- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
g@bo
nagyúr
válasz
sad_Vamp #47962 üzenetére
Egy gmktech g3 at vettem ( [link] ) mèg 129 dodi, szállitással, vámolva. Legyen most 45 ropi ( 4gb ram és 250 gb SSD mèg alapból nem árt. Az plussz kess.
előtte pi5 4gb, 28000 a lap, ház hűtő 7500, táp 6000. Nem rossz, de nem az igazi, az n100 mint izzó kés a vajat viszi a batocera t, is.
el kell dönteni, mire kell a cucc. Nem olcsó buli már a pi vonal. Ez se [link],. -
-
Szabi_82
tag
Sziasztok!
Van egy Raspberry Pi 4B-em. Hutést akarok rárakni, a 5-öre való jó a 4-esre is?
Erről lenne szó: [link]Más kérdés, lehet nem ez a megfelelő topik, de nem tudom hol tudnának ebben segíteni.
Tervben van egy asztali média lejátszózó. Pi 4 -en van egy Kodi OS (CE). Szeretnék egy encoder-t vagy potmétert rá rakni a hangerő állítás miatt. (elektronikával nincs gondom) Az lenne a kérdésem hogy milyen fórumon tudok elindulni ahol ezt már körbe járták, vagy kapnék iránymutatást a szoftverben?
Válaszokat előre is köszönöm. -
válasz
belaazallat #47989 üzenetére
Nyomj egy ENTER-t. Ez csak egy kérdés, hogy ebbe a fájlba akarod-e menteni a módosításokat.
-
válasz
belaazallat #47987 üzenetére
Fordítva.
# UUID=187a4bfc7a4bd562 /home/share ntfs-3g auto,nofail,noatime,users,rw,uid=pi,gid=pi 0 0
/dev/sda2 /home/share ntfs-3g uid=pi,gid=pi 0 0Így megmarad az eredeti bejegyzésed, és nem UUID alapján, hanem eszközazonosító alapján próbálja felcsatolni.
-
belaazallat
addikt
válasz
kevesbence #47983 üzenetére
UUID=187a4bfc7a4bd562 /home/share ntfs-3g auto,nofail,noatime,users,rw,uid=pi,gid=pi 0 0
ehelyett írjam be ezt:
# UUID=187a4bfc7a4bd562 /dev/sda2 /home/share ntfs defaults 0 0?
-
válasz
belaazallat #47984 üzenetére
Mi lett meg? A mount parancs csak újraindításig csatolja fel. Ezért kellene az fstab-ot rendberakni.
-
kevesbence
csendes tag
válasz
belaazallat #47981 üzenetére
sudo umount /media/pi
sudo mount /dev/sda2 /home/share
sudo vim /etc/fstabItt az UUID sor elé szúrj be egy # jelet és vedd fel a következőt:
/dev/sda2 /home/share ntfs defaults 0 0Itt mi van beállítva a Samba útvonalnak?
sudo vim /etc/samba/smb.conf
Ezt keresd: path = /home/share? -
válasz
belaazallat #47981 üzenetére
Ez fura. Mintha valami előbb felcsatolná a /media/pi alá, és figyelmen kívül hagyja az fstab-ban írtakat.
amúgy azt már próbáltad, hogy kézzel fel tudod-e oda csatolni?
sudo umount/dev/sda2
sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda2 /home/share -
válasz
belaazallat #47979 üzenetére
Ez nagyon fura. Amúgy az ls
/
media/pi alatt látja a fájlokat?
Újraindítás után is nézted? -
Vasti74
senior tag
válasz
belaazallat #47977 üzenetére
Hát ott mutatja, hogy a /media/pi könyvtárba van felcsatolva az 500gb-os ntfs partíciód, ami amúgy /dev/sda2 !
Szerintem az UUID még mindig nem OK: de nincs is rá igazából szükség, mert csatolhatod úgy is, hogy /dev/sda2 -
válasz
belaazallat #47975 üzenetére
Abban a sorban csak az uuid-t változtattad meg, vagy innen-onnan még beillesztettél paramétereket?
Az sda2 azt jelenti, hogy annak a lemeznek a 2. partícióját csatolja fel. Tuti azt akartad felcsatolni?
Másold ide (vagy fotózd le) az lsblk -f kimenetét.
a mount | grep /media/share parancs mit mutat?
A sudo mount -a parancs panaszkodik valamire? -
válasz
belaazallat #47972 üzenetére
Igen. Ments rá, aztán jöhet a sudo mount -a parancs, vagy egy újraindítás.
-
Kzo
tag
sima kábel, de ott lehetett a gond, mert cseréltem a kábelt és helyre állt a sebesség. A problémás külső SSD-t pedig NTFS-ről EXT4-be raktam ill. összevontam a kettőt így a jogosultságproblémák is megszűntek és írni is tud rá a web kliens. Köszi mindent mindenkinek!
-
válasz
belaazallat #47970 üzenetére
Igen, az lesz az.
-
-
válasz
Archttila #47960 üzenetére
nem kell erteni, nem kell tudni, nem akarok semmit csak csinald meg menjen
ahh, halálom...
Nem vagyok egy hülyegyerek, többnyire megértem az ilyen dolgokat, sőt, néha egész készségszintre tudom emelni, csak az a problémám, hogy ha nem használom, elfelejtem, és minden alkalommal újra meg kell értenem.
Egyszerűen sz*r a memóriám.
-
Csekkold a routeren (vagy a Pi-n), hogy milyen sebességgel csatlakozik a hálózatra. Ez a 10MBps körüli sebesség arra utal, hogy Gbit helyett csak 100Mbps kapcsolat épül fel.
Pl.cat /sys/class/net/eth0/speed
Az USB lemez sebességét is lecsekkolhatod, pl.sudo hdparm -t --direct /dev/sda1
paranccsal. -
Kzo
tag
Van egy 4-es 4Gb-s Casa OS-t futtató gépem, amin a hálózati file műveletek nagyon lassúak, tehát 10-15Mib/s letöltés amit tud akár web akár asztali klienssel. Maga a Casa OS is egy USB-n a Pi-re csatolt SSD-ről fut (tehát nincs memóriakártya a Pi-ban), így akár az OS mellé, akár egy másik a gépre csatolt SSD-re nagyon lassan képes csak írni. 3.0-s külsős Rackekben vannak az SSD-k a 3.0 portra kötve. A netre kábelen keresztül van csatlakoztatva.
Valakinek valami tippje, hogy mi lehet a gond? -
Archttila
veterán
Ertelek es egyebkent igazad is van
ez inkabb az en hulyesegem... de ennel tobb bajom soha ne legyen
De hogy ON is legyek: RPI4 - 120GB SSD system backup elott frissen, fstrimmel arconcsapva:
[alucard@desktop ~]$ server.backup
Starting backup and compression...
*** Zstandard CLI (64-bit) v1.5.6, by Yann Collet ***
Note: 8 physical core(s) detected
[sudo] password for alucard:
(L15) Buffered: 19.2 MiB - Consumed: 112 GiB - Compressed: 843 MiB => 0.74%
14309+1 records in
14310+0 records out
120040980480 bytes (120 GB, 112 GiB) copied, 316.828 s, 379 MB/s
/*stdin*\ : 0.74% ( 112 GiB => 843 MiB, /home/alucard/Downloads/server_backup.img.zst)
Backup completed successfully. The compressed backup is located at /home/alucard/Downloads/server_backup.img.zst -
-
Archttila
veterán
nem kell gondolkodni, megérteni a jogosultságkezelést
Na hat pont ez a bajom vele
nem kell erteni, nem kell tudni, nem akarok semmit csak csinald meg menjen
ahh, halálom... (tudom tudom, oregszem neha mar a sajat fiam is a fejemhez vagja)
En azt vallom, mindig mident egyszer meg kell erteni, meg kell csinalni, meg kell irni, (de minimum megprobalni) es azzal mar kesobb nem lesz gondha megis, akkor a tudas birtokaban mar konnyen orvosolhato a hiba (vagy nem
) de legalabb nem zargatom allandoan a masikat minden apro kis baromsaggal.
Van nem egy olyan 40+ ismerosom aki a mai napig nem tud feltenni egy nyamvad Windows-t, pedig 1995 ota van PC-jePersze a WOW az megy 20 eve, meg a bullshit videok posztolgatasa egesz nap...
-
válasz
Archttila #47958 üzenetére
Otthoni környezetben ugyanúgy elfogadható, mint a jelszavas védelmet nélkülöző megosztás. Nagyon sokan szeretik, mert hamar működni kezd, nem kell gondolkodni, megérteni a jogosultságkezelést. Tudom elég laza felfogás, de nagyon sokszor nincs is szükség többre. Paranoia szint függvénye, hogy megelégszik azzal, hogy működik, vagy továbblép egyet a biztonság irányába, és jogosultságokat állít be.
belaazallat
Másold be az lsblk parancs kimenetét, és az fstab tartalmát. Ekkor már pontosan megtudom mondani, hogy mit mire cserélj -
Tört angolságú YouTube videók kedvenc főszereplője a /home/share.
-
sonar
addikt
/home/share
ilyenkor azért megkérdezném, hogy mire is gondolt az illető. Tudom jóvan az úgy, meg müxik...
-
válasz
belaazallat #47950 üzenetére
Mi fut a Pi-n? Milyen fájlrendszert használ az új lemez? A régit automatikusan mountolta, vagy ti adtátok meg, hogy hova csatolja fel? Tippem szerint ez utóbbi történt. A
sudo lsblk -f
paranccsal listázd ki, hogy melyik esküzni mi, azonosítója (UUID)
Jegyezd fel, másold vágólapra az új lemez. azonosítóját, és nyisd meg szerkesztésre az fstab fájlt.
sudo nano /etc/fstab
Itt keres meg azt a sort ami a régi lemezhez tartozik, pl.
UUID=ad8f979b-e1d3-4b7f /home/share ext4 nofail,defaults 0 2
A vastagon szedett részt cseréld le az új lemez azonosítójára. Ha a fájlrendszer nem változott, mentsd el (CTRL-O, XTRL-X)
Végül a
sudo mount -a
paranccsal újracsatolod a fstabban leírt eszközöket. Ha nem ad hibaüzenetet, a /home/share alá felcsatolta az új lemezt. -
Vasti74
senior tag
válasz
belaazallat #47950 üzenetére
Helló!
Nem tudom, milyen rendszer fut rajta, de gondolom valami linux.
Akkor az /etc/fstab fájlban van felsorolva, hogy mit hová csatoljon fel a rendszer.
Gondolom benne van a régi vinyó is, és hogy hová volt felcsatolva.
Van annál a bejegyzésnél egy UUID szerintem.
De az egy véletlenszerű katyvasz, minden meghajtón más, egy újraparticionálás is megváltoztatja! ;-)
Hogy a mostani külső vinyón lévő particiónak mi a UUID-je, azt a blkid parancs mondja meg: ha pl. a partíció a Pi-re dugva sda1 lesz, akkor ezt írd be:
sudo blkid /dev/sda1
Aztán az ott látott UUID mehet az fstab-ba a régi helyére.
Én úgy szoktam, hogy pl. sudo blkid /dev/sda1 >> /etc/fstab, ezután már csak szerkeszteni kell az fstab-ot, copy-paste, és kész. De előtte csinálj másolatot az fstab fájlról, hátha véletlenül egy kacsacsőrt írsz csak a parancsba, és kinyírod ;-)
Üdv: Vasti -
belaazallat
addikt
Üdv!
Van egy raspberry házi médiaszerverünk, amire fel volt mountolva egy 2 terrás vinyó, az egész vinyó fájl rendszere látható volt, telóról, tv-ről, laptopról, pcről.
Ez a vinyó tönkre ment, adatokat sikerült lementeni róla, sajna klónozni már nem tudtam. Egy másik merevlmezre ugyan az a fájl szerkezet létrehozva, rasp látja, de sajna nem ugyan oda mountolta fel, nem tudjuk újra felvenni, a megfelelő helyre.
Samba szerveren /home/share van beállítva, ide fel lehet mountolni az egész meghajtót?Töröljük és vegyük fel a megfelelő helyre? Vagy mi ilyenkor a teendő?
Köszi!
-
Vasti74
senior tag
Persze, "kütyüzni" jó dolog :-) Totál igazatok van, régebben én is 2x inkább nekiálltam volna egy ilyen építésének, minthogy gyári NAS-t vegyek.. Még akkor is, ha a plusz szolgáltatások 99,9%-a valószínűleg sohasem fog kelleni senkinek, viszont simán belefuthat az ember egy olyan dologba, amit gyári NAS-al két kattintás megoldani, házi kütyüvel meg valahol a vért izzadás és a lehetetlen között ;-)
Viszont arra kíváncsi lennék, hogy az egy szem, ha jól tudom nem is rakéta sebességű USB3 portra dugott 4 SATA vinyó szoftveres raid-el milyen teljesítményt ad?! Mert szerintem ott igen hamar elfogy a sávszélesség...
-
válasz
Vasti74 #47942 üzenetére
Nem alkudozunk, a linkel 4SATA portos alternatívájáról volt szó
Plusz ismered RAID/LVM/btrfs/stb... lehetőségeit egy mezei NAS-hoz képest? És ez csak a tárolás, konfigurálás rugalmassága. (Igaz nincs mindenkinek szüksége erre) Nem beszélve arról, hogy ezt te rakod össze darabokból. (Mint annó amikor XT-ket/486-osokat kezdtünk otthon összelegózni. A hozzám hasonló gyűröttebb fejüek pedig fülig érő mosollyal nosztalgiáznak homelab utánépítőkkel)
Nem mellesleg ez az aliexpressen sem olcsób:Az első 3 találat 32605,- 32975,- 42597,- Igaz itt kapni KITben olyan verziót amihez ház is tartozik.
Ez nem a pénzről szól, ez hobbi, tanulás. Egy házi NAS építése közben rengeteget lehet tanulni. Pl. adhatsz hozzá egy kijelzőt, ami plusz infókat mutat (IP cím, terhelés, hőmérséklet,....) -
Vasti74
senior tag
válasz
DarkByte #47943 üzenetére
Hát ja... Én is úgy emlékszem, hogy ez (Pi) eredetileg egy oktatókütyü lett volna, amin főleg a diákok programozni tanulhatnak úgy, hogy viszonylag egyszerű progikkal viszonylag látványos eredményt érjenek el (erre való a sok kiegészítő)
Mi még erre a célra ezt a csodát használtuk a 90-es évek elején :-)Ahhoz képest sokan egészen másra, sokkal többre akarták használni... Szerintem ennek nem kis részben az az oka, hogy Youtuberek elvetemültebbnél elvetemültebb dolgokkal álltak elő, hogy erre IS jó LEHET egy pl. Pi, vagy hasonló kis masina, de a céljuk elsősorban az volt, hogy minél nagyobb nézettséget produkáljon a csatornájuk.
Amikor pl. rack szerverként látom a Pi-t egy halom vinyóval, sikítani lenne kedvem... Szerintem teljesen alkalmatlan minden téren a feladatra, és amennyiből összebarkácsolják ezeket a valamiket, annak tényleg a töredékéből lehet levetett vér profi szervereket venni.
Na mindegy, mindenkinek van hobbija - nekem pl. a fórumokon okoskodás ;-)
-
DarkByte
addikt
válasz
Vasti74 #47942 üzenetére
Én viszont kimondom, szerintem a Pi már igen messzire esett az edu vonaltól amire eredetileg született, főleg mióta az embedded ipari is rászállt.
Ellenben marha jó bizniszt felépített minden cég erre a DIY bütykölős vonalra, hogy áruljon hozzá addon-okat, és amire pár ember akkor is költ, ha amúgy nem lenne muszáj mert kész termék is van ugyanazon az áron vagy olcsóbban.És szerintem az ARM még mindig korlátoltabb az x86-64-hez képest, azóta ott is jelentősen olcsóbb dolgok megjelentek azonos vagy jobb teljesítménnyel. Mikor a Pi kijött még csak kb. az Atom-ok voltak.
Nincs ezzel gond, csak legyen tisztában vele az ember mielőtt fejest ugrik bele.
-
Vasti74
senior tag
OK, a 4 lemezes necces, mert azokból - igaz, csak a legdrágább Synology cuccokat néztem - olyat találtam, amire még 2 évig van biztonsági frissítés.
De 2 lemezes Syno 2016-os is van már ennek a kártyának az áráért...
Ha meg hozzáadjuk, hogy ugye ehhez kell még egy Pi is ;-) , + memóriakártya, ház, amiben ez el is fér, táp, ami ezt el is bírja, akkor azért szerintem kiderül, hogy NAS-t sem igazán Pi-ből érdemes építeni.Tényleg nem vagyok Pi ellenes!!! ;-) Van, amire jó.
De sok mindenre csak úgy, hogy eléggé döcögős a dolog, és még drágább is, mint egy kész és jó megoldás.
Aztán lehet, hogy csak az van, hogy megöregedtem ;-) Régen én is mindenre mindent akartam telepíteni, mindenből mindent csinálni: csak WRT-képes router és azonnal firmware csere, stb. De régóta inkább olyan cuccot keresek, ami eleve tudja azt, ami nekem kell: csak be kell kapcsolni, és használni.
-
ricsip
addikt
A Conrad a német bütykölős nyugdíjaskorba lépett (és ezért ellágyult agyú) műszaki emberekből él(t), akiknek nincs reális ár-érzékük, ezért a kínából behozott olcsó selejtet el lehet(ett) nekik adni egy bonyolult "deutschland" átcímkézés után, tripla vagy 4x-es áron.
Ez a Conrad sikertörténete.
-
-
Kicsirics77
veterán
Sziasztok pi3 vagy pi4-re mi most a legegyszerűbb időjárás widget, conky most nem játszik.
vagy egyszerűbb ha állandóan fut a windy.com??? -
Vasti74
senior tag
válasz
V.Stryker #47930 üzenetére
Szerintem az a baj, hogy a Pi-t "mindenre" alkalmasnak próbálják beállítani, pedig nem az.
Asztali gép helyett sohasem volt elég, és valószínűleg nem is lesz, mert ahogy gyorsulnak a Pi-k, annál nagyobb mértékben növekedik a napi számítógépes élet erőforrás igénye... ;-)
Sok mindenre jó a Pi, nekem is van, használom is - zenelejátszónak.
De ha asztali gép kell, akkor keress egy akármilyen mini gépet, egy legalább 4. generációs i3 procival! Az otthoni árakat nem ismerem, de itt Ausztriában €50 körül már tuti kapsz egyet, kis szerencsével a 8GB memória és 240GB SSD adott, annyi meg elég is egy olyan felhasználói élményhez bármilyen operációs rendszer alatt, amit egy Pi a legkiheréltebb spéci rá faragott linux rendszerrel sem fog tudni. €100-150 között meg már ott vannak a 8. generációs i3-i5 procis gépek, 8-16GB memóriával, nvme SSD-vel, azok még a Pi 7-nél is jobbak desktop gépnek ;-)
De ha mindenképpen kicsi játékszert akarsz, akkor talán egy ehhez hasonló még mindig jobb befektetés.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Az új 5-ös verzió M.2 SSD-vel mennyire alkalmas böngészős, zenehallgatós gépnek ?
Még 4-es verzióm volt, de azért az elég korlátozott képességű volt. Nem volt valami smooth az élmény. -
Archttila
veterán
Kis adalek a tegnapi daralos HDD-hez:
Nalam afree -m
command kimenete igy fest a fenti muvelet utan
(manjaro ARM minimal service-el...)[alucard@server ~]$ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 3549 320 1114 0 2162 3228
ez onmagaban nem gond, de mindenkepp erdekes
-
Archttila
veterán
Nem is annyira pebkac... kategoria, mindossze arrol van szo, hogy kozelebb hajolva a 2.5' kis 1TB WD PiDrive is daral vagy 20 masodpercig, csak az ugye eddig nem tunt fel mert kicsi is, halk is... a Toshiba meg zajosabban teszi mindezt, es (gondolom a merete miatt) picit tovabb is tart. Nagyjabol az a jelenseg amit ricsp mar kifejtett. Mivel szerver igy csak ritkan van ujrainditva, szoval ennel tobbet nem is foglalkozom a temaval.
Az mar visxont jobban zavar, hogy hiaba vagom nyakon hdparm -B 255 -tel, tovabbra is lekapcsol okelme... egy Axagon VIA chipes kulso rackben van, de mar latom elore hogy a rack vezerloje szopat... este kiderul. -
ricsip
addikt
válasz
Archttila #47925 üzenetére
Megírhatnád mit jelentett ez a PRBKAC a gyakorlatban.
Nekem a Seagate Exos héliumos batár nagy vinyók elindulása tart nagyon sokáig (kb. 30 másodperc) onnantól kezdve h. megkapja a tápot bekapcsoláskor, egészen odáig h. megjelenik az eszközlistában. Mindez egy desktop gépen, windows az OS. Bootolni pl. a desktop gép ha jól rémlik nem is tudott róla, mert már bőven túllépett azon a részén a BIOS-nak, mikor az eszközöket detektálja (ott sem jelenik meg a listában). Így kerülő megoldásként a benne levő ssd-ről bootolok, mire az betölti a windows-t, addigra már látszik a hdd is.
Régen a hőskorban még volt a BIOS-okban olyan beállítás, h. "Delay boot X seconds", azaz késleltesse a boot-ot X másodperccel, hogy azalatt a lassan felpörgő ősrégi hdd-k is feléledjenek. De mostani modern UEFI-ből ez az opció persze már kimaradt. Csak éppen ezek a bazinagy enterprise héliumos vinyók ismét csak nagyon lassan pörögnek fel. Mert 8-9-10 tányér van bennük, a motornak qrvanagy lenne az áramfelvétele emiatt. Ezért PWM szabályozással fokozatosan pörgetik fel a tányér tartót, ezzel korlátozzák a csúcsáram felvételt. Mivel pedig ezek ráadásul 7200-as fordulatúak nem a lassabb 5400-as (vagy még lassabb western digital átverős "5400-class" megnevezésűek ami mögött még a datasheet se árulja el h. mekkora a valós fordulatszám), így tényleg kell nekik az a hosszú 30 másodperc mire elérik a 7200-as fordulatot. Ezt pedig egy bootolni szándékozó oprendszer nem nagyon tolerálja.
Brand szerverekben ez azért nem probléma, mert mire a tetűlassú fos HP ilo végiginicializálja magát, addigra azok a lassú vinyók lefőztek maguknak 2 kávét unalmukban. Otthoni desktop gépek viszont pikk-pakk átugranak ezen és türelmetlenül várnák h. a sata eszköz legyen már elérhető. -
-
-
Archttila
veterán
Evek ota nagy megelegedessel szolgal nalam egy raspberry Pi 4 (4GB) 2x1TB PiDrive HDD-vel. Tobbnyire adatokat tarolok rajta, nemi torrent, ftp ilyesmik, az OS egy Manjaro ARM.
Tegnap a 2x1TB driveot levaltotta egy 20TB-os Toshiba MR (enterprise) HDD. Namost reboot utan ennek a drivenak a felcsatolasa kozel 1 perc, amit nem teljesen ertek. Elso korben azt hittem hogy fstab pass 2-es erteke lesz a gond (fsck) de nullara allitva is elojon a problema, már ha probléma és nem arrol van szo, hogy elérte a PI a hatarait.HDD rackben van, kulso tappal, normalis vezerlovel.
fstab parameterek
ext4 rw,noatime,nofail,async 0 0
-
psg5
veterán
Sziasztok az miért van hogy rpi2-es esetében idáig jól működött és nem régóta átváltott angolra illetve nagyon nehezen lehet kapcsolni hiába indítom újra visszaáll a dátum is angolra áll és nehezen kapcsolgatható. Kodi fut filmnezesre.
-
pvt.peter
őstag
válasz
azbest #47920 üzenetére
Köszi.
Megnézem, hogy mit lehet kihozni.
Talán a legjobb az lenne, ha folyamatosan rálenne kötve és szoftveresen kapcsolna automatikusan.
Ahogy nézem elég sok anyag van hozzá, csak elkell indulnomSzerk.: a jelenlegi van ha jól gondolom, nem PWM vezérelhető, csak "piros", "fekete" vezeték jön ki belőle.
-
azbest
félisten
válasz
pvt.peter #47919 üzenetére
overkill [link]
de lehet pwm vezérlést szoftveresen is lehetne okosítani hozzá, pwm-es ventivel. Sőt, mintha eleve lenne támogatás rá a raspi os-ben [link]Árulnak is ilyet, nem tudom magyar boltban van -e [link]
De elvileg bármilyen megfelelő pwm vezérelhető venti jó lehet, ha 5v és nem fogyaszt sokat. Azt nem tudom a pi4 és pi3 közt szoftveresen van-e különbség, de a pwm gondolom egyező. -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van egy Raspberry Pi 3 Model B -m és egy ilyen kis házikóban:
Minden nyár előtt rádugom a ventit a tüskékre, máskülönben a hő miatt eléggé kiszámíthatatlanul viselkedne.
A kérdésem az lenne, hogy van esetleg olyan kis kapcsolószerkezet vagy kapcsolható venti amivel kilehetne váltani ezt a "folyamatos" tüskére való rádugást illetve lehúzást?Köszi.
-
azbest
félisten
válasz
ricsip #47916 üzenetére
a boot partición meg lehet próbálni átcserélni a hardvert inicializáló fájlokat.
start*.elf, fixup*.dat, bootcode.bin
Ezt ki lehet szedni az aktuális rapberry pi -osből, vagy a github-ról is, csak utóbbinál lehet még nem "stabil" változat van, hanem a legfrisebb.
Elvileg nagy hw válozás nem volt, szóval az oprendszer oldali dolgok talán úgy már elmennek frissítés nélkül is.Új hardver változatot a régi inicializáló fájlok még nem ismerik. Régebbi piknél is volt, hogy más memóriachipeket is elkezdtek használni és azok a példányok újabb boot rendszert igényeltek.
Én anno az eredeti pi zero megjelenlésekor futottam bele, hogy még nem tudta kezelni sokminden. Hiába volt pi1 alapú az is, de ott a körítés is nagyban változott. -
wassermann
Topikgazda
válasz
ricsip #47916 üzenetére
Szerintem sajnos ez nem egyedi eset: dühítő, de sokszor előfordul, hogy a hardver megelőzi a hozzá való szoftvert. Volt olyan notebook-om, hogy a Windows telepítése után egy rakás sárga kérdőjel volt az eszközkezelőben. Ilyenkor jött a "meghajtó program vadászat" vagy várakozás és egy újabb Windows verzió legtöbbször már megoldotta a problémákat.
-
-
ricsip
addikt
Az új Rpi5 2 GB létezik h. semmivel nem kompatibilis automatikusan, ami az 1 éve kijött sima 5-el működik jól? A 2 GB RAM mellett (amilyen változat nem volt az 5 eredeti megjelenésekor) még maga a SoC is kicsit másabb belül. Azaz explicite mindent fel kellene készíteni ennek a speciális variánsnak a kezelésére is, amik eddig csak a 4 meg 8 gigás 5-öst ismerték?
Korábbi szériáknál (4, 3, 2, 1) volt hasonló eset h. majdnem azonos SOC-ra épülő de minimálisan eltérő belsejű új modell támogatása sok időt vett igénybe a mindenféle 3rs party OS készítőktől?
-
-
A fagyások egy része nem SW hiba miatt következik be.
Ott a leírása. pl.
A PiWatcher programozható úgy, hogy egy bizonyos késleltetés után teljesen lekapcsolja a Raspberry Pi áramellátását. Például meg lehet mondani a PiWatchernek, hogy 10 másodperccel a kikapcsolási parancs kiadása után kapcsolja le az áramot, így a Raspberry Pi elegendő időt kap a tiszta kikapcsoláshoz.
...
Továbbá a PiWatcher programozható úgy is, hogy a Raspberry Pi leállítás utáni újraindítása előtt várjon egy bizonyos, néhány másodperctől körülbelül 36 óráig terjedő késleltetést. A PiWatcher egy LED-del rendelkezik. Amikor a Raspberry Pi be van kapcsolva, a LED folyamatosan világít. Amikor a Raspberry Pi ki van kapcsolva, a LED lassan villog.A PiWatcher egy mikrokapcsolóval is rendelkezik:
Amikor a Raspberry Pi fut:
- a gomb hosszú (5 másodperces) megnyomásával a Raspberry Pi teljesen kikapcsol.
- a gomb rövid megnyomása (fél másodperc) egy szoftveres jelet küld, amelyet felhasználó által meghatározott célokra lehet felhasználni.Ha a Raspberry Pi leállt, a gomb rövid megnyomása újraindítja a Raspberry Pi-t.
Azért ez bőven több mint a beépített watchdog tudása.
DarkByte
Biztos lehetne bonyolultabban is, csak most nem jut eszembe -
DarkByte
addikt
válasz
Krisztianby #47903 üzenetére
Alternatív ötlet, ha van ilyesmi kéznél.
Home Assitant + smart socket + webszerver a Pi-n.
HA megpróbálja elérni a Pi-n futó webszerveren a végpontot. Ha nem sikerül feltételezi lefagyott és csinál egy powercycle-t a smart socket-en.(és ennek fénytörései, pl. ESPHome képes smart socket-re akár rá lehet konfigurálni ezt belsőleg, csak egy hálózaton legyen a Pi és smart socket)
-
A CPU watchdog nem tud kifagyni, mert hardveres.
Amúgy csak sejtem, hogy van benne, mert az összes létező mikrokontrollerben alap a hardveres watchdog counter, gondolom egy ilyen komplex SoC sem jöhet ki a gyárból anélkül.Azért ennél univerzálisabb ez a kis kütyü.
Milyen szempontból? Mást is tud a watchdog? Őrzi a házat is, vagy mit? -
-
válasz
Krisztianby #47905 üzenetére
Ehhez minek külön hardvert venni, amikor a CPU ezt gyárilag tudja?
-
válasz
Krisztianby #47903 üzenetére
Magyarul "watchdog"-ot keresel: [link]
-
Krisztianby
tag
Sziasztok!
Valahogy kivitelezhető hogy egy PI újrainduljon kifagyás esetén?
Elméleti ötletelés:
Például egy relé ami rá van kötve PI re, és ha az PI től nem kap jelet 2 percen belül akkor szakítsa meg az áram ellátást majd kapcsolja vissza? Van olyan relé ami tudja fogadni ezeket a "jeleket" ami PI egyik lábáról jönne?Vagy esetleg van valami egyszerűbb megoldás erre?
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #47901 üzenetére
Libreelec fut rajta 2. rendszerként, ott természetesen jól megy a lejátszás. Azt mondjuk nem néztem debug módban, h. a h265 eszi-e jobban a CPU-t (kb 20% CPU-t ír rá a debug screen overlay-en) vagy a h264 (ennél nem kapcsoltam még debug módot, de most már lehet h. kíváncsi vagyok rá ott is).
A youtube az 1. teszt volt a nativ oprendszerével, h. desktop replacement-re mennyire alkalmas és a youtube volt az 1. logikus választás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Androidos tablet topic
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen notebookot vegyek?
- ASRock lapok általában
- Hobby elektronika
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged