Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skynet258
Topikgazda
Van egy AutoActions nevű progi is amúgy, ha kicsit automatizálni akarod a dolgot; megadod, hogy egy adott program/játék indításánál kapcsoljon be a HDR mód, amikor kilépsz akkor meg kapcsoljon vissza SDR-be. Egy időben használtam, most ránéztem és csinálja szépen a dolgát.
-
Skynet258
Topikgazda
40%-os akció és papíron a monitor is jó: 27" AOC AGON AG276QZD2 OLED 194 350 Ft-ért - Monitor | Alza.hu
Azért nézzetek utána de gyors keresés után nekem elég jó ajánlatnak tűnik... -
Skynet258
Topikgazda
Ha inogna meg mozogna már az első nap kivágtam volna.
De amúgy az Alza pont az a hely ahova simán vissza lehet vinni a cuccokat és nem ugrálnak semmin, szóval mindenkinek javaslom a kipróbálását, mielőtt kétszer-háromszor annyit költ karra. Ez is gázrugós amúgy, nekem legalábbis ez van. -
Skynet258
Topikgazda
A baj az, hogy régen legalább ha sokat költöttél, nagyobb eséllyel kaptál jobb/minőségibb cuccot. Na manapság már ez sincs, költhetsz százezreket valamire, simán lehet, hogy a QC megegyezik egy 50 ezres termékével (lásd itt is benyögték, hogy amúgy a 7mm-es dőlés az tök rendben van. Hát nekem nem lenne rendben 20k-ért sem).
Csandi: hogyne tudná, úgy rakod ahogy kényelmes, én próbából anno csináltam belőle laptopot is
Igazából mind ugyanazt tudja, csak lehet nem tudod mm pontosan beállítani, vagy után kell húzni néha, hogy a rögzítés stabil legyen, vagy nem gázkaros ezért nehéz mozgatni, de a mozgatási lehetőségek azért nagyrészt ugyanazok, a "kényelmi" funkciók térnek el.
Nekem alapból úgy van feltéve, hogy oldalra van hajtva a kar, így ki tudtam tolni az asztal síkjához, de bele is tudnám tolni az arcomba, ha ez lenne a vágyam.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
ForRedGlory
üzenetére
Szerintem ha találsz olyan kijelzőt, ami megfelel, akkor droppold a francba a csirkeláb antivízszintező talpat, vegyél egy kart, és meg van oldva minden bajod.
Ki se bontottam a mostani monitor talpát, nekem nagy asztalom van de ne vegyen már el annyi helyet se...
Most hirtelen csak régebbi képet találtam, de amúgy ennyi látszik a karból, kb. semmi. És vízszintes (ha akarom mondjuk nem de teljesen hülye nem vagyok ugye
).
És ez nem Ergotron meg eródzsí csak sima Alzás cuccli. -
Skynet258
Topikgazda
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Én is úgy átmennék már 4k-ra de most egy 5070 Ti van a gépben, van amire elég lenne de van amire neccesen. Milliós kártyára meg nincs píz na.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
ForRedGlory
üzenetére
Hát, erről a szenzorról sincsenek jó véleménnyel Redditen, nekik meg kikapcsolt a monitor amikor előtte ülnek... hallod ez egy kajak drága monitor és ennyi nyűg van vele?
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
ForRedGlory
üzenetére
Az Ipon oldalán is felmerült ez a hozzászólások között, ipon szerint csak régiós jelölés a "z", felhasználó viszont azt mondja az Asus szerint az aktív hűtést takarja a jelölés.
Ha a monitorban "z"-vel szerepel és a dobozon nem, annak én jobban örülnék, mintha fordítva lenne.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
"Ha van valakinek tapasztalata QD-oled monitorral ne tartsa magában."
Hát de pont ezért írtuk a Scrub Daddy-t és a desztvizet, mert van vele tapasztalatunk...
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
deathcrow42
üzenetére
Én már jó ideje használok több tőlük portörlőt, szivacsot, mikroszálast, tisztítót... ilyen "gyűjtsd össze mind" lázban vagyok.
De amúgy tényleg jó cuccaik vannak, a kölykök meg azért szeretik mert amikor kiszárad a szivacsuk meg a portörlő, akkor ilyen kemény lesz, ami vizesen sima puha törlőkendő volt, szóval őket a "tudományos" oldala fogta meg.
-
Skynet258
Topikgazda
-
Skynet258
Topikgazda
Ez most tökre off topik csak megkérdezem, mert kíváncsi vagyok igazából magamra; ezt a szöveget AI írta igaz? Mármint tökre olyan az egész, plusz eddig sok szót helytelenül írtál, ebben (a második bekezdéstől legalábbis) minden helyes, sok az adat, és teljesen eltérő a szöveg stílusa attól, mint amit eddig a topikban írtál. "Alcím" ikonnal (Tesztek és tapasztalatok 🧪) ami szintén a ChatGPT mániája amennyire észrevettem, bár itt inkább Copilot-ra gyanakszom.
Tényleg semmi offense nincs ebben, csak érdekel, hogy jól látom-e.
A prompt meg kb az lehetett, hogy "mennyi idő alatt ég be az OLED panel"? -
Skynet258
Topikgazda
Gyakorlatilag minden OLED monitorban van beégés elleni védelem, az eltérés az, hogy mennyire tudod ezeket ki/bekapcsolni. Van akit zavar a pixel mozgatás, kikapcsolja. Van akit a sarkokban sötétítés, kikapcsolja. Persze ezekkel mind mind növeli a beégés kockázatát a felhasználó, de a döntés az övé. A te monitorod esetében ezek a funkciók automatizálva és úgymond rejtve vannak, manuálisan tudsz pixel refresh-t csinálni és ennyi, de legalább foglalkoznod sem kell vele - ettől még a védelem működik, csak nem tudsz belenyúlni.
Ezt a konkrét monitort én sem tudtam, powered by Internet

Érdemes azért több forrásból is utánajárni ettől függetlenül (akár a manual alapján), ezt már meghagyom neked.
Heti 20 óra szerintem semmi (nálam ez napi 15, abból cirka 8 munka), szóval különösebben nem aggódnék a helyedben.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Stormrider
üzenetére
Emlékeim szerint mindig is volt egy ilyen AMD bug sajnos ami több monitornál / bizonyos együttállásoknál jelentkezett.
CRU programot írnak több helyen, hogy azzal custom profilt összerakva meg lehet oldani a dolgot, lehet érdemes ránézni. -
Skynet258
Topikgazda
Huh de jó ez a topik is megmenekült az adatvesztés karmaiból...
Gondolkoztam vajon mikor nyitottam ha régi backup kerül vissza, de nincs is para, az utsó bejegyzés 21-e volt.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Mindenesetre óvatosan használgasd addig, nehogy valami komolyabb baj legyen, aztán reméljük a legjobbakat - az Alza szerencsére gari szempontjából mindenképp jó hely.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Rákeresve nem ír semmi ilyesmi jellemző típushibát, de ha az egész szobában érezni az már szerintem elég komoly problémára utal, és akár tűzveszélyes is lehet...
HDR-ben vélhetően mind a panel mind az elektronika nagyobb igénybevételnek van kitéve, emiatt lehet olyankor erősebb a dolog - már ha valóban valamiféle túlhevülésről beszélhetünk. Ha igen, akkor azért a panelnek/készülékháznak is melegnek kéne lennie szerintem, legalábbis nem tudom elképzelni, hogy az egész szobában érezhető szagot úgy produkálja, hogy nem lesz tapintásra forró valamelyik része.
-
Skynet258
Topikgazda
Marha kár ezért az Ambiglow funkcióért, én cirka 4 éve használom a Corsair LS100-at (az akkori setupommal volt is egy videóm), tűpontos, gyönyörű színek, nincs késés, filmeknél és játékoknál is imádom.
És akkor ezt a szintet nem tudják megoldani 2025-ben.
Pedig gondolkoztam is a cserén mert ez kiválthatta volna a Corsair cuccát, de ez is sem olyan, KVM-et is írta valaki, hogy nem okés... Jó nekem a hibamentes Gigabyte.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Skynet258
üzenetére
Ha már joystick-es állítgatás, akkor én legtöbbször a fényerőt állítottam, így up-olnám egy régebbi hsz-emet a Twinkle Tray-ről, ami azóta is kiválóan működik.
Fölémész az egérrel, és a görgővel lehet gyorsan állítatni a fényerőt (mint a hangerőt Windows natív módra). -
Skynet258
Topikgazda
Nekem nincs ilyen monitorom, Gigabyte-om van, a kép az Alzáról származik.
Csak mostanában ez a sláger itt a topikban, és ha már ajánljuk akkor érdemes lenne a tulajokkal csekkoltatni, hogy valóban nagy számban ilyenek-e ezek a 32M2N8900 darabok.
arabus: nem lett Evnia topik továbbra sem, még csak a nyitó hsz-be sem raktam be ezt a modellt.
De tény, hogy ár/érték arányban ez most elég jónak tűnik - feltéve, hogy rendesen össze van szerelve, mert 3 kilóért ne váljon már el a panel meg az alsó keret... -
Skynet258
Topikgazda
Kifejezetten ez a Philips 32M2N8900 típus az érdekes ebből a szempontból, mert két vásárló is írta és ha már ennyit ajánlgatjuk akkor nem árt tudni, hogy ez valós hiba-e vagy csak valami rosszabbul sikerült széria:
Mondjuk BullKoxa hsz-ében lévő is elég érdekesen néz ki, főleg a 27-essel összehasonlítva...
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Atish19
üzenetére
Majd megnéznéd (és persze más tulaj is innen a topikból), hogy a kijelző alsó kávája az végig egyenes, és a kijelző végig idomul-e hozzá? Alzánál láttam 2 beírást is ezzel kapcsolatban, hogy fentről nézve az alsó él eláll kissé a kijelzőtől helyenként, és kíváncsi vagyok, hogy ez valami adott széria lehetett-e, vagy jellemző hiba ennél a monitornál.
-
Skynet258
Topikgazda
Bírná a vas venném is, de ide az 5070Ti sok esetben kevés lenne, így maradok a seggemen.
De végre mondhatjuk, hogy bár 2025 (is) eléggé tré évnek tűnik, az OLED-ek bizony elkezdtek normális árba kerülni, és ahogy most már egy középkategóriás telefonba is OLED panel kerül, nincs messze amikor az átlag monitorba is OLED lesz. -
Skynet258
Topikgazda
-
Skynet258
Topikgazda
Az én tapasztalatom, hogy rohadt nehéz takarítani.
Mármint ha van valami kis basz a kijelzőn, vagy véletlenül hozzáértem, akkor marhára meggondolom, hogy nekiálljak-e (úgy, hogy elég OCD-s vagyok a rendre meg tisztaságra)... Ami nekem bevált, az a szemüvegtörlő "selyem" hatású kendő. Körkörös mozdulatokkal, nem túlzottan rányomva lejön a zsír, ha nem akkor kis víz és áttörlés, majd a kendő másik (száraz) részével megint törlés.
Rohadt macerás, baromira nehezen jön le a zsíros szennyeződés, és nagyon könnyen karcolódik a felület. Nem véletlen tele a Reddit mindenféle horror képpel takarítás után - ok a nagy része tök hülye mert nekiesik minden szarral mintha az előző monitorja CRT lett volna, de ez tényleg elég nehezen takarítható és érzékeny terep.
-
Skynet258
Topikgazda
Szerintem a Glossy szebb, kontrasztosabb mondjuk úgy, de ha olyan helyen használod ahol tükröződhet benne valami, akkor az garantáltan agyvérzés.
Nekem glossy van de én messze vagyok az ablaktól.
Ha majd olyan bevonatot kapnak a glossy kijelzők mint a S25 Ultra (meg az S24 Ultra is már olyan volt) akkor lesz a jó világ.
-
Skynet258
Topikgazda
A tiéd az ilyen hibrid, a hagyományos monitor lekapcsol ha nem kap jelet és megy standby-ba. A tévék és a hibrid monitorok is elmennek standby-ba egy idő után, csak ott valamiért ráhagynak többet (mittomén gondolják most befejezted a GTA V-öt aztán mész barátok köztöt nézni a tévében, hogy levezesd a tombolást).
A távirányítón lévő off gomb az = standby. A monitoron lévő off gomb/joystick/kutyafüle meg hard power off, szóval bedugva be van de áramot nem kap, így nem tud futni sem a pixel cleaning a háttérben.
Egy szó mint száz, szerintem is teljesen felesleges manuálisan kapcsolni ezeket a cuccokat, ami megoldja magától, hogy lekapcsol standby-ba, annak hagyni kell, hogy magától csinálja. Sem energiát sem élettartamot nem lehet ezzel mérhető mennyiségben spórolni. Plusz OLED monitort vettünk x százezerért, ne már spórolni akarunk bármi ilyesmin.
Nem azt mondom védjük a fákat, hódokat meg mindent, meg ne szórjunk ki az ablakon fölöslegesen pénzt, de ennek konkrétan semmi értelme, mert kb zéró impact-je van. -
Skynet258
Topikgazda
Jah meg akartam ajánlani egy kis progit is, ha már fényerő (én legalábbis viszonylag sokszor állítom, játék közben feljebb, böngészés/meló közben lejjebb, napsütés függvényében, stb).
Twinkle Tray, egy egyszerű kis cucc ami beköltözik a tálcára az óra mellé; igazából meg sem kell nyitni, ha fölé viszed az egeret akkor a görgővel máris szabályozható a fényerő.
A beállításokban turkálva elég jó automatizálható is akár a dolog, naplemente után vegye visszább, nappal meg legyen fentebb a fényerő (én ezt nem használom, manuálban nekem tök jó).
Személy szerint nem szeretek a joystick-kel szórakoznia fényerő állítás miatt, így meg tényleg gyorsan és egyszerűen lehet adagolni a pilácsot.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Frorika1972
üzenetére
De miért fut nálad egész nap, én ezt nem értem?
Ne ess bele abba a hibába, hogy annyira az fps-re meg egyéb adatra koncentrálsz, hogy közben a játék el is sikkad.
Nekem a "Home" gombra van téve a megjelenítés/elrejtés, ha épp a beállításokkal molyolok akkor bekapcsolom, egy gomb kikapcsolni, azon kívül meg nem kell, hogy ott legyen. -
Skynet258
Topikgazda
válasz
Frorika1972
üzenetére
Az Afterburner OSD-t úgyis csak addig kapcsolod be normál esetben, amíg monitorozod a dolgokat, azalatt meg beégni nem fog. Én mondjuk nem szeretem az alap kinézetet, a múltkor találtam egy tök jó videót és meg is csináltam, így nekem jobban tetszik.

-
Skynet258
Topikgazda
Első gondolatom az volt hogy most jön egy újabb off tenger, de igazából ha odairjátok a monitor típusát akkor tulajdonképpen még hasznos is lehet, természetes közegükben láthatjuk az OLED-eket. 😁
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Hát lehetett az sok raklap is akár.
Az aftermarket kar sem ördögtől való dolog amúgy, én csak így tudok már elférni az asztalon (a mai csirkelábak annyi helyet elvesznek, hogy nem igaz, plusz nem is kerül annyira hátra a kijelző mint ahogy én szeretem).
Ok itt most nálam belerondít a céges laptop kábele de anélkül jó letisztult minden, ahogy én szeretem.

-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Ha van türelmed ezzel játszani, akkor ezt visszaadod, és berendeled máshonnan ugyanezt. Hátha az Alzában landolt egy raklap szar széria (és nem hiszem, hogy ez a kategória túlzottan gyorsan kipörögne). Természetesen olyan helyről ahol szintén nem szarakodnak egy 14 napos elállás esetén - persze tudom, ezt sehol sem tehetik meg igazából, de az Alzát én is emiatt szeretem a legjobban, lerakom a szekrénybe azt jön az utalás szó nélkül.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
BullKoxa
üzenetére
Alapvetően a képmegjelenítésnek vannak szabályai. A HDR max fényerőn üt, mert úgy jön ki leginkább a különbség a sötét és világos részek között. A Gamma 2.2, az élesség alapbeállításon, a color vibrance-ot sem szokás állítani, és...
...és van a monitorokon ezeknél még többféle beállítás is, amik azért vannak ott, hogy mindenki úgy állítgassa ahogy szeretné és neki tetszik.
Az a baj, hogy az emberek mindig követni akarnak valamit. Kell egy irányelv, egy útmutatás, és sokan magukra erőltetnek valamit, ami nekik igazából nem is tetszik. Én meg erre azt mondom, hogyha grafikus vagy, vagy fotókat szerkesztesz, videókat vágsz, akkor fontos lehet, hogy az arany standard sRGB-t használd (nem véletlen, hogy ott nem tudsz állítani semmit, hisz az egy kvázi szabvány). Ha az említett csoportba tartozol, akkor ezzel úgyis tisztában vagy BTW.
De ha csak játszol, tartalmat fogyasztasz... használd úgy ahogy neked tetszik. Ha sok a fény és kiég a szemed, akkor vedd lejjebb a fényerőt ahogy neked jó. Nálam lehet van egy kis háttérfény, és ugyanazon monitort magasabb fényerővel használom, mint más, akinél tök sötét van a szobában. Az egyikünk hülye? Nem, csak eltérőek a felhasználói szokásaink.
Egyik monitort és tévét sem kell sehogy sem használni, csakis úgy, ahogy a nézőnek kényelmes. PS5, HGIG módot kéne használni, mert azt mondják az a jó - hát nekem az sötét, marad a jó öreg dynamic tone mapping. Gondolom valahol elveszítek valamit a képből, amit amúgy nagyítóval kéne keresnem, de nem bánom, mert legalább látom mi van a tévé kijelzőjén.
A beégés dolgot sem kell túlmisztifikálni, egyrészt elég jól állnak már ezek a panelek a dologhoz, másrészt ott a gari, majd ha baja van akkor cserélik.
Nekem egy több mint 3 éves LG CX OLED tévém van. Lehet van már 4 éves is, a lényeg, hogy a gari már lejárt. napokban töröltem le a kijelzőt, látom, hogy a széleken van pár halott pixel, mittomén, a teljes panelen 15 darab szétszórva, meg a kijelző szélén világosabb a kép olyan fél centis sávban. Gari ugye már nem volt, de írtam az LG-nek, hogy ez van, lehet tenni valamit, vagy a garin túl ez már bukta? Írták hív a szervizes, hívott, kérdezte mi a helyzet, majd mondta ok, rendeli a panelt. Bő egy hét múlva itthon szétkapta a tévét, új panelt berakta, és viszontlátás. Gari időn túl.
Ok ez az LG és az ő legendás OLED tévés garijuk, de szerintem perpillanat a legtöbb gyártó úgy áll az OLED kijelzőkhoz, hogy fel akarják futtatni a technológiát (azért még mindig nincs minden háztartásban valamilyen OLED megjelenítő) és ezért nem is szívóznak az emberrel túlzottan. -
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam
üzenetére
Na igen, az OLED monitor játékokban, filmekben, na és persze HDR anyagoknál mutatja meg az igazi arcát - amikor az ember egy jobb IPS alól rántja ki az áramot és az OLED-et bekapcsolva ugyanazt a desktop-ot nézegeti... nem feltétlenül tátja el a száját. Egy normálisabb Youtube videó már bőven érzékeltetni fogja a dolgot, aztán meg a fentiek főleg.
Én ugye dolgozom is rajta napi 8-9 órát, Excelekben és különféle programokban szambázva én sem érzem igazoltnak a rá költött összeget.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Hauptmann
üzenetére
Az a baj, hogy az emberekben sokszor keverednek a dolgok... mint minden terméknél, adott szériát/modellt kell nézni, nem (csak) gyártót. Azt hiszem talán most az 5000-es nvidia sorozatban pont a legjobb a Giga, de volt amit meg tökre elbaltázott. Volt amikor az MSI Ventus szériája is jobb volt, manapság már az olcsósítás teteje. Az MSI ettől szar? Nem, egy adott szériája attól még lehet. És akkor ez lehet videókártya, monitor, autó, akármi. A baj az, hogy az emberek buták. Nem néznek utána dolgoknak, bemondta a tévé, ezt mondta a fater, így szólott a szomszéd. Nincs saját vélemény, papagáj üzemmód van. Szarazepül, ócskadroid Samsung. Igen, van szarabbul sikerült iPhone és van baromi jól sikerült Samsung, és van mindennek a fordítottja is.
Aki márkát szíd azért mert csak... ott 2 lehetőség van, vagy szakóz valamit és akkor nem is kell megváltoztatni a véleményét (tudod kinek van arra energiája, meg tulajdonképpen érdekel is engem...) vagy megégette magát párszor az adott márkával. Na ez utóbbi esetben még el is tudom fogadni, tökre valid reakció.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Hegyirabló
üzenetére

Még tűrhető tartományon belül van, meg nem anyáztok, szépen off-ba is teszitek, szóval...
Amúgy az a lekonyuló monitor nem 500k-ért de 100-ért is vérlázító lenne, szóval megértem a csalódottságot.
Nekem valamiért a Giga-tól van viszolygásom, mégis tőlük vettem monitort - eddig szerencsére nem bántam meg, sőt, tök okés vele minden. -
Skynet258
Topikgazda
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Az nvidia driverben van egy RTX video enhancement, én azt használom, meglepően jól skálázza a Youtube videókat (is), 720p-ből persze csoda nem lesz, de egy jó minőségű 1080p minőséget azért képes csinálni abból is.

-
Skynet258
Topikgazda
Youtube-on találsz egy tesztet ami a hosszú távú beégést hivatott demonstrálni - a legrosszabb szcenárió közepette, tehát magas fényerő, nincs rejtve a tálca, sok statikus content... én azt mondom, még ez a hardcore használat sem barmolja szét a panelt 1 év alatt túlzottan, de nézd meg a videót.
Ha pedig kicsit vigyázol rá, akkor még ennyire sem lesz vele baj. Plusz a 3 év beégés elleni gari is elég jó szerintem, szóval ha vonz a dolog akkor próbáld ki. -
Skynet258
Topikgazda
válasz
Hegyirabló
üzenetére
A VRR miatt annyi Hz-en megy majd amennyi fps van. És 4K-n sajnos kevés az fps... 😁
-
Skynet258
Topikgazda
Én ilyet nyúzok, nem tudok rá sok rosszat mondani.
A talpa mondjuk nagy, de én karra teszem mindig a monitorokat így nem számított. A kép kiváló, a QD-OLED technikai gyengeségei itt is megvannak mint mindenhol (VRR flicker-t már láttam az Avowed-ben, a tisztításra marhára oda kell figyelni mert nem szabad / tudod mindennel tisztítani, ha meg nem vigyázol karcolódik, text clarity nekem kicsit zavaró volt de MacType megoldja).
Én simán ajánlom. -
Skynet258
Topikgazda
válasz
BullKoxa
üzenetére
A monitorod használatija alapján "Adaptive Sync" néven keresd.

-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Mr.Mercury
üzenetére
Tuti van rá valami beállítás, monitor OSD-ben nincs valami vonatkozó rész?
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Mr.Mercury
üzenetére
Hirtelen én sem leltem semmit, de érdekes módon valakinél pirosra vált amikor Diablo IV-gyel játszik.
Nincs nálad feltéve valami rgb vezérlő, ami esetleg bekavar és piszkálja a bekapcsoló led színét? Sosem hallottam ilyenről sem, de fura, hogy egy játék módosítja a led színét (gyakorlatilag címezhető LED-ként jelenik meg a Windows felé) szóval így bármi lehet...
AWCC-t is írnak, gondolom az valami Alienware Control Center lehet, ott is lehet módosítani a színt, szóval ez valami állítható dolog alapból.
-
Skynet258
Topikgazda
Én az előző monitorról egy régi bankkártyával szedtem le, én is utólagos kétoldalút használtam (de valami olyat amit 10cm/3kg teherbírású, az volt itthon
). Megküzdöttem vele én is, de a bankkártyával megtoltam a ragacsot és szépen elvált, asszem kétszer költöztem már át vele, már rutinból ment.
Ezzel együtt az új monitorra valami egész kis csíkban tervezem rárakni a kétoldalút, tartanak mint az állat, felesleges telibe rakni a fémlapokat, nincs rajtuk akkora súly.
A vékony OLED-nél már nem szívesen vetném be a bankkártyát, vagy legalábbis minimális erővel használnám... -
Skynet258
Topikgazda
A VRR (variable refresh rate) azért van, hogy ne legyen képtörés játék közben (mint a vsync).
A Gsync legyen bekapcsolva, nvidia oldalon ez a VRR.
A monitor menüjében kapcsold be a VRR Controlt mert az OLED egyik hátránya, hogy villog ha aktív a VRR. És mivel bekapcsoltad így aktív, így kapcsold be ezt is, hogy csokkenjen a csillogás.
Azt nem tudom mivel és milyen szinten játszol online, de ha nem ismered a VRR működését akkor nem fog ártani az a plusz pár ms latency (no offense de valóban így van). Itt nem masodpercekrol van szó hanem annak töredékéről. Ha nem villog az sztem jobb, mintha nő a latency 5ms-kel...
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam
üzenetére
Az itthoni piacba annyira nem mélyedtem bele, de ez a topik is azt igazolja, hogy általánosságban a WOLED matt, a QD-OLED Glossy.
Nem tudom, igazából mindegy is.
Átfogalmazom és meg van oldva...
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam
üzenetére
"Woled-nél annyit javitanék, hogy ott is nagyobb számban Glossy van jelen nem Matte."
Biztos? Mindössze 9 hónapja írta valaki redditen, hogy world's first glossy Oled egy Asus... nekem is az rémlett, hogy a WOLED inkább matt bevonatot kapott.
A többit mindjárt beleszerkesztem.
-
Skynet258
Topikgazda
Összeraktam egy Téma összefoglalót és kértem a srácoktól, hogy vagy tegyék be, vagy adjanak számomra Topikgazda jogot, elszórakozok én vele szívesen, bővítem ha kell, stb. Ez utóbbi lett, szóval ha bármi van, ötlet lenne mi kerüljön még bele (pl. lehetne idővel ajánlott monitorok listája az újaknak) akkor keressetek, összeszedjük és időnként lehet frissíteni.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam
üzenetére
Ez az NVTrueHDR már jó ideje nem kell, benne van a driver beállításai között, írják is:

VRR Flicker: tegnap játszottam az Awoved-del, eljött a játékban az este, eléggé megjött a Flicker is... Frame Gen-nel játszottam, az alap fps talán 40 valami lehetett, a lényeg, hogy hogy 60 alatt jött a Flicker - kikapcsoltam az ray tracing-et, alap fps 65-70 körül mozog, eltűnt a flicker is, szóval nálam a 60-nak meg meg kell lennie, hogy ne legyen probléma.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam
üzenetére
A háttérfény bizony jó dolog, van is egy régi videóm a Corsair LS100-ról, én a mai napig azt nyúzom. Illetve az Oledre még nem raktam át de tervezem.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
4264adam
üzenetére
Én megmondom őszintén nem is akartam 240hz-nél magasabbat, nekem tök felesleges, de fizethettem volna érte többet... Multiplayer játékból is csak Fortnite megy nálam, de olyan 150fps körül (nem szeretem levenni túlzottan a grafikát, inkább nézzen ki jól ilyen fps mellett mint egy mobilos játék szintjén 250fps-sel
). -
Skynet258
Topikgazda
válasz
szasanyi
üzenetére
Na kíváncsi leszek, ha ez is javulni fog akkor még egy hátrány kihúzható az OLED mellől. Nagyon be fog indulni szerintem a dolog ettől az évtől, már egészen jó a tech, jó pár monitor lett elérhető áron, tök jó, végre elindul az áttörés. Persze a tömegek olyan 100-150k körül fognak beszállni és az még nem idén lesz, de már alakul az irány.
-
Skynet258
Topikgazda
Ezek az ICC profilok az adott panel kalibrálása után keletkeznek, tehát ők teszteltek egy adott monitort, és abból született ez. Nem ajánlott felrakni a panelek eltérése miatt, ami náluk tökéletes volt az lehet nálad pont nem az. Venni kell egy kalibrator eszközt vagy fizetni egy szaknak aki megcsinalja, de ezt csak akkor érdemes, ha mondjuk grafikai munkát végzel vagy egyéb okból fontos számodra, hogy minden megjelenitessel kapcsolatos beállítás maximálisan jó legyen.
Egyéb esetekben van egy általános beállítás amit a monitor menüjében tudsz megtenni, de egyébként használd úgy ahogy a te szemednek a legkellemesebb.
-
Skynet258
Topikgazda
Illetve akkor jöjjön is egyből némi élménybeszámoló így pár nap után; nálam a választott a Gigabyte AORUS FO27Q2 modell lett.
· 27-inch, QD-OLED, 10bit (tehát Samsung féle panel)
· 1440p
· 240hz
· 0.03 ms gray-to-gray (GTG)
· HDR True Black 400
· KVM Switch
· Freesync / G-Sync
· 2x HDMI 2.1
· DP 1.4
· USB Type-C (DP Alt móddal)
· 2x USB Type A
· 2X 5W hangszóróGyakorlatilag a képfrissítésen kívül megegyezik az FO27Q3 modellel, ez 240hz-es az pedig 360hz-es maximális képfrissítésre képes. Mivel számomra ez utóbbi nem volt mérvadó (sőt, eddig a 144hz-en is kiválóan elvoltam), így bőven elegendőnek gondoltam ezt a variánst.
A panel maga be van vonva tükröződést gátló bevonattal, de ettől még glossy. Számomra ez előny volt, én az OLED-et így szeretem leginkább, és a betűk olvashatóságára is jótékony hatást gyakorol. Apropó text clarity, OLED-en ez még mindig kicsit problémás, WOLED esetében meglehetősen, QD-OLED-nél mér visszafogottabban, de aki érzékeny rá az tehet ellene; Mac type program használata "SoftGreyNoHinting" preset-tel, és konkrétan szebbek és simábbak a betűk mint előtte az IPS monitoromon (LG 27GL850) - pedig a pixelsűrűség mondhatni azonos...
Játékok mellett dolgozom is rajta (semmi komoly, home office bohóckodás programokkal és Excel táblákkal), szóval nálam hosszú távon ebben is fog vizsgázni.
A KVM switch kiválóan teszi a dolgát, egy Keychron Q6 és egy Lamzu Maya X került bedugásra a monitorba, ha a céges laptop aktív akor bemenetet vált és működnek a perifériák, a dedikált gombot benyomva pedig a saját gépemre vált és ott működnek az eszközök. Döccenés nélkül történik mindez, és pont ezért fáj marhára, hogy csak 18W-ot ad le ilyenkor az USB-C csati! Ez a próbából rádugott Samsung Galaxy S25 Ultrának elég DeX módban, de egy laptopnak édes kevés... szóval kell az a laptop töltő mellé sajnos, és ez rohadt nyomi húzás de mindegy.
Gyakorlatilag ez az egyetlen hibája ennek a monitornak számomra, és ezzel bőven együtt tudok élni.
Ha hosszú távon is nyújtani tudja amit ebben a pár napban, akkor jó üzlet volt.
-
Skynet258
Topikgazda
Sziasztok!
Van "Milyen monitort vegyek" topik, van "OLED TV" topic, de kifejezetten OLED monitor topik nincs - vagyis nem volt, egészen eddig.

Meglátjuk, hogy elhal-e vagy pezsegni fog élettel, igazából rajtatok, rajtunk múlik, ahogy mindig is...
Viszont azt gondolom, hogy 2025-től egyre többen fogunk OLED technológiájú monitorra váltani (ezt tettem én is nemrég), mert elértük azt az ársávot, ami már az ingerküszöbön belül van.
Na de miről is szólhatna ez a topik? Tervezek összedobni ide egy rendes nyitó hsz-t (WOLED/QD-OLED különbségek, OLED panel generációk, VRR Flicker, beégés és egyéb rémisztő dolgok), szóval mehetne itt edukáció, tapasztalatcsere, típusajánló, OLED köpködés, majd alakul.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ventilátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon!
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- PS 5 Portal // Számla+Garancia //
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
És ez nem Ergotron meg eródzsí csak sima Alzás cuccli.
Ha a monitorban "z"-vel szerepel és a dobozon nem, annak én jobban örülnék, mintha fordítva lenne.
De amúgy tényleg jó cuccaik vannak, a kölykök meg azért szeretik mert amikor kiszárad a szivacsuk meg a portörlő, akkor ilyen kemény lesz, ami vizesen sima puha törlőkendő volt, szóval őket a "tudományos" oldala fogta meg.
A prompt meg kb az lehetett, hogy "mennyi idő alatt ég be az OLED panel"?
Gondolkoztam vajon mikor nyitottam ha régi backup kerül vissza, de nincs is para, az utsó bejegyzés 21-e volt.
Pedig gondolkoztam is a cserén mert ez kiválthatta volna a Corsair cuccát, de ez is sem olyan, KVM-et is írta valaki, hogy nem okés... Jó nekem a hibamentes Gigabyte.

Szívesen mellé tenném az enyémet (amiből kettő is kijönne és még hozzá egy dual tartó is