecet. Ja meg is van: [link] persze a spéci hardver dolgokkal azért úgy is volt még baja
-
azbest
félisten
válasz
t.zolka #47871 üzenetére
A 2GB-os az tényleg új változat, lehet attól jön zavarba. Augusztus 5ös legfrisebb 3.742 és aug 20 körül jött ki a 2GB-os hivatalosan.
A kiírt sd kártyán látszik boot meghajtó, ahol a rendszer fájljai vannak? (pc-be dugva)
Ha ők még régebbit használtak, akkor az lehet nem ismeri a 2GB-ost.A leges legfrisebbeket le lehet tölteni a githubjukról is [link]
A fixup* dat fájlok, bootcode.bin, start* elf fájlok -at esetleg érdemes átcserléni újabbra a kártyán.A kernelt / dtb / overlay-t valsz nem, mert ha egyedi rendzert használnak, akkor az más kernelű. Nem ismerem a volumio oprendszer kiadását, hogy mit tartalmaz, de fixup/bootcode/start -ból valsz muszáj neki is ugyanaszt használni, mint raspberry pi os-nek is.
De lehet, hogy hamarosan kihoznak frissített lemezképet is, hogyha a 2GB -os támogatás hiányzik még belőle.
-
t.zolka
aktív tag
válasz
wassermann #47867 üzenetére
Én azt olvastam, hogy 2023 végén, a 3.569-es verziónál, behozták a RPi5 támogatást. Ezért is vettem, mert most a 3.742-nél tart, gondoltam most már nem lesz gond vele.
Erre tessék!És mások használják is a Volumio-t RPi5-tel.
3.569 (07-11-2023)
FIXESFixed premium devices reporting in devices list
Fix wrong reporting of playing track in some occasions
Improved HDMI UI responsiveness on Volumio productsNEW ADDITIONS
Support for Raspberry PI 5
TIDAL Connect Hi-Res FLAC support
Reporting of codec used in TIDAL Connect -
válasz
azbest #47868 üzenetére
A kártya kiírás után szabályosan leválasztod windows vagy más os alól, vagy csak kirántod az olvasóból? Ha kirántod leválasztás nélkül, akkor sérülhet, mert lehet még nem írt ki mindent.
Az élet túl rövid ahhoz hogy az ember mindig szabályosan leválassza az usb-s eszközöket. 😅
-
azbest
félisten
válasz
t.zolka #47866 üzenetére
Ha eleve életjelet sem ad, akkor lehet, hogy újabb reviziós a pi5-öd, aminek a memória chipjét vagy valamiét még nem támogatja az a rendszer. Bár nem tudom, hogy a pi5 ad -e más életjelet, ha nem megfelelő rendszer van a kártyán, mert ugye a firmware elvileg elindul, ami rajta van. A friss bootloader van már rá flashelve, ami üres kártyával és minden egyéb nélkül elindít hálózati telepítést vagy hibaképenyőt?
Mások inkább azzal küzdenek, hogy a kijelzőt beállítsák, hogy ne csak hdmi-n legyen, hanem serial kapcsolatoson [link]. Hdmi-re dugott monitorral próbálod gondolom, ugye?
Az sd kártya a pi-be van közvetlenül dugva? Ha usb olvasóból indítod vagy máshogy, azt tán nem támogatja a volumio rendszere.
Ha amúgy hardveresen minden oké, akkor lehet mégis a kiírás nem sikerül vagy a lemezkép sérült valahogyan. A kártya kiírás után szabályosan leválasztod windows vagy más os alól, vagy csak kirántod az olvasóból? Ha kirántod leválasztás nélkül, akkor sérülhet, mert lehet még nem írt ki mindent.
-
t.zolka
aktív tag
válasz
azbest #47864 üzenetére
Az SD vadi új, nem hamis, itthon számtech.boltban vásárolt. De próbáltam a régi Pi3B+-ból kivett kártyával is. Moode Audio, Raspberry Pi OS úgy is elindult rajta, hogy még rajta volt az Allo Boss kártya, de ezt már levettem, csak a csupasz Pi5 van, úgy, ahogy a dobozából kivettem.
-
-
azbest
félisten
-
t.zolka
aktív tag
válasz
azbest #47861 üzenetére
Raspberry Pi OS, firmware frissítés, ezeken már mind túl vagyok. Hogy milyen linuxra épül, azt nem tudom.
cigam Igen, kicsomagoltam.Volumio-3.569-től a 3.742-ig az összes meglévő .img-t próbáltam, Pi5-ön egyik sem indul. De a régi Pi3 és a Pi3B+-ra ezek közül mindegyik felmegy, hiba nélkül.
-
-
azbest
félisten
válasz
t.zolka #47859 üzenetére
először érdemes lehet egy normál raspberry pi os-t feltenni, ott befuttatni a firmware frissítést is.
Azt nem tudom, hogy a volumio-s rendszer az friss linuxra épül e, friss boot alrendszerrel vagy még régi pi-hez valóra készült. Bár gondolom nem is engedne különben kiválasztani pi5 géphez olyat, ha nem kompatibilis, de nem ismerem. -
DarkByte
addikt
válasz
wassermann #47856 üzenetére
Vagyis már majdnem tud annyit mint egy x86-os mini PC
/s
-
t.zolka
aktív tag
válasz
Vasti74 #47858 üzenetére
A Pi-n a LED nem kezd villogni, mint minden másnál, ami elindul rajta. IP címet sem kap, azok sem villognak, routert is néztem, ott is semmi.
Volumio fórumot olvasgattam én is, az ott fellelhető lehetőségeket, ami másoknál működött, kipróbáltam, de nálam semmi változás.
És azért szeretnék Pi3B+-ról Pi5-re váltani, mert a Touch Display-t használom, TV képernyőn, vezeték nélküli egérrel. Ez a telefonos, tabletes dolog nekem nem jön be. Így meg állandóan belefagy, ha új mappát nyitok meg, amiben több album van. Elkezdi betölteni a borítóképeket, majd meg-meg akad a zenelejátszás, majd teljes lefagyás. -
Vasti74
senior tag
válasz
t.zolka #47857 üzenetére
Az, hogy fekete a képernyő nem jelenti azt, hogy nem indul el a rendszer: lehet, hogy indul, csak rosszul kezeli a képernyőt ;-)
IP címet kap?
ssh-val próbáltad támadni?
Mert hirtelenjében rákeresve vannak ilyen problémák a RPi5 + Volumio párossal.De szerintem értelmetlen a csere, mert a legjobb tudomásom szerint ;-) a RPi3 teljesítménye is bőven sok a feladathoz (zenelejátszás) Nekem is valami 3B+ van Volumio-val, teljesen OK a felhasználói felület is...
-
t.zolka
aktív tag
Ide is berakom, hátha...
Srácok! Használ itt valaki Raspberry Pi5 - Volumio párost? Elakadtam a telepítésnél, segítene valaki?
Szerettem volna lecserélni a régi RPi3-at, ezért vettem egy RPi5-öt, 27W/5A táppal, hozzá új SD kártyát is. (Sandisk Extreme Pro) Kicsomagoltam, összeraktam, Pi5 - Allo Boss, kiírtam az SD kártyára a Raspberry Pi Imager-rel a frissen letöltött Volumiot, úgy ahogy a leírásban írják, írás végeztével beraktam a Pi-be, de nem történt semmi, nincs boot, fekete marad a képernyő! Megpróbáltam kiírni mással, Rufus, Etcher, stb. de semmi.
Viszont minden más, amivel még próbálkoztam, Libreelec, Moode Audio, Raspberry Pi OS, hibátlanul telepíthető. Mi lehet a baj, mit csinálhatok rosszul? -
wassermann
Topikgazda
A Pi 5 trendesen kitágította a lehetőségeket!
Ez a "network installer" is szuper, de találtam még mást is: külső videókártya csatlakoztatása: [link]
-
azbest
félisten
az a pi3 (és a butított pi3 alapú pi2 v1.2) volt, hogy véglegesen usb boot lett az elsődleges, ha beaktiválták.
A pi3ig bezárólag volt a soc-ba gyárilag beégetett bootcode, amit egyébként egy sdkártyára helyetett bootcode.bin betöltésével lehetett induláskor a memóriában átcserélni [link] , meg persze ha eleve sd kártyáról bootolt a rendszer, akkor is azt használta. A bootcode.bin-es kártya trükkel a régi pik is tudnak usb-ről bootolni, sőt azt hiszem úgy hálózatról is tudnak a régiek is bootolni.
A pi4 és pi5 az, amihez már tettek eeprom chipet beállítások tárolására.
Azt hiszem a pi5-től van az, hogy akkora, ami már képes tárolni kisebb programokat is. A pi5 képes a frissített eepromról elindítani egy oprendszer választó felületet és a netről lehúzni és a rákötött háttértárra feltenni az oprendszert. [link]
-
-
válasz
wassermann #47852 üzenetére
Ez mindig is így volt, például a boot-sorrenddel
-
wassermann
Topikgazda
Eddig azért nem jött még itt elő ilyesmi, mert a Pi 5 az első készülék, amin van bekapcsológomb.
Az EEPROM kifejezés viszont érdekes, ha tényleg van benne akkor az azt jelenti, hogy a tároló eszközt eltávolítva (SD-kártya, pendrive, SSD) vagy ezeket kicserélve is megtart bizonyos beállításokat. -
g@bo
nagyúr
válasz
wassermann #47848 üzenetére
How To Reduce Raspberry Pi 5, 4 Standby Power Consumption [link]
1. Open a Terminal and run this command. This will open a nano text editor where we can make changes to the EEPROM.
sudo rpi-eeprom-config --edit
2. Scroll down and change the following line.POWER_OFF_ON_HALT=0 Change to POWER_OFF_ON_HALT=1
3. Press CTRL + X, Y and then ENTER to save and exit. -
g@bo
nagyúr
válasz
wassermann #47848 üzenetére
túltárgyaltuk.
nyomja valaki a retropie/batocera vonalat? (pi5)
n64 fölé nem sikerült mennem, érdekelne egy gamecube teljesítmény..
-
phrenetiX
tag
Mikor megvettem a Pi5-t figyeltem a fogyasztását is, 5-7 W körül eszik, ha terhelem, akkor 10 W körül evett. Gondolom a Pi 2-3-4 ettől valamivel még kevesebbet is eszik. Az 5 nagyjából 1 kWh-t eszik meg egy hónap alatt, ha 0-24 megy.
-
Nem, csak nem nagyon értem a dolgot. A pi2 max terhelés alatt max 10W-ot vesz fel és simán elvan hűtőborda és mindenféle hűtés nélkül (van itthon 2 is). Idle-ben pedig teljesen hideg, és ott fél - 1W körül fogyaszt. 2W mellett max langyos lehet a hűtőborda. Lehet az a mérőműszer nem mér pontosan ilyen kis mennyiségeket. Nincs usb-s mérőeszközöd?
-
cog777
őstag
Az alkatreszek araival es az RPi araval kapcsolatban:
Korabban vettem par cuccot, GPS, modemet stb. Kulon-kulon kiprobaltam oket, rendben mukodtek. Aztan amikor osszekotottem a modulokat, gyakorlatilag egy komplettebb cuccot raktam ossze akkor esett-kelt a dolog. Aztan rajottem, hogy ugy zavartak egymast, hogy a kommunikacio a modulok es a processzor kozott elege ellehetetlenult.
Aztan volt egy masik esetem: olcso PC alaplapban nem mukodott az olcso USB-s kamera csak fel percig. Mas alaplap illetve mas kamera eseten nem volt problema.
Harmadik eset: vettem egy jobb, de meg kinai radiot, ami azert olcsobb volt mint a "nyugati" verzio. Egyszer szetszedtem. Hat, azota ertem miert van ilyen szoras a kinai termekekben, es a nyugati verziot miert adjak aranyaron (a nagyobb profit mellett persze), par forrasztas atnyult a masikba. Mukodott de hogy az mit okozott, azt nem lehet tudni, de azert latszik hogy a megfelelo tervezest, minosegbiztositast es a teszteket nem lehet lesporolni. Szerintem az RPi eleg minosegi cuccokat csinal, legalabbis a hardvert.
Szoftverrel kapcsolatban ugy fogalmaznek hogy nem a legjobb de a konkurencia sokkal lejjebb van.
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarkByte #47835 üzenetére
Mi még (90-es évek eleje... ;-) ilyen csodákon tanultuk az Assembly programozást a suliban. Volt léptetőmotor vezérlés, közlekedési lámpa, meg a fene tudja, több modul is volt hozzá: piszkosul élveztem :-)
Mondjuk egy ilyen XT-szerű képződmény még elég egyszerű szerkezet volt, ott az ember olyan szinten tanulta, hogy akkor most a 8052 meg a 8055 perifériavezérlő IC-k ilyen-olyan lábán ilyen-olyan jel legyen - az IC-k típusa lehet, hogy nem ez volt ;-) Manapság egy 13. generációs Intel procival és a körítésével gondolom már egy kicsit bonyolultabb a helyzet ;-)
-
Mert erre már nem érvényes a nagyon alacsony készenléti fogyasztás, csak a régiekre.
Egyébként úgy tudom, hogy az egyéb feszültségeket (3.3V, 1.2V stb) nem külső konverter, hanem maga a SoC állítja elő, és nem tartom kizártnak, hogy valami periféria fogyaszt nálad átlagon felül, illetve az is lehet, hogy hibás. Érdemes lenne mérni egy készenléti fogyasztást, meg megnézni, hogy mi veheti fel az áramot aminek nem kéne.
-
g@bo
nagyúr
válasz
wassermann #47820 üzenetére
"Nem kell kikapcsolni soha: olyan keveset fogyaszt, hogy nem érzed meg a villanyszámládon"
akkor a borda miért tűzforró kikapcsolt állapotban??
-
-
gjanner
tag
válasz
DarkByte #47803 üzenetére
Köszönöm a válaszokat (és a többieknek is). Ezek alapján futok még egy kört a megoldással, javaslattal (a Pi nem az enyém, csak segítek egy havernak - újra - összerakni...), de lehet az lesz a vége, hogy javaslok neki valami dedikált lejátszót amin rendesen fut a Nyetflix.
-
Fogalmam nincs, azon milyen chip van? Itt van egy lista, hogy a chipre írt kód melyik modellt jelenti.
A kisebb RAM-al szerelt változatot is meg kellett tervezni, legyártatni,... Nem feltétlen ugyanaz a chip lábkiosztása, szervezése.
Azok az árak ugye LPDDR4X-4267 SDRAM-ok voltak?!
-
válasz
ha3flt #47829 üzenetére
Értem én mindenkinek az érveit.
De nekem az szúrja a szemem, hogy ha ki tudtak adni egy butított változatot kisebb haszonkulccsal, akkor kiadhatták volna a 4G változatot is "jóárasítva", amiből marketing szempontból is jobban jött volna ki a cég, és úgy emlékszem pár éve volt is rá példa.
De lehet, hogy teljesen el vagyok tévedve, és valóban ennyivel olcsóbb a 2GB RAM. (Bár ahogy láttam a 4GB 15e Ft ott, ahol a 8GB 25e Ft, tehát már itt megdőlt nálam az elmélet. Ezért érdekelne, hogy tényleg mennyibe kerül az a 2GB chip). -
ha3flt
tag
"Majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy a 4x akkora RAM sosem kerül 4x annyiba."
Nem érdemes a részletekkel foglalkozni. Nem azért, mert nem fontosak, hanem mert az árképzés üzletpolitikai kérdés, ami lényegileg más, mint az átverés. Az a fontos, hogy meg akarod-e vásárolni az adott modellt egy adott összegért - vagy hogy a saját tudásoddal olcsóbban el tudod-e érni a céljaidat valamilyen kerülőúton. Kell a nyomás, a verseny, minden piac ilyen. : -)
Még jól is járhatsz, mert pl. egy kisebb modellt kisebb haszonnal adnak el, ez ismertséget ad nekik, és a nagyobb modelleken levő nagyobb árréssel behozzák. Vagy nem kell fizetned egy személyes célokra használt szolgáltatásért vagy szoftverért, amiért a nagyobb felhasználók keményen fizetnek. Egyik helyzetben talán jobban jársz, a másikban talán kevésbé, ilyen világ ez. Még az adózás is ilyen: nem az számít, hogy hány jogcímen adóztatnak, aminek megvannak a maga okai, hogy pl. áfa is létezik meg jövedelemadó is, hanem hogy összességében (és számodra) mennyi az elvonás.
-
Bocs, ezt benéztem. Akkor a 64Gb lehet akár ... 3$ is.
Dehogy várom el, hogy alkatrész árban adják a dolgokat.
De ez az árazás akkor is irreális ebben a formában.Majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy a 4x akkora RAM sosem kerül 4x annyiba. Tehát nem csak amiatt lesz olcsóbb a lap, mert gyengébb alkatrészt tesznek bele, aminek nem sokkal kevesebb a bekerülési költsége, hanem egészen biztosan kevesebb rajta a haszonkulcs is. Tehát valójában teljesen felesleges emiatt lebutítani a gépet, adhatnák a fullos változatot is ennyivel csökkentett marzzsal, és akkor az ügyfél sem lenne átverve.
-
azbest
félisten
Az 8Gbites, 1GBájtos.
32-bit LPDDR4X 4267 64Gbit, talán a 200 lábas.
Samsungnál ezt láttam K4UCE3Q4AA-MGCR, K4UCE3Q4AA-MGCL, de hirtelen nem látok megbízható árat rá, 30 dolcsi körül talán, de nagy mennyiségben biztos van egyedi ár. Meg a pi5 képeken mikron chipeket szoktam látni, nem találok olyat. Mikron d8cjn talán ami elvileg ez 50 dolcsi körüli darabáron [link] de lehet nem pont az a változat. És persze milliós darabszámnál nem ennyi.Meg lehetnek más korlátok is, hogy melyik fajta chippel kompatibilis, hogy milyen belső szervezésű a chip. A pi5 kapcsán volt talán, hogy egy kicsit lassabb a 8GB-os változat, mert a ram más szervezésű.
-
Még keresgélhettél volna, mert ez csak 1Gbyte-os (8Gbites). [link]
Hiába nézitek az alkatrész árakat, semmit nem alkatrész áron adnak. Benne van a fejlesztés, fejlesztés, gyártás, rezsi, haszon,.... Plusz gyakran a matrica(a gyártó logója) is megnyomja a kész termék árát.
Ha rábökök egy random laptopra, és kérek bele +8GB RAM-ot, az +40k! Nem értem miért csak a Raspbbery-től várjátok el, hogy alkatrészáron, vagy olcsóbban adjon 8GB-ot.Egy mezei hobbi, tanuló gépet miért PC-s mércével néztek? Nem mellesleg a PC-n már nem ugyan az élmény a programozás tanulása sem. Nem beszélve az IO portokról, hogy hogyan lehet LED-et villogtatni, futófényt készíteni, motort vezérelni... A programozáson kívűl rengeteg más (pl. elektronikai) tudást lehet "játszva" összeszedni.
-
DarkByte
addikt
válasz
Vasti74 #47818 üzenetére
Inkább az az elgondolkodtató, hogy egy nagyobb Pi 5 árából már elég jó kis Intel N100-as gépet lehet venni, ugyanolyan vagy jobb teljesítménnyel, és az egész ARM platformmal szórakozást ki lehet vonni az egyenletből. x86-64-re még mindig sokkal több minden van.
Szeretem a Raspberry-t, csak változott picit a piac mióta ezt az egész single board computer vonulatot meghonosították. Ők is drágábbak lettek, plusz a konkurens platformok is előálltak célirányos megoldásaikkal.
Aryes: tippre két dolog adja ezt össze. A Pi-re csak egyetlen memória chip-et tesznek, a nagyobb méret ezekből mindig drágábbak, mintha mondjuk dual channel lenne több kisebb, de arra nincs a Pi-n hely. A drágaság oka pedig a yield, nehezebb nagyobb chip-ből hibamenteset gyártani. (a kisebbek tipikusan a nagyobbak részben letiltott hibás változatai)
azbest: a radxa x4 tök jópofa, csak mondjuk szerintem teljesen felesleges a Pi form factor-ba erőltetni az N100-at. Nem praktikus, de legalább csak hátránya van
-
azbest
félisten
Sem az alkatrészek sem az azokra épülő készülékek árát nem csak a nyersanyag bekerülési költsége határozza meg. Ha ritkább fajta lábelrendezésű chip, akkor a nagyobb drágább lehet, mint a külön chipek összege.
Kb kezdettől az volt jellemző a raspira, hogy az alapmodelt kb bekerüléi ár környékén adták, esetleg némi költség fluktuációt belekalkuláltak. A nagyobbaknál meg prémium a plusz kapacitás. Bár a legnagyobb üzlet valsz a kiegészítőkben van. A készletekben, raspi brandelt kiegészítőkben van vastagon árrés, amin a forgalmazók és a raspi cég osztozik.
Az alapítványnak van valami hosszútávú célja, amit nem feltétlen osztanak meg velünk. Nem nullára hozzák ki az egyenlegüket, hanem kezdettől fogva komoly pénzügyi tartalékokat gyűjtenek. Mármint a profit egy részét rendezvényekre és hasonló alapítványi tevékenységre fordítják, de nem az egészet. Nameg tőzsdére mentek.
Persze lehet, hogy későbbi teljesen új termékek kifejelesztésére is tartalékolnak. Plusz mindg van készenlétben tartva valami olyan termék, amit piacra dobhatnak olcsón, ha más cég túl jó ajánlattal jönne ki. Most például érdekes, hogy a radxa x4 board bejelenetésekor jött ki az olcsósított pi5.
-
-
válasz
wassermann #47816 üzenetére
Én azt nem tudom elhinni, hogy 2GB RAM 5e Ft-ot jelent az árban. Pontosabban azt nem, hogy a 8GB változat 14e Ft-tal drágább a RAM miatt .
Mintha különálló 2GB-os IC-ket kellene ehhez feltenni a nyákra, aminek darabja ~5e Ft. Miközben nyilvánvaló, hogy 4x annyi RAM áramkör kb. ugyanakkora szilícium morzsára égetése nem kerül 4x annyiba. Nem tudom átjön-e, amit mondani akarok ezzel.
Komolyan, a 37e Ft-os Pi5 8GB ára úgy jön ki, hogy 18e Ft az alaplap, a SoC, az összes periféria, és 19e Ft a rajta lévő 8GB RAM ára? Hagyjuk már. -
Vasti74
senior tag
Szerintem a tervezés + gyártás szintjén kb. semmibe sem kerülne USB-C csatira és gyorstöltők támogatására váltani... És mennyivel egyszerűbb az élet a nagyobb feszültség - kisebb áram felállással!
De vagy nem érdekli őket, vagy van még nekik raktáron 3.000.000 eladatlan táp, és kellene velük valamit kezdeni ;-)Ja!
Tényleg nem akarok a Pi ellen uszítani a Pi-s topicban ;-) mert sok mindenre jó ez a kis masina! Pl. nekem is van egy 3B+ 7"-os kijelzőbe építve, külső DAC-al és Volumio-val zenehallgatásra, szuper. Régebben piCorePlayer futott rajta, azzal is piszok jól kezelhető kis szerkezet volt.
De egy Pi + doboz + memóriakártya + táp + távirányító árából már olyan médialejátszót lehet venni, ami ráadásul direkt arra való, hogy csak na ;-) És akár még Kodi is futhat rajta. -
g@bo
nagyúr
5v 3a elég neki, csak ne aggass rá ssd-t vagy más okosságot, oszt ennyi, és akkor indokolt az usb-c.
én azt nem értem, stand by állapotban (is) miért forró a pi5??
egyébként, médialejátszóként valaki próbálta bluetooth távval? gondolom bekapcsolni akkor is csak gombbal lehet.
-
válasz
wassermann #47813 üzenetére
És 2GB ram ára komolyan ennyire magas, hogy megéri emiatt butítani az eszközt? Nekem ez ilyen mondva csinált dolognak tűnik.
-
Egy dolgot nagyon nem értek a RPi5-tel (és pár korábbival) kapcsolatban. Mi a fészkes fenéért erőltetik az usb tápcsatlakozót, amikor gyakorlatilag semmivel sem kompatibilis, csak a saját gyári tápjával? Nincs olyan usb töltő, ami 3A-nél nagyobb áramot hajlandó leadni 5V-on, és értelme sincs. Tehát ha már úgyis csak a saját töltőfejével kompatibilis, akkor lehetne rajta hordó vagy bármi más csatlakozó, mert gyakorlatilag az usb-n kívül bármi más alkalmasabb lenne a feladatra.
Vagy akkor oldják meg végre a QC vagy hasonló szabványok támogatását, hogy akár 20V-ról is lehessen üzemeltetni, és akkor valóban lenne értelme az usb tápcsatlakozónak az okos töltők miatt. -
azbest
félisten
hm, lett 2GB -os változat az rpi5-ből is 50$, magyar áfásan 23 ezerért írják [link]
-
g@bo
nagyúr
üdv urak,
Nos, aki a pi5 öt (nálam 4 gb verzió) beakarja lőni konzolgépnek, a következőképpen teheti meg.
Kell legalább egy 64gb-os micro sd, de az oldalon megtalálható képfájlok között akad 2tb méretű is.
Az arcadepunks.com oldalról lekapjátok a legkisebb csomagot, ami 64gb, regisztrálni kell, akkor már elérhető a torrent link is. [link] -ehun
(RELEASE NAME:[64gb]-Time.Extended.Arcade.RPi5-Wolfanoz)A legkisebb csomag nem tartalmaz minden konzolt (bios v mi), nem tudom a nagyobbakban mi lelhető fel, de psp, ps1, gamecube az pl, nincs, de van nintendo64 ami marha jó, pl. a mariokar vagy zelda az repeszt.
Innen letöltitek a balenaetcher nevű proggit, gyorsan kényelmesen rátolja a korábban letöltött és kicsomagolt képfájlt az sd kártyára [link] -ehun
(Etcher for Windows (x86|x64) (Installer)Windowsx86|x64)Ha lejött (torrent preferált) a 64 gb anyag, bónuszképpen lehet kitömöríteni (rar) és a balenaetcher szépen kicsomagolja a kártyára. Ha megvan, mehet a kártya a gépbe.
Annak indítását követően egy klaviatúrával (space) a menüben be kell állítani (Bluetooth) egy kontrollert, nekem a ps4 tökéletesen ment, utána már irányítható azzal a gép.Ez a kis csomag (is) arra jó, hogy a "gyártója" tele pakolta jobb romokkal, és be is állította, finom hangolni, rájönni a batocera használatára jó, mert a szűz batocera nem túl kezes alapjáraton. [link]
A gép (pi5) szépen fűt játék közben, a batocera megfelelő menüpontjában lehet tuningolni is 2400---3000 MHz. érdekes, hogy a pi5 kikapcsolt állapotban is fűti a bordát...
Innen rendeltem egy passzív hűtőt [link] , mert a gyári kispiros megoldás, de pl. az argon neo 5 sem perfekt, ez a cucc sem rossz a dánoktól [link] aliról drágábban jön ki a postával. aki ilyenekkel bíbelődik, figyeljen oda arra, hogy a nyákot alulról is támassza meg hővezető lapkával, egy két tesztben látszik miért, és ahogy görbül a cucccz.
-
DarkByte
addikt
Kíváncsi vagyok idén még érkezik-e a Pi 500. November lesz 4 éves a Pi 400, szóval időszerű lenne. Kaphatna egy beépített M.2 foglalatot.
-
wassermann
Topikgazda
Igen-igen! A Pi megjelenésekor pl. KODI-val már helyből olyan dolgokat tudott, ami mással sokkal drágábban vagy nehezebben volt elérhető.
Emlékszem, a gyerekeim "csak néztek nagyokat", amikor a vacak hagyományos TV-m, hirtelen kapott egy billentyűzetet meg egy egeret és külföldi rádiókat, TV-ket lehetett onnantól kezdve hallgatni vagy nézni :-)
-
DarkByte
addikt
Ha nem streaming-ről van szó, hanem lokális média szerverről kell filmeket lejátszani, a Kodi még mindig elég jól helytáll. Jelenleg nekem is össze rakva Pi4-el egy Kodi, bizonyos dolgokban még jobb is mint a Xiaomi Mi Box 3, pl. van rendes Dolby passthrough, mondjuk ez utóbbit nincs mivel kihasználnom jelenleg.
Moonlight-al egész fainul áthozza GeForce Gamestream-el a desktop PC képét is, ha le akarok huppani játszani a nappaliban. (igaz erre a Mi Box-on is ott a Steam Link app)
Szóval attól függ mire. De Netflix-re és társaira én személy szerint nem erőltetném a Pi-t. -
válasz
Vasti74 #47806 üzenetére
Amikor elterjedt ez a RPi, mint médiabox, még nem, vagy alig lehetett venni olyan mediaboxot, amit helyettesített. Eleve a beépített HDMI-CEC támogatáshoz szükséges hardver, ha külön kellett megvenni, emlékszem, hogy önmagában drágább volt, mint a RPi, ami helyettesítette.
Aztán ez sokak fejében megmaradt, pedig elment fölötte az idő. Még nekem is megvan a Pi2-m, Kodi meg VPN szerver volt rajta, de már csak utóbbit használom, meg a letöltött filmeket nézem róla a médiatárból. -
Vasti74
senior tag
válasz
DarkByte #47805 üzenetére
"ha egy fáradt nap után lehuppannék filmezni, pont arra vágyok a legkevésbé hogy még foltozgatni kelljen egy eszközt hogy működjön normálisan."
Hát ez az... Itt vérzik el sok DIY cucc. Pont akkor van valami agymenése, amikor az ember használná: így lesz a kikapcsolódásból idegroham ;-)
Egy Pi árából (plusz a doboz, táp, memóriakártya, esetleg távirányító...) simán lehet venni egy médialejátszót, amit összedug az ember, amikor kell bekapcsolja, és működik. Ráadásul egy arra alkalmas hardver ketyeg a dobozban: mert manapság azért a 4k támogatás nem árt, meg Netflix, stb., na oda milyen Raspberry-t, és mennyiért?! -
DarkByte
addikt
Egy időben biztosan volt, úgy rémlik próbáltam is, bár elég körülményes volt bevadászni, mert a Pi2-n amin próbáltam nem volt elég tárhely hogy leszedje a ChromeOS image-et és kibontsa belőle.
Illetve ha jól emlékszem továbbra is csak max. 720p-t engedett, mert ez csak egy szoftveres kulcs volt, nem a teljes értékű hardveres ami a TV boxokkal jön. (több Widevine level van)
Nem volt egyértelmű, de mintha ezt periodikusan frissíteni is kellett volna emiatt.Őszintén szólva nekem ehhez nincs türelmem, ha egy fáradt nap után lehuppannék filmezni, pont arra vágyok a legkevésbé hogy még foltozgatni kelljen egy eszközt hogy működjön normálisan. Tök jó dolog a DIY, de azért valahol én húznék egy határt praktikusság tekintetében.
Persze ezt mindenki döntse el maga. -
DarkByte
addikt
válasz
gjanner #47802 üzenetére
Netflix (és a legtöbb előfizetős streaming szolgáltatás, YouTube-ot kivéve) nem lesz rendesen Raspberry-n, mert nincs hardveres Widevine DRM kulcsa amit a Netflix elfogad. Teljesen mindegy milyen OS-el próbálod. Ha el is indul, max. SD felbontásban.
Végy inkább egy Chromecast with Google TV-t még az utolsó készletekből mielőtt váltja a drágább új. -
gjanner
tag
Sziasztok,
Van egy RPi 4 B-m, amire szeretnék Netflixet varázsolni és keresem hozzá a megfelelő (vagy legcélravaztőbb) OS-t. Eddig Libreelec 9.2 futott rajta, és Netflix is működött, de arra jutottam egy friss install jót tenne neki, mert a Netlixem teljesen lehalt. (Többször volt már ilyen, próbáltam javítani, de ezúttal nem jött össze, egyszerűen nem tudom reinstallálni.)
Szóval ha már újratelepítem a Pi-t gondolkodtam rajta mi lehet a legegyszerűbb, és legjobb megoldás a Netflixre, esetleg Androidot / RPi OS-t vagy újabb Librelec / OSMC lenne célszerű? (vagy majdnem mindegy Netflix install szempontjából?)
Ha valakinek van ebben tapasztalata és megosztja velem, azt is köszönöm!
(Nem biztos hogy jó helyen kérdezem, de gondolom itt van ezzel is tapasztalat.) -
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #47800 üzenetére
Vagy talán valamelyik forgalmasabb online TV-s topikban, ha jól értem ez inkább live TV, az nem passzol a Netflix-hez.
Bocs, kicsúsztam a szerkesztésből.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Google Pixel topik
- Bluetooth hangszórók
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- További aktív témák...
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged