Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Gurulunk, WAZE?!
- Hiányzik a gamer érzés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Mi történik egy netes csalás után?
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
dbius
veterán
Sziasztok!
Kb. két hete én is összeraktam egy RPI4-en futó HA(OS) renszert, amibe elkezdtem minden itthoni cuccot integrálni, mert már kezdtem unni, hogy mindennek saját, külön applikáció kell és nem tudok mindent egy helyen látni, esetleg kezelni.
Ezek egyébként főként tuya wifis okoskonnektorok, izzók, hőmérséklet és páratartalom mérők, napelem rendszer Huawei inverterrel, Shelly 3EM fogyasztásmérő, klíma, slimmelezer+, valamint Computherm e400RF termosztát, smart tv-k.
A tuyás cuccok egyelőre maradtak a felhőn, de működnek szépen, az automatizációkat is sikerült adoptálni, egyelőre jónak tűnnek.
Shelly 3EM szintén gond nélkül ment, magától felismerte. Ezzel kapcsolatban meglepődtem, mert a mérő által küldött adatokat a HA sokkal pontosabban logolja, mint a Shelly saját felhője. Ez alatt azt értem, hogy a shelly által a felhőbe felküldött adatok és a HA által logolt adatok az egyes fázisok esetében akár jelentősen is különböznek, a felhőben rendszeresen kevesebb pl. az egyes fázisok esetében mért és összegzett visszatáplált energia mennyisége. Kiderült végül (lásd lentebb), hogy a HA által logolt adatok a jó értékek (egyeznek a slimmelezer által a villanyórából küldött adatokkal)
Ezeknek az adatoknak az összevetéséből kiderült az is, hogy a shelly által mért fázis feszültségek - legalábbis esetemben - 99%-ban megegyeznek a villanyóra által is mért és a slimmelezer által küldött adatokkal, csupán abból van eltérés, hogy a shelly nem csak 10 másodpercenként küld adatokat, hanem gyakrabban (általában 1-5 másodpercenként) így a shelly értékei ebből a szempontból még részletesebbek.
Huawei inverter integrálása csak felületesen ment, ez még várat magára, ugyanis nem rendelkezem telepítői jogosultsággal, ezért csak a fusionsolar kiosk módjával sikerült az adatokat integrálnom, nem pedig ezen leírás szerint (a cél ez lenne).
Klíma integrálásával sem volt probléma, szépen látja és kezeli, mint egy hőszivattyút.
Van egy Computherm e400RF wifis termosztát itthon, amiről azt olvastam, hogy ez valójában egy BEOK márkájú termosztát, így eljutottam ehhez a github projecthez és ezzel sikerült ma reggel ezt is integrálnom. Látja, kezeli, úgy tűnik az eddigi rövid teszt szerint jó lesz.
Slimmelezer+: úgy látom itt már többen használják és a netes keresések alapján is népszerű eszköz. Mielőtt megrendeltem privátban kértem egy ph-s kollégától véleményt napelemes topikból, utána döntöttem úgy, hogy megrendelem.
Furcsa lehet, hogy miért, ha már van egy Shelly 3EM. Azért, mert a shelly által a felhőbe logolt adatok valahogy nem stimmeltek a villanyóráról leolvasott értékekkel és nem tudtam miért.
Fentebb már olvashattátok, hogy a HA használata során kiderült, hogy a shelly a felhőbe - nem tudom miért - valahogy nem jól küldi vagy a felhő nem regisztrálja rendesen a beküldött adatokat, de a pillanatnyilag mért különböző értékek jónak bizonyultak.
Ezért először úgy gondoltam, hogy regisztrálok az eon távleolvasó portálra, hogy a villanyóra által beküldött adatokat egyeztetni tudjam a shelly által logolt adatokkal. Azonban idén január 1-től Opusz Titász területről már nem lehet sajnos regisztrálni, csak ipari fogyasztóknak
Ez nem jött össze.Mivel mindenképp össze akartam vetni az adatokat és látni akartam milyen adatokat továbbít a mérő, ezért adott volt, hogy a P1 port által nyújtott lehetőséget használjam erre. Mivel nem értek az elektronikához, nem tudok forrasztani, ezért kész megoldásban gondolkodtam és jutottam el a slimmelezer+ termékhez. Volt egy másik jelölt, a Homewizard P1 wifi meter, de nem tudom már a sok oldal közül hol, de azt olvastam, hogy a slimmelezer jobban testre szabható és több adatot tud kinyerni, ezért ezt választottam.
Nos miután megérkezett out of the box nem működött, az alábbi hibaüzenet köszönt vissza:
[E][dsmr:152]: Error: telegram larger than buffer (1700 bytes)
Keresgélve itt találtam rá, hogy a slimmelezer.yaml-hoz adjam hozzá az alábbi sort:
dsmr: max_telegram_length: 3000
Megtörtént, ezt követően elkezdte küldeni a slimmelezer az adatokat a HA-nak, addig is küldte, de nem jelzett értéket sehol a HA.
A villanyórám egy Sanxing SX631, Eon/Opusz Titász területen.
Az óra használati utasítása szerint (19-20. oldal) a mérő a porton keresztül sokkal több adatot küld, mint amit jelenleg a slimmelezer továbbküld és a HA regisztrál.
Ebben esetleg tudna valaki segíteni? Hogyan kéne módosítani a yaml fájlt a használati utasításbam megadott OBIS kódok, adatok alapján, hogy minden olyan adat elküldésre és logolásra kerüljön, amit maga a mérő szolgáltat?
Jelenleg az alábbi adatokat küldi és ezeket logolja a HA:
12:44:14 [D] [sensor:126] 'Energy Consumed Luxembourg': Sending state 553.70898 kWh with 3 decimals of accuracy
12:44:14 [D] [sensor:126] 'Energy Consumed Tariff 1': Sending state 239.04601 kWh with 3 decimals of accuracy
12:44:14 [D] [sensor:126] 'Energy Consumed Tariff 2': Sending state 314.66299 kWh with 3 decimals of accuracy
12:44:14 [D] [sensor:126] 'Energy Produced Luxembourg': Sending state 480.54001 kWh with 3 decimals of accuracy
12:44:14 [D] [sensor:126] 'Energy Produced Tariff 1': Sending state 404.78601 kWh with 3 decimals of accuracy
12:44:14 [D] [sensor:126] 'Energy Produced Tariff 2': Sending state 75.75400 kWh with 3 decimals of accuracy
12:44:15 [D] [sensor:126] 'Power Consumed': Sending state 0.00000 kW with 3 decimals of accuracy
12:44:15 [D] [sensor:126] 'Power Produced': Sending state 4.49800 kW with 3 decimals of accuracy
12:44:15 [D] [sensor:126] 'Voltage Phase 1': Sending state 244.50000 V with 1 decimals of accuracy
12:44:15 [D] [sensor:126] 'Voltage Phase 2': Sending state 250.89999 V with 1 decimals of accuracy
12:44:15 [D] [sensor:126] 'Voltage Phase 3': Sending state 231.20000 V with 1 decimals of accuracy
12:44:15 [D] [sensor:126] 'Current Phase 1': Sending state 5.00000 A with 1 decimals of accuracy
12:44:15 [D] [sensor:126] 'Current Phase 2': Sending state 7.00000 A with 1 decimals of accuracy
12:44:15 [D] [sensor:126] 'Current Phase 3': Sending state 5.00000 A with 1 decimals of accuracy
12:44:15 [D] [text_sensor:067] 'DSMR Identification': Sending state 'AUXxxxxxxxxxxxx'Sajnos hiába keresgéltem, nem találtam olyan, már kész konfigurációt, ami ehhez a mérőhöz opusz titász területen készült volna. Egyelőre most ezt szeretném helyre rakni, ennek a megoldását keresem, ezért is jelentkeztem be ide, hátha valaki tudja a megoldást.
Tudom, hogy én ezekkel eddig csak a felszínt kapargatom, de nincs ezzel baj, majd jön a többi dolog is, csak egyelőre még nagyon ismerkedünk és próbálom megismerni a HA felépítését, működését, testreszabhatóságát.
Van még itthon Amazon echo dot, valamint google home mini, de ezekkel még nem foglalkoztam. Egyelőre az itthoni vpn szerverre csatlakozva érem el "kintről" a rendszert, ez jelenleg elég arra, hogy rálássak az eszközökre.
Az egymásra épülő lehetséges automatizációk pedig már gondolatban készülnek, de mindent lépésről lépésre.
Na jó hosszú lett kezdésnek
-
-
dbius
veterán
válasz LouiS22 #42427 üzenetére
Értem, köszi az iránymutatást.
Ennyit kellene esphome-on belül a slimmelezer.yaml config fájlhoz hozzáadni?
external_components:
- source: components
components: [dsmr]
Mobilról írok, nem tudom rendesen formázni.
Vagy valami mást kellene csinálni? Mert ez nem mutat a githubra, config mappában pedig az external_components mappában sincs ilyen, az esphome pedig külön mappában van. (Vagy annak valamelyik mappájába kellene behúzni githubról az említett mappa tartalmát?) Nem igazán találtam erről információt vagy rossz helyen keresem, de sem a linkelt GitHub-on, sem az esphome dsmr oldalán nem találom hogy kellene ezt csinálni.
-
dbius
veterán
válasz ViZion #42461 üzenetére
Szia!
A Kiosk szintű hozzáférést ez alapján tudod beállítani: [link]
Ez nem realtime, úgy nagyjából 30 percenként frissül, tehát óránként kétszer kap friss adatot a HA. A napi, kb. óránkénti termelés mennyiség megállapításához jó, de erre a fajta integrációra szerintem nem érdemes automatizációt építeni, csak tájékozódásra jó.Az inverter dongle firmware-t Te magad is tudod frissíteni a SUN2000 appal, huawei appstoreból tudod letölteni. Én is azzal frissítettem a legfrissebbre. Ha SDongleA-05 (WLAN-FE) az inverterben lévő wifi dongle típusa, akkor innen tudod leszedni az aktuális legújabb firmwaret hozzá: [link] A gyártó, azaz Huawei oldalán is eljutsz a letöltésig ha onnan szeretnéd letölteni, de ott csak a sorozatszám regisztrálást követően engedi leszedni, legalábbis előtte nekem nem engedte.
A napelem topikban vannak olyan kollégák, akik szerintem tudnak segíteni az inverter rendes integrálásában (értsd akik már sikeresen megtették ezt) Nekem telepítői jelszó hiányában eddig nem sikerült, resetelni pedig még nem mertem az invertert, mert nem tudom, hogy a jelszón kívül mást nem állít-e alaphelyzetbe
-
dbius
veterán
válasz ViZion #42567 üzenetére
Közvetlenül az inverter wifijére vagy csatlakozva és azon keresztül próbálod elérni? (Sun2000... wifire csatlakozva) ilyenkor a 192.168.200.1 IP címet kell beállítani.
Vagy a saját wifi hálózatodon keresztül? (Ilyenkor tulajdonképp az inverterbe dugott wifi dongle csatlakozik a wifidhez) Ebben az esetben azt az IP címet állítsd be amit a router kioszt az inverternek (érdemes fix ip-t beállítani, hogy ne tudjon változni, mert akkor újból be kell állítani a kapcsolatot)
Nem mindegy. Az 502 port helyett próbáld meg a 6607 porton is.
Valamint a slave id: 0 abban az esetben ha közvetlenül az inverter wifijén keresztül próbálod elérni, 1 pedig abban az esetben ha a saját wifiden keresztül próbál hozzá csatlakozni.
Benne van a leírásban is: link
Továbbá az sem mindegy, hogy restricted vagy unrestricted módra van állítva a modbus TCP kapcsolat. Ezzel is variálhatsz. Unrestricted esetében több IP címről is lehet hozzá csatlakozni, restricted esetén csak egyetlen eszköz csatlakozhat.
Remélem kihámozható amit írtam, buszon vagyok és reggel is van
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz LouiS22 #42421 üzenetére
Tegnap sikerült beállítani a repót. Kiderült, hogy a reaktív energia szenzorok nincsenek beállítva, valamint az is, hogy ezzel a konfiggal bizonyos szenzorok csak 1 tizedes pontossággal küldték az adatot (annak ellenére, hogy az óra ezred pontosan) ezért kérésemre Attila tegnap este ezeket megcsinálta. Itt is köszönet érte Neki
Így akinek Sanxing Sx631, vagy egyéb olyan villanyórája van, amelyik a fenti adatokat is továbbítja, akkor érdemes lehet újrafordítani a konfigurációt, engedélyezve ezeket a szenzorokat is.
Én magam csak hétvégén fogom tudni valószínűleg megtenni, csak gondoltam jelzem, hogy van frissítésre lehetőség.
[ Szerkesztve ]
-
-
dbius
veterán
válasz LouiS22 #42668 üzenetére
Most volt időm kipróbálni Faragó Attila kiegészített repóját. Működik, alakul a lista, de még ugye nem igazán teljes továbbra sem. Közeledünk
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Energy Consumed': Sending state 743.12299 kWh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Energy Consumed Tariff 1': Sending state 306.98999 kWh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Energy Consumed Tariff 2': Sending state 436.13300 kWh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Energy Produced': Sending state 653.69098 kWh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Energy Produced Tariff 1': Sending state 533.72699 kWh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Energy Produced Tariff 2': Sending state 119.96400 kWh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Power Consumed': Sending state 1.12300 kW with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Power Produced': Sending state 0.00000 kW with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Power Balance': Sending state -1.12300 kW with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Voltage Phase 1': Sending state 231.00000 V with 2 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Voltage Phase 2': Sending state 238.80000 V with 2 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Voltage Phase 3': Sending state 223.89999 V with 2 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Current Phase 1': Sending state 2.00000 A with 1 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Current Phase 2': Sending state 0.00000 A with 1 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Current Phase 3': Sending state 2.00000 A with 1 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Electricity Threshold': Sending state 90.00000 kW with 0 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Electricity Tariff': Sending state 1.00000 with 0 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Reactive Power QI': Sending state 0.16300 kVAr with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Reactive Power QII': Sending state 0.00000 kVAr with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Reactive Power QIII': Sending state 0.00000 kVAr with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Reactive Power QIV': Sending state 0.15400 kVAr with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Reactive Energy QI': Sending state 81.49300 kVArh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Reactive Energy QII': Sending state 30.95500 kVArh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Reactive Energy QIII': Sending state 33.56000 kVArh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Reactive Energy QIV': Sending state 136.89500 kVArh with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Instantaneous Power Factor': Sending state 0.99900 with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Instantaneous Power Factor Phase 1': Sending state 0.98000 with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Instantaneous Power Factor Phase 2': Sending state 0.85600 with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Instantaneous Power Factor Phase 3': Sending state 0.95900 with 3 decimals of accuracy
[18:58:02][D][sensor:126]: 'SlimmeLezer Frequency': Sending state 50.00000 Hz with 2 decimals of accuracy
[18:58:02][D][text_sensor:067]: 'SlimmeLezer Identification': Sending state 'xxxx'
[18:58:02][D][text_sensor:067]: 'SlimmeLezer Breaker Status': Sending state 'ON' -
dbius
veterán
Sziasztok!
Tudsz iot platformot csak 30 napig lehet használni HA integrációhoz?
Jött email, hogy lejárt a tuya iot core szolgáltatás, újítsam meg.
Így éjfél óta nem érem el az eszközöket HA alatt.
Beléptem tuya iot oldalra, ahol nem is engedi, csak éves díj ellenében aktiválni. Alapvetően ezzel nem is lenne problémám, de olyan összeget írt ki, hogy csak lestem (25000 USD).
A kérdésem az, hogy más is járt így, vagy én csinálok valamit rosszul?
-
dbius
veterán
válasz Suineg #42767 üzenetére
Az másik integráció, amit Te használsz, én a gyári felhős integrációt használom - egyelőre.
Másnál is jelentkezett ez a probléma: [link]
Közben egyelőre megoldódott, a próbaidőszak meghosszabbítását kértem 6 hónappal,.
Épp az előbb hagyták jóvá, most már megint elérem az eszközöket (egyelőre újabb fél évig), viszont a HA alatt végzett entitás elnevezés módosítások elvesztek, visszaálltak alapra - arra, ami a tuya felhőben voltak beállítva, mintha most állítottam volna be először az integrációt.Ezzel még pár órát el fogok játszani ahogy nézem, mire mindent ismét beállítok.
Próbáltam nap közben a tuya local-t is (nem local tuya-t), de egy eszközt sem talált meg, amiket próbáltam. Ezen YT videó szerint próbáltam: [link]
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz v.attis #43651 üzenetére
Ezek a Xiaomi bluetooth hőmérők milyen gyakorisággal küldenek információt? (főként ha azonos hőmérsékleten van a helyiség) 1 tized változás esetén már küldenek információt?
Jelenleg tuya alapú wifis hőmérséklet szenzorok vannak a szobákban (elemmel működő), de csak akkor érhetőek el pár percig, ha küldenek információt. Tuya Local és local tuya nem ismeri, nem kezeli őket. Állandó hőrmérséklet esetén olyan 20 percenként küld egy jelet, változás esetén pedig pár perc múlva.
Ezeket szeretném cserélni valami olyanra, amiknél állítható (de legalábbis változtatható manuálisan), hogy milyen gyakorisággal küldjenek jelet. Ha jól értelmezem a videókat, akkor esphome alatt a custom firmware mellett ezeknél állítható a jel küldésének gyakorisága. Csak ezekhez meg bluetooth proxikat kéne elhelyezni, hogy tudjanak a HA-hoz csatlakozni.
Nézegettem az esphome alatt működő DIY hőrmérőket is (DHT22, BME280 szenzorokkal), de semmi nincs hozzá itthon, rendelni kéne és utána még valakit találni is, aki össze tudná forrasztani a cuccokat, mert se eszközöm se gyakorlatom benne.
#43567 daninet: Igaz nem nekem szólt, de mivel tervben volt a külső, https alapú HA elérés összerakása, ezért köszönöm a javaslatot , mert eddig pont VPN és WireGuard mellett értem el a HA-t (ddns), de hétvégén vettem egy domaint és beállítottam a cloudflare zero trust tunnelt, meg még pár dolgot (csak magyar IP, valamint github / google oauth az oldal elérése előtt, pár előre megadott email cím fehérlistára helyezésével) A többi lehetőséget még nézegetem, elindulni elég volt ennyi is.
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz xrvman #43950 üzenetére
Gyakorlatilag semmi más nincs benne, mint a korábbiakban, ha a tuya appot használod.
A különbség mindössze annyi, hogy ebben (1.0.8, valamint 1.0.6-ban) a gyártó lehetővé teszi, hogy az eszköz házának megbontása nélkül a tuya-convert szoftver segítségével tasmota firmwaret tegyél rá. De ezzel a gyári felhős appok már nem fognak menni, csak okosotthon rendszerbe tudod integrálni.
Szerintem ezt az okos konnektor kérdést úgy kellene feltenned, hogy milyen környezetben akarod használni? Van okosotthon rendszered, vagy tervezel egyet összerakni és abba akarod majd integrálni az okos eszözeidet?
Amennyiben nem, úgy feltételezhetően csak a gyártó rendelkerzésre álló appját fogod használni és szerintem az a célszerű, ha a megvásárolni kívánt okos eszközeidet úgy állítod össze, hogy azok egy környezetben használhatóak legyenek, ne kelljen csak emiatt gyártónként, vagy eszközönként más más appot használnod.
-
dbius
veterán
válasz xrvman #43960 üzenetére
Nem tudom hány fajta és hány külön rendszert használó okos konnektor létezik, biztosan van sokkal több, mint amit én magam láttam vagy használtam eddig.
Én magam kezdetben tuya alapú okos konnektorokkal és hőmérőkkel indultam el. Ezekhez nem kellett hub vagy gateway, csak maga a tuya smart app (korábban pedig a blitzwolf appját használtam, de egy újabb eszközt nem tudott már kezelni, ezért váltottam a tuya smart appra). Ezek a konnektorok viszont ahogy te is említed csak napi szenten mutatták az elhasznált energia mennyiségét. A pillanatnyi teljesítményfelvételt és feszültséget viszont mutatták és távolról is ki-be tudtam őket kapcsolni, ill. időzíteni különböző szempontok szerint.
Biztosan van olyan okos konnektor, amelyik külön okosotthon rendszer nélkül képes mutatni a felvett teljesítményt, elfogyasztott engergia mennyiségét órákra lebontva is, de én magam ilyet nem ismerek. Aki esetleg ismer az majd remélhetőleg irányt mutat ebben.
Bennem is felmerült ugyanaz az igény, mint benned és végül a napelem telepítést követően kezdtem keresgélni.
Így a Home assintantot kezdtem el használni egy raspberry pi4-en, ezáltal a különböző okos eszközöket egy rendszerbe integrálva tudom használni, kezelni, valamint látom a naplózott értékeket és olyan időszak statisztikai adatait nézem meg amilyet én akarok (percre, órára, napra, hétre, hónapra, stb, vagy akármilyen más időszakra nézve)
Azóta a tuya alapú cuccok közül amelyiket lehetett átflasheltem tasmotára, mert azzal már lokálisan tudom kezelni az eszközöket külön külső felhőszolgáltatás nélkül.
Szóval azért kérdeztem, hogy átgondoltad-e, hogy mi a terv, mit szeretnél, később esetleg milyen bővítést, újabb eszközök beszerzését tervezed. Ezzel elkerülheted, hogy az új eszközök ne legyenek "kompatibilisek" a korábbi eszközökkel, pénzt, időt, energiát spórolva magadnak.
-
dbius
veterán
válasz v.attis #43980 üzenetére
Valami hasonlót kezdtem el én is a mostani fűtési szezonban.
A házban lévő hagyományos termosztátok nekem sem a legoptimálisabb helyen voltak, ezért én is keresgéltem és ez alapján indultam el: [link]
Nálam a földszinten van egy (vezetékes) termosztát, ott padlófűtés van, ill. tavaly került be egy klíma fűtésrásegítés céjlából.
Az emeleten - ahol radiátoros fűtés van - van még egy vezetékes termosztát, ez ki lett iktatva és egy Computherm e400rf wifis termosztát vette át a szerepét. Ezt sikerült integrálni homeassistant alá, Így tudom a kazánt vezérelni szükség szerint.
A ház leghidegebb helyisége az egyik emeleti szoba, ahol nem volt termosztát. ezért minden helyiségbe került egy-egy okos hőmérő és páratartalom mérő. Ezek aktuális értékeiből a fenti példából kiindulva csináltam egy új hőmérő szenzort, ami mindig a legalacsonyabb hőmérsékletű helyiség hőmérsékletét veszi fel. (természetesen csak azokat a hőmérőket raktam be a figyelésbe, amelyek a fűtésben szerepet játszanak)
Végül erre a legalacsonyabb hőmérséketeti értéket jelző hőmérőre készítettem egy automatizmust, ami vezérli a wifis thermosztátot (ami így bekapcsolja a kazánt szükség esetén) akkor is, ha sem a földszinti vezetékes termosztát, sem pedig a wifis termosztát még nem kapcsolná a fűtést.
Mivel a szobákban termosztatikus radiátorfejek vannak, ezért nem tudja túlfűteni egyik helyiséget sem. Azóta ez az automatizmus kiegészült nyitásérzékelők figyelésével is, de még nem készültem el teljesen, mert azt még nem figyeli, hogy ha megy a fűtés és közben nyitja ki valaki az ablakot mondjuk tovább, mint 5 perc időtartamra, akkor leállítsa a fűtést., jelenleg még csak az van benne, hogy amikor kapcsolná a fűtést megnézi, hogy van-e nyitva ablak valahol.
Az első szezonban jól működött a rendszer, azaz mondjuk úgy számomra elfogadható módon. Ez az 1.0 verzió.
Következő fűtési szezonra ezt szeretném használatba venni: [link]
Csak addig még ki kéne cseréljem a tuya alapú hőmérőket is valamilyen esphome megoldásra, ami gyakrabban ad jelet.
-
dbius
veterán
válasz HUNited #44009 üzenetére
1. Tuya convert kell hozzá.
2. Ahhoz pedig egy Linux rendszer, Linux mint vagy más Debian alapú biztos jó, én Linux mint alatt csináltam végig.
3. Kell még egy wifi stick vagy eleve olyan gép, pl. Laptop, amelyikben van wifi, mert létrehoz egy ap-t, amire csatlakozni kell a folyamat során.
4. Kell egy mobiltelefon is, ezzel kell csatlakozni az ap-hoz.Ez alapján link biztos meg tudod csinálni. A folyamatot egy izzóval mutatja, de ugyanezek a lépések kellenek Gosund EP2 esetében is. Nem bonyolult annak ellenere, hogy annak hangzik!
Itt pedig megtalálod a template-et, amit a folyamat végén megadsz neki, mikor már rajta van a tasmota fw.
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz HUNited #44028 üzenetére
Hát hogy is mondjam: a tasmota fw-t szerintem csak akkor rakd fel rá, ha van home assistantod vagy más okosotthon rendszered , amibe be tudod integrálni (és amivel monitorozni tudod), mint tasmota eszközt! Ha nincs ilyen akkor szerintem ne is kezdj neki, használd a Gosund appot hozzá.
-
dbius
veterán
válasz HUNited #44032 üzenetére
Tudomásom szerint az összes, tuya alapon működő okos konnektor (és az azokat vezérlő applikáció, bármilyen néven futnak is) ennyit tudnak, amit leírtál.
A shellynek vannak saját eszközei, amik felhőben, saját appal működnek és tudnak egergia monitorozást: pl. [link]
Most rákeresve a tp-linknek is vannak okos konnektorai, amelyek a képek alapján (hangsúlyozom, csak a promó képeket néztem és azok alapján!) tudhatnak részletesebb energia monitorozást, nézz utána: [link] De biztosan van még ezeken kívül is sok gyártó még több fajta terméke is.
-
dbius
veterán
Most épp van raktáron az Everything Presence One Kit-ből ha érdekel valakit.
-
dbius
veterán
válasz -ZeeZee- #44404 üzenetére
Nekem egy db van belőle, child lock nincs bekapcsolva, de nekem is kikapcsolja "magát" néha.
Én túlfeszültségre gyanakszom, hogy amiatt kapcsolja ki, bár nem mindig olyankor kapcsolja ki magát amikor az inverter túlfeszültség miatt szintén leáll.
Eddig nem jöttem rá a pontos okára én sem, ha fontos a folyamatos bekapcsolt állapotban tartás akkor automaizmussal kapcsoltasd vissza.
-
dbius
veterán
válasz Degeczi #44420 üzenetére
Jól értelmezted. Nálam bekapcsolt állapotban van az aljzat, de néha magától kikapcsol. Most beleolvastam a linkelt topikokba és ott is az általam említett túlfeszt említik lehetséges okként, illetve firmware frissítést említenek még, de én zha alatt használom, ott nem látok firmware verziót és frissítésre lehetőséget. Szerencsére olyan helyen használom, ahol nem fontos a 7/24 bekapcsolt állapot, de szükség esetén készítek egy automatizmust, ami visszakapcsolja ha kikapcsolja magát.
A lényeg, hogy megoldódott, bár ugye ezzel a megoldással továbbra is ott van a szöveg, csak átlátszó a színe, ezért nem látszik.
szerk: ezt a topikot nézd át, hasznos tippek vannak benne[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
"A TUYA app-ban nem találtam QR kód olvasót."
Pedig ott van az a Tuya appban is, épp ugyanott, mint az általad linkelt képen is mutatja angolul a qr kód alatt: (tuya appban jobb alsó ikon [saját], majd jobb oldalon felül a beállítások [fogaskerék] melletti ikonra kattintva qr kód olvasó indul el). -
dbius
veterán
Oké, hogy teszt, de a két szenzor közül egyik energia (kWh), másik teljesítmény érték (kW).
Ezekből közvetlenül újabb szenzort csinálni (kivonni egyiket a másikból) nem jó, mert nem egyezik a két mértékegység.
Másik:
unit_of_measurement: 'on'
Miért?Ha teljesítményt akarsz hozzá társítani, akkor inkább az alábbiakat add meg:
state_class: measurement
- de ez lehet pl: total_increasing is ha csak nő az értékunit_of_measurement: W
device_class: power
Ha energiát, akkor pedig:
unit_of_measurement: kWh
device_class: energy
Hopsz erre meg nem válaszoltam. Több entitást közvetít a HA irányába, és a gyári felhős appja is jobb.
Nekem a sima 3EM-hez van negyedik áramváltó mert vettem hozzá és fel is raktam a nullvezetékre, de sajnos pl. ezt a HA nem látja, nem adja át ezt az adatot a shelly, ahogy néztem mqtt-n sem lehet megoldani (bár mostanában nem néztem rá, de annak ellenére, hogy volt firmware frissítés nem jelent meg újabb entitás HA alatt)
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz daninet #44832 üzenetére
Az appban és a webes felületen is van kalibrációs lehetőség, a dokumentáció le is írja hogyan kell kalibrálni. Az alapján csináltam (tuk a villanyszerelővel).
De amúgy tök jó, hogy ezt írják.... fícsör van, hirdetik is ugye, csak ezek szerint ne akard használni. Na mind1, leszedni nem fogom azért
Az appban ezt látom, de jó lenne (lett volna) HA alatt is látni:
-
dbius
veterán
válasz daninet #44835 üzenetére
Nyilvánvaló, hogy nem lesz gyárival egyező a kalibráció. De ha a gyárban kalibrálták a többi lakatfogót, amit a csomagban mellékelnek, akkor már közelítőleg jó lehet a negyedik áramváltó felhasználó általi kalibrációja, mivel az egyik lakatfogó mellé kell felrakni, ugyanarra a vezetékre, majd ezt követően hozzá kalibráltatni az appban vagy weben és utána kell átrakni a nullvezetékre.
Gyárilag mellékelni kellene a negyediket is, ha már van az eszközön lehetőség a nullvezeték mérésre.
-
dbius
veterán
Esphome - HA kérdés:
Everything Presence One - hőmérsékleti értékek.
Esphome konfigban be van állítva, hogy 60 másodpercenként küldje az aktuális értéket, esphome ablakban látszik is, hogy folyamatosan küldi a beállításoknak megfelelően.
Ehhez képest HA-ban CSAK akkor frissül az aktuális érték, ha az változik az előző értékhez képest, tehát ameddig ugyanazt az értéket küldi az esphome (pl. 23.8), addig nem frissül az állapot Csak akkor frissül az állapot, ha legalább egy tizedet változik az előzőhöz képest.
Pl. ma 11 óra 21 perckor látható állapotok HA:
Az előzmény pedig (ezt épp most készítettem, tehát későbbi időpontban, mint a fenti két screenshotot) de tisztán látszik.
Be lehet-e valahogy állítani, hogy akkor is frissítse az állapotot, ha az érték változatlan marad?
-
dbius
veterán
Köszönöm, a force update opció valóban jónak tűnik leírás szerint, meg fogom nézni.
Szerk: ez lesz a megoldás, itt is ezt írják, ráadásul ebből az derül ki, hogy maga az esphome nem küldi el csak akkor az értéket, ha az változik az előzőekhez képest: [link]Nem az egy tized különbség a lényeg, hanem az, hogy nem "frissül" az aktuális állapot, néha akár egy óráig sem (annak ellenére, hogy kap percenként friss adatot a HA és ha már kap adatot, akkor frissítse az állapotot akkor is, ha maga a kapott érték látszólag változatlan marad)
A jelenlegi tuya alapú hőmérőket akarom cserélni esphome alapú (d1 mini +bme280) szenzorokra, ugyanis a fűtést tervezném velük szabályozni (ill. a nyári klimatizálást is), a tuya cuccokat pedig "kukázni" szeretném.
#45288 4D4M: Köszönöm Neked is, én is gondolkodtam azon, hogy átállítom két tizedesjegyre. -5 C van nálam jelenleg offsetnek beállítva, páratartalomnál pedig az alap 5 helyett +15%
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz (ex)Cat #45564 üzenetére
Valami gáz van a notify szolgáltatás kapcsán, mert az utóbbi időben nálam is vannak vele gondok a telefonomra történő értesítés küldésével, amik automatizmusban vannak, pl.:
Bejárati ajtó nyitva: Error executing script. Error for call_service at pos 1: Device not connected to local push notifications
Nekem tegnap este ezen csak az segített google keresések alapján, hogy a telefonon a beállítások, mobilalkalmazás, szerver kiválasztás után az állandó kapcsolatot "mindig"-re állítottam.
Így azóta nem vesztette el a kapcsolatot a telefonnal és jönnek az értesítések a telefonra.
Viszont eddig ez nem volt bekapcsolva, valamint a profilon (alul felhasználó ikon) belül a kapcsolat automatikus bontása is be volt kapcsolva, ennek ellenére működtek az értesítések.
Pár hete már volt ezzel egy köröm, de akkor a telefonon lévő HA alkalmazás memóriából kilökésével és az alkalmazás újratöltésével ez látszólag megoldódott, tegnap kezdte megint.
Frissítés tegnap nem érkezett - legalábbis HAOS-ra -. Azt nem tudom, hogy a háttérben a mobilalkalmazás nem frissült-e, nem néztem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Robotporszívók
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- E-book olvasók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Ukrajnai háború
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sorozatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest