- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Lenry: Apák napjára
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
PlatiaAmos #46798 üzenetére
Próbáld ki venti nélkül is, mennyire melegszik. Lehet nem is kell az az aktív hűtés
-
atiska007
senior tag
válasz
PlatiaAmos #46794 üzenetére
Véletlenül nem Argon V2????
Ha igen, akkor próbáld meg kitisztítani, lehet poros.
Ha csapágyas, akkor vegyél másikat és cseréld ki, nem egy drága dolog. -
Ablakos
őstag
válasz
PlatiaAmos #46794 üzenetére
Milyen alkalmazás(ok), felhasználás miatt szükséges aktív hűtés?
-
tvamos
nagyúr
Nezegettetek mar a Pi 5 specifikaciojat? Jol ertem, hogy 2 kamera modult lehet hozza csatlakoztatni?
-
válasz
PlatiaAmos #46791 üzenetére
Pi4-nek nincs is ventilátora. 🤔
-
PlatiaAmos
tag
Sziasztok,
Pi4-nek elegge elkezdett zúgni a ventilátora, mi a teendő ilyenkor? Megszokták ezek adni magukat? Nincs tapasztalatom még velük.
-
cigam
titán
válasz
Ablakos #46788 üzenetére
Bármelyik kapható modell. Nálam a mai napig egy Pi2 teszi a dolgát.
-
Ablakos
őstag
Hangtalan házi dlna servert szeretnék futtatni. (mp3,flac fájlok lejátszása) Melyik típus alkalmas erre? (1T ssd/usb lenne a tároló)
-
0519
senior tag
válasz
bally4 #46783 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy frissült a qbittorrent is az új rendszerrel:
[packages.debian.org]@cog777 : meg tudod erősíteni?
-
bally4
tag
Sziasztok. Hivatalosan Pi3.ra korábban telepített RaspOS-ra az utolsó qbittorrent verzió a 4.1.5.
Nem tudja valaki, az új oprendszerbe ennél újabbat lehet lehúzni, vagy ez nem függ az oprendszertől? -
cog777
őstag
Feltettem a Bookworm-ot. Kicsit zavaros volt a VNC resz, RTFM-et alkalmazva
tigervnc kliens szepen teszi a dolgat Linux Mint alatt, siman tudok csatlakozni RPi4-re.
Amit eszrevettem, hogy tobb CPU-t fogyaszt a VNC szerver, kb 30% CPU-t, de lehet hogy csak jatszani kell az opciokkal.. RealVNC szinte semmit nem fogyasztott.
Feltettem a Vulkan drivert, sajnos Godot4 elszall, talan hiaba a Vulkan driver ha nincs mogotte megfelelo hardware.
A tobbit majd meglatjuk. -
cog777
őstag
Ez is valami, ha nyers CPU erovel akarjuk lejatszani a YT-ot egy 40 euros low end cuccal.
Pi4 erre alkalmatlan volt.
Amugy itt van egy egesz komplett benchmark a phoronix oldalarol, ezeket akar ossze lehet hasonlitani a "nagy" x86-64 procikhoz. -
azbest
félisten
válasz
cog777 #46776 üzenetére
Van alapból addon telepítve ami h264 max 30 fps változatot választ ki lejátszáskor. Magasabb felbontáson, 60 fps-sen nem ilyen rózsás a helyzet azt hiszem. Meg ugye, ha nem csak egy teljes képernyős youtube megy, hanem ablakban van meg esetleg mellette mást is csinálna...
-
cog777
őstag
Srac videoja szerint nincs frame drop 1080p YT videon RPi5-on, csak az elejen amikor atmeretezi az ablakot (meg a vegen amikor lekicsinyiti).
-
DIEGO15
őstag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy - nem kizárólag málnás- kérdésben.
Szeretnék összehozni egy két kamerás eszközt valamilyen SBC alapra.- Két db camera module 3 noir-t szeretnék használni úgy, hogy egy azonos időben készítsenek fotókat.
- A lehető legkisebb méretben és fontos, hogy összeszerelt állapotban tokkal nem lehet nehezebb mint ~100g.
- Fontos, de nem kritikus pont az alacsony fogyasztás.Adná magát, hogy az új PI5 legyen, de a kb 60g súlya miatt csak végső esetben választanám azt.
A kérdésem, hogy ismertek-e olyan nagyon kis méretű SBC-t, ami két CSI csatolóval rendelkezik, vagy olyan HAT/DEV boardot, ami képes szimultán két kamerát kezelni és jó lehet a Zero 2-höz?
Bújtam a netet, de egyszerűen nem találok a feltételeimnek megfelelő hardvert.
Köszönöm.
-
válasz
atiska007 #46764 üzenetére
Nálam ez a három sor van benne:
deb http://deb.debian.org/debian bookworm main contrib non-free
deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-updates main contrib non-free
Egyébként simán ment a frissítés, az előbb linkelt leírást kicsit átdolgoztam, és publikáltam ide.
-
cog777
őstag
tomshardware bejelentes az uj Raspberry OS-rol. Hivatalos link letolteshez.
YT video, videovagasrol, Teams futtatasrol es passziv hutesrol RPi5-on. -
azbest
félisten
A LibreElec oldalán is volt egy blogpost a pi5-ről, van benne hasznos infó
A képeségek és a boot kapcsán is, például, nem lehet 5V5A táp nélkül usb-ről bootolni.
USB boot must be enabled in the boot EEPROM first and forces use of a 5V/5A PSU to avoid power “brown out” issues: power requirements increase with the USB hardware changes. -
azbest
félisten
válasz
atiska007 #46764 üzenetére
persze hogy nem, mert a raspberry pi os nem debian, csak annak származéka
Például itt egy leírás, de kommenteknél írják, hogy vannak csomagok, amiket lecseréltek, máshogy van a firmware telepítés. Kommentekben írtak további lépéseket a különbségek miatt. A hivatalos leírásnál tiszta lapot ajánlanak.
-
atiska007
senior tag
-
szente
addikt
Sziasztok!
Ebben [link] a projektben meg lehetne valahogy oldani, hogy egy hűtőventi induljon és leálljon amikor a TV kapcsol? Maga a Raspberry akkor is megy, ha a TV kikapcsol, illetve nincs HDMI-n a Raspberry, hogy CEC-cel meg lehessen oldani.
Viszont a Hyperion érzékeli, ha kikapcsolom a TV-t és ilyenkor lekapcsolja a ledeket. Ezen a vonalon el lehetne valahogy indulni? -
0519
senior tag
válasz
Rabbitf_24 #46750 üzenetére
Szerk:
már volt jobb, bővebb válasz. -
ravensky13
tag
válasz
Fecogame #46738 üzenetére
Nincs összehasonlításom, plexet kb 8 éve használtam utoljára windows alól, de azt tudom hogy a jellyfint felpakoltam és "elfelejted hogy van" csak teszi a dolgát, és azt jól.
Szerk: én 95% szinkronos anyagot nézek, csak a "forced" felirattal találkozom. Nem volt vele gond, trailert nem szoktam rajta nézni. Eddig 2 videóra futottam rá, amit nem tudott lejátszani.
-
Razzul
őstag
válasz
Rabbitf_24 #46750 üzenetére
Az Ice Tower hűtő biztos, hogy nem lesz kompatibilis, az SSD bővítő sem valószínű, mivel a portok visszakerültek az eredeti helyükre ahogy a Pi 3-on voltak, így az USB áthidalóval valószínűleg nem lenne egyvonalban. Pi 3-hoz való SSD bővítőt nézz, ha mindenképp megjelenés előtt rendelnél ilyesmit.
-
atiska007
senior tag
válasz
ravensky13 #46737 üzenetére
Sajna nem találtam topikot sem Jellyfin-nel kapcsolatban, de leírom ide az én első tapasztalataimat Emby vs Jellyfin.
1. Tényleg Emby feeling, hisz kb ugyan az minden, csak ez free.
2. Nálam a feliratok betöltése nagyon nehezen működik. Ami külön .srt file, azt még csak-csak kirakja, de ami built in felirat, vagy csak sokára tölt be, vagy állandóan elszáll unable to load subtitle-el.
3. Trailerek megtekintése nyögvenyelős, mert külső sw-eket használ, úgy mint youtube vagy browser. Ha megnézek egy trailert, akkor nem ugrik vissza az appba, hanem ki kell lépjek a youtube-ról és indítani újra a jellyfin-t.Egyelőre ezek a problémásabb részek nekem, amúgy nagyon jó ki Emby free alternatíva.
-
0519
senior tag
@Moderátor!
Takarítást kérek a topikban. -
azbest
félisten
válasz
Blamazs #46742 üzenetére
Az n5095 valamivel lassabb elvileg, mint az n100. Az alisok közt is van, ami európából jövőnek van írva, pl elvileg a második linkem. Bruttó árat írnak elvileg, szállítással együtt nettó 150 euroig megy az egyszerűsített automatikus vámkezelés. De asszem nem itt kéne offolnunk tovább
Amúgy ja, egy 6odik generációs vagy újabb brand minipc is hasonló gyors lehet. Nekem egy 4edik generációs i3-4130T procis fujitsu esprimo q520 van és az sem használhatatlan.
-
azbest
félisten
válasz
Blamazs #46740 üzenetére
Sajna a pi form factor cumóról semmi hír április óta.
Azt hiszem múltkor nettó árasan sikerült képet mentenem róluk, vagy legalábbis most drágábban sorolja nekem az ali. A geekbuyingon például ez érdekesnek tűnik 140 dolcsiért [link] vagy alin 133 usd 8/256/N100 [link] . Bővíthető ramosnak tűnik videókon [link] [link] [link] -
Archttila
veterán
válasz
Fecogame #46738 üzenetére
A Plex nem fejlodik sehova, nem foglakoznak a felhasznalok visszajelzeseivel (tipikus kereskedelmi szoftverekre jellemzo mentalitas) tetu lassu hála a millio szolgaltatasnak amivel folyamatosan teletomik. Funkcioszegeny, a fizetos szolgaltatasait a Jellyfin pluginbol megoldja, [link] felirat mellett ha audiot transzkodolsz akkor a videot is ujra akarja szamoltatni
rengeteg transkoding finombeallitas... CSS custom [kép]
jol dokumentalt [link] -
válasz
ravensky13 #46737 üzenetére
Plex-el is van összehasonlítási alapod? Én az Emby-t próbáltam (meg persze előtte évekig a Kodi-t), de nálam a Plex lett a nyerő.
-
ravensky13
tag
válasz
atiska007 #46734 üzenetére
Február óta kellett átállnom jellyfinre LG tv miatt, kodit váltottam. Mióta jellyfint használok, hogy is mondjam...tisztább szárazabb biztonságosabb érzés. Megadod neki a mappát amiben van a tartalom, megadod neki hogy mit tartalmaz, kreálsz hozzá usereket (amúgy elég követhető webes admin felülete van) kliensen belogosz és teszi a dolgát. Nekem kombinálva van qbittorrenttel, eddig 0 problémám volt vele, kodi ehhez képpest rémálom volt a sorozatok parszolása terén...
-
atiska007
senior tag
Keresgettem Plex/Emby alternatívát, ami free és találtam egy ilyet: [Jellyfin]
Valaki esetleg használ már ilyet, mint RPi szerver?
Van vele valami tapasztalat?u.i.: Ez valami Emby fork, valahol kettéváltak, csak Emby player fizetős lett...
-
sztanozs
veterán
válasz
Aksomatic #46732 üzenetére
Dockernek kell elerje, vagy a kontenernek?
Ja latom, hogy a kontenernek.
Olyan userid, vagy group-id-it kell beallitani a docker letrehozasanal, aminek van joga a konyvtarra, es fel is kell mountolni. Illetve ha dummy user vagy group id-t adsz meg, akkor azt a rendszerben hozza kell adni ahhoz a csoporthoz ami eleri a konyvtarat (de mountolni mindenfelekepp kell a Volumes szekcioban - ha dockerfile-al dolgozol) -
Aksomatic
senior tag
hogyan tudok Docker containernek jogosultságot adni, hogy elérjen egy mappát? chmod 777 amit találtam, de azt írják mindenhol, hogy az nem jó megoldás.
próbáltam létrhozni groupot és abba beletenni a dockert de az egész Docker lefeküdt el sem hajlandó indulni.
-
azbest
félisten
válasz
Razzul #46722 üzenetére
drágábbak és naponta változó árúk, de komplett készülékek. Tegnap azokat spanyol raktárból dobta, de ma már drágábban kínából írja.
A pi esetén nettó 60-80 dolcsi a pi 5 + ház, háttértár, kábelek, tápegység + áfa. Gyorsan több lesz az, mint egy komplett minipc.
Még csak előzetes árak magyar webshopból, 8GB pi5 40 ezer + ház 5 ezer (ha komolyabb hűtés még 5 ezer) + m.2 hat 10 ezer + táp 6 ezer + valami ssd talán 10 alatt van már. Ez ~ 70 ezer forint = 190 dolcsi körül van. -
azbest
félisten
válasz
Razzul #46720 üzenetére
Ha tényleg waylandra állnak rá, az desktop teljesítményben sokat hozhat. Nem tudom a pi4-nél miért nem vált alappá, lehet a kevés ram miatt. Úgy emlékszem pi4 esetén is memória mennyiségtől függű volt a raspberry os alatt a grafikánál, hogyan rajzolja az ablakokat. Van aki írt olyat, hogy van pi4-re is működő waylandos rendszer, de valami sántíthat, ha nem az lett az alap (mondjuk azon a rendszeren meg lehet a video hw dekódolás hiányzott).
X11-gyel az a baj, hogy rengetek forráskódot kéne megcsinálni és karbantartani folyamatosan. Erre meg nem akarnak nagy csapatot fenntartani. Még nvidia és amd grafikához sincs opensourcere tökéletes megoldás a gyárihoz képest.
Waylanddel nekem az az értelmezésem, hogy a gui kezelő rész nem hardver specifikus, hanem azt kb minden hardverhez közösen elég karbantartani. A szabványos apikon át a gyártói zárt binárisra tud épülni. De lehet ezzel leegyszerűsítettem a problémát.A tesztelőknél még csak előzetes kiadású rendszer van, nem tudom az mennyire reprezentatív vagy az már a Bookworm korai alapján fut -e. Meg hogy az waylandet használ-e már. Az előzetes rendszeren még úgy tűnt a videókból, hogy nem tökéletes még. Mások felhúzták 3GHzre a procit és úgy már képes volt fullhd-ban youtubeot játszani. Ha az ablakkezelés hw gyorsított, akkor kisebb teljesítménnyel is jól menne.
3d progikat már egész jól tudhat tolni [link] bár külön előzetes mesa driverekkel próbálja azt hiszem.
Amúgy, hogy neten belefutottam x86-os sbc-be és rákerestem minipécékból mik vannak, hát kínából sokminden van, ami lehet olcsóbb és jobb desktopnak. [kép] [kép] (bár az árak napi szinten ugrálnak) és lehet sbc is lesz n100-asból bár fél éve semmi hír róla. Ezeken nincs szoftveres gond.
-
atiska007
senior tag
Mót vá?
-
kutga
félisten
válasz
Archttila #46711 üzenetére
Nem rossz ötlet. Elsőre nyilván Raspberry Pi Os-re gondoltam, headless természetesen, desktopra nincs szükség. Korábban használtam még Plexet és Pihole-t, de erre a gépre nem tervezem.
MOD
Nagyjából nekem is valami hasonló lenne az elképzelésem a szolgáltatásokat illetően. -
Nekem ebben a pillanatban 900MB memóriát eszik az alábbi setup:
- 64bites Raspberry Pi OS (GUI nélkül)
- samba fájlmegosztás
- Docker alapon qBittorrent (20 torrent), plex, vpn, watchtower, ddclient,és persze portainer
- plusz jópár shell script, de azok agyon vannak optimalizálvaEzek alapján be tudod lőni. Én azt mondanám, hogy elég lehet. Ha már nálad van a Raspberry, próbáld ki. Aztán ha kevés, még mindig be tudsz kapcsolni SWAP-ot a külső tárolóra (SD kártyára ne, mert kinyírja szépen-lassan).
Ha pedig még vásárlás előtt állsz, én a 2GB-os változatot javasolnám.
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Szeretnék összerakni otthon egy kis szervert, rpi4 alapon, Qbittorrent, minidlna, samba szolgáltatást futtatnék róla, szerintetek erre elegendő lehet az 1GB-os változat? Letölteni leginkább fhd felbontásban szoktam, lejátszásra a tévé lejátszóját használom, ezen kívül több kliens nem is igazán csatlakozna hozzá.
Jelenleg egy Asus 16/64-es router üzemel média szerverként, működik, bár kissé fapados.
-
Aksomatic
senior tag
most fogom újratelepíteni SSD-re a pi4-emet. Volt szó, hogy érdemes megnövelni a swapot(?), vagy mit érdemes ilyenkor állítani?
-
cog777
őstag
válasz
azbest #46699 üzenetére
Koszonom a reszletes magyarazatot. Nem ketseges hogy driver problemak is vannak, tehat kevesbe optimalis megoldast hasznalnak.
" Másrészt semmi értelme a buffert lemezre kiírni lejátszáskor,"
Viszont par evvel ezelott meg igy volt (valszeg most is, hacsak nem tweakeltek a browsert) - hogy a bongeszok a streaminget letaroltak ideiglenesen a browser cache-be. Es hogy ezzel a tesztelok nem foglalkoztak, pedig az sd kartya parhuzamos es a random iras/olvasasa csapnivalo. Meg lehet nezni a videokat a bongeszoben:
VideoCacheViewer (Windows), illetve: Where does my browser save youtube videos?
Mikor meg csak sd kartyat hasznaltam, en csinaltam linux alatt egy tomoritett memoria drive-ot es oda iranyitottam a browser chace-t, illetve a tmpfs-t is. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- LEGO klub
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Battlefield 2042
- ASUS ROG Ally
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- OLED TV topic
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged