- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arver
csendes tag
Sziasztok!
Panel lakást most újítgatjuk fel, régi villanykapcsolókat már valami modernebb megjelenésű, "okos" kapcsolókra cserélnénk.
[link]
Az alábbi sonoff termékcsalád 1 ill. 2 gombos változatát néztem ki, leírás alapján Google home kompatibilis is, jelenleg próbálunk minden terméket úgy összeválogatni, hogy tudjuk onnan kezelni.
Kérdésem az lenne, kell-e bármit is másképp bekötni a meglévő villanykapcsolóktól eltérően ill. mi a véleményetek ezekről a mennyire jók ár érték arányban ? -
La Magra
tag
Sziasztok!
Klímánk fogyasztását szeretném mérni. Nem konnektorba van dugva, hanem külön kismegszakítója van a villanyóraszekrényben (nem H tarifás, csak így lett anno kialakítva).
Mi erre most a legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb eszköz? -
ojb
tag
válasz
zsamiatt #53191 üzenetére
Számomra logikátlan -- és kivitelezhetetlen is --, hogy a szivárgó (elfolyó) víz útjába cat5e kábeleket húzzak a végén egy POE-s érzékelővel...
(mosó - mosogató gép alá - környékére ; osztó - gyűjtő szekrényébe ; akvárium környékére stb)
Sokkal egyszerűbb és könnyebben telepíthető egy ZB érzékelő.
És talán könnyebben eladható az asszonynak is...
pl: [link] vagy multiplikált érzékelőkkel pl: [link] -
ojb
tag
válasz
menyhartlevi #53189 üzenetére
Relé pl: [link]
Abban az esetben, ha a konvekpro dobozába szeretnéd elhelyezni és a konvekpro tápegységéről táplálni. Többlet szolgáltatásként még akár ds18b20-as hőmérőt is akaszthatsz rá [link]
Vagy
WiFI szárazkontaktos relé pl: [link]
ZB szárazkontaktos relé pl: [link]A WiFi relék esetében az esetleges keep alive egyszerűen megvalósítható viszont
ZB esetében sajnos erről a biztonsági szolgáltatásról le kell mondani!A virtuális termosztát kialakításához már nem kell külön relé!
A trigger jelet szolgáltató helyiség hőmérő(k) jele alapján a HA fogja kapcsolni a fentebb említett jelfogók valamelyikét, ami a konvekpro vezérlését végzi.Vagy kiegészíted a konvekpro-t valami ilyesmivel [link] és az egészet beintegrálod a HA alá Tuya-n keresztül
-
Van egy fali kapcsolóm (sima fali doboz, nem mélyebb).
Szeretném lecserélni 3-as kapcsolóra ahol a 3 közül egy dolgozna az eredeti kapcsoló helyett a másik kettő csak állapotot adna a HA számára és más eszközök kapcsolására használnám fel a jelet.
A kérdéseim:
Ugye tudom a nem bekötött kapcsolók állapotát is figyelni/feldolgozni a HA-ban?
Van ilyen kapcsoló nem nyomógombos hanem "hagyományos billenő" kapcsolóval (eddig nem találtam)?
Valahogy ki lehet programozni, hogy a két, fizikailag nem használt relé ne is kattogjon (Pl. tasmota firmware)? -
menyhartlevi
aktív tag
Köszönöm szépen a választ!
Nekem szimpatikusabbnak tűnik a második verzió, virtuális termosztátot létrehozni. Ehhez esetleg tudnál mutatni példát, hogy milyen relé kellene hozzá?
És ha jól értem, akkor ezzel már meglenne minden eszköz (maga a konvekpro + a relé), csak szoftveresen kellene összehozni a dolgokat.
-
ViZion
félisten
Amit vásárláskor megspórol, azt egy év alatt elpengeti elemre. Meg amúgy is, a wifi ilyesmire nem ideális, kellene VLAN, szeparálni a nettől, ahhoz megfelelő router és tűzfal, stb. Ha a hálózaton változtatni kell, akkor sem mmindegy, h mennyi kütyü van rajta, mennyit kell "újrapároztatni".
solti: nem tudom, HA-ba dugott dongle van, Hubokat nem ismerem.
-
Ha valaki pont okos hosszabbítót keres ez a Tesla Smart jó lehet. Van bontott olcsóbban is.
Amúgy ezeket lehet integrálni HA-ba? -
Cyberbeni
addikt
Home assistantban van smtp integráció, beregelsz egy új gmailt, kreálsz hozzá egy application passwordöt és máris tudod küldözgetni magadnak az emaileket.
Nálunk nincs kamera, de amit eddig hallottam, az alapján lokál hálózaton működő kamera (egy elszeparált hálózaton) és Scrypted-del berakni az Apple/Google rendszerbe.
-
ojb
tag
válasz
menyhartlevi #53178 üzenetére
Igen.
A későbbi tervezett eszközöktől (szenzoroktól) függően vagy WiFi-s vagy ZB száraz kontaktos termosztátot kell felhasználni ( szükség esetén konvektoronként!!!)
Vagy létre lehet hozni virtuális termosztátokat a HA alatt helyiségenként egy - kettő (pl ZB) hőmérő felhasználásával. (pl Az említett Xiaomi is lehet az egyik ZB hőmérő)
és ZB vagy WiFi relé közbeiktatásával lehet a konvekprot vezérelni.DIY megoldásként a konvekpro dobozába könnyen lehet építeni WiFi-s vevőt pl ESP32 felhasználásával.
Pl: [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] -
menyhartlevi
aktív tag
Sziasztok!
Egy mini PC-n dockerben futtatva sikerült működésre bírnom a Home Assistantot, néhány kapcsolóval, lámpával, Xiaomi hőmérőkkel és klíma vezérléssel.
A következő lépés a konvektorok okosítása lenne KonvekProval, de nem teljesen értem a működését. Mire van szüségem ahhoz, hogy tudjam vezérelni a két konvektorra szerelt eszközt? Valami Wifi-s termosztátra, vagy ezt magában is tudom vezérelni Home Assistantból?
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
migabi24 #53144 üzenetére
2db Tasmotásított Blitzwolf SHP8 van (mindkettő kalibrált) nagyjából 7 éve egy-egy 3,5 kW-os Midea klímához. A klímák inverteresek, az újabbik sajnos a rosszabb: A++ miatt zabálja a kilowattokat. Idebiggyesztek egy grafikont, ahol látszik, hogy 1 kW fölé még nála sem megy a fogyasztás (még kánikulában sem), azaz olyan 4,5...5A lehet a maximális terhelés, az SHP8 pedig 16A-es. Inverteres klímánál az indítási áramlökés minimális, elhanyagolható. A másik, - öregebb - Midea klímám A+++ miatt lényegesen (kb 20%-kal) kevesebbet fogyaszt, pedig nagyobb légteret, és melegebb helyiségeket kell hűtenie. Továbbá a kapcsolási sűrűségei is konszolidáltabbak. Erről nem tudtam adatokat kicsalni, mint kiderült rossz jelszó van az MQTT-ben... de a rosszabbik klíma is beszédes:
Az SHP8 egy konnektor aljzat. Van SHP6 és Shelly Plug Plus S okos "dugóm" is több darab. 10/16 amperesek, és 2-8 évesek Az SHP-k Tasmotásak. Többek között mosógépet, hűtőszekrényt, öntözőrendszer 1300W-os szivattyúját kapcsolják. Nos, itt sincs gond a túlterheléssel.
Valóban sarkalatos kérdés, hogy legyen teljesítménytartaléka egy okos eszközben lévő relének, de figyelembe kell venni a fogyasztó típusát, mint ohmos, induktív, vagy vegyes terhelés (kapacitív terhelés is van, de az elég ritka a háztartásban).
Trükköznek még a kilowattokkal is, ami miatt az ember kicsit megzavarodik.
A klímák esetében a hűtési és fűtési teljesítmény nem egyenlő az elektromos hálózatból felvett teljesítménnyel. Energiaosztály-függően annak negyede, harmada, vagy rosszabb esetben akár fele is lehet. Számosítva: egy 3,5 kW-os klíma olyan 300...1500W között vesz fel teljesítményt a 230V-os hálózatból. mivel könnyű számolnunk: I=P/U, azaz 1500W osztva 230V-tal, az 6 és fél Amper. Inverteres klímáknál és tisztán ohmos fogyasztóknál ez teljesen oké, ha okosrelére bízzuk a kapcsolást.
Induktív fogyasztó jellemzően a szivattyúmotor, vegyes az automata mosógép, míg ohmos pl. a villamos tűzhely, vagy a villanybojler. Az induktív főzőlap már érdekesebb dolog, de nem is ez volt a kérdés.Tőlem okosabbak bátran belejavíthatnak a gondolatmenetembe, de a lényeg felül van, én azt személyes tapasztalatból mondom: igen, bírják az olcsó, vacak kínai okosrelék a klímák kapcsolását, de még az automata mosógépét is. Ugyanakkor a villamos pizzasütőmet (3kW) már kontaktorral kapcsolom.
Mivel szerencsétlen esetben akár az egész lakás is leéghet egy rosszul kiválasztott relé/mágneskapcsoló/kontakrtor/Triak miatt, ezért jogos az aggodalom, és szükséges a túlméretezés. Én a sokéves tapasztalatomra, és mert szakmám, erre hivatkozva írom soraimat. Persze azt már megmosolyogtatónak tartom, mikor 40A-es mágneskapcsolóval oldják meg ezeket a dolgokat, de végül is működik, és biztonságosabb.
-
solti
senior tag
Sziasztok! elég láma kérdés, de elég kezdő vagyok a témában. Szeretnék a lakásban egy vízszivárgás érzékelőt elhelyezni, ami riaszt a telefonomon ha gond van. Nem lenne baj, ha emailt küldene, de meglepve tapasztaltam, hogy ez nem annyira alap/ingyenes opció manapság. Ha már lesz valami okosotthon központ (zigbee-s preferált), így gondolkoztam esetleg egy mozgásérzékelőn/kamerán ami ami nagyon amatőr riasztóként is funkcionálhatna.
Van erre valami bevált egyszerű de nagyszerű megoldás? pl Xiaomi ökoszisztéma oszt jólvan? Vagy kínából noname vackok?
Mivel van itthon yeelight lámpa, wifis klíma stb próbáltam belőni a home assistant-ot, de rájöttem hogy ez számomra overkill, messze nem kell és nem is akarok ennyit automatizálni, elég lenne egy mozgás és vízérzékelős riasztás. Köszi előre is! -
Degeczi
nagyúr
válasz
zsamiatt #53169 üzenetére
Határeset, a legtöbb típus 10A fölött vesz föl (a nagyobbak akár 13-14A-t is), amit kis eszközön már nem célszerű átengedni. De gondolom úgysem azt kell figyelni, most épp a másik szobában megy-e, hanem otthonról eltávozáskor nem maradt-e bekapcsolva - az pedig egyszerű, ha úgyis figyeled a ház összfogyasztását vmilyen arra alkalmas, elosztószekrénybe telepített eszközzel, hiszen ekkora áramfölvétel normál esetben nem lehet a magára hagyott házban, ha a fűtés nem vmilyen elektromos megoldású (max ha mosógépet vagy mosogatógépet indítottál, de az nem távollét kezdetén tipikus, legföljebb ha rövid kiugrásról van szó).
Egy kávéfőző tipikusan a fele-harmada áramfölvételű, az nyugodtan mehet bármilyen okoskonnetorba. De ott nagy fogyasztás így nincs is, csak a filteres-csepegtetős típusoknál a melegentartás.
-
zsamiatt
őstag
válasz
enginev3.0 #53170 üzenetére
oké, kihuzzom, de mivel tudnám mérni hogy be van e kapcsolva rajta a fogyasztás vagy sem?
-
zsamiatt
őstag
Vasaló bekapcsolást mivel lenne érdemes figyelni? Sima konnektor mögé tehető okos eszközre rábiznátok? Vagy mi lenne erre a jó megoldás?
Gondolom egy kávéfőző nem fogyaszt sokat, vagy van erről más tapasztalatotok? -
petakpa1
őstag
Lenne pár kérdésem Ikea Tradfri okosvilágítással kapcsolatban:
1) Ugye jól értem, hogy van lehetőségem arra is, hogy 1 Tradfri izzót 2 vagy akár 3 különálló Rodret távirányítóról vezéreljek, ahogy itt is írják:
2) Dirigere HUB mindenképp kell a működéshez vagy sem?
3) Mi történik akkor ha az egyik távirányítót hosszabb időre messzeb viszem az izzótól? Amikor ismét az izző 10 m-es körzetébe viszem akkor ismét újrapárosítás nélkül tudja majd vezérelni az izzót?Konkrét felhasználás az alábbi lenne
- Az izzó egy épület külső sarkán lévő üvegbúrával esővédett foglalatba kerülne;
- Az egyik távirányító az épületen belül, de kb 6-7 m-re lenne fixen a falra rögzítve
- A másik távirányítót viszont az autóban tartanánk, és amikor a kapu elé beállunk akkor azzal kapcsolnánk fel az izzót. A kaputól az izzó légvonalban olyan 8m-re van, és nincs közben akadály, ami miatt ne látná a távirányító az izzót.Kérdés az, hogy az autóval az izzótól elhurcolt távirányító fogja majd ismét, akár napokkal később vezérelni az izzót?
-
papaya
senior tag
Hali, felújításban vagyok, új ablakok lesznek, redőny/ zsaluziák is, és a villanyos most csinálja a motorokhoz a betápot. Viszont sajna kapcsoló max a doboznál lehetséges, szóval ha "buta" redőnymotort veszek, és okos eszközzel kötném be, van olyan relé aminek nem kell net ? Áramom lesz akksiról szigetüzemmódban is de a net az sokszor nem műxik rendesen.. Zigbees relé, ami pl nem tuya?
-
Visormail
addikt
Ilyen [Tuya WIFI Temperature Humidity Sensor] -t használtok? Nekem most érkezett meg egy és elég érdekes. 3 bontatlan szett elemmel próbáltam, mindegyiknél felvillan amikor először beteszem és elindul, hogy az elem töltöttség csak 2-3 csík, de ez eltűnik egyből. A számok hiányosan jelennek meg, egyes részei nagyon halványak. Gondoltam, talán túl sokáig álltak az elemek és lemerültek használat nélkül is. Vettem egy új 6-os csomagot, azzal is ugyanilyen. A mobilappban meg azt írja, hogy battery level high.
A másik, hogy ti a páratartalom érzékelésével mit tapasztaltatok? Net szerint 38% volt a külső, régi még metroban vásárolt időjárásállomás szerint bent is 38, ez meg azt mondja 60%, hát azt azért nem hinném.
-
ViZion
félisten
válasz
body007 #53149 üzenetére
ESP8266 lesz az.
Manual download, új formátum és az ESP weboldalán lehet telepíteni az USB-n rádugott kütyüre. -
migabi24
nagyúr
válasz
enginev3.0 #53147 üzenetére
Köszi a kiigazítást, akkor nem szóltam
-
amargo
addikt
válasz
Speederer #53135 üzenetére
Most már értem, hogy mit szeretnél és milyen eszközökkel (ezt nem találtam meg, lemaradtam), de ebben nem tudok segíteni, mert ezeket az eszközöket én sem ismerem mélyre hatóan, az examples néztem az alján, de azok valami nagyon-nagyon régiek és eléggé.. mind1.
A legjobb, amit tehetsz, hogy mqtt kreálsz, viszont azt nehéz elhinni, hogy ez a cucc ne dolgozna fel nagyon hamar két vagy több jelet is, tehát amikor mqtt kreálsz ott lehet valami az üzenetek leszedésekor vagy gondolom raksz rá időbélyeget azokat érdemes megnézni melyik mikor keletkezik, de ezeken már valószínűleg túl vagy. Szóval ez így nehezebbmint mondjuk egy shelly-vel
-
Sziasztok!
Első esp8288-as "projektemben" máris elakadtam
- a "projekt" lényege, h az esp8288 (wemos d1 mini klón) vezéreljen egy relét ami meg egy mágnesszelepet. És az esp-t szeretném HA-n keresztül vezérelni.
a hw konfig így néz ki:
- rpi4-en van a HAOS
- asztali gép - amin usb-n a wemos
Tudok rá kódot feltölteni ardunio IDE-n, vezérli a relét, ez ok. Ott akadtam meg, h teszem be a HA alá? Esp Home alatt melyik lehetőséget kellene válasszam amikor konfigurálom? -
enginev3.0
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
modflow #53141 üzenetére
A TP-linket nem ismerem, de a Hama az a "standard kínai design", tetszőleges márkára címkézve. Nekem 6 db zigbee jött, abból 1 volt kuka fél órán belül, a többi működik. Szal. itt is az a kérdés, h a végén mennyire nézték át (illetve a Hama mennyire nézette át) a készterméket. Aliról fele áron megvan amúgy, ha vársz rá 3 hetet.
-
FNG
kezdő
válasz
modflow #53143 üzenetére
A klímánál a 3,5kW az a hűtési vagy fűtési teljesítményt jelenti. Semmi köze az elektromos teljesítményhez, vagy az elektromos energiafogyasztáshoz. Pl. a radiátor teljesítménye is wattban van megadva, egy 600x1200-as lapradiátor teljesítménye kb. 3,5kW. Az pedig elektromos energiát nem igazán fogyaszt.
-
LouiS22
veterán
válasz
makoss #53138 üzenetére
egy felhő alapú iot platform, a legtöbb olcsó smart kütyü így vagy úgy, de ezt a megoldást használja.
Magad is kipróbálhatod: töltsd le a tuya mobilappot, regisztrálj, töröld a két mostani appodból a felvett eszközöket,,majd nézd meg, hogy a tuya app felismeri-e őket. 99 százalék, hogy igen
-
Speederer
senior tag
válasz
amargo #53131 üzenetére
Lehet nem teljesen értem, de leírom mik a résztvevők:
Denkovi SmartDEN cuccaim vannak, legalábbis ők érintettek a redőnyös témában:
smartDEN Maxi MQTT
smartDEN Maxi SNMP
Utóbbi kevésbé szerencsés, de kb féláron meg tudtam őket venni, így gondoltam majd áthidalom valahogy az SNMP-MQTT dolgot.
A HA-ból az SNMP eszköz felé menő irányt natívan támogatja a HA, viszont az eszközről bejövő SNMP üzenet "problémás", ha azt akarom hogy azonnal fel legyen dolgozva és ne majd csak valami ütemezett lekérdezések alkalmával. Bocs a pongyola fogalmazásért, de kicsit megkopott az SNMP-s tudásom azóta. Végülis sikerült megoldani, így most elmondható, hogy a bejövő SNMP-ből is MQTT üzenetek lesznek egy saját gyártású addon-on keresztül, így pl egy megnyomott fali kapcsoló (pontosabban nyomó) esetében kvázi ugyanolyan gyors a feldolgozás, mintha natívan MQTT-n jönne. Akitől vettem az SNMP-s verziósakat ő próbálta meg először átrakni MQTT-re, de nem volt teljes a siker, így inkább átállt ESP-kre a saját redőnyei vezérléséhez. Én pedig csak befejeztem amit ő elkezdett. Nem túl szép, de legalább működik.Az MQTT-s verzióknál ilyen trükk nem kellett, azok natívan MQTT-n beszélgetnek.
Amúgy más nincs ami MQTT üzenetet küldene, tehát vagy a fali kapcsolókról akarom vezérelni a redőnyöket vagy a HA-ból (oly módon, hogy ott megnyomom pl a nyitó gombot).
-
FNG
kezdő
Üdv!
Van néhány kamera amit szeretnék Homekittel használni. Homebridgebe tettem őket camera.ui pluginnel. Működnek a kamerák, látom is őket mindaddig amíg itthon vagyok. Megoldható valahogy hogy távolról is elérjem a kamerákat a homekitben? -
Degeczi
nagyúr
válasz
tradeelek11 #53128 üzenetére
Persze, pont ugyanúgy kétirányú, a kód is kompatibilis (tranzisztor az optocsatolókban van, a működés szempontjából azonos, csak galvanikusan elválasztva marad a riasztótól), csak ha már úgyis ott egy ESP szabad lábakkal, azt fölhasználom riasztóba nem bekötött nyitásérzékelésre is.
-
tradeelek11
aktív tag
-
4D4M
senior tag
válasz
ViZion #53126 üzenetére
Új hálózatnál nagy valószínűséggel berendezés lesz a felelős.
a mérés szerint akkora ellenállásnál 5-10 mA
~
Ez csak abban a pillanatban értelmezhető eredmény, mert egy másik pillanatban egy nagy fogyasztó akár egy másik áramkörön megváltoztathatja az üzemi vezetők potenciálját, ami által ennek a többszöröse is folyhat.veszek 1 fázisú érzékeyebb fí relét és bekötöm hol ide- hol oda
~
Ez működhet, csak kicsit lassú (:Valószínűleg egyelőre több esemény együttállása szükséges, ezért talán a leoldások körüli körülményeket érdemes megvizsgálni mélyebben.
-
ViZion
félisten
Degeczi: igen, 2 téma volt összevonva, az SSR szivárgás, meg az én egyéb szivárgó áramom. De így érthető az SSR rész, nálam azok mögött nincs LED.
4D4M:
Szivattyú és mindenféle fűtőszálas gépek vannak, a mérés konkrét elvégzése érdekel (akár berendezésenként, akár a megszakítónál), de majd a hobbielektronikában rákérdezek. Hálózat viszonylag új, persze ott is lehetnek hibák. Legutóbb egy hibás kondi miatt oldott le, de a mérés szerint akkora ellenállásnál 5-10 mA lehetett a föld felés szivárgás. Gondoltam már, h veszek 1 fázisú érzékeyebb fí relét és bekötöm hol ide- hol oda, hátha vmi leveriDe értéket az sem mutat, mérés jobb lenne. Esetleg a megszakítókhoz visszatérő föld vezetőkre rámérni, h folyik-e valami áram? Legalább meg lenne, h melyik kör(ök) amit nézni kell alaposabban...
-
4D4M
senior tag
válasz
ViZion #53123 üzenetére
Ennek az SSR-hez nincs köze, ahogy Degeczi írta.
A hibaáram megtalálása viszont jó móka lesz, ha még csak időszakos. Én ilyen sorrendet állítanék fel valószínűség alapján:
- kültéri berendezések
- kültéri >10 éves H05VV-F kábelek
- sima fűtőszállal üzemelő berendezések (akár üzemen kívül nulla felé)
- vizes helyiségek berendezései
- vizes helyiségek hálózataNem hiszem, hogy üzemmel összefüggő hibaáramok összeadódásáról van szó. Inkább valamely szigetelési hiba kezdeti szakasza. Így aztán ha berendezésre gyanakszol, akkor a legutóbbi leoldási szituáció reprodukálásával lehetne kiprovokálni. Persze, hogyha reggeli időszakban történt, akkor a kinti kondenzációra terelődik a gyanú. Egy következő lépcső, ha sikerült valamennyire lokalizálni, akkor az érintett áramkör(öke)t akár egy ideiglenes fi relére át kell kötni és...és várni (:
Ha nem lesz meg a házi módszerekkel, akkor hívni kell valakit, akinek van szigetelés vizsgálója, amit csak hálózatról lekötött berendezések mellett lehet használni a hálózat állapotának mérésére. -
Degeczi
nagyúr
válasz
ViZion #53123 üzenetére
SSR-ről írtál, ott nincs föld felé szivárgás (hiszen az nincs is bekötve), így a fi reléhez sincs köze.
De mivel nem fizikai relé bontja az áramkört hanem félvezető, a nyitott állapota nem teljes szakadást jelent, egy minimális áram olyankor is átszivárog rajta a fogyasztó felé. Ez többnyire semmi gondot nem okoz, de LED-es lámpánál valóban okozhat enyhe derengést. -
ViZion
félisten
arra hogy lehet rámérni? Meg hol szivárog, ha csak a fázis van bekötve? Komolyan kérdezem.
Mostanában volt bajom szivárgó árammal (fázis-föld), mi a praktikus módszer megtalálni, hogy mi és mennyire szivárgó? Mert a pár mA-k összeadódnak, 30-nál old a fí relé de a matek szerint a múltkor jóval előbb oldott.
-
dbius
veterán
Köszi mindenkinek a visszajelzést!
Személy szerint ez a badge módosítás "megviselt", mert nem igazán találtam meg a megfelelő helyettesítésüket, nem vagyok elégedett a dashboardom mostani megjelenésével. A régi badge megjelenítéssel tömören megjeleníthető volt számomra a lényeg.
-
4D4M
senior tag
Ilyet próbált már valaki meghajtani valamilyen ESP vagy effélével? Van valami buktató?
Illetve lehet, hogy én vagyok béna, de nem találom, hogy nullátmenetes-e. Eddig az volt a tapasztalatom, hogy a nem nullátmenetes a ritkaság, de mégis...
Vajon mit tudhat a Schneider 2-3×-os árazású hasonló névleges áramú példányai ehhez képest? -
4D4M
senior tag
a jelvények (badge) is megváltoztak
~
én pont megúsztam, mert lusta voltam beüzemelni a custom badge card-ot, pedig már le volt tölve (: Az új jelvényeket kezdtem csak el használni, meg egyúttal átköltöztettem mindent a sections layoutra, ami most előrelépés volt, mert az átméretezés feature-nek nagy hasznát veszem. A 3 szintű egymásba ágyazott vertical / horizontal stack kicsit fárasztó volt már.
Az új jelvények – különösen a mushroom template-tel – eléggé bejönnek. Gyakorlatilag már az a nehézség, hogy mi maradjon.A HACS- frissítés nekem nem hozott semmi működési zavart, viszont kevésbé átlátható, így, hogy ráhúzták a megjelenítést a mostanában reszelgetett listákra (pl automations lap).
-
kis.zsolt
aktív tag
Szia!
"HACS-ot frissítette már valaki 2.0-ra?"
Igen. Egy f0slebár katyvasz lett. Utálom.
Költői kérdés: Csak engem frusztrál, hogy egy bejáratott rendszert havonta kell újratákolni a Breaking Change-ek miatt? Van, hogy napokat kutatok a megoldások után.
Ha meg nem frissítek, akkor ott van, hogy egy idő után nem működik ez, vagy az. -
dbius
veterán
A 2024.08 HA verziótól a jelvények (badge) is megváltoztak, engem ez érintett, ugyanis a
custom:badge-card
-ot használtam arra, hogy a jelvények ne csak felül, hanem gyakorlatilag bárhol megjeleníthetőek legyenek egy oldalon, ugyanis én pont nem ott szeretném látni őket.Erre alapoztam szinte minden oldalon az egyes érzékelők aktuális állapotának kijelzését. 2024.08-ra történő frissítéssel azonban már az új jelvények jelennek meg custom badge card használatával is és felborult az egész (megjelenítés szempontjából), gyakorlatilag újra kellett mindent gondolnom és szerkesztenem (végül mivel 80%-ban mushroom template cardokat használtam mindenütt, így a jelvényeket is mushroom template cardokra szerkesztettem át), ugyanis a jelenlegi új jelvények (gyakorlatilag szinte ugyanúgy néznek ki, mint a mushroom chips, amit meg is említenek, hogy arról mintázták őket) card_mod-dal is csak nagyon korlátozott módon módosíthatóak megjelenítést tekintve. Személy szerint nekem a korábbi jelvények sokkal jobban tetszettek, mert kevesebb helyet foglaltak és egyben megjelenítették a mértékegységeket is.
Igaz, hogy még előcsalogathaóak valamennyire a korábbi jelvények, de a korábbi card_mod formázások csak részben érvényesíthetőek. RIP
Ha az aktuális layout bizonyos formátumú (sections view vagy masonry) akkor mushroom badge template is használható, mint új lehetőség az új jelvények formázására.
Biztosan fognak rajta még csiszolni (reméljük), csak azért említettem meg, mert biztosan vannak mások is, akik esetleg a korábbi jelvényeket használják és még nem frissítettek 2024.08 verzióra.
Más:
HACS-ot frissítette már valaki 2.0-ra? ott is van pár breaking change:HACS requires Home Assistant 2024.4.1 or later.
The sensor platform has been removed.
You can no longer configure HACS in YAML.
NetDaemon apps are no longer in HACS.
HACS now uses a new data source hosted on Cloudflare for most metadata.
The /hacsfiles/ endpoint no longer works for Themes.
Custom hacs prefixed events are no longer fired.
info.md files are no longer rendered. Instead, the README is used.Ha igen mik a tapasztalatok?
-
dbius
veterán
válasz
ratkaics #53112 üzenetére
Én próbaképp csinálnék biztonsági mentést most mindegyikről, aztán visszaállnék 2024.08 előtti HA verzióra, majd az adatbázist szintén visszaállítanám a 2024.08 HA előtti állapotra és utána megismetelném a HA frissítést, hogy kezdje újból az adatbázis struktúra újraépítést/frissítést.
De biztosan van más is hasonló helyzetben, szinte kizárt, hogy ne lenne valami bővebb infó erről HA community fórumon.
-
ratkaics
senior tag
Köszi!
Közben én is éppen megtaláltam.
Most megpróbáltam egy olyan mentését az adatbázisnak visszatölteni, ami még a frissítés előtti, hátha most meg tudja csinálni a módosításokat.
Az az igazság, hogy közben azon a gépen, amin fut a HA más módosításokat is elvégeztem. Ezért volt, hogy leállítottam a HA VM-et, meg a mariadb docker-t is. Bár csak olyankor, amikor "nyugalomban volt". Szóval nem tudom.
Meg az is lehet, hogy ez az adatbázis visszatöltés sem sem segít, mert lehet, hogy csak közvetlenül a HA upgrade után tudja elvégezni a db frissítést. -
dbius
veterán
válasz
ratkaics #53110 üzenetére
"Recorder database upgrade notice
This notice applies only if you use the recorder integration with a MySQL or PostgreSQL database. If you are using the default SQLite database, you can ignore it.This release includes a database upgrade/migration that increases the size of the number we can store for the identifier fields. For a more technical explanation, we are upgrading integer fields for ID columns from a 32-bit integer to BIGINT, which is a 64-bit integer.
This can cause the database upgrade to take longer than usual, depending on the size of your database.
Please be patient and let the upgrade process finish. Do not interrupt the upgrade process, as this can lead to a corrupted database." link
Nem tudom mikor frissítettél, az utolsó bekezdés szerint a háttérben történik, nem szabad megszakítani a folyamatot, de ha lefut akkor jónak kéne lennie.
Én az alap sqlite adatbázisra építkező influxdb-t használom, azzal nincs teendő a leírás szerint sem.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Néhány napja azt vettem észre, hogy az Energy dashboard-om "üres" (azt hiszem talán a legutolsó HA frissítés óta), de nem tűnt fel azonnal. Illetve olyat is észrevettem, hogy vannak entitások, amiknél ha rákattintok, akkor azt írja, hogy nincs hisztorikus adat, aztán ha ott a "show more"-ra kattintok, akkor meg mégis van.
Mi lehet a probléma?
Külön mariadb adatbázisban van a recorder. Lehet, hogy ott van valami gond? -
kbela365
tag
Sziasztok!
Van esetleg valaki a körünkben aki használ QOTO QT-05M zigbee-s "öntöző szelepet"? Érdekelnének a tapasztalatai, mert nekem vegyesek az érzelmeim, nagyon megbízhatatlannak tűnik a zigbee kommunikációja. -
axioma
veterán
válasz
Speederer #53101 üzenetére
Ez a jelenlegi felhuzas triggeredben attol fgtl fog nyitni stop-ra, h a megallitast hogyan oldod meg...
Szandekosan nem ilyen kapcsolot vettunk, kinezet egy dolog mert amargo-fele valtozatban nem feltuno, de a mienk sima fel-le lett inkabb, nem lattam a stop elonyet, igy meg ha mind2-re de nem egyszerre ad akkor hatrany is. -
Jofi81
őstag
Ha már redőnykapcsoló a téma, rákapcsolódnék én is. Schneider Sedna kapcsolóim vannak, sajnos nem nyomó, tehát nem áll vissza magától. Működik, de rettentően zavar, hogy kézzel kell alapállapotba rakni. Vagyis nem lenne muszáj, csak engem idegesít, ha úgy marad. Illetve ha vendég van, akkor is megy a kapcsolgatás, mire elindul. Nagy különbség van a kapcsoló és a nyomógomb között? Nem lehet mondjuk rugót rakni bele és akkor nyomóként működne? 9-et kicserélni azért fájna.
-
Speederer
senior tag
válasz
amargo #53099 üzenetére
Nálam is nyomók vannak, tehát visszaugrik ha elengedem, mint a csengő.
3 vezeték van bekötve, amiből egy közös. Ha megnyomom az egyiket, akkor végeredményben MQTT-n kapom mondjuk az "On"-t, még mielőtt elengedném. Erre triggerelnek az automatizmusok. Ha elengedem, akkor visszavált "Off"-ba. Ezt lehetne állítani, hogy a megnyomás melyik fázisában jöjjön a jel, de lámpáknál így használom, itt se gondoltam változtatni rajta.
Ha a stop-ot nyomom, akkor pedig mindkét vezetékre kiküldi az "On"-t. Csak hát ugye mégsem teljesen egyszerre. Erre volt a korábban említett ötletem, hogy talán kellene egy segéd szenzor entitás, amit okosan megírva lekezelhetné azt, hogy minimális eltéréssel jön a 2 vezetéken a jel. Tehát pl ha triggerelődik az egyik, akkor vár mondjuk 0,2 másodpercet (bár ezt ki kell majd mérni), aztán annak függvényében állítja a szenzor értékét, hogy ezidő alatt jött-e még jel a másiktól vagy sem. Így lehetne egy 4 állapotú szenzor, mondjuk Idle/Open/Close/Stop állapotokkal és ez alapján lehetne az automatizmusokat triggerelni.axioma: persze, a stop-ra szépen meg is áll a mozgó redőny. Csak az rontja a szépségérzetet, hogy álló helyzetben a stop-ot megnyomva elindul a redőny.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eBay
- Milyen légkondit a lakásba?
- UHD filmek lejátszása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honda topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- PlayStation 4
- További aktív témák...
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged